Monday, March 27, 2023
HomeΔοκιμεςPeugeot e208 GT Line Δοκιμή / Test drive

Peugeot e208 GT Line Δοκιμή / Test drive

peugeot e208 autoholix 39Η λογική των ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκει την πραγματική της εφαρμογή στα supermini σαν το Peugeot e208 GT Line που έχει τις μαζεμένες διαστάσεις και τους χώρους που χρειαζόμαστε στην αστική μας καθημερινότητα, αλλά και που ταυτόχρονα εξασφαλίζει ικανοποιητική αυτονομία και σχετικά χαμηλή τιμή κτήσης.

Την ώρα που ακούμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος των πόλεων μας, oι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν αυτοκίνητα που ανταγωνίζονται εμμονικά τα μοντέλα της πρωτοπόρου Tesla στην επιτάχυνση, την αυτονομία στον αυτοκινητόδρομο και τον ιδιαίτερο σχεδιασμό.

Την ώρα που σύμφωνα με μελέτες  το μεγαλύτερο πρόβλημα των κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ο χρόνος που απαιτείται για την φόρτιση τους- μοιάζει πως λίγοι από τους κατασκευαστές σχεδίασαν τα αυτοκίνητα τους με βάση τις ανάγκες των πελατών τους.

Η πλειοψηφία των αυτοκινητοβιομηχανιών παίζει ένα παιχνίδι όπου τα SUV έχουν επιτάχυνση  0-100 κάτω από 4 δλ. -και τα sedan κάτω από 3 δλ – που η αυτονομία ξεπερνά τα 400 χλμ και που για να τα φορτίσεις πλήρως στο σπίτι σου με κανονικό ρεύμα χρειάζεσαι περίπου 2 ημέρες… Παίζουν το παιχνίδι που ο Elon Musk είναι πάντα δυο βήματα μπροστά!

Αντίθετα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μικρά και ελαφριά ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης με μέτριες επιδόσεις, που να κινούνται από μικρές μπαταρίες που θα επιτρέπουν την πλήρη φόρτιση τους στο απλό οικιακό ρεύμα μέσα σε μερικές ώρες.

Αυτή την στιγμή τέτοιου είδους μικρά EV’s μετριούνται στα δάκτυλα του ενός  χεριού και συγκεκριμένα είναι 4 αφού μιλάμε για το eMINI, το eHonda, το 500e και φυσικά το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, το Peugeot e208 GT Line.

Το eMini έχει μια πολύ μικρή μπαταρία που του δίνει μια αυτονομία περίπου 170 χλμ μέσα στην πόλη κάνοντας το ελαφρύ και εξαιρετικά διασκεδαστικό στην οδήγηση, το 500e έχει  επιλέξει και αυτό μικρή μπαταρία καταφέρνοντας να διατηρεί το κόστος του χαμηλά, ενώ το e Honda είναι τόσο φορτωμένο με τεχνολογία που δυστυχώς η τιμή κτήσης του μοιάζει να ξεφεύγει προς την πιο πάνω κατηγορία.

Εκεί στην μέση όλων αυτών βρίσκεται το e208 που καταφέρνει να είναι σχετικά προσιτό με τιμή ξεκινά από €30Κ,( Τιμή με επιδότηση 25.078€) να έχει ικανοποιητική αυτονομία (..περίπου 280-300 χλμ) διατηρώντας ταυτόχρονα  τα περισσότερα από  τα πλεονεκτήματα ενός συγχρόνου super mini με θερμικό κινητήρα.

Βέβαια καλό είναι να θυμάστε ότι το αυτοκίνητο της δοκιμής με επίπεδο εξοπλισμού GT έχει μια τιμή που φτάνει τα €38Κ- και περίπου €33Κ με την επιδότηση. Αυτό είναι ένα ποσό που φτάνει για να πάρετε ένα πλήρως εξοπλισμένο Peugeot 2008, ή δύο Peugeot 208!

Ας συμφωνήσουμε δηλαδή ότι θα πρέπει να θέλετε και να μπορείτε να πάρετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ότι το αυξημένο κόστος της εξέλιξης που πληρώνουν οι πρώιμοι ενστερνιστές της νέας τεχνολογίας δεν σας ενοχλεί…

Θα επανέλθουμε σε αυτό στο τέλος!

Εμφάνιση

Peugeot e208 GT Line autoholix 00Όταν εκείνος ο ραδιούργος σχεδιαστής -ξεπερνώντας τον εαυτό του, σχεδίασε το νέο 208 πάνω στην πλατφόρμα CMP έκανε με μιας όλα τα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού να δείχνουν άχρωμα και συνηθισμένα.. Αυτό επιβεβαιώνει στους κάτοικους της επίπεδης γης ότι πρόκειται για ένα μέλος της «νέας τάξης μπραμάτωνε», που έχει εμβολιαστεί τέσσερις φορές, επικοινωνεί με 5G με τον Βασιλάκη Πόρτες και ότι τραβώντας το δεξί του αυτί ακούει την σκέψη του με την φωνή γνωστού ραδιοφωνικού παρουσιαστή της πρωινής ζώνης μεγάλου σταθμού…

ΔΥΑΔΙΟΣΤΑΙ!

Peugeot e208 autoholix 29Όμως όσες θεωρίες συνομωσίας και να ρίξεις πάνω στο Peugeot e208, εκείνο παραμένει σατανικά όμορφο-ακόμη και στην απλούστερη έκδοση με τις σιδερένιες ζάντες-και έτσι όλοι συμφωνούμε ότι ο τίτλος  “Car Of The Year” για το 2020 είχε απονεμηθεί δίκαια!

Φτιαγμένο για να λειτουργεί σε αρμονία με το περιβάλλον της πόλης το Peugeot e208 GT Line είναι διακριτικό και δεν μοιάζει με ένα πρωτότυπο που το έσκασε από κάποια έκθεση αυτοκινήτων του μέλλοντος.

Η εμφάνιση του Peugeot e208 GT Line καθορίζεται αρχικά από τον «τρισδιάστατο» σχεδιασμό της μάσκας που προβάλει την μοντέρνα μεγάλη γρίλια του μπροστά από το υπόλοιπο αμάξωμα και τοποθετεί την πινακίδα στην μέση της για να μειώσει αισθητικά τον όγκο της.

Peugeot e208 GT Line autoholix 15Η μεγάλη μάσκα είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη των απλών 208, όμως εδώ είναι βαμμένη στο χρώμα του αμαξώματος και φιλοξενεί στο κέντρο της το γνωστό λιοντάρι που είναι βαμμένο μπλε για να μας δείξει ότι έχει οικολογικές ανησυχίες.

Επειδή το αυτοκίνητο της δοκιμής είναι το μοντέλο με εξοπλισμό GT, τα 3 κάθετα LED φωτιστικά ημέρας παραπέμπουν εμφανισιακά στα νύχια του λιονταριού –όπως και τα κάθετα τοποθετημένα φώτα LED ημέρας που κατεβαίνουν χαμηλά στις ακμές του προφυλακτήρα θυμίζοντας- σύμφωνα με την Peugeot-τα δόντια του λιονταριού.

Η καλή εικόνα συνεχίζεται και όταν κοιτάμε και προς τα πίσω με το καμπυλωτό καπό να καταλήγει με υπέροχο τρόπο στις φαρδιές εμπρός κολώνες.

Peugeot e208 GT Line autoholix 22Το αιχμηρό προφίλ του αυτοκίνητου καθορίζεται από τα μεγάλα πλευρικά παράθυρα -που ειδικά τα εμπρός κατεβαίνουν χαμηλά στις πόρτες- και την ξεχωριστή σχεδιαστικά πίσω κολώνα που έχει μια εντυπωσιακή αεροδυναμική κοψιά με ένα σηματάκι “e” να ενημερώνει μαζί με τις ειδικές ζάντες ότι το μοντέλο είναι ηλεκτρικό.

Η τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το πάτωμα ανάγκασε τους μηχανικούς να αυξήσουν το ύψος κατά 1,5 εκ. σε σχέση με τα βενζινοκίνητα 208 αυξάνοντας αντίστοιχα  την διαδρομή των αναρτήσεων-και έτσι για να κρυφτεί το αυξημένο ύψος, ίσως κάποιοι να προσέξουν ότι στους θόλους των φτερών έχουν τοποθετηθεί μαύρες πλαστικές γυαλιστερές  προεκτάσεις που κρύβουν επιμελώς το αυξημένο ύψος.

peugeot e-208 autoholix 25Λόγω της τοποθέτησης της μπαταρίας κάτω από το δάπεδο, το κέντρο βάρους είναι 25 mm χαμηλότερο από εκείνο ενός θερμικού 208 εξισορροπώντας και με το παραπάνω την ανάρτηση με το μεγαλύτερο μήκος του ηλεκτρικού μοντέλου.

Οι περίεργες επίπεδες ασύμμετρες ζάντες (205/45R17) του Peugeot e208 GT Line βοηθούν σύμφωνα με την Peugeot την αεροδυναμική του αυτοκινήτου και φυσικά το διαφοροποιούν αισθητικά.

Επίσης, σαν ηλεκτρικό που είναι το e208 δεν χρειάζεται εξάτμιση και έτσι για αεροδυναμικούς λόγους το κάτω μέρος του αμαξώματος είναι εντελως επίπεδο βελτιώνοντας την ροή του αέρα.

peugeot e-208 autoholix 28Στο πίσω μέρος αν δεν προσέξεις ότι δεν υπάρχει εξάτμιση τα πάντα δείχνουν φυσιολογικά  και όμορφα με τα ευρηματικά τρία φωτιστικά σώματα σε κάθε πλευρά να ενώνονται με ένα γυαλιστερό πλαστικό και να παραπέμπουν και αυτά στα νύχια του αιλουροειδούς..

Έτσι για να μην υπάρχει καμία σύγχυση γράφει ξεκάθαρα Peugeot στο κέντρο της πόρτας, έχει το «e208» αριστερά και την ένδειξη GT Line δεξιά.

Εσωτερικό

peugeot e208 autoholix 36Το εσωτερικό του Peugeot e208 GT Line εντυπωσιάζει με τον σχεδιασμό που εκπέμπει ποιότητα και έναν εξίσου ιδιαίτερο χαρακτήρα με εκείνη της εξωτερικής του εμφάνισης.

Η ποιότητα των υλικών είναι πολύ καλή με μαλακά πλαστικά στο επάνω μέρος του ταμπλό που όμως χειροτερεύουν κάπως όσο κοιτάς πιο χαμηλά χωρίς όμως να χαλούν την εικόνα του ακριβού αυτοκινήτου που εκπέμπει με μεγάλη άνεση το ταμπλό του 208.

Μια μάλλον αποτυχημένη απομίμηση ανθρακονημάτων από αφρώδες υλικό, διατρέχει το ταμπλό προσπαθώντας μαζί με τους αεραγωγούς στα άκρα του ταμπλό που διαθέτουν αλουμινένια πλαίσια να προσδώσουν μια πιο πολυτελή αίσθηση.

peugeot e208 autoholix 35Σε ότι αφορά την εμφάνιση και την διαφορετικότητα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το εσωτερικό είναι όμορφο, ότι έχει μια έντονα σπορτίφ αίσθηση και ότι προσφέρει πολλούς και πρακτικούς αποθηκευτικούς χώρους.

Σε ότι αφορά την εργονομία όμως χρειάζεται από κατανόηση μέχρι υπομονή- καθώς η Peugeot τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί στα αυτοκίνητα της  μια ξεχωριστή σχεδίαση που την ονομάζει «i-cockpit» και την οποία είτε την μισείς, είτε την συνηθίζεις και την λατρεύεις.

peugeot e208 autoholix 37Ο σχεδιασμός του τοποθετεί το πολύ μικρό τύπου «Double-D®» (νομίζω ότι είναι δικός μου όρος) τιμόνι χαμηλά και τον πίνακα οργάνων ψηλά στο ταμπλό έτσι ώστε στην θεωρία ο οδηγός με την ίδια ματιά να μπορεί να βλέπει και τον δρόμο και τον πίνακα οργάνων.

Θέλει χρόνο για να συνηθίσεις την διαφορετικότητα στην θέση οδήγησης στις θερμικές  εκδόσεις , όμως στο e208 επειδή οι μπαταρίες είναι τοποθετημένες κάτω από το κάθισμα του οδηγού το πάτωμα είναι περίπου 3 εκατοστά πιο υπερυψωμένο με αποτέλεσμα τα πόδια του οδηγού να βρίσκουν στην κολώνα όταν χαμηλώνει το τιμόνι για να δει το καντράν.

peugeot e208 autoholix 43Αν είστε πάνω από 1,85… θα βλέπετε τα όργανα αλλά δύσκολα θα βολευτείτε, ενώ αν είστε πιο κοντός κάποια στιγμή θα βολευτείτε.. αλλά δεν θα βλέπετε τον πίνακα οργάνων…

Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός και χρησιμοποιεί μια οθόνη 12,3’’ που περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις που αναπαρίστανται με κάπως ιδιαίτερα γραφικά και με μια μοναδική τρισδιάστατη απεικόνιση που προβάλλει τις διάφορες πληροφορίες σε διαφορετικό βάθος ανάλογα µε τη σημαντικότητα που έχει η πληροφόρα για την οδήγηση.

Στον πίνακα προβάλλονται εκτός από την ταχύτητα και το Navigation ενδείξεις για το επίπεδο αυτονομίας πληροφοριών που απεικονίζουν τρισδιάστατα τη λειτουργία και την διαχείριση της ηλεκτροκίνησης σε πραγματικό χρόνο.

peugeot e208 autoholix 46Σε ότι αφορά την τρισδιάστατη προβολή –όσοι προβληματίζονται όταν δεν φοράνε  γυαλιά ηλίου Autoholix Eyegear με φακούς που διαθέτουν ειδικό πολωτικό φίλτρο για την οδήγηση που συνεργάζεται με τις ηλεκτρονικές οθόνες (…spoiler alert  😉  ), υπάρχει η επιλογή της δισδιάστατης απεικόνισης που μπορεί να μην εντυπωσιάζει αλλά είναι μάλλον πιο ευκρινής και κατανοητή.

Είναι έτσι και αλλιώς η επιλογή που θα κάνουν όλοι όταν κουραστούν να παίζουν με τα ηλεκτρονικά του δικού τους αυτοκινήτου όταν συνηθίσουν τα gadget και αναζητήσουν την απλότητα και την υψηλή ευκρίνεια.

peugeot e208 autoholix 44Όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου ελέγχονται από μια οθόνη αφής 10’’ιντσών (νομίζω) που αιωρείται στην κεντρική κονσόλα και έτσι όλα τα παραδοσιακά κουμπάκια για τον χειρισμό του ηχοσυστήματος και του κλιματισμού απουσιάζουν (εκτός από ένα περιστροφικό για τον ήχο του ηχοσυστήματος).

Δυστυχώς όμως η πρακτικότητα και η εργονομία των πολυμέσων αμφισβητείται καθώς για  να ρυθμίσεις το ραδιόφωνο πρέπει πρώτα να βγεις από το μενού του συστήματος αερισμού και να ακουμπήσεις την οθόνη στο κατάλληλο σημείο που θα σε οδηγήσει στο μενού με τους σταθμούς, όπου θα αρχίσεις να ψάχνεις…

peugeot e208 autoholix 41Ευτυχώς πλέον η απόκριση της οθόνης αφής είναι πλέον άμεση, βοηθώντας τον χειρισμό του συστήματος, ενώ για να απλοποιήσει κάπως τα πράγματα η Peugeot έχει τοποθετήσει μια σειρά από πολύ όμορφα νικελένια πλήκτρα πάνω σε ένα πλαίσιο από λάκα που θυμίζει πιάνο, τα οποία επιτρέπουν την απευθείας μετάβαση από το ένα μενού στο άλλο άμεσα- χωρίς να χρειάζεται να πάρει ο οδηγός το βλέμμα του από τον δρόμο για πολύ χρόνο.

peugeot e208 autoholix 08Χαμηλότερα θα βρείτε δυο μεγάλα ράφια ( το επάνω κλείνει) και πιο πίσω θα βρείτε τον επιλογέα με τις θέσεις P,R, N και D/B με την θέση Β να κάνει πιο δυνατό το φρενάρισμα της ανάκτησης ενέργειας επιτρέποντας τις περισσότερες φορές να οδηγείτε μόνο με ένα πετάλι.

Πίσω από τον επιλογέα υπάρχει ένας διακόπτης για το ηλεκτρικό χειρόφρενο και την ρύθμιση του προγράμματος οδήγησης στις θέσεις Eco, Normal και Sport.

peugeot e208 autoholix 42Στο Eco, πρόσθετες λειτουργίες άνεσης, όπως θέρμανση, κλιματισμός (A/C) και θέρμανση περιορίζονται ή απενεργοποιούνται με σκοπό την αύξηση της αυτονομίας, ενώ στο Sport χρησιμοποιούνται χάρτες με μία πιο άμεση καμπύλη στο σύστημα διεύθυνσης και στον ηλεκτροκινητήρα.

Το Peugeot e208 GT Line είναι εξοπλισμένο με ένα πλήρες πακέτο προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ευφυούς πέδησης έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών, της αυτόματης διατήρησης λωρίδας, του αυτόματου cruise control  … και άλλων πολλά ενδιαφερόντων συστημάτων που μπορείτε να διαβάσετε σε άλλα sites!

Χώροι Άνεση

peugeot e208 autoholix 01Το Peugeot e208 GT Line είναι ένα σχετικά μικρό αυτοκίνητο καθώς το μήκος του μόλις που ξεπερνά τα 4 μέτρα (Διαστάσεις4.055 x 1.745 x 1.430 mm) και έτσι όπως συνηθίζεται σε οχήματα αυτής της διάστασης οι χώροι στο εσωτερικό είναι άνετοι για τους μπροστινούς επιβάτες και απλώς επαρκείς για τους πίσω..

Επειδή τα καθίσματα έχουν τοποθετηθεί στο ηλεκτρικό μοντέλο ψηλότερα από ότι στα απλά μοντέλα, το κεφάλι του οδηγού έχει μεταφερθεί πιο κοντά στην οροφή και τις φαρδιές μπροστινές κολώνες  με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί η ορατότητα προς τα εμπρός και πάνω.

Αυτό ίσως σας ενοχλήσει στις διασταυρώσεις ή σε ένα δρόμο με στροφές που η κολώνα θα σας εμποδίζει-και ίσως να σας προβληματίσει όταν θα σταματάτε πρώτοι στο φανάρι και θα πρέπει να σκύβετε για να δείτε πότε θα ανάψει πράσινο..

Ο χώρος για το κεφάλι των εμπρός επιβατών δεν αποτελεί πρόβλημα κάτι που όμως δεν συμβαίνει στο πίσω κάθισμα όπου επιβάτες με ύψος μεγαλύτερο του 1,80μ. θα πρέπει να συνηθίσουν στην μόνιμη επαφή του κεφαλιού τους με το πίσω μέρος του «ουρανού».

Οι ψηλοί επιβάτες του πίσω καθίσματος θα πρέπει να αντιμετωπίσουν παράλληλα και  το ψηλό πάτωμα που φιλοξενεί τις μπαταριές το οποίο κάνει τον «πάγκο» των καθισμάτων  να μοιάζει χαμηλά τοποθετημένος αφου δεν στηρίζει σωστά τους μηρούς.

Η PSA φρόντισε φυσικά να εξοπλίσει το Peugeot e208 GT Line με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, θέσεις για μικροαντικείμενα όμως στην έκδοση Line δεν θα βρείτε ηλεκτρικά παράθυρα στις πίσω πόρτες ούτε δεύτερο USB Ports στο ταμπλό.

Ο χώρος αποσκευών παραμένει αμετάβλητος σε σχέση με τα θερμικά μοντέλα, έχει μεγάλο άνοιγμα της πόρτας και καλή χωρητικότητα με 265 λίτρα χώρου.

Κινητήρας/Μετάδοση

peugeot e208 autoholix 12Κάτω από το μπροστινό καπό του Peugeot e208 GT Line βρίσκεται ένας ηλεκτροκινητήρας που αποδίδει 136 ίππους και 260 Νm ροπής διαθέσιμα από τις ..1 έως τις 4.200σ.α.λ!

Η δύναμη περνά απευθείας στους μπροστινούς τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος. Ακόμη και όταν επιλέγει όπισθεν ο οδηγός αυτό επιτυγχάνεται απλά αντιστρέφοντας την φορά περιστροφής του μοτέρ.

Η συστοιχία των μπαταριών των 50kWh βρίσκεται όπως είπαμε κάτω από τους επιβάτες και βοηθά το βάρους 1,500 κιλών Peugeot e208 GT Line να επιταχύνει από στάση στα 8,3 δλ. ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται από τον ηλεκτρονικό κόφτη στα 153 km/h.

peugeot e208 autoholix 04Η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 14kWh/100 km, ενώ με προσεκτική οδήγηση μπορεί να πέσει στα 12kWh/100 km και η αυτονομία να φτάσει τα 300 km.

Στον αντίποδα αν θέλετε να ταξιδέψετε στον αυτοκινητόδρομο γυρίζοντας τον ηλεκτροκινητήρα στον κόφτη των 4,200 σ.α.λ.- που αντιστοιχούν στα 152 χλμ/ω της τελικής-τότε θα δείτε την κατανάλωση να εκτοξεύεται στα 23 kWh/100 km και η αυτονομία θα επαρκεί για μόλις 220χλμ.

Η φόρτιση στο οικιακό ρεύμα από εντελώς άδειες μπαταριές στο 100% διαρκεί 24 ώρες, όμως αν κάνετε μέχρι 150 χλμ την ημέρα αρκεί να αφήνετε το αυτοκίνητο σας για 10 ώρες το βράδυ και το πρωί θα είναι γεμάτο.  Αν όμως έχετε ένα Wallbox (7,4 kW) θα χρειαστούν , 7 ώρες και 20 λεπτά , 5 ώρες και 30 λεπτά (από Wallbox 22 kW), ενώ από ταχυφορτιστή 100 kW χρειάζεται μόλις 30 λεπτά για να φτάσει το 80%!

Αναρτήσεις-Φρένα

peugeot e208 autoholix 11Οι αναρτήσεις του Peugeot e208 GT Line αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω  ο οποίος είναι ενισχυμένος με μια διάταξη ράβδων «Πανάρ»  προκειμένου να ελέγχει το αυξημένο βάρος και την εγγενή τάση για αναπηδήσεις της πίσω ανάρτησης της PSA. Ελπίζουμε να δούμε αυτή την διάταξη και στα 3008/5008 που την χρειάζονται περισσότερο.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στο αυξημένο κατά σχεδόν 500 κιλά και την κατά 1,5 εκατοστά μεγαλύτερη διαδρομή της ανάρτησης τα ελατήρια του Peugeot e208 GT Line έγιναν πολύ σκληρότερα και η απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ πιο αργή.

Η ανάρτηση είναι σφικτή και μοιάζει σπορτίφ όμως λόγω των μεγαλύτερων διαδρομών της επιτραπεί μεγαλύτερες κλίσεις στις στροφές, ενώ η πραγματικά ακλόνητη και χωρίς αναπηδήσεις πίσω διάταξη της ανάρτησης θα προβληματίσει όπως θα δούμε την μπροστινή ανάρτηση που έχει παραμείνει μάλλον με την ίδια στήριξη και παρεμβύσματα συνδέσμων.

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα-με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα και μεγαλύτερα σε διάμετρο από εκείνα των βενζινοκίνητων εκδόσεων προκειμένου να ανταποκριθούν και αυτά στο αυξημένο βάρος.

Στην Πόλη

peugeot e208 autoholix 23Θα μπορούσα να γράψω μια λέξη «Ησυχία».. αλλά εντάξει… θα γράψω κι’ άλλες!

Πιέζεις λοιπόν το κουμπί “Start-Stop” και ενώ δεν ακούγεται τίποτα που να σε προϊδεάζει ότι λειτουργεί κάποιος κινητήρας. Τίποτε δεν συμβαίνει …εκτός βέβαια από κάποια λαμπάκια που ανάβουν και κάποιες ενδείξεις στο ταμπλό, όμως γνωρίζεις ότι το μοτέρ είναι έτοιμο να τα δώσει όλα από την πρώτη του περιστροφή.

Θα βάλω πιπέρι στην γλώσσα μου αλλά η οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέσα στην πόλη είναι τόσο πιο άνετη και πολιτισμένη που κάνει ακόμη και αυτοκίνητα πολυτέλειας να είναι κουραστικά.

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις ταχύτητες, ή να περιμένεις να ανεβάσει στροφές ο κινητήρας για να επιταχύνεις στο φανάρι. Όλα γίνονται τόσο εύκολα και πολιτισμένα μέσα στην πόλη που η επιστροφή σε ένα αυτοκίνητο με ΚΕΚ.. ακόμη και αν είναι βενζινοκίνητη Mercedes στην αρχή ενοχλεί-και πιστέψτε με λυπάμαι που το λέω αυτό!

peugeot e208 autoholix 24Χάρη στην ροπή των 270 Νm που παραμένει σταθερή από την πρώτη ως τις υψηλότερες στροφές περιστροφής  του κινητήρα η αντίδραση του αυτοκινήτου είναι άμεση, χωρίς απώλειες και καθυστερήσεις.

Λίγη συνήθεια χρειάζεται το σύστημα ανάκτησης ενέργειας όπου όταν επιλεγεί η θέση “Β” λειτουργεί με προοδευτικό και αναλογικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι φρενάροντας το αυτοκίνητο με τον κινητήρα, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίζουν οι μπαταρίες και όχι σε άχρηστη ζέστη.

Το τιμόνι χρειάζεται περίπου 2,7 στροφές από άκρη σε άκρη και ο κύκλος στροφής είναι περίπου 10,50 μέτρα. Έτσι το αυτοκίνητο κινείται με άνεση μέσα στα στενά της πόλης, ενώ η άψογη ορατότητα βοηθά στους ελιγμούς και τη αλλαγή λωρίδας μέσα στην κίνηση.

peugeot e208 autoholix 19Οι αναρτήσεις χάρη στις μεγάλες διαδρομές καταπίνουν τις λακκούβες- παράγοντας όμως κάποια ηχητική υπόκρουση- μέσα και έξω-όμως σε συνδυασμό με την ησυχία του ηλεκτροκινητήρα χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης που κάνει αυτό το αυτοκίνητο ιδανικό για την καθημερινή μετακίνηση στην πόλη… ακόμη και αν ζεις στο ακραίο περιβάλλον του Δήμου Διονύσου.

Βλέπετε εδώ στο Autoholix τα αυτοκίνητα δοκιμάζονται στο Δ.Λ.Δ προδιαγραφών νοτιοανατολικής Ασίας που με αίσθημα ευθύνης συντηρεί και να αναβαθμίζει καθημερινά και ο Δήμαρχος Διονύσου, ο οποίος δεν έχει κουνήσει το δακτυλάκι του για να βελτιώσει το χάλι που παρέλαβε…

peugeot e208 autoholix 20Το Peugeot e208 GT Line είναι τόσο πολιτισμένο και ήσυχό που εφοδιάζεται με ένα σύστημα ακουστικής προστασίας πεζών που παράγει έναν ήχο που θυμίζει «space invaders» κάνοντας τους ανύποπτους πεζούς- στις μετά (?)covid μέρες που ζούμε το 2021- να κοιτάζουν ψύχραιμα στον ουρανό ψάχνοντας για τον ιπτάμενο δίσκο που θα φέρει την επόμενη καταστροφή…

Ευτυχώς, o ήχος αυτός που αναπαράγεται από ένα εξωτερικό μεγάφωνο, σταματά όταν το αυτοκίνητο ξεπεράσει τα 35 χλμ/ω. και έτσι όλοι ησυχάζουν περπατώντας μέσα στην μάσκα τους…

Η αυτονομία μεσα στην πόλη δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα αφου κυμαίνεται μεταξύ 270-320 χλμ, ενώ το κόστος κίνησης ανά 100 χλμ όταν φορτίζετε στο σπίτι σας είναι μόλις €2/100 χλμ!!

Στον Αυτοκινητόδρομο.

peugeot e208 autoholix 17«Κάνε μου την χάρη και πάρε από εδώ» φωνάζει το Peugeot e208 GT Line.

Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι στον αυτοκινητόδρομο είναι ελάχιστοι και γίνονται αντιληπτοί μόνο λόγο της έλλειψης θορύβου από τον κίνητρα.

Η σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση ισορροπεί με γαλλικό τρόπο μεταξύ έλεγχου του αμαξώματος και άνεσης των επιβατών και στις ταχύτητες κοντά στα 130 χλμ/ω βοηθά την ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου να σκαρφαλώνει σε υψηλά επίπεδα.

peugeot e208 autoholix 16Στον αυτοκινητόδρομο το Peugeot e208 GT Line αρχικά ταξιδεύει σαν ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας, όμως όταν κινείσαι με ταχύτητα πάνω από τα 130 χιλιόμετρα η αυτονομία πέφτει γρήγορα κάτω από τα 240 χλμ και έτσι κάθε προσπάθεια για υπεραστική μετακίνηση συνοδεύεται από το άγχος για το εάν θα φτάσεις.

Είναι και το πρωτόλειο δίκτυο φορτιστών που δεν μπορεί ακόμη να σου προσφέρει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις μεταξύ πόλεων, αλλά είναι και το κόστος φόρτισης σε βενζινάδικα που είναι παράλογα ακριβό και μπορεί να φτάσει και τα 9,5€/100 χλμ! Έλεος ρε παιδιά-πόσα χρήματα θέλετε να βγάλετε από τους φορτιστές σας?

peugeot e208 autoholix 05Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 152 χλμ/ω που είναι σίγουρα πάνω από το όριο ταχύτητας, όμως στις μέρες μας που τα αυτοκίνητα κινούνται με πιο υψηλές ταχύτητες ο περιορισμός της τελικής και μάλιστα με αυτόν τον απότομο τρόπο, μπορεί να γίνει και επικίνδυνος.

Σε κάθε περίπτωση η μέρα που οι μπαταρίες θα έχουν ικανή αυτονομία για να ταξιδεύουμε και θα φορτίζουν γρήγορα σε ένα πυκνό δίκτυο φορτιστών μπορεί  να πλησιάζει ..αλλά επειδή δεν έφτασε ακόμη τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στα τείχη της πόλης.

Στις Στροφές

Είναι το γνώριμο σουλούπι του Peugeot e208 GT Line που σε κάνει να το συγκρίνεις άμεσα με τα συμβατικά 208 που διαθέτουν θερμικούς κινητήρες και είναι περίπου 500 κιλά ελαφρύτερα.

Το βάρος αλλά και η μεγαλύτερη διαδρομή των αναρτήσεων εξαναγκάζουν το αυτοκίνητα σε αρκετά έντονες κλίσεις που σίγουρα αποθαρρύνουν την γρήγορη οδήγηση.

Ακόμη και αν οδηγήσεως με καθαρές γραμμές και πιέσεις προοδευτικά, το ακριβές σε αίσθηση τιμόνι σε ενημερώνει εγκαίρως ότι παρουσιάζεται μια ανισσοροπία στην συμπεριφορά των δυο αξόνων.

Έχεις τον πίσω άξονα που αρνείται να γλιστρήσει ή να προκαλέσει αναπηδήσεις και έτσι όσο φορτώνεις ταχύτητα νοιώθεις να δημιουργείται μια κυματοειδής ανησυχία που ξεθυμαίνει στον μπροστινό άξονα και μοιάζει να δυσκολεύεται να διαχειριστεί το βάρος του αμαξώματος.

peugeot e208 autoholix 37Το τιμόνι που είναι ίδιο με εκείνο των βενζινοκίνητων εκδόσεων και είναι ακριβέστατο μεταφέροντας στα χέρια ακόμη και ενός μέτριου οδηγού πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί μπροστά.

Οι μεγάλες κλίσεις και η μεγαλύτερη ενδοτικότητα της εμπρός ανάρτησης σε σχέση με την πίσω μεταβάλλει την γωνία επαφής των μπροστινών ελαστικών με τον δρόμο και δημιουργεί υποστροφή που έρχεται αρκετά νωρίς …και σε κύματα!

Όποιος καταλαβαίνει τι συμβαίνει παύει να πιέζει σεβόμενος τον χαρακτήρα και τον ξεκάθαρο αστικό προσανατολισμό του αυτοκινήτου, ενώ όποιος είναι άπειρος ή παράτολμος αργά ή γρήγορα θα παραδοθεί στον ηλεκτρονικό έλεγχο ευστάθειας που θα τον επαναφέρει στην τάξη αφού πρώτα τον τρομάξει…

Μετά από λίγα χιλιόμετρα ακόμη και ο πιο τολμηρός οδηγός θα κόψει τον ρυθμό του και θα απολαύσει την ησυχία του ηλεκτροκινητήρα που με την διαρκή και γραμμική παροχή ροπής που εξασφαλίζει μια γοργή αλλά σε καμία περίπτωση σπορ μετακίνηση.

Στο επαρχιακό δίκτυο η επάρκεια ροπής και άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα- που δεν χρειάζεται χρόνο για να κατεβάσεις ταχύτητα και να ανεβάσεις στροφές, μετατρέπει το Peugeot e208 GT Line σε μια απολαυστική μηχανή ασφαλών προσπεράσεων…

Είναι πραγματικά απολαυστικός ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται η ροπή, αν και θέλει λίγη προσοχή στις χαμηλές κυρίως ταχύτητες γιατί οι μπροστινοί τροχοί λόγω της μεγάλης ροπής έχουν την τάση να σπινάρουν εύκολα αποσταθεροποιώντας στιγμιαία –μέχρι να επέμβουν τα ηλεκτρονικά-το αυτοκίνητο.

Αυτή η δυσκολία διαχείρισης της μεγάλης ροπής του ηλεκτροκινητήρα από του μπροστινούς τροχούς είναι ίσως και ένας επιπλέον λόγος που τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι κατά κύριο λόγο σχεδιασμένα ως πισωκίνητα.

Τα φρένα του Peugeot e208 GT Line μπορεί να έχουν λίγο περίεργη αίσθηση, ωστόσο σε συνδυασμό με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας αποδεδείχθηκαν πανίσχυρα και ανθεκτικά στην πίεση.

Συμπέρασμα

peugeot e-208 autoholix 000Βρίσκω απολαυστικό ότι  το Peugeot e208 GT Line έχει μια διακριτική εμφάνιση που δεν φωνάζει γύρω του «κοιτάτε με έχω ηλεκτρικό αυτοκίνητο»!

Σε μια εποχή γεμάτες δυσκολίες για όλους μας είναι καλό να μην διαφέρεις-και αν διαφέρεις καλό είναι να το ξέρεις μόνο εσύ!

Είναι στα αλήθεια η πιο λογική έκφραση της ηλεκτροκίνησης σήμερα αφού είναι πρακτικό, όμορφο, διακριτικό, μικρό σε εξωτερικές διαστάσεις, σχετικά προσιτό, οικονομικό και- σαν ηλεκτροκίνητο- απόλυτα πολιτισμένο στην λειτουργία του.

Η εργονομία στο εσωτερικό του e208, ή μάλλον η έλλειψη της, επηρεάζεται από την ιδιόμορφη επιλογή της Peugeot να εξοπλίζει όλα τα μοντέλα της με το i-cockpit-και αυτό σε συνδυασμό με την τοποθέτηση των καθισμάτων ψηλότερα από ότι στο θερμικό 208, λόγω των μπαταριών που βρίσκονται από κάτω τους προβληματίζει.

Αν δεις το Peugeot e208 GT Line σαν ένα αυτοκίνητο για να χαρείς οδήγηση μάλλον θα στεναχωρηθείς και σίγουρα θα αναρωτηθείς τι θα μπορούσες να οδηγείς με τα €38Κ (χωρίς επιδότηση ή απόσυρση)  και πόση χαρά θα σου έδινε στις στροφές ένα τόσο ακριβό αυτοκίνητο.

Όμως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σήμερα δεν απευθύνονται σε όλους μας, αλλά κυρίως στους εύπορους συμπολίτες μας που θα διαθέσουν αυτό το πόσο με ευκολία και θα αντιμετωπίσουν το Peugeot e208 GT Line τους σαν ένα δεύτερο αυτοκίνητο πόλης.

Μέσα στην πόλη το ηλεκτρικό Peugeot είναι βασιλιάς! Χωράει παντού, χωράει τα παιδιά στην ρότα των δραστηριοτήτων και των φροντιστηρίων και καταναλώνει ασυναγώνιστά ελάχιστα χρήματα για να κινηθεί.

peugeot e208 autoholix 300Κυρίως όμως προσφέρει την χαρά της οδήγησης και τον πολιτισμένο τρόπο μετακίνησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην πόλη με τον πιο διακριτικό τρόπο.

Πολλοί από εμας εδώ στο Autoholix κοσμούμε με πολλά επίθετα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τελικά η αλήθεια είναι ότι είμαστε εντελώς άδικοι απέναντι τους . Πιστέψτε με όταν λέω ότι όποιος οδηγήσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην πόλη –και έχει την οικονομική επιφάνεια να το αγοράσει-δύσκολα θα αποφύγει να μην αγοράσει ένα!

Το πιο λογικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο των ήμερων μας δεν θα μπορούσε να ήταν το μοναδικό σας αυτοκίνητο, όμως αν έχετε την οικονομική δυνατότητα το Peugeot e208 GT Line θα σας ενθουσιάσει σαν δεύτερο αυτοκίνητο πόλης.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η εργονομία και η λειτουργικότητα του i-cockpit στο εσωτερικό.
  • H επίδραση του βάρους στην δυναμική του συμπεριφορά και η ελαφρά τσιμπημένη τιμή.

Θα θυμάμαι

  • Τον πολιτισμένο χαρακτήρα που απλόχερα χαρίζει η ηλεκτροκίνηση στην πόλη και την πρακτικότητα του supermini αμαξώματος.
  • Την πανέμορφη και διακριτική εμφάνιση και την οικονομία στο κόστος κίνησης.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Peugeot e208 GT Line

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty