Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςPeugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS Δοκιμή / Test drive

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS Δοκιμή / Test drive

Το νέο Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS είναι ένας άξιος απόγονος της γενιάς «200» που ξεκίνησε το 1929 με το 201 και που το 1965 με το 204 πέρασε την γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία στην μπροστινή κίνηση.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 0744

Στην συνέχει πριν 37 χρόνια το 205 έβαλε την Peugeot στην κατηγορία των hatchbacks και συνέχισε με τεράστια εμπορική επιτυχία με το 206 το 1998, το 207 το 2006 και φυσικά με το 208 το 2012.

Η Peugeot-ίσως επειδή δεν είχε τα δικαιώματα του 209 και του 210, επέλεξε να διατηρήσει τον ίδιο κωδικό και να ονομάσει το νέο της μοντέλο … «νέο 208» δημιουργώντας αρχικά μια σύγχυση στους οπαδούς της κατηγορίας!

Μια σύγχυση που το νέο μοντέλο την διαλύει με μεγάλη ευκολία καθώς με την συγκλονιστική του εμφάνιση διαχωρίζει την θέση του τόσο από τον εξίσου όμορφο πρόγονο του, όσο και από τα ανήμπορα να αντιδράσουν στο σχεδιαστικό πεδίο VW Polo, Renault Clio, Ford Fiesta, Hyundai i20 και Seat Ibiza.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 08

Ο ραδιούργος σχεδιαστής που ξεπερνώντας τον εαυτό του σχεδίασε το νέο 208 κάνοντας όλα τα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού να δείχνουν τόσο άχρωμα και συνηθισμένα, σίγουρα είναι μέλος της «νέας τάξης πραμάτωνε», ζει στην επίπεδη γη, επικοινωνεί με 5G και είναι πρωτοξάδελφο του Τραμπ.

Όμως όσες θεωρίες συνομωσίας και να ρίξεις πάνω στο Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS, εκείνο παραμένει σατανικά όμορφο-ακόμη και στην απλούστερη έκδοση Like με τις σιδερένιες ζάντες-και έτσι ο τίτλος  “Car Of The Year” για το 2020 έχει απονεμηθεί δίκαια!

Εμφάνιση

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 02

Η εμφάνιση του Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS σίγουρα καθορίζεται αρχικά από τον «τρισδιάστατο» σχεδιασμό της μάσκας που προβάλει χωρίς δεύτερη σκέψη την μοντέρνα μεγάλη μάσκα του μπροστά από το υπόλοιπο αμάξωμα και τοποθετώντας την πινακίδα στην μέση της για να μειώσει αισθητικά τον όγκο της.

Αυτό είναι ένα κόλπο που λειτουργεί τόσο σωστά που και ακόμη και η BMW το χρησιμοποίησε στην καινούρια σειρά 4 coupe δημιουργώντας –κατά την άποψη μου ένα από πιο ξεχωριστά designs τα τελευταία χρόνια.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 04

Φυσικά τα σχεδιαστικά κόλπα του  Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS δεν εξαντλούνται στην μάσκα, άλλα ενισχύονται και από τα «αμυγδαλωτά» φωτιστικά σώματα που συμπληρώνει την γεμάτη αυτοπεποίθηση φυσιογνωμία του, ενώ τα φώτα ημέρας κατεβαίνουν χαμηλά στον μπροστινό προφυλακτήρα θυμίζοντας σύμφωνα με την Peugeot του κυνόδοντες ενός αιλουροειδούς.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 012

Το αιχμηρό προφίλ του αυτοκίνητου καθορίζεται από τα μεγάλα πλευρικά παράθυρα -που ειδικά τα εμπρός κατεβαίνουν χαμηλά στις πόρτες- και την ξεχωριστή σχεδιαστικά πίσω κολώνα που έχει μια εντυπωσιακή αεροδυναμική κοψιά που σίγουρα θα επηρεάζει το εσωτερικό ύψος της καμπίνας. 

Το προφίλ ενισχύεται από τους τις μεταλλικές ζάντες και τα ελαστικά διαστάσεων 195/55R16 με τα όμορφά καλύμματα και την αεροτομή στο πίσω μέρος. Οι πιο παρατηρητικοί θα προσέξουν την έντονη προβολή της μάσκας με τα φώτα ημέρας να φαίνονται από το πλάι και να δημιουργούν μια σπορτίφ εικόνα.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 07

Όμορφο είναι και το πίσω μέρος με τα τρία φωτιστικά σώματα σε κάθε πλευρά να ενώνονται με ένα γυαλιστερό πλαστικό, ενώ το μόνο που χαλάει λίγο την εικόνα είναι το άβαφο κάτω μέρος του προφυλακτήρα να χαρακτηρίζει τις πιο «φτωχές εκδόσεις»

Εσωτερικό

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 024

Περνώντας στο εσωτερικό του Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS η ποιότητα των υλικών είναι πολύ καλή με μαλακά πλαστικά στο επάνω μέρος του ταμπλό που χειροτερεύουν όσο κοιτάς πιο χαμηλά, ενώ ίσως η αφή τους να ενοχλήσει στις πόρτες όπου ακόμη και στο επάνω μέρος τους είναι εξοπλισμένες με ένα σκληρό πλαστικό.

Μια απομίμηση ανθρακονημάτων-με αφρώδες όμως υλικό- διατρέχει το ταμπλό προσπαθώντας μαζί με τους αεραγωγούς στα άκρα του ταμπλό που διαθέτουν αλουμινένια πλαίσια να προσδώσουν μια πιο πολυτελή αίσθηση.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 030

Το ταμπλό έχει τον γνωστό ανάγλυφο και οδηγοκεντρικό σχεδιασμό στον οποίο μας έχει συνωθήσει η Peugeot μετά το 3008 με τα πανέμορφά πλήκτρα χειρισμού κάτω από τον κεντρικό αεραγωγό να ικανοποιούν το μάτι, αλλά να θέλουν συνηθείας στον χειρισμό τους.

Γενικά σε ότι αφορά την εργονομία υπάρχει διάχυτη μια αίσθηση της διαφορετικότητας που σίγουρα οφείλεται στο ταμπλό σχεδίασης i-Cockpit που εμφανισιακά συμπληρώνει την εξωτερική εμφάνιση.

Η Peugeot με την προηγούμενη γενιά του 208 παρουσίασε το i-cockpit, το οποίο τοποθετεί το τιμόνι χαμηλά και τον πίνακα οργάνων ψηλά στο ταμπλό έτσι ώστε ο οδηγός με την ίδια ματιά να μπορεί να βλέπει και τον δρόμο και τον πίνακα οργάνων.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 017

Η πρώτη επαφή με το I Cockpit εξακολουθεί να προβληματίζει καθώς στην πράξη το D Shaped μικρό στεφάνι του πανέμορφου τιμονιού κρύβει τα όργανα, ή για να βλέπεις πρέπει να το χαμηλώσεις τόσο χαμηλά που χαλάει την θέση οδήγησης.

Θέλει λίγο χρόνο για να συνηθίσεις την διαφορετικότητα στην θέση οδήγησης, όμως τότε- σε συνδυασμό με την ψηλή θέση οδήγησης-η ορατότητα προς τον δρόμο σε αποζημιώνει καθώς τίποτε δεν ενοχλεί το βλέμμα του οδηγού.

Ωστόσο η έλλειψη κεντρικού υποβραχιόνιου αφήνει το δεξί χέρι αιωρούμενο και χωρίς να μπορεί να στηριχτεί σωστά πάνω στο μικρό τιμόνι-κάτι που ίσως να κουράσει στο ταξίδι.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 018

Ο πίνακας οργάνων είναι αναλογικός και δείχνει κάπως εκτός σχεδιαστικού πνεύματος καθώς έχει πολύ μικρές ενδείξεις και δεν συνδυάζεται όπως θα έπρεπε με την ιδέα του I Cockpit. Αν μπορείτε επιλέξτε μια έκδοση με το τρισδιάστατο ψηφιακό πίνακα που αναβαθμίζει το εσωτερικό του αυτοκινήτου και την καθημερινότητα σας με μια πολύ όμορφη εικόνα.

Στην κεντρική κονσόλα του Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS έχει τοποθετηθεί «μετέωρη» στο μέσον του ταμπλό μια οθόνη 7’’ που επιτρέπει τον χειρισμό όλων των συστημάτων του αυτοκινήτου και έτσι όλα τα παραδοσιακά κουμπάκια για τον χειρισμό του ηχοσυστήματος και του κλιματισμού απουσιάζουν (εκτός από ένα περιστροφικό για τον ήχο του ηχοσυστήματος).

Όλες αυτές οι λειτουργίες μαζί με το on board computer και την ανοιχτή ακρόαση συγκεντρώνονται εκεί σε μια οθόνη με όμορφα γραφικά και φωτισμό.

Δυστυχώς όμως η πρακτικότητα και η εργονομία του συστήματος αμφισβητείται –ιδίως από εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, καθώς για παράδειγμα για να ρυθμίσεις το ραδιόφωνο πρέπει πρώτα να βγεις από το μενού του συστήματος αερισμού και να ακουμπήσεις την οθόνη στο κατάλληλο σημείο που θα σε οδηγήσει στο μενού με τους σταθμούς, όπου θα αρχίσεις να ψάχνεις…

Επιπλέον η απόκριση της οθόνης αφής δεν είναι άμεση, κόβοντας πόντους από την εμπειρία χειρισμού του συστήματος.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 020

Σίγουρα χρειάζεται η PSA να δώσει λίγη προσοχή σε αυτόν τον τομέα και τουλάχιστον να ανεξαρτητοποιήσει τουλάχιστον τα χειριστήρια του κλιματισμού από την κεντρική οθόνη, καθώς ο οδηγός καλείται  να χειριστεί και το σύστημα αερισμού και το A/C μέσα από ένα μενού με αργή απόκριση και περίεργο χειρισμό ενώ εντύπωση προκαλεί η έλλειψη ένδειξης για την  επιλεγόμενη θερμοκρασίας στον κλιματισμό αφήνοντας τον οδηγό να μαντεύει…

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 027

Η ορατότητα είναι πολύ καλή προς όλες τις κατευθύνσεις εκτός από την περίπτωση που κοιτάτε προς τα δεξιά σε μια διασταύρωση και στο διπλανό κάθισμα κάθεται ένας συνοδηγός …που δεν είναι γυναίκα. Τότε θα διαπιστώσετε ότι κάθεται αρκετά μπροστά ενοχλώντας την ορατότητα στον έλεγχο μια διασταύρωσης για παράδειγμα. 

Το Peugeot 208 1.5 BlueHDI GT Line είναι ένα σχετικά μικρό αυτοκίνητο καθώς το μήκος του μόλις που ξεπερνά τα 4 μέτρα (Διαστάσεις4.055 x 1.745 x 1.430 mm) και έτσι παρά το ελαφρά αυξημένο μεταξόνιο οι χώροι στο εσωτερικό είναι άνετοι για τους μπροστινούς επιβάτες και απλώς επαρκείς για τους πίσω..

Ο χώρος για το κεφάλι των εμπρός επιβατών δεν αποτελεί πρόβλημα όσο ψηλοί και να είναι -κάτι που όμως δεν συμβαίνει στο πίσω κάθισμα όπου επιβάτες με ύψος μεγαλύτερο του 1,80μ. θα πρέπει να συνηθίσουν στην μόνιμη επαφή του κεφαλιού τους με το πίσω μέρος του «ουρανού».

Οι ψηλοί επιβάτες του πίσω καθίσματος θα πρέπει να αντιμετωπίσουν παράλληλα και τον χαμηλά τοποθετημένο «πάγκο» των καθισμάτων που δεν στηρίζει σωστά τα γόνατα, τοποθετώντας τα ψηλότερα από υπόλοιπο σώμα-κάτι που σίγουρα θα τους κουράσει τις μεγάλες αποστάσεις.

Η σύγκριση της άνεσης στο πίσω κάθισμα με ένα VW Polo είναι απλά άτοπη, ωστόσο το Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS μπορεί να φιλοξενήσει με δύο ενήλικες όσο αυτοί δεν ξεπερνούν το 1,8 ύψους, ή τρία παιδιά, παρέχοντας τους μια σχετική άνεση στα πόδια.

Η Peugeot φρόντισε φυσικά να εξοπλίσει το 208 με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, θέσεις για μικροαντικείμενα όμως στην έκδοση Line δεν θα βρείτε ηλεκτρικά παράθυρα στις πίσω πόρτες ούτε δεύτερο USB Port στο ταμπλό.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 06

Ο χώρος αποσκευών είναι βαθύς και με μεγάλο άνοιγμα τις πόρτας αλλά με χωρητικότητα 315 λίτρα δεν βρίσκεται πολύ ψηλά σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ενώ θα βρείτε ότι είναι και αρκετά στενός και θα δυσκολευτείτε να χωρέσετε μακριά αντικείμενα όπως μια ομπρέλα θαλάσσης.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS θα βρείτε τον νέο 16βάλβιδο πετρελαιοκινητήρα των 1,499 κ.εκ. (προδιαγραφών Euro 6.2 με AdBlue) με ψεκασμό common-rail, τούρμπο με πτερύγια μεταβλητής γεωμετρίας για άμεση απόκριση σε όλο το φάσμα στροφών που αποδίδει 100 ίππους στις 3,500 σαλ και 250Νm στις 1,750 σαλ.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 021

Η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα της ηχομόνωσης κρύβει το χαρακτηριστικό κροτάλισμα του πετρελαιοκινητήρα και έτσι όσο το μοτέρ δεν πιέζεται, στο εσωτερικό είναι αδύνατον να καταλάβει κάποιος ότι κάτω από το καπό του βρίσκεται ένας κινητήρας Diesel.

Ο κινητήρας τραβάει καλά από χαμηλά δηλ. τις 1.300σ.α.λ και φτάνει γραμμικά μέχρι τις 3,800.α.λ όπου μετά αρχίζει να νοιώθει δυσάρεστα όπως συμβαίνει με τους περισσότερους πετρελαιοκινητήρες.

Ένα πυκνής κλιμάκωσης και με πολύ θετικό κούμπωμα εξάρι κιβώτιο ταχυτήτων αναλαμβάνει να μεταφέρει την δύναμη στους μπροστινούς τροχούς. Σε συνδυασμό με τον πολύ μαλακό και ακριβή συμπλέκτη, το κιβώτιο ταχυτήτων καταφέρνει να αναδείξει τα καλά στοιχεία του κινητήρα.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 0700

Όσο αφορά την κατανάλωση του κινητήρα θα δείτε ότι με προσεκτική οδήγηση μπορεί να καταναλώνει σταθερά και χωρίς προσπάθεια κάτω από 5 λίτρα μέσα στην πόλη, επιβεβαιώνοντας με τον πιο λαμπρό τρόπο ότι οι πετρελαιοκινητήρες έχουν και νόημα άλλα και μέλλον.

Ο κινητήρας ανταποκρίνεται στο γκάζι παρα τα 1250 κιλά που έχει να αντιμετωπίσει, κρύβοντας έτσι τις μέτριες επιδόσεις επιτάχυνσης0-100 χλμ/ω που μετρήθηκαν επανειλημμένα πάνω από τα 11,5 δευτερόλεπτα.

Την τελική μας είπαν ότι δεν είναι σωστό να την μετράμε-καθώς παρασύρουμε τους νομοταγείς πολίτες στην ακολασία, ωστόσο φήμες θέλουν το κοντέρ να δείχνει μετά από πίεση περίπου 190 χλμ/ω.

Αναρτήσεις-Φρένα

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 022

Οι αναρτήσεις του Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω και είναι προσανατολισμένες προς την σπορ οδήγηση, χωρίς όμως να κουράζουν στις λακκούβες της πόλης και να χοροπηδούν στις ανωμαλίες που συναντούν μέσα στις στροφές.

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα-με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα- και είναι δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλλα.

Στην πόλη

Η καθημερινή συμβίωση με το  Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS στο αστικό περιβάλλον μέσα στην πόλη είναι ευχάριστη καθώς η δουλειά που έχει γίνει στην ηχομόνωση είναι εξαιρετική και αφήνει εκτός καμπίνας τους περισσότερους θορύβους συμπεριλαμβανόμενου και του κινητήρα.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 015

Το Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS χάρη στις σιδερένιες ζάντες του περνά χωρίς άγχος και με αρκετή άνεση πάνω από τους βομβαρδισμένους και ασυντήρητους για πάνω από δέκα χρόνια δρόμους της Αθήνας.

Η κατάσταση στην Αθήνα (και όχι μόνο) έχει ξεφύγει και εμείς δεν αντιδρούμε πια υπνωτισμένοι από τους Κορωναϊους, τους μετανάστες και την επανεκκίνηση της οικονομίας…

Βλέποντας την αποχαύνωση και την αδιαφορία είναι πραγματικά φορές που νοιώθω ότι ήθελα για λίγο να γινόμουν πολιτικός και να βρεθώ εκεί που βρίσκονται μαζεμένοι όλοι αυτοί οι «ειδικοί» που αποφασίζουν να αδιαφορούν για τους δρόμους και την ασφάλεια μας.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 09

Θα ήθελα να δω τι σκ@τ@ έχουν στο κεφάλι τους… να τους ταρακουνήσω για λίγο και να τους ρωτήσω αν συνειδητοποιούν ότι την ώρα που πίνουν τους «φρέντους» οι συμπολίτες (…συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους)  τους κινδυνεύουν και ταλαιπωρούνται οδηγώντας σε δρόμους προδιαγραφών Αφρικής.

Ξυπνάτε ΩΡΕ Κορωναϊοχτυπημένοι !!!!

Πίσω στο Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS η καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις και το κοφτερό τιμόνι είναι σύμμαχοι του οδηγού τόσο στην κίνηση μέσα στα στενά, όσο και στην διαδικασία του παρκαρίσματος.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 028

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι έχει μόλις 5,2 μέτρα ακτίνα στροφής και χρειάζεται σχεδόν 2,5 στροφές από άκρη σε άκρη- και έτσι μαζί με τα μαλακά πετάλια κάνουν την ζωή του οδηγού εύκολη στην αστική καθημερινότητα.

Η κατανάλωση δεν ξεπερνά πουθενά τα 5 λίτρα/100 χλμ δείχνοντας την δυναμική των diesel σε αυτόν τον τομέα, ενώ για όσους διασκεδάζουν με την οικονομική οδήγηση το να δείτε στο οικονομόμετρο την ένδειξη 4,6 λίτρα/ 100 χλμ δεν είναι κάτι δύσκολο.

Στον αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS ταξιδεύει σαν ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας, παραμένοντας στην πορεία του και αδιαφορώντας για τους πλάγιους ανέμους και για τις διαμήκεις ανωμαλίες- παρά τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 013

Η σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση που ισορροπεί με γαλλικό τρόπο μεταξύ έλεγχου του αμαξώματος και άνεσης των επιβατών, στις μεγάλες ταχύτητες βοηθά την ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου να σκαρφαλώνει σε υψηλά επίπεδα, εξαλείφοντας τις κλίσεις του αμαξώματος στις παρατεταμένες στροφές με μεγάλες ταχύτητες.

Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και ο κινητήρας δεν κάνει ποτέ αισθητή την παρουσία του ταξιδεύοντας με άνεση και οικονομία με 140 και περίπου 2.600 σ.α.λ, καταναλώνοντας μόνο 4,8 λίτρα/ 100 χλμ..

Στις Στροφές

Η συμπεριφορά του Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS με κέρδισε- και θα έλεγα ότι σχεδόν με διασκέδασε εάν δεν είχα να κάνω με τον πετρελαιοκινητήρα που όπως και να το κάνεις σε ξενερώνει επειδή σου χαλάει το πάρτι από τις 3,800-4.000 στροφές.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 031

Για αυτό άλλωστε το νέο 208 προσφέρεται και με τον νέο 1,2 τούρμπο που αποδίδει 120 ζωντανά άλογα στις 6,000σαλ.

Σε ανηφορικά κομμάτια ο πετρελαιοκινητήρας χάρη στο πυκνό κιβώτιο ταχυτήτων επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται γοργά με καθαρές γραμμές, χωρίς να σπινάρουν οι εμπρός τροχοί καθώς η δύναμη δεν επαρκεί για να σπάσουν την πρόσφυση των φαρδιών Michelin.

Το ESP δεν απενεργοποιείται πλήρως αλλά επεμβαίνει με ένα ανεπαίσθητο τρόπο καθώς και η ελκτική πρόσφυση στην επιτάχυνση είναι καλή με την δύναμη του κινητήρα να βρίσκει εύκολα τον δρόμο της προς την άσφαλτο από τα φαρδιά ελαστικά.

Η γραμμική και χωρίς ξεσπάσματα λειτουργία του κινητήρα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το αυτοκίνητο δεν είναι γρήγορο και όμως όταν αρχίζετε να στρίβετε μια ματιά στο κοντέρ θα σας επαναφέρει στην τάξη!

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 010

Έφτασα στην αγαπημένη μου διαδρομή στον Διόνυσο και οφείλω να πω ότι είχα υπνωτιστεί από την ράθυμη λειτουργία του κινητήρα, όμως μετά την πρώτη στροφή που έστριψα, απλά δεν πίστευα στα μάτια μου!

Οι άνετες αντιστρεπτικές επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να παίρνει κάποιες κλίσεις χωρίς όμως να επηρεάζεται από τις ανωμαλίες μέσα στην στροφή διατηρώντας πεισματικά την τροχιά που επιλέγει ο οδηγός με το πληροφοριακό τιμόνι..

Είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβει κανείς ότι το αυτοκίνητο έχει ημιάκαμπτο άξονα πίσω- παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ, ενώ τα τέσσερα δισκόφρενα παρά την αρχικά σπογγώδη αίσθηση αποδείχθηκαν πανίσχυρα και κυρίως πολύ ανθεκτικά.

Το πίσω μέρος μένει καρφωμένο μέσα στην στροφή χαρίζοντας κάποια ηρεμία στον καθημερινό οδηγό, ενώ παρά τον ημιάκαμπτο άξονα δεν παρουσιάζει αναπηδήσεις στις εγκάρσιες ανωμαλίες ακόμα και αν αυτές παρουσιαστούν πάνω σε έντονο φρενάρισμα μέσα στην στροφή.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 03

Κατά την διάρκεια μιας γρήγορης κατηφορικής διαδρομής τα υπέβαλα σε ανείπωτα μαρτύρια φρενάροντας βαθιά μέσα στην στροφή και ποτέ δεν με προβλημάτισαν.

Στηρίχθηκα σε αυτά τα φρένα και ανέβασα λίγο ακόμα τον ρυθμό μου για να διαπιστώσω με χαρά ότι το Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS είχε «γυρίσει σελίδα» μαζί μου και είχε γίνει προβλέψιμα διασκεδαστικό και πολύ ενδιαφέρον.

Οδηγώντας με μια σχέση επάνω και στηριζόμενη στην ροπή, βρήκα ότι η δύναμη επαρκεί (..μόλις!) για να τραβήξει το αυτοκίνητο προς τα εκεί που κοιτούν οι τροχοί την ώρα που το αυτοκίνητο γλιστρά και τους τέσσερις τροχούς του.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 011

Ίσως σε αυτούς τους ρυθμούς κάποιος να παραπονεθεί για το παρεμβατικό ESP που προσπαθεί να καταλάβει ποιος παρανοϊκός κρατά το τιμονάκι του i-cockpit και τι ακριβώς θέλει να κάνει…

Σε γενικές γραμμές το  Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS δεν έχει τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα  ενός Fiesta θυμίζοντας περισσότερο ένα πιο ανάλαφρο VW Polo-κάτι δηλαδή σαν ένα λίγο πιο άνετο Seat Ibiza!

Βλέπετε με τόσες πολλές και καλές επιλογές που έχετε πια σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε ακριβώς αυτό που ζητάτε!

Συμπέρασμα

Το Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS κοστίζει €16,500 στην έκδοση Like της δοκιμής-και μπορεί να έχει κάποιες περίεργες ελλείψεις στον εξοπλισμό του-όπως για παράδειγμα η έλλειψη ηλεκτρικών παράθυρων πίσω, αλλά είναι τόσο πιο όμορφο από τον ανταγωνισμό που δύσκολα κάποιος θα σταθεί σε αυτές.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 01

Στο εσωτερικό το I-cockpit θα σας ταλαιπωρήσει μέχρι να το συνηθίσετε άλλα θα σας φτιάχνει την διάθεση με την διαφορετικότητα του, ενώ θα πρέπει να γνωρίζετε από την αρχή ότι εάν έχετε μεγάλη οικογένεια θα πρέπει να επιλέξετε ένα άλλο αυτοκίνητο από τα πολλά που προσφέρονται στην κατηγορία.  

Το Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS αποκτώντας αυτή την μια και μοναδική έκδοση με πετρελαιοκινητήρα δείχνει πως ακόμη και στα μικρά αυτοκίνητα το πετρέλαιο παραμένει προσφέροντας οικονομία και περίσσια ροπή για την καθημερινότητα και τα ταξίδια.

Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS autoholix 014

Η οδική συμπεριφορά είναι ακριβώς αυτή που θα περίμενε κανείς από την Peugeot και είναι ίσως εκείνο το προτέρημα που θα σας κάνει να παραδείτε την μοντέρνα αλλά περίεργη εργονομία και τους μικρούς συγκριτικά με τον ανταγωνισμό χώρους στο πίσω κάθισμα.

To Peugeot 208 1.5 BlueHDI 100 PS παραμένει το πιο όμορφο μικρό και αυτό για πολλούς είναι ένα πολύ ισχυρό κριτήριο επιλογής καθώς –κακά τα ψέματα –η αμορφία ομορφαίνει την καθημερινότητα!

Δεν με ευχαρίστησε

• Οι περιορισμένοι χώροι στο πίσω κάθισμα και ο μικρός χώρος αποσκευών.

• Το i- Cockpit που θέλει συνήθεια και κατανόηση

Θα θυμάμαι

• Την ζυγισμένη οδική συμπεριφορά που συνδυάζει την άνεση στην καθημερινότητα με την σπορτίφ οδήγηση και τον οικονομικό κινητήρα.

• Την συναρπαστική εξωτερική εμφάνιση που σου φτιάχνει την διάθεση.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

άν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο