Monday, July 4, 2022
HomeΔοκιμεςSUV/OFF ROADPeugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8-Test Drive /Δοκιμή

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8-Test Drive /Δοκιμή

Το Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 αποτελεί την αποκορύφωση της νέας στρατηγικής του αγαπημένου παιδιού της PSA -που μέσω του εκθαμβωτικού σχεδιασμού των μοντέλων της επιχειρεί να αναβαθμιστεί και μπορέσει να σταθεί απέναντι στις πιο premium γερμανικές προτάσεις.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 29

Η Peugeot έχει πλέον στοχεύσει ξεκάθαρά να αντιπαρατεθεί με την BMW,την Audi και τους λοιπούς διαχειριστές της ανθρώπινης ματαιοδοξίας- κάτι που αντανακλάται πλέον ξεκάθαρα τόσο από τις «τσιμπημένες» τιμές των μοντέλων της όσο από στην ξεκάθαρη διαφοροποίηση τους από τις πιο συμβατικές εταιρείες, είτε με την χρήση ποιοτικών υλικών στο εσωτερικό, είτε με τις αυξημένες διαστάσεις έναντι του ανταγωνισμού της κατηγορίας B_SUV.

Το νέο στο Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 που δοκίμασα εννοείται πως έχει μια υπέροχη εμφάνιση, αλλά εκείνο που το ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό των Nissan Juke, Ford Puma, VW T-Cross και  Citroen C3 Aircross είναι επίσης και το αυξημένο κατά 14 εκ. μήκος σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο- φτάνοντας τώρα τα 4,3 μ.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 25

Η επιμήκυνση του αμαξώματος έγινε για λόγους ουσίας καθώς περισσότερα από 7 εκ. της συνολικής  αύξησης του μήκους αφορούν το μεταξόνιο- χαρίζοντας άνετους χώρους στο εσωτερικό και τοποθετώντας το 2008 αρκετά πιο κοντά στα BMW X1, Audi Q2, Mini Countryman κτλ.

Το παλιό 2008 το έβλεπες με συμπάθεια και κατανόηση, ενώ το νέο Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 είναι ένα αυτοκίνητο που σε προσκαλεί να το οδηγήσεις αφού από την πρώτη ματιά γεννά προσδοκίες για τελειότητα σε όλα τα επίπεδα.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 14

Ωστόσο ο αγώνας που πρέπει να δώσει για να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών που γεννά η εμφάνιση του είναι εξαιρετικά δύσκολος και ο ανταγωνισμός πλέον δεν χαρίζει τίποτε-και ειδικά σε έναν αντίπαλο που η τιμή του στην περίπτωση μας ακουμπά τα €32,000!

Εμφάνιση

Το  Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 στηρίζεται στην πλατφόρμα CMP που θα βρούμε και στο Peugeot 208, όμως χάρη στην ανάγλυφη μεγάλη μάσκα με το τεράστιο λιοντάρι στην μέση της καταφέρνει να διαφοροποιείται από την πρώτη ματιά, έχοντας μια ξεκάθαρη ταυτότητα που δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι αυτό είναι ένα SUV-και μάλιστα από εκείνα.. τα πολύ όμορφα!

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 24

Το μακρύ με τα δύο νεύρα καπό σίγουρα παίζει και αυτό τον ρόλο του στην όμορφη γραμμή, αλλά σίγουρα το highlight εδώ είναι τα στενά φωτιστικά σώματα που περνούν και στο προφίλ του αυτοκινήτου-και φυσικά τα κάθετα τοποθετημένα φώτα LED ημέρας που κατεβαίνουν χαμηλά στις ακμές του προφυλακτήρα θυμίζοντας- σύμφωνα με την Peugeot- μια τίγρη έτοιμη να επιτεθεί.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 22

Η καλή εικόνα συνεχίζεται όταν κοιτάμε και προς τα πίσω με το καμπυλωτό καπό να καταλήγει με υπέροχο τρόπο στις φαρδιές εμπρός κολώνες.

Το αμάξωμα στέκεται ψηλά πάνω σε μεγάλους τροχούς 17” (215/50R17) έχοντας 17 εκ. απόσταση από το έδαφος. Αυτή είναι μια απόσταση που κρίθηκε αρκετή για να ξυπνήσει τις off-road ονειρώξεις του οδηγού και να τον κάνει να παραδεί την έλλειψη τετρακίνησης σε όλες τις εκδόσεις του 2008.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 15

Το προφίλ του μοιάζει κάπως με το Range Rover Evoque, μόνο που χαρακτηρίζεται από καμπύλες αντί για ευθείες και έντονες γωνίες. Το  Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 μοιάζει να είναι φτιαγμένο αποκλειστικά από καμπύλες.

Παράλληλα, οι πόρτες κατεβαίνουν χαμηλά- καλύπτοντας τους μασπιέδες, προφυλάσσοντας τους με αυτόν τον τρόπο από τα λασπόνερα όταν βρέχει. Έτσι μπαίνοντας στο αυτοκίνητο μια βροχερή ημέρα δεν υπάρχει περίπτωση να λερώσεις τις καινούριες σου μπότες!

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 13

Το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το πίσω μέρος με τα τρία ξεχωριστά φωτιστικά που ενώνονται με μια λεπτή μαύρη λωρίδα να θυμίζουν παλιά Ford Mustang Fastback σε εμένα –και το αποτύπωμα της τίγρης που επιτίθεται, στους ανθρώπους του marketing της Peugeot.

Έχουν και εκείνοι όπως και εγώ «ταξιδεμένη» φαντασία!

Εσωτερικό /Χώροι

Το εσωτερικό του Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 εντυπωσιάζει με τον σχεδιασμό που εκπέμπει ποιότητα και έναν εξίσου ιδιαίτερο χαρακτήρα με εκείνη της εξωτερικής του εμφάνισης.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 05

Περνώντας στο εσωτερικό η ποιότητα των υλικών είναι πολύ καλή με μαλακά πλαστικά στο επάνω μέρος του ταμπλό που χειροτερεύουν κάπως όσο κοιτάς πιο χαμηλά χωρίς όμως να χαλούν την εικόνα του ακριβού αυτοκινήτου που εκπέμπει με μεγάλη άνεση το ταμπλό του 2008.

Μια απομίμηση ανθρακονημάτων-με αφρώδες όμως υλικό- διατρέχει το ταμπλό προσπαθώντας μαζί με τους αεραγωγούς στα άκρα του ταμπλό που διαθέτουν αλουμινένια πλαίσια να δημιουργήσουν μια ακόμη πιο πολυτελή αίσθηση.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 06

Σε ότι αφορά την εμφάνιση, την πρακτικότητα και την διαφορετικότητα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι όμορφη, ότι έχει μια έντονα σπορτίφ αίσθηση και ότι προσφέρει πολλούς και πρακτικούς αποθηκευτικούς χώρους.

Σε ότι αφορά την εργονομία όμως χρειάζεται από κατανόηση μέχρι υπομονή καθώς η Peugeot τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί στα αυτοκίνητα της μια ξεχωριστή σχεδίαση που την ονομάζει «i-cockpit» και την οποία είτε την μισείς, είτε την συνηθίζεις και την λατρεύεις.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 09

Ο σχεδιασμός του τοποθετεί το πολύ μικρό τύπου «Double-D®» (νομίζω ότι είναι δικός μου όρος) τιμόνι χαμηλά και τον πίνακα οργάνων ψηλά στο ταμπλό έτσι ώστε στην θεωρία ο οδηγός με την ίδια ματιά να μπορεί να βλέπει και τον δρόμο και τον πίνακα οργάνων.

Το ταμπλό έχει τον γνωστό ανάγλυφο και οδηγοκεντρικό σχεδιασμό στον οποίο μας έχει συνηθίσει η Peugeot μετά το 3008 με τα πανέμορφά πλήκτρα χειρισμού κάτω από τον κεντρικό αεραγωγό να ικανοποιούν το μάτι, αλλά να θέλουν λίγη δουλειά στον χειρισμό τους.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 11

Θέλει χρόνο για να συνηθίσεις την διαφορετικότητα στην θέση οδήγησης, όμως η ορατότητα προς τον δρόμο σε αποζημιώνει καθώς τίποτε δεν ενοχλεί το βλέμμα.

Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός και χρησιμοποιεί μια οθόνη 12,3’’ που περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις που αναπαρίστανται με κάπως ιδιαίτερα γραφικά και με μια μοναδική τρισδιάστατη απεικόνιση που προβάλλει τις διάφορες πληροφορίες σε διαφορετικό βάθος ανάλογα µε τη σημαντικότητα που έχει η πληροφόρα για την οδήγηση.

Επειδή κάποιοι σαν εμένα μπορεί να μπερδευτούν, ή να προβληματιστούν όταν φοράνε γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο, υπάρχει η επιλογή της δισδιάστατης απεικόνισης που μπορεί να μην εντυπωσιάζει αλλά είναι μάλλον πιο ευκρινής και κατανοητή. Είναι η επιλογή που θα κάνουν όλοι όταν κουραστούν να παίζουν με τα ηλεκτρονικά του δικού τους αυτοκινήτου όταν έχοντας συνηθίσει τα gadget θα αναζητήσουν την απλότητα και την υψηλή ευκρίνεια.

 Όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου ελέγχονται από μια οθόνη αφής 10’’ιντσών (νομίζω) που αιωρείται στην κεντρική κονσόλα και έτσι όλα τα παραδοσιακά κουμπάκια για τον χειρισμό του ηχοσυστήματος και του κλιματισμού απουσιάζουν (εκτός από ένα περιστροφικό για τον ήχο του ηχοσυστήματος).

Δυστυχώς όμως η πρακτικότητα και η εργονομία των πολυμέσων αμφισβητείται –ιδίως από εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, καθώς για παράδειγμα για να ρυθμίσεις το ραδιόφωνο πρέπει πρώτα να βγεις από το μενού του συστήματος αερισμού και να ακουμπήσεις την οθόνη στο κατάλληλο σημείο που θα σε οδηγήσει στο μενού με τους σταθμούς, όπου θα αρχίσεις να ψάχνεις…

Επιπλέον η απόκριση της οθόνης αφής δεν είναι άμεση, κόβοντας πόντους από την εμπειρία χειρισμού του συστήματος.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 06

Για να απλοποιήσει κάπως τα πράγματα η Peugeot έχει τοποθετήσει μια σειρά από πολύ όμορφά νικελένια πλήκτρα πάνω σε ένα πλαίσιο από λάκα που θυμίζει πιάνο, τα οποία επιτρέπουν την απευθείας μετάβαση από το ένα μενού στο άλλο άμεσα- χωρίς να χρειάζεται να πάρει ο οδηγός το βλέμμα του από τον δρόμο για πολύ χρόνο. Και αυτά θέλουν συνήθεια, όμως σίγουρα βοηθούν και απλοποιούν την καθημερινή χρήση.

Χώροι/Άνεση

Η θέση οδήγησης του Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 έχει αρκετές επιλογές ρύθμισης και ο οδηγός μπορεί να καθίσει σχεδόν 10 εκατοστά ψηλότερα από εκείνον του 208, απολαμβάνοντας την αφ’ υψηλού επιθεώρηση των «πληβείων» που δεν οδηγούν SUV και φυσικά την καλή ορατότητα μέσα στην πόλη και στο παρκάρισμα.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 02

Μόλις συνηθίσεις το i-cockpit και το περίεργο joystick του οκτατάχυτου αυτόματου κιβωτίου, το μάτι σου πέφτει σε δύο ποιοτικότατα αλουμινένια paddles που βρίσκονται σταθερά τοποθετημένα πίσω από το μικρό τιμόνι και θα μετέτρεπαν την χειροκίνητη αλλαγή των σχέσεων σε απόλαυση, εάν οι σχέσεις άλλαζαν λίγο πιο γρήγορα.

Η ψηλή τοποθέτηση των καθισμάτων ευτυχώς δεν έχει επηρεάσει τον χώρο για τα κεφάλια των επιβατών ενώ είναι εντυπωσιακά άνετα και δεν με κούρασαν καθόλου στην μέση μου, παρότι που δεν μου παρείχαν την πλευρική στήριξη που θα ήθελα εγώ λόγω του Small/Slim μεγέθους μου.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 04

Χάρη στο αυξημένο ύψος της καμπίνας οι επιβάτες εκτός από την πιο άνετη είσοδο, απολαμβάνουν μια σημαντική αύξηση των χώρων σε σχέση με το 208, ειδικά για τα πόδια και στις δύο σειρές καθισμάτων.

Οι χώροι στο εσωτερικό είναι παραπάνω από αρκετοί για μια οικογένεια με τρία νεαρά παιδιά και καθώς οι πλάτες των πίσω καθισμάτων πέφτουν σε αναλογία 2/3, 1/3.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 0

Στο πίσω κάθισμα πιθανότατα θα ενοχλήσει το ότι οι πόρτες δεν ανοίγουν διάπλατα για να διευκολύνουν την είσοδο και την πρόσδεση των παιδιών στα ειδικά τους καθίσματα, ενώ τα παράθυρα δεν είναι αρκετά μεγάλα και δεν κατεβαίνουν πολύ χαμηλά μέσα στις πόρτες ενοχλώντας την ορατότητα των βραχύσωμων επιβατών (βλ. παιδιά).

Μεγάλος είναι όμως ο χώρος για τις αποσκευές που φτάνει τα 434 λίτρα με την πίσω πόρτα να ανοίγει μέχρι χαμηλά και να αποκαλύπτει έναν επίπεδο χώρο φόρτωσης

Κινητήρας/Μετάδοση

Το νέο Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 διατίθεται με κινητήρες βενζίνης και diesel προδιαγραφών Euro 6.2 και συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων ή το νέο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων EAT8 (Efficient Automatic Transmission):

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 16

Κάτω από το καπό του Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 της δοκιμής είχαμε τον νέο 16βάλβιδο με δύο εκκεντροφόρους πετρελαιοκινητήρα 1.500κ.εκ, που αποδίδει σε αυτή την έκδοση 130 PS στις 3,750 σαλ και 300 Nm ροπής στις 1,750 σαλ.

Το σημαντικότερο ατού του νέου κινητήρα  φυσικά είναι η φορολογική «αμνηστία» που του εξασφαλίζουν οι μειωμένοι ρύποι της τεχνολογίας Euro 6.2. καθώς και το σχετικά ικανοποιητικό εύρος λειτουργιάς του στις υψηλές στροφές που εξασφαλίζουν αποδέκτες επιδόσεις στο ελαφρύ αμάξωμα των 1255 κιλών.

Ο κινητήρας εκκινεί από ένα κουμπί (start/stop) κοντά στο αυτόματο κιβώτιο και τραβά θετικά μετά τις 1300 σ.α.λ. ως τις περίπου 4000 στροφές με την αίσθηση της ροπής να είναι άφθονη σε όλο το φάσμα λειτουργίας.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 18

Είναι σχετικά ήσυχος στην λειτουργία του, τόσο σε ότι αφορά του κραδασμούς, όσο και σε ότι αφορά την δουλειά που έχει στον τομέα της ηχομόνωσης που καταφέρνει να κρύψει το «πετρελαιοκροτάλισμα» από τα αυτιά των επιβατών και των περαστικών.

Η κίνηση στο Peugeot 2008 μεταδίδεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς, όμως όσοι έχουν εκτός δρόμου ανησυχίες μπορούν να προσθέσουν σαν έξτρα την λειτουργία grip control που με την βοήθεια του ESP βοηθά σημαντικά την οδήγηση σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης και στην άμμο.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 08

Ωστόσο το αυτοκίνητο της δοκιμής παρά την τιμή των €31,900 δεν διέθετε αυτό το σύστημα.

Το Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 ήταν εξοπλισμένο με την πρόσφατη έκδοση του αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων της Aisin,  με την ονομασία “Efficient Automatic Transmission” που διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενο “Shift and Park by wire”, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη οικονομία και άνεση.

Παρέχει την δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων από δύο σταθερά αλουμινένια paddles πίσω από το τιμόνι, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να σας απασχολεί αφού ζώντας με το αυτοκίνητο θα διαπιστώσετε ότι σχεδόν πάντα κινείται με την καλύτερη δυνατή σχέση στο αυτόματο πρόγραμμα.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 19

Αν αποφασίσετε να κινηθείτε με το χειροκίνητο πρόγραμμα πιθανότατα θα σας ενοχλήσει η αργή απόκριση στις εντολές για κατέβασμα σχέσεων, αλλά και αυτό είναι κάτι που επίσης συνηθίζεται.

Αν δεν πιεστεί το Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 μπορεί να κινεί το αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο καταναλώνοντας περίπου 6,5 λίτρα/ 100 χλμ., ενώ αν θέλετε να το πιέσετε κυνηγώντας την κλήση στην εθνική μην εκπλαγείτε εάν δείτε και τα 10 λίτρα/ 100 χλμ.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 23

Έμαθα από κάποιους θαρραλέους που δοκιμάζουν την τελική ταχύτητα μόνο μέσα σε πίστες πως το ταχύμετρο δείχνει τα 200 χλμ/ω, ενώ σε ότι αφορά την επιτάχυνση τα 100 χλμ/ω χρειάζονται 10 δευτερόλεπτα για να επιτευχθούν-τιμή που αν αναλογιστούμε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα SUV  κρίνεται εξαιρετική. Φυσικά οι επιδόσεις αυτές επηρεάζονται ιδιαίτερα όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο.

Αναρτήσεις-Φρένα

Οι αναρτήσεις του Peugeot Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω και είναι προσανατολισμένες προς την άνεση, χωρίς όμως να παρουσιάζουν την χαλαρότητα και τις αναπηδήσεις του πίσω άξονα που θα βρείτε σε ένα Peugeot 3008.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 17

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα-με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα- και είναι δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλλα.

Στην πόλη

Μέσα στην πόλη το Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 θα κινηθεί με άνεση με τις αναρτήσεις να απορροφούν τις κακοτεχνίες και τον ροπάτο κινητήρα να ανταποκρίνεται άμεσα στις εντολές του δεξιού ποδιού.

Η καλή ηχομόνωση και το πολιτισμένο περιβάλλον που δημιουργεί το «περιποιημένο» εσωτερικό ξεκουράζουν το μυαλό του οδηγού της πόλης.

Το σύστημα Hill Assist που κρατά τα φρένα πατημένα για μερικά δευτερόλεπτα στις ανηφόρες βοηθά στο να χαλαρώσει λίγο ο οδηγός, ενώ το σύστημα Start/Stop φροντίζει για περαιτέρω ησυχία-και φυσικά οικονομία όταν ακινητοποιείται το όμορφο SUV σε κάποιο φανάρι.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 14

Οι σχετικά μικρές του διαστάσεις θα κάνουν το παρκάρισμα και τους ελιγμούς στα στενά παιχνιδάκι, ενώ η θέση οδήγησης που τοποθετεί τον οδηγό ψηλά βοηθά στο να βλέπει μακριά μέσα στην κίνηση.

Η κατανάλωση δεν ξεπερνά πουθενά τα 6,7 λίτρα/100 χλμ δείχνοντας την δυναμική των diesel σε αυτόν τον τομέα, ενώ για όσους διασκεδάζουν με τα ρεκόρ στην οικονομική οδήγηση δεν είναι πολύ δύσκολο να πέσετε και κάτω από τα 6,5 λίτρα/ 100 χλμ.

Στον αυτοκινητόδρομο

Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο το Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8  βρίσκεται στο περιβάλλον που του ταιριάζει και χάρη στον άριστο αεροδυναμικό του σχεδιασμό και την άριστη ηχομόνωση ταξιδεύει με εντυπωσιακή για την κατηγορία άνεση.

Αν εξαιρεθεί ένας ελαφρύς αεροδυναμικός θόρυβος από τι μπροστινές κολώνες σε ταχύτητες πάνω από τα 140 χλμ/ω, η ησυχία στο εσωτερικό είναι εντυπωσιακή καθώς απουσιάζουν ο θόρυβος του κινητήρα και της κύλισης των τροχών ακόμα και όταν κινείται με ταχύτητες κοντά στα 180 χλμ.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 28

Το μικρό τιμόνι είναι σφικτό και ο οδηγός νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει στον αυτοκινητόδρομο με ελάχιστες κλίσεις και αδιαφορώντας εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 5,8  λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν θελήσετε να ταξιδέψετε με 140-150 καλό είναι να υπολογίζετε περίπου 6,3 λίτρα ανά 100χλμ.

Στρίβοντας

Στο επαρχιακό δίκτυο το Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 είναι ουδέτερο και η πίσω ανάρτηση παρά τον άκαμπτο άξονα φροντίζει έτσι ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 31

Το σετάρισμα της ανάρτησης και το θετικό τιμόνι κάνουν την οδήγηση με γραμμές απολαυστική και κυρίως αποτελεσματική παρά τις κλίσεις που επιτρέπουν οι μεγάλες διαδρομές της.

Το τιμόνι δεν παρουσιάζει κανένα κλότσημα κατά την επιτάχυνση ενώ οι τροχοί βρίσκουν εύκολα πρόσφυση και σπινάρουν δύσκολά ακόμα και σε γυαλιστερές φουρκέτες. Το πίσω μέρος αρνείται πεισματικά να βγει από την τροχιά του και για να συμβεί αυτό χρειάζεται βοήθεια από το χειρόφρενο το οποίο όμως επειδή είναι ηλεκτρικό… δεν είναι διαθέσιμο!

Με λίγα λόγια το Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8  είναι ρυθμισμένο να είναι ασφαλές και δεν διανοείται να κάνει παιχνίδια με την ουρά του για να πλασαριστεί σε μια στροφή- αδιαφορώντας για οδηγούς σαν και εμένα που θα επιθυμούσαν κάτι τέτοιο μερικές φορές.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 26

Ο κινητήρας είναι δυνατός και έτσι αν το παρακάνετε στις φουρκέτες θα δείτε παρεμβατικά  ηλεκτρονικά να επεμβαίνουν συχνά, προλαμβάνοντας την υποστροφή-ίσως πιο νωρίς από όσο θα έπρεπε σε ένα Peugeot.

Αν κάποιος θέλει πιο σπορ συμπεριφορά μπορεί να επιλέξει το Ford Puma και αν θέλει περισσότερη άνεση θα πρέπει να δει ένα C3 Aircross.

Το Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 είναι ο απόλυτος μέσος όρος της Γαλλικής σχολής, όπως το T-Cross είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος της Γερμανικής σχολής.

Στο Χώμα

Το αυξημένο ύψος των 17εκ. του Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 είναι ικανό για light εκτός δρόμου εξορμήσεις, αρκεί να θυμάται ο οδηγός ότι ο μπροστινός πρόβολος είναι πολύ μακρύς και ότι έτσι η προσέγγιση σε εμπόδια απαιτεί αυξημένη προσοχή για να μην τραυματιστεί ο όμορφος προφυλακτήρας.

Θα σας πάει στην παρακάτω παραλία, και χάρη στο μικρό βάρος θα κινηθεί στην μαλακή άμμο του Σχοινιά, όμως θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι οδηγείτε ένα μέσο Crossover που είναι απλά κάτι μεταξύ Hatchback και SUV…

Τίποτε περισσότερο-τίποτε λιγότερο!

Συμπέρασμα

Στην πολύ πλούσια έκδοση Allure του Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 η εξίσωση γίνεται σχετικά δύσκολη για το πανέμορφο Γαλλικό B-SUV που τουλάχιστον στην τιμή καταφέρνει να ξεφύγει από τον ανταγωνισμό των Juke, Puma και T-Roc και να μπει στα χωράφια της Audi και της BMW.

Η βασική έκδοση του πετρελαιοκίνητου 2008 ξεκινά από τα €22,000 με μηχανικό κιβώτιο και 100 ίππους, όμως αν θέλετε αυτόματο κιβώτιο θα πρέπει υποχρεωτικά να πάρετε την έκδοση με τους 130 ίππους που έχοντας υπερπλήρη εξοπλισμό διατίθεται σε μια τιμή που ξεκινά από τα €32.000 για την έκδοση Allure της δοκιμής και φτάνει τα €34,000 για την έκδοση GT.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 12

Με αυτά τα χρήματα κάποιος αγοράζει ένα κορυφαίο πακέτο ηλεκτρονικών ασφάλειας(?), τρισδιάστατο ψηφιακό πίνακα οργάνων, αισθητήρες παρκαρίσματος προς-πίσω, κάμερα οπισθοπορείας, φώτα LED-και φυσικά μια ακαταμάχητη εμφάνιση που ξεπερνά για τα δικά μου αισθητικά κριτήρια ακόμη και εκείνη των premium αυτοκινήτων όπως για παράδειγμα η BMW X1.

Και μπορεί το 2008 να είναι πιο όμορφο από την Χ1 που η τιμή της ξεκινά από τα €36,000 όμως το 2008 δεν την φτάνει ούτε στους χώρους, ούτε στην οδική συμπεριφορά που δικαιολογούν απολυτά την τιμή της απέναντι στην Γαλλική πρόταση.

Και καθώς έψαχνα τις τιμές το μάτι μου έπεσε πάνω στο Countryman ONE D που διατίθεται με Steptronic στα €28,000 και το οποίο διαθέτει πολλαπλούς συνδέσμους και φυσικά αντίστοιχα ενδιαφέρουσα εμφάνιση.

Ίσως η σωστές εκδόσεις για το 2008 να είναι οι πιο βασικές, ωστόσο ακόμη και στην μικρή έκδοση πετρελαίου των €22,000 το Peugeot 2008 θα βρεθεί απέναντι στο Audi Q2 που διατίθεται με τα ίδια χρήματα.

Σε ότι αφορά τα T-Roc και Puma οι διαφορές στην τιμή με αντίστοιχο εξοπλισμό είναι μεγάλη και δύσκολα καλύπτεται με λογικά κριτήρια.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 30

Το Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 έχει μια φοβερή ισορροπία και έναν ακαταμάχητο σχεδιασμό που σε κάνει εύκολα να παραδείς την υψηλή τιμή του. Δεν έχει την συναρπαστική συμπεριφορά ενός Puma, αλλά έχει πολύ καλύτερους χώρους και εμφάνιση. Είναι πιο φτηνό από μια Χ1, αλλά είναι πιο ακριβό από ένα Countryman.

Αν αφήσεις την λογική και τους αριθμούς να κυριαρχήσουν στην σκέψη σου τότε θα δυσκολευτείς να το επιλέξεις μεταξύ των πολλών και καλών προτάσεων της κατηγορίας.

Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8 autoholix 24

Αν όμως επιλέγετε με την καρδία σας και θέλετε ένα αυτοκίνητο να σας φτιάχνει καθημερινά την διάθεση με τον σχεδιασμό του και τon premium εξοπλισμό του, τότε λίγα B-SUV θα σταθούν δίπλα του.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η υψηλή τιμή της συγκεκριμένης έκδοσης και η μέτρια οικονομία στα καύσιμα
  • Η εργονομία του i-cockpitείναι αντιστρόφως ανάλογη της εμφάνισης του

Θα θυμάμαι

  • Ένα πανέμορφο σχεδιασμό που διαφέρει ουσιαστικά σε έναν κόσμο που όλα μοιάζουν.
  • Την ισορροπημένη οδική συμπεριφορά και τους χώρους για τους πίσω επιβάτες.  

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπίατου.

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty