Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Nissan Leaf 40kWh Δοκιμή/Test drive

Nissan Leaf 40kWh Δοκιμή/Test drive

Όσο οδηγούσα το Nissan Leaf 40kWh γνώριζα φυσικά ότι είναι το πιο καλοπουλημένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της ιστορίας, άλλα ταυτόχρονα  είχα κατανοήσει ότι τα τουλάχιστον €34,000 που καλούνται να καταβάλλουν οι «πρωτοπόροι ενστερνιστές» της νέας τεχνολογίας για να το αποκτήσουν  είναι πάρα πολλά χρήματα…

Nissan Leaf autoholix 24

Ήταν λοιπόν ακριβό το LEAF στην αρχή της δοκιμής… όμως τι μπορεί να συμβεί μέσα σε μια μέρα για να πέσει κατά 20% η αξία του αυτοκινήτου που οδηγείς?

Η νέα χαμηλότερη τιμή οφείλεται στο ότι για κάποιον ανεξήγητο λόγο το Ελληνικό Κράτος αποφάσισε να πάρει μια λογική απόφαση και επιτέλους να μειώσει  τους δασμούς  «των ιερών αγελάδων της φορολόγησης», εάν βέβαια αυτές καταναλώνουν ηλεκτρισμό αντί για χημικά καύσιμα.

Κίνητρα τα είπαν-και είναι!

Μέσα στην εβδομάδα  που οδηγούσα το Nissan LEAF 40kWh, η τιμή του έπεσε κατά €6,500, στα €27,500εφαρμόζοντας την νέα νομοθεσία της κυβέρνησης –και τινάζοντας στον αέρα το άρθρο που είχα ήδη γράψει  για το αυτοκίνητο!

Nissan Leaf autoholix 08

Ένα άρθρο που έλεγε με λίγα λόγια… ότι ναι μεν το leaf είναι οικονομικό και πρωτότυπο ηλεκτροκίνητο, αλλά ότι μου είναι αδύνατον να δεχτώ την διαδικασία της προσαρμογής μου στην νέα πραγματικότητα που πρεσβεύει  εάν το κόστος  κτήσης υπερβαίνει εκείνο μιας BMW 118d-ας πούμε- που με τους 150 ίππους της είναι φτηνότερη, πιο γρήγορη και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα οδηγικά.

«Αν  ήταν πιο φτηνό ίσως και να…» κατέληγα.

Και ενώ ήταν όλα έτοιμα για δημοσίευση , εδώ είμαστε πάλι να πρέπει να το αξιολογήσω με ένα άλλο μάτι που έλεγε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο που παρά τις παραχωρήσεις που απαιτεί η έλλειψη υποδομών δεν παύει σε ένα βάθος μιας πενταετίας να είναι πιο συμφέρον στην αστική καθημερινότητα από ένα αντίστοιχο με κινητήρα ΚΕΚ.

Οπότε ναι…  Ανακατεύουμε, κόβουμε και ξαναμοιράζουμε από την αρχή, αφού με τιμή €27,500 εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα διαφορετικό αυτοκίνητο… και ας είναι ακριβώς ίδιο με εκείνο που οδηγούσαμε πριν ανακοινώσει η Nissan την νέα τιμή .

Nissan Leaf autoholix 19

Το Nissan Leaf 40kWh με €27,500 είναι ακριβώς αυτό που περιγράφουν τα αρχικά L.E.A.F ονόματος του: «Leading Electric Affordable  Family_Car». Δηλαδή, «Κορυφαίο Ηλεκτρικό Προσιτό Οικογενειακό_Αυτοκίνητο».  

Τυχαίο??  Δεν νομίζω! :-p

Βρίσκω εκπληκτικό ότι αν μεταφραζόταν με ακρίβεια το αρκτικόλεξο  LEAF στα Ελληνικά  θα ήταν  «Κ.Η.Π.Ο.ς» και ότι αν το εργοστάσιο της ΝΙΣΣΑΝ στον Βόλο δεν είχε κλείσει πριν 2-3 δεκαετίες θα μπορούσε αυτή σήμερα να ήταν μια πιθανή ονομασία-που δεν θα ήταν, αλλά κουβέντα να γίνεται

Το… Νισσάν ΚΗΠΟΣ. .και πιο οικολογικό ακούγεται σαν όνομα -και σίγουρα πιο όμορφα θα μύριζε από ότι ένα και μόνο φύλλο!

Η πρώτη γενιά του Leaf είχε μια avant-garde σχεδίαση που διαφήμιζε την διαφορετικότητα του από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, ωστόσο στην δεύτερη γενιά, το LEAF έγινε πιο ικανό και πρακτικό, οπότε η Nissan ακούγοντας και τα σχόλια των ιδιοκτήτων της πρώτης γενιάς αποφάσισε να το κάνει πιο διακριτικό και καθημερινό.

Η απόφαση της Nissan να κάνει το LEAF πιο διακριτικό δεν μπορεί να μας ικανοποιήσει όλους, ωστόσο η δεύτερη γενιά του LEAF με τα αναβαθμισμένα τεχνικά της χαρακτηριστικά και τον πιο συμβατικό της σχεδιασμό έχει πουλήσει κιόλας 200.000 μονάδες σε μόλις δύο χρόνια, ενώ η πρώτη χρειάστηκε 8 χρόνια για να πουλήσει 300.000 μονάδες.

Nissan Leaf autoholix 20

Αν και προσωπικά πιστεύω ότι στην δεύτερη γενιά έχει χαθεί το μοναδικό τεχνολογικό  imageτης  πρώτης γενιάς ,τελικά οι αριθμοί δεν κάνουν ποτέ λάθος και δείχνουν ότι η Nissan ήξερε ακριβώς τι έκανε!

Το Nissan Leaf 40kWh πατά πάνω σε μια ειδική πλατφόρμα, σχεδιασμένη εξ αρχής για να φιλοξενήσει με τις καλύτερες συνθήκες- και στην καλύτερη θέση, την ογκώδη και βαριά συστοιχία των μπαταριών και ηλεκτροκινητήρα χωρίς να επηρεαστούν οι εσωτερικοί χώροι.

Με διαστάσεις  4.490X1.788χιλ. και μεταξόνιο 2,7 μ το Leaf είναι από κοντά πολύ πιο μεγάλο από ότι φαντάζει στις φωτογραφίες και τοποθετείται αυτόματα απέναντι eGolf, το eNero και το i3.

Εμφάνιση

Στην βροχερή Αγγλία οι σχεδιαστές της Nissan δημιούργησαν ένα σχετικά αιχμηρό και αεροδυναμικό αμάξωμα (CX 0.28)που όμως μοιάζει σαν μια μίξη από Honda Insight, με Nissan Micra και Toyota Prius. Παράλληλα εξαιτίας του διπλού πατώματος που απαιτείται για να τοποθετούνται οι μπαταρίες κάτω από τους επιβάτες το ύψος της οροφής έχει ψηλώσει και φτάνει τα 1,5 μέτρα θυμίζοντας σε ύψος και κάτι από Qashqai!

Nissan Leaf autoholix 07

Το Nissan Leaf 40kWh δεν απευθύνεται πια σε tech freaks που διασκεδάζουν να δείχνουν την διαφορετικότητα τους με κάθε ευκαιρία, άλλα στον οικογενειάρχη της διπλανής πόρτας που ψάχνει για μια οικονομική, πρακτική λύση για την καθημερινότητα του.

Ωστόσο, για να διαφοροποιηθεί ξεκάθαρα από το προηγούμενο μοντέλο το νέο LEAF καιι για να ενταχθεί στην υπάρχουσα γκάμα της εταιρείας απέκτησε την χαρακτηριστική όψη που θα βρούμε σε όλα τα Nissan με τα LED φωτιστικά σώματα στις ακμές των φτερών και την χαρακτηριστική μάσκα/σήμα κατατεθέν που η  Nissan την λέει «V-Motion».

Παράλληλα προκειμένου να γίνεται εμφανής η διαφορετικότητα αυτού του τόσο συνηθισμένου σε σχεδιασμό αυτοκίνητου από τον «ρυπογόνο ανταγωνισμό», η Nissan τοποθέτησε μπροστά από το καπό ένα ευμέγεθες πορτάκι που ανοίγει από το κλειδί ή το εσωτερικό και περιέχει τις πρίζες φόρτισης.

Είναι καλό που βρίσκονται εκεί οι πρίζες γιατί μοιάζει πιο πρακτικό να παρκάρεις μπροστά από τον ταχυφορτιστή και να μην χρειάζεται να αμολάς καλούμπα για να φτάσεις στο πλαϊνό πορτάκι φόρτισης, όμως φαντάζομαι ότι εάν εμπλακεί το αυτοκίνητο έστω και σε μια μέτρια σύγκρουση η ζημία που θα προκληθεί εκεί θα είναι μεγαλύτερη.

Nissan Leaf autoholix 18

Σε ότι αφορά το προφίλ, ο σχεδιασμός της “αιωρούμενης” οροφής  floating roof (φλο-ρου… στα αυτοκινητικοειδικά Ελληνικά!) σε συνδυασμό με την χαμηλή σε σχεδιασμό του πίσω μέρους οροφή και τα κάπως φουσκωτά και ανάγλυφα πλαϊνά, δημιουργούν μια εικόνα που θυμίζει CUV και έλκει ακόμη μια κατηγορία αγοραστών.

Τα πολυεπίπεδα και γεμάτα γωνίες πίσω φτερά συνδυάζουν τα LED φωτιστικά μαζί με μια φάσα από γυαλιστερό μαύρο πλαστικό να τα ενώνει και δημιουργούν μια εικόνα που θυμίζει απελπιστικά πολύ υβριδικές «ζωγραφιές» άλλων Ιαπώνων κατασκευαστών.

Nissan Leaf autoholix 08

Η εντυπωσιακή ένδειξη «ZERO EMMISSION» που στολίζει τις μπροστινές πόρτες και το πίσω δεξί μέρος του Nissan Leaf 40kWh υπενθυμίζει στους ανθρώπους που το περιβάλλουν ότι δεν πρέπει να αγχώνονται καθώς αυτό το αυτοκίνητο δεν μολύνει το περιβάλλον-τουλάχιστον εκεί που βρίσκονται εκείνοι.

Φυσικά όταν κάποια ημέρα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια η πλειονότητα της ενεργείας θα προέρχεται από ΑΠΕ, το σήμα «ZERO EMMISSION» θα αποκτήσει και το κυριολεκτικό του νόημα!

Μέχρι τότε υπάρχουν πολλά παραθυράκια για να αμφισβητήσει κανείς την ένδειξη…

Εσωτερικό

Η είσοδος στο εσωτερικό είναι λιγότερο glamourous από ότι θα περίμενε κάποιος. Το ταμπλό μοιάζει να ανήκει σε ένα Nissan XTrail και σίγουρα δεν προετοιμάζει τον οδηγό για την νέα τεχνολογία που εμπεριέχεται στο Nissan Leaf 40kWh.

Nissan Leaf autoholix 0

Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο περίεργο εσωτερικό της πρώτης γενιάς και σχεδόν τα πάντα μοιάζουν να ανήκουν σε ένα μεσαίο ιαπωνικό hatchback με ΚΕΚ.

Τα πλαστικά στο επάνω μέρος του ταμπλό είναι σκληρά στην αφή, αλλά η χρήση της ποιοτικότατης ραμμένης λευκής δερματίνης στην πρόσοψη του ταμπλό και μιας φάσας με ένα ποιοτικό πλαστικό μπροστά από τον συνοδηγό κάνουν όλα τα πλαστικά που βρίσκονται χαμηλότερα και γύρω από αυτό να περνούν αρχικά απαρατήρητα.

Ωστόσο οδηγώντας όταν χρειαστεί να ακουμπήσεις τον αγκώνα σου στην αριστερή πόρτα σίγουρα θα νοιώσεις δυσάρεστα από το σκληρό πλαστικό της επένδυσης , ενώ ζώντας στην καθημερινότητα με το αυτοκίνητο θα σε ενοχλήσει και η χαλαρή συναρμογή της κονσόλας, όπως  και η ποιότητα κατασκευής από το τεράστιο ντουλάπι μπροστά από τον συνοδηγό.

Nissan Leaf autoholix 34

Από την άλλη το ψηλό ταβάνι, οι ανοιχτόχρωμες ταπετσαρίες και τα μεγάλα παράθυρα δημιουργούν ένα ευχάριστο και φωτεινό εσωτερικό που σου φτιάχνει την διάθεση.

Το τιμόνι είναι δερμάτινο και περιέχει εκτός από τα γνωστά πλήκτρα και μερικά ακόμη που αφορούν την ρύθμιση του συστήματος διατήρησης της απόστασης του cruise control.

Ο πίνακας οργάνων θα μπορούσε να προέρχεται από οποιοδήποτε μοντέλο της Nissan, εάν δίπλα από το ψηφιακό ταχύμετρο δεν υπήρχε μια πληροφοριακότατη και ευκρινής οθόνη 7’’ να παρέχει κάθε πιθανή-και απίθανη- πληροφορία που χρειάζεται να γνωρίζει ο οδηγός για το αυτοκίνητο, την ηλεκτροκίνηση-και όχι μόνο!

Υπάρχει μενού που εστιάζει στην οικονομική οδήγηση, άλλο που έχει πληροφορίες για το ταξίδι, άλλο για την πλοήγηση και ούτω καθεξής.

Μπορεί να μην εντυπωσιάζει λοιπόν το καντράν στην εμφάνιση, όμως οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων είναι ξεκάθαρες και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους, ενώ η εργονομία είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν το οδηγήσετε.

Nissan Leaf autoholix 25

Πάντως κάποιοι διακόπτες (ειδικά εκείνοι που βρίσκονται αριστερά το τιμόνι και εκείνοι του συστήματος κλιματισμού) υπολείπονται  σε σύγκριση με το υπόλοιπο εσωτερικό.

Το Nissan Leaf 40kWh δοκιμής έχει πάνω του ένα πλήρες πακέτο προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ευφυούς πέδησης έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών, της αυτόματης διατήρησης λωρίδας και του αυτόματου cruise control  με την διατήρηση της απόστασης από το προπορευόμενο αυτοκίνητο… και άλλα πολλά!

Nissan Leaf autoholix 28

Δεν δοκίμασα κανένα από αυτά τα συστήματα και εκτίμησα πάρα πολύ ότι και εκείνα όταν είδαν ότι δεν ασχολούμαι μαζί τους κρυφτήκαν μακριά μου κάπου μέσα σε κάποιον υπολογιστή.

Δεν τα ενόχλησα και δεν με ενόχλησαν!

Αντίθετα προβληματίστηκα με την με την απόδοση του νέου συστήματος ψυχαγωγίας NissanConnect που βρίσκεται πίσω από μια ενσωματωμένη οθόνη υψηλής ευκρινείας 7’’στην κεντρική κονσόλα που σε ότι αφορά τον τρόπο χειρισμού και την απόκριση στις εντολές μοιάζει να μην είναι όσο προηγμένο όσο εκείνο που θα βρείτε σε ένα αντίστοιχου επίπεδου  Nissan Micra.

Nissan Leaf autoholix 01

Μετά από μερικές ημέρες μπόρεσα να ρυθμίσω το «ράδιο»-αλλά όχι και να δημιουργήσω μια μνήμη με τον μουσικό σταθμό της αρεσκείας μου- και τελικά λάτρεψα ότι όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες στο εσωτερικό –συμπεριλαμβανομένου και της ρύθμισης του κλιματισμού, απευθύνονται σε κανονικούς/αναλογικούς ανθρώπους και γίνονται εκτός οθόνης από την δική τους ξεχωριστή κονσόλα.

Πίσω από την κεντρική κονσόλα, ένας μικρός επιλογέας, χρησιμεύει για να επιλέξεις το προγραμμα κίνησης  στις θέσεις «N», «R» ή «D», ενώ λίγο πιο πίσω θα βρείτε το πλήκτρο για το  «e-pedal» και το ηλεκτρικό χειρόφρενο.

Χώροι Άνεση

Nissan Leaf autoholix 33

Η θέση οδήγησης του Nissan Leaf 40kWh θυμίζει αρκετά εκείνη ενός SUV και είναι ευχάριστη χάρη στα πολύ μαλακά και μεγάλα καθίσματα, όμως οι δυνατότητες ρύθμισης περιορίζονται από την αδυναμία του τιμονιού να κινηθεί μέσα έξω και θα πρέπει ο οδηγός να αρκεστεί μόνο στο «πάνω-κατω».

Η πλευρική στήριξη που προσφέρουν τα καθίσματα δεν βοηθά στις γρήγορες στροφές καθώς  το μόνο που συγκρατεί εκεί τους επιβάτες του μπροστινού καθίσματος είναι τα δυνατά και γυμνασμένα χέρια τους-αν έχουν!

Το τίμημα της άνεσης!

Nissan Leaf autoholix 36

Στο πίσω κάθισμα ο χώρος για το κεφάλι και τα γόνατα είναι επαρκής για ενήλικες που πλησιάζουν ακόμη και το 1,90 μ, όμως το υπερυψωμένο τμήμα του μεσαίου καθίσματος είναι ακατάλληλο για να φιλοξενήσει ένα ενήλικα σε μεγάλη απόσταση.

Παράλληλα –και παρότι το πλαίσιο έχει φτιαχτεί ειδικά για ηλεκτρικό αυτοκίνητο- το πάτωμα δεν είναι επίπεδο στο μέσον του- και έτσι η άνεση του μεσαίου επιβάτη επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο.

Επιπλέον, επειδή οι μπαταρίες είναι τοποθετημένες κάτω από τους επιβάτες, ο πίσω πάγκος έχει υποχρεωτικά μικρό ύψος και δεν στηρίζει σωστά τα πόδια ενός ενήλικα αναγκάζοντας τον να τα κρατά  λυγισμένα.

Nissan Leaf autoholix 11

Αν όμως στα πίσω καθίσματα καθίσουν 3 παιδιά θα περάσουν υπέροχα απολαμβάνοντας τα μεγάλα παράθυρα που κατεβαίνουν μέχρι κάτω και την καλή ορατότητα που εξασφαλίζει η μεσαία θέση στο πιο βραχύσωμο παιδάκι της οικογένειας- που σίγουρα θα την λατρέψει!. 

Οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα διευκολύνοντας την πρόσδεση των παιδιών  στα ειδικά καθίσματα, ενώ υπάρχουν βάσεις Isofix για παιδικό κάθισμα και στο κάθισμα του συνοδηγού!

Παντού θα βρείτε διάσπαρτες θήκες για γυαλιά, κινητά, ποτήρια και μπουκαλάκια, ενώ το ντουλάπι μπροστά από τον συνοδηγό όσο και ο αποθηκευτικός χώρος που σχηματίζεται κάτω από το υποβραχιόνιο έχουν όλα ικανοποιητικό μέγεθος.

Nissan Leaf autoholix 09

Ο χώρος αποσκευών είναι τώρα 435 λίτρα τοποθετώντας το Nissan LEAF 40 kWh κοντά στην κορυφή των συμβατικών Hatchbacks με ΚΕΚ και το μόνο μειονέκτημα του εδώ είναι το κάπως ψηλό κατώφλι φόρτωσης καθώς η πίσω πόρτα δεν κατεβαίνει χαμηλά μέχρι τον προφυλακτήρα- και το ότι ο χώρος αποσκευών δεν είναι επίπεδος όταν πέσει το πίσω κάθισμα.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό κάθεται ένας ηλεκτροκινητήρας  που αποδίδει 150 ίππους  και 320 Νm ροπής διαθέσιμα από τις ..1 έως τις 4.800σ.α.λ!

Η δύναμη περνά απευθείας στους μπροστινούς τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος. Ακόμη και όταν επιλέγει όπισθεν ο οδηγός από τον περιστροφικό διακόπτη στην κονσόλα αυτό επιτυγχάνεται απλά αντιστρέφοντας την φορά περιστροφής του μοτέρ.

Nissan Leaf autoholix 13

Η συστοιχία των μπαταριών των 40kWh βρίσκεται όπως είπαμε κάτω από τους επιβάτες, ενώ αν επιθυμεί ο πελάτης μπορεί να παραγγείλει με έξτρα χρέωση μπαταρίες με αυξημένη χωρητικότητα στα 60kWh.

Η «εκκίνηση» του μοτέρ γίνεται από ένα μπλε κουμπί στην κονσόλα το οποίο όταν πατηθεί προσφέρει την ίδια συγκίνηση που προσφέρει και το πλήκτρο εκκίνησης του πλυντηρίου ρούχων σας!Τίποτε δεν συμβαίνει …εκτός βέβαια από κάποια λαμπάκια που ανάβουν και κάποιες ενδείξεις στο ταμπλό…

Χάρη στην ροπή των 320 Νm που παραμένει σταθερή από την πρώτη ως τις υψηλότερες στροφές περιστροφής  του κινητήρα η αντίδραση του αυτοκινήτου είναι άμεση, χωρίς απώλειες και καθυστερήσεις.

Ωστόσο συνήθεια χρειάζεται το σύστημα ανάκτησης ενέργειας e pedal όπου λειτουργεί με προοδευτικό και αναλογικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι φρενάροντας το αυτοκίνητο με τον κινητήρα, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίζουν οι μπαταρίες και όχι σε άχρηστη ζέστη.

Το σύστημα απαιτεί μερικά λεπτά για να συνηθίσεις την λειτουργία του, όμως το ελατήριο του πεταλιού είναι πολύ σκληρό και θα ήθελες να μπορείς να ρυθμίσεις την δύναμη με την όποια επεμβαίνει το σύστημα. Πάντως αν συνηθίσετε να οδηγείτε με το e pedal θα μπορέσετε να εξοικονομείτε περίπου 5-10 χιλιόμετρα σε κάθε φόρτιση χάρη στην καλύτερη ανάκτηση ενέργειας που προσφέρει. Αξίζει να προσπαθήσετε!  

Η βέλτιστη κατανάλωση με πολύ προσεκτική οδήγηση  μπορεί να φτάσει τις 12 Kwh /100 χλμ, μέση 16,5 Kwh/100 χλμ ενώ αν ξεφύγετε μπορεί και να ξεπεράσει στιγμιαία και τις  26 Kwh/100 χλμ.  Η σωστή οδήγηση  και το περιβάλλον μέσα στο οποίο  οδηγάτε παίζουν σπουδαίο ρόλο.

Όταν λέω σωστή οδήγηση εννοώ ότι στις κατηφόρες θα πρέπει να φρενάρετε χρησιμοποιώντας στο σύστημα ανάκτησης ενέργειας ώστε να φορτίζουν οι μπαταρίες, να μην επιταχύνετε απότομα και να μην χρησιμοποιείτε κλιματιστικό ή θέρμανση…

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις μέτρησα ότι τα πρώτα 100 χλμ/ω έρχονται σε περίπου 8 δευτερόλεπτα και ότι η τελική περιορίζεται  τα 145-150 χλμ/ω,

Κόστος Μετακίνησης

Το βασικό θέμα αυτής της δοκιμής είναι να γνωρίσουμε τις δυνατότητες  της ηλεκτροκίνησης. Επαρκεί η αυτονομία του? Πόσο «καίει»?

Γιατί αφού είναι τόσο ακριβό να μην βάλω μερικά χιλιάρικα παραπάνω και να πάρω ένα Hyundai i30N και να γουστάρω με τα σκασίματα της εξάτμισης? Λοιπόν αν σας απασχολεί αυτό το τελευταίο ερώτημα πηγαίνετε απευθείας ΕΔΩ. Καταλάθος διαβάζετε αυτή την δοκιμή!

Nissan Leaf autoholix 21

Πάμε λοιπόν για τα ερωτήματα που απασχολούν στα αλήθεια εκείνον που σκέπτεται να αγοράσει ένα Nissan LEAF 40 kWh χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα την δική μου καθημερινότητα.

Καταρχήν λοιπόν σε ότι αφορά την δική μας οικογένεια, καθημερινά κάνουμε το πολύ 100-120 χλμ μέσα στην πόλη και έτσι το Nissan LEAF 40 kWh χρειάζεται μια φόρτιση ανά 2 με3 ημέρες.

Όταν στο τέλος της ημέρα σταμάτησα με περίπου 15% ρεύμα, έβαλα το LEAF για φόρτηση και την επόμενη ημέρα μέτρησα στο ρολόι της ΔΕΗ πόσο ρεύμα χρειάστηκε για να φορτιστεί πλήρως (αφού πρώτα βρήκα ποια είναι η  οικιακή μας κατανάλωση και την αφαίρεσα) και βρήκα ότι στις 10-11 ώρες που χρειάστηκε για να φορτίσει κατανάλωσε 37,8 KWh.

Με κόστος  ρεύματος  €0,11(…με τις διαφορές χρεώσεις μέσα) το κόστος φόρτισης είναι περίπου €4,20. Με αυτό το ρεύμα μπορείς να καλύψεις από 200 μέχρι 250χλμ, οπότε το κόστος ανά 100χλμ κυμαίνεται στα € 1,65 -€2,10 ανά 100χλμ., ένα νούμερο δηλαδή που είναι κατά πολύ χαμηλότερο ακόμη και από τα πιο οικονομικά diesel αντιστοιχών διαστάσεων –και τιμής- όπως για παράδειγμα η Mercedes A 180D.

Η Mercedes A 180D καταναλώνει  5.5  λίτρα πετρελαίου/100 χλμ, όποτε με την τιμή του λίτρου στα €1,08 καταναλώνει περίπου €6 ανά 100χλμ.

Αν υποθέσουμε ότι ένα αυτοκίνητο πόλης κάνει περίπου 25,000χλμ το χρόνο, τότε  το ετήσιο κόστος για κίνηση του Nissan LEAF 40 kWh βρίσκεται στα €500(!) τον χρόνο, την ώρα που η ΜΒ χρειάζεται €1,500 μόνο για πετρέλαιο!

Nissan Leaf autoholix 24

Προσθέστε τα τέλη κυκλοφορίας, αναλώσιμα, λάδια, ξύδια και service της ΜΒ  και θα δείτε ότι η διάφορα υπέρ του  Nissan LEAF 40 kWh είναι χαοτική. Όλα καλά λοιπόν? Όχι βέβαια!

Το τι θα γίνει μετά τα 100.000 χλμ ή τα 8 χρόνια εγγύησης των μπαταριών είναι κάτι που θα με προβληματίζει γιατί η τιμή αντικατάστασης  των μπαταριών  ξεπερνά τα €8,000!!

Τέλος για να έχεις ένα Nissan Leaf 40kWh είναι απαραίτητο να έχεις γκαράζ, πρέπει να ψάχνεις ταχυφορτιστές στα ταξίδια σου, ενώ κανείς δεν σου εγγυάται ότι τα «τζιμάνια» που μας κυβερνούν  δεν θα διπλασιάσουν την τιμή του ρεύματος αύριο το πρωί… σε όσους έχουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο!

Αναρτήσεις

Η ανάρτηση του Nissan Leaf 40kWh αποτελείται από γόνατα Μc Pherson εμπρός και έναν  ημιάκαμπτο άξονα πίσω που στηρίζεται στο αμάξωμα με αντιστρεπτικές ράβδους και η ρύθμιση της στοχεύει περισσότερο προς την άνεση-όπου καταφέρνει να πάρει αρκετά εύσημα -και λιγότερο για την ικανοποίηση ανήσυχων οδηγών…

Nissan Leaf autoholix 12

Το Nissan Leaf 40kWh είναι ίσως από τα πιο άνετα αυτοκίνητα πόλης και αν είχε και λίγο πιο σφικτή απόσβεση επαναφοράς ώστε να περιορίζει τις τάσεις πλεύσης που παρουσιάζονται στις ανωμαλίες του δρόμου η ανάρτηση του θα πλησίαζε την τελειότητα στην άνεση.

Τα φρένα περιλαμβάνουν δίσκους σε όλους τους τροχούς-με τους μπροστινούς να είναι αεριζόμενοι-και με την βοήθεια της ανάκτησης ενέργειας από τον ηλεκτροκινητήρα είναι δυνατά και διαχειρίζονται με άνεση τα 1,600 κιλά του αμαξωματος.

Το τιμόνι έχει ικανοποιητική για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου  αίσθηση, είναι «κοφτερό» έχοντας ακτίνα στροφής 5,1 μέτρα  και βοηθά πολύ στους αστικούς ελιγμούς!

Στην Πόλη

Θα μπορούσα να γράψω μια λέξη «Ησυχία».. αλλά θα γράψω κι’ άλλες!

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό του Nissan Leaf 40kWh ψηλά, σε μια θέση που θυμίζει SUV και που εξασφαλίζει άριστη ορατότητα μέσα στην κίνηση.

Πιέζεις λοιπόν το κουμπί “Start-Stop” και ενώ δεν ακούγεται τίποτα που να σε προϊδεάζει ότι λειτουργεί κάποιος κινητήρας, γνωρίζεις ότι το μοτέρ είναι έτοιμο να τα δώσει όλα και χωρίς κραδασμούς από την πρώτη του περιστροφή.

Nissan Leaf autoholix 28

Πατάς το γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να κυλά πάνω στην άνετη ανάρτηση του χωρίς να υπάρχει  κραδασμός ή θόρυβος από τον χώρο του κινητήρα! Υπάρχουν δύο προγράμματα οδήγησης:  το Comfort και το Eco, που κάνει την απόκριση του γκαζιού λίγο πιο αργή. Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά άμεσα και με ακρίβεια.

Χάρη στην ροπή των 320 Νm που παραμένει σταθερή από την πρώτη ως τις υψηλότερες στροφές περιστροφής  του κινητήρα και την απουσία του κιβωτίου ταχυτήτων η αντίδραση του αυτοκινήτου είναι άμεση, χωρίς απώλειες και καθυστερήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα λεπτά επαφής το πετάλι επιτάχυνσης  με το ενσωματωμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας ξενίζει, όμως  μετά από 5-10 χιλιόμετρα όχι μόνο το συνηθίζεις, αλλά αν έχεις επιλέξει και την λειτουργία e pedal  διαπιστώνεις ότι η οδήγηση γίνεται πιο ξεκούραστη καθώς το αυτοκίνητο οδηγείται χωρίς να χρειάζεται να μετακινήσεις το πόδι στο πετάλι του φρένου.

Nissan Leaf autoholix 03

Η ησυχία, ειδικά στις χαμηλές ταχύτητες, είναι απόκοσμη! Ο ήχος του μοτέρ είναι ανύπαρκτός και έτσι για λόγους ασφαλείας στο μπροστινό μέρος του αυτοκίνητου που μέχρι τα 80 χλμ/ω παράγει ένα σφυρικτό ήχο για να προειδοποιεί τους περιπατητές και τους ποδηλάτες που μοιράζονται τον δρόμο της πόλης  με τo LEAF.

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις ταχύτητες, ή να περιμένεις να ανεβάσει στροφές ο κινητήρας για να επιταχύνεις στο φανάρι. Όλα γίνονται τόσο εύκολα και πολιτισμένα  μέσα στην πόλη που η επιστροφή σε ένα αυτοκίνητο με ΚΕΚ.. στην αρχή ενοχλεί-και πιστέψτε με  λυπάμαι που το λέω αυτό!

Το τιμόνι είναι σχετικά μαλακό, ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί και βοηθού στο να κάνεις μια αναστροφή, ή να ελιχτείς σε κάποιο στενό. Χάρη σε αυτό το τιμόνι και την καλή ορατότητα που έχεις από την θέση του οδηγού (εφόσον το κάθισμα είναι  ρυθμισμένο ψηλά) το να σταθμεύσεις στους στενούς δρόμους της πόλης γίνεται μια σχετικά εύκολη διαδικασία πάρα το μεγάλο μέγεθος του αμαξώματος.

Nissan Leaf autoholix 27

Οι αναρτήσεις καταπίνουν κάθε ανωμαλία που θα βρεθεί στον δρόμο σας, ενώ η καλή ηχομόνωση σε συνδυασμό με την ησυχία του ηλεκτροκινητήρα χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης που κάνει αυτό το αυτοκίνητο ιδανικό για την καθημερινή μετακίνηση στην πόλη, ακόμη και αν ζεις στο ακραίο περιβαλλον του Δήμου Διονύσου.

Βλέπετε εδώ στο Autoholix τα αυτοκίνητα δοκιμάζονται στα πιο απαιτητικά λακκουβοδρόμια της Ευρώπης που με αίσθημα ευθύνης συντηρεί και να αναβαθμίζει καθημερινά και ο νέος Δήμαρχος Διονύσου, ο οποίος δεν έχει κουνήσει το δακτυλάκι του για να βελτιώσει το χάλι που παρέλαβε…

Εξαιρετικά εργατικός και προκομμένος, ο Δήμαρχος φαίνεται ότι κυκλοφορεί με ελικόπτερο, αφού από ‘κει πάνω δεν μπορεί να δει τις τρύπες, τα σκουπίδια, τα πτώματα ζώων που αποσυντίθενται στις κεντρικές λεωφόρους, τις βαμμένες πινακίδες σήμανσης και την έλλειψη πεζοδρομίων.

Θα τον περιποιηθούμε και αυτόν με ένα ανάλογο βίντεο σαν εκείνο που αφιέρωσα στον προηγούμενο δήμαρχο πριν τις εκλογές (δείτε εδώ) το οποίο νομίζω ότι τον βοήθησε αρκετά στο να χάσει τις εκλογές…

Nissan Leaf autoholix 26

Ωστόσο όλα δουλεύουν προς όφελος του Autoholix και των αναγνωστών του, που απολαμβάνουν- δωρεάν – τις υποδομές δοκιμής ανάρτησης του Δήμου Διονύσου που αποκαλύπτουν και την παραμικρή ατέλεια στην ρύθμιση και την στήριξη τους.

Η αυτονομία μεσα στην πόλη δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα αφου κυμαίνεται μεταξύ 220-240 χλμ, ενώ πρέπει να πω ότι τα σημεία φόρτισης σε βενζινάδικα, πλατείες και επιχειρήσεις έχει αρχίσει να πυκνώνει.

Στον Αυτοκινητόδρομο.

Εδώ είναι το περιβαλλον στο όποιο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ακόμη «δρόμο να διανύσουν».

Η αλήθεια είναι ότι η άνετη ανάρτηση και τα μαλακά καθίσματα προσφέρουν μια πολύ άνετη καμπίνα επιβατών που προσφέρεται για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, όμως η χαμηλή αυτονομία των μπαταριών και το πρωτόλειο δίκτυο φορτιστών δεν μπορεί ακόμη να σου προσφέρει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις μεταξύ πόλεων.

Nissan Leaf autoholix 32

Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 150 χλμ/ω και κοιτώντας την οθόνη της οικονομίας ..καταβαίνεις γιατί-καθώς η ενέργεια που καταναλώνεται  μετά τα 130-140 χλμ/ω είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με την απόσταση που διανεύει το αυτοκίνητο.

Σκεφτείτε πως  με αυτούς τους ρυθμούς η κατανάλωση ανεβαίνει  στις 22-23 KWh/100 με την  αυτονομία να πέφτει στα περίπου 160-180 χιλιόμετρα!

Φυσικά οι πιο καθώς πρέπει αναγνώστες θα πουν δικαιολογημένα ότι τα 145χλμ/ω είναι ήδη πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο ταχύτητας, όμως ο ραγδαίος τρόπος που επιταχύνει το αυτοκίνητο μέχρι τα 145χλμ/ω έρχεται σε αντίθεση με τον απότομο κόφτη και ξενίζει.

 Ίσως σε κάποιες προσπεράσεις σε επαρχιακό δίκτυο τύπου «Πάτρας-Πύργου» που αναγκάζεσαι να βγεις στο αντίθετο ρεύμα και να προσπεράσεις με μεγάλη ταχύτητα, ο απότομος κόφτης να σε εκθέσει σε κίνδυνο.

Ωστόσο σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η επάρκεια ροπής και άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα που δεν χρειάζεται χρόνο για να κατεβάσεις ταχύτητα και να ανεβάσεις στροφές, μετατρέπει το   Nissan LEAF 40 kWh σε μια απολαυστική μηχανή ασφαλών προσπεράσεων!
Μια που φτάνεις τον προπορευόμενο… και με το που ελέγξεις και πατήσεις το ποτενσιόμετρο -σε μηδενικό χρόνο έχεις περάσει μπροστά του.

Nissan Leaf autoholix 23

Είναι πραγματικά απολαυστικός ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται η ροπή, αν και θέλει λίγη προσοχή στις χαμηλές κυρίως ταχύτητες γιατί οι μπροστινοί τροχοί λόγω της μεγάλης ροπής έχουν την τάση να σπινάρουν εύκολα αποσταθεροποιώντας στιγμιαία –μέχρι να επέμβουν τα ηλεκτρονικά-το αυτοκίνητο  

Σε κάθε περίπτωση η μέρα που οι μπαταρίες  θα έχουν ικανή αυτονομία για να ταξιδεύουμε και θα φορτίζουν γρήγορα σε ένα πυκνό δίκτυο φορτιστών μπορεί  να πλησιάζει ..αλλά επειδή  δεν έφτασε ακόμη τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στα τείχη της πόλης.

Στρίβοντας.

Αρχικά σε επαρχιακούς δρόμους με την άνετα ρυθμισμένη του ανάρτηση το Nissan LEAF 40 kWh σου προσφέρει μια αίσθηση άνεσης αλλά δεν σε προδιαθέτει να κινηθείς γρήγορα παρά τα απολαυστικά αποθέματα ροπής που χαρίζει ο κινητήρας.

Nissan Leaf autoholix 05

Γέρνει αρκετά μέσα στις στροφές και φυσικά καθώς εξακολουθεί να απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος  σε παρασύρει σε ήρεμους ρυθμούς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστη/ος στον προορισμό σου.

Ξεπερνώντας το ψυχολογικό τραύμα των αυξημένων κλίσεων διαπιστώνεις ότι στην  πιο σβέλτη αλλά με γραμμές οδήγηση το Nissan LEAF 40 kWh χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους που του εξασφαλίζουν οι μπαταρίες, είναι ουδέτερο και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Το τιμόνι δεν έχει άμεση αίσθηση  διατηρώντας την ισχυρή υποβοήθηση, αλλά χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους που προσδίδουν οι μπαταρίες που έχουν τοποθετηθεί κάτω από το πάτωμα, το και κυρίως την άψογη συνεργασία των ηλεκτρονικών συστημάτων το LEAF τελικά κινείται απροσδόκιτα γοργά!

Εκτός από το κλασσικό ESP to  Nissan LEAF 40 kWh το σύστημα «Active Trace Control» που έχει δύο λειτουργίες. Η πρώτη έχει να κάνει με το γνωστό μας  torque vectoring (…βλέπω πάλι τους τάρανδους να επιτίθενται στο ταλαίπωρο αυτοκίνητο)  που χρησιμοποιεί τα μπροστινά φρένα στην στροφή για να υποβοηθήσει το στρίψιμο βελτιώνοντας το πάτημα του μπροστινού μέρους , ενώ η δεύτερη λειτουργία του συστήματος εμπλέκει τα πίσω φρένα μετά από μια πολύ μεγάλη ανωμαλία στο οδόστρωμα για να μετριάσει την τάση πλεύσης του αυτοκινήτου.

Nissan Leaf autoholix 29

Όλα αυτά δουλεύουν αρμονικά και αποτελεσματικά χωρίς να το γνωρίζει ο οδηγός χαρίζοντας απροσδόκητη σταθερότητα σε ένα πλαίσιο που είναι ρυθμισμένο για να είναι άνετο!

Τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης θα καλύψουν τις ανάγκες των περισσότερων οδηγών και όταν αρχίσετε να το παρακάνετε θα διαπιστώσετε το αυτονόητο, ότι δηλαδή το LEAFII δεν είναι φτιαγμένο για να πηγαίνετε με «τις πόρτες»!

Είναι απλά ρυθμισμένο να παραμένει ουδέτερο και όταν πιεστεί περισσότερο από τα λογικά όρια, σε πρώτη φάση θα υποστρέψει, ενώ στην συνέχεια την ισορροπία του αμαξώματος θα αναλάβουν τα διακριτικά ηλεκτρονικά συστήματα.

Τι αυτό ήταν? Τόσο στρίψαμε? Autoholix διαβάζω?

Το πιο απίστευτο στην δοκιμή αυτού του καθώς πρέπει αυτοκινήτου είναι ότι ανακάλυψα –χωρίς να το περιμένω- ότι όλα τα ηλεκτρονικά απενεργοποιούνται πλήρως με το που κλείνεις το ESP! Κάποιο BUG στον προγραμματισμό, ή κάποιο αισιόδοξο μήνυμα για την απολαυστική οδήγηση του μέλλοντος που ήθελε να μας μεταφέρει ένας ρομαντικός προγραμματιστής?

Βλέπετε οι Autoholix είμαστε παντού –και χάρη στον ανώνυμο φίλο μας που «ξέχασε» το ESP κλειστό, το Nissan Leaf 40kWh ξεκινά μετά από ένα σύντομο burn outμεσα σε ένα σύννεφο καπνού για την αγαπημένη διαδρομή!

Οι κλήσεις είναι έντονες και οι μπροστινοί τροχοί δυσκολεύονται να περάσουν την ροπή στον δρόμο σπινάροντας σε κάθε ευκαιρία, ενώ όταν πλησιάζεις στην στροφή ένα φλικάρισμα θα κάνει το πίσω μέρος  να ανοίξει αρκετά την τροχιά του.

Nissan Leaf autoholix 30

«Έφτασε η ώρα να παίξουμε» αναρωτιέσαι…

Όχι όμως… Το αυτοκίνητο παρά την καλή κατανομή του βάρους δυσανασχετεί πάνω στις μαλακές του αναρτήσεις και δεν μπορεί να ελέγξει την κτηνώδη ροπή που φτάνει στους μπροστινούς τροχούς, με αποτέλεσμα το πάρτι που ξεκίνησε γεμάτο προσδοκίες να καταλήγει σε μια μεγαλειώδη υποστροφή που όμως σβήνει μόνη της μετά από μερικά μέτρα.

Η συνέχεια ήταν πιο ευπρεπής γιορτάζοντας όμως  πάντα το bug στο ESP που επιτρέπει την απενεργοποίηση ακόμη και εν κινήσει!

Τροφή για σκέψη: Να μπορείς να το κάνεις σε ένα LEAF…και να μην σε αφήνει μια Giulia…

 Συμπέρασμα

Η μείωση της τιμής κατά 20% σίγουρα άλλαξε το παιχνίδι υπέρ του Nissan Leaf 40kWh που τώρα δεν μοιάζει με ένα εκκεντρικό καπρίτσιο, αλλά με μια διαφορετική λύση που ωστόσο εξακολουθεί να απευθύνεται σε εύπορους συμπολίτες μας.

Nissan Leaf autoholix 39

Με τα εγγενή προβλήματα της ηλεκτροκίνησης σε αυτό το πρώιμο γα την Ελλάδα στάδιο το Nissan LEAF 40 kWh θα αγοραστεί από κάποιους που έχουν και άλλο αυτοκίνητο σαν μια λύση για τις αστικές τους μετακινήσεις.

Ωστόσο γνωρίζοντας το- και ειδικά μέσα στην πόλη -θα διαπιστώσουν ότι μετα από λίγο θα εθιστούν και θα χρησιμοποιούν το LEAF στο 80% των μετακινήσεων τους! Τόσο καλά κάνει αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί!

Το εσωτερικό του μπορεί να μην έχει τον χαρακτήρα που περίμενε κανείς από ένα τόσο προηγμένο τεχνολογικά αυτοκίνητο, όμως οι φίλοι μας οι οικολόγοι θα χαρούν να μάθουν ότι το 100% των υλικών του αυτοκινήτου ανακυκλώνονται (συμπεριλαμβανόμενων και των μπαταριών)

Τώρα που η τιμή του έχει μειωθεί δραματικά-χωρίς να είναι φτηνό-το LEAF έχει τώρα Value for Money και εγγυάται απολαυστικές και οικονομικές αστικές μετακινήσεις.  Έχει μεσα του την εμπειρία σχεδόν 10 χρόνων και φαίνεται στην κάθε λεπτομέρεια το.

Nissan Leaf autoholix 07

 Αν ψάχνετε το επόμενο αυτοκίνητο πόλης και έχετε γκαράζ, ζητήστε να το οδηγήσετε για μερικές ώρες και δεν θα αργήσετε να ξεπεράσετε τις αντιμπριζοκίνητες αγκυλώσεις που μοιράζεστε μαζί μου. Θα ήθελα ένα τέτοιο αυτοκίνητο στην καθημερινότητα μου –και μέχρι να βρεθεί ένα καλύτερο σε αυτή την τιμή, πρέπει να πούμε  αυτό είναι το καλύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της αγοράς!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η συντηρητική σχεδίαση στο εξωτερικό και του ταμπλό.
  • Η περιορισμένη αυτονομία στον αυτοκινητόδρομό και άνεση στο πίσω κάθισμα.

Θα Θυμάμαι

  • Την απολαυστική και ξεκούραστη χωρίς θόρυβο κίνηση μέσα στην πόλη.
  • Την οικονομία στο κόστος κίνησης και την καλή-πλέον –τιμή αγοράς.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο