Το Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC χωρίς αμφιβολία κάνει τικ σε όλα τα κουτάκια που χαρακτηρίζουν τα αυτοκίνητα πόλης, ωστόσο από το 2012 που βρίσκεται κοντά μας, η κατηγορία έγινε εξαιρετικά πιο απαιτητική και προσέθεσε προδιαγραφές και χαρακτηριστικά που πολλές φορές αποτελούν έκπληξη.
Εκτός από τις μικρές διαστάσεις με χώρους για 4 έως 5 άτομα, την οικονομία στα καύσιμα και την χαμηλή τιμή κτήσης οι κατασκευαστές προσέθεσαν χαρακτηριστικά που κάνουν τα μοντέλα τους διαφορετικά εκφράζοντας τον συνολικό χαρακτήρα της γκάμας των προϊόντων τους.
Χαρακτηριστικά που κάνουν τα μικρά αυτοκίνητα της κατηγορίας ιδιαίτερα και ίσως ποθητά, είτε γιατί τείνουν να γίνουν cult (Fiat Panda), είτε γιατί έχουν έκτος δρόμου δυνατότητες (SUZUKI IGNIS), είτε γιατί είναι πλέον τόσο εξελιγμένα που φέρνουν στην κατηγορία την οδική συμπεριφορά και την ποιότητα κύλισης μεγαλύτερων μοντέλων τους (Hyundai i10).
Απέναντι σε αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η Mitsubishi από την αρχή είχε αποφασίσει να δώσει έμφαση στην άριστη εκμετάλλευση των χώρων και στην απλότητα της κατασκευής που εγγυάται και την αξιοπιστία.
Με το τελευταίο facelift που δέχθηκε το Space Star, οι διαστάσεις του μεγάλωσαν κατά 5 εκ. σε ότι αφορά το μήκος φτάνοντας τα 3,85 μέτρα, ενώ το πλάτος 1,66 μ και το ύψος 1,55μ. παρέμειναν αμετάβλητα.
Υπάρχουν έντονες σχεδιαστικές διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο στο μπροστινό μέρος-που ακολουθούν την γενικότερη οικογενειακή ταυτότητα της Mitsubishi, πολλά ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας και φυσικά η απαραίτητη οθόνη στο εσωτερικό που συνδυαστικά προσπαθούν να φέρουν το Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC «στα ίσα» απέναντι στον ανταγωνισμό.
Φτάνουν όμως όλα αυτά για να σε κάνουν να αγαπήσεις όσα προσφέρει το Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC απέναντι σε έναν ικανότατο ανταγωνισμό?.
Η απάντηση είναι προφανής και έτσι θα πρέπει να αναζητήσουμε τα λογικά κριτήρια που οδήγησαν πολλούς συμπολίτες μας να προτιμήσουν το μικρότερο Mitsubishi για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.
Εμφάνιση
Ο εξωτερικός του σχεδιασμός χάρη στην ιδιαίτερη μάσκα που η Mitsubishi ονομάζει “Dynamic Shield”, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό υιοθετώντας την σύγχρονη σχεδιαστική γραμμή της Mitsubishi που συναντάμε στα Outlander, ASX και Mitsubishi Eclipse -κλείνοντας το μάτι στους μοδάτους κατοίκους της πόλης.
Τα γυαλιστερά νικελένια τμήματα του προφυλακτήρα ενώνουν τα φωτιστικά LED σώματα με την μάσκα χαρίζοντας μια διαφορετική και πολύ ευπρόσδεκτη σε αυτή την κατηγορία εμφάνιση.
Από το πλάι η εικόνα του Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC «ξεφουσκώνει» απότομα και μόνο όσοι γνωρίζουν θα εκτιμήσουν το μεγάλο μεταξόνιο και τους τροχούς που είναι τοποθετημένοι στις άκρες του αμαξώματος προσφέροντας άριστη εκμετάλλευση χώρων στο εσωτερικό.
Οι ζάντες της πλουσιότερης έκδοσης Intense που δοκιμάζουμε ικανοποιούν το μάτι, όμως σε αυτή την περίπτωση το κόστος των €14,750 ξεπερνά τα όρια που αδιαπραγμάτευτα θέτει ο ανταγωνισμός από την Κορέα.
Το πίσω μέρος έχει κάποιο ενδιαφέρον και ειδικά στο υπέροχο χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής κάνει το Space Star να δείχνει μοντέρνο και ποιοτικό.
Εσωτερικό
Ανοίγοντας την πόρτα η εικόνα που αντικρίζεις στο Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC σε προσγειώνει καθώς αν κάποιος εξαιρέσει την κεντρική κονσόλα με την οθόνη των 7’’, τότε ο σχεδιασμός και η ποιότητα των υλικών θυμίζουν έντονα τις προηγούμενες μία ή και δύο ακόμη δεκαετίες.
Κλείνοντας την πόρτα ο ήχος που παράγεται σε απογοητεύει όπως άλλωστε και τα σκληρά πλαστικά που συναντάς παντού στο εσωτερικό.
Ο πίνακας οργάνων είναι και αυτός κλασσικού σχεδιασμού με ένα μεγάλο ταχύμετρο στην μέση, ένα μικρό στροφόμετρο στα αριστερά και μια περιοχή με ενδεικτικές λυχνίες δεξιά.
Τα νίκελ δακτυλίδια που περιβάλλουν τα όργανα κάνουν ότι μπορούν για να κρύψουν την ηλικία της σχεδίασης όμως η δύσχρηστη οθόνη πληροφοριών (trip computer) στο κάτω μέρος του ταχύμετρου τα προδίδει όλα… χωρίς αναστολές.
Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην κεντρική κονσόλα με την οθόνη αφής , να περιβάλλεται από ένα πλαστικό στο χρώμα της μαύρης λάκας του πιάνου, να προσφέρει πρόσβαση μέσω Android Auto και CarPlay σε όλες τις λειτουργίες του κινητού σας.
Η κονσόλα χειρισμού του άψογου και αποδοτικού κλιματισμού βρίσκεται χαμηλότερα και παρότι η οθόνη του δεν εντυπωσιάζει στο μάτι, εξασφαλίζει μια λειτουργικότητα που τείνει να χαθεί από τα σύγχρονα αυτοκίνητα.
Γενικά πολλά μπορούμε να πούμε για τον κλασσικό και χωρίς φαντασία σχεδιασμό του εσωτερικού, όμως έχοντας ζήσει με το αυτοκίνητο αγάπησα την λειτουργικότητα και την εργονομία των περισσότερων συστημάτων του.
Εσωτερικό Χώροι
Ο οδηγός του Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC κάθεται σχετικά ψηλά και εκτός από την άψογη εργονομία απολαμβάνει και την άριστη ορατότητα που εξασφαλίσουν οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες των παραθύρων.
Η θέση οδήγησης δεν θα κουράσει ακόμη και τους πιο ψήλους οδηγούς, ενώ το δερμάτινο τιμόνι και τα θερμαινόμενα καθίσματα (!) είναι ευπρόσδεκτες πολυτέλειες για τους επιβάτες των μπροστινών θέσεων.
Πίσω από το πολύ ψηλό “Autoholix MenLike Dummy” -που χρησιμοποιώ για την μέτρηση των χώρων των αυτοκινήτων, άνοιξα την πίσω πόρτα και τοποθέτησα στο πίσω κάθισμα τον ακόμη πιο ψηλό δεκατετράχρονα γιο του- που με έκπληξη διαπίστωσε ότι χωρούσε με άνεση!
«Μαμά το κεφάλι μου και τα πόδια μου χωρούν κανονικά», είπε με έκπληξη το παιδί μου που πριν μερικές μέρες γκρίνιαζε για τους χώρους ενός SUV τριπλάσιας αξίας!
Και πράγματι οι χώροι του Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC είναι ικανοποιητικότατοι για τέσσερις ενήλικες ή πέντε λιγότερο εύσωμους επιβάτες, οι οποίοι εκτός από χώρους για τα πόδια και το κεφάλι απολαμβάνουν και το φωτεινό εσωτερικό που προσφέρουν τα μεγάλα παράθυρα.
Σε αντίθεση όμως με τους μπροστινούς επιβάτες που έχουν χώρους για τα ποτήρια και τα κινητά τους, στο πίσω κάθισμα είναι εμφανής η έλλειψη χώρων για μικροπράγματα και θυρών USB για να φορτίζουν τα κινητά τους.
Οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο κάνοντας εύκολη την είσοδο των επιβατών και την πρόσδεση των μικρών παιδιών στα ειδικά καθίσματα ασφαλείας.
Ο χώρος αποσκευών με τα 234 λίτρα χωράει τα ψώνια του Supermarket αλλά όπως είναι αναμενόμενο δεν είναι κατάλληλος για την μεταφορά μεγάλων αντικειμένων –και έτσι οι πλάτες των πίσω καθισμάτων πέφτουν διαιρούμενες σε ποσοστό 60:40.
Κινητήρας
Κάτω από το καπό του αυτοκινήτου της δοκιμής βρίσκεται ο 3κύλινδρος 1.2 MIVEC με 12 βαλβίδες και μεταβλητό χρονισμό που αποδίδει 80 PS στις 6.000 rpm και 108 Nm στις 4.000 rpm.
Στην πράξη πρόκειται για έναν γνώριμο και εξαιρετικά αξιόπιστο κινητήρα με κλασσική ατμοσφαιρική συμπεριφορά που δεν θα προβληματίσει ποτέ, αλλά και δεν θα εντυπωσιάσει με την λειτουργία του.
Έχοντας κακομάθει από τους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες μου έλλειψε η ροπή στις χαμηλές στροφές και το φιλτράρισμα του χαρακτηριστικού ήχου της πολλαπλής εξαγωγής από τον υπερσυμπιεστή.
Ο θόρυβος είναι αυξημένος και χαρακτηριστικά τρικύλινδρος, όμως αν αποφασίσει ο οδηγός να στροφάρει ψηλά το μοτεράκι η δύναμη είναι επαρκής για τον σκοπό που έχει κατασκευάσει το Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC.
Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός (ευτυχώς) μηχανικού κιβωτίου πέντε σχέσεων που έχει σωστή κλιμάκωση αλλά και έναν ασαφή επιλογέα.
Θα ήθελα να γκρινιάξω και άλλο συζητώντας για την ανάγκη ενός εξατάχυτου κιβωτίου ή για την έλλειψη ασφάλειας για την όπισθεν που βρίσκεται κάτω από την πέμπτη –και που μπορεί να κάνει κάποιους να επιλέξουν την θέση “R” (..Rally που λέει και το ανέκδοτο) μετά την 5η ταχύτητα- όμως δεν θα το κάνω γιατί η εναλλακτική με το CVTαπλά με τρομάζει.
Για όνομα του θεού διαλέξτε την χειροκίνητη έκδοση γιατί χάρη στο μικρό βάρος των 870 κιλών ο μικρός κινητήρας συνδυάζεται σωστά με αυτό, επιτυγχάνοντας 0-100 χλ/ω σε 12, 5 και σύμφωνα με τον κατασκευαστή τελική ταχύτητα 180 χλμ/ω.
Προσωπικά δεν θέλησα να επιβεβαιώσω το νούμερο.
Η μέση κατανάλωση μέσα στην πόλη ήταν περίπου 5,8 λιτρα/100 χλμ και με προσοχή μπορεί να πέσει και στα 5,2 λίτρα. Οι επιδόσεις της οικονομίας αν και αντικειμενικά είναι καλές δεν εντυπωσιάζουν πια αν σκεφτούμε το πραγματικά χαμηλό βάρος του.
Ανάρτηση / Τιμόνι
Σε ότι αφορά την ανάρτηση του Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC δεν υπάρχει κάποια καινοτομία εδώ- και αποτελείται από γόνατα McPherson στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και ημι-άκαμπτο άξονα πίσω.
Έχει μάλλον μαλακά ελατήρια και γρήγορη απόσβεση επαναφοράς στα αμορτισέρ και έτσι ο πίσω άξονας παρουσιάζει αρκετές αναπηδήσεις τόσο μέσα στην πόλη όσο και στο επαρχιακό δίκτυο.
Τα φρένα αποτελούνται από δίσκους εμπρός και ταμπούρα πίσω και γενικά δεν με προβλημάτισαν ποτέ ούτε με την δύναμη αλλά ούτε και με την αντοχή τους, αφού η αξιολόγηση των δυνατοτήτων της ανάρτησης στις στροφές περιόρισαν άμεσα τις προσδοκίες μου για σβέλτη οδήγηση.
Το Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC είναι γενικά μαλακό και ευχάριστο στην καθημερινή αστική χρήση όμως το ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι έχει μια πολύ μακριά κλιμακωμένη κρεμαγιέρα που θέλει περίπου 4 στροφές από άκρη σε άκρη αφαιρώντας ταυτόχρονα σχεδόν όλη την αίσθηση επαφής των τροχών με τον δρόμο.
Στην Πόλη
Χάρη λοιπόν στο το μαλακό ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι το Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC είναι ευχάριστο στην καθημερινή χρήση, ενώ ο εξαιρετικά μικρός κύκλος στροφής ακτίνας 4.2 μέτρων διευκολύνει την κίνηση σε στενούς δρόμους και στο παρκάρισμα.
Η θέση οδήγησης προσφέρει πολύ καλή ορατότητα και επίσης βοηθά τόσο στην κίνηση στα στενά όσο και στο παρκάρισμα.
Το μικρό μήκος και το στενό αμάξωμα σε συνδυασμό με το τετραγωνισμένο σχήμα του, είναι ότι χρειάζεται ο οδηγός για να σταθμεύσει με ευκολία σε πολύ μικρές θέσεις μέσα στην πόλη.
H μαλακή και με σχετικά μεγάλες διαδρομές ανάρτηση κάνει ότι μπορεί για να φιλτράρει τα εκατομμύρια λακκούβες των δρόμων της Αθήνας και τα καταφέρνει αρκετά καλά εάν σκεφτούμε την αρχιτεκτονική της ανάρτησης με τον άκαμπτο άξονα πίσω και το μικρό μεταξόνιο.
Ωστόσο όταν το αυτοκίνητο πέσει σε εγκάρσιες ανωμαλίες παρουσιάζονται αναπηδήσεις του πίσω άξονα και κινήσεις του αμαξώματος στον εγκάρσιο άξονα που κουράζει περισσότερο τους πίσω επιβάτες.
Ο τρικύλινδρος ήχος του κινητήρα βρίσκει εύκολα τον δρόμο του προς την καμπίνα καθώς στα πλαίσια της γενικότερη φιλοσοφίας μείωσης του βάρους φαίνεται ότι δεν έχει γίνει χρήση αρκετού μονωτικού υλικού.
H κατανάλωση στο αστικό περιβαλλον με πολύ προσοχή μπορεί να πέσει και κάτω από τα 5,5 λίτρα/100 χλμ, όμως αν συνετίσετε κίνηση ή εάν δεν είστε προσεκτικός μπορεί να φτάσει και τα 6 λίτρα/100 χλμ.
Στον Αυτοκινητόδρομο
Στον αυτοκινητόδρομο δυστυχώς δεν υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις και το Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC πέφτει θύμα του ψιλόλιγνου σχεδιασμού καθώς επηρεάζεται εύκολα από τους πλάγιους ανέμους και τις ανωμαλίες στο οδόστρωμα.
H ανάρτηση δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα με αναπηδήσεις στον αυτοκινητόδρομο, όμως ο θόρυβος από τον δρόμο και τον κινητήρα μπορεί να γίνουν ενοχλητικοί σε ταχύτητες πάνω από 130 χλμ/ω.
Επειδή το αυτοκίνητο είχε μάλλον χτυπημένες ζάντες παρουσίαζε έναν συντονισμό μετά τα 130 χλμ/ω που με αποθάρρυνε να υπερβώ αυτή την ταχύτητα, ωστόσο κινούμενο με 130 χλμ/ω το Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC χάρη στην καλή αεροδυναμική του καταναλώνει σταθερά κάτω από 6,3 λίτρα/ 100 και προσωπικά θα το χαρακτήριζα οικονομικό.
Στρίβοντας
Πρέπει να ξέρεις τι οδηγάς και να το κρίνεις αντίστοιχα- και έτσι όσο ο ρυθμός οδήγησης παραμένει στα πλαίσια της κατηγορίας, το Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC παρά τις μαλακές αναρτήσεις δεν θα σας εκπλήξει παρουσιάζοντας απρόβλεπτες υποστροφικές τάσεις.
Για να πω την αλήθεια δεν μπόρεσα να ανεβάσω αρκετά τον ρυθμό για να διαπιστώσω τι γίνεται μετά τα όρια της «καθώς πρέπει οδήγησης» αφού το χωρίς αίσθηση ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι δεν επιτρέπει στον οδηγό να γνωρίζει ακριβώς που κοιτάνε οι τροχοί του.
Ταυτόχρονα ο ενδοτικά στηριγμένος πίσω άξονας σε συνδυασμό με τις μαλακές αναρτήσεις υποχρεώνουν το αμάξωμα σε έντονες κλίσεις που σύντομα θα σας κόψουν την όρεξη να κινηθείτε σε γρήγορους ρυθμούς, πριν νοιώσετε την πρόωρη υποστροφή.
Αυτό είναι ένα αυτοκίνητο πόλης και προσπάθεια να το κρίνoυμε σαν hatchback είναι μάλλον άστοχη, αν και υπάρχει ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας που τα καταφέρνει υπέροχα στις στροφές…
Συμπέρασμα
Προσπαθώ πάντα να είμαι …”υποκειμενικά ειλικρινής” με τα πιο μικρά αυτοκίνητα-και όπως οι κατασκευαστές, έτσι και εγώ τους αφιερώνω τον ίδιο χρόνο που αφιερώνω σε όλα τα αυτοκίνητα όταν τα δοκιμάζω.
Ένα μικρό αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί μέσα από συμβιβασμούς-κυρίως στα κόστη- και το να καταφέρνεις να παρουσιάσεις ένα μικρό αυτοκίνητο που συνδυάζει την προσιτή τιμή με τεχνολογία και ενδιαφέροντα χαρακτήρα πρέπει να είναι μια από τις πιο δύσκολες ασκήσεις για ένα σχεδιαστικό τμήμα μιας αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι παρά το face-lift το Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC είναι ένα αυτοκίνητο που πλέον δείχνει την ηλικία του και που δεν έχει φτιαχτεί για εκείνους που αγοράζουν αυτοκίνητο με την “καρδία”.
Δεν έχει ούτε την οδική συμπεριφορά που θα σας εντυπωσιάσει και σίγουρα δεν έχει ούτε την εμφάνιση που θα αναδείξει στον περίγυρο το γούστο σας.
Το Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC έχει σχεδιαστεί στο λογιστήριο της Mitsubishi και για να το κατανοήσεις θέλει μεγάλες ποσότητες λογικής.
Το Space Star έχει μήκος μόλις 3,8 μ. και μοιάζει με μικρό hatchback, αλλά στο εσωτερικό η άριστη εκμετάλλευση των χώρων το κάνει σχεδόν πρωταθλητή σε ότι αφορά τους χώρους στο πίσω κάθισμα.
Από εκεί και πέρα η τιμή των €10,450 της απολύτως βασικής έκδοσης με τον χιλιάρη κινητήρα το κάνει σοβαρό παίκτη στην κατηγορία, ωστόσο στην πλούσια έκδοση της δοκιμής στον δρόμο του βρίσκει όχι μόνο το i10 αλλά και πειρασμούς από την αμέσως επόμενη κατηγορία που θα δελεάσουν όσους δεν είναι αφοσιωμένοι στην εταιρεία με σήμα το διαμάντι.
Αν είστε πραγματικά ερωτευμένοι με την Mitsubishi και ψάχνετε για ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης τότε το Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC είναι μια σοβαρή επιλογή, όμως καλό είναι να γνωρίζετε ότι αν ξεπεράσετε το όνομα, έχει πολλές και καλές νύφες το χωριό!
Δεν με ευχαρίστησαν
- Ο θορυβώδης κινητήρας και η συμπεριφορά της ανάρτησης σε στροφές και λακκούβες
- Η ποιότητα των πλαστικών στο εσωτερικό και ο κουρασμένος σχεδιασμός
Θα θυμάμαι
- Την εργονομία και την καλή ορατότητα
- Τους χώρους στο πίσω κάθισμα και την οικονομία στα καύσιμα.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.
Ισμήνη Φαμπιάτου
Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini