Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

BMW 320i Coupe MY2007-VeteranCar TestDrive

Η τετράπορτη Ε90 στα μέσα της πρωτης δεκαετίας του αιώνα μας είχε δεχθεί έντονη κριτική από τους «φίλους» της εταιρείας-μάλλον γιατί δεν μπόρεσαν τότενα βρουν κάτι άλλο που να τους ενοχλεί στο αυτοκίνητο.. Βλέπετε πρέπει πάντα να σε ενοχλεί κάτι!

Εξωτερικός Σχεδιασμός

Η εμφάνιση της 4πορτης τριάρας ήταν κατά την γνώμη μου «ΟΚ», αλλά η εμφάνιση της BMW 320i Coupe MY2007(E92) ήταν εκείνη την επόχη…από άλλο παραμύθι! Πιστεύω ότι αυτό το Coupe παρότι δειχνει κλασσικό, παραμένει επίκαιρο ακόμη και σήμερα!

Είναι ένα αυτοκίνητο που ταυτόχρονα είναι σπορ όμορφο, χαμηλό, κυριλέ, σοβαρό, αλλά και «τσογλάνι» μαζί.

Κοιτώντας την θέλεις να την οδηγήσεις γρήγορά σε έναν ορεινό δρόμο και να την τελικάσεις σε ένα αυτοκινητόδρομο. Θέλεις να την στρίβεις με το πλάι, αλλά και να την οδηγείς χαλαρά στην πόλη χαζεύοντας τις εκφράσεις εκείνων που την χαζεύουν…

Θέλεις να ταξιδέψεις με την οικογένεια σου στον αγαπημένο σου προορισμό, αλλά θέλεις και να την στύψεις σε μια σβέλτη Ριτσώνα Αυτή είναι η 3 Coupe! Είναι η χαμηλή γραμμή της και τα τονισμένα φτερά που φιλοξενούν τις πανέμορφες 17αρες ζάντες.

Είναι οι αναλογίες με το μακρύ καπό και το τονισμένο πορτμπαγκάζ. Είναι το πώς δένουν όλα αυτά μαζί… Είναι μερικές φορές που η αρμονία στο σχήμα ενός αυτοκίνητου σε προδιαθέτει τόσο για τα χαρακτηριστικά της οδήγησης του, όσο και για τον τρόπο που θέλεις να το οδηγείς.

Στην περίπτωση της BMW 320i Coupe MY2007-που είναι ίσως  πιο όμορφη από τις προηγούμενες 4αρες- είναι φυσικό οι προσδοκίες για τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου να είναι υψηλές και οι επιθυμίες που γεννιούνται όταν την κοιτάς να είναι πολλές. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα από τα πιο όμορφά και δυναμικά look, ανάμεσα σε μια μετριότητα αυτοκινήτων που γενικά μοιάζουν μεταξύ τους…

Τα μεγάλα πίσω φανάρια μου θυμίζουν τις θρυλικές 633CSI και σε συνδυασμό με το χαμηλό προφίλ της οροφής είναι εύκολο να την παρομοιάσω με την πρώτη σειρά 8.

 Για εμένα η επαφή με την 850i αποτελεί πια μια ανεκπλήρωτη επιθυμία, όμως κοιτώντας την 320 ονειρεύομαι πως θα είναι μια M3- ή έστω μια 335 στον δρόμο-και τελικά είμαι σίγουρη ότι αυτό ήθελαν και σχεδιαστές της.

Εσωτερικό

Σε σύγκριση με την 4πορτη E90 το ταμπλό της BMW 320i Coupe MY2007 παραμένει το ίδιο με μόνη διαφορά το διακοσμητικό βινύλιο που κυριαρχεί στην κεντρική κονσόλα και μπροστά από τον συνοδηγό.

 Κατά τα άλλα το υποδειγματικό από άποψη εργονομίας οδηγοκεντρικό ταμπλό με την μεγάλη οθόνη του συστήματος i-drive της BMW παραμένει προσφέροντας -μετά από λίγη προπόνηση- εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες στον οδηγό. 

Παρά την ηλικία του, το σύστημα προσφέρει στον οδηγό την δυνατότητα να ρυθμίσει τα πάντα στο αυτοκίνητο: από τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος κλιματισμού μέχρι …τον χρόνο που οι πλαφονιέρες της καμπίνας παραμένουν ανοικτές!

Πιο χαμηλά το αποδοτικό διζωνικό σύστημα κλιματισμού και το ηχοσύστημα με DVD οδηγούν το μάτι προς τον λεβιέ ταχυτήτων του τέλειου κιβωτίου ταχυτήτων.

Ο πίνακας οργάνων περιλαμβάνει ένα ταχύμετρο και ένα στροφόμετρο τα οποία εμπεριέχουν τον δείκτη της βενζίνης και ένα οικονομόμετρο, ενώ μεταξύ των δύο οργάνων υπάρχει μια οθόνη με τις ενδείξεις του υπολογιστή ταξιδιού.

Το φανταστικό σε αίσθηση δερμάτινο τιμόνι φιλοξενεί τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος και του cruise control καταλήγοντας σε μια κρεμαγιέρα μεταβλητής κλιμάκωσης- που δίνει στον οδηγό την σωστή πληροφόρηση για την θέση των τροχών και για την πρόσφυση του οδοστρώματος ανεξάρτητα από την ταχύτητα που κινείται το αυτοκίνητο.

Η διάταξη των καθισμάτων είναι αυστηρά τετραθέσια-αφού μεταξύ των πίσω καθισμάτων υπάρχει ένα βαθύ ντουλάπι που συνεχίζει και ενώνεται με τους πίσω αεραγωγούς που φροντίζουν έτσι ώστε να μετριάσουν το μειονέκτημα ότι τα πίσω παράθυρα δεν ανοίγουν.

Ο χώρος αποσκευών χάρη στην απουσία της ρεζέρβας (βλ. ελαστικά Runflat) είναι τεράστιος (440 λίτρα) και με μεγάλο βάθος, ενώ τα πίσω καθίσματα πέφτουν για να επιτρέψουν την μεταφορά μεγάλων αντικειμένων.

Τα καθίσματα του οδηγού και του συνοδηγού έχουν ηλεκτρικά ρυθμιζόμενή στήριξη της μέσης και προσφέρουν άψογη πλευρική στήριξη στο σώμα, ενώ όταν πέφτουν κουμπώνουν στην ανοικτή θέση διευκολύνοντας όσο είναι δυνατόν την πρόσβαση των πίσω.

Οι μεγάλες πόρτες είναι και αυτές –όπως και το υπόλοιπο σαλόνι – επενδυμένες με ποιοτικό δέρμα, ενώ διαθέτουν έναν απαλό πορτοκαλί κρυφό φωτισμό που κάνουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου πολύ ευχάριστο και φωτεινό.

Το αμάξωμα της 4πορτης 3αρας είναι πολύ στιβαρό και με είχε εντυπωσιάσει όταν το είχα δοκιμάσει, όμως όσο δύσκολο και αν φαντάζει το πλαίσιο της Coupe είναι ακόμα πιο στιβαρό και πιο ελαφρύ κάνοντας την επιλογή της- εκτός από θέμα γούστου- και ουσιαστική.

Κινητήρας

Ο 2λιτρος κινητήρας της BMW 320i Coupe MY2007 αποδίδει 170 στις 6,700 σαλ. και είναι ζωντανός– παρά το γεγονός ότι η ροπή των 21,4 αποδίδεται στις αρκετά ψηλές 4,250σαλ -.

Στην πράξη λειτουργεί χωρίς ξεσπάσματα και με έναν πολύ ευχάριστο ήχο- πού όμως μερικές φορές ενοχλεί στο ταξίδι και φτάνει εύκολα τις 7,200 στροφές όπου διακριτικά επεμβαίνει ο κόφτης.

Οι 6 σχέσεις του παραδοσιακού κιβωτίου της BMW κουμπώνουν με φοβερή σαφήνεια, ενώ η κλιμάκωση του ζωντανεύει τον κινητήρα που μοιάζει να διαχειρίζεται το βάρος του αυτοκινήτου με άνεση.

Παράλληλα  κινητήρας παρά το 1450 κιλών κουπέ αμάξωμα, καταφέρνει να καταναλώνει μέσα στην πυκνή κίνηση της πόλης κατά μέσο όρο 10 λίτρα στα 100 χλμ, ενώ στον ανοικτό δρόμο ταξιδεύοντας με 140 χλμ/ω είδα με έκπληξη το νούμερο να πέφτει κοντά στα 8,2 λίτρα. Οι τιμές αυτές για τον όγκο και την ηλικία του αυτοκινήτου παραμένουν ακόμη και σήμερα αποδεκτές

Αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις με τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω είναι σφικτή αλλά σε καμία περίπτωση δεν κουράζει τους επιβάτες, ενώ σε συνδυασμό με το τέλεια ζυγισμένο αμάξωμα κάνει θαύματα στον τομέα του κρατήματος- όπως θα δούμε παρακάτω.

Στην Πόλη

Μέσα στην πόλη δεν είναι το τιμόνι που δημιουργεί πρόβλημα, αλλά η περιορισμένη ορατότητα προς τα πίσω που ενοχλεί.

Στα φανάρια ο κινητήρας σβήνει για οικονομο-οικολογικούς λόγους και η απόλυτη ησυχία που επικρατεί στο εσωτερικό σε βοηθά να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την αστική διαδρομή.

Στον Δρόμο

Λένε ότι η διασκέδαση στην οδήγηση ξεκινά την στιγμή που ο οδηγός με την δύναμη του κινητήρα αρχίζει να φέρνει το πλαίσιο και τις αναρτήσεις σε δύσκολη θέση. Αλλά όπως ξέρουμε αυτό το πλαίσιο είναι τόσο στιβαρό που το χρησιμοποιεί όπως είναι η 335i που έχει σχεδόν τους διπλάσιους ίππους!

Έτσι αρχικά πίστεψα ότι οδηγώντας την 320 Coupe δεν θα μπορείς να χαρείς την οδήγηση γιατί απλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κινητήρα να αποσταθεροποιήσει την ισορροπία του πλαισίου εκείνο δεν θα σταματά να χασμουριέται.

Κάτι σαν τις μπουνίτσες που ρίχνει στο πρόσωπο μας ένα μωράκι: Δεν μας πονάνε, μας κάνουν να χαμογελούμε! Στην θεωρία τουλάχιστον…

Στην πράξη λοιπόν στον αυτοκινητόδρομο η 320 κουπέ ταξιδεύει χωρίς αεροδυναμικούς θορύβους, ενώ μένει ανεπηρέαστη από οποιονδήποτε πλευρικό άνεμο. Ο κινητήρας με την 6η στο κιβώτιο ταξιδεύει με 160 χλμ/ω στις 4,000 σαλ, φτάνοντας άνετα το ταχύμετρο στα 230 χλ/ω και ίσως-με λίγη υπομονή από εκεί και πάνω- μου είπαν ότι έδειχνε και 240 χλμ/ω!

Καταλαβαίνω ότι μια τελική 230+ και μία επιτάχυνση της τάξης των 9 δευτερολέπτων περιγράφουν ακόμη και σήμερα ένα γρήγορο αυτοκίνητο, όμως εάν βρεθείτε στον αυτοκινητόδρομο μέσα στην Coupe με 200 χλμ, τα πάντα μοιάζουν τόσο ελεγχόμενα και ήσυχα-εάν εξαιρεθεί ο κάπως αυξημένος θόρυβος από τον κινητήρα-που θα θέλετε να ανοίξετε την πόρτα και να κατεβείτε.

Στις γρήγορες παρατεταμένες στροφές το αυτοκίνητο αρνείται πεισματικά να γλιστρήσει, ενώ ακόμα και εάν υπάρχει υγρασία ή χαμηλή πρόσφυση το εμπρός μέρος θα μείνει στην θέση του και το ESP θα ελέγξει το πίσω ότι και αν κάνετε.

Το τιμόνι δίνει φανταστική πληροφόρηση στις υψηλές ταχύτητες, όμως για την δική μου μυϊκή δύναμη παραγίνεται βαρύ- σε έναν άντρα αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα.

Σε κλειστές διαδρομές- όπως είναι ο Α. Πέτρος -εντυπωσιάστηκα από την παντελή απουσία υποστροφής.

Το ESP εννοείται πως είχε πάει για ύπνο και εγώ άρχισα να μαζεύω χιλιόμετρα. Στις επόμενες στροφές που είναι λίγο πιο ανοικτές ένιωθα το αυτοκίνητο να γλιστρά με τα τέσσερα και τον πίσω εσωτερικό τροχό να σπινάρει όταν του ζητούσα να μου γυρίσει την ουρά η να επιταχύνει λίγο πιο πολύ για να χαρώ και εγώ λιγάκι.

Η έλλειψη μπλοκέ διαφορικού ενοχλεί εμένα που θέλω να παίξω, αλλά κατάλαβα ξεκάθαρα ότι είναι ένα πρόσθετο μέτρο ασφάλειας για τον μέσο οδηγό.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα για μια ακόμα φορά να πω ότι τα λάστιχα Runflat αυξάνοντας το μη αναρτημένο βάρος των τροχών και με τα σκληρά τους πλαϊνά έχω την αίσθηση ότι μειώνουν αρκετά τις δυνατότητες του αυτοκινήτου που σίγουρα θα απέδιδε πιο σωστά εάν είχε νορμάλ ελαστικά.

Στρίβοντας δεξιά προς Πεντέλη ανέβασα κι άλλο τον ρυθμό και ξαφνικά ένοιωσα στο τιμόνι την αίσθηση που δίνει ένα αυτοκίνητο όταν το οδηγείς με πλασαρίσματα και αυτό μου φάνηκε περίεργο γιατί κοιτώντας γύρω μου είχα την αίσθηση ότι δεν έτρεχα…

Και τότε κοίταξα το ταχύμετρο και … «άσπρισα»!! Τι έλεγα? Ναι στην θεωρία η 320 δεν έχει αρκετή δύναμη για να προκαλέσει το πλαίσιο, όμως στην πράξη σε κλειστές διαδρομές μαζεύει χιλιόμετρα και διαπίστωσα ότι όχι μόνο έχει την απαιτούμενη δύναμη, αλλά πάλι με έκανε να εύχομαι για εκείνο μπλοκέ που θα άπλωνε την υπάρχουσα δύναμη πιο σωστά στον δρόμο.

Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο πιο καλή είναι μια 335, αλλά σε μια σφικτή διαδρομή με τους διπλάσιους ίππους χωρίς μπλοκέ δεν μπορεί να είναι και τόσο πιο γρήγορη από την τετρακύλινδρη Coupe.

Σε σχέση με την 325i Ε90 (4πορτη) που είχα οδηγήσει πριν καιρό o «μικρός» κινητήρας είναι πιο ροπάτος χαμηλά από τον δυομισάρι εξακύλινδρο και είναι λίγο πιο ράθυμος στις ψηλές στροφές όπου ο εξακύλινδρος δεν έχει αντίπαλο.

Από την άλλη πλευρά ο τετρακύλινδρος έχει μικρότερο βάρος και βοηθά ακόμα περισσότερο στην 50/50 κατανομή του βάρους μεταξύ των δύο αξόνων.

Τελικά σε μια κλειστή διαδρομή το σημαντικό δεν είναι πόσους ιππους έχεις, αλλά πόσους μπορείς να βάλεις στον δρόμο.

Συμπέρασμα

Πέρα από αυτά που διαβάζω από άλλους πιο γρήγορους δοκιμαστές -που οι 170 ίπποι τους φαίνονται λίγοι, πρέπει τελικά και να παραδεχθώ είχα εσφαλμένη εντύπωση για το αυτοκίνητο πριν το οδηγήσω. Αλήθεια πάνε λιγότερα από 15-20 χρόνια από τότε που όταν έβλεπα δίλιτρο αυτοκίνητο στον δρόμο το κοίταζα με θαυμασμό και ονειρευόμουν να το οδηγήσω..

 Τι έγινε από τότε μέχρι σήμερα?

Γίναμε όλοι πιο γρήγοροι, ή απλά πιο άπληστοι? Έχοντας διαβάσει για το αυτοκίνητο με τον «μικρό» κινητήρα ήμουν προετοιμασμένη για κάτι αργό και βαρετό- και τελικά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ηθικό δίδαγμα: “Μην πιστεύετε όλα όσα διαβάζετε…

Η BMW 320i Coupe MY2007 είναι πραγματικά τόσο όμορφη και σπάνια που δικαιολογημένα κρατά σήμερα υψηλές τιμές σαν μεταχειρισμένο που κυμαίνονται από € 12-17,000 ανάλογα με την κατάσταση και τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει.

Πολλά έχουν ακουστεί για την αξιοπιστία του μικρού ατμοσφαιρικού δίλιτρου κινητήρα της ΒMW –που όμως όσο το ψάχνει κανείς διαπιστώνει ότι η περισσότερη γκρίνια προήλθε κάποτε από τους ελαττωματικούς πολλαπλασιαστές που σήμερα έχουν πια σίγουρα αντικατασταθεί με το βελτιωμένο ανταλλακτικό.  

Η γενικότερη αίσθηση που αποκομίζει κανείς από μια τόσο καλά διατηρημένη BMW 320i Coupe MY2007 με μόλις 120,000 χλμ είναι ότι οδηγεί ένα σημερινό αυτοκίνητο-και το μόνο που μαρτυρά την ηλικία είναι η ατμοσφαιρική λειτουργιά του κινητήρα της.

Αν κάποιος έχει €17,000 να διαθέσει για ένα αυτοκίνητο θα βρει αρκετές επιλογές στην αγορά των μεταχειρισμένων και ίσως να προσπεράσει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, ίσως γιατί η λογική θα επιβάλλει τέσσερις πόρτες και μικρότερο κυβισμό ώστε να μην χρειάζεται να πετάει κάθε χρόνο €700 στον κουβά, για τέλη κυκλοφορίας.

Φυσικά όσοι δεν επιλέγουν με την λογική συχνά –και όχι πάντα χωρίς προβλήματα- απολαμβάνουν τις χαρές που απλόχερα δίνει η ζωή σε όσους ρισκάρουν. Άλλες φορές πάλι ..υποφέρουν!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η έλλειψη μπλοκέ και τα Runflat ελαστικά.
  • Η έλλειψη ανοιγμένων παραθύρων πίσω και φυσικά η τσιμπημένη τιμή.

Θα θυμάμαι

  • Την συναρπαστική εμφάνιση που στέκεται με άνεση στο σήμερα
  • Την απολαυστική οδική συμπεριφορά και την ατμοσφαιρική λειτουργιά  και απόδοση του κινητήρα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο