Thursday, December 2, 2021
HomeΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Citroen C2 VTS MY 07-VeteranCar Test Drive

Citroen C2 VTS MY 07-VeteranCar Test Drive

Το Citroen C2 VTS MY 07 έρχεται για πάρει τα ινία από τον προκάτοχο του, παρόλο που το Saxo VTS της Citroen έγραψε και άφησε την δική του ιστορία .

Το Saxo VTS μαζί με τα 106 Rally είχαν δημιουργήσει την δική τους σχολή και έκαναν πολλούς από εμάς να ορκιζόμαστε στο όνομα τους- και εμένα προσωπικά να το αγαπήσω παράφορα και να αγοράσω ένα!

Μπορεί το καλό να γίνει καλύτερο?

Πολλοί λένε ότι το νέο είναι καλύτερο, άλλοι λέμε το αντίθετο. Τελικά τι γίνεται?

Μπορεί να μην καταλήξουμε ποτέ πουθενά γιατί τελικά όλα είναι θέμα γούστου και απαιτήσεων. Η δικιά μου γνώμη πάντως θα είναι λίγο αυστηρή και αυτό γιατί το καθημερινό μου αυτοκίνητο είναι ένα μπορντώ Citroen Saxo VTS . (σ.σ …ήταν όταν γράφτηκε το άρθρο!)

Να σας πω την αλήθεια εδώ και δύο χρόνια σκέπτομαι να το πουλήσω αλλά πάντα την τελευταία στιγμή όταν το οδηγώ σε δρόμους με στροφές το μετανιώνω γιατί αναρωτιέμαι πότε θα ξαναβγούν στην παραγωγή τέτοια αυτοκίνητα? Αυτοκίνητα που δεν έχουν περίεργα ταμπλό, ηλεκτρονικά βοηθήματα και 15 αερόσακα… Πότε? Ε??… Μάλλον ποτέ!

Εξωτερική εμφάνιση

Όταν πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά το C2 μου άρεσε πάρα πολύ εξωτερικά- γιατί εσωτερικά και σε ότι αφορά την οδική του συμπεριφορά δεν είχα άποψη αφού δεν το είχα οδηγήσει.

Η γνώμη μου λοιπόν για την εξωτερική εμφάνιση δεν έχει αλλάξει, και συνεχίζει να με συναρπάζει, αφού κοιτώντας το αυτοκίνητο ακόμα και σταματημένο σου δίνει την αίσθηση ότι τρέχει..

Το Citroen C2 VTS MY 07 είναι ένα τρίθυρο αυτοκίνητο με εξωτερικό σχεδιασμό που κατά την άποψη μου κυριαρχεί στην κατηγορία του. Ο λόγος μάλλον οφείλεται στην σχεδίαση προφυλακτήρα – μάσκας – καπό και των εμπρός φωτιστικών σωμάτων που μοιάζουν να συνδυάζονται με απόλυτη αρμονία.

Όλα είναι μελετημένα για να διατηρήσουν την μικρή μετωπική επιφάνεια και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για αεραγωγούς του δυνατότερου κινητήρα της σειράς.

Στο πίσω μέρος η γραμμή του Citroen C2 VTS MY 07  έχει κάθετο κόψιμο, ενώ η ανοιγμένη σε δύο τμήματα πίσω πόρτα το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό.

Όσο αφορά το χαρακτήρα του Citroen C2 VTS MY 07  αυτόν εύκολα τον μαρτυρούν οι 16“ ζάντες αλουμινίου, η νικελένια απόληξη της εξάτμισης, οι φουσκωμένοι προφυλακτήρες, τα SKIRTS και η πίσω αεροτομή.

Εσωτερικό

Το ίδιο κομψό είναι και το εσωτερικό χαρίζοντας στο αυτοκίνητο ένα ύφος παιχνιδιάρικο και λίγο προχωρημένο για την εποχή του( το κείμενο είναι γραμμένο το 2007!).

Νέοι κανόνες πλαισιώνουν τον πίνακα οργάνων με έναν τεράστιο ηλεκτρονικό χιλιομετρητή και ένα διακριτικό-έως… δυσδιάκριτο- στροφόμετρο να βρίσκεται πάνω από την ένδειξη της ταχύτητας και τις πολλές φωτεινές ενδείξεις που πλημμυρίζουν το καντράν.

Στο Citroen C2 VTS MY 07 ο πίνακας των οργάνων διαφοροποιείται από τις πιο φτωχές εκδόσεις του C2 από την επένδυση carbon που έχει ο πίνακας γύρω από τα όργανα.

Αν με ρωτάτε πως μου φαίνεται, δεν θα δυσκολευτώ να σας πω ότι προσωπικά προτιμώ το κλασσικό καντράν του Saxo. Οι αλουμινένιες επιφάνειες όπως οι πλαϊνές χειρολαβές, τα κουμπιά ραδιο/CD και οι αεραγωγοί διακοσμούν και χρωματίζουν ευχάριστα το εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Χώροι

Οι αποθηκευτικοί χώροι κυριαρχούν και κάνουν τον πρόγονο του να φαίνεται αστείος αφού όλοι ξέρουμε ότι στο Saxo ήταν εντελώς ανύπαρκτοι.

Σε επίπεδο ποιότητας δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάζει, αφού τα πλαϊνά του αυτοκινήτου και το ταμπλό έχουν επενδυθεί από ένα σκληρό πλαστικό το οποίο μάλιστα έχει μέτρια συναρμολόγηση μαρτυρώντας ότι στο μέλλον είναι πολύ πιθανόν το Citroen C2 VTS MY 07 να τρίζει.

Στις μπροστινές θέσεις τώρα, η θέση οδήγησης, η ευρυχωρία για τους επιβάτες, η ορατότητα και η πλευρική στήριξη των καθισμάτων είναι υπεράνω κριτικής και διαφοροποιούνται από το κλειστοφοβικό και στενάχωρο Saxo.

Να σημειώσω όμως ότι το ύψος της καμπίνας πλέον μπορεί και χωράει άνετα και ψιλότερους οδηγούς από το 1.90εκ.- κάτι που ήταν σχεδόν αδύνατον στο Saxo.

Ταυτόχρονα στις πίσω θέσεις -εάν τα καθίσματα των μπροστινών δεν είναι τέρμα πίσω μπορούν να βολευτούν άνετα δύο ενήλικοι. Όσο για τον χώρο αποσκευών θα πω ότι χάνει ακόμα και σε σχέση με τον προκάτοχό του αφού στερείται… βάθους!

Κινητήρας

Και ενώ το εσωτερικό των Citroen γενικότερα έχει αλλάξει πολύ, ευτυχώς οι κινητήρες παραμένουν το ίδιο δυνατοί. έχοντας τον γνωστό δεκαεξαβάλβιδο ατμοσφαιρικό κινητήρα των 125 ίππων με το ηλεκτρονικό γκάζι στο αμάξωμα του Citroen C2 VTS MY 07 οι επιδόσεις είναι αξιοπρεπείς, αλλά δυστυχώς υπολείπονται αρκετά σε σχέση με το Saxo VTS.

Γιατί? Για τον απλούστατο λόγο ότι το βάρος του Citroen C2 VTS MY 07 είναι αυξημένο κατά 95 κιλά λόγο των διάφορων προσθηκών ασφαλείας και των μεγαλύτερων τροχών- που λογικό είναι να του έχουν επιβραδύνει το «βήμα» του στο δρόμο.

Παρόλα αυτά το νέο Citroen C2 VTS MY 07 έχει πολύ καλύτερη κλιμάκωση κιβωτίου, άριστο επιλογέα που έχει ως αποτέλεσμα όλες οι ταχύτητες να κουμπώνουν σωστά και γρήγορα, παθητική ασφάλεια (6αερόσακους), ABS 4 αισθητήρων & Brake Assist, ESP.

Στην πραγματικότητα όμως όπως θα δούμε πιο κάτω-τελικά έχει πολύ ασφαλέστερη οδική συμπεριφορά από τον προκάτοχο του .

Ο 16βάλβιδος χιλιο/εξακοσάρης κινητήρας με τους 125ίππους ακούγεται ζωντανός και μοιάζει να τραβάει από χαμηλά αλλά κρεμάει κάπως στις πολύ ψηλές στροφές.

Είναι φανερό ότι οι μηχανικοί της Citroen αποφάσισαν να κάνουν τον κινητήρα πιο φιλικό προς τον χρήστη, κάτι που οδήγησε από την άλλη πλευρά στο να χαθεί η γνωστή εκρηκτικότητα του Saxo VTS.

Φρένα- Ανάρτηση

Όπως έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια, ένα αυτοκίνητο δεν πρέπει φαίνεται μόνο γρήγορο και ωραίο, αλλά όταν χρειαστεί θα πρέπει να το αποδεικνύει κιόλας. Βλέποντας λοιπόν τα βασικά «καλούδια» του Citroen C2 VTS MY 07 θα δούμε ότι τα πράγματα είναι αρκούντως σοβαρά.

Φορώντας στην μπροστινή ανάρτηση γόνατα McPherson, τριγωνικά ψαλίδια και ελικοειδή ελατήρια με αντιστρεπτική δοκό και πίσω ημιάκαμπτο άξονα με ελικοειδή ελατήρια, και αντιστρεπτική δοκό το αυτοκίνητο «σβήνει» τις ανωμαλίες του δρόμου και εξασφαλίζει τέλειο έλεγχο, ακόμα και στις κλειστές στροφές που έχουν κακό οδόστρωμα.

Τα φρένα με τους αεριζόμενους δίσκους μπροστά και τους απλούς δίσκους πίσω τα θεωρώ κορυφαία, γιατί είναι δυνατά και ακούραστα αλλά θα χρειαστεί να τα συνηθίσετε γιατί είναι λίγο απότομα στο «δάγκωμα» τους .

Στον Δρόμο

Το Citroen C2 VTS MY 07 είναι γρήγορο και αυτό μας το αποδεικνύει με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι με ενεργοποιημένο το ESP όπου το αυτοκίνητο ιδιαίτερα στις κλειστές και γλιστερές στροφές κινείται με άνεση όντας καρφωμένο στο δρόμο σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο δεύτερος τρόπος είναι με απενεργοποιημένο το ESP- τηρώντας την πολιτική της Citroen που σέβεται τον οδηγό που θέλει να οδηγήσει γρήγορα, η συμπεριφορά του γίνεται απόλυτη κοφτερή και διασκεδαστική.

Το πλαίσιο δεν παίρνει κλήσεις και σου προκαλεί μια αίσθηση ασφάλειας που σε κάνει να θέλεις να πάς όλο και πιο γρήγορα. Το αυτοκίνητο στην πολύ γρήγορη οδήγηση δεν είναι πλέον καρφωμένο στο δρόμο αλλά μπορεί να γίνει υποστροφικό, υπερστροφικό ή ουδέτερο-ανάλογα με τις ορέξεις του χείριστη του.

Πότε όμως δεν θα δημιουργήσει τις απότομες υπερστροφικές τάσεις του Saxo VTS όταν φρενάρετε απότομα μέσα στην στροφή, ή εάν τύχει να υπάρχουν ανωμαλίες στο οδόστρωμα.

 Αυτό εκτός από ασφάλεια είναι κάτι που κάνει το Citroen C2 VTS MY 07  να κινείται τελικά πιο γρήγορα από τον προγονό του- παρόλο που σε επιδόσεις στην ευθεία το Saxo είναι πολύ πιο γρήγορο.

Στο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο το Citroen C2 VTS MY 07 είναι σταθερό και δεν έχει αεροδυναμικούς θορύβους, όμως ο θόρυβος του κινητήρα βρίσκει τον δρόμο του προς την καμπίνα, κάνοντας τα μεγάλα ταξίδια κουραστικά, ενώ μέσα στην πόλη το VTS παρκάρει παντού με άνεση και μοιάζει να βρίσκεται στο σπίτι του.

Συμπέρασμα

Το Saxo VTS μου λόγω του ότι γεννάω σε μερικές ημέρες πήρε τον δρόμο του αποχωρισμού και σήμερα βρήκε (σ.σ….τον Μάρτιο του 2007) ένα νέο πιο ανέμελο νεαρό ιδιοκτήτη που το αγόρασε όταν διάβασε μια αγγελία στο φόρουμ των 4Τ που έγραφε: « Saxo VTS, από δεσποινίδα, απολύτως αγρατζούνιστο και  μόλις 19,000 πραγματικά χλμ. πωλείται λόγω αλλαγής τρόπου ζωής, Τιμή €9.800». (σ.σ. Σήμερα εύχομαι ο νεαρός που το αγόρασε να το διασκέδασε-εγώ να το είχα κρατήσει…).

Με  το χέρι στην καρδία οφείλω να πω ότι το Saxo μου θα μου λείψει πολύ… όμως ed;v  το θέμα μας εδώ είναι αν το Citroen C2 VTS MY 07 είναι καλύτερο από το Citroen Saxo VTS…

 Όταν συγκρίνεις δύο αυτοκίνητα καλό είναι να προσπαθείς να διακρίνεις τα λογικά σημεία υπεροχής του ενός απέναντι στο άλλο. Και λογικά σκεπτόμενη το Citroen C2 VTS MY 07 είναι σχεδόν παντού καλύτερο από το δοξασμένο Saxo.

Το Citroen C2 VTS MY 07 κοστίζει περίπου €16,000,(σ.σ.…τότε) είναι ταχύτατο –αφού με ευκολία γράφει 200 στο ψηφιακό κοντέρ του, έχει πλήρη εξοπλισμό και κυρίως έχει πολύ διασκεδαστική συμπεριφορά.

Πρόκειται σίγουρα για ένα πολύ δυνατό παίκτη στην κατηγορία των σούπερ μίνι και αποτελεί το σημείο εκκίνησης- ίσως και αναφοράς- για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές των μικρών πυραύλων της πόλης, όμως λυπάμαι που πρέπει να το πω… VTS δεν είναι!

Citroen C2 VTS Video

Δεν με ευχαρίστησαν

  • Η “Space Age” εμφάνιση του πίνακα οργάνων.
  • Η μέτρια ποιότητα των υλικών του εσωτερικού .

Θα θυμάμαι

  • Την παιχνιδιάρικη οδική συμπεριφορά- με το ESP αποσυνδεδεμένο.
  • Την όμορφη εξωτερική του εμφάνιση.

Σας ευχαριστώ για την αναγνωση!

Ισμήνη Φαμπιάτου

άν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά