Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςThe Outlaws (Περισσότερα από 2,000 c.c)Honda Accord 2.0i-VTEC Auto MY 07-VeteranCar-TestDrive

Honda Accord 2.0i-VTEC Auto MY 07-VeteranCar-TestDrive

Το Honda Accord 2.0i-VTEC Auto είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο καθώς παρουσιάστηκε στην Ελλάδα την «εποχή που δέναμε τα σκυλιά με λουκάνικά»!

Τότε όποιος αγόραζε δίλιτρη κούρσα φρόντιζε να είναι “μπε-βε”, “αμπεσεντέ” ή για να μην εκτεθεί στην πλατεία του χωριού, έβαζε μερικά δάνεια ακόμη και έπαιρνε απευθείας το αυτοκίνητο που χαρακτήρισε την Ελλάδα της σπατάλης: την μυθική Cayenne!

Το να αγοράσεις τότε ένα Honda Accord 2.0i-VTEC Auto έδειχνε ότι είτε έκανες μια ελιτίστικη επιλογή αφού ήταν εξίσου ακριβό με τα γερμανικά μέσα προβολής (χωρίς όμως αυτό να το γνωρίζουν τα κορίτσια στα μπουζούκια..), είτε ότι ήξερες ακριβώς τι αγοράζεις και αδιαφορούσες για το τι λένε οι άλλοι.

Τα χρόνια πέρασαν και τα λιγοστά Honda Accord 2.0i-VTEC Auto πωλούνται πλέον σαν μεταχειρισμένα πιο ακριβά από τα αντίστοιχα γερμανικά και αυτό σίγουρα οφείλεται στον εξωτερικό σχεδιασμό που δεν διαφέρει από τα σημερινά αυτοκίνητα, στην σπανιότητα του μοντέλου που το κάνει να ξεχωρίζει, αλλά κυρίως στην μνημειώδη ποιότητα και αξιοπιστία της Honda.

Όμως υπάρχει και ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου αυτοκινήτου που προδίδεται από το όνομα του: «ACCORD»  σημαίνει συνθήκη ειρήνης- και το Honda Accord 2.0i-VTEC Auto κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα, συμφιλιώνοντας την Ιαπωνική τεχνογνωσία και την Ευρωπαϊκή αυτοκινητιστική κουλτούρα.

Εξωτερική εμφάνιση

Το Honda Accord 2.0i-VTEC Auto MY 07 στην έβδομη γενιά του παραμένει αναμφίβολα ένα εντυπωσιακό αυτοκίνητο με άψογο εξωτερικό σχεδιασμό που καταφέρνει με επιτυχία να συνδυάζει την πολυτέλεια και τον δυναμισμό. Έχει ένα επιβλητικό ρύγχος, αλλά και μια κοφτερή και πρωτότυπη ουρά, που του προσδίνουν πολύ όμορφες αναλογίες και ένα σύχρονο παρουσιαστικό.

Αναλογίες όμως με ουσία, αφού χάρη στον καλό αεροδυναμικό σχεδιασμό καταφέρνουν να μειώνουν τους στροβιλισμούς και χαρίζοντας στο Honda Accord 2.0i-VTEC Auto MY 07 σταθερότητα και μειωμένο θόρυβο από τον αέρα ακόμα και σε ταχύτητες κοντά στην τελική που φτάνει τα 220km/h.

Εσωτερικό

Η φροντίδα όμως στον σχεδιασμό του Accord δεν τελειώνει μόνο εδώ, αφού τη γενικότερη φιλοσοφία του design αντανακλάται και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Οι βασικές αρχες που κυριαρχούν εδώ είναι η ποιότητα των υλικών και εργονομία.

Ο πίνακας οργάνων- αν και κάπως αισθητικά κουρασμένος για τις ημέρες μας-με το τεράστιο κοντέρ χιλιομέτρων να στέκει στο κέντρο παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Το πλήρως ρυθμιζόμενο τιμόνι είναι επενδεδυμένο με δέρμα και περιέχει τα χειριστήρια για το ηχοσύστημα, ενώ  παρά τα χρόνια που είχε το αυτοκίνητο στο εσωτερικό του τίποτε δεν τρίζει. Εκείνο που ίσως ενοχλήσει είναι ότι το κάλυμα του ντουλαπιού στο κάτω μέρος της κονσόλας που είχε μια επένδυση που ήταν βαμμένη στο χρώμα του αλουμινίου… είχε γίνει πάλι πλαστική! Το προβλημα λύνεται αφήνοντας το ντουλάπι μονίμως ανοιχτό..

Εντωμεταξύ παραπάνω από ικανοποιητικοί είναι οι χώροι και για τους επιβάτες. Πέντε ενήλικες θα χωρέσουν με άνεση αφού τόσο οι εσωτερικοί χώροι της καμπίνας όσο και ο χώρος αποσκευών 459 λίτρων θα χωρέσουν τα πάντα με άνεση.

Κινητήρας

Ο κινητήρας που έχει τοποθετηθεί στο Honda Accord 2.0i-VTEC Auto MY 07 είναι ο 16βάλβιδος i-Vtec σε σειρά με 155ίππους, που σε συνδυασμό με το αυτόματο/σειριακό κιβώτιο 5-ταχυτήτων κινεί το Accord με απόλυτη αξιοπρέπεια και δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ. Μπορεί να ήθελα άλλη μια σχέση, αλλά ακόμη και στην γρήγορη οδήγηση χάρη στην άμεση ανταπόκριση στην χειροκίνητη λειτουργία του δεν με στεναχώρησε.

Στον τομέα της οικονομίας τα πράγματα είναι μέτρια με τα σημερινά δεδομένα και αν δεν πιέζετε το αυτοκίνητο η κατανάλωση μπορεί να κρατηθεί κάτω από 9 λίτρα στην πόλη, αλλά αν το κυνηγήσετε θα δείτε και 13 λίτρα/ 100χλμ.

Ανάρτηση/Φρένα

Ο συνδυασμός της ανάρτησης με τα διπλά ψαλίδια εμπρός και πίσω, το στιβαρό πλαίσιο και τα δυνατά ακούραστα φρένα με τους δίσκους εμπρός/πίσω, κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση μου, και μου επέτρεψε να χαρώ μια γρήγορη αλλά ταυτόχρονα και ασφαλή οδήγηση.

Στην πόλη

Στην πόλη παρά τις μεγάλες διαστάσεις του το Honda Accord 2.0i-VTEC Auto MY 07  είναι ευκολοδήγητο και ξεκούραστο αφού στο εσωτερικό επικρατεί ησυχία, τα καθίσματα στηρίζουν καλά και ξεκουράζουν το σώμα. Το αυτόματο κιβώτιο εδώ είναι στο γήπεδο του και καθώς οι αναρτήσεις καταφέρνουν να απορροφούν όλες τις κακοτεχνίες των «υπέροχων» δρόμων μας, το Accord μοιάζει να βολεύεται καλά και στο αστικό περιβάλλον.

Η ορατότητα είναι πολύ καλή προς όλες τις κατευθύνσεις και έτσι τόσο οι αλλαγές λωρίδας στην πόλη όσο και το παρκάρισμα είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στο αυτοκινητόδρομο, το αυτοκίνητο είναι αθόρυβο και σταθερό χάρη στην πολύ καλή αεροδυναμική του και σε συνδυασμό με το φιλόξενο εσωτερικό του θα απολαύσετε ξεκούραστα όποιο ταξίδι προγραμματίσετε. Το τιμόνι εξασφαλίζει στην οδήγηση πληροφόρηση για την κατάσταση του δρόμου, κάτι που σίγουρα παρασύρει τον οδηγό να κινηθεί πιο γρήγορα.

Εκπληκτική δουλειά έχει γίνει στην αεροδυναμική του Honda Accord 2.0i-VTEC Auto MY 07 καθώς όπως μου είπαν κάποιοι ακατανόμασοι ραλλίστες, στο εσωτερικό δεν ακούγεται τίποτα ακόμη και όταν το ταχύμετρο δείχνει 220+ χλμ/ω.

Στις στροφές

Όταν η Honda κατέβηκε με το Accord στους αγώνες του BTCC το 1997 όλοι μιλούσανε για την εμφάνιση και η οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου της. Θα μου πείτε τώρα άλλο αγωνιστικό και άλλο συμβατικό-και συμφωνώ απολύτως.

Όμως οδηγώντας το Honda Accord 2.0i-VTEC δεν δυσκολεύτηκα να αναγνωρίσω τα αγωνιστικά του γονίδια στο στήσιμό του τιμονιού και της ανάρτησης. Επιπλέον επειδή το αυτοκίνητο της δοκιμής δεν έχει ηλεκτρονικά βοηθήματα( ESP και τέτοια…) η άριστη οδική του συμπεριφορά οφείλεται απολύτως στην τεχνογνωσία που απέκτησαν οι Ιάπωνες στην κατασκευή πλαισίων στα τέλη της δεκαετίας του `90 από το BTCC.

Οι στροφές για το Accord ήταν πραγματικό παιχνίδι αφού το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου είναι καρφωμένο στον δρόμο κρατώντας την πορεία που χαράζει ο οδηγός του. Τα αγωνιστικά γονίδια κάνουν εμφανή την παρουσία τους στο πίσω μέρος με την ανάρτηση διπλών ψαλιδίων δίνει τα ρέστα της επιτρέποντας στο πλαίσιο να στρίψει είτε με πλασάρισμα είτε με καθαρές γραμμές.

Ευτυχώς κάποιες συγκεκριμένες ώρες ο αγαπημένος μου δρόμος (Διόνυσος – Αγ.Πέτρος) δεν έχει κίνηση- και έτσι σε συνδυασμό με την σχετικά καινούρια άσφαλτο μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για την συμπεριφορά των αυτοκινήτων.

Οι ευθείες τελείωναν τόσο γρήγορα που νόμιζα ότι υπήρχαν μόνο στροφές, και επειδή η διαδρομή μέχρι τον Αγ.Πέτρο (βοήθειά μας) τελείωσε γρήγορα, έστριψα δεξιά για να κάνω και την διαδρομή προς την Πεντέλη.

Στρίβοντας δεξιά προς Πεντέλη ανέβασα κι άλλο τον ρυθμό και ξαφνικά ένοιωσα στο τιμόνι την αίσθηση που δίνει ένα αυτοκίνητο όταν το οδηγείς με πλασαρίσματα και αυτό μου φάνηκε περίεργο γιατί κοιτώντας γύρω μου είχα την αίσθηση ότι δεν έτρεχα… Και τότε κοίταξα το ταχύμετρο και … «άσπρισα»!!

Είναι ωραίο πράγμα να αισθάνεσαι ότι «μόνο εσύ έχεις τον έλεγχο» – και είναι αυτό που λείπει από τα περισσότερα αυτοκίνητα σήμερα…

Γρήγορα και με ασφάλεια τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο- ίσα ίσα που κάποια στιγμή αισθάνθηκα ότι οδηγούσα Kart αφού το αυτοκίνητο δεν διέθετε ESP και ο έλεγχος του ήταν άμεσος και διασκεδαστικός. Παρόλα αυτά είμαι σίγουρη ότι με το μηχανικό κιβώτιο το Accord θα είναι ακόμα καλύτερο.

Συμπέρασμα

Το Honda Accord είναι ένα ποιοτικό και διακριτικό αυτοκίνητο, με μέτρια για τις ημέρες μας κατανάλωση βενζίνης και με ευκολία βαθμολογείται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο σε όλους τους τομείς ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα.

Η αξιοπιστία του είναι δεδομένη και ξεπερνά την δυσκολία εύρεσης των ακριβών ανταλλακτικών του στην Ελλάδα… Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και το e-Bay 😉

Ωστόσο η έλλειψη ESP όσο ευχάριστη και να είναι για κάποιους “χτυπημένους” αποτελεί μια σοβαρή έλλειψη για την σημερινό οδηγό που έχει μάθει να θεωρεί δεδομένη την ύπαρξη του. Παράλληλα ο σχεδιασμός του ταμπλό έρχεται σε αντίθεση με το εξωτερικό σχεδιασμό του αυτοκινήτου προδίδωντας  την ηλικιά του Honda Accord 2.0i-VTEC…

Με τιμές που ξεκινούν από τα €6,500 και φτάνουν στα €8,500 για τα λιγοστά Honda Accord 2.0i-VTEC που βρήκα να πωλούνται στο διαδίκτυο σίγουρα φαίνεται ότι πολλοί οδηγοί εκτιμούν τις αξίες και την αξιοπιστία αυτού του τόσο ιδιαίτερου αυτοκινήτου ξεπερνώντας το φορολογικό μειονέκτημα του δίλιτρου κινητήρα σε μια φορολογικά παρανοϊκή χώρα.

.Δεν με ευχαρίστησε

  • Η έλλειψη ESP και ο παλιομοδίτικος πίνακας οργάνων.
  • Ο δίλιτρος κινητήρας σε μια φορολογικά παρανοϊκή χώρα

Θα θυμάμαι

  • Το διαχρονικό design και την ποιότητα κατασκευής.
  • Την διασκεδαστική και ασφαλή οδική συμπεριφορά στις στροφές.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο