Παρατηρώντας την κυρίαρχη τάση των τμημάτων marketing για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης σαν την ορθολογική επιλογή, το SEAT Ibiza 1.0 TGI λειτούργει εδώ σαν μια απάντηση στον κατακλυσμό των μηνυμάτων από τα δεκάδες δελτία τύπου που διαβάζω- και που διαρκώς προβάλλουν τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έναντι εκείνων που κινούνται με ΚΕΚ.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 13

Οικολογικά, η λύση της ηλεκτροκίνησης με τα σημερινά μέσα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μοιάζει να μην τα καταφέρνει τόσο πολύ, αφού το μόνο που επιτυγχάνεται με τις σημερινές δομές παραγωγής ενέργειας είναι να παίρνουμε τους ρύπους από το κέντρο της πόλης και να τους μεταφέρουμε στις περιοχές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος… λες και αυτές βρίσκονται σε άλλο πλανήτη! 😎

Μέχρι η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας να γίνεται αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ή με την χρήση πυρηνικής ενέργειας σε ασφαλείς σταθμούς(?), απλά θα κοροϊδευόμαστε- ή πιο μάλλον πιο σωστά θα μας κοροϊδεύουν!

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 22

Όσο και να φωνάζουν οι οικολόγοι παραμένει γεγονός ότι η κίνηση των αυτοκινήτων με ΚΕΚ μολύνει συνολικά λιγότερο από ότι η βιομηχανία της Κίνας και των ΗΠΑ, ενώ ακόμη και τα αέρια που παράγει η κτηνοτροφία βρίσκονται σε ψηλότερη θέση από ότι οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων των ταλαίπωρων αυτοκίνητων μας…

Οι άνθρωποι χρειάζονται την αυτοκίνηση σήμερα και θα την χρειάζονται και στο μέλλον-αυτό δεν αλλάζει.

Τα αυτοκίνητα που κινούνται με Φυσικό Αέριο, προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο την πιο ρεαλιστική λύση για τις οικολογικές ανησυχίες που όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι έχουμε αυτή την στιγμή!

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 16

Η δυνατότητα των εμβολοφόρων κινητήρων να λειτουργούν με φυσικό αέριο που έχει χαμηλότερες κατά 25% εκπομπές CO2 σε σχέση με την βενζίνη, δεν έχει σχεδόν καμία εκπομπή μικροσωματιδίων, ενώ ταυτόχρονα εκπέμπει ελάχιστα NOx τους κάνει υπό προϋποθέσεις το ιδανικό οικολογικό εργαλείο μετακίνησης.

Το φυσικό αέριο βρίσκεται σε αφθονία στην φύση, δεν είναι πετρελαϊκό παράγωγο, δεν επηρεάζεται από τις απρόσμενες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου που επηρεάζονται από το πως κοιμήθηκαν, τι έφαγαν και το πως ξύπνησαν οι διάφοροι τρελοί με «κόκκινα κουμπιά» και «περίεργη κώμη» -στα διάφορα μέρη του κόσμου μας…

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 23

Επιπλέον, το συμπιεσμένο φυσικό αέριο είναι πιο αποδοτικό καύσιμο, καθώς απαιτείται μικρότερη ποσότητα για την παραγωγή της ίδιας ενέργειας. Η ενέργεια που παράγεται από 1 kg CNG και είναι περίπου ισοδύναμη με 2 λίτρα LPG, 1.3 λίτρα diesel ή 1.5 λίτρα βενζίνης!

Τώρα σε ότι αφορά τα οικονομοτεχνικά, η κατανάλωση σε €/100 χλμ των TGi και των ηλεκτρικών αυτοκίνητων μπορεί να είναι παρόμοια, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη το τουλάχιστον διπλάσιο κόστος κτήσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σήμερα η σύγκριση σε αυτό τον τομέα είναι άτοπη.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 28

Εκείνο βεβαία που γέρνει την ζυγαριά υπέρ του ηλεκτροκίνητου είναι η απολαυστική ροπή και η διαρκής αίσθηση επιτάχυνσης, ενώ και τα δίκτυα ταχυφόρτισης αρχίζουν να πυκνώνουν την ώρα που το δίκτυο Φ.Α. παραμένει μάλλον στάσιμο.

Η SEAT είναι o «ειδικός» μέσα στον όμιλο της VAG που έχει αναλάβει την εξέλιξη και την διάθεση της τεχνολογίας Φυσικού Αερίου (CNG) στις άλλες μάρκες του ομίλου (VW & Skoda) και είναι εκείνη που αυτή την στιγμή που διαθέτει την πιο οικονομική λύση, αφού με τα €15.955 που κοστίζει το SEAT Ibiza 1.0 TGI είναι ακριβότερο μόνο από το FIAT Panda –το οποίο όμως λόγω μεγέθους είναι ένα ειδικό εργαλείο για αποκλειστικά αστικές μετακινήσεις.

Εμφάνιση

Το SEAT Ibiza 1.0 TGI είναι το πρώτο από τα μικρά αυτοκίνητα της VAG που χρησιμοποίησε την πλατφόρμα MQB A0 1 που την βλέπουμε και στα μεγαλύτερα Golf, A3, Octavia και Leon.

Ας κρατήσετε αυτό στο μυαλό σας όσο θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές και απορείτε γιατί πολλά πράγματα σε αυτό το αυτοκίνητο θυμίζουν μεγαλύτερη κατηγορία (Διαστάσεις 4.059 x 1.780 x 1.444 mm).

Η εξωτερική εμφάνιση του SEAT Ibiza 1.0 TGI ειδικά στο προφίλ του-θυμίζει κάτι από το νέο Leon, καθώς ο επικεφαλής του στυλ Alejandro Mesonero-Romanos, χάρισε παρόμοια εμφάνιση και στο μικρότερο αδελφό του.

Κοιτώντας το SEAT IBIZA 1.0 TGI από μπροστά το μάτι διακρίνει μια γραμμή που ξεκινά από τις εμπρός κολώνες και διατρέχει όλο το καπό φτάνοντας ως την μάσκα που σε συνδυασμό με τον προφυλακτήρα και τα LED φωτιστικά σώματα δημιουργούν μια δυναμική εικόνα.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 07

Το SEAT Ibiza 1.0 TGI διατίθεται μόνο στην πλούσια έκδοση Style και προσφέρεται μόνο με τις 16ρες ζάντες αλουμινίου που σίγουρα του δίνουν πόντους στην εμφάνιση, άλλα που αφήνουν εκτεθειμένα στο μάτι τα ταμπούρα στους πίσω τροχούς.

Εσωτερικό

H εικόνα του ταμπλό του SEAT Ibiza 1.0 TGI είναι όμορφη και τακτοποιημένη, χωρίς όμως να έχει να προσφέρει κάτι σε πρωτοτυπία και κυρίως στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται. Τόσο στην εικόνα, όσο και στην αφή τα πλαστικά δεν συμβαδίζουν με το επίπεδο του υπόλοιπου αυτοκινήτου.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 21

Είναι σκληρά, ενώ το πλαστικό που διατρέχει το ταμπλό μοιάζει να είναι επιρρεπές σε γρατζουνιές, αν και σε κάποιες εκδόσεις μπορεί να βαφτεί κάτι που είναι πολύ όμορφο σε έντονους χρωματισμούς. Φαίνεται ότι η μαμά VW κράτησε τα πιο ποιοτικά πλαστικά στο εσωτερικό για το δικό της παιδί-το Polo.

Ο πίνακας οργάνων είναι υπερπλήρης, προσφέρει όλες τις πληροφορίες, όμως η σχεδίαση του δεν συμβαδίζει με το δυναμικό στυλ του υπολοίπου αυτοκίνητου. Θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκει σε ένα Polo του 2010.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 18

Σε ότι αφορά τις ενδείξεις το μόνο που μαρτυρά την τεχνολογία CNG είναι ένα πράσινο λαμπάκι που ανάβει όταν το αυτοκίνητο καταναλώνει φυσικό αέριο και ο δεύτερος δείκτης για την στάθμη του φυσικού αερίου στις ειδικές δεξαμενές.

Εκτός από τα απολύτως κατανοητά και λογικά μενού, η οθόνη χειρισμού των πολυμέσων στο μέσον του ταμπλό έχει και δυο κουμπιά δεξιά και αριστερά-το ένα για τον ήχο και το άλλο για το ψάξιμο των σταθμών. Έτσι ακόμη και οι λιγότερο «tech savvy» χειριστές να μπορούν επιτέλους να χειριστούν τις βασικές λειτουργίες.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 09

Χαμηλότερα στην κονσόλα θα βρείτε το σύστημα κλιματισμού που ελέγχεται από τρεις κυκλικούς διακοπές που είναι πρακτικοί και όμορφοι στη λειτουργία τους.

 

Χώροι/Άνεση

Τα καθίσματα είναι άνετα ενώ και η εργονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αν κάτι ξενίζει στην γενικότερη αίσθηση είναι μάλλον η λεπτή στεφάνη του δερμάτινου τιμονιού.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 20

Τα καθίσματα μπορεί να  είναι άνετα αλλά εάν αποφασίσετε να κινηθείτε πιο γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι δεν παρέχουν σωστή πλευρική στήριξη-κάτι που όμως είναι μάλλον αναμενόμενο.

 

Στο εσωτερικό όλα μοιάζουν τακτοποιημένα χαρίζοντας αρκετό χώρο τόσο για τους εμπρός όσο και τους πίσω επιβάτες, παρέχοντας τους απαραίτητους αποθηκευτικούς χώρους, ποτηροθήκες καθώς και θύρες USB.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 19

Όλοι όσοι βρίσκονται μέσα στο SEAT Ibiza 1.0 TGI, τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες, έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο-και αυτό είναι απολύτως λογικό αφού χάρη στη νέα πλατφόρμα ο χώρος για τα γόνατα στο πίσω μέρος μεγάλωσε κατά 42mm σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Έτσι τέσσερις ενήλικες, ή μια πενταμελής οικογένεια με παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν με ιδιαίτερη άνεση.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 27

Ανοίγοντας όμως την πόρτα του χώρου αποσκευών ο οδηγός έρχεται αντιμέτωπος με το πρώτο μειονέκτημα του SEAT Ibiza 1.0 TGI αφού ο όγκος έχει μειωθεί από τα 355 της έκδοσης με τον κινητήρα TSi στα μόλις 262 λίτρα.

Αυτό συμβαίνει γιατί κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών βρίσκονται τρεις δεξαμενές φυσικού αερίου που καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του χώρου που τώρα σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι ρηχός.

Ασφάλεια

Η μεγαλύτερη ανησυχία που μπορεί να νοιώσει κάποιος είναι το τι θα συμβεί στις δεξαμενές του φυσικού αερίου εάν το αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 17

Καταρχήν κάτω από το πάτωμα του SEAT Ibiza 1.0 TGI θα βρείτε 3 δεξαμενές σε σχήμα φυσιγγίου χωρητικότητας 14,3 κιλών οι οποίες είναι κατασκευασμένες από χάλυβα υψηλής αντοχής με αντιδιαβρωτική επεξεργασία.

Ζυγίζουν 138 κιλά(!) και διαθέτουν ενσωματωμένες ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες που σφραγίζουν το φυσικό αέριο στο εσωτερικό όταν ο κινητήρας δεν βρίσκεται σε λειτουργία, ή εάν το αυτοκίνητο ανιχνεύσει ότι εμπλέκεται σε κάποιο ατύχημα.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 30

Ενδεικτικό της προσοχής που έχει δοθεί από την SEAT σε αυτόν τον τομέα είναι ότι οι δεξαμενές έχουν φτιαχτεί να αντέχουν σε πίεση μέχρι 400 bar ενώ η πίεση του φυσικού αεριού είναι ρυθμισμένη να μην ξεπερνά τα 200 bar.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του SEAT Ibiza 1.0 TGI θα βρούμε το νέο τρικύλινδρο TSI Evo των χιλίων κυβικών, με 90 PS/4.500-5.580 rpm και ροπή 160 Νm μεταξύ 2.000 και 3.500 rpm, δηλαδή έχει 5 λιγότερους ίππους και 15 Νm ροπής σε σχέση με την βασική έκδοση του TSi που εξοπλίζει το Ibiza.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 10

Ο κινητήρας του διαθέτει ενισχυμένα πιστόνια, βαλβίδες και έδρες για αυξημένη αντοχή και καλύτερη κυκλοφορία του αερίου στο θάλαμο καύσης, ενώ έχει και διαφορετικές ράμπες κλεισίματος των βαλβίδων στα έκκεντρα, για μικρότερη φθορά. Τέλος, η φτερωτή του στροβιλοσυμπιεστή ζυγίζει λιγότερο ώστε να έχει μικρότερη αδράνεια και να αυξάνει την απόκριση του κινητήρα.

Το SEAT Ibiza 1.0 TGI (CNG) χρησιμοποιεί κυρίως το φυσικό αέριο ως κύριο καύσιμο, εκτός αν η θερμοκρασία του αντιψυκτικού πέσει κάτω από τους -10°C, όπου ο κινητήρας αρχίζει με χρήση βενζίνης και ξεκινά μια διαδικασία θέρμανσης των βαλβίδων έγχυσης αερίου, πριν από την αυτόματη ενεργοποίηση του κυκλώματος CNG.

Με αυτή την εξαίρεση, το Ibiza TGI λειτουργεί μόνο με βενζίνη ως πηγή καυσίμου όταν ή δεξαμενή CNG είναι κενή. Αυτή η αλλαγή γίνεται αυτόματα χωρίς να αντιλαμβάνεται ο οδηγός οποιαδήποτε διαφορά στην απόδοση του οχήματος ή στον χειρισμό του.

Στην πράξη δεν είναι ο πιο ραφιναρισμένος κινητήρας του είδους αφού ο στρόφαλος δεν έχει αντίβαρα, όμως η ηχομόνωση κρατά χαμηλό το επίπεδο θορύβου όσο οι στροφές κρατούνται κάτω από τις 5,000 σαλ.

Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός σαφέστατου εξατάχυτου κιβωτίου (το … TSI 95 έχει 5αρι) με πυκνή διάταξη που φροντίζει έτσι ώστε ο μικρός κινητήρας να μην είναι μικρός στην πράξη.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 01

Ο κινητήρας είναι οικονομικός καταναλώνοντας περίπου 4,5- 5,5 κιλά/100 CNG με πολύ προσεκτική οδήγηση, αλλά η τιμή αυτή μπορεί να απογειωθεί στα 6,5 κιλά/100 χλμ αν παρασυρθείτε…

Αυτό στην καθημερινότητα σημαίνει ότι μπορείτε με ένα πλήρες γέμισμα που κοστίζει €12,30 να καλύψετε από 260 μέχρι και 330 χιλιόμετρα που ήταν και το προσωπικό μου ρεκόρ σε ημιαστικό περιβάλλον.

Δηλαδή καλύπτει 100 χιλιόμετρα με περίπου 3-3,6 € ! Κρατήστε αυτό το νούμερο… και ανασύρετε το όπου νοιώθετε σε ότι κάτι δεν σας αρέσει στο SEAT Ibiza 1.0 TGI στην διάρκεια αυτής της δοκιμής! 

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις το SEAT Ibiza 1.0 TGI υποκύπτει στα 1210 κιλά του βάρους και έτσι στην διαδικασία του 0-100 χρειάστηκε σε όλες τις δοκιμές που έκανα περισσότερα από 11,5 δευτερόλεπτα, ενώ και η τελική δύσκολα θα φτάσει τα 185 χλμ στο κοντέρ.

Ανάρτηση/Φρένα

Σε ότι αφορά την ανάρτηση δεν υπάρχει κάποια καινοτομία  και αποτελείται από γόνατα McPherson στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και ημι-άκαμπτο άξονα πίσω. Όμως επειδή το αυτοκίνητο έχει μεγάλο μεταξόνιο και φαρδύ μετατρόχιο, κάθεται στον δρόμο με πολύ σωστό τρόπο.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 04

Είναι από αυτές τις λίγες  φορές που η σωστή σχεδίαση, υπερβαίνει τις προδιαγραφές της ανάρτησης. Έτσι έχεις έναν άκαμπτο άξονα που λειτουργεί σαν ανεξάρτητη ανάρτηση και η VW –και κατ επέκταση Seat και Skoda- περιορίζουν το κόστος κατασκευής προσφέροντας ταυτόχρονα χώρο για αποσκευές και επιβάτες!

Η ανάρτηση είναι άνετα ρυθμισμένη σε ότι αφορά την συμπίεση των αμορτισέρ και τα ελατήρια που έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κατά 160 κιλά (γεμάτο) βάρος του πίσω μέρους του TGi εξαιτίας των δεξαμενών φυσικού αερίου.

Η Seat που συνήθως επιλέγει τις σφικτές ρυθμίσεις στα αυτοκίνητα της, εδώ έκανε μια παραχώρηση και σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος στο πίσω μέρος του αμαξώματος έδωσε στο SEAT Ibiza 1.0 TGI μια αργή απόσβεση επαναφοράς κυρίως στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, δίνοντας μια ποιότητα κύλισης που θυμίζει πολύ μεγαλύτερο αυτοκίνητο.

Τα φρένα αποτελούν την δεύτερη περίεργη επιλογή που έχει γίνει στο αυτοκίνητο καθώς στον πίσω άξονα θα βρείτε ταμπούρα που έχουν βρεθεί προφανώς για να μειωθεί το κόστος και σίγουρα με την δικαιολογία ότι ο κινητήρας σε αυτή την έκδοση αποδίδει μόνο 90 ίππους – αλλά ίσως και όχι μόνο για αυτό όπως θα δούμε πιο κάτω!

Το τιμόνι είναι «κοφτερό» με 2,8  στροφές από άκρη σε άκρη, όμως για το δικό μου γούστο είχε πολύ έντονη υποβοήθηση.

Στην Πόλη

Το SEAT Ibiza 1.0 TGI είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 13

Τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει, ενώ οι μικρές του διαστάσεις θα κάνουν το παρκάρισμα και τους ελιγμούς στα στενά – παιχνιδάκι.

Το μυστικό βρίσκεται στην άψογη ορατότητα και κυρίως στο ότι για κάποιο περίεργο λόγο οι διαστάσεις και το σχήμα του αυτοκινήτου μοιάζουν να είναι γνωστές σε κάθε οδηγό που θα κάτσει πίσω από το κάθισμα του αυτοκινήτου.

Στο παρκάρισμα «γνώριζα» πόση απόσταση είχα από τα αυτοκίνητα εμπρός και πίσω σαν το SEAT Ibiza 1.0 TGI να αποτελούσε μια προέκταση του σώματος μου.

Η θέση οδήγησης ρυθμίζεται τόσο από το τιμόνι, όσο και από το κάθισμα προς κάθε πιθανή κατεύθυνση για αυτό και βρήκα εύκολα την ιδανική ρύθμιση για να οδηγήσω.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 03

Η ικανότητα κίνησης περιορίζεται από την πυκνότητα, ή μάλλον από την αραιότητα του δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου κυρίως μέσα τον αστικό ιστό κάτι που δικαιολογεί απόλυτα την  ρύθμιση της ανάρτησης που  εστιάζει έντονα προς την άνεση, τόσο στην απόσβεση συμπίεσης όσο και στην έκταση των αμορτισέρ.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Η οδηγική συμπεριφορά του SEAT Ibiza 1.0 TGI στον αυτοκινητόδρομο σου αφήνει την αίσθηση της σταθερότητας και του καλού ελέγχου με το τιμόνι. Το αυτοκίνητο χάρη στην πολύ μακριά 6η του  αποδείχθηκε ένας απρόσμενα φανταστικός ταξιδευτής.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 07

Αν δώσετε τον χρόνο στο μικρό μοτεράκι να επιταχύνει, σίγα – σίγα θα διαπιστώσετε ότι ταξιδεύει απολαυστικά με 3,000 σ.αλ. και 140 χλμ/ω, με απόλυτη ησυχία και οικονομία καθώς η κατανάλωση μένει σταθερά κάτω από τα 5,5 κιλά φυσικού αερίου ανά 100 χιλιόμετρα.

Αν θελήσετε να επιταχύνετε όμως, θα πρέπει να κατεβάσετε ταχύτητα και τότε ο κινητήρας θα γίνει θορυβώδης… Ωστόσο, μόλις πιάσετε την ταχύτητα που επιθυμείτε θα επιτρέψει στον κινητήρα να γυρνά με λίγες σαλ, χαρίζοντας ησυχία και οικονομία.

Στην πράξη ο κινητήρας δεν είναι πολύ ζωντανός κάτω από τις 2,000 σαλ, αλλα δεν αρέσκεται επίσης και στους υψηλούς ρυθμούς περιστροφής δίνοντας την εντύπωση ότι τεμπελιάζει πάνω από τις 5,000 στροφές- ειδικά όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο με την οικογένεια και τα συμπράγκαλα της.

Ο θόρυβος από τον κινητήρα δεν θα φτάσει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου καθώς «μένει πίσω», και το μόνο που ίσως ενοχλήσει είναι ο αεροδυναμικός θόρυβος από τις μπροστινές κολώνες μετά τα 140 χλμ.

Το SEAT Ibiza 1.0 TGI ταξιδεύει τίμια και οικονομικά, όμως το δίκτυο πρατηρίων στην Ελλάδα είναι τόσο αραιό που σε συνδυασμό με τα μόλις 9 λίτρα βενζίνης που διαθέτει το κάνει ακατάλληλο για τουρισμό.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 02

Μάλιστα το μικρό δοχείο βενζίνης έχει ένα πολύ αγχωτικό βενζινόμετρο καθώς μετά από 40-50 χιλιόμετρα ανάβει το λαμπάκι της ρεζέρβας ειδοποιώντας σε ότι έχεις 45 χιλιόμετρα μέχρι να μείνεις στην άκρη του δρόμου…

Όποιος αγχωθεί και βιαστεί εκείνη την στιγμή  να μπει σε βενζινάδικό, θα διαπιστώσει ότι για να γεμίσει το ντεπόζιτο χρειάζονται μόλις €5, δηλαδή 3,5 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι ην ώρα που το αυτοκίνητο σε αγχώνει ότι μένεις σε 45 χιλιόμετρα στην πραγματικότητα έχεις τουλάχιστον άλλα 80.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι το σύνολο των πρατήριων CNG στην Ελλάδα είναι μόλις 15 σήμερα (με προοπτική να γίνουν σύντομα 30) όπως μπορείτε να δείτε και στον σχετικό χάρτη ΕΔΩ και έτσι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ταξιδέψετε με ένα CNG αυτοκίνητο  στην Πελοπόννησο, ή την Θράκη…

Αυτό πρακτικά κάνει τα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο να είναι πιο περιορισμένα ακόμη και από τα ηλεκτρικά-χωρίς όμως να ευθύνεται η ιδέα, άλλα μάλλον η αδιαφορία του κράτους για να δώσει κίνητρα για την διάδοση της χρήσης του καυσίμου. Αυτό είναι πραγματικά ανεξήγητο!

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 13

Ωστόσο σε ότι αφορά την Αθήνα, με 8 πρατήρια σε κομβικά σημεία της Αττικής, η κίνηση στην Αττική Οδό και στους περιφερειακούς δρόμους του νομού γίνεται απροβλημάτιστα….

 Στρίβοντας

Η Seat έχει ρυθμίσει το SEAT Ibiza 1.0 TGI με έναν τρόπο που ενώ είναι άνετο και ασφαλές, καταφέρνει τηρουμένων των αναλογίων να προκαλεί τον οδηγό του να αναζητήσει τα όρια του.

Είναι ασφαλές και στρίβει χωρίς να κρύβει εκπλήξεις επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο και σε λιγότερο έμπειρους οδηγούς να κινηθούν εκπληκτικά γρήγορα χωρίς ποτέ να τρομάξουν.

Μέσα στην στροφή οι κλίσεις έχουν μια έντονη παρουσία επηρεάζοντας  περισσότερο ψυχολογικά τον οδηγό και τους επιβάτες παρά το ίδιο το αυτοκίνητο που όσο δεν το παρακάνετε επιμένει να διατηρεί την πορεία του.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 06

Η ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση C-EPS δίνει στο τιμόνι άριστη ακρίβεια και σε παρατεταμένες γρήγορες στροφές το Ibiza κρατά τις γραμμές του με καρφωμένο το μπροστινό μέρος, ωστόσο με γεμάτες τις δεξαμενές Φ.Α. στο πίσω μέρος το βάρος επηρεάζει την οδική συμπεριφορά καθώς το πίσω μέρος δίνει μια πισώβαρη κατανομή.

Έτσι αν μαζέψετε φόρα και μπείτε «μαλλιοκούβαρα»  θα διαπιστώσετε ότι επειδή οι γεμάτες δεξαμενές φυσικού αερίου προσθέτουν περίπου 150+ κιλά βάρους στο πίσω μέρος,  το παιχνίδι με τα φρένα και την μεταφορά βάρους πριν την στροφή είναι εγγυημένο πριν ζεσταθούν τα ταμπούρα.

 Η συμπεριφορά του πίσω άξονα είναι αξιοπρεπής και δεν θα κουράσει με αναπηδήσεις και απότομες μετατοπίσεις του πίσω μέρους -κάτι που δείχνει το πόσο εύστοχα έχουν ρυθμιστεί οι αναρτήσεις.

Αν είχε καμία 20αρια άλογα ακόμη και δισκόφρενα πίσω θα μπορούσε να τραβήξει την μουρίτσα του προς την κορυφή της στροφής και τότε γινόταν σοβαρό παιχνίδι με πλασαρίσματα για αρκετή ώρα καθώς και τα ηλεκτρονικά περιέργως είναι λιγότερο  παρεμβατικά από ότι θα περίμενα!

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 26

Τώρα όμως… με τα ταμπούρα να ζεσταίνονται μετά από δυο τρία φρεναρίσματα το πίσω μέρος μετά από λίγο δεν συμμετέχει δυναμικά στην κατευθυντικότητα και το αυτοκίνητο τελικά  γίνεται υποστροφικό υποχρεώνοντας τον οδηγό να κόψει ταχύτητα και να οδηγήσει με ηρεμία και καθαρές γραμμές.

Σκέπτομαι ότι ίσως τα ταμπούρα πίσω να μην μπήκαν μόνο για λόγους οικονομίας, αλλά να βρίσκονται εκεί για να προστατευόσουν το πισώβαρο πλαίσιο από την κακοποίηση που θα του επιφύλασσαν «ινδιάνοι» σαν την υπογράφουσα, εάν της έδιναν πιο δυνατά φρένα στον πίσω άξονα και ένα πιο δυνατό κινητήρα!

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλοί συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν για όποιον αποφασίσει να αγοράσει ένα  αυτοκίνητο με φυσικό αέριο-και ενώ κάποιους από αυτούς θα πρέπει να τους χρεώσουμε στο αυτοκίνητο, για τον κυριότερο συμβιβασμό δεν φταίει σίγουρα η SEAT..

Η έλλειψη σοβαρού δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου κάνει την χρήση του SEAT Ibiza 1.0 TGI λογική μόνο στις μεγάλες πόλεις που βλέπετε στον χάρτη- και κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Ακόμη και αν μένετε στην Αθήνα όμως καλό θα ήταν να μένετε κοντά στα 8 πρατήρια, ενώ από ότι είδα υπάρχει και ένα είδος ολιγοπωλίου στα πρατήρια που δεν δουλεύει υπέρ του καταναλωτή.

Κάποια πρατήρια σου επιβάλλουν να γεμίζεις πλήρως τις δεξαμενές «για να μην πάθει βλάβη το μηχάνημα» και έτσι αν κάποια μέρα δεν κρατάτε μαζί σας την κάρτα σας και θέλετε να βάλετε ένα ταληράκι για να κάνετε την δουλειά σας μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως… Το έπαθα!

Το ότι το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) δεν έχει μεγάλο χώρο αποσκευών, δεν έχει πίσω δισκόφρενα και ότι αποδίδει μόλις 90 άλογα μου είναι εντελώς αδιάφορα γιατί μέσα στο μυαλό μου έχω αρχίσει να το βλέπω από άποψης οικονομίας σαν ανταγωνιστή των ηλεκτροκίνητων.

Εκείνο που θα ενοχλήσει και μπορώ να το καταλογίσω στο SEAT Ibiza 1.0 TGI είναι η μικρή αυτονομία των 150 χλμ που δίνουν τα 9 λίτρα του δοχείου βενζίνης που το καθιστούν πραγματικά αιχμάλωτο του Φυσικού Αερίου και της πόλης..

Αν όμως κάποιος που ψάχνει για αυτοκίνητο που να καλύπτει οικονομικά  τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας του με το πιο οικολογικό τρόπο, τότε βλέπει ότι το SEAT Ibiza 1.0 TGI με μόνο €16,000 και τον πλήρη εξοπλισμό του παίζει στην αγορά χωρίς αντίπαλο.

Ναι οι μπαταρίες είναι μόδα, αλλά όσο το σκέφτομαι τα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο θα έπρεπε να είναι «πιο της μόδας» γιατί απευθύνονται όχι μόνο σε ανθρώπους που σκέφτονται την τσέπη τους, αλλά κυρίως προστατεύουν πραγματικά το περιβάλλον-με την σημερινή πραγματικότητα.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 08

Έτσι στην εποχή του «φαίνεσθε», όπου τα μπλε σηματάκια «Hybrid» φυτρώνουν περήφανα στο εξωτερικό και το εσωτερικό των αυτοκίνητων εκείνων των συμπολιτών μας που αγοράζοντας υβριδικό θεωρούν τους εαυτούς τους προστάτες του περιβάλλοντος, το μικρό διακριτικό σηματάκι “TGI” στο πίσω δεξί μέρος του Ibiza  είναι αστοχία…

Θα ήθελα να δω πράσινα σηματάκια “CNG Natural Gas” (με δεντράκια κτλ) στο πίσω μέρος, στο εσωτερικό και την μάσκα των TGi να διαφημίζουν ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο λειτουργεί σε αρμόνια με το περιβάλλον.

Το φυσικό αέριο μας συμφέρει να γίνει «μόδα» όπως τα υβριδικά και η ηλεκτροκίνηση-και αν αυτό συμβεί τότε το δίκτυο πρατήριων θα πυκνώσει-και αντιστρόφως !

Το Ibiza 1.0 TGI έχει τιμή καταλόγου €15.955 και είναι βεβαία  €2.200 ακριβότερο από το αντίστοιχο 1.0 TSI 95 PS και  έτσι μέχρι να γίνει η απόσβεση αυτής της διαφοράς θα χρειαστεί  να κάνετε πρώτα  περίπου 40,000 χιλιόμετρα.

SEAT Ibiza 1.0 TGI autoholix 12

Το SEAT SEAT Ibiza 1.0 TGI είναι το απόλυτο αυτοκίνητο για την καθημερινότητα μιας οικογένειας μέσα στην πόλη. Το πρωί πάει τα παιδιά στο σχολείο και στην συνέχεια κατεβαίνει «το ποτάμι» για να σε πάει στην δουλειά, ενώ το απόγευμα που το αυτοκίνητο θα γυρίσει στο σπίτι θα πάει στις δραστηριότητες, τα φροντιστήρια και το Supermarket με το μικρότερο δυνατόν κόστος.

Αν ζείτε ή εργάζεστε κοντά σε κάποιο πρατήριο Φυσικού Αερίου και ψάχνετε ένα καθημερινό εργαλείο με οικολογική ταυτότητα, τότε το SEAT Ibiza 1.0 TGI είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε, ενώ και το ίδιο αυτοκίνητο διαθέτει άριστους χώρους και αξιοπρεπέστατη οδική συμπεριφορά.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ποιότητα των πλαστικών στο ταμπλό, ο μικρός χώρος αποσκευών και ο οριακός κινητήρας.
  • Το μικρό ντεπόζιτο βενζίνης που επιδεινώνει το πρόβλημα που δημιουργείται από το αραιό δίκτυο-και φυσικά τα ταμπούρα στον πίσω άξονα!.

Θα θυμάμαι

  • Το στήσιμό της ανάρτησης και το ασφαλές και γραμμικό στρίψιμό.
  • Την οικονομία και τον κορυφαίο οικολογικό χαρακτήρα που δίνει το Φυσικό Αέριο!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>                                         

Φωτογραφίες