Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Subaru Forester e-Boxer Hybrid Δοκιμή / Test drive

Subaru Forester e-Boxer Hybrid Δοκιμή / Test drive

Η συμβίωση με το Subaru Forester e-Boxer Hybrid σε κάνει να σκεφτείς όλη την ιστορία που κρύβεται επιμελώς πίσω από μια ομολογουμένως ιδιαίτερη εμφάνιση που αποτελεί απλώς το περιτύλιγμα ενός θρύλου που μοιάζει να νικήθηκε από την πραγματικότητα που εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι επιλέξαμε με τις προτιμήσεις μας.

Τα Subaru τα παλία τα χρόνια δικαιολογημένα δεν άρεσαν σε πολλούς καταναλωτές, όμως λατρεύτηκαν από μια γενιά Σουμπαρόσαυρών που σήμερα βρίσκεται υπό διωγμό από τις στρατιές των «καθώς πρέπει», των οικολόγων, των πραγματιστών και των “καλοχτενισμένων γενειάδων”.

Σαν μέρος του Toyota Group,  αποφασίστηκε από τους σοφούς της διοίκησης, ότι τα αυτοκίνητα της « Ιαπωνικής Citroen» αν θέλουν να πουλάνε «καλά» θα έπρεπε να υποστούν μια διαδικασία “Τογιοτοποίησης” του χαρακτήρα τους.

To RAV-4 δεν μπόρεσε ποτέ να κερδίσει στα ίσια το Forester και να που τώρα φώναξε την μαμά του για να καθαρίσει!

Ο ιός RAV-4 μπήκε στο σύστημα του αγαπημένου μου Forester μετά την 3η του γενιά-και  χωρίς να το αντιληφθούμε αλλοτριώσε τον επαναστάτη μετατρέποντας τον σε ένα χρήσιμο και διακεκριμένο μέλος της κοινωνίας των αυτοκινήτων.

Χωρίς να το καταλάβουμε όλοι εμείς οι υποστηρικτές της χαράς της οδήγησης πνιγήκαμε στα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου και υποταχθήκαμε στην λογική που μας επιβλήθηκε από εκείνους που αποφασίζουν.

Το νέο Forester είναι ένα είδος «αυτοκινούμενου γενίτσαρου», που όχι μόνο έχει αρχίσει να ξεχνά τις ρίζες του, αλλά μοιάζει να αριστεύει και στις νέες αξίες που σχεδιάστηκε να πρεσβεύει. Αυτό είναι καλό εμπορικά, αφού ένα προϊόν  πρέπει να ικανοποιεί  τις ανάγκες ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου καταναλωτικού κοινού.

Οι πωλήσεις στην Αμερική και την Αυστραλία-που αποτελούν τις αγορές στόχους της Subaru-  απογειώθηκαν και όλοι ήσαν χαρούμενοι μετρώντας τα κέρδη τους από τις πωλήσεις.

Όσοι νοσταλγούμε το Forester “περίπτερο” της πρώτης γενιάς με τον Boxer να κυριαρχεί με τον χαρακτήρα του, θα μείνουμε με την ανάμνηση να σβήνει με τα χρόνια στο μυαλό μας.

Μεταξύ μας δηλαδή, δεν ήταν και φυσιολογικά πράγματα αυτά …ή μήπως ήταν τότε-και τώρα δεν είναι?

Όσοι πιστεύουμε ότι τα Subaru δεν είναι απλά προϊόντα,απλά ελπίζουμε ο δρόμος που έχει επιλεχθεί να μην τα οδηγήσει στην άμβλυνση των χαρακτηριστικών τους όπως έγινε ας πούμε με τα Citroen στην PSA που πλέον δεν θυμίζουν τίποτε από το ένδοξο παρελθόν τους.

Οι ελπίδες ότι αυτό δεν θα συμβεί γίνονται βάσιμες όταν αρχίσεις να το οδηγείς, καθώς μπορεί τα διαφορικά να άλλαξαν, ο κινητήρας να ακούγεται κανονικός και να θυμίζει RAV Hybrid, αλλά η λειτουργία της ανάρτησης και το υπέροχο τιμόνι λειτουργούν σαν το κόκκινο χάπι του Matrix αποκαλύπτοντας ότι μέσα στο σχεδιαστικό τμήμα της SUBARU υπάρχει ακόμη ισχυρή αντίσταση απέναντι στην σχεδιαζόμενη Toyotoποίηση. 

Το Subaru Forester e-Boxer Hybrid πατάει στην ολοκαίνουρια Παγκόσμια Πλατφόρμα της SUBARU (SGP) η οποία ήδη λανσαρίστηκε με τα XV και Impreza από το 2018 και που δίνει στο Subaru Forester e-BOXER ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και χώρους.

Δεν  προκαλεί καμία έκπληξη σε όσους γνωρίζουν ότι στο Euro NCAP, το Forester βαθμολογήθηκε με πέντε αστέρια και πέτυχε βαθμολογία 97% στην προστασία ενηλίκων και 91% για τα παιδιά εξασφαλίζοντας τον τίτλο του ασφαλέστερου αυτοκινήτου της κατηγορίας SUV για το 2019.

Το μήκος του αμαξώματος βρίσκεται τώρα στα 4.625 χλστ(+7 εκ.), το πλάτος 1.815 χλστ.(+3 εκ.) και ύψος στα 1.730 χλστ. (+3 εκ.) ενώ το μεταξόνιο έχει μεγαλώσει και αυτό κατά 14 εκατοστά (!) και βρίσκεται τώρα στα 2.769 χλστ.

Εμφάνιση

Η όψη του Subaru Forester e-Boxer Hybrid με τους χοντρούς προφυλακτήρες και τα LED φωτιστικά σώματα μπορεί να μην είναι απολύτως όμορφή, όμως έχει μια νότα ιστορικής «παραξενιάς» που θυμίζει τον πατριάρχη της σειράς.

Αν δεν είχε αυτή την ακανόνιστη μορφή με το καπό να χαμηλώνει κάπως μπροστά απο το παρμπρίζ θυμίζοντας αθλητικό παπούτσι μετά την χρήση, αυτό το σχήμα μπορούσε να ανήκει σε οποιοδήποτε σύγχρονο 4Χ4-και να ήταν απαραίτητο να κοιτάξει κάνεις το μεγάλο μπλε σήμα με τις Πλειάδες για να βεβαιωθεί για την προέλευση του.

Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες παραμένουν εξασφαλίζοντας έτσι καλή περιφερειακή ορατότητα στον οδηγό αλλά και φωτεινό εσωτερικό στους επιβάτες.

Αυτό, το τελευταίο, είναι κάτι που λείπει από τον ανταγωνισμό που δείχνει μια τάση να θυσιάζει την πρακτικότητα στον βωμό του design.

Οι πόρτες έχουν αρκετά μεγάλο ύψος και κατεβαίνουν μέχρι χαμηλά καλύπτοντας τους μασπιέδες και προστατεύοντας τα πόδια και τα παπούτσια σας από την λάσπη του δρόμου όταν μπαίνετε στο αυτοκίνητο.

Να θυμάστε ωστόσο ότι αν παρκάρετε δίπλα από ένα ψηλό πεζοδρόμιο τότε οι πόρτες μπορεί να βρουν εύκολα πάνω του-και να μην ανοίγουν… Εκεί θέλει λίγη προσοχή για να μην τις τραυματίσετε..

Η πίσω πόρτα και οι- νομίζω- όμορφοι σκαλιστοί προφυλακτήρες ενσωματώνουν αθόρυβα το μεγάλο πίσω κρύσταλλο που διευκολύνει την ορατότητα του οδηγού προς τα πίσω, ενώ τα φωτιστικά σώματα είναι λιτά και όμορφα.

Το ιαπωνικό SUV στέκεται 22 εκατοστά ψηλότερα από τον δρόμο- και έχοντας γωνίες προσέγγισης, ράμπας και αποχώρησης 20, 21 και 26 μοίρες αντίστοιχα, επιλέγει μια δυναμική εκτός δρόμου εμφάνιση που σαν στόχο έχει να διαφημίζει και τις πραγματικές του δυνατότητες.

Εσωτερικό

Η αίσθηση ευρυχωρίας στο εσωτερικό του Subaru Forester e-BOXER είναι πραγματικά εντυπωσιακή καθώς οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες φωτίζουν το σκουρόχρωμο εσωτερικό, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν και εξαιρετική ορατότητα προς όλες τις κατευθύνεις.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η  εργονομία είναι υπεράνω κριτικής, ενώ παρότι υπάρχουν μερικές «Subarιες» με τους πολλούς και «ρετρό» σε σχεδιασμό διακόπτες αριστερά από το ταμπλό η γενικότερη εικόνα είναι σύγχρονη και όμορφη.

Μπροστά από τον οδηγό είναι τοποθετημένος ο αναλογικός πίνακας οργάνων (…ήθελε ένα ψηφιακό!) ο οποίος είναι μεγάλος, ευανάγνωστος και φωτεινός, ενώ κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου οι βελόνες με την λειτουργία sweep πετιούνται στιγμιαία στο μέγιστο άκρο και επανέρχονται άμεσα, όπως στα αγωνιστικά αυτοκίνητα… για να μην ξεχνιόμαστε!

Πάνω στο τιμόνι υπάρχουν πολλά κουμπάκια (σίγουρα πιο πολλά από όσα πρέπει) με πιο σημαντικό εκείνο που γράφει Si-Drive, τα χειριστήρια του lane control, του on board computer, του multimedia, του cruise control,… και είμαι σίγουρη ότι ξεχνάω δύο –τρία κουμπιά ακόμη!

Η κεντρική κονσόλα φιλοξενεί την οθόνη 10’’ του ολοκαίνουριου multimedia center, ενώ στην κορυφή του ταμπλό βρίσκεται η κλασσική πλέον οθόνη με τις πληροφορίες του on-board computer για την κατανάλωση, θερμοκρασία, χιλιομετρητές κτλ.

Το σύστημα κλιματισμού διαθέτει ευτυχώς δικούς του ανεξάρτητους διακόπτες ρύθμισης, αν και οι ενδείξεις της λειτουργιάς του βρίσκονται μέσα στην οθόνη πολυμέσων αφαιρώντας πόντους ευχρηστίας.

Τα πλαστικά στο ταμπλό είναι μαλακά και ποιοτικά, ενώ στα πλαϊνά panels των θυρών συνεχίζεται το μαλακό υλικό. Υπάρχουν κάτι αδικαιολόγητα σκληρά πλαστικά σε κάποια εμφανή σημεία που όμως δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να επηρεάσουν την γενικότερη εικόνα.

Η ποιότητα κατασκευής και συναρμογής είναι επιπέδου.. Subaru. Δεν τρίζει και δεν θα τρίζει τίποτε.

Άνεση/Χώροι

Η θέση οδήγησης του Subaru Forester e-Boxer Hybrid τοποθετεί τον οδηγό ψηλά όπως αρμόζει σε ένα SUV.

Θα βολέψει αμέσως τον οδηγό που απολαμβάνει μια εξαιρετική αίσθηση ορατότητας προς όλες τις κατευθύνσεις-κάτι που σπανίζει στις ημέρες μας!

Τα θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα έχουν μέτρια πλευρική στήριξη, όμως είναι άνετα και ο σχεδιασμός τους διευκολύνει την άνετη είσοδο στο εσωτερικό .

Ο χώρος για το κεφάλι των επιβατών είναι άπλετος και θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς που τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί στην ανάγκη να υπομένουν αυτοκίνητα που το κεφάλι τους ακουμπά μόνιμα στην οροφή.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι με μια λέξη άψογοι- τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι-και έχει την δυνατότητα να μεταφέρει με άνεση τρεις ενήλικες επιβάτες στο πίσω κάθισμα. Το μοναδικό παράπονο θα έρθει από το αρκετά εξογκωμένο τούνελ της μετάδοσης που θα ενοχλήσει τα πόδια του μεσαίου επιβάτη.

Οι πίσω θέσεις διαθέτουν δύο επιπλέον USB ports και το δικό τους σύστημα εξαερισμού με αεραγωγούς, ενώ οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο διευκολύνοντας την είσοδο των επιβατών και την πρόσδεση των παιδιών στα ειδικά καθίσματα.

Παντού θα βρείτε διάσπαρτες θήκες για γυαλιά, κινητά, ποτήρια και μπουκαλάκια, ενώ το ντουλάπι μπροστά από τον συνοδηγό όσο και ο αποθηκευτικός χώρος που σχηματίζεται κάτω από το υποβραχιόνιο έχουν όλα ικανοποιητικό μέγεθος.

Ο χώρος αποσκευών είναι πραγματικά τεράστιος, προσφέροντας όμως λόγω των μπαταριών κατά 10 λίτρα μικρότερη χωρητικότητα σε σχέση με το παρελθόν φτάνοντας έτσι τα 510 λίτρα.

Εξοπλισμός

Το Subaru Forester e-Boxer Hybrid  έχει τρία επίπεδα εξοπλισμού, τα Free,  Style και Premium. Το Free που ξεκινά από τις €39.950 περιλαμβάνει το πακέτο οδηγικών βοηθημάτων EyeSight, αέροσακο γονάτων οδηγού, ενεργό cruise control, φώτα LED, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, σύστημα πολυμέσων με έγχρωμη οθόνη αφής 8”, κάμερα οπισθοπορείας, ζάντες αλουμινίου 17” κ.ά.

Κινητήρας-E-Boxer

Ο κινητήρας 2.0L BOXER DI μπορεί να αποτελείται από 80% νέα εξαρτήματα, όμως στην ουσία του παραμένει ο γνωστός μας δίλιτρος τετρακύλινδρος μποξέρ κινητήρας με τους τέσσερις εκκεντροφόρους επικεφαλείς οι οποίοι διαθέτουν ένα σύστημα διαρκώς μεταβαλλόμενου χρονισμού για τις 16 βαλβίδες τους.

Η απόδοση του κινητήρα στο Subaru Forester e-Boxer Hybrid έχει πέσει θύμα των κανονισμών ρύπων και η ιπποδύναμη του φτάνει μόλις τους 150 ίππους στις 6,000 σαλ, ενώ η ροπή του στα 194 Νm) στις 4,000 σαλ.

Το Subaru Forester e-Boxer Hybrid  διατίθεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο μεταβλητών σχέσεων (CVT) το οποίο διαθέτει δύο προγράμματα λειτουργίας που επιλέγονται από τον επιλογέα. Στην αυτόματη λειτουργία το πρόγραμμα φροντίζει για την οικονομική και άνετη μετακίνηση του Subaru Forester e-BOXER.

Φυσικά στην εποχή που ζούμε έπρεπε να ενδυναμωθεί η οικολογική εικόνα της αγαπημένης εταιρείας και έτσι αποφασίστηκε ο δίλιτρος boxer κινητήρας να συνδυαστεί με έναν ηλεκτροκινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος 16,7 ίππων και 66Nm ροπής, που είναι ενσωματωμένος στο κιβώτιο και βρίσκεται μετά τον μηχανισμό του CVT παραμένοντας κοντά στο κέντρο βάρους του οχήματος.

Ο ηλεκτροκινητήρας μπαίνει στο παιχνίδι στις χαμηλές μόνο στροφές με αποτέλεσμα η δύναμη και ροπή του να μην προστίθεται στην συνολική δύναμη του Boxer- και έτσι η συνολική δύναμη που ανακοινώνεται παραμένει στους 150 ίππους και όχι στους 166,7 που ίσως να νομίζαμε.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου 118V Li-Ion έχουν μικρή χωρητικότητα, μόλις 0,57 kWh και βρίσκονται κάτω από τον χώρο αποσκευών και πάνω από τον πίσω άξονα, χαμηλώνοντας κι άλλο το κέντρο βάρους και δίνοντας ακόμα πιο ισορροπημένη κατανομή του βάρους του οχήματος εμπρός/πίσω(51-49) σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο(52-48).

Το συνολικό βάρος του υβριδικού συστήματος δεν ξεπερνά τα 110 κιλά, ανεβάζοντας μεν  το βάρος (με καύσιμα και οδηγό) στα 1685 κιλά διορθώνοντας όμως με την αρωγή του την επική αίσθηση πατιναρίσματος που αποτελεί και το μεγαλύτερο μειονέκτημα των κιβώτιων CVT.

Α! παρεμπιπτόντως το Subaru Forester e-Boxer Hybrid ανακτώντας την ενέργεια του φρεναρίσματος έχει γίνει 15% πιο οικονομικό και εκπέμπει πολύ χαμηλότερους ρύπους.

Στην πόλη με προσεκτική οδήγηση θα δείτε ίσως και λιγότερα 8 λίτρα/ 100 χλμ, που είναι πραγματικά χαμηλή αν θυμηθείτε ότι μιλάμε για ένα δίλιτρο, μόνιμα τετρακίνητο SUV του οποίου το βάρος υπερβαίνει τα 1700 κιλά.

Φυσικά στο ταξίδι ο ηλεκτροκινητήρας δεν προσφέρει στην κίνηση του Subaru Forester e-BOXER και έτσι η κατανάλωση επηρεαζόμενη από το επιπλέον βάρος του μοτέρ και των μπαταριών εκτινάσσεται στα 9,5-10 λίτρα/100χλμ. εάν κινείστε με 140 χλμ/ω.

Μετά από αυτή την ταχύτητα, η κατανάλωση ξεφεύγει!

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στις μετρήσεις που έκανα πετύχαινα πάντα χρόνους κάτω από 11,5 δευτερόλεπτα στην διαδικασία του 0-100, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει με υπομονή τα 190 χλμ/ω.

Μετάδοση

Το σύστημα συμμετρικής μετάδοσης της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς Symmetrical AWD διασφαλίζει τη βέλτιστη συνεργασία μεταξύ e-Boxer και διαφορικών, και σε συνδυασμό με το σύστημα κατανομής της ροπής – Active Τorque Split AWD, ανά πάσα στιγμή ελέγχεται και διαφοροποιείται η κατανομή της ροπής μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών.

Η αρχική κατανομή 60:40 της ροπής του κινητήρα μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα τροχών προσαρμόζεται και κατανέμεται αυτόματα εκεί που χρειάζεται σε περίπτωση ολίσθησης κάποιου τροχού και με την βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα που στις χαμηλές στροφές συνεισφέρει αποφασιστικά.

Στην πράξη το υβριδικό σύστημα μοιάζει να αποδίδει πιο σωστά μέσα στην πόλη και στο χώμα, όπου ο ηλεκτροκινητήρας βοηθά στην εκκίνηση κρύβοντας το πατινάρισμα του CVT και ενισχύοντας το έργο του ατμοσφαιρικού κινητήρα- που από την φύση του θέλει να γυρνά ψηλά για να αποδώσει την δύναμη του.

Ανάρτηση

Μια διάταξη ανεξάρτητης ανάρτησης με ανεστραμμένα γόνατα McPherson βρίσκεται στο εμπρός μέρος του Subaru Forester e-Boxer Hybrid, ενώ πίσω φυσικά χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ανάρτησης με τα διπλά ψαλίδια το οποίο με την χρήση επιμέρους τμημάτων από αλουμίνιο έχει τώρα μικρότερο μη αναρτώμενο βάρος.

Η  στήριξη της πίσω αντιστρεπτικής δοκού απευθείας στο πλαίσιο βοηθά στη μείωση της κλίσης στις στροφές χωρίς να χρειαστεί να επηρεαστεί ούτε η άνεση με την χρήση πιο σκληρών ελατηρίων, αλλα ούτε και οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων .

Η ρύθμιση της ανάρτησης εστιάζει έντονα προς την άνεση τόσο στην απόσβεση συμπίεσης όσο και στην έκταση των αμορτισέρ, κάνοντας το Subaru Forester e-BOXER να διαχειρίζεται τις ανωμαλίες του δρόμου και τις λακκούβες της πόλης με απολαυστικό τρόπο.

Στην Πόλη

Οδηγώντας το Subaru Forester e-Boxer Hybrid, η αίσθηση που αποκομίζεις από τα πρώτα κιόλας μέτρα είναι -παρόλο το αυξημένο μέγεθος του αμαξώματος- περιέργως ότι η οδήγηση μοιάζει με εκείνη ενός μικρότερου και συμπαγούς αυτοκινήτου.

Σαν να το οδηγούσα από καιρό… αυτό ένιωσα με το νέο Forester!

Το τιμόνι κόβει πολύ, έχει μάλλον μακριά κλιμάκωση και δυνατή υποβοήθηση που βοηθά στους ελιγμούς στα στενά της πόλης.

Σίγουρα το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν η στιβαρότητα του αμαξώματος που σε συνδυασμό με την άνετη ανάρτηση  περνούν πάνω από τις λακκούβες των τρισάθλιων ελληνικών δρόμων με μια πρωτόγνωρη άνεση.

Κάθεσαι ψηλά στο κάθισμα του Subaru Forester e-BOXER  και ελέγχεις το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη καθώς και η άριστη ορατότητα βοηθά στα στενά της πόλης και στο παρκάρισμα.

Το τιμόνι κόβει πολύ, έχει μάλλον μακριά κλιμάκωση (πάνω από 3 στροφές από άκρη σε άκρη) και δυνατή υποβοήθηση που βοηθά στους ελιγμούς στα στενά της πόλης.

Η άριστη ηχομόνωση, ο επίπεδος κινητήρας που δεν παράγει κραδασμούς, και η πολύ ήσυχη εξάτμιση σε ξεγελούν και μετά από λίγο νομίζεις ότι οδηγάς κάποιο χλιδάτο γερμανικό μοντέλο.

Οι μεγάλοι τροχοί καταπίνουν τις κακοτεχνίες των δρόμων μας, ενώ ακόμη και οι καλοσχεδιασμένες δημοτικές λακκούβες δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στο στιβαρό αμάξωμα.

Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάκτυλο μου-είναι γνωστό ότι δεν μου αρέσει το CVT που εμφανώς έχει φτιαχτεί για άλλους ανθρώπους, με άλλη κοσμοθεωρία από την δική μου.

Ωστόσο πρέπει να παραδεχτώ ότι μέσα στο περιβάλλον της πόλης ο ηλεκτροκινητήρας που βρίσκεται τοποθετημένος μετά το CVT συνεργάζεται άψογα με το κιβώτιο στην εκκίνηση κάνοντας το ιδανικό για το αυτοκίνητο.

Όσο δεν βιάζεστε, ο Boxer εστιάζει στην οικονομική λειτουργία, ενώ ο ρόλος του ηλεκτροκινητήρα είναι διπλός: αρχικά χρησιμοποιείται σαν γεννήτρια η οποία κατά την επιβράδυνση μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική αποθηκεύοντας την στις συστοιχίες μπαταριών λιθίου, ενώ στην συνέχεια όταν απαιτηθεί κινεί το όχημα μόνος του ή παράλληλα με τον βενζινοκινητήρα (ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα).

Το σύστημα e-Boxer Hybrid στο αστικό περιβάλλον βρίσκεται στο στοιχείο του ανακτώντας ενεργεία κατά το φρενάρισμα και βοηθώντας στην εκκίνηση και το ρολλάρισμα στις χαμηλές ταχύτητες.

Εάν έχετε όρεξη για πειραματισμούς και βρείτε ένα δρόμο χωρίς ανωφέρεια θα μπορέσετε να καλύψετε περίπου 1,5 χλμ με τις μπαταρίες  εφόσον δεν ξεπεράσετε τα 40-45 χλμ/ω.

Τώρα… αυτό μπορεί να μοιάζει άσκοπο, ωστόσο εάν σκεφτείτε ότι κινήστε με την ενεργεία που ανακτήσατε φρενάροντας, τότε αυτή η διαδικασία-όσο βαρετή και να ακούγεται-απόκτα μια εθιστική  ευχαρίστηση..

Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που βλέπουμε ολοένα και περισσότερους «Υβριδιστές» να έχουν μετατραπεί σε κινούμενα εμπόδια των 30-με 40 χλμ/ω. Το έπαθα…και τους καταλαβαίνω!

Στον αυτοκινητόδρομο

Αν δώσετε τον χρόνο στο CVT να επιταχύνει σίγα – σίγα το Subaru Forester e-Boxer Hybrid  θα διαπιστώσετε ότι ταξιδεύει απολαυστικά με 3,300 σ.αλ. και 140 χλμ/ω, με ησυχία και οικονομία καθώς η κατανάλωση μένει σταθερά κάτω από τα 10 λίτρα.

Το μόνο που χαλά την ηρεμία στο εσωτερικό σε αυτή την ταχύτητα είναι ο αεροδυναμικός θόρυβος στην περιοχή της μπροστινής κολώνας που μάλλον οφείλεται στους ομολογουμένως μεγάλους καθρέπτες.

Αν εξαιρέσεις αυτόν τον θόρυβο, η ποιότητα κύλισης είναι εντυπωσιακή και δεν ακούγεται σχεδόν τίποτε από την κύλιση των ελαστικών δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την πολύ καλή δουλεία που έχει γίνει στις βάσεις που στηρίζουν το υποπλασία της πίσω ανάρτησης.

Αν θελήσετε να επιταχύνετε απότομα η αίσθηση πατιναρίσματος του CVT που συνδυάζεται με την γνωστή ηχητική γκρίνια από τους ιμάντες να παραμένει- και σε κάνει να φαντάζεσαι πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα εάν υπήρχε μια έκδοση με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Ο boxer μαζί με τις μπαταρίες που βρίσκονται  κάτω από το πάτωμα  χαμηλώνουν το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου-και ενώ κάθεσαι ψηλά σε μια απόλυτα SUV θέση οδήγησης- στον αυτοκινητόδρομο νομίζεις ότι το αυτοκίνητο είναι κολλημένο στον δρόμο.

Οι αναρτήσεις είναι πιο χαλαρές από ότι θα τις ήθελα για τον αυτοκινητόδρομο και επιτρέπουν κάποιες κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές, οι οποίες δεν επηρεάζουν την πορεία του αυτοκινήτου όσο οι ρυθμοί μένουν μέσα στα πλαίσια της λογικής.

Στις παρατεταμένες στροφές το αυτοκίνητο γέρνει όμως μένει ακλόνητο στην πορεία που χαράζει το πληροφοριακό τιμόνι.

Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομών, όπως και οι πλευρικοί άνεμοι αφήνουν αδιάφορο το νέο Forester πάρα το αυξημένο ύψος του αμαξώματος.

Το μόνο που χαλά την ηρεμία στο εσωτερικό σε αυτή την ταχύτητα είναι ο αεροδυναμικός θόρυβος στην περιοχή της μπροστινής κολώνας που μάλλον οφείλεται στους καθρέπτες.

Αν εξαιρέσεις αυτόν τον θόρυβο, η ποιότητα κύλισης είναι εντυπωσιακή και δεν ακούγεται σχεδόν τίποτε από την κύλιση των ελαστικών δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την πολύ καλή δουλεία που έχει γίνει στις βάσεις που στηρίζουν το υποπλασία της πίσω ανάρτησης.

Στις στροφές

Στις πιο κλειστές διαδρομές θα ενοχλήσουν οι κλίσεις του αμαξώματος και η μέτρια πλευρική στήριξη των καθισμάτων-και αυτό είναι ίσως το μόνο σημείο που οι φίλοι της εταιρείας θα νοσταλγήσουν το παλιό πιο ασφάλτινο μοντέλο με τις πιο κοντές διαδρομές στην ανάρτηση του.

Αρχικά το Subaru Forester e-Boxer Hybrid  είναι πιο ζυγισμένο από το προηγούμενο μοντέλο καθώς έχει πιο μεγάλο μεταξόνιο και το βάρος των μπαταριών βρίσκεται στον πίσω άξονα δίνοντας μια πιο ζυγισμένη συμπεριφορά στο αυτοκίνητο- που είναι κάπως πιο «παιχνιδιάρικο» και ρυθμίσιμο μέσα στην στροφή.

Από την άλλη το αυξημένο βάρος και οι πιο ενδοτικές αναρτήσεις του επιτρέπουν να γέρνει πολύ και να δίνει μια έντονη αίσθηση μεταφοράς βάρους στις επάλληλες στροφές.

Ωστόσο, το σπορ δερμάτινο τιμόνι έχει φανταστική αίσθηση στον δρόμο και το μπροστινό μέρος μένει ακλόνητο στην πορεία που χαράζει ο οδηγός-κάτι που ίσως να ενθουσιάσει τους φίλους του μοντέλου.

Τα φρένα δεν μου άφησαν το παραμικρό περιθώριο για σχόλια. Στις συνθήκες που οδήγησα το αυτοκίνητο είδα ότι είναι δυνατά, συνεργάζονται άψογα με την τετρακίνηση και παρά το αυτόματο κιβώτιο είναι ανθεκτικά πέρα από κάθε κριτική.

Το πρόβλημα έχει να κάνει αποκλειστικά με την αίσθηση που δίνει το αυτοκίνητο λόγω των αυξημένων κλίσεων- και όχι με την ουσία, αφού το πληροφοριακό τιμόνι και η πολύ καλή νέα πίσω ανάρτηση κρατούν το αυτοκίνητο στον δρόμο.

Σε δρόμους με πιο σφικτές στροφές το αμάξωμα παρά τις σχετικά μεγάλες κλίσεις είναι ουδέτερο, ενώ η τετρακίνηση προσδίδει απίστευτες δυνατότητες πλευρικής και κυρίως ελκτικής πρόσφυσης στην έξοδο της στροφής.

Η συμπεριφορά είναι ρυθμίσιμη και εάν θέλεις μπορείς αφήνοντας το γκάζι-ή πατώντας φρένο- να προκαλέσεις μια μικρή ελεγχόμενη υπερστροφή που θα επιτρέψει μια πιο γρήγορη είσοδο στην στροφή.

Μη φανταστείτε τρελά πράγματα καθώς στην συνέχεια το CVT  βρίσκεται εκεί για να χαλάσει την διασκέδαση μετατρέποντας την ισχύ του e-Boxer σε μια ατελείωτη φασαρία…

Όμως αν κρατήσετε καθαρές γραμμές και εκμεταλλευτείτε την ελκτική πρόσφυση θα μπορέσετε να κινηθείτε πολύ γρήγορα-και ειδικά εάν επικρατούν συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης.

Προς θεού όμως αυτό δεν είναι Forester 2.0 XT του 1998 και εσείς που οδηγείτε το νέο Forester μετά από 10 χρόνια κρίσης και την πανδημία έχετε αλλάξει… οπότε μην περιμένετε να ευχαριστηθείτε οδήγηση, αλλά ετοιμαστείτε για να μετακινηθείτε μαζί με την οικογένεια σας γοργά και με απόλυτη ασφάλεια.

Αυτός είναι ο νέος χαρακτήρας του Subaru Forester e-Boxer Hybrid.

Ταρζανίες ..τέλος!

Εκτός δρόμου

Όπως είναι γνωστό οι δυνατότητες μου στην έκτος δρόμου οδήγηση είναι περιορισμένες και συνήθως εντυπωσιάζομαι γρήγορα και εύκολα από το τι μπορούν να κάνουν τα έκτος δρόμου οχήματα.

Όμως δεν χρειάζεται να είσαι «πυρηνικός υδραυλικός» για να καταλάβεις ότι οδηγείς ένα από τα πιο ικανά εκτός δρόμου SUV-και αυτό παρότι τώρα με το CVT το Forester έχασε το κεντρικό του διαφορικό και στηρίζεται περισσότερο στα ηλεκτρονικά για να αποδώσει.

Το κεντρικό διαφορικό έχει νόημα εάν έχεις τον ηχηρό TurboBoxer του παρελθόντος που σε παρέσυρε σε πλαγιολισθήσεις σε διαδρομές με χαμηλό συντελεστή πρόσφυσης-και όχι μόνο.

Η Toyotoποίημένη πραγματικότητα που βιώνουμε απαγορεύει τις ακρότητες και καταδικάζει τις αντικοινωνικές συμπεριφορές που καταστέφουν το φυσικό περιβαλλον.

Ωστόσο, επειδή είπαμε ότι μέσα στην Subaru υπάρχει ακόμη μια ισχυρή « La Résistance» που φροντίζει έτσι ώστε η ανεξάρτητη ανάρτηση να έχει μια πραγματικά εκπληκτική άρθρωση διατηρώντας την επαφή των τροχών με το έδαφος στις περισσότερες δοκιμασίες που μπόρεσα να το υποβάλλω.

Στις μικρές ταχύτητες το γκρινιάρικο CVT μοιάζει να συνεργάζεται με τον μικρό ηλεκτροκινητήρα και τις εκπληκτικές για την κατηγορία γωνίες προσέγγισης, ράμπας και αποχώρησης.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα όπως το X-Mode όπως με προγράμματα Snow/Dirt και Deep Snow/Mud και το  Hill Descent Control θα κάνουν το Forester να κινείται μάλλον εκεί που τα περισσότερα SUV θα σταματούσαν, ενώ τα 22 εκατοστά της αποστασης από το έδαφος καλύπτουν τις περισσότερες αναγκες για την εκτός δρόμου κίνηση.

Ο τρόπος που η ανάρτηση διαβάζει τις τρύπες και τις φυτευτές πέτρες στην εκτός δρόμου γρήγορη οδήγηση, επιτρέπει στο πλαίσιο να τοποθετηθεί στη σωστή τροχιά για την είσοδο, το apex και την έξοδο της κάθε στροφής.

Το πλαίσιο δείχνει αντάξιο αυτής της σωστά στημένης ανάρτησης καθώς εκτελεί τις εντολές του οδηγού χωρίς ψαρέματα και στρεβλώσεις.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Subaru Forester e-Boxer Hybrid στο χώμα είναι το κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT), καθώς ένα σύγχρονο αυτόματο με σειριακή λειτουργία θα ήταν η ιδανική επιλογή για τον συνδυασμό επιδόσεων, άνεσης στην χρήση και δυνατοτήτων εκτός δρόμου.

Σίγουρα πάντως στον δρόμο για το χιονοδρομικό ή για την ερημική παραλία στο νησί το Forester θα σας μεταφέρει με ασφάλεια- καθώς οι μεγάλες διαδρομές της ανάρτησης θα απορροφήσουν κραδασμούς από πέτρες και νεροφαγώματα κρατώντας το πλήρωμα ξεκούραστο.

Συμπέρασμα

Αν κάποτε πριν το 2004 είχατε ένα SUBARU Forester και σήμερα αναζητάτε ένα SUV που να σας θυμίσει τον χαρακτήρα ενός από τα πιο ξεχωριστά αυτοκίνητα που είχατε την τύχη να οδηγήσετε στην ζωή σας, φοβάμαι ότι το Subaru Forester e-Boxer Hybrid θα σας απογοητεύσει α-και δεν φταίει η SUBARU για αυτό…

subaru forester hybrid autoholix 000Αν ψάξετε βαθιά μέσα σας πιθανότατα να έχετε αλλάξει και εσείς από τότε και ίσως αν οδηγούσατε ένα Forester XT σήμερα, να σας ξένιζε.

Η Toytoποιήση στην ζωή μας επαιτεί λογική και ασφάλεια- σε ένα προϊόν μετακίνησης.

Έτσι σε αυτή την νέα πραγματικότητα το Subaru Forester e-Boxer Hybrid αποτελεί μια κορυφαία λύση στην κατηγορία των μεγαλομεσαίων SUV’s ξεπερνώντας σε οδική συμπεριφορά και χαρακτήρα τόσο το ξαδελφάκι RAV, όσο και τον ανταγωνισμό από το Honda CR-V.

Προσωπικά μάλιστα πιστεύω ότι αν είχε ένα «κανονικό» αυτόματο κιβώτιο  έχει την ποιότητα, τους χώρους και την διαφορετικότατα που χρειάζεται έτσι ώστε να γίνει μια εναλλακτική στην πολύμασημένη καραμέλα των Volvo XC 60 και BMW X3. Τόσο καλό θα ήταν χωρίς το CVT…

Η ποιότητα των υλικών και της συναρμογής, η αρχιτεκτονική του κινητήρα και της υβριδικής τετρακίνησης, βρίσκονται σε ένα επίπεδο που πολύ λίγοι κατασκευαστές μπορούν να πλησιάσουν.

Η αξιοπιστία των Subaru είναι μνημειώδης, ενώ το σύνολο των προσφερόμενων τεχνολογικών λύσεων δημιουργούν ένα πακέτο που όμοιο του δεν προσφέρεται σήμερα από κανένα κατασκευαστή σε μια  πραγματικά χαμηλή (για ότι πρεσβεύει ένα Forester) τιμή-που σύμφωνα με τον νέο κατάλογο της SUBARU ξεκινά από τα  €39,390.(αυτοκόνητο δοκιμής περίπου €43Κ).

Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως γίνεται να είναι γεμάτοι οι δρόμοι μας από ιαπωνικά SUV’s όπως το CRV- και τελευταία RAV-και οι καταναλωτές να μην δίνουν την ευκαιρία στον εαυτό τους να γνωρίσουν αυτό το πολύ κάλο αυτοκίνητο.

Ειδικά τώρα που με τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση το Forester αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από τους φοροαρπάχτες, παραμένει πραγματικά μυστήριο γιατί όσο οδηγούσα το Forester eBoxer δεν είδα κανένα άλλο στον δρόμο!

Σαν αυτοκίνητο βρίσκεται πολύ κοντά στην κορυφή της κατηγορίας σε ότι αφορά τον χαρακτήρα και την δυνατότητα για έκτος δρόμου οδήγησης και αποτελεί μια επιλογή που κάνουν όσοι ξέρουν και τολμούν να ξεχωρίσουν.

Αν ψάχνετε για ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας σας προτείνω οπωσδήποτε να κανονίσετε ένα test drive και να το οδηγήσετε ώστε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Εάν δεν είστε ένας παλιός-παραδοσιακός- ιδιοκτήτης Forester, τότε ίσως να μπορέσετε να δείτε ότι αυτό είναι το αυτοκίνητο που ψάχνετε!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το CVT που επιβάλλει τον ράθυμο χαρακτήρα του σε ένα εξαιρετικό σύνολο.
  • Το περίεργο εξωτερικό παρουσιαστικό και τις μετριότατες επιδόσεις.

Θα Θυμάμαι

  • Την τεχνολογία αιχμής στην υβριδική τετρακίνηση και τις εκτός δρόμου επιδόσεις.
  • Την κορυφαία ποιότητα κύλισης και τους μεγάλους χώρους.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο