Το Volvo XC60 T8 Twin Engine είναι ένα μεγάλο και όμορφο SUV που προσπαθεί με την χρήση της τεχνολογίας να παντρέψει δυο κόσμους με διαφορετική αφετηρία.

volvo XC60 T8 autoholix 26

Από την μια πλευρά τα μεγάλα «αστικά SUV» απευθύνονται σε ανθρώπους με ανάγκες σε χώρους για τα ταξείδια του Σαββατοκύριακου- και πολυτελή χαρακτήρα για χαλάρωση στις καθημερινές αστικές μετακινήσεις.

Αντίθετα, οι αστικές μετακινήσεις είναι καλό να γίνονται με μικρά και ελαφριά αυτοκίνητα που χωρούν παντού και επιπλέον καταναλώνοντας μικρές ποσότητες καυσίμων είναι φιλικά στο επιβαρυμένο με ρύπους περιβάλλον των σύγχρονων πόλεων.

Μια λύση θα ήταν να είχε κάποιος ένα αυτοκίνητο για την πόλη –το οποίο ιδανικά θα είναι ηλεκτρικό για να μην μολύνει -και ένα αυτοκίνητο για τα ταξείδια,  που να προσφέρει τους απαραίτητους χώρους στην οικογένεια.  Το να έχεις βεβαία δύο αυτοκίνητα όταν σου χρειάζεται μόνο ένα δεν είναι ακριβώς ο ορισμός της οικολογίας…

volvo XC60 T8 autoholix 24

Το Volvo XC60 T8 Twin Engine προσπαθεί λοιπόν να παντρέψει τον κόσμο της οικολογίας που απαιτεί απλότητα και την χρήση «καθαρής» ενέργειας με την απαραίτητη για την ανθρώπινη ύπαρξη ανάγκη ενός αυτοκίνητου ελευθέρου χρόνου και ίσως της ανάδειξης της οικονομικής υπεροχής του κατόχου του.

Το Volvo XC60 μαζί με το μικρότερο αδελφάκι του το XC40 έχουν κερδίσει άξια την αγάπη των  πιο εύπορων ευρωπαίων καθώς καταφέρνουν να προσφέρουν ακριβώς ότι ζητούν  από ένα μεγάλο SUV-και κάτι ακόμη: την διακριτικότητα!

volvo XC60 T8 autoholix 07

Η επιτυχία τους είναι αισθητή ακόμη και στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, όπου η γνώριμη φυσιογνωμία τους συναντάται σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας.

Καθώς τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα δεν μπορούν ακόμη να προσφέρουν την ελευθερία που απαιτεί ένα SUV, η Volvo παρουσίασε το Volvo XC60 T8 Twin Engine που αποτελεί παιδί των δυο αντικρουόμενων τάσεων που περιγράψαμε. Μεταφέρει τα οφέλη και τα προβλήματα των δύο κόσμων…

Με µήκος 4.688 mm, πλάτος 1.902 και ύψος 1.658mm, το Volvo XC60 T8 Twin Engine φτάνει τις διαστάσεις της νέας BMW X3– που είναι ένα από τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα της κατηγορίας -και είναι βασισμένο στην πλατφόρμα PMA που σχεδιάστηκε για τα ηλεκτροκίνητα Volvo επιτρέποντας την τοποθέτηση των μπαταριών χαμηλά στο τούνελ της μετάδοσης μεταξύ των καθισμάτων,  ώστε να μην επηρεάζουν τους χώρους και το κέντρο βάρους του οχήματος.

volvo XC60 T8 autoholix 06

Δύσκολα κάποιος θα διακρίνει το XC60 PHEV από τα αμιγώς κινούμενα με ΚΕΚ μοντέλα, καθώς το σήμα στο πίσω μέρος χρωστά πολλές εξηγήσεις στον παρατηρητή-και το επιπλέον πορτάκι για την φόρτιση βρίσκεται στο αριστερό εμπρός φτερό που δεν είναι προσιτό από το πεζοδρόμιο.

Στην θεωρία λόγω των 2,000 κιλών που ζυγίζει-δεν μοιάζει να έχει τις προδιαγραφές για να είναι ούτε οικονομικό, αλλά ούτε και να έχει την δυναμική συμπεριφορά του συμβατικού μοντέλου που ζυγίζει από 300, έως 350 κιλά λιγότερα.

«Είναι πολλά τα κιλά Άρη»

volvo XC60 T8 autoholix 00

‘Όταν το Volvo XC60 T8 Twin Engine κινείται με βενζίνη ο κινητήρας έχει να υπερνικήσει το επιπλέον βάρος των μπαταριών, ενώ όταν κινείται με ηλεκτρικό ρεύμα ο ηλεκτροκινητήρας επιβαρύνεται με το επιπλέον βάρος του αδρανούς βενζινοκινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων, που συνδυαστικά υπερβαίνουν τα 350 κιλά.

Ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν θα είχε το βάρος του κινητήρα, ενώ ένα βενζινοκίνητο δεν θα είχε το βάρος των μπαταριών.

«Lose-Lose» Μέχρι εδώ…

IMG_20201218_092755

Και ενώ στα χαρτιά το πρόβλημα μοιάζει να μην έχει λύση, η τεχνολογία της Volvo καταφέρνει να μετατρέπει την ενέργεια του φρεναρίσματος σε ηλεκτρισμό και να την αποθηκεύει στις μπαταρίες του, όπως κάνουν όλα τα υβριδικά αυτοκίνητα.  Όμως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιεί το Volvo XC60 T8 Twin Engine έχουν χωρητικότητα 11,6 kWh και έτσι όταν φορτιστούν με ρεύμα από το δίκτυο επαρκούν σύμφωνα με την Volvo για 55-60 χλμ- και σύμφωνα με εμένα… φυσικά λιγότερα!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά για να δούμε αν η εξελιγμένη Plug-in Hybrid τεχνολογία της Volvo κάνει την αστική καθημερινότητα μιας μεγάλης οικογένειας πιο εύκολη και πιο οικολογική.

Εμφάνιση σχεδιασμός

Οι παλαιότεροι ίσως να θυμούνται τα Volvo που έμοιαζαν σαν τετράγωνες κούτες με τροχούς, όμως αυτές οι ημέρες έχουν πια περάσει και το Volvo XC60 T8 Twin Engine που οδήγησα έχω την αίσθηση ότι δεν είναι μόνο το πιο «στυλάτο» στην κατηγορία του, αλλά είναι ταυτόχρονα και το πιο διακριτικό-και αυτό είναι πολύ δύσκολο!

volvo XC60 T8 autoholix 21

Η κάθετη μάσκα -σήμα κατατεθέν του σουηδού κατασκευαστή- και ο ανάγλυφος προφυλακτήρας δεν αφήνουν αμφιβολίες για την καταγωγή του αυτοκινήτου. Ωστόσο είναι η τοποθέτηση των χαρακτηριστικών LED φωτιστικών- που αλλάζουν την κατεύθυνση της δέσμης τους όπως γυρνάτε το τιμόνι, αλλά κυρίως των φωτιστικών ημέρας σχεδίασης «σφυρί του Θωρ», όπως τα ονομάζει η Volvo, ψηλά στις ακμές των φτερών που προσδίδουν μια δυναμική εμφάνιση.

Την ώρα που με μια Mercedes GLC  οι άνθρωποι τριγύρω σε αντιμετωπίζουν σαν να είσαι ο «κακός εκατομμυριούχος», με το Volvo XC60 T8 Twin Engine καταφέρνεις να «ανακατεύεσαι» μέσα στην κίνηση της πόλης χωρίς να σε κοιτούν με μίσος.

volvo XC60 T8 autoholix 14

Κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι εύκολα διακρίνεις την οικογενειακή ταυτότητα της Volvo, ενώ τα σχεδόν 22 εκατοστά απόστασης από το έδαφος και οι μικροί πρόβολοι των τροχών (εμπρός και πίσω) δείχνουν μια σαφή Off road στόχευση.

Παρότι το μεγάλο ύψος είναι σίγουρο ότι δεν βοηθά την δυναμική συμπεριφορά στον δρόμο, με χαρά χαιρετίζω την διάθεση της Volvo να διαφοροποιηθεί από την τάση που έχει πυροδοτήσει η BMW με την Χ3 και θέλει τα θηριώδη SUV να προσπαθούν να στρίψουν σαν hatchback αψηφώντας την φυσική. Αντίθετα, η Volvo προτρέπει τους ιδιοκτήτες του XC 60 να το λασπώσουν και να ακολουθήσουν και πιο Hardcore παρέες σε εκτός δρόμου εξορμήσεις. Εμπόδιο σε αυτό θα σταθούν μάλλον οι πανέμορφοι αλουμινένιοι τροχοί που με τα «στρητάδικα» 235/55R19 θα περιορίσουν τις δυνατότητες του Σουηδικού SUV, αλλά μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος!

volvo XC60 T8 autoholix 15

Το προφίλ του Volvo XC60 T8 Twin Engine προδίδει για τους πιο παρατηρητικούς την υβριδική του φύση από το πορτάκι που υπάρχει στο εμπρός αριστερό φτερό.

Το πίσω μέρος με τα χαρακτηριστικά πλέον φωτιστικά σώματα της Volvo που ανεβαίνουν ψηλά μέχρι την οροφή, έχει έντονη προσωπικότητα παρότι οι τετράγωνες εξατμίσεις στο κάτω μέρος δεν είναι εντελώς αληθινές. Οι αληθινές στρογγυλές εξατμίσεις κρύβονται μέσα στα εντυπωσιακά παραλληλόγραμμα πλαίσια.

volvo XC60 T8 autoholix 30

Ένα εξαιρετικά διακριτικό σηματάκι στο κάτω δεξί μέρος της πόρτας γράφει «Τ8/Inscription/TwinMotor και AWD», είναι όμως γραμμένο με τόσο μικρά γράμματα που δεν μπορεί να προειδοποιήσει τους ραλίστες των φαναριών τι θα συμβεί όταν ανάψει το πράσινο…

Τέλος, ο πίσω προφυλακτήρας στέκεται ψηλά-μακριά από το έδαφός- αφήνοντας ακόμη περισσότερες υποσχέσεις για εκτός δρόμου περιπέτειες!

Εσωτερικό

volvo XC60 T8 autoholix 39

Στο εσωτερικό του Volvo V60 D4 Cross Country θα βρείτε το γνωστό μινιμαλιστικό σκανδιναβικό σχεδιασμό με τα ποιοτικά -ως επί το πλείστον- υλικά και την έλλειψη υπερβολής.

Ο ψηφιακός πίνακας των οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ανάλυσης 12,3’’και είναι στάνταρ σε όλα τα μοντέλα παρέχοντας με ευδιάκριτο τρόπο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός.

volvo XC60 T8 autoholix 36

Σε σχέση με τα συμβατικά μοντέλα ο πίνακας διαφοροποιείται γιατί στο δεξιό τμήμα του δεν εμφανίζεται το στροφόμετρο, αλλά ένα κυκλικό όργανο διαχείρισης της ενέργειας κατά την οδήγηση. Το στροφόμετρο με την κόκκινη γραμμή στις 6,500 σαλ  εμφανίζεται μόνο στο πρόγραμμα για την γρήγορη οδήγηση «Pole-Star», αν και προσωπικά θα ήθελα να είχα την δυνατότητα να εμφανίζεται και σε αλλά προγράμματα, όπως για παράδειγμα στο «Off-road».

Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται είναι μαλακά και η ποιότητα των υλικών και της συναρμογής βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, ωστόσο θα ήθελα να τονίσω κάποιες αντιθέσεις που εμένα με ενόχλησαν σε ένα αυτοκίνητο που η αξία του πλησιάζει τα €70.000.

volvo XC60 T8 autoholix 17

Από την μια έχεις στην κεντρική κονσόλα έχεις τον κρυστάλλινο επιλογέα της Orrefors– που μάλλον σε αυτόν αναφέρεται η ονομασία Inscription της έκδοσης- και λίγο πιο πίσω έχεις τον περιστροφικό διακόπτη επιλογής των προγραμμάτων λειτουργίας του αυτοκινήτου, που έχει ένα κιτς ασημένιο γυαλιστερό χρώμα και ένα κυλινδρικό σχεδιασμό που θυμίζει παιδικό γλειφιτζούρι σε Λούνα Παρκ..

Από την μία έχεις τα πανέμορφα καφέ σκούρα δερμάτινα καθίσματα με την Σουηδική σημαία στις ραφές των καθισμάτων να δίνει μια αρχοντιά-και από την άλλη τα υπέροχα αυτά καθίσματα δεν είναι θερμαινόμενα…

Από την μια το ταμπλό μπροστά από τον συνοδηγό πλαισιώνεται από ένα υπέροχο ξύλινο φιλέτο που σου φτιάχνει την διάθεση για όλη την ημέρα-και από την άλλη έχεις την κεντρική κονσόλα να είναι φτιαγμένη από ένα σκληρό και άθλιο στην αφή πλαστικό που θα σε ενοχλήσει ακόμη και αν το δεις σε ένα αυτοκίνητο με 7 φορές μικρότερο κόστος…

volvo XC60 T8 autoholix 18

Από την μία έχεις keyless start/stop και από την άλλη οι πόρτες δεν ξεκλειδώνουν μόνες τους όταν πλησιάζεις, αλλά χρειάζεται να τις ξεκλειδώσεις από το χειριστήριο…

Αυτές οι λεπτομέρειες αποτελούν ακατανόητη παραφωνία σε ένα εσωτερικό στο οποίο το ταμπλό είναι καλυμμένο με δέρμα, η οροφή έχει δέρμα σουέτ και τα δερμάτινα καθίσματα έχουν τόσο ποιοτικό δέρμα που μπορείς να περάσεις την ημέρα σου χαϊδεύοντας τα!

volvo XC60 T8 autoholix 11

Ένα αυτοκίνητο που η άριστη ηχομόνωση στο εσωτερικό το κάνει απόκοσμα ήσυχο-όταν δεν λειτουργεί ο βενζινοκινητήρας-και που το σπορ δερμάτινο τιμόνι με τις μαύρες ραφές δεν σε αφήνει να βγάλεις τα χέρια σου από πάνω… αλλά δεν σου δίνει και την δυνατότητα να ανεβοκατεβάζεις ταχύτητες με τις άκρες των δακτύλων σου γιατί απλά δεν έχει shift paddles..

Γνώριμα στο κέντρο του ταμπλό ξεχωρίζει μια κάθετα τοποθετημένη οθόνη 9 “touchscreen” που δίνει μια «Tesla-like» ατμόσφαιρα στο εσωτερικό και πλαισιώνεται από δυο ευμεγέθεις αεραγωγούς με υπερβολικά καλή ποιότητα κατασκευής και χορταστική στην αφή λειτουργία.

volvo XC60 T8 autoholix 03

Η κεντρική κονσόλα είναι ψηλή και φαρδιά διαθέτοντας άφθονους αποθηκευτικούς χώρους τόσο κάτω από το υποβραχιόνιο όσο και μπροστά από τον κρυστάλλινο επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου που βρίσκεται τοποθετημένος έκκεντρα προς την πλευρά του οδηγού- και o οποίος ενώ οπτικά ακροβατεί στα όρια του κιτς, χρειάζεται μόνο να τον ακουμπήσεις για να νοιώσεις την πολυτέλεια του να σε μαλακώνει.

Όλα τα συστήματα ελέγχονται από αυτήν την κεντρική κονσόλα και την οθόνη και έτσι όλα τα παραδοσιακά κουμπάκια για τον χειρισμό του κλιματισμού απουσιάζουν, καθαρίζοντας αισθητικά το εσωτερικό.

volvo XC60 T8 autoholix 32

Σίγουρα χρειάζεται κάποιος χρόνος για να συνηθίσεις την λειτουργία του συστήματος πολυμέσων, αλλά ευτυχώς η απόκριση του έχει γίνει άμεση προσθέτοντας πόντους στην εμπειρία χειρισμού από κάποιον που είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία.

Χώροι/Άνεση

Το εσωτερικό του Volvo XC60 T8 Twin Engine έχει μια μοναδική αίσθηση ευρυχωρίας που προέρχεται από το μεγάλο μεταξόνιο, το σχετικά κάθετο και ρηχό ταμπλό και την γνήσια απλότητα των υλικών.

volvo XC60 T8 autoholix 33

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό ψηλά όπως αρμόζει σε ένα SUV, χαρίζοντας του καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ χάρη στους μεγάλους καθρέπτες και με την κάμερα οπισθοπορείας η οδήγηση του μεγάλου SUV γίνεται παιχνιδάκι!

Τα καθίσματα είναι μαλακά και άνετα, αλλά η πλευρική στήριξη δεν είναι σπουδαία αναγκάζοντας τον οδηγό να κρατιέται από το τιμόνι όταν βρίσκεται σε ένα δρόμο με πολλές στροφές.

volvo XC60 T8 autoholix 31

Οι χώροι για μικροαντικείμενα και ποτήρια είναι άπλετοι, ενώ υπήρξαν στοιχεία του σχεδιασμού που πραγματικά με εντυπωσίασαν, όπως για παράδειγμα ότι κάτω από το υποβραχιόνιο – υπάρχει ένα αποσπώμενο καλαθάκι αχρήστων το οποίο αφαιρείται για να καθαριστεί και να πλυθεί. Σαν μητέρα τριών παιδιών που είμαι, αυτό το τελευταίο το βρίσκω πανέξυπνο και πραγματικά με ενθουσίασε!

volvo XC60 T8 autoholix 43

Ο χώρος για το κεφάλι παρά την ύπαρξη της πανοραμικής οροφής που καταλαμβάνει όλο το μήκος της καμπίνας, είναι άπλετος και (επιτέλους) θα βολέψει με άνεση ακόμη και πανύψηλους οδηγούς.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι με μια λέξη άψογοι- τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι-και οφείλω να πω ότι είναι από τα λίγα αυτοκίνητα που έχω δοκιμάσει που έχει την δυνατότητα να μεταφέρει με άνεση τρεις ενήλικες επιβάτες στο πίσω κάθισμα.

volvo XC60 T8 autoholix 08

Ο χώρος αποσκευών με τα 468 λίτρα μπορεί να μην είναι ο κορυφαίος της κατηγορίας, όμως σίγουρα θα καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας με το κανονικό του σχήμα και το χαμηλό (για SUV) κατώφλι φόρτωσης.

Τέλος, οι πίσω πόρτες για κάποιο λόγο δεν ανοίγουν διάπλατα στις 90ο και αυτό μπορεί να μην ενοχλεί την είσοδο των επιβατών όμως σίγουρα θα δυσκολεύει την πρόσδεση των παιδιών στα ειδικά καθίσματα. Φάουλ που δεν περίμενα από την Volvo.

Κινητήρες

volvo XC60 T8 autoholix 10

Το Volvo XC60 T8 PHEV Twin Engine από ότι ίσως να καταλάβατε από την ονομασία… εξοπλίζεται με δύο ανεξαρτήτους κινητήρες!

Όλα ξεκινούν με τον γνωστό 2λιτρο τετρακύλινδρο κινητήρα που με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή εξάτμισης και ενός κομπρέσορα αποδίδει 303 ίππους στις 6.000 rpm και 400 Nm ροπής μεταξύ των 2,200 και 4.800 σαλ. Η ισχύς αυτού του κινητήρα μεταφέρεται αποκλειστικά στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 7 σχέσεων.

Πριν το κιβώτιο ταχυτήτων είναι τοποθετημένος ένας δευτερεύοντας βοηθητικός ηλεκτροκινητήρας/γεννήτρια με ισχύ 6 ίππων, που φροντίζει για τη φόρτιση των µπαταριών, τη λειτουργία ως start/stop αλλά και ως booster του κινητήρα όταν απαιτηθεί.

volvo XC60 T8 autoholix 20

Ο βασικός ηλεκτροκινητήρας είναι υδρόψυκτος και ζυγίζει μόλις 34 κιλά αποδίδοντας επιπλέον 88 ίππους και 240Nm ροπής που μεταφέρονται αποκλειστικά στον πίσω άξονα μέσω του διαφορικού που ακολουθεί.

Ενδιαφέρον είναι ότι οι δύο άξονες του αυτοκινήτου δεν συνδέονται μηχανικά και έτσι όταν το αυτοκίνητο κινείται σαν ηλεκτροκίνητο(Pusre Mode) η ροπή μεταδίδεται αποκλειστικά στον πίσω άξονα από τον ηλεκτροκινητήρα.

volvo XC60 T8 autoholix 35

Στον χώρο του κεντρικού τούνελ μετάδοσης-εκεί που θα υπήρχε ο άξονας μετάδοσης του συμβατικού μοντέλου, έχει τοποθετηθεί µία συστοιχία µπαταριών ιόντων λιθίου χωρητικότητας 11,6 kWh που φροντίζει για  την αποθήκευση της ενέργειας είτε από την φόρτιση μέσω πρίζας του δικτύου, είτε από την ανακτώμενη ενεργεία κατά την επιβράδυνση του οχήματος.

volvo XC60 T8 autoholix 34

 Η συνδυασμένη ισχύς και των δύο κινητήρων φτάνει τα 390 άλογα ενώ η συνδυασμένη ροπή είναι εξωπραγματική φτάνοντας τα 640 Nm!

Καθώς δεν υπάρχει κεντρικός άξονας μετάδοσης για την τετρακίνηση, τον ρόλο αυτόν έχει αναλάβει ένας υπολογιστής που ανάλογα το πρόγραμμα λειτουργίας που έχει επιλεχτεί μοιράζει την ροπή μεταξύ των δύο αξόνων χρησιμοποιώντας τον ηλεκτροκινητήρα όποτε απαιτείται ροπή στον πίσω άξονα.

Τα προγράμματα λειτουργίας είναι τα ακόλουθα:

  • Hybrid, που ουσιαστικά αποτελεί και την προεπιλεγμένη θέση λειτουργίας. Εδώ το σύστημα χρησιμοποιεί και τους δύο κινητήρες με προτεραιότητα στον ηλεκτροκινητήρα εφόσον υπάρχει επάρκεια ρεύματος στις μπαταρίες και το GPS δεν τοποθετεί το αυτοκίνητο σε κάποιο αυτοκινητόδρομο. Εάν βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο τότε η προτεραιότητα δίνεται στον βενζινοκινητήρα και ο ηλεκτροκινητήρας ενεργοποιείται όσο γίνεται λιγότερο για να διατηρηθεί το ρεύμα στις μπαταριές.
  •  Pure, όπου χρησιμοποιείται μόνο ο ηλεκτροκινητήρας μεχρι την ταχύτητα των 130χλμ/ω δίνοντας μια θεωρητική αυτονομία 55 χιλιόμετρων. Στην πράξη υπολογίστε ότι με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία που διαρκεί περίπου 8-9 ώρες στην πρίζα του σπιτιού σας, μπορείτε να καλύψετε περίπου 35-40 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη.
  • Constant AWD, όπου εμπλέκονται διαρκώς και οι δύο κινητήρες μέχρι τα 50 χλμ/ω όπου μετά από αυτή την ταχύτητα το σύστημα γυρνά στην λειτουργία Hybrid.
  •  Off Road/Slippery , εμπλέκονται και οι δύο κινητήρες και το σύστημα πρόσφυσης χρησιμοποιεί χάρτες για να βελτιστοποιηθεί η εκτός δρόμου κίνηση στέλνοντας την ροπή στον άξονα με την καλύτερη πρόσφυση.
  • PoleStar Engineering (Power), όπου όσο οι μπαταρίες έχουν πάνω από 30% φόρτισης οι δύο κινητήρες συνδυάζονται στο μέγιστο της απόδοσης τους με τον βενζινοκίνητα να δουλεύει με χάρτη υψηλής απόδοσης. Είναι το πρόγραμμα στο οποίο το αυτοκίνητο διαθέτει 390 ίππους.

Στην πράξη ο βενζινοκινητήρας συνδυάζεται αποτελεσματικά με τον ηλεκτροκίνητα και η εμπλοκή του ηλεκτροκινητήρα γίνεται χωρίς να μπορεί να αντιλήφθη κάτι ο οδηγός. Στο πρόγραμμα Pure η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα είναι αρκετή για να καλύψει τις αστικές ανάγκες και σε συνδυασμό με την απίστευτη ηχομόνωση εξασφαλίζει ηρεμία και αίσθηση οικολογικής ολοκλήρωσης.

volvo XC60 T8 autoholix 19

Εάν χρειαστεί περισσότερη δύναμη, ενεργοποιείται ο ΜΕΚ που όμως έχει πολύ σπορ και τραχύ ήχο που δεν ταιριάζει σε καμιά περίπτωση με τον πολυτελή και ήπιο χαρακτήρα του Volvo XC60 T8 PHEV Twin Engine.

Την ίδια αίσθηση μου άφησε και στον αυτοκινητόδρομο, όπου ο κινητήρας ενοχλεί όχι με την ένταση, αλλά με την χροιά του ήχου του..    Για να σας το πω πιο παραστατικά… o T8 έχει τον ήχο που θα ήθελα να έχει η Alfa Romeo Giulia Q4 και δεν έχει!

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις η δύναμη και η ροπή υπερνικούν εύκολα τους 2 τόνους του βάρους του και επιταχύνουν από 0 στα 100 χλμ/ω σε 5,5 χλμ, ενώ η τελική στο αυτοκίνητο που οδηγούσα περιοριζόταν στα 180 χλμ/ω ελεγχόμενο προφανώς από την νέα πολιτική της Volvo όπου το Care Key βάζει όριο ταχύτητας στα 180 km/h (*διαβάστε σχετικά)

Η κατανάλωση εξαρτάται από το εάν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες, από τον τρόπο που οδηγείται το αυτοκίνητο και φυσικά από τις συνθήκες.  

Έτσι αν η δουλειά σας απέχει μέχρι 30-35 χλμ από το σπίτι σας μπορείτε με μια φόρτιση -που υπολόγισα ότι κοστίζει περίπου €2,50- να μετακινήστε μέσα στην πόλη χωρίς να ξοδεύετε ούτε ένα ευρώ για καύσιμα.

Αντίθετα αν θέλετε να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο η κατανάλωση φτάνει εύκολα τα 13 λίτρα/100 χλμ, ενώ αν αφήσετε εμένα στον Διόνυσο να προσπαθώ να καταλάβω πως στρίβει το XC 60 υπό πίεση …διπλασιάστε το προηγούμενο νούμερο!

Η μέση κατανάλωση που είχα μεσα στην πόλη με την χρήση που κάναμε στην οικογένεια μας καλύπτοντας περίπου 130 χλμ/ ημέρα κυμάνθηκε στα περίπου 7,5-8 λίτρα/100 χλμ.

Αναρτήσεις

volvo XC60 T8 autoholix 29

Η ανάρτηση του Volvo XC60 T8 Twin Engine αποτελείται από διπλά ψαλίδια  εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω με την  ρύθμιση της να στοχεύει απόλυτα προς την άνεση-όπου και καταφέρνει να πάρει όλα τα εύσημα. Μου θυμίζει Range Rover με αερανάρτηση καθώς μπορεί είναι λίγο «πλαδαρή» και το αυτοκίνητο να νοιώθει το βάρος του, όμως από κάτω της «αλέθει» τα πάντα!

Η διαδρομή της ανάρτησης είναι μεγάλη εξασφαλίζοντας και το απαραίτητο για Off Road όχημα ύψος από το έδαφος των 22 εκ. και σε συνδυασμό με την άνετη ρύθμιση είναι τελικά αναμενόμενο ότι το XC60 επιτρέπει κλίσεις στις στροφές.

Φρένα/Τιμόνι

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα που είναι δυνατά και ανθεκτικά, όμως η αίσθηση στο πετάλι απαιτεί προσαρμογή, λόγω της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση που δίνει ένα μέρος της διαδρομής στην ανάκτηση πριν ουσιαστικά αρχίσει το αυτοκίνητο να φρενάρει με τους δίσκους του.

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό πολύ ισχυρή υποβοήθηση και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο,  στις στροφές θα μπορούσε να έδινε πολύ καλύτερη αίσθηση

Στην Πόλη

volvo XC60 T8 autoholix 33

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό και ευχάριστο, ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού. Χάρη σε αυτό το τιμόνι και το σύστημα έλεγχου του παρκαρίσματος με την γραφική αναπαράσταση του περιβάλλοντος το να σταθμεύσεις το Volvo XC60 T8 Twin Engine μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης δεν είναι ο εφιάλτης που φαντάζεστε.

Εδώ έρχεται το σύστημα με την κάμερα απεικόνισης του αυτοκίνητου από ψηλά και για 360 μοίρες που τελικά βοηθά έτσι ώστε το παρκάρισμα να γίνεται μια απλή διαδικασία καθώς εξασφαλίζει επίσης ότι δεν θα τραυματίσετε τις ζάντες σας σε κάποιο πεζοδρόμιο.

volvo XC60 T8 autoholix 23

Η ορατότητα είναι πολύ καλή γύρω-γύρω και γενικά η οδήγηση στην πόλη ταιριάζει γάντι στο Volvo XC60 T8 Twin Engine παρά τις τεράστιες διαστάσεις και τα 2,000 κιλά βάρους.

Οι μαλακές και με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεις – με τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος, συνδυάζονται με το άκαμπτο πλαίσιο και τα στιβαρά καθίσματα μεταμορφώνοντας τους δρόμους της πόλης που ζω, από αφρικανικών προδιαγραφών κατσικόδρομους, σε ευρωπαϊκούς!

volvo XC60 T8 autoholix 40

Η άριστη ηχομόνωση αφήνει την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών, ενώ ο βενζινοκινητήρας όσο δεν ζορίζεται δεν ακούγεται στο εσωτερικό. Αυτό που ενοχλεί είναι ίσως η  τραχύτητα της λειτουργίας του σε αντιπαραβολή με την ησυχία που επικρατεί όταν λειτουργεί ο ηλεκτροκινητήρας.

Εκεί που ίσως θα βρείτε διασκεδαστικό Volvo XC60 T8 Twin Engine είναι όταν βρεθεί δίπλα σας στο κόκκινο φανάρι εκείνος ο ανυποψίαστος αγωνιστής των φαναριών, που κοντράρει όποιον βρει.

volvo XC60 T8 autoholix 05

Δεν θa ξεχάσω εκείνη την Mercerdes C-Class Coupé που κοντράριζε μια 3αρα στην Κηφισίας και βρέθηκα εγώ στην μέση σαν το underdog… Όταν άναψε το πράσινο εξαφανίστηκαν και οι δύο στον καθρέπτη μου καθώς η ηλεκτροκίνηση δεν συγχωρεί κανέναν στην επιτάχυνση-ειδικά αν δεν το περιμένει! Καθώς συνειδητοποίησαν ότι το περίπτερο είχε εξαφανιστεί έβαλαν και οι δύο τους δεύτερα και εγκατέλειψαν καθώς ένα τεράστιο ερωτηματικό σχηματιζόταν πάνω από τα δύο αυτοκίνητα… ξέρετε σαν τα γράμματα που εμφανίζονται πάνω από τα αυτοκίνητα στο Need4 Speed!

«What was that»?

Αν δεν οδηγείτε έτσι, h κατανάλωση μέσα στην πόλη μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 7,5 λίτρα/100 χλμ, ανάλογα με την απόσταση που θα καλύψετε και την φόρτιση που έχουν οι μπαταρίες σας.

Στον αυτοκινητόδρομο

Το Volvo XC60 T8 Twin Engine έχει φτιαχτεί για να καλύπτει τεράστιες αποστάσεις στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους- και έτσι αυτό είναι το περιβάλλον που ταιριάζει στο αμάξωμα του.

volvo XC60 T8 autoholix 27

Ουσιαστικά σε ταχύτητες ταξειδιού πάνω από τα 140km/h το αυτοκίνητο λειτουργεί με τον βενζινοκινητήρα και ενώ έχει την δύναμη ενός Τ6 on demand μπορεί να γίνει και Τ8!

Όμως το ίδιο συμβαίνει και με ένα Volvo XC 60 D5 , που ενώ έχει τον ίδιο κυβισμό είναι και 300 κιλά ελαφρύτερο και έτσι σε συνδυασμό με τον πετρελαιοκινητήρα είναι πολύ πιο οικονομικό στο ταξίδι.

Το βάρος βέβαια σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου δεν ενοχλεί. Αντίθετα δίνει μια αίσθηση βελτιωμένης ποιότητας κύλισης, ενώ το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Αυτό οφείλεται στο ότι το κέντρο βάρους έχει μεταφερθεί ακόμη χαμηλότερα με τις μπαταρίες να βρίσκονται κάτω από το πάτωμα και στο κεντρικό τούνελ

volvo XC60 T8 autoholix 28

Ο οδηγός νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει. Το αυτοκίνητο χωρίς να είναι σκληρό καταφέρνει να στρίβει με παράνομες ταχύτητες κάνοντας τις  παρατεταμένες στροφές να μοιάζουν με ευθείες και τις ανωμαλίες του οδοστρώματος να χάνονται μέσα στα εκπληκτικά αμορτισέρ.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 8,5 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 15 λίτρα ανά 100χλμ.

Στρίβοντας

Σε επαρχιακούς δρόμους με την άνετα ρυθμισμένα ανάρτηση του το σχεδόν δύο τόνων Volvo XC60 T8 Twin Engine κινείται άνετα όσο δεν το παρακάνετε και επιλέγετε καθαρές γραμμές.  

Παρά τις σκληρότερες αναρτήσεις και αντιστρεπτικές που υποχρεώθηκαν να βάλουν οι μηχανικοί για να αντιμετωπίσουν το βάρος του Volvo XC60 T8 Twin Engine το αυτοκίνητο εξακολουθεί να γέρνει μέσα στις στροφές και φυσικά καθώς εξακολουθεί να απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος  σε παρασύρει σε ήρεμους ρυθμούς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστη/ος στον προορισμό σου.

Αυτό που αμέσως ξεχωρίζει εδώ είναι η αίσθηση δύναμης και ροπής με τον ηλεκτροκινητήρα να αντιδρά άμεσα στο πετάλι του γκαζιού και αυτό σε συνδυασμό με ελκτική πρόσφυση που χαρίζει η τετρακίνηση σε προκαλούν οδηγήσεις γρήγορα.

Επιλέγοντας το πρόγραμμα Pole Star η οδήγηση είναι αδύνατον να παραμείνει σε λογικούς ρυθμούς γιατί ο ήχος του κινητήρα που ενοχλούσε τώρα αρχίζει να σε μαγεύει και να σε προκαλεί! Δεν βγάζεις άκρη… Τελικά σ’ αρέσει ο θόρυβος του Τ8 ή όχι? Εδώ σίγουρα ναι, αλλού όχι!

Έτσι παρά τις κλίσεις και την αίσθηση βάρους το Twin Engine παραμένει ουδέτερο εκεί που το D5 άρχιζε να υποστρέφει και αυτό προφανώς οφείλεται στο ότι ο ηλεκτροκινητήρας όταν πατάς βαθεία το γκάζι μπαίνει στην μάχη πριν τον βενζινοκίνητα προσφέροντας άμεσα ροπή και κάνοντας την συμπεριφορά κάπως πιο πισωκίνητη.

Δεν μπορώ να πω ότι διασκεδάζεις να το οδηγείς με τα τέσσερα ένα τέτοιο φορτηγό, ενώ οι μούντζες που εισπράττεις κατά την διαδικασία δείχνει ότι η εικόνα μάλλον δεν είναι ευχάριστη.

Έτσι και αλλιώς όμως, η χαρά δεν έχει διάρκεια καθώς το ρεύμα στην μπαταρία εξαντλείται και το Volvo XC60 T8 Twin Engine αρχίζει να μετατρέπεται σε ένα βαρύ αυτοκίνητο που υποστρέφει σχετικά νωρίς, αλλά ελεγχόμενα…    

Αν το πιέσετε όμως περισσότερο η υποστροφή γίνεται έντονη, ενώ αν αποφασίσεις να καθίσεις το αυτοκίνητο μέσα στην στροφή με πολύ γκάζι, τότε η κατάσταση γίνεται δυσάρεστη αν και ευτυχώς τις περισσότερες φορές μαζεύεται από τα ηλεκτρονικά.

Με πιο στρωτή και λίγο πιο αργή οδήγηση το αποτέλεσμα είναι γρήγορο, αλλά δυστυχώς σε καμία περίπτωση δεν είναι διασκεδαστικό καθώς το μαλακό ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι σε αυτές τις συνθήκες δείχνει να έχει πολύ φτωχή αίσθηση και να χρειάζεται αρκετή συνηθείας μέχρι να το εμπιστευτείς.

Τα φρένα αφού συνηθίσεις την αρχική αδράνεια που περιγράψαμε νωρίτερα είναι πανίσχυρα και ανθεκτικά-παρά το βάρος του αμαξώματος.

 Το Volvo XC60 T8 Twin Engine είναι ένα ταξιδιάρικο οικογενειακό αυτοκίνητο πολυτελείας, με ταυτόχρονο προσανατολισμό προς τις αστικές μετακινήσεις οπότε ηρεμήστε και απολαύστε το-εσείς και οι αγαπημένοι σας!

Στο χώμα

Έκανα το λάθος να μπω στην χωμάτινη διαδρομή που δοκιμάζω την απόδοση των συστημάτων τετρακίνησης, αμέσως μετά την δοκιμή στις στροφές και μάλιστα με τις μπαταριές ξελιγωμένες.

volvo XC60 T8 autoholix 09

Παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά βλέπεις ότι οι γωνίες προσέγγισης, διαφυγής και ράμπας είναι από τις κορυφαίες στην κατηγορία, ενώ και το ύψος των 22 εκατοστών από το έδαφος δίνει ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον οδηγό. Σύμφωνα με την  Volvo το XC60 μπορεί να κινηθεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα σε νερά βάθους 40 εκατοστών!

Σημαντικό για τις εκτός δρόμου διαδρομές είναι και η ύπαρξη του αυτόματου κιβώτιο με μετατροπέα ροπής που επιτρέπει στο μοτέρ να ανεβάσει στροφές και να μπει στην ωφέλιμη περιοχή του τούρμπο χωρίς να υπάρχουν καταπονήσεις, ενώ υποθέτω γιατί δεν μπόρεσα να το διαπιστώσω ότι ο ηλεκτροκινητήρας με την άμεσα διαθέσιμη ροπή του θα κάνει θαύματα εάν στην μπαταρία υπάρχει ρεύμα.

volvo XC60 T8 autoholix 13

Σε αργά κομμάτια που ζητούσα δύναμη από τον πίσω άξονα ήταν προφανές ότι δεν υπήρχε αρκετό ρεύμα για να μπορέσω να κινηθώ και έτσι οι μπροστινοί τροχοί έχαναν αμέσως την πρόσφυση τους και το αυτοκίνητο ακινητοποιούταν σχετικά εύκολα.

Δεν είχα τον χρόνο να το δοκιμάσω στο χώμα και με φορτισμένες μπαταρίες για αυτό επιφυλάσσομαι στο μέλλον να σας λύσω την απορία για τις δυνατότητες του αυτοκινήτου σε δύσκολες συνθήκες. Η εντύπωση πάντως που απεκόμισα ήταν ότι το D5 που είχα οδηγήσει πριν καιρό ήταν σαφώς πιο ικανό.

Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα χιλιόμετρα που διανύουν τα σημερινά SUV γίνονται σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους την ώρα που τα οχήματα αυτά μετακινούν μια οικογένεια προς κάποιο προορισμό μεγάλων ή μικρών διακοπών.

Όμως είναι καλό να γνωρίζετε ότι αν τύχει να βρεθείτε σε κάποιες ήπιες χωμάτινες διαδρομές θα μπορείτε όχι μόνο να φτάσετε αρκετά μακριά, αλλά θα έχετε και την χαρά να μην κουράσετε τους επιβάτες σας αφού η άνεση από την ανάρτηση του Volvo XC60 T8 Twin Engine είναι απλά εντυπωσιακή!

Συμπέρασμα

Το Volvo XC60 T8 Twin Engine είναι ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο για όσους καλύπτουν καθημερινά μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη και έχουν έντονες οικολογικές ή φορολογικές ανησυχίες.  

volvo XC60 T8 autoholix 000

Η τιμή του PHEV της δοκιμής χάρη στην επιδότηση στους φόρους και τις απαλλαγές στους δασμούς  κυμαίνεται περίπλου στα €70,000, μια τιμή που είναι ιδιαιτέρα υψηλή .Όμως σαν PHEV που είναι δεν πληρώνει καθόλου τέλη κυκλοφορίας, ενώ μπορεί να παρκάρει δωρεάν στο κέντρο των πόλεων.

Είναι λοιπόν αυτό το καλύτερο XC60 που μπορείτε να αγοράσετε?

volvo XC60 T8 autoholix 27

Όσο και να με εντυπωσίασε η δυνατή επιτάχυνση και το πανέμορφο εσωτερικό του αυτοκινήτου που οδήγησα, δεν μπορώ να ξεπεράσω τον τραχύ θόρυβο του κινητήρα -και κυρίως, ότι με €10,000 χαμηλότερη τιμή αγοράς το D5 καταναλώνει περίπου τα ίδια καύσιμα σε αστικές συνθήκες (δηλ. 120 χλμ/ημέρα) και δεν καίει ρεύμα που μοιάζει να ξεχνάμε ότι το πληρώνουμε και αυτό…

Η επιλογή μου λοιπόν παραμένει το XC60 D5 για την οικονομία και την αυτονομία στα ταξείδια, αλλά ίσως να άλλαζα γνώμη εάν έμενα στο κέντρο της πόλης και δούλευα σε μια μικρή απόσταση από το σπίτι μου. Τότε όλα ίσως…

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Δεν με ευχαρίστησε

  • Ο θόρυβος του κινητήρα που δεν ταιριάζει με τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου και ο κόφτης στα 180χλμ/ω.
  • Κάποιες αστοχίες στην ποιότητα συγκεκριμένων πλαστικών και …η τιμή!

Θα Θυμάμαι

  • Το υπέροχο σαλόνι με τα ποιοτικά δέρματα και τον λιτό αλλά κομψό σχεδιασμό.
  • Την οικονομία στις κοντινές αστικές μετακινήσεις και τις επιδόσεις.  

Φωτογραφίες

Previous articleΗ ιστορία του σήματος της Mazda
Next articleΤο Citroën ë-Jumpy ανακυρύχθηκε “International Van of The Year 2021”
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story