Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Daihatsu Copen MY 2006-Test Drive

Ξεκινώντας από το 1907 με την κατασκευή κινητήρων εσωτερικής καύσης και καταλήγοντας στο 2007 με οχήματα και κινητήρες, η Daihatsu κατάφερε να βάλει το λιθαράκι της στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας κατακτώντας ένα μεγάλο αγοραστικό κοινό.

Τα δεδομένα για το Daihatsu Copen θα τα χαρακτήριζα παραμυθένια. Με διαστάσεις 3,4 m.(μήκος) Χ1,4 m(πλάτος) Χ1,2 m(ύψος), ένα χαριτωμένο σχεδιαστικό προφίλ και ένα διαμαντένιο κινητήρα το παραμυθάκι μας ζωντανεύει.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που εμφανίστηκε μέχρι σήμερα-και όμως το παραμυθάκι που διηγείται έχει ακόμη πολύ ενδιαφέρον!

Εξωτερική εμφάνιση

daihatsu_copen_04Εξωτερικά, ο σχεδιαστικός του προσανατολισμός τραβάει την προσοχή όλων των ηλικιών και κυρίως των γυναικών αφού δεν μοιάζει με τίποτα, δεν αντιγράφει κανένα και έχει το δικό του μοναδικό στιλ.

Τα τεράστια στρογγυλά φώτα εμπρός, οι προβολείς ομίχλης, η διχτυωτή μάσκα, οι στρογγυλεμένες επιφάνειες και το χαμηλωμένο αμάξωμα αποτελούν σίγουρα τα χαρακτηριστικά ενός σπορ αυτοκίνητου.

Αν και οι διαστάσεις του είναι «τοσοδούλικες» στο εσωτερικό του το Daihatsu Copen μπορεί τελικά να φιλοξενήσει ένα ζευγάρι και τις αποσκευές τους για ένα Σαββατοκύριακο- καθώς η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών φτάνει τα 210lit.

Όλα είναι μελετημένα με λεπτομέρεια αφού οι μηχανικοί της Daihatsu δώσανε και την ψυχή τους σχεδιάζοντας με πάθος ένα πραγματικό sport compact coupe/cabrio αυτοκίνητο.

Εσωτερικό

daihatsu-copen-2Το εσωτερικό ενθουσιάζει όχι τόσο σχεδιαστικά, αλλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται τόσο στο ταμπλό όσο και στην επένδυση των καθισμάτων που καλύπτονται από εξαιρετικής ποιότητας δέρματα.

Στο αυτοκίνητο της δοκιμής το κάθισμα, το τιμόνι και ο λεβιές ταχυτήτων προεχόντουσαν από τις γνωστές αγωνιστικές μάρκες Momo και Recaro.

Η ποιότητα κατασκευής και κυρίως η ακαμψία του αμαξώματος θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες, καθώς εξαιτίας των σκληρών και με μικρές διαδρομές αναρτήσεων παρατηρούνται έντονοι τριγμοί στο εσωτερικό.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αυτοκίνητο είναι χειροποίητο( κάτι που δεν είναι πάντα καλό!), ότι το κοντερ του έδειχνε 120,000  χιλιόμετρα και ότι όλα αυτά τα χρόνια το αυτοκίνητο έπεφτε  στις ελληνικές λακκούβες/γκρεμούς.

Κινητήρας

daihatsu-copen-3Ο 4κύλινδρος κινητήρας των 1.300 cc με τον οποίο εξοπλίζεται το Daihatsu Copen, είναι με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής και μεταβλητό χρονισμό στις βαλβίδες, έχει απόδοση 87hp στις 6.000 σ.α.λ., ροπή 120Νm στις 4.400 σ.α.λ και επιτάχυνει το Copen βάρους 850κιλών από 0-100χλμ/ω σε 11δευτ.

Ο κινητήρας της Daihatsu προέρχεται από την “μαμά” Toyota και είναι ένα πραγματικό διαμαντάκι αφού μπορεί και χαρίζει ταυτόχρονα αξιοπρεπείς επιδόσεις, αξιοπιστία και χαμηλή κατανάλωση.

Αναρτήσεις

Η συμπεριφορά των αναρτήσεων με τα γόνατα Mac Pherson εμπρός και τον ημιάκαμπτο άξονα πίσω είναι ασφαλής και προβλέψιμη και εάν δεν προκαλέσεις το αυτοκίνητο τότε κινείται ακριβώς όπως θα περίμενε ακόμα και ο πιο άπειρος οδηγό.

Τα φρένα δυστυχώς δεν στέφονται στο ύψος της υπόλοιπης κατασκευής με το ABS να επεμβαίνει αρκετά νωρίς και τα πίσω ταμπούρα να κουράζονται νωρίς όταν πιεστούν.

Στην Πόλη

daihatsu_copen_09Τις ημέρες που το είχα στην διάθεση μου πρόσεξα ότι το Daihatsu Copen δεν πέρασε πουθενά απαρατήρητο! Όπου και να στεκόμουν, είτε στο φανάρι, είτε σε κάποιο μπλοκάρισμα όλοι και ιδιαίτερα οι γυναίκες το κοιτούσαν με ενθουσιασμό σχολιάζοντας το πόσο «γλυκούλι» και «τοσοδούλι» είναι.

Στις καθημερινές σας μετακινήσεις το Daihatsu Copen θα σας καταπλήξει με την ευκολία που κινείται μέσα στην πόλη, αφού χάρη στις λιλιπούτειες διαστάσεις του το Copen μπορεί να χωρέσει και να παρκάρει εκεί που δεν φαντάζεστε!

Στρίβωντας

Ωραία όλα αυτά όμως η ουσία είναι μια…η οδήγηση!

daihatsu_copen_003Στις αγαπημένες διαδρομές του Διονύσου και της Πεντέλης με τις πολλές κλειστές και γλιστερές στροφές -αλλά και με τις γρήγορες παρατεταμένες -η συμπεριφορά του Daihatsu Copen ήταν διασκεδαστική αφού έμοιαζε πολύ με εκείνη ενός go kart.

Το χαμηλό αμάξωμα, οι κοντές σχέσεις του κιβωτιόυ, το χαμηλό κέντρο βάρους δίνουν απίστευτη χαρά σε κάποιον που ξέρει να οδηγήσει το αυτοκίνητο με φρενόγκαζο και ανάποδο τιμόνι.

Οι 85 ίπποι με ένα πυκνά κλιμακωμένο κιβώτιο- όπως αυτό του Daihatsu Copen -φτάνουν και περισσεύουν για «ταρζανιές» αφού κανένας από τους ίππους δεν πάει χαμένος και όλοι βρίσκουν τον δρόμο τους προς την άσφαλτο.

Μόνο στις μέτρια κλειστές στροφές υπάρχει ένα μικρό θέμα με την κλιμάκωση του κιβωτίου καθώς η επιλογή της 2ης ταχύτητας είναι κοντή και της 3ης είναι μακριά με αποτέλεσμα κάποιες φορές να χάνεις την φόρα σου.

Όταν όμως οι στροφές είναι γρήγορες και παρατεταμένες εκεί τα πράγματα κουμπώνουν τέλεια αφού με την επιλογή της ταχύτητας 3ης ή 4ης -ανάλογα την στροφή -το μικρό αυτοκίνητο στρίβει γρήγορα και με ασφάλεια αρκεί να έχετε την ψυχραιμία να μείνετε με πατημένο το γκάζι, ή να είστε προετοιμασμένοι για ένα ανάποδο τιμόνι όταν αφήσετε το γκάζι και οδηγείτε στο «όριο».

daihatsu_copen_03Πολύ καλά καταλάβατε! Η οδήγηση το Daihatsu Copen στο όριο έχει πολύ fun και όταν πιεστεί ενθουσιάζει τον οδηγό του. Δεν είναι γρήγορο σε απόλυτους χρόνους, όμως η αίσθηση που δίνει στον οδηγό είναι ότι κινείται γρήγορα- και αυτό είναι που μετράει τελικά.

Η έλλειψη του ESP από ένα αυτοκίνητο με τόσο “ζωηρή” συμπεριφορά είναι ένα μεγάλο μείον ειδικά αν αναλογιστείτε ότι η εμφάνιση είναι πιθανόν να προσελκύσει οδηγούς που δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία. Ωστόσο η γοητεία που εκπέμπει τα συγχωρεί όλα..

Συμπέρασμα

daihatsu-copen-1Το Daihatsu Copen είναι όμορφο και sexy. Με ενόχλησε η ποιότητα συναρμογής αλλά με  εντυπωσίασε η ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό με τα δερμάτινα bucket και το τιμόνι της ΜοΜΟ- ενώ εξωτερικά η εμφάνιση του με την ζουζουνιάρικη εμπρός μάσκα είναι διαχρονικά φρέσκια και άκρως ερωτεύσιμη.

Στον δρόμο είναι αξιοπρεπές και παρά την έλλειψη του ESP ασφαλές, αλλά δεν καταφέρνει να κινηθεί όσο γρήγορα όσο υπόσχεται η εμφάνιση του.

Ο κινητήρας των 87 ίππων δεν βάζει φωτιά στον δρόμο, όμως η ανοιγμένη σκληρή οροφή- που αποκαλύπτει την όμορφη(?!) οδηγό σε 19’’και η χειροποίητη κατασκευή του ίσως εξηγούν το κόστος των €19,500 που είχε το 2006- που ήταν καινούριο.

Το Daihatsu Copen είναι γένους θηλυκού και αδιαφορώντας για την αυτοκινητιστική ουσία, εστιάζει στο συναίσθημα και την εμφάνιση προκαλώντας τους λάτρεις του στυλ.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων κυμαίνονται σήμερα μεταξύ €4-9,000 ανάλογα με την κατάσταση και την παλαιότητα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων και μετριότατη ποιότητα συναρμογής.
  • Η υψηλή τιμή του και η έλλειψη ενός ESP που θα το έκανε πιο ασφαλές στους μέτριους οδηγούς.

Θα θυμάμαι

  • Τον ευστροφο κινητήρα που χαρακτηρίζει το αυτοκίνητο.
  • Την θηλυκή του εμφάνιση και την «αλά(Go) καρτ» οδική συμπεριφορά.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο