Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔοκιμεςMINI Cooper SE Δοκιμή / Test drive

MINI Cooper SE Δοκιμή / Test drive

Πλησιάζοντας, διαβάζεις MINI Cooper SE στο πίσω μέρος του αυτοκίνητου, ενώ από την άλλη  ανοίγοντας την πόρτα στον μαρσπιέ.. το γράφει ξεκάθαρα MINI Cooper S!

mini cooper se autoholix 38

Έστω και αν είναι γραμμένο με κίτρινα γράμματα, αυτό σε φτιάχνει!

Όσοι αγαπάμε την εμπειρία οδήγησης που χαρίζει ένα Cooper S- ειδικά εκείνα τα μαζεμένα σε διαστάσεις της πρώτης γενιάς- στεκόμαστε με διπλή δυσπιστία απέναντι στο πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό ΜΙΝΙ -που έτσι και αλλιώς επειδή δεν καίει βενζίνη έχει πολλά να μας αποδείξει.

Όμως χρησιμοποιώντας το σήμα Cooper S οι άνθρωποι της BMW ανέβασαν τον πήχη πολύ ψηλά-και μάλιστα σε μια κατηγορία που κανείς δεν είναι διατιθέμενος να τους χαρίσει τίποτα…

mini cooper se autoholix 35

Ξαφνικά δεν σε ενδιαφέρει πια η οδήγηση του «πρώτου ηλεκτρικού ΜΙΝΙ» σαν ένα ακόμη αυτοκίνητο για την μοντέρνα αστική μετακίνηση,  αλλά ψάχνεις επίμονα να βρεις εάν μπορείς να βιώσεις αυτό που το σήμα υπόσχεται σε ένα αυτοκίνητο μπαταρίας.

Αυτό το μικρό ηλεκτροκίνητο αυτοκινητάκι «έχει μεγάλα παπούτσια να γεμίσει» όπως λέει και η πολύ εύστοχη αγγλική έκφραση.

Θράσος, ή πονηριά?

mini cooper se autoholix 27

Δεν είναι τυχαίο ότι το MINI Cooper SE έχει την ίδια φιλοσοφία στις διαστάσεις, την σχεδίαση και το εσωτερικό με το νέο MINI Cooper S με τον δίλιτρο κινητήρα των 192 ίππων…. Οι σχεδιαστές  σε προκαλούν να το συγκρίνεις άμεσα-ίσως για να τραβήξουν την προσοχή σου μακριά από την περιορισμένη αυτονομία!

Για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα οι διαστάσεις διατηρήθηκαν ακριβώς οι ίδιες (3.845 x 1.727 x 1.432 mm) με το γνωστό μας ΜΙΝΙ, ενώ με μια ξεκάθαρη επιλογή που στοχεύει στην οδηγική απόλαυση το ηλεκτρικό ΜΙΝΙ εξοπλίζεται με μια σχετικά μικρή μπαταρία ανταλλάσοντας την αυτονομία με το μικρότερο βάρος και την καλύτερη κατανομή βάρους μεταξύ των δύο αξόνων.

mini cooper se autoholix 24

Η μπαταρία ιόντων λιθίου αποτελείται από κυψέλες ιόντων λιθίου που διαιρούνται σε 12 μονάδες που σχηματίζουν ένα σχήμα T και βρίσκονται κάτω από το πίσω κάθισμα και το δάπεδο, έχει χωρητικότητα μόλις  28,9 kWh, ενώ ο πιο ελαφρύς ηλεκτροκινητήρας που έχουν φτιάξει οι γερμανοί  βρίσκεται κλασσικά στο μπροστινό μέρος μεταφέροντας την ροπή στους μπροστινούς τροχούς .

Έτσι το βάρος των 1365 kg είναι μόλις 145 κιλά μεγαλύτερο από το γνωστό βενζινοκίνητο Cooper S, όμως η κατανομή βάρους στους άξονες έχει βελτιωθεί στο εντυπωσιακό 54:46, βοηθώντας το μπριζοκίνητο MINI Cooper SE να στρίβει όπως αρμόζει στο βαρύ όνομα που περιφέρει μέσα στην πόλη.

Η δοκιμή αυτή δεν αφορά ένα ακόμη ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, αλλά εκείνο το ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έχει το σηματάκι Cooper S στον μαρσπιέ και που τολμά να τιμήσει το όνομα του.

Είναι εκπληκτικό το πώς η BMW ντριπλάρει  τα «λογικά» ηλεκτρικά αυτοκίνητα του ανταγωνισμού δηλώνοντας ότι δεν θα συμμετέχει στην κόντρα της αυτονομίας … Επιλέγει να πουλάει την ισορροπημένη οδηγική συμπεριφορά και την χαρά της οδήγησης αντί για την μέγιστη αυτονομία!

Και ξέρετε…τους την έσκασε!

Όποιος επιλέγει το  MINI Cooper SE επιβραβεύεται με μια σχετικά χαμηλή για ηλεκτρικό αυτοκίνητο πολυτελείας τιμή, που ξεκινά από τα €33.900 , ή τα €28.815 με την επιδότηση. Βλέπετε σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο το πιο ακριβό εξάρτημα είναι η μπαταρία του-και το ΜΙΝΙ… την έχει μικρή.

Την μπαταρία!

Εμφάνιση

mini cooper se autoholix 36

Το γνωστό θυμωμένο μουτράκι του MINI έχει χάσει όλες τις γρίλιες του εξαερισμού για το ψυγείο αφού κάτω από το καπό δεν υπάρχει κάτι που να χρειάζεται τέτοιου είδους ψύξη. Για όσους δεν το κατάλαβαν με την πρώτη ματιά δυο φαρδιές κίτρινες γραμμές διατρέχουν την μάσκα και περικλείουν το  γράμμα «Ε» που μοιάζει με πρίζα και δηλώνει ξεκάθαρα ότι αυτό το μίνι δεν επισκέπτεται βενζινάδικα.

mini cooper se autoholix 11

Ωστόσο επειδή εδώ μιλάμε για Cooper S η μάσκα περικλείεται από ένα νίκελ που περιγράφει και τα LED φωτιστικά σώματα, ενώ η χαρακτηριστική εισαγωγή στο καπό μπορεί να μην οδηγεί τον αέρα πουθενά, όμως σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της μάσκας «δηλώνει» ξεκάθαρα MINI Cooper SE!  Δεν το γράφει πουθενά στο μπροστινό μέρος, όμως ο παρατηρητής το καταλαβαίνει… το ξέρει!

Το προφίλ του ΜΙΝΙ είναι απολύτως γνώριμο με το κάθετο παρμπρίζ και τα μεγάλα παράθυρα να το κάνουν μοναδικό και άκρως αναγνωρίσιμο.

mini cooper se autoholix 23

Η τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το πάτωμα ανάγκασε τους μηχανικούς να αυξήσουν το ύψος κατά 2 εκ. σε σχέση με τα βενζινοκίνητα MINI αυξάνοντας αντίστοιχα  την διαδρομή των αναρτήσεων-κάτι που ωφελεί και την άνεση στο αστικό περιβαλλον.

Για να κρυφτεί το αυξημένο ύψος ίσως κάποιοι να πρόσεξαν ότι στους θόλους των φτερών και στους μασπιέδες έχουν τοποθετηθεί μαύρες πλαστικές προεκτάσεις που κρύβουν επιμελώς το αυξημένο ύψος.

mini cooper se autoholix 450

Λόγω της τοποθέτησης της μπαταρίας κάτω από το δάπεδο, το κέντρο βάρους είναι 30 mm χαμηλότερο από εκείνο του MINI Cooper S εξισορροπώντας την ανάρτηση με τις μεγαλύτερες διαδρομές του ηλεκτρικού μοντέλου.

Πάντως στο πλάι, το «Cooper S» δηλώνεται από τον διακοσμητικό αεραγωγό στο πάνω μέρος του θόλου, ενώ το «ηλεκτρικό ΜΙΝΙ» γράφεται ξεκάθαρα από τους κίτρινους καθρέπτες και τις περίεργες επίπεδες ασύμμετρες ζάντες (205/45R17) που κάνουν το μικρό αγρίμι να μοιάζει με αρνάκι γάλακτος πριν το Πάσχα…

Άμεση αλλαγή συνίσταται/απαιτείται από τον ιδιοκτήτη-πριν ακόμη παραλάβει από την αντιπροσωπεία… Ιδανικά κατά την παραγγελία ! 

mini cooper se autoholix 37

Στο πίσω μέρος αν δεν προσέξεις ότι δεν υπάρχει εξάτμιση τα πάντα δείχνουν φυσιολογικά  και όμορφα με τα ευρηματικά φωτιστικά σώματα LED να σχηματίζουν την Βρετανική σημαία. Έτσι για να μην υπάρχει καμία σύγχυση γράφει ξεκάθαρα ΜΙΝΙ στο κέντρο της πόρτας, έχει το «Ε» αριστερά και το κίτρινο “Cooper S” στα δεξιά!

Ναι φίλε μου. Αυτό που βλέπεις είναι το νέο MINI Cooper S…E!

Εσωτερικό

mini cooper se autoholix 31

Η είσοδος στο εσωτερικό δεν μου προκάλεσε καμία έκπληξη καθώς βρήκα εκεί ακριβώς ότι περίμενα να δω-και την ιδιαίτερη αισθητική, αλλά και την περίεργη εργονομία ενός ΜΙΝΙ.

Το ταμπλό είτε σου αρέσει, είτε το μισείς ωστόσο δεν μπορείς να μην παραδεχτείς την ευθυβολία των σχεδιαστών στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν έναν χαρακτήρα με αίσθηση ΜΙΝΙ με όσο το δυνατόν λιγότερους συμβιβασμούς.

Το πλαστικά είναι ποιοτικά και αφράτα σε όλες τις επιφάνειες του ταμπλό, ενώ το δερμάτινο τιμόνι με την απολαυστική του λαβή και το άψογο μέγεθος κερδίζει το βλέμμα και την αφή-χωρίς δεύτερη κουβέντα.

mini cooper se autoholix 04

Μια λωρίδα από ανθρακόνημα διατρέχει το ταμπλό και σε συνδυασμό με πολλές νικελένιες λεπτομέρειες εδώ και ‘κει ολοκληρώνουν μια όμορφη, αλλά και λίγο άναρχη από πλευράς εργονομίας εικόνα…

Ο νέος ψηφιακός πίνακας είναι μεν μινιμαλιστικός, αλλά είναι δε…. μινιμαλιστικός! Βρίσκεται πάνω στην κολώνα του τιμονιού και κρύβει στους ψηλούς οδηγούς τις ενδείξεις του επάνω μέρους του μαζί όμως ευτυχώς με την επιεικώς μέτρια ποιότητα του πλαστικού από το οποίο είναι φτιαγμένος.

mini cooper se autoholix 44

Η μετριότητα συνεχίζεται και στα χωρίς φαντασία γραφικά του που δεν είναι αρκετά φωτεινά, έχουν μικρή γραμματοσειρά και δεν έχουν να προσφέρουν καμία δυνατότητα προσωπικών ρυθμίσεων στις ομάδες των πληροφοριών και την εμφάνιση τους.

Ο πίνακας δείχνει στο δεξί του μέρος πόση μπαταριά απομένει με ποσοστιαίες ενδείξεις στο μέσον του την ταχύτητα και αριστερά το πόση ροπή χρησιμοποίει ο οδηγός…

Με πολύ μικρά γράμματα στο κάτω μέρος όσοι δεν έχουν πρεσβυωπία μπορούν να δουν το οδόμετρο ή αν επιλέξουν το υπόλοιπο τη της μπαταριάς σε ποσοστό και την κατανάλωση σε KW/h.

mini cooper se autoholix 0444

Πάνω από αυτόν τον πίνακα με το που ξεκινά το αυτοκίνητο εμφανίζεται η πλακέτα του head up display που δείχνει ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες που μπορείτε να δείτε στο καντράν, αλλά λίγο πιο θολά και περιορίζοντας το οπτικό σας πεδίο προς τον δρόμο… Αν έχετε την επιλογή αποφύγετε αυτό το έξτρα-δεν το χρειάζεστε!

Στο κέντρο του αν μη τι άλλο πρωτοτύπου ταμπλό υπάρχει ακόμη το χαρακτηριστικό στρογγυλό όργανο που φιλοξένει το σύστημα πολυμέσων που προέρχεται αυτούσιο από την BMW και χρησιμοποιεί μια έγχρωμη οθόνη 8,8 ιντσών αφής και υψηλής ευκρινείας .

mini cooper se autoholix 32

Τα γραφικά είναι προσαρμοσμένα στο πιο χαρούμενο ύφος του ΜΙΝΙ και όπως έχω ξαναπεί έχει την πιο φιλική και άμεση λειτουργία από ότι άλλο υπάρχει εκεί έξω.

Χαμηλότερα θα βρείτε τους τρεις περιστροφικούς ρυθμιστές τους διζωνικού κλιματισμού, ενώ ακόμη χαμηλότερα υπάρχει μια κονσόλα με πέντε βασικούς και αντιοικονομικούς  διακόπτες αεροπορικού τύπου…

Στα αεροπλάνα οι διακόπτες έχουν δεξιά και αριστερά έντονα μεταλλικά πλαίσια για να προστατέψουν τον πιλότο από να τα πατήσει καταλάθος στην πτήση, ή την αερομαχία… εδώ όμως γιατί υπάρχουν?

mini cooper se autoholix 03

Στην κονσόλα αυτή λοιπόν θα βρούμε πέντε διακόπτες  με τον κεντρικό που είναι ο μεγαλύτερος και κίτρινος να εκκινεί τον κινητήρα, τους δύο αριστερούς να απομονώνουν το σύστημα ηχητικής προειδοποίησης για το παρκάρισμα ο πρώτος και ο δεύτερος να ρυθμίζει την λειτουργία του συστήματος ανάκτησης «one-pedal» προσφέροντας τη δυνατότητα επιλογής υψηλού ή χαμηλού επιπέδου ανάκτησης ενέργειας με τη σχετική επίδραση στην επιβράδυνση.

Με αυτό τον τρόπο, η επιβράδυνση στη άφημα του γκαζιού μπορεί να προσαρμόζεται με ακρίβεια στο προσωπικό στυλ οδήγησης, όταν ο οδηγός υιοθετεί ένα δυναμικό στυλ, για παράδειγμα.

Ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το διαθέσιμο ‘momentum’ κατά την είσοδο σε μία στροφή ή για ένα αποτελεσματικότερο φρενάρισμα.

Δεξιά από τον διακόπτη εκκίνησης υπάρχει ένας διακόπτης που απομονώνει πλήρως DSC, ο πρώτος και ένας ακόμη που επιλέγει τις τέσσερις χαρτογραφήσεις λειτουργίας.

Το Sport mode διαφέρει από τη στάνταρ ρύθμιση MID, με μία πιο άμεση, χαρακτηριστική καμπύλη διεύθυνσης και άμεση απόκριση του συστήματος κίνησης.

Τα χαρακτηριστικά διεύθυνσης της ρύθμισης MID – όπου η έμφαση δίδεται στη άνεση – είναι ενεργά και στο GREEN mode, καθώς και στο νέο GREEN+ mode που δημιουργήθηκε ειδικά για το νέο MINI Cooper SE.

mini cooper se autoholix 29

Επιπλέον, το σύστημα κίνησης στα δύο τελευταία προφίλ είναι προσαρμοσμένο περισσότερο προς τη μέγιστη απόδοση.

Στο GREEN+ mode, πρόσθετες λειτουργίες άνεσης, όπως θέρμανση, κλιματισμός (A/C) και θέρμανση καθισμάτων περιορίζονται ή απενεργοποιούνται με σκοπό την αύξηση της αυτονομίας.

Σε ότι αφορά την συνολική εργονομία… καντέ “zoom-out” και κοιτάξτε το σύνολο του ταμπλό.. Δεν σας μοιάζει σαν να αφήσατε ένα παιδάκι να τοποθετήσει τα κουμπάκια και τα χρώματα όπως εκείνο θα ήθελε?

Δεν λέω… και με ΜΙΝΙ μοιάζει- και χαρούμενο είναι, αλλά η εργονομία υποφέρει με όλα αυτά τα κουμπάκια που είναι σκορπισμένα πάνω-κάτω και «επί τα αυτά» !

Άνεση-Χώροι

mini cooper se autoholix 22

Οι χώροι για τους μπροστινούς επιβάτες είναι άριστοι με τον οδηγό να απολαμβάνει την άριστη ορατότητα που εξασφαλίζει το κάθετο παρμπρίζ, οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και οι σχετικά στενές κολώνες.

Τα θερμαινόμενα καθίσματα παρέχουν εξαιρετική πλευρική στήριξη,  τοποθετούν τον οδηγό πολύ χαμηλά κοντά στο πάτωμα και είναι φτιαγμένα από ένα ποιοτικότατο συνθετικό δέρμα που συνδυάζεται με τμήματα αλκαντάρα.

Παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά σκληρά, το οικολογικό υλικό που είναι κατασκευασμένα αφήνει στο σώμα να αναπνέει, ενώ στηρίζουν τόσο σωστά το σώμα που οι επιβάτες παραμένουν ξεκούραστοι ακόμη και σε μεγάλες διαδρομές.

mini cooper se autoholix 18

Η πρόσβαση στα πίσω καθίσματα είναι απολύτως προβληματική, καθώς  το φαρδύ πλαϊνό μέρος των μπροστινών καθισμάτων εμποδίζει την είσοδο των δύο επιβατών στα δυο πίσω μπάσκετ.

Όταν καθίσεις πίσω θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει αρκετός χώρος για τα πόδια και για το κεφάλι, όμως αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι η εμμονή της BMW να παρουσιάζει αυτοκίνητα με τετραθέσια διαμόρφωση.

mini cooper se autoholix 19

Στο πίσω μέρος υπάρχουν δυο ξεκάθαρες θέσεις και μόνο δύο ζώνες ασφάλειας κάνοντας το αυτοκίνητο ακατάλληλο για όσους έχουμε τρία παιδιά…

Ο χώρος αποσκευών των 211 λίτρων μπορεί να είναι μικρός και να μην έχει ρεζέρβα, αλλά τουλάχιστον δεν υστερεί από εκείνον της βενζινοκίνητης έκδοσης.

Στα μείον θα πρέπει να συμπεριλάβουμε ότι όταν πέφτουν τα πίσω καθίσματα δεν δημιουργούν επίπεδο χώρο φόρτωσης και ότι για να βγάλετε τις αποσκευές σας θα πρέπει να τις σηκώσετε λίγο γιατί το πάτωμα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με την πόρτα.

mini cooper se autoholix 30

Τέλος εντυπωσιακή είναι η εφαρμογή MINI Connected που επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να παρακολουθεί την φόρτιση, να εντοπίζει το αυτοκίνητο στον χάρτη, να χτυπά την κόρνα, να ανάβει τα φώτα, να ξεκλειδώνει τις πόρτες και να ξεκινά τον κλιματισμό από το κινητό του τηλέφωνο έτσι ώστε να μπαίνει μέσα σε ένα δροσερό αυτοκίνητο όταν έχει παρκάρει μέσα στην κάψα του καλοκαιριού, κα.

Κινητήρας

Κάτω από το μπροστινό καπό και κρυμμένος κάτω από ένα πλαστικό βρίσκεται ένας ηλεκτροκινητήρας που αποδίδει 184 ίππους  και 270 Νm ροπής διαθέσιμα από τις ..1 έως τις 4.800σ.α.λ!

mini cooper se autoholix 16

Η κινητήρια ισχύς μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός κιβωτίου με διάταξη ενός σταδίου και ενσωματωμένο διαφορικό και έτσι το MINI Cooper SE ανταποκρίνεται επιταχύνοντας στην παραμικρή κίνηση του πεντάλ του γκαζιού.

Το MINI Cooper SE επιταχύνει από στάση στα 60 km/h σε μόλις 3,9 δλ. Στα πρώτα 60 m διατηρεί αβίαστα ίδιο ρυθμό με το Cooper S με τον βενζινοκινητήρα.

Το αμιγώς ηλεκτρικό MINI επιταχύνει από στάση στα 7,3 δλ. ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται από τον ηλεκτρονικό κόφτη στα 150 km/h., οπότε το βενζινοκίνητο χάνεται στον ορίζοντα αναπτύσσοντας 225 χλμ/ω.

Το MINI Cooper SE εφοδιάζεται με ένα σύστημα ακουστικής προστασίας πεζών καθώς ενας χαρακτηριστικός ήχος που θυμίζει «space invaders» κάνει τους ανύποπτους πεζούς- στις μετά(?)covid μέρες που ζούμε το 2020- να κοιτάζουν ψύχραιμα στον ουρανό ψάχνοντας για τον ιπτάμενο δίσκο που θα φέρει την επόμενη καταστροφή και ίσως το τέλος του πολιτισμού μας…

Ευτυχώς, o ήχος αυτός που αναπαράγεται από ένα εξωτερικό μεγάφωνο, σταματά όταν το αυτοκίνητο ξεπεράσει τα 35 χλμ/ω. και έτσι όλοι ησυχάζουν μέσα στην μάσκα τους.

mini cooper se autoholix 17

Λίγη συνήθεια χρειάζεται το σύστημα ανάκτησης ενέργειας όπου λειτουργεί με προοδευτικό και αναλογικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι φρενάροντας το αυτοκίνητο με τον κινητήρα, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίζουν οι μπαταρίες και όχι σε άχρηστη ζέστη. Το σύστημα απαιτεί μόλις μερικά λεπτά για να το συνηθίσεις.

Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα λεπτά επαφής το πετάλι επιτάχυνσης με το ενσωματωμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας ξενίζει, όμως μετά από 5-10 χιλιόμετρα όχι μόνο το συνηθίζεις, αλλά διαπιστώνεις ότι η οδήγηση γίνεται πιο ξεκούραστη καθώς το αυτοκίνητο οδηγείται χωρίς να χρειάζεται να μετακινήσεις το πόδι στο πετάλι του φρένου.

Όταν μάθεις να υπολογίζεις την λειτουργία του συστήματος και να κρατάς τις αποστάσεις που χρειάζεται από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, το MINI Cooper SE σε ανταμείβει με δωρεάν ενέργεια!

mini cooper se autoholix 13

Τελικά το πετάλι του φρένου θα το πατήσεις το πολύ 10  φορές μέσα σε μια ημέρα για κάτι απρόοπτο!

Η μέση κατανάλωση του MINI Cooper SE κυμαίνεται στα 14,5 kWh/100 km, ενώ με προσεκτική οδήγηση μπορεί να πέσει στα 13 kWh/100 km και η αυτονομία να φτάσει τα 195km. Στον αντίποδά αν θέλετε να ταξιδέψετε στον αυτοκινητόδρομο γυρίζοντας τον ηλεκτροκινητήρα στον κόφτη των 4,800 σ.α.λ.- που αντιστοιχούν στα 152 χλμ/ω της τελικής-τότε θα δείτε την κατανάλωση να εκτοξεύεται στα 22,5 kWh/100 km και η αυτονομία θα επαρκεί για μόλις 130χλμ.

Η σωστή οδήγηση  και το περιβάλλον μέσα στο οποίο οδηγάτε παίζουν σπουδαίο ρόλο. Όταν λέω σωστή οδήγηση εννοώ ότι στις κατηφόρες θα πρέπει να φρενάρετε χρησιμοποιώντας στο σύστημα ανάκτησης ενέργειας ώστε να φορτίζουν οι μπαταρίες, να μην επιταχύνετε απότομα και να μην χρησιμοποιείτε κλιματιστικό ή θέρμανση…

Κόστος Μετακίνησης

mini cooper se autoholix 14

Καταρχήν λοιπόν αν υποθέσουμε ότι καθημερινά κάνουμε το πολύ 120 χλμ μέσα στην πόλη και το MINI Cooper SE χρειάζεται μια φόρτιση κάθε μέρα –κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς χάρη στην μικρή μπαταρία ο πλήρης κύκλος φόρτισης σε μια απλή πρίζα δεν ξεπερνά τις 8 ώρες.

Οπότε επιστρέφοντας σπίτι -έχοντας καταναλώσει μόλις το 70% του ρεύματος στις μπαταριές, 5-6 ώρες είναι αρκετές για μια πλήρη φόρτιση.  

Έβαλα το ΜΙΝΙ για φόρτιση και την επόμενη ημέρα μέτρησα στο ρολόι της ΔΕΗ πόσο ρεύμα χρειάστηκε για να φορτιστεί πλήρως (αφού πρώτα βρήκα ποια είναι η οικιακή μας κατανάλωση και την αφαίρεσα) και βρήκα ότι στις 8 ώρες που έμεινε το αυτοκίνητο παρκαρισμένο χρειάστηκε περίπου 20KWh.

mini cooper se autoholix 43

Με κόστος  ρεύματος  €0,11/KWh (…με τις διαφορές χρεώσεις μέσα) το κόστος φόρτισης είναι περίπου €2,20. Με αυτό το ρεύμα μπορείς να καλύψεις περίπου130, οπότε το κόστος ανά 100χλμ κυμαίνεται στα € 1,7 ανά 100χλμ.

Το χαμηλό βάρος κάνει εδώ τα θαύματα του, ωστόσο το αυτοκίνητο αυτό δεν εστιάζει στην οικονομία, αλλά στην χαρά της οδήγησης.

Ανάρτηση –Τμόνι-Φρένα

mini cooper se autoholix 25

Το MINI Cooper SE χωρίς να είναι μαλακό δεν χαρακτηρίζεται σαν «τούβλο» χαρίζοντας μια άνετη καθημερινή συμβίωση τόσο στην πόλη όσο και στις στροφές.

Σε καμία περίπτωση δεν έχει τις σκληρές αναρτήσεις του βενζινοκίνητου Cooper S (… που και αυτό έχει μαλακώσει σε σχέση με το παρελθόν) κάτι που σίγουρα έχει να κάνει με τις μεγαλύτερες διαδρομές των αμορτισέρ.

Έτσι σε συνδυασμό με την πίσω ανεξάρτητη ανάρτηση και τα άριστα καθίσματα κάνουν τις λακκούβες της πόλης να μην ενοχλούν όσο θα περίμενε κάνεις από ένα Cooper S!

Το τιμόνι έχει σωστή σχέση υποβοήθησης όμως δεν μεταφέρει την μοναδική αίσθηση του δρόμου που περιμένει κανείς από ένα σύγχρονο ΜΙΝΙ.

Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι τα βενζινοκίνητα είναι πιο μπροστινόβαρα και πατούν τους τροχούς τους πιο καλά στον δρόμο. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα ήθελα το τιμόνι στην θέση σπορ να έσφιγγε ακόμη περισσότερο για να βοηθά στην γρήγορη οδήγηση στις στροφές.

Παρά το αυξημένο βάρος τα φρένα, που περιλαμβάνουν αεριζόμενους δίσκους σε όλους τους τροχούς, δεν μπορούν να αφήσουν κανένα παραπονεμένο καθώς η βοήθεια που προσφέρει το σύστημα ανάκτησης ενεργείας κατά το φρενάρισμα είναι καθοριστική.

 Στην Πόλη

mini cooper se autoholix 12

Πιέζεις λοιπόν το κουμπί “Start-Stop” και ο ήχος «space invaders»  πλημυρίζει το εσωτερικό θυμίζοντας «ουφάδικο» στο Χαλάνδρι το 1990…  

Η αλήθεια είναι ότι ενώ δεν ακούγεται τίποτα που να σε προϊδεάζει ότι λειτουργεί κάποιος κινητήρας, γνωρίζεις ότι το μοτέρ είναι έτοιμο να τα δώσει όλα και χωρίς κραδασμούς από την πρώτη του περιστροφή.

Πατάς το γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να κυλά ενώ και η ανάρτηση χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί άνετη ανταποκρίνεται στις κακοτεχνίες των πιστοποιημένων λακκουβοδρομίων στον Διόνυσο.

mini cooper se autoholix 33

Το τιμόνι χρειάζεται περίπου 2,7 στροφές από άκρη σε άκρη και ο κύκλος στροφής είναι περίπου 10,50 μέτρα. Έτσι το αυτοκίνητο κινείται με άνεση μέσα στα στενά της πόλης, ενώ η άψογη ορατότητα βοηθά στους ελιγμούς και τη αλλαγή λωρίδας μέσα στην κίνηση.

Χάρη στην ροπή των 270 Νm που παραμένει σταθερή από την πρώτη ως τις υψηλότερες στροφές περιστροφής του κινητήρα, δεν υπάρχει κιβώτιο ταχυτήτων και η αντίδραση του αυτοκινήτου είναι άμεση, χωρίς απώλειες και καθυστερήσεις.

Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά άμεσα και με ακρίβεια.

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις ταχύτητες, ή να περιμένεις να ανεβάσει στροφές ο κινητήρας για να επιταχύνεις στο φανάρι. Όλα γίνονται τόσο εύκολα και πολιτισμένα μέσα στην πόλη που η επιστροφή σε ένα αυτοκίνητο με ΚΕΚ.. ακόμη και αν είναι βενζινοκίνητη Mercedes στην αρχή ενοχλεί-και πιστέψτε με λυπάμαι που το λέω αυτό!

mini cooper se autoholix 02

Η αυτονομία μεσα στην πόλη δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα αφου κυμαίνεται μεταξύ160-190 χλμ, ενώ πρέπει να πω ότι τα σημεία φόρτισης σε βενζινάδικα, πλατείες και επιχειρήσεις έχει αρχίσει να πυκνώνει.

Τέλος βρίσκω απολαυστικό που το MINI Cooper SE έχει μια διακριτική εμφάνιση που δεν φωνάζει γύρω του «κοιτάτε με έχω ηλεκτρικό αυτοκίνητο»! Σε μια εποχή γεμάτες δυσκολίες για όλους μας είναι καλό να μην διαφέρεις-και αν διαφέρεις καλό είναι να το ξέρεις μόνο εσύ!

Στον Αυτοκινητόδρομο.

Το MINI Cooper SE δεν θέλει να βρίσκεται εδώ και αυτό δείχνει με κάθε ευκαιρία.

mini cooper se autoholix 10

 Όταν κινείσαι με ταχύτητα πάνω από 120-130 χιλιόμετρα η αυτονομία πέφτε κάτω από τα 150 χλμ και έτσι κάθε υπεραστική μετακίνηση συνοδεύεται από το άγχος για το εάν θα φτάσεις. Βλέπετε η χαμηλή αυτονομία της μπαταρίας και το πρωτόλειο δίκτυο φορτιστών δεν μπορεί ακόμη να σου προσφέρει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις μεταξύ πόλεων.

Αφήστε που το κόστος φόρτισης σε βενζινάδικα είναι παράλογα ακριβό και μπορεί να φτάσει και τα 7,5€/100 χλμ! Έλεος ρε παιδιά-πόσα χρήματα θέλετε να βγάλετε από τους φορτιστές σας?

Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 152 χλμ/ω που είναι σίγουρα πάνω από το όριο ταχύτητας, όμως στις μέρες μας που τα αυτοκίνητα κινούνται με πιο υψηλές ταχύτητες ο περιορισμός της τελικής και μάλιστα με αυτόν τον απότομο τρόπο, μπορεί να γίνει και επικίνδυνος. 

mini cooper se autoholix 08

Σε κάποιες προσπεράσεις σε επαρχιακό δίκτυο τύπου «Πάτρας-Πύργου» που αναγκάζεσαι να βγεις στο αντίθετο ρεύμα και να προσπεράσεις με μεγάλη ταχύτητα, ο απότομος κόφτης μπορεί εύκολα να σε εκθέσει σε κίνδυνο.

Ωστόσο σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η επάρκεια ροπής και άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα που δεν χρειάζεται χρόνο για να κατεβάσεις ταχύτητα και να ανεβάσεις στροφές, μετατρέπει το MINI Cooper SE -με τα 7,3 δλ που κάνει για το 0-100χλμ/ω,  σε μια απολαυστική μηχανή ασφαλών προσπεράσεων…

Με το που ελέγξεις και πατήσεις το ποτενσιόμετρο -σε μηδενικό χρόνο έχεις περάσει μπροστά από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.. αν δεν πάει πάνω από 150χλμ/ω.

Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι στον αυτοκινητόδρομο είναι ελάχιστοι και ελλείψει θορύβου από τον κίνητρα, το μόνο που ακούγεται στα αυτιά των επιβατών είναι ο θόρυβος κύλισης των ελαστικών.

Σε κάθε περίπτωση η μέρα που οι μπαταρίες θα έχουν ικανή αυτονομία για να ταξιδεύουμε και θα φορτίζουν γρήγορα σε ένα πυκνό δίκτυο φορτιστών μπορεί  να πλησιάζει ..αλλά επειδή δεν έφτασε ακόμη τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στα τείχη της πόλης.

Στις στροφές

Πλησιάζεις την  πρώτη δεξιά φουρκέτα στην διαδρομή- και ενώ όλα δείχνουν ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα mini Cooper S ξαφνικά νομίζεις ότι παρακολουθείς όσα συμβαίνουν μέσα από μια ασπρόμαυρη βουβή ταινία από την εποχή που δεν είχαν ανακαλυφθεί τα «σπουδαία». 

mini cooper se autoholix 09

Είναι που είναι νωρίς. Είναι η συννεφιά. Είναι το γκρίζο χρώμα του Cooper.. Που να πήγαν τα χρώματα;

Είναι κυρίως που δεν ακούς τίποτε και όμως η στροφή πλησιάζει με αφύσικα γρήγορους ρυθμούς-όπως αφύσικα γρήγορα έτρεχαν τα πάντα και οι παλιές ταινίες. Όμως ..που πήγε ο ήχος;

Η απόλαυση σε αυτή την στροφή είναι ότι πετάς τον μισό δεξιό τροχό μέσα στην μπούκα και στρίβεις με τέρμα γκάζι μένοντας δεξιά καθώς το μοτέρ χτίζει ροπή για την επομένη στροφή.

Και όμως το MINI Cooper SE κάνει το πορτοκαλί λαμπάκι του DSC να τρεμοπαίζει από νωρίς και το τιμόνι του να δοκιμάζεται από torque steering. Και αυτό είναι καλό…

Ξαφνικά βλέπω τους κίτρινους καθρέπτες να μου θυμίζουν ότι οδηγάω ένα Cooper S- και αν λείπει ο ήχος για να νοιώσεις την  χαρά, τότε πιέζεις το πλήκτρο του DSC και με το που βγαίνεις στην ευθεία τα λάστιχα τσιρίζουν υστερικά προσπαθώντας να βρουν πρόσφυση για να περάσουν στον δρόμο την ροπή που έρχεται σε κύματα.

mini cooper se autoholix 27

Σε δρόμους με πρόσφυση διακρίνεις την ροπή που είναι πανταχού παρούσα στο παραμικρό άγγιγμα του πενταλ, αλλά εδώ που ο δρόμος γλιστρά κάθε απότομο πάτημα κάνει το τιμόνι να ψαρεύει και το αυτοκίνητο να υποστρέφει στο δευτερόλεπτό.. Θέλει σεβασμό!

Είναι πολλή η ροπή -και ναι, βρίσκεσαι μέσα σε ένα MINI Cooper S…μόνο που είναι και “Ε”.

Τα ελαστικά σίγουρα παίζουν κάποιο ύπουλο ρόλο εδώ αφού μοιάζει να έχουν κάποια ειδική γόμα οικονομίας κάτι που μεγεθύνει ακόμη περισσότερο την κλωτσιά που τρώνε από την ροπή. Σίγουρα μαζί με τις ζάντες θα πρέπει να επιλέξετε και ένα σετ ελαστικά που να ταιριάζει στο αυτοκίνητο.

Μέσα στην στροφή το MINI Cooper SE γέρνει περισσότερο από όσο περιμένεις όταν κοιτάς τον κόσμο από ένα κάθετο παρμπρίζ από ΜΙΝΙ –και αυτό μάλλον οφείλεται στην αυξημένη διαδρομή της ανάρτησης.

Το τιμόνι παρότι δεν έχει το πάτημα του βενζινοκίνητου σου περιγράφει ακριβώς τι γίνεται στον δρόμο και σου δίνει την σιγουριά να εκμεταλλευτείς την σχεδόν τέλεια κατανομή του βάρους και να πας λίγο ακόμη… Το αυτοκίνητο είναι απόλυτα ζυγισμένο και όσο χτίζεις ταχύτητα το νοιώθεις να γλιστρά γλυκά και ελεγχόμενα, με τα τέσσερα σαν καρτ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία τα κατάφεραν!

Αφήνεις το γκάζι πριν την στροφή και το πίσω μέρος ανοίγει την τροχιά του-  και εκεί εύχεσαι μόνο να μην πατήσεις παραπάνω γκάζι από όσο αντέχουν τα λάστιχα και πουλήσεις την ισορροπία που σου χαρίζει το αυτοκίνητο με μια άτσαλη υποστροφή.

mini cooper se autoholix 23

Αν δεν το σέβεσαι και δεν έχεις μάθει την απότομη παροχή δύναμης τότε το  Cooper SE θα σε τιμωρήσει με πολύ υποστροφή.

Θέλει τον τρόπο του και αυτό είναι νομίζω κάτι απροσδόκητο από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Όταν κάποια στιγμή το βρεις μαθαίνεις να πατάς το γκάζι πιο προοδευτικά, τότε όλα λειτουργούν όπως πρέπει και νοιώθεις πως βρίσκεσαι σε ένα MINI Cooper S και ότι απλά έχει πάθει κάτι η ακοή σου!

Ναι έχει μεγαλύτερη αδράνεια στην αλλαγή κατεύθυνσης σε συνεχόμενες στροφές αλλά αυτό είναι κάτι που μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι και τελικά ζεις την διαδρομή όπως της αξίζει.

Στα ψηλά κομμάτια προς την πηγή που μαζεύεις χιλιόμετρα σε ενοχλεί ο κόφτης που απλά όμως σε κάνει να συνειδητοποιείς ότι τόσο καιρό μάλλον το παρακάνεις…

Τα φρένα είναι πανίσχυρα και παρότι σε αυτούς τους ρυθμούς είχα κλείσει το σύστημα ανάκτησης ενέργειας δεν τα ένοιωσα να κουράζονται πουθενά παρά την μυρωδιά που έβγαζαν όταν σταμάτησα.

Η ανατολή του Ήλιου εκεί επάνω είναι μαγική και σαν σταματάς στην άκρη όλα τα χρώματα αρχίζουν να γεννιούνται και πάλι διαβεβαιώνοντας σε ότι στα αλήθεια πέρασες όμορφα με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Πεντέλη.

mini cooper se autoholix 07

Για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά και το νέο ΜΙΝΙ καταφέρνει να κάνει κάτι που δεν πίστευα ότι γίνεται.

Μετά από 2-3 πάνω- κάτω το αυτοκίνητο δεν ανέβαζε πάνω από 80 χλμ/ω και όταν διαπίστωσα ότι αυτό οφειλόταν στο ότι είχα καταβροχθίσει την μπαταρία μεσα σε 80 χιλιόμετρα γύρισα σπίτι προσεκτικά καθώς το ρεύμα μου είχε πέσει κάτω από το 18%.

Σε μερικά χρόνια οι μπαταριές θα αντέχουν περισσότερο και το μόνο που μένει είναι να ελπίζουμε ότι και εμείς θα μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτά που έρχονται.

Συμπέρασμα

Η BMW έφτιαξε ένα MINI Cooper S με όλα του τα χαρακτηριστικά, μόνο που δουλεύει με ρεύμα!

Ένα αυτοκίνητο που οι μηχανικοί επέλεξαν να το εφοδιάσουν με μια μικρή και ελαφριά μπαταρία που του επιτρέπει να είναι οικονομικό λόγω του μικρού του βάρους και διασκεδαστικό χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους και την αρίστη κατανομή του μεταξύ των δύο αξόνων.

mini cooper se autoholix 41

Τα αρνητικά στοιχεία του είναι προφανή, όμως όπως συμβαίνει σε κάθε παλιόπαιδο είναι μέρος του γοητευτικού του χαρακτήρα.  

Οι περιορισμένη αυτονομία, η έλλειψη εσωτερικών χώρων και η περίεργη εργονομία του είναι μερικά από τα στοιχεία που ενοχλούν, αλλά και τελικά το κάνουν ενδιαφέρον!

Περίεργο αυτοκίνητο. Δεν μπορώ να το κατατάξω σε καμία κατηγορία και δεν μπορώ να βρω κανένα άλλο ηλεκτροκίνητο που να το συναγωνίζεται στην δυναμική συμπεριφορά-ειδικά στην τιμή των €28,500 που διατίθεται.

mini cooper se autoholix 28

Το MINI Cooper SE κυκλοφορεί μέσα στην πόλη ήσυχα, οικονομικά και πολιτισμένα σαν κάθε άλλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και χρειάζεται μόνο την αγαπημένη σου διαδρομή για να πατήσεις τον διακόπτη που απομονώνει τα ηλεκτρονικά και να περάσεις όμορφά.

ΑΝ είστε νέοι, χωρίς απατήσεις σε χώρους και θέλετε για τις αστικές μετακινήσεις να διαθέσετε χρήματα για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο-και λίγα περισσότερα για να αλλάξετε ζαντολάστιχα-πραγματικά δεν ξέρω ποιο άλλο EV να σας προτείνω!

It ISMINI.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η περιορισμένη  αυτονομία, οι άσχημες ζάντες και η περίεργη εργονομία.
  • Η τετραθέσια διάταξη των καθισμάτων  και η μέτρια εκμετάλλευση των χώρων.

Θα θυμάμαι

  • Κατάφεραν να φτιάξουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, πραγματικό Cooper S.
  • Την χαρούμενη οδική συμπεριφορά και την κυρίαρχη ροπή του μοτέρ.

Σας  ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο