Friday, August 12, 2022
HomeΔοκιμεςHonda Civic 1.5 VTEC Turbo - Test drive /Δοκιμή

Honda Civic 1.5 VTEC Turbo – Test drive /Δοκιμή

Το Honda Civic 1.5 VTEC Turbo είναι η χρυσή τομή ενός εξαιρετικού μοντέλου που έχει γίνει viral στα πεδία μάχης των internetικών φορουμοφάγων για την αμφιλεγόμενη και προκλητική του εμφάνιση. Ωστόσο όπως κατάλαβα τις περισσότερες φορές το πρόβλημα βρίσκεται συνήθως στην ηλικία των οφθαλμών του παρατηρητή-και όχι στο ίδιο το αυτοκίνητο!

Θα επανέλθω στο συγκεκριμένο υποκειμενικό κριτήριο- που έτσι και αλλιώς στο τέλος δεν έχει καμία σημασία- καθώς  το μειονέκτημα της αμφισβητούμενης εμφάνισης χάνεται κάτω από ένα βουνό  αντικειμενικών χαρισμάτων!

1972_honda_civic

Όταν η Honda παρουσίασε το πρώτο Civic τον Ιούλιο του 1972 αποτελούσε απλά την πρόταση του Ιαπωνικού εργοστασίου στην ενεργειακή κρίση που τότε μάστιζε τον πλανήτη.

Οι μικρές διαστάσεις, η οικονομία στα καύσιμα και η μνημειώδης αξιοπιστία του έκανε τον κόσμο να το αγαπήσει και την Honda να μπει για τα καλά στην παγκόσμια αγορά.

Αν είχε μιλιά εκείνο το πατρογονικό Civic θα μας έλεγε ότι θα φανταζόταν τον εαυτό του σαν το Honda e που παρουσιάστηκε στους ειδικούς πριν από μερικούς μήνες, άλλα ποτέ δεν θα μας έλεγε ότι καποια μέρα θα δείχνει σαν “Need for Speed” μοντέλο, με διπλάσιο από εκείνο βάρος και ένα μήκος που να φτάνει τα 4,5 μ.

Την ώρα που όλοι οι κατασκευαστές στην κατηγορία των μεσαίων hatchbacks έχουν βαλθεί να αντιγράψουν το VW Golf, είτε σε σχεδίαση είτε σε τεχνολογίες, η Honda με την γνωστή της αυτοπεποίθηση παρουσιάσε ένα αυτοκίνητο το οποίο τολμά να είναι εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο στην κατηγορία..και φέτος το ανανέωσε στις λεπτομέριες.

Εμφάνιση

Βλέποντας τον εξωτερικό σχεδιασμό του Honda Civic 1.5 VTEC Turbo δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με την Mercedes A Class  , την  BMW 116, το Golf, το Opel Astra, το Hyundai i30 και  την υπόλοιπη παρέα.

Εδώ η Honda μοιάζει να αδιαφορεί για τα «πρέπει» της κατηγορίας και μας δίνει ένα αυτοκίνητο χαμηλό και γεμάτο αεροδυναμικά βοηθήματα- που μπορεί να παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στο Honda Civic Type R που παρουσιάσαμε πριν από λίγο καιρό, αλλά όταν έχεις να κάνεις με ένα καθημερινό αυτοκίνητο η διακριτικότητα είναι ένα προσόν που το Honda Civic 1.5 VTEC Turbo δεν διαθέτει.

Προσωπικά η συγκεκριμένη «προχώ» εμφάνιση μου φαίνεται υπερβολική για ένα hatchback μέσης απόδοσης  (… βρε που καταντήσαμε να μας φαίνονται λίγοι οι 182 ίπποι!!) που απευθύνεται στην οικογενειακή καθημερινότητα. Ένα καθημερινό αυτοκίνητο πρέπει να γλιστρά μέσα στην πόλη χωρίς να φαίνεται, να μεταφέρει τα παιδιά στο σχολείο και να πηγαίνει στο supermarket χωρίς να προκαλεί.

Στην πράξη τα αεροδυναμικά πλεονεκτήματα είναι ευπρόσδεκτα όταν κινείσαι με μεγάλες ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο, άλλα σίγουρα προβληματίζουν στις λακκούβες και στα σαμαράκια της αθηναϊκής μου καθημερινότητας… οπότε ναι, η μορφή ενός άχρωμου Golfειδούς Hatchback είναι πιο εύπεπτη για εμένα!

Ωστόσο, έχοντας το προνόμιο να είμαι μητέρα παιδιών που έχουν γίνει έφηβοι, έχω το πλεονέκτημα να ακούω και γνώμες από την γενιά που έχει διαμορφώσει το αισθητικό της κριτήριο από το διαδίκτυο και τα videogames -και σας διαβεβαιώνω ότι βλέπουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από ότι εμείς !

Εκείνα το κοιτούν με θαυμασμό τρίβοντας τα ματιά τους εκστασιασμένα… πλημυρίζοντας έτσι την σκέψη μου με τον τρόμο του χάσματος των γενεών!

Για να το οπτικοποιήσω, αυτή η Streetracer εμφάνιση κάνει πολύ κόσμο να το κοιτά με περιέργεια πιστεύοντας ότι πρόκειται για κάτι εξωφρενικά γρήγορο και έτσι όταν η πόρτα ανοίγει και από μέσα του βγαίνει μια οικογένεια, η εικόνα δεν έχει την αρμονία που αντίστοιχα δημιουργεί ένα κλασσικό Hatchback στο παρκινγκ του supermarket.

«Beauty is in the eye of the beholder» λένε οι αγγλοσάξονες, ενώ εμείς για το ίδιο θέμα προσθέτουμε και το κριτήριο της γεύσης λέγοντας «περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!»

Για την ιστορία οι πιο παρατηρητικοί θα δουν στο μοντέλο του 2020 τους νέους full LED προβολείς και τα ανασχεδιασμένα φώτα ημέρας LED που ακολουθούν τις ακμές του αμαξώματος, ενώ το προφίλ παραμένει απαράλλακτο με μόνη διαφορά τις νέες ζάντες με τα ελαστικά 235/45R17 να κάνουν την διαφορά.

Το πίσω μέρος εξακολουθεί να κυριαρχείται από τις δυο τεράστιες κεντρικά τοποθετημένες εξατμίσεις που ψαρώνουν εκείνους που ακολουθούν αφήνοντας ταυτόχρονα υποσχέσεις για επιδόσεις και ηχητικές απολύσεις σε όσους κινούνται με αυτό..

Ανακεφαλαιώνοντας, κάποιος που αγαπά τα αυτοκίνητα βρίσκει δυο τρόπους  να σχολιάσει την εμφάνιση ενός Honda Civic 1.5 VTEC Turbo: Ο πρώτος έχει να κάνει με το πως δείχνει πριν το οδηγήσει και ο δεύτερος με το πως νοιώθει ότι είναι αφού το έχει οδηγήσει…

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα καταλαβαίνεις αμέσως πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα Honda Civic, καθώς ο γενικότερος σχεδιασμός του ταμπλό έχει όλες τις ιδιαιτερότητες που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια η Ιαπωνική εταιρεία-και που μάλλον έχει αρχίσει να κουράζει..

Όλα τα πλαστικά είναι ποιοτικά και αφρώδη- και αν ξεπεράσει κανείς το «τρολλάρισμα» από το σκληρό πλαστικό που καλύπτει τον πίνακα οργάνων, τότε η γενικότερη εικόνα είναι  ποιοτικά και εργονομικά ευχάριστη.

Ο πίνακας οργάνων έχει μια κεντρική οθόνη η οποία είναι εξαιρετικά ευδιάκριτη και έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός κατά την οδήγηση.

Η γενικότερη εικόνα συμπληρώνεται με δύο δυσανάγνωστα όργανα που βρίσκονται εκατέρωθεν της κεντρικής οθόνης- και δείχνουν κάπως φτωχά σε σχέση με την ποιότητα του υπόλοιπου συνόλου.

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό χαμηλά μέσα στο αυτοκίνητο και πραγματικά δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε supercar αφού νοιώθεις ότι κάθεσαι σχεδόν πάνω στο δρόμο.

Είναι μια ξεχωριστή αίσθηση για αυτή την κατηγορία που έχει φυσικά και την ουσιαστική επίπτωση στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, αφού με αυτό τον τρόπο το κέντρο βάρους μεταφέρεται ένα εκατοστό χαμηλότερα- που μπορεί να σας ακούγεται λίγο, αλλά πιστέψτε με όπως θα δείτε παρακάτω είναι πολύ σημαντικό.

Τα καθίσματα εντυπωσιάζουν παρέχοντας αρκετή άνεση όμως η πλευρική στήριξη που προσφέρουν υπολείπεται της πλευρικής πρόσφυσης που επιτυγχάνεται από το πλαίσιο.

Παράλληλα παρά την χαμηλή θέση οδήγησης και το διπλό, μικρό πίσω παράθυρο- που επιτέλους απέκτησε καθαριστήρα, η ορατότητα είναι ανέλπιστα καλή προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ υπάρχει και κάμερα οπισθοπορείας που ενεργοποιείται με την επιλογή της όπισθεν.

Το τιμόνι έχει σωστό μέγεθος και λαβή, όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια- που ούτε εργονομικά με ενθουσίασαν, ούτε με την εμφάνιση τους.

Θα προτιμούσα κάτι πιο απλό και λειτουργικό, αλλά από ότι φαίνεται οι εποχές έχουν αλλάξει και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

Πιο ψηλά στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μία οθόνη αφής η οποία επιτρέπει την πλοήγηση στα συστήματα του media center μέσω ενός φιλικού λειτουργικού android.

Επιτέλους στο νέο σύστημα τα μενού έχουν γίνει λογικά και η χρήση των εφαρμογών γρήγορη και κατανοητή, κάνοντας το σύστημα πολυμέσων της προηγούμενης γενιάς να μοιάζει με ένα κακό όνειρο-που πάει, πέρασε!

Χαμηλότερα, κάτω  από την οθόνη βρίσκονται τα περιστροφικά χειριστήρια του αποδοτικότατου κλιματισμού και ένα μεγάλο και πρακτικό ράφι που διαθέτει και υποδοχή επαγωγικής φόρτισης κινητών.

Πίσω από τον επιλογέα βρίσκεται το ηλεκτρικό χειρόφρενο και ένας διακόπτης που δείχνει ένα αμορτισέρ και ενεργοποιεί το Adaptive Performance Damper που επιτρεπτή την ρύθμιση της σκληρότητας των αμορτισέρ σε δύο θέσεις.

Τέλος θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία στην απλότητα και στην εργονομία του εσωτερικού που στην εποχή των “space invaders” εξακολουθεί να διαθέτει διακόπτες που κάνουν κλικ και που βρίσκονται στην σωστή θέση.  

Άνεση /Χώροι

Το Honda Civic 1.5 VTEC Turbo είναι προικισμένο με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και θήκες για ποτήρια, ενώ η διάταξη της κεντρικής κονσόλας κρύβει από κάτω έναν έξυπνο χώρο αποθήκευσης και φυσικά μια ολόκληρη σειρά με USB και HDMI υποδοχές.

Χάρη στο μακρύ μεταξόνιο των 2,7 μέτρων οι χώροι είναι απολύτως επαρκείς για μια πενταμελή οικογένεια -κυρίως σε ότι αφορά το πλάτος και το σχήμα του πίσω καθίσματος που φιλοξενεί τρία άτομα, ενώ οι πίσω πόρτες που ανοίγουν διάπλατα στις 90 μοίρες κάνουν εύκολη την πρόσβαση επιβατών ή την πρόσδεση παιδιών στα ειδικά καθίσματα.

Ωστόσο τα κεφάλια εκείνων που κάθονται στις ακραίες θέσεις θα βρίσκονται σε μόνιμη επαφή με την οροφή, εάν το ύψος τους υπερβαίνει το 1,80 εκ. κάτι που σίγουρα οφείλεται στο ότι το αυτοκίνητο της δοκιμής διέθετε μια όμορφη οροφή.

Ο χώρος αποσκευών είναι βαθύς και χωρά 420 λίτρα, ενώ η πίσω πόρτα ανοίγει μέχρι χαμηλά και έχει μεγάλο φάρδος-κάτι που κάνει τη φόρτωση αντικειμένων πιο εύκολη.

Φυσικά οι πλάτες πέφτουν σε δυο άνισα τμήματα αποκαλύπτοντας έναν επίπεδο χώρο αποσκευών 1200 λίτρων!

Η ποιότητα συναρμογής βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα καθώς στο εσωτερικό δεν υπάρχει ο παραμικρός τριγμός, ενώ και η ηχομόνωση είναι αρκετά αποτελεσματική.

Ασφάλεια

Το Honda Civic 1.5 VTEC Turbo διαθέτει και μια σειρά τεχνολογιών ασφαλείας που περιλαμβάνονται στο Honda Sensing System και ενώ μου είναι προσωπικά αδιάφορες οφείλω να τις αναφέρω- έστω και  επιγραμματικά: Collision Mitigation Braking System, Lane Keeping Assist System, Traffic Sign Recognition, Blind Spot Information με Cross Traffic Monitor, και αλλά πολλά!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτά τα συστήματα είστε στο λάθος website καθώς δεν ξέρω καν- πως και αν λειτουργούν!  Χρησιμοποιήστε το google!

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του Honda Civic 1.5 VTEC Turbo θα βρούμε τον γνωστό και από το από το Honda CR-V 1.5 VTEC 193 PS AWD CVT τετρακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα των 1498 κ. εκ αμέσου ψεκασμού που με την βοήθεια της τεχνολογίας i-VTEC αποδίδει ισχύ 182 PS στις 5.600 rpm και ροπή 240Nm/2,000-5,0000 rpm.

Ο κινητήρας χάρη στη μικρή τουρμπίνα είναι γενικά πρόθυμος από χαμηλά και είναι γενικά αθόρυβος εφόσον δεν ξεπεράσει τις 5,500 σαλ, όπου από εκεί και μέχρι την κόκκινη περιοχή ενώ τραβάει ικανοποιητικά, ηχητικά ακούγεται να δυσανασχετεί με αυξημένους κραδασμούς και θόρυβο.

Μιας και μιλάμε για τον θόρυβο, δυστυχώς δεν καταφέρνει να ικανοποιήσει τις προσδοκίες που γεννούν οι μεγάλες μπούκες στο πίσω μέρος και ο ήχος που εκπέμπεται-μέσα και έξω- θα μπορούσε να ανήκει σε οποιοδήποτε Golfoειδές του ανταγωνισμού.

Εδώ υπάρχει φάουλ!   

Παράλληλα επειδή είναι εξαιρετικά γραμμικός στην απόδοση του δεν δημιουργεί την αίσθηση ότι το Civic των 182 ίππων είναι αρκετά γρήγορο κάτι που φυσικά διαψεύδεται από τις πραγματικές επιδόσεις.

Αυτός ο κινητήρας θα ταίριαζε σε ένα SUV, όμως εδώ θα ήθελα κάτι πιο άγριο και με πιο έντονο χαρακτήρα…και ήχο.

Ευτυχώς για να αποζημιώσει τον οδηγό το κιβώτιο ταχυτήτων που μεταφέρει την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς έχει μια εκπληκτική σαφήνεια στην λειτουργία του και διαθέτει ένα απολαυστικό «κλικ» στο κούμπωμα των σχέσεων που χαρακτηρίζει τα καλά κιβώτια της Honda.

Ο κινητήρας αν επιλέξετε το πρόγραμμα ECO μπορεί χωρίς ιδιαίτερο κόπο να καταναλώνει από 5,8-6,5 λίτρα στην πόλη και να ταξιδεύει το αεροδυναμικό  Honda Civic 1.5 VTEC Turbo με 130-140 χλμ/ω με λιγότερα από 7 λίτρα/100 χλμ.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες ότι μπορείτε να δείτε και 225 χιλιόμετρα στο ψηφιακό καντράν, ενώ για την διαδικασία επιτάχυνσης 0-100 χλμ/ω το Honda Civic 1.5 VTEC Turbo επιτυγχάνει χρόνο μικρότερο των 8,5 δευτερολέπτων.

Ανάρτηση Φρένα

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα Mc Pherson μπροστά, ενώ πίσω διαθέτει πολλαπλούς συνδέσμους και είναι ολοκληρωτικά φτιαγμένη από ελαφριά κράματα αλουμινίου για χαμηλό μη αναρτώμενο βάρος και βελτιωμένη ευστάθεια στο φρενάρισμα.

Είναι εξαιρετικά ρυθμισμένη και καταφέρνει να ισορροπεί ακριβώς στο όριο της άνεσης και του ελέγχου του αμαξώματος.

Ωστόσο πιέζοντας ένα διακόπτη δίπλα από τον επιλογέα τα αμορτισέρ αλλάζουν την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς και γίνονται πιο άμεσα στις αντιδράσεις ενώ περιορίζουν και τις κλίσεις στις στροφές.

Τα φρένα περιλαμβάνουν αεριζόμενους δίσκους σε όλους τους τροχούς και είναι δυνατά, παραμένοντας ανθεκτικά σε όλες τις περιπτώσεις.

Τέλος, το τιμόνι είναι ευχάριστα βαρύ και διατηρεί σε όλες τις καταστάσεις μια εξαιρετική πληροφόρηση για τα όσα συμβαίνουν στους μπροστινούς τροχούς. Πραγματικά εξαιρετικό!

 Στην Πόλη

Η κίνηση μέσα στην πόλη είναι απρόσμενα άνετη σε ότι αφορά τα στενά και την αλλαγή λωρίδων, ενώ το Honda Civic 1.5 VTEC Turbο χάρη στα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια των τριτοκοσμικών δρόμων μας χωρίς να κουράζει τους επιβάτες- παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ με τα οποία ήταν εξοπλισμένη η έκδοση της παρουσίασης.

Παράλληλα έχει γίνει και καλή δουλειά στην ηχομόνωση καθώς στις χαμηλές στροφές λειτουργίας του κινητήρα ο θόρυβος απομονώνεται με εντυπωσιακό τρόπο..

Το τιμόνι είναι κάπως βαρύ στην πόλη, όμως κόβει πολύ και βοηθά στους ελιγμούς στα στενά και επειδή δεν είναι ηλεκτρικής υποβοήθησης, αλλά μηχανικής, έχει φανταστική αίσθηση.

Η συμπεριφορά του Honda Civic 1.5 VTEC Turbο, μέσα στην πόλη όταν επιλεγεί η μαλακή ρύθμιση των αμορτισέρ είναι μια ευχάριστη έκπληξη και θα έλεγα ότι ο γερμανικός ανταγωνισμός μάλλον τα έχει βρει δύσκολα και εδώ!

Εκεί που χρειάζεται αρκετή προσοχή είναι στο τέλειωμα των κατηφορικών δρόμων και στα σαμαράκια, όπου το μακρύ ρύγχος θα κάνει το κάτω μέρος του χαμηλού σπόιλερ να βρει εύκολα στον δρόμο.

Η κατανάλωση σε ημιαστική χρήση εύκολα θα πέσει κάτω από 6 λίτρα, ενώ αν κινείστε συχνά στο πηγμένο από κίνηση κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να υπολογίζετε κάτι γύρω στα 6,7 λίτρα /100χλμ.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο το Honda Civic 1.5 VTEC Turbο βρίσκεται σε περιβάλλον που ταιριάζει σε ένα αμάξωμα που χάρη στο αεροδυναμικό του σχεδιασμό (Cx 0,25) και την κορυφαία ηχομόνωση ταξιδεύει άνετα, όμως καθώς τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν ο θόρυβος από την κύλιση των ελαστικών αρχίζει να ενοχλεί.

Ίσως στις εκδόσεις με τις ζάντες των 16’’ να μην υπάρχει αυτό το βούισμα από τους τροχούς –και ίσως αυτό να αποτελεί και ένα κριτήριο για να επιλέξετε τις πιο μικρές –και φτηνές- ζάντες.

Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες παρέχει πολύ καλή πληροφόρηση και το μόνο παράπονο που είχα ήταν μια σχετική ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους- κάτι που όμως είναι αναμενόμενο από ένα τόσο αεροδυναμικό αυτοκίνητο.

Σε ότι αφορά την συμπεριφορά στις ψηλές ταχύτητες, μου είπαν (αφού εγώ δεν τρέχω) ότι στην Υλίκη το Honda Civic 1.5 VTEC Turbο στρίβει με απόλυτη σιγουριά με το κοντέρ να βρίσκεται σταθερά γύρω από την 2η εκατοντάδα χιλιομέτρων και το τιμόνι να διαβάζει άριστα τον δρόμο και τις αντιδράσεις της ανάρτησης.

Ειδικά όταν επιλέξετε από το πλήκτρο την πιο σκληρή ρύθμιση της ανάρτησης οι κλίσεις στις στροφές είναι σχεδόν ανύπαρκτες κάτι που δημιουργεί στους επιβάτες την ψευδαίσθηση ότι κινούνται με μικρότερη ταχύτητα και έτσι δεν θα ακούτε συνεχώς το γνωστό «πιο σίγα»…

Χάρη στην καλή αεροδυναμική, η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 6,7 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 9,7 λίτρα ανά 100χλμ.

Στρίβοντας

Στις στροφές υψηλών ταχυτήτων το Honda Civic 1.5 VTEC Turbο παραμένει πεισματικά ουδέτερο και αν πιεστεί πολύ παρουσιάζει μια προοδευτική υποστροφή που ελέγχεται εύκολα και γραμμικά αφήνοντας το γκάζι.

Το Honda Civic 1.5 VTEC Turbο διαθέτει το ίδιο σύστημα ευστάθειας που είχαμε περιγράψει στο τεστ του Honda Civic Type R το οποίο όταν για παράδειγμα το αυτοκίνητο στρίβει δεξιά, οι εσωτερικοί (δεξιοί) τροχοί έχουν αρχίσει από νωρίς να φρενάρουν όσο χρειάζεται για να κάνουν το αυτοκίνητο πιο ευκίνητο και σταθερό μέσα στην στροφή.

Έτσι καθώς το βάρος μεταφέρεται στα αμορτισέρ με προοδευτικό τρόπο εκείνα έχουν τον χρόνο να απορροφήσουν την μεταφορά βάρους την ώρα που οι τροχοί δημιουργούν ακριβώς τις δυνάμεις που χρειάζονται για να στρίψει το Honda Civic 1.5 VTEC Turbο μέσα στην στροφή.

Η λειτουργία του συστήματος το κάνει εχθρικό προς τους Ισπανικούς ταρανδούς και έτσι οι επιδόσεις του Civic στο απόλυτο για κάποιους τέστ το κάνει να επιτυγχάνει χειρότερες επιδόσεις από το Peugeot 3008!

Αν δείτε τάρανδο στον δρόμο ανοίξτε την πόρτα κατεβείτε γρήγορα και ψάξτε να βρειτε ένα εγκεκριμένο από τους Ισπανούς SUV για να συνεχίσετε με ασφάλεια το ταξίδι σας!

OMG και 3 LOL…που λενε και τα παιδιά μας!

Πίσω στο σύστημα ευστάθειας που σε συνδυασμό με το Adaptive Performance Damper που σφίγγει πειστικά την ανάρτηση (χωρίς να γίνεται τούβλο) και περιορίζει τις κλίσεις μέσα στην στροφή δίνουν στον οδηγό ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης που του επιτρέπει να αυξήσει τον ρυθμό του.

Τα περιθώρια πλευρικής και ελκτικής πρόσφυσης που προσφέρει η ανάρτηση μπορούν με άνεση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός μεγαλύτερου κινητήρα και έτσι σύντομα θα διαπιστώσετε ότι γρήγορα μαζεύετε φόρα και κινείστε με απίστευτες ταχύτητες μέσα στις στροφές!

Αν το οδόστρωμα είναι καλό, είναι σχεδόν αδύνατον να νοιώσεις ότι το ESP κόβει τον κινητήρα καθώς οι φαρδιοί τροχοί και η ανάρτηση μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ροπής στον δρόμο και το Civic πετιέται μπροστά-και μέσα στην στροφή.

Αντίθετα θα διαπιστώσετε ότι τα ηλεκτρονικά είναι εξαιρετικά παρεμβατικά σε ότι αφορά την ουρά του αυτοκινήτου καθώς ότι και να κάνεις είναι σχεδόν αδύνατον να ανοίξεις την τροχιά του πίσω μέρους με μεταφορά του βάρους στην στροφή.

Το Honda Civic 1.5 VTEC Turbο κάνει τα πάντα να φαίνονται εύκολα: σημαδεύεις την στροφή, πατάς γκάζι και το μπροστινό μέρος μένει καρφωμένο στην θέση του με την δύναμη του κινητήρα να περνά ατόφια στον δρόμο και κρατώντας την τροχιά του αυτοκινήτου χωρίς δράματα.

Μαθαίνοντας το πώς συμπεριφέρεται το αυτοκίνητο σε αυτούς τους ρυθμούς, μετά από λίγο για να παίξω άρχισα να παίρνω λίγο πιο κλειστές γραμμές προβλέποντας την ελαφριά πλαγιολίσθηση που ακολουθούσε και άρχισα να στρίβω με ένα τρόπο οδήγησης που θα κάνει πάλι πολλούς πιο έμπειρους δοκιμαστές να μου κάνουν παρατηρήσεις για το πώς οδηγώ.

Ίσως θα πρέπει και εγώ να επικεντρωθώ στο Infotainment System… ή μήπως όχι?

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο που στέκεται στις στροφές καλύτερα από όσο κοστίζει- και που κάνει ακριβότερες κατασκευές να ξύνουν τους εγκεφάλους της Bosch ψάχνοντας στους χάρτες τους για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να σταθούν δίπλα στην άψογα ρυθμισμένη ανάρτηση του Honda Civic 1.5 VTEC Turbο!

Συμπέρασμα

Δεν θέλω να μιλήσω για την σχεδίαση του εξωτερικού…

Αν μιλήσουμε για τους χώρους και την ποιότητα κατασκευής στο εσωτερικό τότε νομίζω ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε ανταγωνισμό στους premium κατασκευαστές της κατηγορίας C, ενώ αν πιάσουμε συζήτηση για την δυναμική συμπεριφορά, τότε ακόμη και εκείνοι θα δυσκολευτούν.

Το τέλειο πακέτο προδίδεται από την άχρωμη γραμμική λειτουργία που αναζητάς στον κινητήρα όταν βλεπεις τις διπλες εξατμίσεις- και φυσικά από τον θόρυβο που είναι ανακόλουθος με τις παραγόμενες επιδόσεις.

Το Honda Civic 1.5 VTEC Turbο για όλα αυτά που προσφέρει είναι τελικά φτηνό-και έτσι τα περίπου €30Κ που κοστίζει το αυτοκίνητο που οδήγησα είναι απολύτως δικαιολογημένα αν λάβουμε υπόψη και το επίπεδο του εξοπλισμού.

Το Honda Civic 1.5 VTEC Turbο μπορεί να συγκριθεί στα αλήθεια μόνο με τους premium ανταγωνιστές και τότε η τιμή στην όποια πωλείται αποτελεί ευκαιρία!

Τότε αναρωτιέστε πολύ σωστά-γιατί δεν έχουν γεμίσει οι δρόμοι με το Honda Civic 1.5 VTEC Turbο?

Η απάντηση είναι απλή!

Η εξεζητημένη εμφάνιση και το χωρίς φαντασία ταμπλό αποτρέπει τους υποψήφιους αγοραστές από να το οδηγήσουν. Όμως ακόμη και όταν το οδηγήσουν για λίγο υπό την επίβλεψη ενός πωλητή στην διάρκεια ενός test-drive δεν θα μπορέσουν ποτέ να εκτεθούν στην μαγεία αυτού του αυτοκινήτου.

Γιατί αν ψάχνεις για  premium hatchback- και αφου οδηγήσεις για αρκετή ώρα το  Honda Civic 1.5 VTEC Turbο δεν μαγευτείς, τότε κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει!

Το Honda Civic είναι ένα από τα καλύτερα Hatchbacks της κατηγορίας C- και το Honda Civic 1.5 VTEC Turbο είναι νομίζω το καλύτερο Civic!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η εξεζητημένη εξωτερική εμφάνιση και το κουρασμένο αισθητικά ταμπλό.
  • Η γραμμικότητα και ο ήχος του κινητήρα που δεν μπορούν να προσφέρουν την αίσθηση που υπόσχεται η εξωτερική εμφάνιση.

Θα θυμάμαι

  • Κανένα Hatchback δεν στρίβει σαν το Civic και αν στρίβει αυτό επιτυγχάνεται με πολύ περισσότερα χρήματα.
  • Τον δυνατό και οικονομικό κινητήρα και τους άπλετους χώρους για όλη την οικογένεια.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty