Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςPlug In Electric Vehicles (PHEV)Mitsubishi Outlander PHEV Test Drive / Δοκιμή

Mitsubishi Outlander PHEV Test Drive / Δοκιμή

Το Mitsubishi Outlander PHEV εκτός από το κορυφαίο για την ελληνική αγορά μοντέλο αποτελεί για την Ιαπωνική εταιρεία και ένα τεχνολογικό λάβαρό που αντιπροσωπεύει την εμμονή της στην προσφορά τεχνολογιών αιχμής που καθορίζουν την εποχή τους.

Η εταιρεία που προσέφερε στη αυτοκινητική ανθρωπότητα τα Pajero και τα μυθικά Lancer EVO , ήταν από τις πρώτες που αποφάσισαν να αποδεχτούν την ηλεκτροκίνηση παρουσιάζοντας το 2008 το αμιγώς ηλεκτροκίνητο i-Miev και- λίγο αργότερα το 2013,την πρώτη γενιά του Mitsubishi Outlander PHEV.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 044

Από τότε το ιδιαίτερο σε μηχανολογική αρχιτεκτονική SUV κατάφερε να μεταφέρει πάνω από 200,000 οικογένειες σε όλο τον κόσμο κερδίζοντας τον τίτλο του πιο καλοπουλημένου Plug-in Hybrid SUV!

Το 2015 δέχτηκε την πρώτη  αισθητική ανανέωση, ενώ το 2019 μπορεί οι αλλαγές να ήταν αισθητικά πιο συγκρατημένες και να περιορίστηκαν στα φωτιστικά σώματα, όμως όπως θα δούμε ήταν πολύ πιο ουσιαστικές αφού απέκτησε πολύ πιο δυνατούς ηλεκτροκινητήρες και μπαταρίες που ελέγχονται από ένα πιο αποτελεσματικό λογισμικό διαχείρισης της ενέργειας.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 014

Η εξελιγμένη Plug-in Hybrid τεχνολογία της Mitsubishi κάνει την αστική καθημερινότητα μιας μεγάλης οικογένειας πιο ωραία παρότι η εμφάνιση του Mitsubishi  Outlander PHEV είναι τόσο διακριτική που δύσκολα θα προϊδεάσει τον οδηγό για την σύγχρονη φιλοσοφία που κρύβει αυτό το  SUV.

Εμφάνιση σχεδιασμός

Αισθητικά το Mitsubishi  Outlander PHEV ενστερνίζεται την γενικότερη εκτός δρόμου σχεδιαστική ταυτότητα που η Mitsubishi  ονομάζει… “Rock Solid” και που την βλέπουμε από τα μικρότερα ASX και Mitsubishi Eclipse, μέχρι το θηριώδες Mitsubishi L200 Double Cab.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 02

Τα γυαλιστερά νικελένια τμήματα του προφυλακτήρα μπερδεύουν το μάτι που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα φωτιστικά σώματα από την μάσκα χαρίζοντας μια περιποιημένη εμφάνιση τύπου «Mad Max» που προκαλεί το μάτι με την τρισδιάστατη δομή της.

Το προφίλ του αυτοκίνητου είναι λιγότερο εντυπωσιακό  και σίγουρα για να είναι σε αρμονία με την τεχνολογία αιχμής που προσφέρει το αυτοκίνητο θα έπρεπε να ήταν πιο τολμηρό.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 01

Παρά τις αξιοσέβαστες διαστάσεις  (4.695 x 1.800 x 1.710 mm) κοιτώντας το  Mitsubishi  Outlander PHEV από το πλάι είναι δύσκολο  να εντυπωσιαστείς καθώς θα μπορούσε να ήταν οποιοδήποτε SUV-και όπως θα δούμε σε λίγο… απλά δεν είναι!

 Αν οι δεν υπήρχαν οι όμορφες ζάντες και το μεγάλα μπλε σήματα PHEV στα μπροστινά φτερά η τιμή των €54,500 (€45.500 η βασική έκδοση) δύσκολα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και να σταθεί απέναντι στον αμείλικτό ανταγωνισμό των Premium SUV όπως το Volvo XC60 και BMW X3, που δεν απέχουν και πολύ  τιμολογιακά.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 017

Το Mitsubishi  Outlander PHEV έχει μεγάλο συμβολισμό σαν αυτοκίνητο και δυστυχώς αυτό που δείχνει εξωτερικά το κάνει θυμίζει πιο καθημερινα SUV’s όπως είναι το Nissan X-Trail  και το SKODA Kodiaq.

Το πλαϊνό παράθυρο του χώρου αποσκευών είναι ευμέγεθες  για να καλύψει και τις ανάγκες της 7θέσιας έκδοσης –που όμως δεν διατίθεται με ηλεκτροκίνηση –και  σε συνδυασμό με τις κυρίαρχες σχεδιαστικά ζάντες που φορούν ελαστικά 225/55R18 και τα νίκελ στις πόρτες να κάνουν το αμάξωμα να δείχνει αρμονικό, αλλά όχι μοντέρνο.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 020

Το ίδιο συντηρητική είναι η εικόνα του πίσω μέρους που θυμίζει σίγουρα Mitsubishi -και που αναπαράγει το σχεδιαστικό μοτίβο του μπροστινού μέρους , χωρίς όμως να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα Ιαπωνικά πρότυπα.

Η πίσω πόρτα είναι ψηλή και κάθετη, έχει ένα αλουμινένιο διακοσμητικό αμφιβόλου αισθητικής και τα φωτιστικά σώματα είναι αρκετά μεγάλα και «περνούν» στο πλαϊνό μέρος του αμαξώματος παραμένοντας αδιάφορα.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 016

Στο  πίσω μέρος υπάρχει και μια καθόλου διακριτική ένδειξη στο δεξί μέρος της πόρτας να ενημερώνει εκείνους που ακολουθούν ότι αυτό το Mitsubishi είναι και ηλεκτροκίνητο!

Σε ότι αφορά την εμφάνιση κανένας δεν μπορεί να είναι απόλυτος, όμως νοιώθω την ανάγκη να πω ότι σε ένα τόσο προηγμένο αυτοκίνητο- που τεχνολογικά πιστεύω ότι ξεπερνά ακόμη και ένα Lexus, θα του άξιζε μια εμφάνιση που να προϊδεάζει τον παρατηρητή για το τι κρύβεται κάτω από τις λαμαρίνες του.

Εσωτερικό

Τα ίδια συναισθήματα γεννιούνται και στο εσωτερικό του Mitsubishi  Outlander PHEV που χαρακτηρίζεται από την ποιότητα των υλικών και την ίδια ανεξήγητη ατολμία στην σχεδίαση του ταμπλό.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 036

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης και παραμένει αναλογικός προερχόμενος σχεδιαστικά από τα αλλά μοντέλα της εταιρείας και έτσι είναι φυσικά πολύ ευκρινής και πληροφοριακός.

Αποτελείται από μια κλασσική διάταξη οργάνων που παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, αν και η οθόνη που βρίσκεται στο κέντρο μεταξύ του ταχύμετρου και του στροφόμετρου θα μπορούσε να ήταν πιο ενδιαφέρουσα… καθώς μοιάζει να προέρχεται από την προηγούμενη δεκαετία ακόμη και όταν προβάλει τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την λειτουργία της ηλεκτροκίνητης διάταξης .

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 026

Το ειδικό όργανο για την λειτουργία της ηλεκτροκίνησης που έχει αντικαταστήσει το στροφόμετρο δεν φτάνει για να κερδίσει το μάτι και τα πάντα εδώ ζητούν απεγνωσμένα ένα από εκείνους τους  μοντέρνους ψηφιακούς πίνακες οργάνων με τα εντυπωσιακά γραφικά που πλέον προσφέρουν σχεδόν όλοι οι ανταγωνιστές.

Το τιμόνι είναι αρκετά μεγάλο σε διάμετρο και κάπως αδιάφορο σχεδιαστικά, ενώ περιέχει πλήκτρα για το σύστημα πολυμέσων και το cruise control.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 010

Εκείνο όμως που κέρδισε τον θαυμασμό μου ήταν τα αλουμινένια Gear Paddles του αυτόματου κιβωτίου, που στέκονται όπως πρέπει σταθερά πάνω στην κολώνα του τιμονιού θυμίζοντας την αγαπημένη μου Giulia!

Ωστόσο ο ρόλος Gear Paddles δεν είναι για να ελέγχουν το CVT (…που έτσι και αλλιώς θα έκανε ότι ήθελε) αλλά για να μπορεί ο οδηγός να χρησιμοποιεί τους ηλεκτροκινητήρες για την επανάκτηση της ενέργειας κατά την διαδικασία του φρεναρίσματος.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 031

Το «Energy Regeneration»γίνεται σε πέντε στάδια και όταν το συνηθίσετε θα σας βοηθήσει στο να κερδίσετε τουλάχιστον 3 επιπλέον  χλμ κίνησης μέσα στην πόλη, ενώ αποτελεί και ένα θαυμάσιο παιχνίδι για να περνάτε την ώρα σας παραγωγικά μέσα στην κίνηση!

Η αρχιτεκτονική του ταμπλό ενσωματώνει την οθόνη των πολυμέσων ψηλά στην κεντρική κονσόλα προβάλλοντας και αρκετές ενδιαφέρουσες ενδείξεις που αφορούν τον τρόπο που λειτουργεί το υβριδικό σύστημα κίνησης.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 039

Χαμηλότερα στο κέντρο υπάρχει μια οθόνη και τα χειριστήρια του πολύ καλού κλιματισμού και ακόμη χαμηλότερα σε μια «παλαιού τύπου» κονσόλα, φιλοξενούνται μια σειρά από «ρετρό» διακόπτες που φροντίζουν για κάποιες δευτερεύουσες λειτουργίες όπως για παράδειγμα το θερμαινόμενο τιμόνι και ένα διακόπτη που μου πήρε περίπου 15 λεπτά για να καταλάβω ότι προορίζεται για τον έλεγχο της ηλεκτρικής λειτουργίας της πόρτας του χώρου αποσκευών!    

Συνεχίζοντας το μοτίβο των πολλών διαφορετικών πλήκτρων, αριστερά και κάτω από το τιμόνι θα βρείτε και μια σειρά λειτουργιών που αφορούν εκείνα τα συστήματα επέμβασης στην οδήγηση που με ενοχλούν σε όλα τα μοντέρνα αυτοκίνητα-και που δεν αποτελούν εξαίρεση  ούτε στο Mitsubishi  Outlander PHEV.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 032

Συστήματα που τα βρίσκουμε πλέον σε όλα τα αυτοκίνητα-όλων των εταιρειών-και που λειτουργούν επεμβαίνοντας σαν ένα εκνευριστικό αόρατο χεράκι «κλωτσώντας» σου το τιμόνι στις στροφές και φρενάροντας απροειδοποίητα σαν να πατάει  η πεθερά σου το πετάλι με ένα κοντάρι από σκουπόξυλο…

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, παρότι εργονομικά είναι λάθος τοποθετημένοι εκεί αυτοί οι διακόπτες,  είναι ευπρόσδεκτοι αφού όταν χρειαστεί μπορείς με μια κίνηση να κλίσεις τα συστήματα «ασφάλειας» και να οδηγήσεις όπως παλιά… με ασφάλεια!  

Τα πλαστικά στο ταμπλό είναι φτιαγμένα από μαλακά πλαστικά που έχουν «πλούσια» αίσθηση στην αφή, ενώ μια λωρίδα που μοιάζει με» κάρμπον»( αλλά μάλλον δεν είναι) διατρέχει το ταμπλό και βρίσκει τον δρόμο της στις πόρτες και την κεντρική κονσόλα που φιλοξενεί τον ιδιαίτερο επιλογέα ταχυτήτων.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 037

Πρέπει να το κάνουν επίτηδες για να μας δίνουν «λαβή» για γκρίνια στις δοκιμές… αλλιώς  πως να εξηγήσω το αψυχολόγητο κομμάτι σκληρού  πλαστικού που βρίσκεται πάνω από το ντουλαπάκι που αποτελεί παραφωνία σε ένα περιβάλλον με ακριβά δέρματα και αφράτα πλαστικά…   Ευχαριστώ για την πάσα Mitsubishi … σιγά μην το άφηνα να πέσει κάτω!

Η ποιότητα συναρμογής είναι καλή αφού ακόμη και κατά την διάρκεια της εκτός δρόμου δοκιμασίας δεν ακούστηκαν πουθενά τριγμοί στο εσωτερικό, ενώ εντυπωσιακός είναι και ο ήχος με τον οποίο κλείνουν οι πόρτες σφραγίζοντας την καμπίνα..

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 030

Παρά την έλλειψη αποθηκευτικών χώρων το πιο εντυπωσιακό μέρος του αυτοκινήτου είναι η κονσόλα με τον ιδιόμορφό επιλογέα και φυσικά τους διακόπτες της έλεγχου της τετρακίνητης ηλεκτροκίνησης.

Ο βραχύσωμος επιλογέας ουσιαστικά βρίσκεται εκεί για να επιλέγει ο οδηγός τις θέσεις D,N και R και δεν επηρεάζει την λειτουργία του CVT, αλλά λειτούργει όπως και τα Paddles στο τιμόνι ελέγχοντας την ανάκτηση ενεργείας κατά το φρενάρισμα.

Δεξιά από τον επιλογέα υπάρχει ένας διακόπτης (Pure EV Mode)  που επιτρέπει στον οδηγό να κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για περίπου 35-50 χλμ και με ταχύτητες μέχρι τα 135 χλμ/ω.  Σε αυτό το πρόγραμμα ο κλιματισμός δουλεύει μόνο στην ανακύκλωση, ενώ αν η ενέργεια πέσει κάτω από το 6% ο κινητήρας ξεκινά αυτόματα.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 09

Από την αριστερή πλευρά του υπάρχει ένας διακόπτης που ουσιαστικά ρυθμίζει την φόρτιση των μπαταριών από τον κινητήρα. Δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να φυλάξει ηλεκτρική ενεργεία για να κινηθεί ηλεκτρικά στο κέντρο της πόλης, ή να φορτίσει με προτεραιότητα τις μπαταρίες με την λειτουργία του κινητήρα όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος φορτιστής στην διαδρομή του. 

Πίσω από τον επιλογέα βρίσκεται ένας διακόπτης που επιτρέπει στην τετρακίνηση να λειτουργεί σε τρία προγράμματα ( Normal,Snow και Lock ) όπου ελέγχεται αντίστοιχα η εμπλοκή και ο τρόπος απόδοσης των δύο ηλεκτροκινητήρων που εξασφαλίζουν την τετρακίνηση.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 030

Τέλος υπάρχει ένα πλήκτρο που γράφει «ECO» και ένα  άλλο που γράφει «Sprot», τα οποία όμως πραγματικά δεν είδαν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό οπότε επέλεξα να κινούμαι διαρκώς με την επιλογή «normal», η οποία έχει προγραμματιστεί με μεγάλη σοφία.

Άνεση/Χώροι

Η θέση οδήγησης  του Mitsubishi  Outlander PHEV είναι χαρακτηριστική για ένα μεγάλο SUV και τοποθετεί τον οδηγό ψηλά  χαρίζοντας του καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις .Ωστόσο για να συμβεί αυτό πρέπει το κάθισμα να βρίσκεται στην ψηλότερη θέση του καθώς όταν βρίσκεται χαμηλά είναι σχεδόν αδύνατον να ελέγξεις τις γωνίες του αυτοκινήτου.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 036

Τα καθίσματα είναι μαλακά και ευρύχωρα, ενώ στις στροφές παρέχουν ανέλπιστα καλή πλευρική στήριξη και σίγουρα βοηθούν τον οδηγό όταν αργότερα θα βιώσει τις αυξημένες κλίσεις που παρουσιάζει το Mitsubishi  Outlander PHEV στις στροφές.

Στο Mitsubishi  Outlander PHEV ο χώρος για το κεφάλι των επιβατών είναι άπλετος και (επιτέλους) θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς ενώ χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο και το επίπεδο πάτωμα πίσω, υπάρχει άπλετος χώρος για τρεις ενήλικες στο πίσω κάθισμα,

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 034

Οι πίσω θέσεις διαθέτουν ένα μόνο USB port που θα κάνει τα παιδάκια μας στο πίσω κάθισμα να τσακώνονται για το ποιο θα φορτίσει πρώτο, όμως χάρη στο ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού  θα απασχοληθούν δημιουργικά για μερικά λεπτά… πριν βαρεθούν και συνεχίσουν να τσακώνονται.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 035

Οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο διευκολύνοντας την είσοδο των επιβατών και την πρόσδεση των παιδιών στα ειδικά καθίσματα, ενώ τα πίσω παράθυρα κατεβαίνουν εντελώς μέσα στις πόρτες και  έχουν μεγάλα παράθυρα  προσφέροντας καλή ορατότητα στα παιδιά.

Παντού θα βρείτε διάσπαρτες θήκες για γυαλιά, κινητά, ποτήρια και μπουκαλάκια, ενώ το ντουλάπι μπροστά από τον συνοδηγό όσο και ο αποθηκευτικός χώρος που σχηματίζεται κάτω από το υποβραχιόνιο έχουν όλα ικανοποιητικό μέγεθος.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 027

Το μέγεθος του χώρου αποσκευών λόγο των μπαταριών και του πίσω ηλεκτροκινητήρα περιορίζεται στα 463 λίτρα που είναι όμως σωστά διαμορφωμένος και με επίπεδο δάπεδο, ενώ αποκαλύπτεται από μια ηλεκτρικά ανοιγμένη πόρτα.

Στα μείον σίγουρα θα πρέπει να αναφέρω την μεσαία ζώνη που δεν βασίζεται στο κάθισμα αλλά κατεβαίνει από την οροφή δημιουργώντας έτσι την ανάγκη για να κουμπώσει σε δύο σημεία στην βάση του πάγκου-ενοχλώντας με αυτόν τον τρόπο τον μεσαίο επιβάτη.

Εξοπλισμός  

Σε ένα αυτοκίνητο αξίας €54,500 περιμένεις να βρεις πολλά πράγματα και το Mitsubishi  Outlander PHEV στο επίπεδο εξοπλισμού Instyle Plus δεν θα σας απογοητεύσει!

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 029

Με αυτά τα χρήματα αγοράζετε ένα μεγάλο αυτοκίνητο με στάνταρ όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, δερμάτινα θερμαινόμενα καθίσματα και τιμόνι, ηλιοροφή, infotainment με οθόνη αφής 7’’, διζωνικό κλιματισμό,  αυτομάτως ενεργοποιούμενα φώτα και καθαριστήρες, αισθητήρες παρκαρίσματος, κάμερα οπισθοπορείας, GPS , 8 αερόσακους σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος και διατήρησης πορείας,), τετρακίνηση, όμορφες ζάντες αλουμινίου 18’, CVT κ.α.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 028

Ωστόσο πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι υπάρχει και η έκδοση Intense Plus η οποία κοστίζει €45.500 και διαφέρει κυρίως από το δερμάτινο σαλόνι και αλλα όχι το΄σο σημαντικά έξτρα όπως είναι η ηλιοροφή κτλ.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό-και όχι μόνο- του Mitsubishi  Outlander PHEV συμβαίνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, αφού η κίνηση βασίζεται ουσιαστικά πάνω σε δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 040

Ο βενζινοκινητήρας λειτουργεί βοηθητικά  σε αυτούς κινώντας τη γεννήτρια φόρτισης της μπαταρίας και υποστηρίζοντας δευτερευόντως  μέσω ενός κιβωτίου CVT τον μπροστινό ηλεκτροκινητήρα όταν χρειάζεται.

Αρχικά ο δίλιτρος κινητήρας του προηγούμενου μοντέλου έχει αντικατασταθεί από ένα νέο βενζινοκινητήρα 2,4 λίτρων που αποδίδει 135 ίππους και 211 Nm/4.500 σαλ που έχει και την δυνατότητα να  λειτουργεί στον κύκλο του Atkinson για οικονομία καυσίμων και μειωμένο θόρυβο.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 042

Ο κινητήρας συνδέεται με ένα κιβώτιο τύπου CVT και με μια ισχυρή γεννήτρια που ουσιαστικά τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό την μπαταρία που βρίσκεται κάτω από το πάτωμα της καμπίνας εξασφαλίζοντας χαμηλό κέντρο βάρους και φυσικά την απαραίτητη  ενέργεια για λειτουργήσουν οι δυο ηλεκτροκινητήρες που ουσιαστικά κινούν το βάρους δύο τόνων ( 1930 κιλά) SUV.

Ο μπροστινός ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 82 ίππους και 137 Nm ροπής, ενώ ο πίσω αποδίδει 95 ίππους και 195 Νm ροπής. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει μηχανική σύζευξη του πίσω άξονα με τον βενζινοκινητήρα και πως την κίνηση πίσω την αναλαμβάνει αποκλειστικά ο ηλεκτροκινητήρας.

Προσθέτοντας την ισχύ του βενζινοκινητήρα και των δύο μοτέρ αθροίζουμε 224 ίππους και αυτό σε συνδυασμό με την άμεση διάθεση της ροπής από τους ηλεκτροκινητήρες εξηγεί την αντίδραση του αυτοκινήτου στο πάτημα του πεταλιού της επιτάχυνσης παρά τους 2 τόνους που ζυγίζει το  Mitsubishi  Outlander PHEV.      

Η μπαταρία ιόντων λίθου τάσεως 300Vκαι  13.8KWh φορτίζει από το οικιακό ρεύμα μέσα σε 5 -6 ώρες και εξασφαλίζει περίπου 40-50 χιλιόμετρα αστικής κίνησης.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 07

Στην πράξη σε ταχύτητες μέχρι τα  135 km/h το Mitsubishi  Outlander PHEV κινείται ως αμιγώς ηλεκτρικό όχημα με τα μοτέρ να παίρνουν ενέργεια από την μπαταρία χωρίς να λειτουργεί καθόλου ο βενζινοκινητήρας.

Αν ζητηθεί περισσότερη δύναμη, ή  εάν η μπαταρία έχει εξαντληθεί ο βενζινοκινητήρας μπαίνει σε  λειτουργία αυτόματα για όσο διάρκεια η αυξημένη ζήτηση ροπής ή  για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να φορτιστεί η μπαταρία στο 20%.

Επιλέγοντας το πρόγραμμα Sport ο βενζινοκινητήρας μέσω του CVT αναλαμβάνει την κίνηση των εμπρός τροχών με τη βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα, ενώ τον πίσω άξονα συνεχίζει να κινεί ο δεύτερος ηλεκτροκινητήρας.

Και ενώ είμαι σίγουρη ότι όλα αυτά ακούγονται  πολύπλοκα- στην πράξη  και ειδικά μέσα στην πόλη, όλα γίνονται αυτόματα  χωρίς ο οδηγός να καταβάλλει καμία προσπάθεια!

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 023

Για να καταλάβετε πόσο μελετημένο είναι το αυτοκίνητο, όταν κινήστε με τον ηλεκτροκινητήρα τα λάδια και τα ψυκτικά υγρά του βενζινοκινητήρα θερμαίνονται και διατηρούνται ζεστά, έτσι ώστε αν ο κινητήρας πάρει μπροστά να είναι πάντα σε θερμοκρασία λειτουργίας και να μην έχει φθορές…

Το ευτύχημα είναι ότι χάρη στους ηλεκτροκινητήρες το CVT σπάνια ενοχλεί με την λειτουργία του και μοιάζει να ταιριάζει γάντι στο Mitsubishi  Outlander PHEV ειδικά σε αστικό περιβάλλον. 

Οι εκπομπές CO2 με τις μπαταρίες  πλήρως φορτισμένες βρίσκεται στα 46 g/km και η θεωρητική κατανάλωση στα μόλις 2,3 lt/100 km εξασφαλίζοντας έτσι την εύνοια του φορολογικού συστήματος.

Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι το νούμερο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς εξαρτάται από την απόσταση που θα διανύσετε, το πόσο “σωστά” οδηγείτε και από το εάν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες.

Όταν λέω σωστή οδήγηση εννοώ ότι στις κατηφόρες θα πρέπει να φρενάρετε χρησιμοποιώντας στο σύστημα ανάκτησης ενέργειας ώστε να φορτίζουν οι μπαταρίες, να μην επιταχύνετε απότομα και να μην χρησιμοποιείτε κλιματιστικό ή θέρμανση…

Έτσι αν η δουλειά σας απέχει μέχρι 45-50 χλμ από το σπίτι σας  μπορείτε με μια φόρτιση -που υπολόγισα ότι κοστίζει περίπου €2,40- να μετακινήστε μέσα στην πόλη χωρίς να ξοδεύετε ούτε ένα ευρώ για καύσιμα.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 013

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να κινήστε με ταχύτητες κάτω από 130 χλμ/ω και να μην επιταχύνετε κάνοντας Kick-Down γιατί τότε αυτόματα λειτουργεί ο κινητήρας και όλα αλλάζουν.

Στην πράξη σε μια τέτοια αστική διαδρομή πιθανότατα δεν θα ακούσετε πουθενά τον κινητήρα να μπαίνει σε λειτουργία, ενώ αν χρειαστεί να κάνετε μια αστική διαδρομή της τάξης των 100 χλμ τότε η μέση κατανάλωση βενζίνης θα φτάσει τα 5  λίτρα –εάν έχετε πλήρως φορτισμένες μπαταρίες και περίπου τα 9 λίτρα αν ξεκινήσετε την διαδρομή με αφόρτιστες μπαταρίες.

Αντίθετα, σε ένα ταξίδι 300-400χλμ στον αυτοκινητόδρομο η εικόνα χάνει την μαγεία της αφού μόλις το  Mitsubishi  Outlander PHEV εξαντλήσει η μπαταρία του -κάτι που με 130 χλμ/ω θα συμβεί μετά από 30 χλμ την κίνηση θα την αναλάβει αποκλειστικά ο βενζινοκινητήρας που προκειμένου να μετακινήσει τους 2 τόνους του SUV σας θα χρειαστεί 11-13 λίτρα/ 100 χλμ.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 043

Αν το ζορίσετε και θελήσετε να πάτε ακόμη πιο γρήγορα από 150 χλμ/ω τότε υπολογίστε 14 λίτρα/100χλμ. για να είστε «μέσα».

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις μέτρησα ότι τα πρώτα 100 χλμ/ω έρχονται σε περίπου 10 δευτερόλεπτα και ότι η τελική μπορεί να ξεπεράσει και τα 170 χλμ/ω, όπου όμως ο θόρυβος από τν κινητήρα είναι έντονος. 

Ανάρτηση/Φρένα/Τιμόνι

Η ανάρτηση του Mitsubishi  Outlander PHEV αποτελείται από γόνατα Μc Pherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και η ρύθμιση της στοχεύει περισσότερο προς την άνεση-όπου καταφέρνει να πάρει αρκετά εύσημα -και λιγότερο για την ικανοποίηση ανήσυχων οδηγών…

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 06

Δεκτό και σεβαστό… αν και όπως θα δείτε εδώ είχαμε μια μεγάλη έκπληξη!

Το Mitsubishi  Outlander PHEV είναι ίσως από τα πιο άνετα αυτοκίνητα της κατηγορίας  και αν είχε και λίγο πιο σφικτή απόσβεση επαναφοράς  η ανάρτηση του θα ήταν ιδανική για «αμερικανικών» προδιαγραφών SUV.

Τα φρένα περιλαμβάνουν δίσκους σε όλους τους τροχούς-με τους μπροστινούς να είναι αεριζόμενοι-και είναι δυνατά, παραμένοντας ανθεκτικά σε όλες τις περιπτώσεις.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 022

Το τιμόνι έχει εξαιρετικά  καλή αίσθηση, είναι «κοφτερό» έχοντας ακτίνα στροφής 5,3 μέτρα  και αποτελεί το αντίδοτο της μαλακής ανάρτησης όταν θελήσετε να πάτε λίγο πιο γρήγορα!

Στην Πόλη

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι σχετικά μαλακό, ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί και βοηθού στο να κάνεις μια αναστροφή, ή να ελιχτείς σε κάποιο στενό.

Χάρη σε αυτό το τιμόνι και την καλή ορατότητα που έχεις από την θέση του οδηγού (εφόσον το κάθισμα είναι  ρυθμισμένο ψηλά) το να σταθμεύσεις με το Mitsubishi  Outlander PHEV μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης δεν είναι ο εφιάλτης που φαντάζεστε.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 05

Οι αναρτήσεις καταπίνουν κάθε… ανώμαλη ανωμαλία που θα βρεθεί στον δρόμο σας, ενώ η ηχομόνωση σε συνδυασμό με την ησυχία των ηλεκτροκινητήρων χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης που κάνει αυτό μεγάλο SUV ιδανικό για την καθημερινή μετακίνηση.

Η κατανάλωση μέσα στην πόλη μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 9 λίτρα ανά 100 χλμ, ανάλογα με την απόσταση που θα καλύψετε και την φόρτιση που έχουν οι μπαταρίες σας.

Για παράδειγμα ξεκίνησα από τν Διόνυσο με πλήρως φορτισμένες μπαταριές και κατέβηκα το ποτάμι με αρκετή κίνηση μέχρι το Π. Φάληρο και χωρίς να φορτίσω πουθενά επέστρεψα το απόγευμα από την Κηφισιάς πίσω με αρκετή κίνηση.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 018

Όλη την διαδρομή την έκανα με μπαταριές και ο κινητήρας πήρε μπροστά για να φορτίσει όταν έφτασα στην Κηφισιά.

Ωστόσο χρειάστηκε να οδηγήσω χωρίς να ξεπεράσω πουθενά τα100 χλμ/ω, ενώ όπου χρειαζόταν να φρενάρω απέφευγα το πετάλι των φρένων και χρησιμοποιούσα τα paddles στο τιμόνι προσπαθώντας να μεγιστοποιήσω την ανάκτηση ενέργειας.

Θέλει τρόπο και υπομονή για να πετύχεις αυτό το αποτέλεσμα αλλά όταν γύρισα σπίτι είχα κάνει 61 χλμ καταναλώνοντας μόλις 1,7 λίτρα βενζίνης ανά 100χλμ (!) και σύμφωνα με τον ειδικό μετρητή στο infotainment  €2,30 ρεύμα επιπλέον! Έκανα δηλαδή 61 χλμ με περίπου €5-κάτι που είναι εντυπωσιακό αν σκεφτείτε τον όγκο και το βάρος του αυτοκινήτου.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 017

Τέλος παρατήρησα ότι όσο κινείται το αυτοκίνητο με ταχύτητες μέχρι τα 30 χλμ, κάνει έναν φουτουριστικό/ηλεκτρικό ήχο που ενημερώνει τους πεζούς και τους ποδηλάτες ότι αν δεν κάνουν στην άκρη θα τους πατήσει ένα οικολογικό αυτοκίνητο.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Όταν το Mitsubishi  Outlander PHEV βρεθεί στον αυτοκινητόδρομο αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι το πλαίσιο είναι φτιαγμένο για να κινείται στον αυτοκινητόδρομο, ωστόσο  μόλις εξαντληθεί το ρεύμα από τις μπαταρίες και ξεκινήσει η λειτουργία του κινητήρα η στάθμη του θορύβου ανεβαίνει κατακόρυφά.

Ίσως τελικά και να μην κάνει υπερβολική φασαρία, όμως επειδή οι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι ελάχιστοι και όσο κινείται με ρεύμα  δεν ακούγεται τίποτε, η αντίθεση που δημιουργείται από το θόρυβο του βενζινοκινητήρα που γυρνά σε υψηλές  προσπαθώντας να φορτίσει την μπαταρία σε συνδυασμό με το CVT που μοιάζει να πατινάρει αόκνως, χαλάνε μια πραγματικά υπεροχή εικόνα.

Ο θόρυβος επιτείνεται αν προσπαθήσετε να κινηθείτε με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ/ω και λειαίνεται αρκετά αν κινείστε με ταχύτητες μεταξύ 120 και 130 χλμ/ω.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 021

Παράλληλα η κατανάλωση ακολουθεί παράλληλο δρόμο με τον θόρυβο και αυξάνεται γεωμετρικά αν κινείστε με ταχύτητες που ξεπερνούν τα νόμιμα όρια.

Έτσι η κατανάλωση μπορεί να πέσει και στα 8-8,5 λίτρα αν κινείστε με 130 χλμ/ω, αλλά μπορεί να απογειωθεί και στα 15 λίτρα αν κινηθείτε με ταχύτητες που πλησιάζουν τα 160-170 χλμ/ω.

Οπότε το Mitsubishi  Outlander PHEV «προτρέπει» με ηχητικά και  οικονομικά μέσα τον οδηγό να είναι νομιμόφρων κάνοντας το  ιδανικό για όλους τους καθωσπρέπει συμπολίτες μας!

Οι αναρτήσεις καταφέρνουν στις μεγάλες ταχύτητες να ελέγχουν τους τροχούς και να συνδυάζονται πλήρως με το ακριβές τιμόνι κάνοντας το πλαίσιο απολύτως ασφαλές παρά τις τάσεις που έχει ανάρτηση να δημιουργεί μια τάση διαμήκους πλεύσης που οφείλεται στο μεγάλο βάρος και την άνετη ρύθμιση των αμορτισέρ.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 011

Το βάρος βέβαια σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου δεν ενοχλεί. Αντίθετα δίνει μια αίσθηση βελτιωμένης ποιότητας κύλισης, κάτι που οφείλεται στο ότι το κέντρο βάρους έχει μεταφερθεί χαμηλά με τις μπαταρίες να βρίσκονται κάτω από το πάτωμα.

Γενικά έχω την αίσθηση ότι στον αυτοκινητόδρομο το πολύ καλό για άνετα ταξίδια πλαίσιο αδικείται από τον μικρό για το βάρος του αυτοκινήτου βενζινοκινητήρα κινητήρα και φυσικά το CVT.

Και αυτό είναι κρίμα γιατί μπορεί να μην του φαίνεται,  αλλά αυτό  το SUV θα είχε πολλά να δώσει στους πιο απροσδόκητους τομείς!

Στις Στροφές

Αρχικά σε επαρχιακούς δρόμους με την άνετα ρυθμισμένη του ανάρτηση το σχεδόν δύο τόνων Mitsubishi  Outlander PHEV μοιάζει να μην βολεύεται και δυσανασχετεί..

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 045

Γέρνει αρκετά μέσα στις στροφές και φυσικά καθώς εξακολουθεί να απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος  σε παρασύρει σε ήρεμους ρυθμούς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστη/ος στον προορισμό σου.

Ξεπερνώντας το ψυχολογικό τραύμα των αυξημένων κλίσεων διαπιστώνεις ότι στην  πιο σβέλτη αλλά με γραμμές οδήγηση το Mitsubishi  Outlander PHEV είναι ουδέτερο και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Αυτό που αμέσως ξεχωρίζει εδώ είναι η δύναμη από τους ηλεκτροκινητήρες που αντιδρούν άμεσα στο πετάλι του γκαζιού και σε συνδυασμό με ελκτική πρόσφυση που χαρίζει η τετρακίνηση σε προκαλούν  οδηγήσεις γρήγορα παρά τις κλίσεις που παίρνει το αμάξωμα καθώς τερματίζουν οι αναρτήσεις από την μεταφορά βάρους.

Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι πραγματικά απροσδόκητο και έχει να κάνει σίγουρα με το χαμηλό κέντρο βάρους που προσδίδουν οι μπαταρίες που έχουν τοποθετηθεί κάτω από το πάτωμα, το πληροφοριακό τιμόνι και κυρίως την άψογη συνεργασία των ηλεκτροκινητήρων με σύστημα περιορισμού της ολίσθησης.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 036

Καθώς λοιπόν το αυτοκίνητο έχει γείρει υπερβολικά λόγω των μεγάλων διαδρομών και των μαλακών αντιστρεπτικών, πατάς το γκάζι βαθιά στο πάτωμα περιμένοντας να νοιώσεις την κλασσική υποστροφή που θα σου επιτρέψει να γράψεις στην δοκιμή… «γέρνει-κάθεται πάνω στον εξωτερικό τροχό-χαλάει η γεωμετρία-υποστρέφει… και καλό είναι να μην τρέχεις»…

Και ενώ είσαι ετοιμάζεσαι να κρατήσεις τις κλασσικές σημειώσεις το τιμόνι σε πληροφορεί ότι οι τροχοί πατάνε ακόμη στον δρόμο και ότι παρότι δεν υπάρχει ίχνος διαδρομής στον εμπρός αριστερό τροχό, εκείνος αρνείται να γλιστρήσει!

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 044

Η αρχική δυσπιστία μετατρέπεται σε περιέργεια στην επόμενη στροφή και καθώς η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται διαπιστώνεις ότι ο τρόπος με τον οποίο η τετρακίνηση μοιράζει την κίνηση στους δύο άξονες αποτελεί το κλειδί αυτής της περίεργης συμπεριφοράς…

Όταν γλιστρά ένα τετρακίνητο SUV με ΚΕΚ, οι αισθητήρες του ESP στέλνουν ένα σήμα στον υπολογιστή που με την σειρά του λέει στον κινητήρα «καπετάνιο άσε, γείραμε … κόψε γιατί  πάμε για το χαντάκι» και ενώ εκείνος θέλει να συνεργαστεί  λόγω της αδράνειας των περιστρεφόμενων μερών του  είναι αδύνατον να αντιδράσει…

Έτσι με την δύναμη να εξακολουθεί να μοιράζεται μέσα στο σύστημα μετάδοσης ο υπολογιστής αποφασίζει να του πνίξει τα καύσιμα, ενώ στο τέλος του ψιθυρίζει «άσε μεγάλε το ‘καψες …θα πω στα φρένα να κάνουν κάτι»…

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 041

Έτσι ξεκινά μια υποστροφή που καταλήγει να πνίγεται μέσα στο «τρίξιμο» του ESP που προσπαθεί όχι μόνο να επαναφέρει το αυτοκίνητο στην τάξη άλλα και να διαχειριστεί και τα υπολείμματα ροπής που «ταξιδεύουν» μέσα στην μετάδοση..  για κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου.

Η ιστορία όμως στο Mitsubishi  Outlander PHEV είναι αρκετά διαφορετική..

«Μπροστινέ (κινητήρα) γλιστράμε» του λέει το ESP και εκείνος όχι μόνο αντιδρά άμεσα, άλλα ενημερώνει τον υπολογιστή για το πόσο ακριβώς έκοψε και εκείνος με την σειρά του ενημερώνει τον πίσω κίνητρα να αυξήσει την δύναμη στον πίσω άξονα.. όχι περίπου, αλλά ακριβώς τόσο- όσο!

Αυτά δεν γίνονται σε «κλάσματα δευτερολέπτου» όπως έχουμε μάθει να λέμε, αλλά άμεσα!

Η δύναμη βρίσκεται μονίμως ακριβώς στον τροχό που πρέπει δημιουργώντας ένα επιθετικό  torque steering που τραβά το αυτοκίνητο προς τα εκεί που βλέπουν οι τροχοί επιταχυνόμενα και όχι αμυντικά με τα φρένα.

Δεν λέω ότι είναι διασκεδαστικό αυτό που συμβαίνει –καθώς οι κλίσεις συγκρίνονται μόνο με ιστιοπλοϊκό-όμως με έκπληξη διαπιστώνεις ότι η ηλεκτροκίνηση και η τετρακίνηση με δύο μοτέρ συνεργάζονται τόσο αρμονικά μεταξύ τους που αρχίζεις να σκέπτεσαι τι θα γίνει την αποφράδα στιγμή που ο θόρυβος των WRC θα βγαίνει από μεγάφωνα….

Σκέπτεσαι επίσης τι θα γινόταν αν αυτό το SUV είχε μικρότερες διαδρομής, πιο σκληρά ελατήρια και αντιστρεπτικές και πιο δυνατά μοτέρ…

Ξεφύγαμε λίγο το ξέρω….

Για να μην παρεξηγηθώ δεν σας λέω ότι το Mitsubishi  Outlander PHEV στρίβει σαν ένα καλό Hatchback, αλλά ότι χάρη στην ηλεκτροκίνηση με τα δυο μοτέρ, το χαμηλό κέντρο βάρους  και το ακριβές τιμόνι δεν παρατάει την μάχη με την στροφή τόσο νωρίς όσο οι κλίσεις του αμαξώματος αφήνουν να φανεί.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 023

 Αυτού του είδους η οδήγηση δεν ταιριάζει με ένα SUV όμως καλό είναι να καταλαβαίνουμε πως λειτουργεί η διάταξη με τα δυο μοτέρ για να γνωρίζουμε ότι αν πάει κάτι στραβά μέσα σε κάποια στροφή του ταξιδιού σας, τότε αυτό το SUV έχει κρυμμένους άσσους στο μανίκι  του και θα κάνει ότι μπορεί για να μην χάσετε τον έλεγχο.

Περισσότερο όμως εμείς οι Autoholix πρέπει να αρχίσουμε να νοιώθουμε τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας ακόμη και αν περνά τα τείχη της καρδίας μας μέσα σε ένα δούρειο ίππο με μορφή SUV.

Έχουμε πολλά να δούμε μου φαίνεται!

Στο χώμα

Το αυξημένο ύψος είναι υπεραρκετό για light εξορμήσεις, αρκεί να θυμάται ο οδηγός ότι ο μπροστινός πρόβολος είναι μακρύς και έτσι η προσέγγιση σε εμπόδια απαιτεί αυξημένη προσοχή για να μην τραυματιστεί ο όμορφος προφυλακτήρας.

Η άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση και το χαμηλό κέντρο βάρους στο χώμα λειτουργούν σε όφελος του συνόλου επιτρέποντας στο Mitsubishi  Outlander PHEV να κινείται αρκετά γρήγορα πάνω από τις ανωμαλίες κρατώντας τους επιβάτες ξεκούραστους.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 044

Το σύστημα τετρακίνησης ανάλογα με τις συνθήκες  μεταφέρει πάντα την κίνηση εκεί που πρέπει, ενώ παρά την αρχιτεκτονική της τετρακίνησης σε συνδυασμό με την μικρή ελευθερία άρθρωσης στην πίσω ανάρτηση μπορεί επιτρέπει στους πίσω τροχούς να χάνουν εύκολα την επαφή τους με το έδαφος, όμως και πάλι η τετρακίνηση με τα δυο μοτέρ συνεργάζεται άψογα με το ESP φρενάροντας άμεσα τον τροχό που βρίσκεται στον αέρα και εξασφαλίζοντας την πρόσφυση που χρειάζεται το αυτοκίνητο για να συνεχίσει..

Το αυτοκίνητο αποκλείεται να υπερστρέψει κάτι που σε συνδυασμό με το ESP το κάνει ιδιαίτερα ασφαλές για μετακινήσεις προς τα χιονοδρομικά κέντρα, όπου θα συναντήσουμε ομαλούς αλλά παγωμένους δρόμους.

Στην θέση Lock οι δυνατότητες του αυτοκινήτου εμφανίζονται πιο ικανοποιητικές αλλά και πάλι το αυτοκίνητο δεν «γυρνά» με το γκάζι ότι και να κάνεις ακόμα και σε ολισθηρό οδόστρωμα.

Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα χιλιόμετρα που διανύουν τα σημερινά SUV γίνονται σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους την ώρα που τα οχήματα αυτά μετακινούν μια οικογένεια προς κάποιο προορισμό μεγάλων ή μικρών διακοπών.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 037

Όμως είναι καλό να γνωρίζετε ότι αν τύχει να βρεθείτε σε κάποιες ήπιες χωμάτινες διαδρομές θα μπορείτε όχι μόνο να φτάσετε αρκετά μακριά, αλλά θα έχετε και την χαρά να μην κουράσετε τους επιβάτες σας αφού η άνεση από την ανάρτηση είναι εντυπωσιακή.

Συμπέρασμα

Βλέπω ότι στην περιγραφή της συμπεριφοράς στην άσφαλτο θα ήθελα πιο σκληρή ανάρτηση με πιο σκληρές αντιστρεπτικές, ενώ λίγες γραμμές πιο κάτω διαβάζω ότι θα ήθελα μεγαλύτερη ελευθέρια άρθρωσης και μικρότερους προβόλους για να πηγαίνω στα δύσκολα εκτός δρόμου.

Στην θεωρία το Mitsubishi  Outlander PHEV – λόγω βάρους-δεν μοιάζει να έχει τις προδιαγραφές για να είναι ούτε οικονομικό, αλλά ούτε και να έχει την δυναμική συμπεριφορά ενός ελαφρύτερου και πιο σπορ SUV.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 0

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν κινείται με βενζίνη ο κινητήρας έχει να υπερνικήσει το επιπλέον βάρος των μπαταριών, ενώ όταν κινείται με ηλεκτρικό ρεύμα ο ηλεκτροκινητήρας επιβαρύνεται με το επιπλέον βάρος του αδρανούς βενζινοκινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων, που συνδυαστικά υπερβαίνουν τα 350 κιλά.

Ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν θα είχε το βάρος του κινητήρα, ενώ ένα βενζινοκίνητο δεν θα είχε το βάρος των μπαταριών.

Και ενώ στα χαρτιά το πρόβλημα μοιάζει να μην έχει λύση, η τεχνολογία με τους τρεις κινητήρες-εκ των οποίων οι δύο είναι ηλεκτρικοί- προσπαθεί να κάνει το Mitsubishi  Outlander PHEV να συμπεριφέρεται στον δρόμο σαν ένα κανονικό SUV

Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάκτυλο μου και θα σας πω ότι η εμφάνιση του εσωτερικού και του εξωτερικού δεν συμβαδίζουν με τα όσα είναι στ αλήθεια το Mitsubishi  Outlander PHEV.

Όμως αν καταλάβατε καλά εδώ και λίγες παραγράφους μιλάμε για τους Συμβιβασμούς που χρειάζεται να κάνει ένας κατασκευαστής για να συνδυάσει τα χαρακτηριστικά που αναζητά μια συγκεκριμένη ομάδα καταναλωτών σε μια προσιτή τιμή.

Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Plus MY19 Autoholix 044

Εγώ δεν είμαι στην ομάδα των καταναλωτών που θα αγόραζαν αυτό το SUV(…για να μην γράψω οποιοδήποτε SUV), όμως καταλαβαίνω εκείνον που θέλει η οικογένεια τους να κινείται με κορυφαία άνεση, ασφάλεια και οικονομία-και που θα επιλέξει το  Mitsubishi  Outlander PHEV επειδή κυρίως κινείται μέσα στην πόλη.

Αν λοιπόν αγαπάτε την εμφάνιση των SUV και θέλετε ένα κινείστε μέσα στην αστικό περιβάλλον με την οικονομία  ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ενώ μια φορά τον μήνα πάτε και καμιά εκδρομή στο βουνό θα το λατρέψετε και θα ξεπεράσετε εύκολα όλα όσα θα σας ενοχλήσουν.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Ο συντηρητικός σχεδιασμός (μέσα και έξω) που δεν συμβαδίζει με την οργιώδη τεχνολογία που διαθέτει αυτό το Mitsubishi.
  • H τσουχτερή τιμή και η υψηλή κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο.

Θα θυμάμαι

  • Την συνεργασία των δύο ηλεκτροκίνητων και την άνετη και συνάμα ασφαλή συμπεριφορά στον δρόμο.
  • Τους μεγάλους χώρους στο ποιοτικό εσωτερικό και την οικονομία της ηλεκτροκίνησης στην πόλη.

Όσοι αντέξατε να διαβάσετε μέχρι έδω… σας ευχαριστώ για την υπομονή που δείξατε!

Ισμήνη Φαμπιάτου

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

 Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο