Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςKia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS Δοκιμή / Test drive

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS Δοκιμή / Test drive

Καθώς τα SUV έχουν αλλοτριώσει τις προτιμήσεις μας, αυτοκίνητα με ξεχωριστό σχεδιασμό σαν το KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE αποκτούν μεγάλη σημασία καθώς αποτελούν φραγμό στην λαίλαπα!

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 34

Πρέπει πια να παραδεχτούμε ότι τα SUV σχεδόν «κατάπιαν» τα Sedan και τα Station wagons στις Ευρωπαϊκές πωλήσεις, ενώ ταυτόχρονα ανάγκασαν τα πεντάπορτα Hatchbacks να γίνουν πολύ σπορ σε σχεδιασμό-και επιδόσεις ώστε να αντισταθούν στην λαίλαπα.

Κάπως έτσι χάθηκαν οι εντυπωσιακές τρίπορτες εκδόσεις των Hatchbacks και στην θέση τους  δημιουργήθηκε μια νέα σχεδιαστική σχολή που ονομάστηκε Shooting Brake, θέλοντας προφανώς να δημιουργήσουν συνειρμούς και σχέσεις με τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι βαθύπλουτοι βρετανοί σκοπευτές για να μεταφέρουν τις καραμπίνες της σκοποβολής τους…. γρήγορα!

Κανείς μας (ή πολύ λίγοι από εμάς)  δεν έχει όπλα για να κουβαλήσει όμως από την Aston Martin DB5 Shooting Brake στην Ferrari FF  και από την BMW Z3 Coupé στην Mercedes Benz CLA Shooting Break  τα συναισθήματα που δημιουργούν τα ιδιαιτέρα αυτά αμαξώματα προσελκύουν ένα ιδιαιτέρα μεγάλο κοινό που νοιώθει ότι τα Hatchbacks δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους σε χώρους και διαφοροποίηση ότι τα Station Wagon απευθύνονται πλέον σε πιο συντηρητικούς.

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 35

Ήταν φυσικό αφού είδαν με (μεγάλη) προσοχή την ανάρτηση της BMW, οι άνθρωποι της ΚΙΑ κάποια στιγμή να εντυπωσιάστηκαν και από την εντυπωσιακή γραμμή της CLA Shooting Break και να σκέφτηκαν ότι μπορούν και εκείνοι να βασιστούν στο KIA Ceed και να παρουσιάσουν την δική τους πρόταση σε αυτή την ξεχωριστή κατηγορία.

Κοιτάζοντας όμως το KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΚΙΑ πλέον σχεδιάζει τα δικά της αυτοκίνητα με τον δικό τους χαρακτήρα χωρίς να χρειάζεται να δανείζεται στυλ και τάσεις από εκείνους που ενέπνευσαν.

Αυτό είναι σίγουρα το πιο όμορφο αυτοκίνητο στην γκάμα μοντέλων της ΚΙΑ και ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά αυτοκίνητα της κατηγορίας C.

Εμφάνιση

Το KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE έχει έναν έντονο ευρωπαϊκό αέρα και αυτό είναι απολύτως λογικό αφού σχεδιάστηκε από το σχεδιαστικό τμήμα της Hyundai Ευρώπης.

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 03

Έχει πραγματικό ενδιαφέρον η σχεδίαση και είτε σου αρέσει, είτε όχι και ξεφεύγει από τα  αυτοκίνητα του «Segment C» οπού όλα μοιάζουν μεταξύ τους-καθώς τα ζητούμενα είναι κοινά: Χώροι, οικονομία, στυλ και ασφάλεια.

Εδώ τα ζητούμενα φυσικά παραμένουν, όμως όλα μπαίνουν κάτω από ένα φίλτρο που δεν είναι άλλο από την απαίτηση για ξεχωριστό στυλ.

Μπορεί κάτω από την επιθετική εμφάνιση να κρύβεται το κοινό πάτωμα και τα μηχανικά μέρη του Ceed, όμως το επιθετικό βλέμμα που χαρίζει το αεροδυναμικό πακέτο GT LINE δείχνει από την αρχή ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα KIA που θέλει να κερδίσει τις καρδιές εκείνων που αγαπούν την οδήγηση.

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 19

Το KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE είναι χαμηλότερο, φαρδύτερο και με πιο μεγάλο πίσω πρόβολο, ενώ οι λείες στρογγυλεμένες γραμμές έχουν αντικαταστήσει τις γωνίες του Hatchback KIA Ceed.

Από μπροστά η χαρακτηριστική μάσκα που σύμφωνα με την ΚΙΑ μοιάζει με το χαμόγελο της τίγρης (…αλήθεια ποιος είδε τίγρη και πρόλαβε να δει το χαμόγελο της??) μαζί με τους αεραγωγούς ψύξης που φτάνουν χαμηλά στο σπόιλερ χαρίζουν αρκετούς βαθμούς αγριάδας που ταιριάζουν στον σχεδιασμό.

Σίγουρα εντυπωσιακοί είναι και οι αεραγωγοί για τα φρένα στις άκρες του προφυλακτήρα, που όμως αποτελούν οφθαλμαπάτη καθώς οι γρίλιες τους… είναι κλειστές όπως συνηθίζεται τελευταία από όλους τους κατασκευαστές!

Εκεί όμως που με κέρδισε το KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE και με έκανε να θεωρώ «απαραίτητη» την επιλογή της έκδοσης GT Line είναι oi στάνταρ για το επίπεδο εξοπλισμού  αλουμινένιες ζάντες που φιλοξενούν τα Michelen Pilot Sport διαστάσεων 225/45 ZR17. Είναι απλά θεϊκές!

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 04

Από το πλάι οι καθαρές αεροδυναμικές γραμμές μαζί με τον μακρύ μπροστινό πρόβολο δίνουν την εντύπωση ενός μακρύτερου καπό, δημιουργώντας μια ισορροπία διαστάσεων  με το πολύ μακρύ και εντυπωσιακοί πίσω μέρος .

Οι  αεροδυναμικές «φούστες» κάτω από τις πόρτες το κάνουν το προφίλ να δείχνει μυώδες και στιβαρό, θυμίζοντας στο πίσω μέρος αρκετά την νέα Mercedes CLA, όπως φυσικά και η χαμηλή γραμμή της οροφή στο πίσω μέρος που καταφανεί να συνδυάσει  τους χώρους ενός station wagon με την εμφάνιση ενός  coupe αμαξώματος.

Υπάρχει μια συμμετρία στο σχήμα των παραθύρων σε σχέση με την κεντρική κολώνα του αμαξώματος, όμως φοβάμαι ότι το εντυπωσιακό πίσω μέρος του αμαξώματος κάνει το μπροστινό μέρος να δείχνει «λίγο» και συνηθισμένο αφου ουσιαστικά είναι το ίδιο με εκείνο του κοινού Ceed.

Θα ταίριαζε λίγη περισσότερη φαντασία και αγάπη στο μπροστινό μέρος του PROCEED, όχι επειδή δεν είναι όμορφο, αλλά για να βρίσκεται σε αρμονία, με το υπέροχο πίσω μέρος.

Κοιτώντας το πίσω μέρος είναι σαφές ότι η Shooting Brake γραμμή ταιριάζει στο αυτοκίνητο και του δίνει μια ξεχωριστή εμφάνιση- που με έναν περίεργο τρόπο το κάνει να δείχνει ταυτόχρονα πιο σπορ αλλά και πιο κλασσικό.

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 12

Το πίσω μέρος είναι μια πολύ όμορφη σχεδιαστική άσκηση αφού τα φωτιστικά σώματα ενώνονται και σε συνδυασμό με το μικρό πίσω παράθυρο το Proceed τολμώ να πω ότι θυμίζει ακόμη και την Porsche Panamera Sport Turismo!

Η επιτυχία του συγκεκριμένου σχεδιασμού στο πίσω μέρος  είναι δεδομένη κάτι που γίνεται εμφανές και από την χρήση σχεδιαστικών στοιχείων από το Procced στο νέο Sportage, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τις πωλήσεις της ΚΙΑ στην Ευρώπη-και όχι μόνο.

Όπου περνά το αυτοκίνητο όλοι το κοιτούν-όχι ζηλόφθονα όπως ίσως κοιτούν ένα μεγάλο  BMW, αλλά με εκείνο το βλέμμα του ανθρώπου που βλέπει κάτι που πραγματικά τον ενδιαφέρει και μπορεί να το ονειρευτεί.

Εσωτερικός Σχεδιασμός

Η εικόνα που αντικρίζουμε στο εσωτερικό του KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE μπορεί να μην εντυπωσιάζει από την πρωτοτυπία της, κερδίζει όμως τις εντυπώσεις σε ότι αφορά τα πλαστικά του που στο επάνω τμήμα του ταμπλό είναι μαλακά στην αφή και πολύ ποιοτικά στην συναρμολόγηση.

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 25

Η ποιότητα συναρμολόγησης είναι κορυφαία και αν εξαιρεθεί ενας τριγμός στην κεντρική κονσόλα, θα μπορούσα να πω ότι κανένας τριγμός δεν ακούγεται στο εσωτερικό ανεξάρτητα από το οδόστρωμα που κινείται το αυτοκίνητο.

Ευπρόσδεκτη είναι η πινελιά που έχουν δώσει οι σχεδιαστές στο επάνω μέρος του ταμπλό με τις ποιοτικές ραφές να το χωρίζουν σε διαφορετικά οπτικά επίπεδα και κάποιες λεπτομέρειες όπως τα νικελένια περιγράμματα των αεραγωγών και η μαύρη λάκα κάτω χαμηλά στον επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων που έρχεται σε αντίθεση με λιγότερα προσεγμένα πλαστικά που θα βρείτε εκεί που δεν φτάνει αμέσως το μάτι…

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 31

Δυστυχώς όμως, όπως συμβαίνει με όλα τα καινούρια αυτοκίνητα (…και όχι μόνο), το ένα μάτι κοιτά την ομορφιά και το άλλο την τσέπη..

Έτσι αν προσέξετε λίγο καλύτερα θα δείτε ότι κάτω από το κάλυμμα που ξεχωρίζει τα δύο βασικά όργανα στον πίνακα οργάνων- προσπαθώντας να τους δώσει ένα ιταλικό σχεδιαστικό αέρα με όχι και τόσο αποτελεσματικό τρόπο πρέπει να πω- θα διακρίνετε τον γνωστό πίνακα οργάνων που τοποθετείται και στο i30, στο Rio, στο Stonic και γενικά στα περισσότερα αυτοκίνητα του ομίλου.

Ο πίνακας οργάνων έχει τα κλασσικά δύο μεγάλα όργανα να δείχνουν τις στροφές του κινητήρα και την ταχύτητα ενώ στην μέση μια οθόνη δίνει ενδείξεις για την οικονομία και λειτουργίες on-board computer..

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 36

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην κεντρική κονσόλα του όπου υπάρχει η οθόνη των 8’’ που βρίσκεται «μετέωρη» στο μέσον του ταμπλό και φέρνει έντονες μνήμες από το Hyundai i30.

Ωστόσο, η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων που φιλοξένει η οθόνη είναι απολαυστικά γρήγορη, απλή και κατανοητή, ενώ είναι συμβατό τόσο με τις λειτουργίες του Carplay, όσο και του Android Auto.

Εξίσου απλός είναι ο χειρισμός και η λειτουργία τόσο του ηχοσυστήματος όσο και του διζωνικού κλιματισμού που τα χειριστήρια τους βρίσκονται χαμηλότερα στην κεντρική κονσόλα.

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 30

Όμως οι ενδείξεις θερμοκρασίας του συστήματος κλιματισμού μέσα στους περιστροφικούς διακόπτες του κλιματισμού θα έπρεπε να είναι πιο έντονες και πιο ευδιάκριτες γιατί όταν πέφτει επάνω τους το φως του ήλιου ή όταν φοράτε πολωτικά γυαλιά ηλίου-οι ενδείξεις απλά εξαφανίζονται!

Τέλος πιο χαμηλά στην κονσόλα θα βρείτε 2 USB, θήκη για το τηλέφωνο, αποθηκευτικό χώρο κάτω από το υποβραχιόνιο και φυσικά τις πατροπαράδοτες θήκες για ποτήρια νερά στις πόρτες.

Χώροι Άνεση

Τα τύπου μπάκετ μπροστινά καθίσματα της έκδοσης GT line προσφέρουν ικανοποιητικότατη πλευρική στήριξη και άνεση, ενώ –όπως και το τιμόνι-ρυθμίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις βολεύοντας όλους τους σωματότυπους.

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 27

Πριν μπεις μέσα λοιπόν γνωρίζεις ότι η ορατότητα προς τα πίσω θα είναι προβληματική.

Πράγματι λοιπόν η ορατότητα προς τα πίσω είναι προβληματική καθώς οι φαρδιές πίσω κολώνες σε συνδυασμό με το μικρό σε επιφάνεια παράθυρο προβληματίζουν όχι μόνο στο παρκάρισμα ή στους ελιγμούς, αλλά ακόμη και στην κίνηση στον αυτοκινητόδρομο.

Εκεί θα σας προβληματίσει το γεγονός ότι κοιτώντας προς τα πίσω από τον κεντρικό καθρέπτη του αυτοκινήτου δεν μπορείτε να δείτε επάνω από 150-200 μέτρα σε απόσταση αφού το οπτικό πεδίο του καθρέπτη εμποδίζεται από το πίσω παράθυρο.

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 26

Αυτό μπορεί να γίνει και επικίνδυνο όταν αλλάζετε λωρίδα-ειδικά από αριστερά προς δεξιά, όπου μπορεί στο τυφλό σημείο να κινείται αυτοκίνητο.

Μια επιβεβλημένη λύση εδώ θα ήταν ένας καθρέπτης συνδεδεμένος με ψηφιακή κάμερα που να δείχνει χωρίς περιορισμούς προς τα πίσω. Έλατε τώρα αγαπητοί Κορεάτες, αυτό είναι παιχνιδάκι για εσάς!

Το φαινόμενο πάντως γίνεται ακόμη πιο ενοχλητικό όταν βρέχει καθώς δεν βοηθά  ο μικρός πίσω καθαριστήρας και φυσικά όταν προσπαθείτε να κάνετε όπισθεν για να παρκάρετε όπου τα πίσω προσκέφαλα βρίσκονται μέσα στο οπτικό πεδίο και κάνουν τον υπολογισμό των διαστάσεων του αυτοκίνητου πιο δύσκολο.

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 08

Οι χώροι του KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο είναι αρκετοί για πέντε παιδιά, ή τέσσερις ενήλικες σε ότι αφορά τον χώρο για τα γόνατα τους, όμως σε ότι αφορά τον χώρο για τα κεφάλια των πίσω επιβατών θα προβληματίσει όσους είναι πιο ψηλοί από 1,85.

Παράλληλα, επειδή τα καθίσματα είναι πολύ χαμηλά τοποθετημένα δεν υπάρχει άπλετος χώρος για να μπουν τα πόδια των πίσω επιβατών κάτω από τα μπροστινά καθίσματα και φυσικά προκειμένου να μην βρίσκουν το κεφάλι των ενηλίκων στην χαμηλή οροφή, το πίσω κάθισμα έχει τοποθετηθεί χαμηλά και δεν υποστηρίζει πλήρως τους μηρούς κουράζοντας τα γόνατα στις μεγάλες διαδρομές.

Η ομορφιά στον εξωτερικό σχεδιασμό έρχεται δυστυχώς με μεγάλο κόστος στους εσωτερικούς χώρους για τους πίσω επιβάτες του KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE που νοιώθουν κάπως κλειστοφοβικά και «σκοτεινά»  στο πίσω κάθισμα.

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 11

Από την άλλη πλευρά τα σχεδόν 600 λίτρα του χώρου αποσκευών αποζημιώνουν, αν και για να εκμεταλλευτείτε πλήρως τις δυνατότητες φόρτωσης θα πρέπει να αφαιρέσετε το διπλό πάτωμα.

Εκείνο που με προβλημάτισε με το εσωτερικό του KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE, είναι ότι ενώ ο διάκοσμος για τους εμπρός επιβάτες τους κάνει να νοιώθουν ότι ταξιδεύουν στην πρώτη θέση, δεν συμβαίνει το ίδιο με εκείνους που κάθονται στο πίσω κάθισμα καθώς απουσιάζουν ανέσεις όπως είναι οι θύρες USB για να φορτίζουν τα παιδιά τα κινητά τους, ενώ και η ποιότητα των υλικών είναι συγκριτικά υποδεέστερη.

Εξοπλισμός

Σαν στάνταρ θα βρείτε μέσα σε ένα KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE 6 αερόσακους, ηλεκτρικούς και θερμαινόμενους καθρέπτες και παράθυρα, διζωνικό κλιματισμό, ένα εκνευριστικό Lane Assist που απενεργοποιείται εύκολα αλλά όχι μόνιμα, Cruise Control  με σύστημα διατήρησης της απόστασης από το προπορευόμενο αυτοκίνητο και αυτόματο φρενάρισμα και για πεζούς!

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 24

Θα ήθελα να σταθώ λίγο στο σύστημα προειδοποίησης πρόσκρουσης που έχει τα αισθητήρια του πίσω από τον καθρέπτη οπισθοπορείας και τα οποία αποδεικνύονται εξαιρετικά ευαίσθητα στις σταγόνες της βροχής και το σπρέι που σηκώνουν τα προπορευόμενα αυτοκίνητα.

Έτσι μόλις αρχίζει να βρέχει το σύστημα βγαίνει προσωρινά εκτός λειτουργίας και δύο κίτρινα προειδοποιητικά ανάβουν μέσα στον πίνακα οργάνων- μαζί με έναν προειδοποιητικό ήχο- που μέχρι να μάθεις να τα αγνοείς σου «κόβουν την χολή»!

Κινητήρας

Το KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE εξοπλίζεται με τον γνωστό κίνητρα των 1,4 λίτρων με τους 140 ίππους και την ροπή των 250Νμ ο οποίος αναπνέει με άμεσο ψεκασμό και ένα ενσωματωμένο στην πολλαπλή Turbo, ενώ εκπνέει μέσο ενός φίλτρου μικροσωματιδίων έτσι ώστε να επιτυγχάνονται χαμηλές τιμές ρύπων …που τόσο πολύ μετρούν όταν έρχεται η στιγμή να πληρώσουμε το σήμα τελών κυκλοφορίας!

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 20

Στην πράξη ο σύγχρονος κινητήρας του KIA Ceed 1.4 T-GDi (140 HP) GT line δεν εντυπωσιάζει με την αίσθηση δύναμης-και στα δύο άκρα του φάσματος λειτουργιάς του, καθώς είναι ξεκάθαρα ρυθμισμένος να είναι απόλυτα γραμμικός στην μεσαία κλίμακα.

Ωστόσο, επειδή η εξωτερική εμφάνιση προϊδεάζει τον οδηγό για πολύ δύναμη, η απροθυμία του να λειτουργεί κάτω από τις 2,000 σαλ και η έλλειψη κορύφωσης της δύναμης ψηλά μετά τις 6,000 σαλ σε συνδυασμό με τον μάλλον βαρετό θόρυβο, προσγειώνουν απότομα τις περιφερειακές αισθήσεις του οδηγού.

Μάταια το ηχειάκι στο πάνω μέρος του ταμπλό παίζει τον ψηφιακό ήχο ενός πιο σπορ κινητήρα όταν επιλέγετε το σπορ πρόγραμμα.. Απλά ο ήχος δεν ικανοποιεί.

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 21

Στο αυτοκίνητο της δοκιμής βρίσκουμε το νέο 7-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7-DCT της εταιρείας που προσφέρει και την δυνατότητα αλλαγής των σχέσεων είτε από τον επιλογέα, είτε από το τιμόνι.

Δίπλα από το μοχλό ταχυτήτων υπάρχει ένα μικρός διακόπτης που ρυθμίζει την λειτουργία του κιβωτίου σε 3 θέσεις λειτουργίας Normal, Eco και Sport.  Ανάλογα με την επιλογή προγράμματος προσαρμόζεται η λειτουργία του κιβωτίου σε ότι αφορά τις αλλαγές ταχυτήτων, την χαρτογράφηση του κινητήρα, αλλά και η σκληρότητα του τιμονιού.

Οφείλω να πω ότι το κιβώτιο ταχυτήτων με προβλημάτισε αρκετά σε ότι αφορά την ομαλότητα της λειτουργίας του όταν το KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE εκκινεί από στάση. Οι αλλαγές σχέσεων γίνονται ανεπαίσθητα και η λειτουργία των προγραμμάτων του Hyundai i30 CRDi Auto είναι σωστή, υπάρχουν φορές που το κιβώτιο μπερδεύεται-ειδικά στην διαδικασία της εκκίνησης.

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 22

Μπορεί να φταίει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο- που καθώς είναι δημοσιογραφικό έχει ανεχθεί τις αγωνιστικές ανησυχίες/φιλοδοξίες των «ειδικευόμενων ειδικών», αλλά ο συμπλέκτης έμοιαζε κουρασμένος και πολλές φορές μπερδευόταν κατά την εκκίνηση.

Έτσι αρκετές φορές όταν το Start-Stop έσβηνε τον κινητήρα στο φανάρι, όταν ξεκίναγε το αυτοκίνητο άρχιζε να πατινάρει χωρίς λόγο και χρειαζόταν να αφήσεις το γκάζι για να ξανα-εμπλέξει ο δίσκος.

Επίσης όταν ανέβαζα το αυτοκίνητο στην ράμπα του γκαράζ μου με πολύ χαμηλή ταχύτητα (όπως προβλέπεται) μετά από 20 μέτρα ανηφόρας ο συμπλέκτης κουραζόταν, και μύριζε πολύ…

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 18

Πάντως έχω την αίσθηση ότι τελικά η λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου βοηθά στην οικονομικότερη οδήγηση, ειδικά στο πρόγραμμα Ecο- οπού η κατανάλωση των περίπου 7,2 λίτρων/100 χλμ παρουσιάζεται κατά μισό λίτρο χαμηλότερη από εκείνη των χειροκίνητων εκδόσεων. 

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις , τα 9,1 δευτερόλεπτα στην μέτρηση  0-100χλμ/ω φωτιά δεν βάζουν, όμως  τα περίπου 215 χιλιόμετρα που μπορεί να δείξει το κοντέρ είναι ικανοποιητικά για ένα αυτοκίνητο 1450 κιλών.

Αναρτήσεις-Φρένα

Οι αναρτήσεις του KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE αποτελούνται από γόνατα McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω σε όλα τα μοντέλα και με μια κουβέντα μπορώ να πω ότι είναι άψογες.

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 10

Είναι γενικά σφικτές σε ρύθμιση καθώς διαθέτουν 20% σκληρότερα ελατήρια από το απλό Ceed αλλά δεν ξεπουλάνε την άνεση ελέγχοντας με πολύ καλό τρόπο το αμάξωμα χωρίς να κουράζουν στις λακκούβες της πόλης και να παρουσιάζουν αναπηδήσεις  στις ανωμαλίες που θα συναντήσουν μέσα στις στροφές.

Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι χάρη στην τοποθέτηση πιο ισχυρών αντιστρεπτικών δοκών (κατά 5%) κάτι που σε συνδυασμό με τις κατά 15mm διαδρομές των αναρτήσεων  επιτυγχάνουν σχεδόν μηδενικές κλίσεις μέσα στην στροφή.

Αυτό επετεύχθη με τα μικρά μυστικά που ο κ. Albert Biermann -που έχει αναλάβει το στήσιμο των αυτοκινήτων του ομίλου Hyundai, έφερε μαζί του από το BMW Μ Division.

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα και είναι δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλλα σε ένα σημείο της δοκιμής, ενώ η σκληρή αίσθηση στο πετάλι εξαιτίας της ρύθμισης στην υποβοήθηση απαιτεί απλά λίγη παραπάνω δύναμη στο πόδι-και συνηθίζεται.

Στην πόλη

Μέσα στην πόλη το KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE είναι φιλικό, ήσυχο, με την πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων που ευνοεί την άνεση- να διαχειρίζεται με ικανοποιητικό τρόπο τις λακκούβες μας – και αυτό παρά την σφικτή ρύθμιση και τα λάστιχα χαμηλού προφίλ.

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 02

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι έχει γίνει και καλή δουλειά στην ηχομόνωση καθώς δεν ακούγεται ο θόρυβος από την κύλιση των ελαστικών και από τον χώρο του κινητήρα καθώς και το αυτόματο κιβώτιο στο αστικό περιβάλλον φροντίζει να αλλάζει νωρίς τις ταχύτητες.

Η καλή ορατότητα προς τα μπροστά μετριάζει το πρόβλημα που δημιουργούν οι φαρδιές πίσω κολώνες και το επικλινές πίσω παράθυρο. Ωστόσο θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν αλλάζετε λωρίδα μέσα στην πόλη ή όταν παρκάρετε γιατί παρά την υποβοήθηση που σας προσφέρει η κάμερα οπισθοπορείας, η κακή ορατότητα προς τα πίσω συνδυαζόμενη με το μεγάλο πίσω πρόβολο κάνουν την διαδικασία παρκαρίσματος μια δύσκολη άσκηση…

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 12

Ευτυχώς το κοφτερό τιμόνι και ο μικρός κύκλος στροφής με ακτίνα 5,5 μ. είναι σύμμαχοι του οδηγού τόσο στην κίνηση μέσα στα στενά, όσο και στο σταμάτα-ξεκίνα της αστικής κίνησης.

Λίγη προσοχή χρειάζεται στις λακκούβες και στα τελειώματα των κατήφορων καθώς οι μακριοί πρόβολοι έχουν την τάση να ακουμπούν στο έδαφος και να τραυματίσουν το ειδικό για την περίσταση μαύρο κάτω σπόιλερ στο μπροστινό μέρος.

Ο κινητήρας-που καταναλώνει κατά μέσο όρο μέσα στην πόλη 7,2 λίτρα βενζίνης/100χλμ. σε καθημερινές συνθήκες.

Στον αυτοκινητόδρομο

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 32

Βοηθούμενο από θετικό τιμόνι και τον χαμηλό αεροδυναμικό συντελεστή CX 0,26, το KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE ταξιδεύει ανεπηρέαστο από τους πλάγιους ανέμους και  στρίβει στις παρατεταμένες στροφές του αυτοκινητόδρομου με… ψιλοπαράνομες ταχύτητες.

Πολλές φορές κοίταζα το ταχύμετρο και δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο γρήγορα πήγαινε το αυτοκίνητο- δίνοντας την εντύπωση ότι πηγαίνει με τη μισή ταχύτητα!

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 33

H απουσία αεροδυναμικών θορύβων στο εσωτερικό με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη ενώ η άριστη ηχομόνωση από τον κινητήρα και τις αναρτήσεις μαζί με την πολύ μακριά 7η ταχύτητα αφήνουν την φασαρία μακριά από τα αυτιά των επιβατών που απολαμβάνουν το ταξίδι τους σε ένα άνετο και πολιτισμένο περιβάλλον.

Ταυτόχρονα σε αυτές τις συνθήκες το KIA ProCeed χάρη στην καλή αεροδυναμική του, γίνεται και αρκετά οικονομικό με κατανάλωση που κυμαίνεται στα 6,5-7 λίτρα ακόμη και αν πηγαίνετε με 140-150 χλμ/ω και 3.000 σαλ. στο στροφόμετρο.

Στις Στροφές

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 00

Το KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE στις στροφές δεν συμπεριφέρεται απλά με ασφάλεια, αλλά καταφέρνει να χαρίζει και μια απρόσμενη ευχαρίστηση στον οδηγό που δεν περιμένεις να βρεις σε ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο.

Έχω την αίσθηση ότι η ανάρτηση του είναι ακόμη πιο σφικτή από εκείνη το Ceed, ενώ επειδή το αυτοκίνητο κάθεται περίπου 2 εκατοστά πιο κοντά στην άσφαλτο κερδίζει και από το χαμηλότερη κέντρο βάρους που το κάνει πιο ελέγξιμο.

Σημαδεύεις την στροφή, πατάς γκάζι και το μπροστινό μέρος μένει καρφωμένο στην θέση του με την δύναμη του κινητήρα να περνά ατόφια στον δρόμο κρατώντας την τροχιά του αυτοκινήτου χωρίς δράματα, χάρη εν μέρει και στο σύστημα Torque Vectoring που με την βοήθεια του ESP επεμβαίνει διακριτικά επαναφέροντας το αυτοκίνητο στην πορεία που χαράζει ο οδηγός.

Το τιμόνι δεν παρουσιάζει κανένα κλότσημα κατά την επιτάχυνση ενώ οι τροχοί βρίσκουν εύκολα πρόσφυση και σπινάρουν δύσκολα ακόμα και σε γυαλιστερές φουρκέτες.

Το αυτοκίνητο έχει δύο ξεχωριστούς και διακριτούς χαρακτήρες στριψίματος με τον πρώτο να μοιάζει με εκείνον ενός αυτοκίνητου της VAG όπου το μπροστινό πατά σταθερά χωρίς υποστροφές μέχρι πολύ υψηλές ταχύτητες και χωρίς δράματα- και με τον δεύτερο χαρακτήρα να θυμίζει το νέο Focus που γίνεται νωρίς παιχνιδιάρικο μέσα στην στροφή.

Η διαφορά εδώ είναι ότι σε αντίθεση με το Focus που γίνεται παιχνιδιάρικο από νωρίς, τα περιθώρια της «πολιτικά ορθής πρόσφυσης» που έχει το μπροστινό μέρος του ProCeed επιτρέπουν και σε ένα μέτριο οδηγό να κινηθεί αρκετά γρήγορα πριν αρχίσουν τα γλιστρήματα, ενώ αντίθετα το Focus χρειάζεται «μαστοριά» από νωρίς…

Αν ανεβάστε ρυθμό λοιπόν και αφήσετε το γκάζι μέσα στην στροφή θα νοιώσετε το πίσω μέρος να πλασάρεται με έναν γλυκό τρόπο πολύ πριν επέμβουν τα ηλεκτρονικά. Μετά πατώντας ξανά το γκάζι αμέσως το αυτοκίνητο βρίσκει ξανά την αρχική του ισορροπία και συνεχίζει να κάθεται πάνω στο ακλόνητο μπροστινό που το τραβά μέσα στην στροφή.

Θα μπορούσε να είναι τέλειο αν το τιμόνι είχε αντίστοιχα άψογη αίσθηση όπως εκείνο του i30N, αλλά φαίνεται πως κάτι άφησαν για το κορυφαίο τους μοντέλο. Το τιμόνι στην αρχή το νοιώθεις κάπως ασαφές, μετά από μερικές στροφές όμως «το βρίσκεις» και στηριζόμενη και στην σωστή γεωμετρία της ανάρτησης το εμπιστεύεσαι και το αποδέχεσαι.

Τα ηλεκτρονικά δεν απενεργοποιούνται εντελώς και όμως διαπίστωσα ότι είναι ρυθμισμένα με τέτοιο τρόπο που επιτρέπουν στον οδηγό να χαρεί πάρα πολύ πριν και μέσα στην στροφή.

Στην πολύ σκληρή χρήση εκείνο που με προβλημάτισε ήταν η αντοχή των φρένων τα οποία φάνηκαν οριακά για τις επιδόσεις και το βάρος του KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE και που σίγουρα εάν το αυτοκίνητο βρεθεί  φορτωμένο σε μια κατηφορική διαδρομή θα θέσουν γρήγορα τα όρια στον ρυθμό.

Συμπέρασμα

Είναι το  αιώνιο τίμημα της ομορφιάς…

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 01

Το Proceed ξεκίνησε την ζωή του σαν μια τρίπορτη έκδοση του Ceed, ενώ σήμερα που τα τρίπορτα hatchbacks δεν πουλάνε πια έγινε μια λιγότερο πρακτική έκδοση του Ceed Sportwagon που προσφέρει  με τιμιότητα όλα όσα επιθυμεί ένας οικογενειάρχης με συμβατικά γούστα…

Είναι όλες οι παραχωρήσεις που χρειάζεται να κάνουμε στην ζωή μας  για να συμβιώνουμε με οτιδήποτε παράγει ντοπαμίνη κοιτώντας το. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε να βρούμε τα μειονεκτήματα και να τα κρίνουμε χωρίς να βρισκόμαστε υπό την επήρεια των ουσιών που παράγονται όταν τα κοιτάμε!

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 12

Το KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE θα μπορούσε με ένα λίγο πιο ιδιαίτερο σχεδιασμό στο μπροστινό του μέρος να ξεπέρναγε σε ομορφιά ακόμη και την Mercedes CLA Shooting Break που αποτέλεσε προφανώς την έμπνευση για τον σχεδιασμό του.

Το πίσω μέρος είναι εμπνευσμένο και το εμπρός κάπως συνηθισμένο, ωστόσο είναι μια σιλουέτα που προκαλεί ευχαρίστα από όπου και αν περνά προκαλώντας θετικά σχόλια.

Οι χώροι στο πίσω μέρος είναι εξαιρετικά προβληματικοί αν λάβει κανείς υπόψη του το μήκος του αυτοκινήτου, ενώ και η ορατότητα προς τα πίσω μπορεί να γίνει ενοχλητική…

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 03

Είπαμε το τίμημα της ομορφιάς..

Όμως το KIA PROCEED 1.4T DCT GT LINE δεν δελεάζει τον ιδιοκτήτη του μόνο μια εντυπωσιακή  εμφάνιση, αλλά τον κατακτά με μια ασφαλή αλλά και διασκεδαστική οδηγική συμπεριφορά που δύσκολα θα βρει αντίπαλο.

Δύσκολα θα βρεθεί όμως και αντίπαλος και στην τιμή €26.690, ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με εγγύηση 7 χρόνων ή 150,000 χλμ. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο Shooting Break μοντέλο που να ξεκινά κάτω από 35,000€ και έτσι όποιος μαγευτεί από την εμφάνιση του Proceed δύσκολα θα διαλέξει κάτι άλλο.

Kia ProCeed 1.4 T-GDI 140PS autoholix 29

Φυσικά σε απόλυτο νούμερο τα χρήματα που κοστίζει δεν είναι λίγα και αυτό ίσως να εξηγεί και το γεγονός ότι δεν το βλέπουμε να κυκλοφορεί πολύ γύρω μας.

Αποδεχόμενος κάποιος τα εμφανή μειονεκτήματα του σχεδιασμού σε ότι αφορά την πρακτικότητα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος ούτε στην οδική συμπεριφορά  αλλά ούτε και στην ομορφιά του Proceed.

Αν μπορεί μάλιστα να ξοδέψει και τα επιπλέον €2,000 που κοστίζει η έκδοση με τον 1,6Τ των 204 ίππων, νομίζω ότι δύσκολα θα βρει πιο ικανοποιητικό οικογενειακό αυτοκίνητο σε αυτά τα χρήματα.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η τραχύτητα του κινητήρα στις ψηλές στροφές και η λειτουργία του αυτόματου κιβώτιου ταχυτήτων κατά την εκκίνηση.
  • Η έλλειψη ορατότητας προς τα πίσω και η έλλειψη χώρων για τα κεφάλια των πίσω επιβατών.

Θα θυμάμαι

  • Τον απρόσμενα διασκεδαστικό τρόπο που στρίβει και το κράτημα του μπροστινού μέρους.
  • Την συναρπαστική εξωτερική εμφάνιση και το πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο