Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADMitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto-Test Drive /Δοκιμή

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto-Test Drive /Δοκιμή

Με την κατηγορία των «διπλοκάμπινων φορτηγών» να γνωρίζει παγκόσμια άνθιση, το Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto έπρεπε να κρατήσει όλες τις παραδοσιακές αξίες του μοντέλου αλλά να προσφέρει επιπλέον μια πολυτελή και άνετη καμπίνα με όλες τις τεχνολογίες ασφάλειας των σύγχρονων επιβατικών.

Έχοντας πουλήσει παγκοσμίως πάνω από 4,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα, η σειρά L200 έχει προηγηθεί των Pajero και έχει αποδείξει τις ικανότητες της σε όλες τις συνθήκες και σε όλες τις ηπείρους !

Το Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto συνδυάζοντας την αξιοπιστία, την πρακτικότητα και τις έκτος δρόμου ικανότητες ενός θρύλου που βρίσκεται κοντά μας εδώ και 40 χρόνια ανανεώθηκε ριζικά στην 6η του γενιά και σε ότι αφορά τις προδιαγραφές πρωταγωνιστεί με την εντυπωσιακή εμφάνιση και την κορυφαία τετρακίνηση της κατηγορίας.

Σε ότι αφορά τα συστήματα ασφάλειας, τον εκσυγχρονισμό της εμφάνισης, αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας μέσα στην καμπίνα επιβατών φαίνεται ότι στο νέο L200 η Mitsubishi εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την συγγένεια που πρόεκυψε μετά την συνένωση της Mitsubishi με τον όμιλο Nissan Renault.

Όλα αυτά κάνουν το νέο L200 να διαφοροποιείται κατά 51% από το μοντέλο που αντικαθιστά και να το τοποθετεί ψηλά απέναντι στον ομολογουμένως δυνατό ανταγωνισμό των Ford Ranger, Nissan Navara κτλ.

Εμφάνιση

Προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τον συναγωνισμό η εμφάνιση του υιοθετεί την σύγχρονη σχεδιαστική γραμμή της Mitsubishi που συναντάμε στα Outlander, ASX και Mitsubishi Eclipse κλείνοντας το μάτι στους μοδάτους κατοίκους της πόλης.

Βασιζόμενο στον όγκο και την νέα εξωτερική σχεδίαση του Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto- που η εταιρεία την ονομάζει… “Rock Solid”-και όχι “Rock & Roll”, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό Μετα-Αμερικάνικης αισθητικής μάσκα που στέκεται πολύ ψηλά από τον δρόμο για να επιβάλλεται!

Πράγματι το να το βλέπεις στον καθρέπτη να σε πλησιάζει είναι ένα τρομακτικό θέαμα! Το κοιτούσα αρκετή ώρα και πραγματικά, αισθητικά είναι εντελώς διαφορετικο από όλα τα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού!

Τα γυαλιστερά νικελένια τμήματα του προφυλακτήρα μπερδεύουν το μάτι που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα φωτιστικά σώματα από την μάσκα χαρίζοντας μια περιποιημένη μετααποκαλυπτική εμφάνιση τύπου «Mad Max» που είναι διαφορετική και πολύ ευπρόσδεκτη σε αυτή την κατηγορία.

Δεν πρόκειται για μία απλή σχεδίαση μάσκας για το μπροστινό μέρος. Η τρισδιάστατη δομή της καθορίζει όλη την αισθητική του εμπρός τμήματος, από τη μάσκα μέχρι το καπό και τα φτερά για μία συνολική συνοχή σε εμφάνιση και αίσθηση.

Η εντυπωσιακή εμφάνιση  του μπροστινού μέρους του Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto επιβάλλεται και στο προφίλ του αυτοκινήτου διατηρώντας όμως τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Mitsubishi όπως η εκτεταμένη μεσαία γραμμή και η έντονη καμπυλωτή διαίρεση μεταξύ καμπίνας και καρότσας.

Οι νέες ζάντες 18” με έξι φαρδιές διπλές ακτίνες ταιριάζουν αρκετά με το ψηλό αμάξωμα τύπου σκάλας που στέκεται 25 εκ. από το έδαφος εξασφαλίζοντας γωνία ράμπας 24ο.

Παράλληλα για να βελτιωθεί η αεροδυναμική προστέθηκε μία αεροτομή στην περιοχή μεταξύ καμπίνας και καρότσας για καλύτερη διαχείριση της ροής και του θορύβου του αέρα ενώ επανασχεδιάστηκαν οι εξωτερικοί καθρέπτες.

Η καρότσα είναι πιο τετράγωνη, ενώ η διάταξη των πίσω φώτων φτάνει σχεδόν στην κορυφή της πίσω πόρτας και αγκαλιάζει τα πίσω φτερά.

Χαμηλότερα ο μεγαλύτερος και καλύτερα ενσωματωμένος πίσω προφυλακτήρας παρέχει προστασία χωρίς να επηρεάζει καθόλου τη γωνία διαφυγής (που παραμένει στις 22° όπως πριν), ενώ διαθέτει και μια ισχυρή προστατευτική ατσάλινη μπάρα στο κάτω μέρος του.

Οι διαστάσεις του Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες καθώς με μήκος 5.23 m για το Double Cab και μήκος καρότσας 1.520 mm το διπλοκάμπινο φορτηγό της Mitsubishi χρειάζεται πολύ χώρο για να παρκάρει στην γειτονιά σας…

Ευτυχώς όμως- σε ότι αφορά τους ελιγμούς και την κίνηση στους δρόμους μέσα στην πόλη- το  Mitsubishi L200 2.2 Diesel Double Cab έχει τον μικρότερο κύκλο στροφής στην κατηγορία του με ακτίνα στροφής 5,9 m!

Εσωτερικό

Οι χώροι στο εσωτερικό του Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto επαρκούν για πέντε άτομα και στο ταμπλό τα πάντα θυμίζουν την νέα σχεδιαστική γραμμή της Mitsubishi που με την βοήθεια των Ευρωπαίων συνεταίρων τώρα είναι πολύ πιο πολυτελής και φιλική στους αστούς…

Τα περισσότερα πλαστικά του ταμπλό, αν και σκληρά, παραμένουν ποιοτικά θυμίζοντας ένα σύγχρονο SUV με την οθόνη των 8’’ του συστήματος πολυμέσων να βρίσκεται ενσωματωμένη στο ταμπλό και φοβάμαι πως είναι ένα από τα πιο δύσχρηστα που υπάρχουν.

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 09

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης και παραμένει αναλογικός προερχόμενος στην βάση του από τα αλλά μοντέλα της εταιρείας και έτσι είναι φυσικά πολύ ευκρινής και πληροφοριακός.

Το τιμόνι είναι αρκετά μεγάλο σε διάμετρο και κάπως αδιάφορο σχεδιαστικά, ενώ περιέχει πλήκτρα για το σύστημα πολυμέσων και το cruise control.

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 041

Εκείνο όμως που κέρδισε τον θαυμασμό μου ήταν τα αλουμινένια Gear Paddles του αυτόματου κιβωτίου, που στέκονται όπως πρέπει σταθερά πάνω στην κολώνα του τιμονιού θυμίζοντας την αγαπημένη μου Giulia!

Στο μέσον του, μεταξύ των δύο κεντρικών οργάνων, υπάρχει μια μεγάλη οθόνη που εκτός από τις συνηθισμένες λειτουργίες του “trip computer” προβάλει και τις πολύ χρήσιμες ενδείξεις που αφορούν την λειτουργία και την χρήση των προγραμμάτων της τετρακίνησης.

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 01

Βρίσκω εξαιρετικά περίεργο ότι δεν προσφέρει ενδείξεις για τις λειτουργίες του αυτοκινήτου και του υπολογιστή ταξιδιού ενώ και η ποιότητα του ήχου από το ηχοσύστημα απογοητεύει και με την δύναμη και με την ποιότητα του.

Χαμηλότερα στο κέντρο υπάρχει μια οθόνη και τα χειριστήρια του πολύ καλού κλιματισμού και ακόμη χαμηλότερα σε μια «παλαιού τύπου» κονσόλα, βρίσκεται ένας «ρετρό» διακόπτης που κάνει όμως μια πολύ σημαντική δουλεία, δηλαδή να ελέγχει το μπλοκάρισμα του πίσω διαφορικού!

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 06

Εντύπωση προκαλεί η καλή ποιότητα των υλικών τόσο στην πλαϊνή επένδυση των θυρών, όσο και στην αφράτη δερματίνη που πλαισιώνει την κονσόλα του επιλογέα που και εκείνος όμως στερείται φαντασίας και θυμίζει τις «παλιές καλές ημέρες» των ημιφορτηγών.

Λίγο πιο πίσω υπάρχει ένας πολύ σημαντικός περιστροφικός διακόπτης που επιλέγει την τετρακίνηση και την εμπλοκή του κοντού διαφορικού και τα προγράμματα της τετρακίνησης που θα αναλύσουμε σε λίγο..

Η ποιότητα συναρμογής είναι καλή και ακόμη και κατά την διάρκεια της εκτός δρόμου δοκιμής/δοκιμασίας δεν ακούστηκαν τριγμοί στο εσωτερικό παρά το αμάξωμα με το ξεχωριστό σασί «τύπου σκάλας» που θα δικαιολογούσε κάποιες ακουστικές παρατυπίες.

Άνεση Χώροι

Τα δερμάτινα θερμαινόμενα καθίσματα προσφέρουν απίστευτη άνεση αλλά ίσως απογοητεύσουν σε ότι αφορά πλευρική στήριξη που προσφέρουν στις στροφές αν κάποιος θελήσει να κινηθεί γρήγορα στην άσφαλτο.

Προφανώς ο σχεδιασμός τους εστιάζει στην ευκολία επιβίβασης κατά την διάρκεια των εργασιών και όχι στην ικανοποίηση οδηγών με αγωνιστικό DNA.

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό ψηλά και η ορατότητα είναι άριστη προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ το τιμόνι και ο επιλογέας πέφτουν σωστά στα χέρια του οδηγού.

Οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα αποκαλύπτοντας ένα εντυπωσιακά άνετο χώρο για τους πίσω επιβάτες που μου φάνηκε ακόμη πιο άνετος και από εκείνον του Ford Ranger.

Επιπλέον οι πλάτες στα πίσω καθίσματα δεν είναι κάθετες όπως συνηθίζεται στα αυτοκίνητα της κατηγορίας, αλλά έχουν μια κλίση προς τα πίσω που τα κάνει τόσο άνετα όσο εκείνα ενός κανονικού SUV, ενώ ταυτόχρονα οι πίσω επιβάτες έχουν στην διάθεση τους αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους, δικούς τους αεραγωγούς, θύρα USB και ποτηροθήκες.

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 025

Η καρότσα χωράει τις δύο μοτοσικλέτες σας-αν έχετε- και είναι καλυμμένη με αντιολισθητικό πλαστικό, ενώ το σχήμα του είναι τετραγωνισμένο και οι θόλοι των τροχών εισβάλουν ελάχιστα στον χώρο!

Θα ήθελα πάντως η πίσω πόρτα της καρότσας να κλείδωνε μαζί με το central locking έτσι ώστε να προστατεύει έστω και υποτυπωδώς το περιεχόμενο της καρότσας.

Κινητήρας μηχανικά μέρη

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 0

Το Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto εξοπλίζεται με τον γνωστό πετρελαιοκινητήρα της εταιρείας με ισχύ 150 ίππων στις 3,500 σαλ και ροπή 400 Nm, ενώ την μετάδοση στο αυτοκίνητο της δοκιμής την αναλαμβάνει ένα κλασσικό αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων με μετατροπέα ροπής.

Στην πράξη ο κινητήρας τραβά μετά τις 1.700 σαλ μέχρι τις 4,000 σαλ και είναι αρκετά θορυβώδης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, χωρίς όμως αυτό να ενοχλεί αφού εδώ γνωρίζουμε ότι μιλάμε για “φορτηγό” (όπως τα λένε οι Αμερικάνοι)!

Ο κινητήρας δεν ανταποκρίνεται άμεσα στις χαμηλές στροφές όμως αυτό το πρόβλημα κρύβεται μέσα στον αρκετά χαλαρό μετατροπέα ροπής που φροντίζει να επιτρέπει στον κινητήρα να πατινάρει αρκετά.

Μετά το κιβώτιο ταχυτήτων η ροπή μεταδίδεται στους πίσω τροχούς, ενώ από ένα διακόπτη πίσω από τον επιλογέα ο οδηγός μπορεί να επιλέξει να εμπλέξει το κεντρικό διαφορικό τύπου Torsen και να κινείται μονίμως με τετρακίνηση χωρίς να «κουρδίζεται» η μετάδοση , ενώ στην επόμενη θέση μπορεί ο οδηγός να επιλέξει και «κοντό κιβώτιο».

Συμπληρωματικά στα δύσκολα ο οδηγός μπορεί να μπλοκάρει το πίσω διαφορικό πιέζοντας τον «διακόπτη κειμήλιο» από την κεντρική κονσόλα και να μετατρέψει το Mitsubishi L200 2.2 Diesel σε άρμα μάχης.

Ένα πλήκτρο πίσω και αριστερά από τον διακόπτη της τετρακίνησης ενεργοποιεί το Off Road Mode που προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής των προγραμμάτων οδήγησης GRAVEL, MUD/SNOW, SAND και ROCK (μόνο σε 4LLc) ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης.

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 08

Χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένο έλεγχο ισχύος, αυτόματου κιβωτίου (στις αυτόματες εκδόσεις) και πέδησης μέσω των Active Stability Control και Traction Control, το σύστημα ρυθμίζει το ποσοστό ολίσθησης του τροχού για μεγιστοποίηση των επιδόσεων κίνησης σε δύσκολες συνθήκες με 4 προγράμματα:

    GRAVEL:Συνδυάζει βέλτιστη επιτάχυνση και σταθερότητα σε μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, όπου χαλίκια ή χώμα μπορεί να προκαλέσουν ολίσθηση του τροχού.

 • MUD/SNOW:Ρυθμίζει την ολίσθηση του τροχού για να μην κολλήσει και για να διατηρείται η κατευθυντική ευστάθεια κατά την εκκίνηση. Όταν το όχημα κινείται σταθερά το σύστημα επιτρέπει λίγη ολίσθηση και μειώνει το βαθμό ελκτικής πρόσφυσης για να περιορίζεται η όποια αίσθηση κολλήματος. Εάν το σύστημα ανιχνεύσει ότι το όχημα κολλάει στη λάσπη ή το χιόνι αυξάνει την κινητήρια ισχύ.
 • SAND: Σε αυτό το πρόγραμμα, όταν το όχημα ξεκινά, το σύστημα μειώνει την ολίσθηση του τροχού για να μην κολλήσει και, βελτιώνει την ελκτική πρόσφυση. Όταν το όχημα κινείται σταθερά, το σύστημα επιτρέπει μερική ολίσθηση και μειώνει την επέμβαση των συστημάτων Active Stability Control και Traction Control για να μην δημιουργείται η αίσθηση κολλήματος.
 • ROCK: Όταν το σύστημα ανιχνεύσει ότι οι διαγώνια αντίθετοι τροχοί δεν έχουν επαρκή επαφή με το έδαφος, ή για να βελτιώσει την ελκτική πρόσφυση και τη σταθερότητα σε μία ανηφόρα, τότε περιορίζει την όποια απώλεια μετάδοσης μειώνοντας την ολίσθηση των τροχών, λειτουργώντας ως μπλοκέ διαφορικό.

Τέλος, για πρώτη φορά σε L200 προσφέρεται σύστημα HDC (Σύστημα Ελέγχου Καθόδου) που επίσης λειτουργεί με ένα διακόπτη δίπλα στον επιλογέα HDC και διατηρεί σταθερή την ταχύτητα του οχήματος, σε μία κατηφορική διαδρομή όταν το φρένο του κινητήρα από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 07

Το Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto επιταχύνει στα 100 χλμ/ω σε περίπου 13,5 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα του φτάνει τα 175χλμ/ω, τιμές που είναι ικανοποιητικές, αλλά που σε καμία περίπτωση δεν θα συγκινήσουν όλους εκείνους που νομίζουν ότι αυτό το «φορτηγό» θα είναι εξίσου σβέλτο στον δρόμο όσο ένα SUV.

Σε ότι αφορά την κατανάλωσημε προσοχή είδα από 9 λίτρα στους ανοιχτούς δρόμους μέχρι και 14 λίτρα στους χωματόδρωμους, ενώ με εξαιρετικά προσεκτική οδήγηση είδα ακόμη και 7,5 λίτρα/100χλμ!

Ανάρτηση

Η ανάρτηση του Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto έχει ακριβώς την ίδια διάταξη με το προηγούμενο μοντέλο συνδυάζοντας γόνατα MacPherson με ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδο εμπρός, με τον παραδοσιακό άκαμπτο άξονα με φύλλα σούστας πίσω.

Τα αμορτισέρ είναι ελαφρώς πιο ενισχυμένα ενώ έχει προστεθεί ένα ακόμη φύλλο σούστας στον πίσω άξονα και τώρα έχει έξι αντί για πέντε φύλλα που είχε στο προηγούμενο μοντέλο. Είναι μια ανάρτηση με ξεκάθαρο εκτός δρόμου προσανατολισμό που τα χαρακτηριστικά της καθορίζουν την συμπεριφορά του αυτοκινήτου τόσο στην άσφαλτο όσο και στο χώμα.

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 038

Δεν υπάρχει καμία έκπληξη σε αυτά που συμβαίνουν…

Τα φρένα αποτελούνται από δίσκους εμπρός και τεράστια ταμπούρα πίσω, με τους  εμπρός δίσκους να έχουν αυξηθεί από 294 mm σε 320 mm και να εφοδιάζονται με διπίστονες δαγκάνες (2 x 45 mm αντί του προηγούμενου συστήματος 1 Χ 60 mm).

Στην Πόλη

Ανοίγοντας την πόρτα χρειάζεται να σκαρφαλώσεις στην καμπίνα όπου κάθεσαι πολύ ψηλά έχοντας πολύ καλή ορατότητα προς τους οδηγούς που μοιράζονται τον δρόμο μαζί σου και που τρομαγμένοι στην θέα του όγκου και της Mad Max μάσκας του Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto ανοίγουν δρόμο για να περάσεις!

Είναι εντυπωσιακό-και ίσως αν έχεις την προδιάθεση και απωθημένα, η οδήγηση ενός τόσο τρομακτικού για το κοινωνικό σύνολο οχήματος θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στην διαμόρφωση του χαρακτήρα σου-και αυτό δεν είναι καλό! Ωστόσο δεν μπορώ πάρα να σημειώσω το γεγονός ότι όλοι γίνονται πιο πρόθυμοι στην θέα ενός τέτοιου οχήματος μέσα στην πόλη παραχωρώντας με ευγένεια, ή ίσως και τρόμο, προτεραιότητα στις διασταυρώσεις .

Το τιμόνι είναι ελαφρύ και κόβει πολύ – επιτρέποντας στα 5,2 μέτρα του «θηριού» να τα καταφέρνουν  στους στενούς δρόμους της πόλης και διευκολύνοντας το παρκάρισμα.

Η ανάρτηση διαχειρίζεται με άνεση τις λακκούβες, όμως αντιδρά με περίεργο τρόπο στα σαμαράκια και στις διαμήκεις ανωμαλίες είτε μεταδίδοντας μια αίσθηση ελαστικότητας στο τιμόνι, είτε με αναπηδήσεις του πίσω άξονα όταν οι ανωμαλίες βρίσκονται μόνο από την μια πλευρά του δρόμου (όπως συνήθως γίνεται στην Αθήνα).

Ευτυχώς τα άνετα καθίσματα κρατούν τους επιβάτες χαρούμενους που βλέπουν όσα συμβαίνουν από ψηλά απολαμβάνοντας την απρόσκοπτη ορατότητα που προσφέρουν τα εκτός δρόμου οχήματα στο αστικό περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση οδηγώντας μέσα στην πόλη μετά από μερικές ημέρες συνέλαβα τον εαυτό μου να έχει παρασυρθεί από τον macho χαρακτήρα του φορτηγού μην ενοχλείται από την ασάφεια της ανάρτησης.

Αυτός ο χαρακτήρας σε συνδυασμό με την οικονομία των 7,5-8,2 λίτρων/100 χλμ που χάριζαν οι άδειοι δρόμοι της πόλης  πρώτες ημέρες μετά την «καραμπίνα» με έκαναν να εθιστώ και κόμη και να φανταστώ ότι θα μπορούσα να είχα και εγώ ένα τέτοιο φορτηγό!

Στον αυτοκινητόδρομο

Οι φαντασιώσεις όμως διαλύονται και οι εθισμοί γιατρεύονται από τους αρκετούς συμβιβασμούς που χρειάζεται να κάνει κάποιος που… δεν χρειάζεται ένα φορτηγό στην καθημερινότητα του.

Στις υψηλές ταχύτητες του αυτοκινητόδρομου γίνεται εμφανές ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο εκτός δρόμου καθώς το ψηλό κέντρο βάρους, οι μεγάλες διαδρομές στις αναρτήσεις και τα ελαστικά με το ψηλό προφίλ απαιτούν να γνωρίζεις τι οδηγείς για να μην στενοχωρηθείς.

Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, αλλά κάτι που συμβαίνει σε όλα τα αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας –που πατάνε με ελαστικές βάσεις πάνω σε ένα σασί τύπου σκάλας που στέκεται σχεδόν 30 εκατοστά πάνω από το έδαφος…

Τι περιμένετε?

Από την μια διαβάζεις από τους ειδικούς ότι τα sport trucks συμπεριφέρονται όπως ένα SUV- και από την άλλη τα οδηγείς και νοιώθεις στο τιμόνι σου τις ταλαντώσεις που δημιουργούνται από τα ψηλά ελαστικά, τα φύλλα σούστας και το μη αποφερόμενο αμάξωμα που όλα μαζί είναι φτιαγμένα για να ανταποκρίνονται στις κακουχίες της εκτός δρόμου χρήσης- και μετά απορείς τι δεν κατάλαβες…

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 05

Λοιπόν για να το ξεκαθαρίσω-για να είμαι εγώ εντάξει απέναντι σας: τα sport trucks δεν συμπεριφέρονται στον δρόμο σαν τα SUV’s, όπως τα SUV’s δεν συμπεριφέρονται σαν coupe, όσο καλά και να είναι.

Είναι η διαβολεμένη κυριαρχία της φυσικής που βρίσκεται παντού γύρω μας και επιβάλλεται στον κόσμο μας ότι και αν κάνουμε εμείς!

Έχοντας αυτά στο μυαλό σας λέω ότι η ασάφεια που υπάρχει στο τιμόνι γύρω από την θέση της ευθείας και ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους όταν ταξιδεύεις με το Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto σε ταχύτητες κοντά στα 140 χλμ/ω είναι απολύτως αναμενόμενα και συγχωρούνται-απολύτως!

Οι 150 ίπποι εδώ καλούνται όχι μόνο να υπερνικήσουν τα 2,300 κιλά του αμαξώματος, αλλά και να καταφέρουν αντιμετωπίσουν την οργή που δείχνει ο αέρας σε αυτοκίνητα με κακή αεροδυναμική και μεγάλη μετωπική επιφάνεια.

Στις υψηλές ταχύτητες ο θόρυβος από τον κινητήρα που μαζί με τους αεροδυναμικούς θορύβους βρίσκουν τον δρόμο προς τα αυτιά των επιβατών και σίγουρα θα τους θυμίσουν ότι με το «κουρσάκι» τους ταξιδεύουν όλοι πολύ πιο άνετα.

Παράλληλα η διαρκής τάση που έχουν αυτά τα αυτοκίνητα να ταλαντεύονται πάνω στις αναρτήσεις τους  στις λακκούβες, δίνουν μια αίσθηση «πλοίου» που ενώ είναι χαλαρωτική για τον οδηγό, μπορέι να προκαλέσει ναυτία στους επιβάτες.

Είναι όλα αυτά τα λογικά πράγματα που συμβαίνουν εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε τι οδηγείτε!

Μειώνοντας λίγο τον ρυθμό όλα γίνονται πολύ καλύτερα, ενώ και η κατανάλωση κρατιέται σταθερά κάτω από τα 9 λίτρα εάν δεν ξεπερνάτε τα 130 χλμ/ω –τιμή που είναι εντυπωσιακή για ένα τόσο βαρύ και ογκώδες αυτοκίνητο και που υπενθυμίζει σε όλους ότι η Mitsubishi φημίζεται για την οικονομία καυσίμων που επιτυγχάνουν οι κινητήρες της.

Στις στροφές

Η φράση «Βίρα τις άγκυρες καπετάνιοοοο» στριφογυρίζει στο μυαλό εάν θελήσεις να κινηθείς με ταχύτητες SUV στις στροφές!

Εκεί οι κλίσεις του Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto είναι αναμενόμενα μεγάλες και η γενικότερη συμπεριφορά είναι έντονα υποστροφική μέχρι να γίνει ξαφνικά υπερστροφική! Αυτός ίσως να είναι ο λόγος που το ESP δεν απομονώνεται εντελώς όταν χρησιμοποιείται μόνο η πίσω κίνηση.

Αν αρχίσετε να το πιέζετε στις στροφές εκτός από τις κλίσεις θα πρέπει να συνηθίσετε και τις διαμαρτυρίες των ψηλού προφίλ ελαστικών που τσιρίζουν στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν την πρόσφυση σε ένα τερέν για το οποίο αυτά τα ελαστικά δεν έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν.

Αν κρατήσετε καθαρές γραμμές και δεν κάνετε «τιμονιές» το Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto θα στρίψει γοργά…αν αναλογιστείτε το ψηλό κέντρο βάρους, τους 2,3 τόνους (γεμάτο), τις μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων με τα φύλλα σούστας και τα χωμάτινα ελαστικά!

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 032

Μπορείτε να παίζετε οδηγώντας στα πρόθυρα της υπερστροφής σε δρόμους με χαμηλή πρόσφυση, όμως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για απότομες αντιδράσεις και παρεμβάσεις του ESP καθώς λόγω της καρότσας το αυτοκίνητο είναι ξεκάθαρα μπροστινόβαρο στην κατανομή τοου βάρους μεταξύ των δύο αξόνων.

Η δύναμη του κινητήρα ίσα που επαρκεί για ασφαλή προσπεράσματα και θα πρέπει πάντα να θυμάστε τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου και να προσαρμόζετε την οδήγηση σας σε αυτά προγραμματίζοντας από νωρίς τις προσπεράσεις στο επαρχιακό δίκτυο.

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 0437

Τέλος το μεγάλο βάρους του αυτοκίνητου γίνεται αισθητό και κατά την διάρκεια του φρεναρίσματος όπου οι μεγάλες διαδρομές της ανάρτησης επιτρέπουν στο Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto να «βουτά» στον μπροστινό του άξονα πετυχαίνοντας περίεργες γωνίες που τρομάζουν τους/τις νεοφερμένους/ες  στα εκτός δρόμου οχήματα οδηγούς.

Το μυστικό εδώ είναι πάντα «λίγο πιο σιγά» και τότε το Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto μεταμορφώνεται σε ένα ασφαλές όχημα που περιμένει υπομονετικά να βρεθεί στο χώμα για να λάμψει!

Εκτός Δρόμου (Μιχάλης Μισκής)

Η πρόταση για μια off road βόλτα με το νέο Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να δείξω στην Ισμήνη ένα μονοπάτι που μόλις ανακάλυψα και πήρε το όνομα του από μια ορειβάτισσα που χρειάστηκε να διασώσω εκεί.

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 037

Broken Ankle Trail, η στα Ελληνικά το «Μονοπάτι του Σπασμένου Αστραγάλου» λοιπόν!  Φυτευτές πέτρες μέσα σε άργιλο που όταν βρέχει γλιστράει πολύ αλλά τώρα ήταν στεγνό σαν τσιμέντο.

Μεγάλα σκαλοπάτια και τρύπες που φέρνουν την ανάρτηση στα όριά της. Στενά περάσματα «S», πολύ στενά για ένα όχημα με μήκος μεγαλύτερο από 5.2m. Και μερικές απότομες κατηφόρες (ή ανηφόρες για τους πολύ ζόρικους) σε σαθρό πετρώδες terrain.

Το κάναμε κατηφορικά, στην εύκολη εκδοχή του, γιατί δεν είχαμε εργάτη σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά.

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 035

Βγήκαμε αγρατζούνιστοι! Και το L200 με ενθουσίασε για τέσσερις λόγους:

Ο πρώτος είναι το σύστημα Super Select που επιτρέπει την χρήση τερτακίνησης με ανοιχτό το κεντρικό διαφορικό. Σε αυτή τη θέση (4WDH) το όχημα “ηρεμεί”, σπινάρει λιγότερο και ταλαιπωρεί τους επιβάτες του λιγότερο.

Ο δεύτερος είναι το αυτόματο κιβώτιο. Σε συνδυασμό με τις αργές σχέσεις και τη ροπή του diesel, κάνει τα δύσκολα εύκολα. Τα κάνει τόσο εύκολα, που σκέφτομαι να ξαναπάω στο ίδιο μονοπάτι την Ισμήνη με ένα χειροκίνητο 4Χ4 για να συζητήσουμε μετά την διαφορά στις εντυπώσεις μας.

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 034

Ο τρίτος είναι το τιμόνι. Πολύ θετικό, με την σωστή πληροφόρηση αλλά χωρίς υπερβολική ευαισθησία και με εξαιρετικά μικρό κύκλο στροφής που σε κάνει να διαχειρίζεσαι το μεγάλο μήκος του οχήματος χωρίς πολλές φλυαρίες.

Ο τέταρτος είναι οι διαδρομές της ανάρτησης, που είναι μάλλον οι μεγαλύτερες που έχω δει σε pick up και μας έκαναν να νιώθουμε ασφαλείς στο κατέβασμα των διαγώνιων σκαλοπατιών.

Να συμπληρώσω την πλήρη απουσία τριγμών και την αίσθηση στιβαρότητας που ήταν ακριβώς αυτή που θα περίμενα από ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο της Ιαπωνικής εταιρείας και φυσικά την δυνατότητα μπλοκαρίσματος του πίσω διαφορικού για τα πολύ δύσκολα!

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 033

Θα ήθελα λίγο πιο μαλακή την ανάρτηση. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το όχημα είναι προορισμένο για την μεταφορά βαρέων φορτίων και το οδηγήσαμε εντελώς άδειο. Οπότε δεν δικαιούμαι να γκρινιάξω ούτε γι’αυτό.

Το L200 δεν είναι lifestyle αυτοκίνητο όπως άλλα πιο μοδάτα και cool pick up trucks. Αν όμως έπρεπε να εμπιστευτώ την αντοχή, τις ικανότητες και την αξιοπιστία του για τη δουλειά μου, με δεδομένη την εξαιρετική φήμη για της Mitsubishi και τις εντυπώσεις μου από την οδήγηση στο «broken ankle trail»,  θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη.

The Broken Ankle Trail

Συμπέρασμα

Τελικά είναι στις εκτός δρόμου διαδρομές που πραγματικά νοιώθεις τον σκοπό που έχει σχεδιαστεί αυτό το μοναδικό αυτοκίνητο. Καταρχήν εντύπωση προκαλεί το αμάξωμα που μοιάζει να εξαφανίζει τις στρεβλώσεις που παρουσίαζε στις υψηλές ταχύτητες και το “γιαπωνέζικο” εσωτερικό εξακολουθεί να μην τρίζει παρά την ταχύτητα με την οποία πέρναγα πάνω από τα κοτρώνια της διαδρομής.

Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto 042

Οι αναρτήσεις του Mitsubishi L200 2.2 Diesel με τα φύλλα σούστας δουλεύουν ασταμάτητα κρατώντας τους τροχούς σε συνεχή επαφή με το έδαφος, ενώ οι κραδασμοί που ξεφεύγουν αποσβένονται κάπου μέσα στο σασί και τις ελαστικές βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η καμπίνα.

Το μεγάλο ύψος επιτρέπει το πέρασμα πάνω από βράχους, ενώ οι κοντοί προφυλακτήρες του επιτρέπουν να προσεγγίζει και να ανεβαίνει πλαγιές που με την πρώτη ματιά μοιάζει αδύνατον να ανέβεις.

Είναι εντυπωσιακό το πως περνάει πάνω από κροκάλες, φυτεμένες πέτρες και σκαλοπάτια χωρίς να υπάρχουν αναπηδήσεις σε κανένα από τους δύο άξονες και είναι σίγουρο ότι αν αυτοί οι δρόμοι αποτελούν την  καθημερινότητα σου το λατρέψεις.

Όμως εδώ δεν μιλάμε για εμένα!

Δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα οι εκτός δρόμου εκδρομές, ενώ οι καθημερινές διαδρομές για τις δραστηριότητες των παιδιών μου θα γινόντουσαν σίγουρα δύσκολες με ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο.

Φυσικά ο όγκος του αποπνέει έναν σεβασμό στους άλλους οδηγούς που παραχωρούν αμέσως προτεραιότητα, ενώ αν κάποιος είναι επαγγελματίας μπορεί να φορτώσει σχεδόν 1200 κιλά φορτίου στην καρότσα και να  εργαστεί με το L200 μέσα στην εβδομάδα πριν βρεθεί στην φύση το Σαββατοκύριακο!

Η μόδα και η όμορφη εμφάνιση δεν αρκούν για να αγοράσει κάποιος ένα τέτοιο όχημα-και αν δεν είναι συνειδητοποιημένος θα βρει πολλά πράγματα να τον ενοχλούν στην άσφαλτο και στην αστική καθημερινότητα.

Αν όλα αυτά δεν σας αφορούν και έτσι και αλλιώς θα διαθέσετε €35,000 για το αγοράσετε έτσι και αλλιώς- γιατί είναι όμορφο και της μόδας, τουλάχιστον καλό είναι να γνωρίζετε ότι αυτό το Mitsubishi L200 Double Cab 2.2 D Auto διαθέτει ίσως την πιο ευρύχωρη και πολυτελή καμπίνα της κατηγορίας- και κυρίως ότι είναι ένας άξιος απόγονος μιας γενιάς αυτοκίνητων με 40 χρόνια παράδοσης και Ιαπωνικής αξιοπιστίας!

Δεν με ευχαρίστησε

 • Η έλλειψη ροπής στις πολύ χαμηλές στροφές και ο θόρυβος του κινητήρα
 • Οι αναπηδήσεις του πίσω άξονα στις εγκάρσιες ανωμαλίες και η αίσθηση πλεύσης στις υψηλές ταχύτητες.

Θα θυμάμαι

 • Τους χώρους και τον ξεχωριστό macho σχεδιασμό που λίγο έλλειψε να με πλανεύσει.
 • Τις εκτός δρόμου δυνατότητες και τον οικονομικότατο κινητηρα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
  0
  Το Καλάθι
  Το καλάθι σας είναι άδειο