Monday, July 4, 2022
HomeΔοκιμεςAlfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 Δοκιμή / Test drive

Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 Δοκιμή / Test drive

Είναι άραγε τυχαίο ότι βρέθηκα και φέτος να οδηγώ μια Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 τις ημέρες που γιορτάζουμε την ξενόφερτη γιορτή των ερωτευμένων?

Πέρυσι είχα επιλέξει να μην εκτεθώ και να αποφύγω να γράψω για την εμπειρία που είχα με την Alfa Romeo Veloce Q4 αναθέτοντας στο καλό μου φίλο Λ. Μ. να γράψει δυο λόγια -με μια πιο αντικειμενική προσέγγιση για αυτό το τόσο ιδιαίτερο αυτοκίνητο.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 45Όπως θυμάστε όμως ούτε ο Λευτέρης τα κατάφερε και υπόκυψε στην περίεργη γοητεία της Ιταλίδας δηλώνοντας στο τέλος ενός υπέροχου άρθρου… «Innamorato»!

Φέτος η ντίβα δέχτηκε ένα ελαφρύ φρεσκάρισμα- σε κάποια μικρής σημασίας σημεία και έτσι η αντιπροσωπεία θυμήθηκε ότι εκτός από τους ειδικούς υπήρχε και μια ξεχασμένη αλλά ερωτοχτυπημένη με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο μη-ειδικός που θα ήθελε να οδηγήσει την μπλε Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 και να γράψει μια καθόλου αντικειμενική δοκιμή.

Όταν την παρέλαβα ένοιωσα ένα κόμπο στο στομάχι καθώς από την μία χαιρόμουν που την συναντούσα πάλι, αλλά από την άλλη ακόμη θυμάμαι τον πόνο που ένοιωσα πέρυσι όταν αποχωριζόμουν εκείνη την γκρι Veloce Q4 …

Το “I will Always Love Υou» της Whitney Houston , γυρνούσε τότε μερικές ημέρες στο μυαλό μου καθώς ήξερα πως θα ήθελα να ζω με εκείνη, αλλά η «κακούργα κενωνία» με έριξε στους Σουβογερμανοδεινόσαυρους…

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 056Έχοντας και πάλι ξεφύγει, υπόσχομαι να επανέλθω στο θέμα για να εξηγήσω γιατί κάποιοι (…ελπίζω αρκετοί εδώ στο Autoholix) νοιώθουμε τόσο όμορφα με μερικές λαμαρίνες που έχουν πέσει η μια πάνω στην άλλη, όπως πρέπει!

Η Alfa Romeo Giulia είναι ένα σημαντικό αυτοκίνητο για την Μιλανέζικη φίρμα. Με την «επανα-υιοθέτηση» της πίσω κίνησης τόσο από άποψη συμβολισμού, όσο και στην ουσία οι Ιταλοί αποφάσισαν να χτυπήσουν στα ίσα τον προαιώνιο εχθρό από το Μοναχό.

Και μπορεί αντικειμενικά σήμερα στα σημεία η νέα σειρά 3 της BMW να έχει ξεπεράσει την Giulia σε όσα στοιχεία ψάχνουν να βρουν οι ειδικοί, όμως για εμάς τους ανειδίκευτους αυτή η γραμμική τελειότητα και τεχνολογική αντιμετώπιση των γερμανών δεν κάνει τίποτε για να παράξει το σώμα μας αδρεναλίνη, ντοπαμίνη, οιστρογόνα και τεστοστερόνη…

Τις ουσίες δηλαδή που όταν συναντιούνται προκαλούν εκείνες τις εκρήξεις στο μυαλό που ονομάζεται Έρωτας!

Σχεδίαση

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 0000Μην ακούτε τι λένε… Η αλήθεια είναι ότι αν η εξωτερική εμφάνιση δεν σε ελκύει, δεν έχεις καμία διάθεση να μάθεις για την λεγόμενη ποιότητα του εσωτερικού κόσμου ενός ανθρώπου ή στην περίπτωση μας ενός οχήματος!

Η ομορφιά της Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν λέει τίποτα μπροστά στην εντύπωση που προκαλεί το αυτοκίνητο όταν το βλέπεις ζωντανό μπροστά στα μάτια σου, παρότι το μπλε χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής είναι κάπως φλύαρο….

Σίγουρα προτιμώ το απλό γκρι μεταλλικό που αναδεικνύει τις γραμμές της Alfa χωρίς να μεγαληγορεί για τα κάλλη της.

Από μπροστά η γρίλια είναι μεγάλη και φτάνει χαμηλά χωρίς όμως να γίνεται υπερβολική ενώ και ολόκληρος ο μπροστινός προφυλακτήρας έχει δεχθεί κάποιες αεροδυναμικές βελτιώσεις.

Δείχνει γρήγορη από μακριά-και αν την δεις να έρχεται στον καθρέπτη σου θα κανείς αμέσως δεξιά όχι γιατί θα νοιώσεις ότι θα σε καταπιεί σαν μια Mercedes AMG Α45s , αλλά γιατί νοιώθεις την περιέργεια να μάθεις εάν μπορεί να είναι εξίσου όμορφη και στις υπόλοιπες όψεις της.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 09Και το προφίλ της είναι για εμένα ότι πιο όμορφο έχει φτιαχτεί τα τελευταία 20 χρόνια και αποτελεί ένα ομοιογενές και ισορροπημένο μείγμα από ατσάλι, αλουμίνιο, γυαλί και ανθρακόνημα.

Η οροφή, οι κολώνες και τα πίσω πλαϊνά φτερά είναι φτιαγμένα από ατσάλι, ενώ οι πόρτες τα καπό και τα μπροστινά φτερά είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο αφού η στιβαρότητα του αμαξώματος μπροστά εξασφαλίζεται από τους θόλους που είναι κατασκευασμένοι από κράμα μαγνησίου…

Νέοι είναι και εξογκωμένοι μασπιέδες που είναι φτιαγμένοι από ανθρακονήματα, ενώ οι πανέμορφες μαύρες 19αρες ζάντες φιλοξενούν ελαστικά Goodyear Eagle F1 διαστάσεων 225/40R19 μπροστά και 255/35R19 πίσω αφήνοντας να φανούν οι μεγάλοι δίσκοι και οι κίτρινες δαγκάνες.

Το ότι οι δαγκάνες της Brembo είναι βαμμένες κίτρινες στην Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 είναι για εμένα παραφωνία επιπέδου “pimp my ride” που δείχνει ότι τελικά οι κάγκουρες όταν έχουν χρήματα κάνουν ακόμη και τις ντίβες να λοξοκοιτάζουν…

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 053Το πίσω μέρος έχει δύο μεγάλες νικελένιες απολήξεις εκατέρωθεν του κεντρικού διαχύτη και ο φουσκωμένος πίσω προφυλακτήρας έρχεται σε αρμονία με την μικρή αεροτομή στην ακμή του καπό που είναι φτιαγμένη και αυτή από ανθρακονήματα.

Τα φωτιστικά σώματα είναι γεμάτα αυτοπεποίθηση και ενώ δεν έχουν αλλάξει καθόλου τα τελευταία 4-5 χρόνια παραμένουν για εμένα ότι πιο όμορφο υπάρχει σε sedan.

Θεάρα… και ακόμη δεν έχεις μπει μέσα!

Εσωτερικό

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 05Ανοίγοντας την πόρτα της Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 αμέσως αντιλαμβάνεσαι την αίσθηση ποιότητας που αποπνέει το εσωτερικό της. Ακόμη και ο ήχος που κάνει η πόρτα όταν κλείνει είναι πιο γερμανικός από εκείνον των γερμανών.

Οι πόρτες είναι ντυμένες με ένα κόκκινο δέρμα –που μπορεί να κάνει μια οριακά κακόγουστη αντίθεση με το χρώμα του αυτοκινήτου, όμως όταν κλείσει η πόρτα όλα κάνουν νόημα.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 035Το επάνω μέρος του ταμπλό είναι ντυμένο με δέρμα που ράβεται με κόκκινες κλωστές, ενώ τα πλαστικά είναι ποιοτικά και ευχάριστα στην αφή.

Μια φάσα από ανθρακόνημα διατρέχει το ταμπλό και καταλήγει στους χαρακτηριστικούς στρογγυλούς αεραγωγούς που μπορεί σχεδιαστικά να φωνάζουν Alfa Romeo, αλλά δυστυχώς είναι φτιαγμένοι από άθλια φτηνό πλαστικό..

Λίγη αγάπη θα χρειαστεί εδώ όπως και στο κάτω μέρος της κονσόλας και των θυρών που είναι φτιαγμένα από παράφωνα σκληρά πλαστικά…

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 08Η οδηγοκεντρική σχεδίαση του ταμπλό συνδυάζεται με το καλόγουστο design το οποίο δεν έχει σαν στόχο να εντυπωσιάσει, αλλά να φτιάξει την διάθεση των επιβατών που φιλοξενεί. Και αυτό το κάνει χωρίς να χρησιμοποιεί κάποιους εντυπωσιακούς χρωματισμούς, ή κομμάτια αλουμινίου.

Το εσωτερικό της Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 είναι απλό, σοβαρό και κλασικά-παντοτινά όμορφο και κυρίως ανθρώπινο.

Μέσα στην Giulia δεν νοιώθεις αποξενωμένος από τις οθόνες της Mercedes, ούτε νοιώθεις να σε πλακώνει η τεχνολογική επιδειξιμανία της BMW. Ενώ υπάρχει αρκετή τεχνολογία παντού, δεν νοιώθεις να απειλείσαι από αυτή και σχεδόν νοιώθεις πως βρίσκεσαι σε μια Alfa του 1990 που έχει φτιαχτεί από απίστευτα ποιοτικά υλικά του σήμερα.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 040Όταν κάποιος καθίσει στην θέση του οδηγού, θα συνειδητοποιήσει αμέσως πως όλα είναι τοποθετημένα γύρω του με έναν εργονομικό τρόπο, αφού τόσο ο πίνακας οργάνων όσο και η κεντρική κονσόλα περικυκλώνουν «πονηρά» το σώμα του οδηγού προκειμένου να τον παρασύρουν στον κόσμο της σπορ οδήγησης.

Τα βαθιά μπάκετ καθίσματα είναι φτιαγμένα από δέρμα και σουέτ για να μην γλιστρούν και ρυθμίζουν ηλεκτρικά τα πλαϊνά τους έτσι ώστε να αγκαλιάζουν το σώμα ανεξάρτητα από τον σωματότυπο του οδηγού προσφέροντας κορυφαία πλευρική στήριξη.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 021Το δερμάτινο τιμόνι έχει σωστό μέγεθος και περιλαμβάνει το κουμπί της μίζας, ενώ τα ευμεγέθη αλουμινένια χειριστήρια (Gear paddles) βρίσκονται σταθερά τοποθετημένα πάνω στην κολώνα και-έτσι χωρίς να γυρνάνε μαζί με το τιμόνι, βρίσκονται πάντα εκεί που τα είχες αφήσει πριν την στροφή!

Επιπλέον καθώς είναι φτιαγμένα από πραγματικό αλουμίνιο έχουν και απολαυστική αφή. Τα πάντα θυμίζουν Ferrari!

Στον βασικό πίνακα οργάνων διακρίνονται δύο μεγάλα στρογγυλά όργανα και ανάμεσα τους βρίσκεται ένας ψηφιακός πίνακας που ενημερώνει τον οδηγό για ότι συμβαίνει στην Giulia αλλά και γύρω της.

Δεν μπορώ να πω ότι ο πίνακας οργάνων μου αρέσει αισθητικά περισσότερο από ότι εκείνον των ανταγωνιστών από το Μόναχο που είναι πιο «τακτοποιημένος» και ευανάγνωστος, αλλά σίγουρα είναι σύμφωνος με την παράδοση της εταιρείας που θέλει τα δύο βασικά όργανα να βρίσκονται κάτω από ένα γείσο που διαγράφεται έντονα στο επάνω μέρος του ταμπλό.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 059Στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας βρίσκεται η νέα οθόνη αφής  8,8’’ που απεικονίζει την  λειτουργία του συστήματος πολυμέσων και των διαφόρων συστημάτων δυναμικής συμπεριφοράς του αυτοκίνητου.

Σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό όπου η οθόνη βρίσκεται μετέωρη κάπου πάνω στο ταμπλό, στην Giulia ενσωματώνεται με άψογο τρόπο στην κονσόλα και έτσι σε αισθητικό επίπεδο κερδίζει όλες τις εντυπώσεις, ενώ δεν επηρεάζει και την ορατότητα στην οδήγηση.

Η λειτουργία της οθόνης και τα μενού είναι βελτιωμένα με τρόπους που σίγουρα αναλύονται στα τεστ των ειδικών-όχι εδώ.

Χαμηλότερα στην κεντρική κονσόλα θα βρείτε τους περιστροφικούς διακόπτες του κλιματισμού που εξασφαλίζουν άψογη λειτουργία και εργονομία, ενώ θα διαπιστώσετε ότι η κονσόλα τώρα έχει φαρδύνει και έχει χώρο για δύο ποτήρια.

Χαμηλά η κονσόλα είναι φτιαγμένη από ανθρακονήματα και πλαισιώνει έναν λίγο διαφορετικό δερμάτινο επιλογέα που στην βάση του στην έκδοση Ti έχει περήφανα τοποθετημένη την Ιταλική σημαία να στέλνει όλα τα σωστά μηνύματα στους νέους σπιτονοικοκύρηδες.

Οι τρεις ρότορες που βρίσκονται στην κονσόλα είναι απόλυτα και λειτουργικά τοποθετημένοι ώστε να τους χειριστεί κάποιος χωρίς να πάρει στιγμή τα μάτια από το δρόμο.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 012Ο αριστερός διαχειρίζεται το dna που διαφοροποιεί τη χαρτογράφηση του κινητήρα, ο κεντρικός  (και μεγαλύτερος) το Infotainment system και τέλος ο δεξής είναι αποκλειστικά για τις audio λειτουργίες.

Το σύστημα δυναμικής συμπεριφοράς  DNA , είναι απλό και αποτελεσματικό ελέγχοντας την ανάφλεξη, την λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων.

Στο Alfa Romeo Giulia της δοκιμής δεν υπήρχε η δυνατότητα  να αλλάξει ο οδηγός την απόσβεση της ανάρτησης σκληραίνοντας την από ένα κουμπί πάνω στον περιστροφικό διακόπτη του DNA, όμως η ρύθμιση της ανάρτησης ήταν έτσι και αλλιώς σοφή.

Οι διαφορές μεταξύ των τριών προγραμμάτων (Dynamic, Normal και Advanced Efficiency) είναι εύκολο να τις αντιληφθεί ο οδηγός και σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό η χρήση του συστήματος είναι πολύ απλή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα χωρίς να απαιτεί γνώσεις… προγραμματιστή Η/Υ .

Χώροι-Άνεση

Τα εμπρός καθίσματα είναι πολυτελή, άνετα, παρέχουν πολύ καλή πλευρική στήριξη τοποθετώντας τον οδηγό χαμηλά και κοντά στον δρόμο και αποτρέποντας το σώμα να μετακινείται στις στροφές.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 44Οι χώροι στο εσωτερικό είναι άπλετοι και θα έλεγα ότι δεν υστερούν ούτε ένα χιλιοστό από εκείνους του ανταγωνισμού. Στο μόνο που υστερεί είναι στην άνεση του πέμπτου (μεσαίου) επιβάτη, καθώς το τούνελ της μετάδοσης είναι πολύ ογκώδες περιορίζοντας τον χώρο για τα πόδια.

Στα μείον θα πρέπει να αναφερθεί ότι για να μπουν οι πίσω επιβάτες χρειάζεται να σκύψουν για να αποφύγουν τους μεγάλους θόλους των πίσω τροχών, όμως ο χώρος των αποσκευών είναι βαθύς με χωρητικότητα 480 λίτρων.

 Πλαίσιο/ Αναρτήσεις

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 028Το πλαίσιο-όπως και οι αναρτήσεις της Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4, είναι φτιαγμένο εξαρχής για να ανταποκρίνεται στις κτηνώδεις επιδόσεις της QV- και έτσι όπως είναι αναμενόμενο είναι εξαιρετικά άκαμπτο και σχετικά ελαφρύ για τις διαστάσεις που φτάνουν τα 4.650 x 1.860 x 1.438 mm(Μ/Π/Υ).

Ένα πλαίσιο σχεδιασμένο έτσι ώστε οι κινητήρες και τα κιβώτια να τοποθετούνται στον διαμήκη άξονα και πίσω από τους εμπρός τροχούς, έτσι ώστε η κατανομή βάρους να βρίσκεται πάντα στο επιθυμητό 50:50.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 032Οι πόρτες, τα φτερά, τα καπό αλλά και τα διπλά ψαλίδια της ανάρτησης είναι φτιαγμένα από κράματα αλουμίνιου, οι θόλοι είναι φτιαγμένοι από άκαμπτο κράμα μαγνησίου, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι ο κεντρικός άξονας μετάδοσης είναι κατασκευασμένος από ανθρακονήματα για χαμηλό βάρος, άμεση απόκριση, ακαμψία και άψογο ζύγισμα.

Η πατενταρισμένη ανάρτηση AlfaLink™ είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο για μικρότερο μη φερόμενο βάρος και διαθέτει διπλά ψαλίδια εμπρός για καλύτερο έλεγχο και περιορισμένη υποστροφή, ενώ και η πίσω ανάρτηση με τέσσερα ψαλίδια παρέχει κράτημα και εξαιρετική άνεση για όλους τους επιβάτες.

Ο συνδυασμός του άκαμπτου πλαισίου με τις αναρτήσεις που έχουν την ίδια γεωμετρία με εκείνες της QV, χαρίζουν στην Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 με τον «μικρό» κινητήρα των 280 ίππων, άνεση και πρόσφυση που πιστεύω ότι ξεπερνά εκείνες των γερμανών.

Το σύστημα φρένων με το σύστημα πέδησης IBS (brake-by-wire) έχει επανασχεδιαστεί και περιλαμβάνει τώρα δισκόφρενα με κίτρινες  τετραπίστονες  δαγκάνες μπροστά –και μονές πίσω, που έχουν το απαραίτητο λογότυπο της AlfaRomeo -και αεριζόμενα δισκόφρενα 360 χιλιοστών.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 016Η αίσθηση των φρένων θέλει μια μικρή συνήθεια καθώς η υποβοήθηση τους είναι απόλυτα γραμμική στην διαδρομή του πεντάλ.

Το τιμόνι έχει πολύ καλή και μηχανική αίσθηση, ενώ η γεωμετρία της μπροστινής ανάρτησης είναι εξαιρετικά ακριβής φροντίζοντας έτσι ώστε να μην υπάρχει ίχνος υποστροφής και να σκοπεύει το apex της στροφής με φοβερή ακρίβεια και χωρίς γλιστρήματα.

Ταυτόχρονα, έχει μια κοντή κρεμαγιέρα (2,3 στροφές από άκρη σε άκρη), όμως λόγω της τετρακίνησης δεν κόβει αρκετά δυσκολεύοντας τους ελιγμούς και το παρκάρισμα.

Κινητήρας

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 029Ο υποτετράγωνος (με διάμετρο 84 mm και διαδρομή 90 mm ) δίλιτρος κινητήρας MultiAir με τα 280 άλογα στις 5,200 σαλ και τα 415NM ροπής (2.250-4.000 σαλ) απογειώνει την Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 των σχεδόν 1700 κιλών από τα 0 στα 100 χλμ/ω σε μόλις 5,2 δευτερόλεπτα υπερνικώντας τις τριβές της τετρακίνησης και φτάνει- σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν- σχετικά εύκολα στα 250 χλμ/ω στο κοντέρ.

Είναι παντού γεμάτος και γραμμικός και συνεργάζεται άψογα με τα ηλεκτρονικά και τα μηχανικά μέρη φτάνοντας χωρίς κανένα ξέσπασμα μέχρι τις 5,800 σαλ… Μόνο!

Έλα τώρα….

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 022Δεν ξέρω γιατί έχουν κάνει αυτή την επιλογή οι Ιταλοί, αλλά πραγματικά έχω την αίσθηση ότι αυτό το μοτέρ δεν ταιριάζει με την σπορ προδιάθεση που σου δημιουργεί το μαγικό σε αισθητική αμάξωμα- και κυρίως είναι αντίθετο με την παράδοση της εταιρείας.

Έμφαση στις μεσαίες στροφές δίνουν οι κινητήρες των καθημερινών αυτοκινήτων, αλλά ακόμη και αυτά σήμερα έχουν δύο εκκεντροφόρους, άμεσο ψεκασμό και γυρίζουν εύκολα γύρω στις 6,500 σαλ.

Ο παραδοσιακός Alfa Romeo κινητήρας οφείλει να έχει δύο εκκεντροφόρους (ο MultiAir έχει έναν), θα πρέπει να στροφάρει ψηλά σαν τρελός και θα έπρεπε να έχει λίγο πιο «αλήτικο» θόρυβο.

Το κροτάλισμα στις 7,500 σαλ θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη σημασία από το να μπορεί  αυτός ο ίδιος κινητήρας να βρίσκεται και κάτω από το καπό ενός Jeep με άκαμπτους άξονες…

Οι κινητήρες της Alfa Romeo, «όταν η FIAT είχε ΠΑΣΟΚ» δεν μοιραζόντουσαν ποτέ σε κανένα άλλο μοντέλο του ομίλου, ακόμη και αν ήταν σπορ.

Το να φορά ένα Alfa Romeo τον ίδιο κινητήρα με το Wrangler είναι καλό για την Jeep, αλλά … από εμένα είναι όχι!

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 017Φυσικά σε σχέση με το μοντέλο του 2020, ο κινητήρας της νέας Veloce Ti του 2021 όφειλε  να συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές ρύπων και θορύβου Euro 6D-Final- και έτσι ακόμη και εκείνα τα λίγα σκασίματα που έκανε στα κατεβάσματα το προηγούμενο μοντέλο και σε έφτιαχνε, εδώ πρέπει να τα ξεχάσετε.. Χάθηκαν!

Ήχος άχρωμος και γραμμικός χωρίς υστερία που σαν αίσθηση δεν ταιριάζει σε αυτό το υπέροχο πλαίσιο -παρότι το κινεί με εντυπωσιακά γρήγορο ρυθμό!

Μιλώ για αίσθηση όχι για αριθμούς.

Από την άλλη πλευρά  η υποταγή στις προδιαγραφές Euro 6D-Final επέτρεψαν την μείωση των φόρων και συνεπώς των τιμών σε όλη την γκάμα της Giulia, με το όφελος που ξεκινά από τις 7.300 ευρώ και να φτάνει έως και τις 16.500 ευρώ για την κορυφαία Giulia Quadrifoglio Verde.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 047Η πισωκίνητη Giulia προδιαγραφών Euro 6D-Final των 200 ίππων κοστίζει πλέον μόνο 35.400 ευρώ και έχει 4ετη εργοστασιακή εγγύηση για 160.00χλμ!

Σε ότι αφορά την κατανάλωση …κυμαίνεται από 9 λίτρα/100 χλμ  αν ταξιδεύετε με 130 χλμ/ω και 2,100 σαλ στον αυτοκινητόδρομο, και φτάνει τα 22 λίτρα… αν λύσατε στο βουνό!

Σε αυτές τις συνθήκες το ρεζερβουάρ των 58 λίτρων αποδεικνύεται μικρό με την αυτονομία να περιορίζεται στα 260 χιλιόμετρα..

Κιβώτιο -Μετάδοση

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 057Το ZF των 8 σχέσεων με μετατροπέα ροπής διακρίνεται για τις ανεπαίσθητες αλλαγές, την αμεσότητα στην μεταφορά δύναμης και τον απόλυτα σωστό προγραμματισμό των ηλεκτρονικών σε ότι αφορά την επιλογή σχέσεων.

Το κιβώτιο των 8 σχέσεων κλιμακώνει υποδειγματικά εκμεταλλευόμενο τη ροπή του κινητήρα ενώ ο χρόνος των αλλαγών είναι εντυπωσιακός χωρίς την παραμικρή υστέρηση.

Παρέχει την δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων από δύο σταθερά τοποθετημένους μοχλούς  πίσω από το τιμόνι, αλλά πραγματικά σπάνια θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε καθώς ζώντας με το αυτοκίνητο θα διαπιστώσετε ότι κινείται πάντα με την καλύτερη δυνατή σχέση.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 02Η ροπή μετά το κιβώτιο ταχυτήτων οδηγείται σε ένα Ενεργό Κιβώτιο Μεταφοράς Ροπής (ATC), το οποίο που καταγράφει και αναλύει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία όπως: επίπεδο πρόσφυσης, εντολές οδηγού, επιτάχυνση, κτλ.

Τα περισσότερα συστήματα τετρακίνησης στην κατηγορία βασίζονται στη μόνιμη μετάδοση ενός ποσοστού ροπής στο εμπρόσθιο άξονα (π.χ. 70% πίσω – 30% εμπρός σε κανονικές συνθήκες) και μόλις υπάρξει απώλεια πρόσφυσης, η διαφορά ταχύτητας ανάμεσα στους δύο άξονες οδηγεί σε διαφορετική κατανομή (π.χ. 50% πίσω – 50% εμπρός).

Αντίθετα το σύστημα Q4 της Alfa Romeo επιτρέπει στο όχημα να λειτουργεί όπως ένα αυτοκίνητο με πίσω κίνηση και στην περίπτωση που κάποιο ελαστικό φτάσει στο όριο της πρόσφυσης του ή σε απότομες αλλαγές πορείας μπορεί ακαριαία να μεταφέρει έως και το 50% της ροπής στον εμπρός άξονα, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την απώλεια πρόσφυσης και διασφαλίζοντας τη μέγιστη απόδοση και αποτελεσματικότητα του οχήματος.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 052Το σύστημα Q4 προσφέρει διαφορετική σχέση μετάδοσης για τους δύο άξονες, χαρακτηριστικό που επιτρέπει την ταχύτερη έξοδο από τις στροφές αφού ο οδηγός μπορεί να ξεκινήσει ταχύτερα να επιταχύνει σε σχέση με τα οχήματα που χρησιμοποιούν συμβατικά συστήματα τετρακίνησης.

Το επιπλέον βάρος του συστήματος Q4 δεν ξεπερνά τα 50 κιλά, συμπεριλαμβανομένου του άξονα μετάδοσης από ανθρακονήματα.

Με ένα τέτοιο σύστημα τετρακίνησης είναι πραγματικά κρίμα που οι Ιταλοί αποφάσισαν να μη δώσουν την επιλογή στην Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 να απαλλάσσεται από το ESP.  Ένα αυτοκίνητο με αυτό το πλαίσιο και αυτή την τετρακίνηση θα έπρεπε να μπορεί να οδηγηθεί χωρίς την παρεμβολή αυτών των συστημάτων.

Στην Πόλη

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 04Παρότι η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό πολύ χαμηλά, η ορατότητα προς όλες τις  κατευθύνσεις παραμένει σχεδόν άριστη, ενώ είναι εύκολο να ορίσεις τις διαστάσεις του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη.

Το τιμόνι θα έπρεπε να κόβει πιο πολύ, όμως η τετρακίνηση και τα διπλά ψαλίδια πότε δεν συνεργαζόντουσαν αρμονικά σε αυτόν τον τομέα και έτσι επιβαρύνουν την ευελιξία της Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 μέσα στην πόλη.

Παρότι η μεγάλη ακτίνα στροφής περιορίζει τις δυνατότητες στα στενά και στο παρκάρισμα  η ορατότητα προς τα πίσω είναι ανέλπιστα καλή και οι σεβαστές διαστάσεις του αυτοκινήτου μοιάζουν να βολεύονται σε θέσεις που δεν σου γεμίζουν το μάτι.

Κοιτώντας τις τεράστιες ζάντες με τα πασίχοντρα ελαστικά και το χαμηλό ύψος της Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 αρχικά πιστεύεις ότι θα μπεις μέσα σε ένα αυτοκίνητο «σανίδα» όπως για παράδειγμα το Honda Civic Type R, όμως η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική.

Η ανάρτηση χωρίς να είναι χαλαρή καταφέρνει να συνεργάζεται με το στιβαρότατο πλαίσιο εντυπωσιάζοντας με την απόδοση του και την έλλειψη τριγμών στο εσωτερικό.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 46Μάλιστα επειδή η Giulia έχει το κινητήρα της τοποθετημένο κατά μήκος και πίσω από τον νοητό άξονα που ενώνει τους μπροστινούς θόλους, καταφέρνει να έχει πολύ μικρό μπροστινό πρόβολο και έτσι δεν βρίσκει εύκολα κάτω στα σαμαράκια ή στο τέλος ενός κατηφορικού δρόμου παρότι είναι ένα ιδιαιτέρα χαμηλό αυτοκίνητο.

Χάρη στα ποιοτικά πλαστικά και την τέλεια συναρμογή δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσετε κανέναν τριγμό στο εσωτερικό ακόμη και αν βρεθείτε κάποια ημέρα στο D.L.D. (Δημοτικό Λακκουβοδρόμιο Διονύσου) που πρόσφατα πιστοποιήθηκε στον Αφρικανικό Οργανισμό Λακκούβας στο επίπεδο “Pro++”.

Άσχετο μήνυμα, προς Δημάρχους, Υπουργούς και λοιπούς Αναρμόδιους: «ΜΑΓΚΕΣ ΕΧΕΤΕ ΞΕΦΥΓΕΙ! Φτιάξτε τους δρόμους μας ΤΩΡΑ»!

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 039Πίσω στην πανέμορφη Giulia, στα φανάρια ο κινητήρας σβήνει για οικονομο-οικολογικούς λόγους και η απόλυτη ησυχία που επικρατεί στο εσωτερικό σε βοηθά να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την αστική διαδρομή.

Σε αντίθεση με όλα τα άλλα ακριβά αυτοκίνητα που έχω δοκιμάσει, παρατήρησα ότι όποτε βρισκόμουν σε διασταύρωση οι άλλοι οδηγοί με ένα χαμογελαστό βλέμμα μου παραχωρούσαν προτεραιότητα για να θαυμάσουν το αυτοκίνητο από όλες τις πλευρές!

Ταυτόχρονα τα παιδιά στις πλατείες παραμυθιάζονται από το σπορ κουστούμι της Veloce Ti και νομίζοντας ότι βλέπουν την QV σου κάνουν νοήματα να πατήσεις γκάζι για να ακούσουν τον V6 της Ferrari.

Δεν θέλεις να τα απογοητεύσεις, αλλά ευτυχώς την στιγμή που σκέπτεσαι να ενδώσεις, ο οδηγός του Wrangler που περνά δίπλα σου μαρσάρει εκείνος παράγοντας ακριβώς τον ίδιο ήχο… από τον ίδιο κινητήρα.

Τέτοια πράγματα!

Η κατανάλωση μέσα στην όλη είναι αυξημένη και δεν μπόρεσα ποτέ να καταναλώσω λιγότερα από 12,6 λίτρα/100 χλμ. αλλά δεν πειράζει!

Στον Αυτοκινητόδρομο

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 054Στον αυτοκινητόδρομο η Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 βρίσκεται στο στοιχείο της και γίνεται προφανές ότι έχει φτιαχτεί για να ταξιδεύει αμέτρητες ώρες στην Autostrada.

Ο κινητήρας με την 8η στο κιβώτιο ταξιδεύει με 160 χλμ/ω στις 2,700 σαλ. και είναι ήσυχος αλλά και πρόθυμος να πάει στα 250χλμ/ω ανά πάσα στιγμή.

Η απουσία αεροδυναμικών θορύβων και η απίθανη αίσθηση του τιμονιού σε κάνουν να νομίζεις ότι τρέχεις με την μισή ταχύτητα από αυτή που πηγαίνεις.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 052Το πλαίσιο είναι στιβαρό και η ανάρτηση με τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω δεν αφήνουν το αυτοκίνητο να γείρει στον αυτοκινητόδρομο, κρατώντας την Giulia σταθερή στην πορεία που χάραξε ο οδηγός της σε γρήγορες παρατεταμένες στροφές.

Το cruise control είναι ενεργό και επιτρέπει την διατήρηση σταθερής απόστασης από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, ενώ το σύστημα διατήρησης στην λωρίδα διατηρεί το αυτοκίνητο μέσα στην πορεία του όσο η διαγράμμιση είναι καθαρή, ή δεν βρέχει καρεκλοπόδαρα, οπότε και το σύστημα βγαίνει εκτός λειτουργίας…

Απόλυτη ασφάλεια μέσα από μια σπορ και ταυτόχρονα πολιτισμένη συμπεριφορά! «Άριστα- δέκα με τόνο» λοιπόν στους μηχανικούς της Alfa Romeo για ένα από τα πιο ταξιδιάρικα αυτοκίνητα που έχω οδηγήσει μέχρι σήμερα.

Στρίβοντας

Στα διόδια των Αφιδνών οι τροχονόμοι με σταμάτησαν, μάλλον περισσότερο για να δουν το αυτοκίνητο παρά για να ελέγξουν εάν τα δικαιολογητικά που είχα για την καραντίνα μου επέτρεπαν να ταξιδέψω μέχρι την Ριτσώνα.. χωρίς να πληρώσω 300 € επιπλέον σε πρόστιμα για να περάσω στα διόδια!

Ήταν όλα όπως έπρεπε… και ένας από τους αστυνομικούς με πλησίασε και μου είπε ότι   που ήταν αναγνώστης του Autoholix και ότι εάν ξεπεράσω τα όρια στον αυτοκινητόδρομο θα το διάβαζε και θα μου έστελνε την κλήση με τo messenger!

Φυσικά κ. Αστυνόμε μου, όπως γνωρίζετε ποτέ δεν ξεπερνούμε τα όρια ταχύτητας στο Autohοlix και στην διαδρομή μέχρι την Χαλκίδα δεν ξεπέρασα τα 100 χλμ/ω… Αλήθεια, ποτέ!

Τι? Όχι?

H γκαντεμιά μας με τον Covid έχει και την καλή της όψη καθώς σε όλη την ανάβαση της Ριτσώνας συνάντησα μόνο ένα φορτηγό μπροστά μου και δυο αυτοκίνητα να έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση.

Φυσικά κ. Αστυνόμε δεν ξεπέρασα ποτέ το όριο ταχύτητας.  Αλήθεια, ποτέ!

Έχοντας διαλέξει την ρύθμιση Dynamic και τις χειροκίνητες αλλαγές ταχυτήτων, στην αρχή της ανάβασης μετά την μεγάλη ευθεία τα ζεσταμένα λάστιχα φρέναραν εντυπωσιακά το αυτοκίνητο την ώρα που με το αριστερό χέρι κατέβασα 4 ταχύτητες σε κλάσματα του δευτερολέπτου στο αυτόματο ZF!

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 033Το μόνο που έλλειπε εδώ ήταν τα σκασίματα από τις εξατμίσεις, ωστόσο βρέθηκα να στρίβω στην δεξιά φουρκέτα με 2η να γεμίζει υστερικά την ώρα που το μπροστινό μέρος ήταν ακλόνητο και σημάδευε ακριβώς εκεί που ήθελα χωρίς ίχνος υποστροφής.

Όλη η δύναμη πέρασε στον δρόμο και η Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 εκτοξεύτηκε και στήθηκε εκεί που ήθελα για την επόμενη.

Ούτε η διαδρομή μου είναι άγνωστη, ούτε και το αυτοκίνητο και έτσι γρήγορα μπήκαμε σε ένα ρυθμό διασκεδαστικό μεν, αλλά όχι «κολασμένο» όπως ίσως ονειρευόμουν.

Ένιωθα την Alfa να γλιστρά απειροελάχιστα με τα τέσσερα, αλλά όταν ζητούσα να μου γυρίσει την ουρά, η να επιταχύνει λίγο πιο πολύ για να ανεβάσω τον ρυθμό μου τα ηλεκτρονικά με μάζευαν κόβοντας μου την φόρα.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 036Βρήκα ότι πατώντας φρένο με το αριστερό μέσα στην στροφή το ESP τελικά επιτρέπει μια ελαφριά υπερστροφή που προκύπτει όμως περισσότερο σαν συνέχεια του φρεναρίσματος και της μεταφοράς βάρους παρά σαν μια διασκεδαστική και χρήσιμη υπερστροφή ισχύος.

Ανηφορίζοντας αποφάσισα να οδηγήσω «πισταδόρικα», αν και αυτό δεν μου αρέσει πάντα σε ανοιχτό δρόμο καθώς μαθεύονται πολλά χιλιόμετρα, όμως η Giulia ανταποκρίθηκε με ευχαρίστηση δείχνοντας ξεκάθαρα μου ότι θέλει να οδηγείται ακριβώς με αυτόν τον τρόπο.

Μόλις νοιώθεις ότι το ESP που δεν απενεργοποιείται είναι έτοιμο να μπει δεν αφήνεις το γκάζι αλλά ανοίγεις ελαφρά την γραμμή με το ακριβές τιμόνι επιταχύνοντας χάρη στην καλοσχεδιασμένη τετρακίνηση και το καρφωμένο στον δρόμο μπροστινό μέρος.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 041Πρέπει να οδηγείς με μια ταχύτητα επάνω και να στρίβεις σαν διαβήτης αποφεύγοντας την αντίδραση των ηλεκτρονικών που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να σου κόψουν το γκάζι.

Ο κινητήρας μπορεί να μην μαγεύει τα αυτιά του οδηγού ωστόσο κυριαρχεί στην οδήγηση προσφέροντας άφθονη ροπή και δύναμη σε όλες τις συνθήκες.

Χάρη στην τετρακίνηση και το αξιοζήλευτο στήσιμο του αυτοκινήτου δεν χρειάστηκε πουθενά να το πλασάρω για να στρίψει, αφού παρά την ταχύτητα που είχα μαζέψει έστριβα με μια οδήγηση που όπως λέει ο γέροντας έμοιαζε να είναι ήρεμη… αλλά μόνο ήρεμη δεν ήταν!

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 031Το τιμόνι εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη καθώς το αυτοκίνητο χτίζει την ταχύτητα του μέσα στην διαδρομή διατηρώντας πεντακάθαρες γραμμές με το διαφορικό στο πίσω μέρος να περνά την δύναμη στον δρόμο με ελάχιστη βοήθεια από την τετρακίνηση.

Η Veloce  φρενάρει αρμονικά και χρειάζεται πίεση για να φτάσει στο σημείο που θα ενεργοποιήσει το ABS, όπως ακριβώς περιμένεις από μια κατασκευή με αγωνιστικές καταβολές.

Το πραγματικό κράτημα που προσφέρει αυτή η ανάρτηση και αυτό το πλαίσιο μετριούνται μόνο από το επιταχυνσιόμετρο -που βρίσκεται στην οθόνη μεταξύ των οργάνων- που στις εναλλασσόμενες στροφές τερματίζει διαρκώς τις ενδείξεις του από την μια άκρη στην άλλη.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 015Κόβω ρυθμό… γιατί οδηγάω πολύ γρήγορα και τα επόμενα επεισόδια μπορείς να τα δεις μόνο στην πίστα, αλλιώς το έργο μπορεί να γίνει δυσάρεστο σε δημόσιους δρόμους..

Από εδώ και μετά με ένα τόσο γρήγορο αυτοκίνητο το παιχνίδι είναι επικίνδυνο για τον δρόμο και έχω πια ευτυχώς αρκετό μυαλό στο κεφάλι μου για να το καταλάβω.

Η ντίβα έχει φτιαχτεί για να οδηγείται χωρίς να γλιστρά και στον δρόμο είμαι σίγουρη ότι κινείται με ευκολία πιο γρήγορα ακόμη και απο ένα Type R- απλά το κάνει με λιγότερο διασκεδαστικό τρόπο.

Οπότε τι μένει για όποιον θελήσει να την οδηγήσει γρήγορα? Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα?

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 018Προσωπικά στον δρόμο δεν βρήκα τα όρια της Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 γιατί άπλα δεν με άφησε το ESP, όμως όπως κατάλαβα τις επόμενες ημέρες με καταρρακτώδη βροχή στον Διόνυσο, το αυτοκίνητο είναι στημένο για να εξασφαλίζει ασφαλή μετακίνηση σε μεγάλες αποστάσεις-και όχι για να παίζουμε WRC…

Σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης το μπροστινό μέρος παραμένει καρφωμένο στην κατεύθυνση που ορίζει ο οδηγός όμως όταν το πίσω μέρος χάσει την πρόσφυση του η τετρακίνηση «ψάχνει» για αρκετό χρόνο και βρίσκει πρόσφυση ώστε να συνεχίσει το αυτοκίνητο την πορεία του χωρίς να επέμβει το ESP.

Συμπέρασμα

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 000Η ώρα της επιστροφής της Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 στην αντιπροσωπεία ήταν όσο οδυνηρή όσο είχα προβλέψει… Αν δεν είχαμε μόλις πάρει ένα puppy στην οικογένεια, που μας έχει πάρει τα μυαλά, ίσως ακόμη να άκουγα σε replay το καψουροτράγουδο της Whitney Houston.

Την ξανασυνάντησα και για μερικές ημέρες χάθηκα μαζί της στις στροφές του μαγικού μου βουνού τραγουδώντας μαζί της πολλά και διαφορετικά τραγούδια… Δεν είχε πια να μου αποδείξει κάτι και έτσι ηρέμησα και απόλαυσα την απλότητα της ομορφιά της, στο βλέμμα, την αφή, την αίσθηση και την μυρωδιά..

Ναι θα ήθελα ένα κινητήρα με Ιταλικό χαρακτήρα και πιο σπορ ήχο, ενώ δεν κρύβω ότι με απογοήτευσε ότι η Alfa Romeo επιμένει να μην επιτρέπει την πλήρη απενεργοποίηση του ESP την ώρα που η BMW επιτρέπει στην γιαγιά μου –αν το επιλέξει- να σβουρίζει όλη μέρα.

alfa romeo giulia veloce ti autoholix 027Όμως με τις εξελίξεις που βλέπω για την Alfa Romeo, η Giulia μαζί με την Stelvio ίσως να αποτελούν τις τελευταίες πραγματικές Alfa Romeo που κατασκευάστηκαν. Ασυμβίβαστες και πιστές στις ιδέες και την μακρόχρονοι παράδοση.

Ναι, η  Alfa Romeo Giulia Veloce Ti Q4 είναι σίγουρα ακριβή καθώς στην βασική της έκδοση κοστίζει περίπου €57,000 ενώ φτάνει τα €66,000 στην μορφή που έχει το αυτοκίνητο της δοκιμής μας.

Όμως παρότι ακριβή  δεν μοιράζεται το «πάτωμα» της με κάποιον αλλοεθνή για να κάνει οικονομία. Και μπορεί αυτή η ντίβα να είναι το κύκνειο άσμα μιας Alfa Romeo (..ελπίζω όχι!) και ίσως μια μέρα να γίνει λίγο πιο διαφορετική από ένα Peugeot, όμως οδηγώντας την πρόλαβα και φαντάστηκα όσους την έφτιαξαν να μένουν ακίνητοι μπροστά στις καμπύλες της να θαυμάζουν την αγέραστη κλασσική ομορφιά της πίνοντας ένα ποτήρι κόκκινο κρασί…

Και να της ψιθυρίζουν…

Δεν με ευχαρίστησε

  • Ο χαρακτήρας και ο ήχος του κατά τα άλλα ισχυρού κινητήρα.
  • Η υψηλή τιμή αγοράς και η αδυναμία απενεργοποίησης των ηλεκτρονικών

Θα θυμάμαι

  • Την συγκλονιστική εμφάνιση και το φιλόξενο «ανθρώπινο» εσωτερικό.
  • Το πανίσχυρο πλαίσιο με τις κορυφαίες αναρτήσεις και την ιδέα την διαφορετικότητας.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Φωτογραφίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty