Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHyundai i10 1.2 84 PS Auto Test drive / Δοκιμή

Hyundai i10 1.2 84 PS Auto Test drive / Δοκιμή

Οδηγώντας το Hyundai i10 1.2 84 PS Auto γίνεται αμέσως εμφανές ότι εκείνοι που το σχεδίασαν εργάστηκαν εξίσου πολύ (ίσως και περισσότερο) με εκείνους που έφτιαξαν ένα supercar- και για αυτό οφείλεις να τους σεβαστείς.

hyundai i10 autoholix 32

Προσπαθώ πάντα να είμαι …”υποκειμενικά ειλικρινής” με τα πιο μικρά αυτοκίνητα-και όπως οι κατασκευαστές, έτσι και εγώ τους αφιερώνω τον ίδιο χρόνο που αφιερώνω σε όλα τα αυτοκίνητα όταν τα δοκιμάζω.

Σχεδιάζοντας μια Bentley ή μια Rolls Royce σίγουρα εντυπωσιάζεις τόσο τους ειδικούς, όσο και τους πιο απλούς ανθρώπους σαν την υπογράφουσα.

hyundai i10 autoholix 35

Ωστόσο αν μπορούσες να μετρήσεις το απόλυτο μέγεθος από τις ανθρώπινες στιγμές που φιλοξένησε το δημιούργημα σου και τo συγκρίνεις με εκείνο ενός Fiat Panda, ή ενός  Hyundai i10, τότε καταλαβαίνεις ότι τα συναισθήματα από τα εκατομμύρια των καθημερινών ανθρώπων που έχουν μετακινηθεί με τα μικρά αυτοκίνητα είναι ασύγκριτα σημαντικότερος από τις λίγες χιλιάδες των συνήθως επιδειξιομανών αγοραστών των αυτοκινήτων πολυτελείας.

Ένα μικρό αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί κυρίως μέσα από περιορισμούς-κυρίως στα κόστη- και το να καταφέρνεις να παρουσιάσεις ένα μικρό αυτοκίνητο που συνδυάζει την προσιτή τιμή με τεχνολογία και ενδιαφέροντα χαρακτήρα πρέπει να είναι μια από τις πιο δύσκολες ασκήσεις για ένα σχεδιαστικό τμήμα μιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

hyundai i10 autoholix 31

Το Hyundai i10 είναι μάλλον το καλύτερο δείγμα αυτής της σχεδιαστικής σχολής και καταφέρνει να εντυπωσιάσει όχι τόσο με την όμορφή-για μικρό αυτοκίνητο- εξωτερική του εμφάνιση, αλλά κυρίως με τα όσα προσφέρει στην καθημερινότητα του και σε κάνουν να πιστεύεις ότι οδηγείς ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο.

Όπως και αν κοιτάξεις το Hyundai i10 1.2 84 PS Auto έχει πάνω του και μέσα του σχεδιαστικό μεράκι που δεν περίμενες να βρεις σε ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας.

Εμφάνιση

hyundai i10 autoholix 03

Η εξωτερική εμφάνιση γα εμένα είναι η πιο πετυχημένη στην κατηγορία καθώς δεν υπάρχει οπτική γωνία στον σχεδιασμό του Hyundai i10 1.2 84 PS Auto που να μην είναι όμορφη ή ενδιαφέρουσα.

Σίγουρα βοηθά ότι το αυτοκίνητο της δοκιμής έχει το πακέτο εμφάνισης N-Line που με τον περίτεχνο προφυλακτήρα και την μεγάλη μάσκα αποκτά μια επιθετική εμφάνιση που δεν έχουμε συνηθίσει στα μικρά αυτοκίνητα.

hyundai i10 autoholix 29

Ωστόσο κοιτώντας και τα στοιχεία που βρίσκεις και στις βασικές εκδόσεις του νέου i10 δεν μπορείς να ξεπεράσεις τα «νεύρα» πάνω στο ανάγλυφο καπό και τους στρογγυλούς προβολείς ημέρας που ενσωματώνονται με έξυπνο τρόπο στην μάσκα.

Η χαρακτηριστική οκτάγωνη μάσκα είναι σε αρμονία με την μόδα που τις θέλει να είναι τόσο μεγάλες έτσι ώστε ακόμη και ένας μύωπας να αναγνωρίζει την μάρκα του αυτοκινήτου από ένα χιλιόμετρο απόστασης, όμως δυστυχώς μόνο ένα μικρό μέρος όλων αυτών των αεραγωγών που βλέπετε είναι αληθινοί.

hyundai i10 autoholix 33

Το κερασί χρώμα του αυτοκινήτου έρχεται σε αντίθεση με την μαύρη οροφή που σε συνδυασμό με την πίσω κολώνα δημιουργεί την προσφιλή στους σχεδιαστές εικόνα της “αιρούμενης οροφής”.

Για ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο οι πανέμορφές ζάντες των 16’’ με τα φαρδιά και χαμηλοπρόφιλα ελαστικά (195/45R16) μοιάζουν- και πιθανότατα είναι, μια οπτική υπερβολή που όμως είναι σύμφωνη με την σχεδιαστική αντίληψη «Go big» της Hyundai που στο i10 βρίσκει εφαρμογή και στους χώρους, αλλά και στην αίσθηση στον δρόμο.

hyundai i10 autoholix 34

Μπορεί η ομοιότητα του πίσω μέρους με το Yaris της προηγούμενης γενιάς να προσγειώνει απότομα τον παρατηρητή σε μια πραγματικότητα γεμάτη βαρετές αναφορές, ωστόσο η συνέχεια κάθε άλλο από βαρετή είναι.

Εσωτερικός σχεδιασμός/Χώροι

Ανοίγοντας την μεγάλη και ψηλή πόρτα εκείνο που σε κερδίζει είναι το πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στο εσωτερικό και το πόσο ευρύχωρη μοιάζει η καμπίνα.

hyundai i10 autoholix 16

Το νέο Hyundai i10 δεν ξεπερνά σε μήκος τα 3,6 μέτρα όμως το μεταξόνιο του είναι 11 εκατοστά μεγαλύτερο από εκείνο του Fiat Panda και έτσι οι χώροι που προσφέρει στο εσωτερικό δεν είναι απλά οι κορυφαίοι στην κατηγορία, αλλά πλησιάζουν εκείνους της μεγαλύτερης κατηγορίας Β.

Με διαστάσεις  3.670×1.680×1.480 χλστ, μπορεί να είναι σχεδόν το ίδιο σε συνολικό μήκος με το προηγούμενο μοντέλο, όμως και το ύψος και το μεταξόνιο είναι αυξημένα κατά 20  χλστ -με το τελευταίο να φτάνει τα 2.425 χλστ.

hyundai i10 autoholix 15

Η αίσθηση ευρυχωρίας ενισχύεται και από την φωτεινότητα που προσφέρουν οι μεγάλες γυάλινες επιφανείς που συνδυάζονται με την διχρωμία στο ταμπλό και τα καθίσματα κάνοντας τους επιβάτες να είναι βέβαιοι ότι βρίσκονται σε μεγαλύτερο αυτοκίνητο.

Ακόμη και πολύ ψηλοί επιβάτες δεν θα νοιώσουν ποτέ άβολα, ούτε σε ότι αφορά το ύψος ούτε και τα γόνατα τους, ενώ ακόμη και πέντε άτομα με παραχωρήσεις στο πλάτος θα μπορέσουν να μετακινηθούν σε μια αστική διαδρομή.

hyundai i10 autoholix 09

Σε διαδρομές εκτός πόλης καλό θα ήταν όμως στο πίσω κάθισμα να βρίσκονται μόνο δύο ενήλικοι επιβάτες, ή τρία παιδιά –και επίσης καλά θα κάνουν να μην έχουν πάρει μαζι τους πολλά πράγματα γιατί ο χώρος των αποσκευών των μόλις 252 λίτρων θα τους προβληματίσει.  

H Hyundai φρόντισε φυσικά να εξοπλίσει το i10 με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, θέσεις για μικροαντικείμενα και φυσικά τα απαραίτητα πλέον USB Ports.

Αυτό που βρίσκω πολύ χρήσιμο σαν μητέρα είναι η ευκολία με την οποία αποθηκεύονται στις πόρτες τα μεγάλα μπουκάλια νερού των 1,5 λίτρων.

Ο σχεδιασμός του ταμπλό είναι και αυτός επηρεασμένος από τις μεγαλύτερες κατηγορίες και χωρίς να διεκδικεί κάποιο βραβείο σχεδιασμού, είναι αρμονικά τακτοποιημένο και λειτουργικό για τα γούστα μου, ενώ τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο ταμπλό και στις πόρτες είναι μεν σκληρά στην αφή, όμως μοιάζουν ανθεκτικά στην χρήση και κυρίως έχοντας καλή ποιότητα συναρμογής δεν έτριξαν ποτέ.

hyundai i10 autoholix 23

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό ψηλά και προσφέρει καλή ορατότητα ενώ και η εργονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τα καθίσματα είναι άνετα αλλά εάν αποφασίσετε να κινηθείτε πιο γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι δεν παρέχουν σωστή πλευρική στήριξη-κάτι που όμως είναι αναμενόμενο στην κατηγορία.

Πίσω από το όμορφο δερμάτινο τιμόνι ο πίνακας οργάνων περιέχει δύο μεγάλα όργανα που δείχνουν τις στροφές του κινητήρα και την ταχύτητα, ενώ στην μέση μια οθόνη υπάρχουν ενδείξεις για την οικονομία και λειτουργίες trip computer.

hyundai i10 autoholix 20

Η οθόνη χειρισμού των πολυμέσων των 8’’ που βρίσκεται «ημι-μετέωρη» στο μέσον του ταμπλό αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό των Hyunda,αν και στο Hyundai i10 1.2 84 PS Auto ενώνεται με τον κεντρικό πίνακα οργάνων δημιουργώντας ένα ενιαίο όμορφο οπτικό σύνολο.

Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων του Hyundai i10 1.2 84 PS Auto είναι απολαυστικά γρήγορη, με καλή ποιότητα γραφικών και η ανάλυση πραγματικά εκπλήσσει σε αύτη την κατηγορία, ενώ διαθέτει Apple CarPlay και το Android Auto για την καλύτερη διασύνδεση με τα κινητά μας.

hyundai i10 autoholix 18

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν όλα αυτά καθώς ήδη θυμάμαι με γλυκιά μελαγχολία την εποχή που μπορούσα να ρυθμίσω το ραδιόφωνο με το χεράκι μου, όμως πολλοί οδηγοί μοιάζει να δίνουν μεγάλη σημασία στις οθόνες, τις διασυνδεσιμότητες και τις κάμερες οπισθοπορείας –και αλλά τέτοια πράγματα!

Κινητήρας-Μετάδοση

Κάτω από το καπό του Hyundai i10 1.2 84 PS Auto υπάρχει ο γνώριμος 16βάλβιδος MPi 1.2lt που αποδίδει  84 ίππους και ροπή 118 Nm.  Ο κινητήρας συνδυάζεται με ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας Energy Regeneration System που συλλέγει κινητική ενέργεια από το φρενάρισμα και την επαναχρησιμοποιεί στις ηλεκτρικές λειτουργίες του αυτοκινήτου.

hyundai i10 autoholix 05

Στην πράξη πρόκειται για έναν γνώριμο και εξαιρετικά αξιόπιστο κινητήρα με κλασσική ατμοσφαιρική συμπεριφορά που δεν θα προβληματίσει ποτέ, αλλά και δεν θα εντυπωσιάσει με την λειτουργία του.

Αντίθετα, το πεντατάχυτο αυτόματο κιβώτιο μονού συμπλέκτη που ακολουθεί είναι εκτός εποχής και πραγματικά χαντακώνει ένα υπέροχο αυτοκίνητο τόσο με την λειτουργία του όσο και με τις ελλείψεις του στον τομέα της ασφάλειας.

 Όσοι έχουν οδηγήσει την πρώτη γένια των Smart με εκείνο το ανεκδιήγητο αυτόματο κιβώτιο που έκοβε την μισή δύναμη του κινητήρα για μερικά δευτερόλεπτα προκειμένου να αλλάξει αυτόματα  η σχέση, ξέρουν πολύ καλά τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν εδώ.

hyundai i10 autoholix 244

Και σαν να μην φτάνουν οι αιώνες που χρειάζονται για να αλλάξουν οι σχέσεις, το  κιβώτιο μοιάζει να είναι ρυθμισμένο για υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες -με ροπή στις χαμηλές στροφές- αλλάζοντας τις ταχύτητες νωρίς και κόβοντας την σπιρτάδα του ατμοσφαιρικού κινητήρα που αρέσκεται να γυρνά ψηλά.

Η αλήθεια είναι ότι μέσα στην πόλη κάποια στιγμή συνηθίζεις και αποδέχεσαι την λειτουργία του παράξενου κιβωτίου, όμως την στιγμή που θα βγεις στον αυτοκινητόδρομο ή σε έναν επαρχιακό δρόμο θα προβληματιστείς κάθε μια φορά που θα επιλέξεις να κάνεις προσπέραση.

Η άσκηση της προσπέρασης είναι πολύ δύσκολη και υπό προϋποθέσεις επικίνδυνη.

hyundai i10 autoholix 0

Πατάς το πετάλι στο πάτωμα (Kick down) για να προσπεράσεις και μετά από κυριολεκτικά 2-3 δευτερόλεπτα το κιβώτιο αποφασίζει να αλλάξει σχέση, όμως κατά την διαδικασία αυτή έχει ταυτόχρονα κόψει και την δύναμη του μοτέρ με αποτέλεσμα να έχεις «χάσει μέτρα» από αυτοκίνητο που ήθελες να προσπεράσεις…. οπότε άσε, δεν προσπερνάς!

Αν επιλέξεις την χειροκίνητη λειτουργία ίσως τα πράγματα να γίνονται λίγο καλύτερα, όμως παραμονεύει ο κίνδυνός να φτάσεις στα όρια περιστροφής του κινητήρα – κατά την διάρκεια του προσπεράσματος και τότε το κιβώτιο να αποφασίσει να αλλάξει σχέση μόνο του, μειώνοντας την δύναμη για μερικά δευτερόλεπτά πάνω στην πιο κρίσιμη στιγμή…

Οπότε ναι, αφήστε καλύτερα μην προσπεράσετε ποτέ!     

hyundai i10 autoholix 24

Επίσης προβληματικό είναι το αυτόματο κιβώτιο και όταν θελήσετε να παρκάρετε το αυτοκίνητο  καθώς εάν δείτε και τις φωτογραφίες θα διαπιστώσετε με έκπληξη ότι απουσιάζει η θέση «P» από τον επιλογέα!

Ο μόνος τρόπος που βρήκα για να ασφαλίσω το αυτοκίνητο στην στάθμευση ήταν το χειρόφρενο, ωστόσο όπως γνωρίζουμε αυτό δεν είναι αρκετό- και υπό προϋποθέσεις μπορεί γίνει επίσης επικίνδυνό.

hyundai i10 autoholix 12

Εάν για παράδειγμα μπει μέσα στο αυτοκίνητο ένα παιδί και παίζοντας λύσει το χειρόφρενο παίζοντας το αυτοκίνητο θα φύγει ακυβέρνητο προς τα εκεί που ορίζει η βαρύτητα, οπότε όταν παρκάρετε φροντίστε να στρίβετε τους τροχούς πλήρως ώστε αν κυλίσει το αυτοκίνητο να συγκρατηθεί από το πεζοδρόμιο. 

Τέλος, εάν τύχει να παρκάρετε το i10 σε μια ανωφέρεια με ολισθηρό οδόστρωμα μόνο οι πίσω τροχοί θα εξασφαλίζουν την ακινησία του οχήματος, ενώ σε περιπτώσεις που οι χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος επιβάλλουν να μην χρησιμοποιείτε το χειρόφρενο για να μην κολλήσει από το κρύο, νομίζω ότι θα βρεθείτε στο απόλυτο  αδιέξοδο… Ψάξτε για πέτρες! 

hyundai i10 autoholix 13

Τώρα, εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να ασφαλίζει το κιβώτιο κατά την στάση και δεν τον βρήκα- παρόλο που έψαξα ….και πάτησα κουμπιά και φρένα, λυπάμαι…  για αυτό άλλωστε δεν είμαι ειδική.

Σε κάθε περίπτωση ΜΗΝ αγοράσετε την έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο, εάν δεν είστε διατεθειμένοι νa κάνετε πολλές παραχωρήσεις. Το  Hyundai i10 είναι ένα πραγματικά φανταστικό αυτοκίνητο και αυτό το κιβώτιο απλά δεν του ταιριάζει… Είναι από άλλη ιστορια!

hyundai i10 autoholix 28

Οι επιδόσεις στην διαδικασία του 0-100 για το Hyundai i10 1.2 84 PS είναι κοντά στα 16 δευτερόλεπτα, με τα 4-5 από αυτά τα δευτερόλεπτα να χάνονται κατά την διάρκεια της αλλαγής ταχυτήτων, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει εύκολα τα 165 χλμ/ω.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση, με πολύ προσοχή μπορεί να πέσει κάτω από τα 6, 5 λίτρα/100 χλμ, αλλά υπολογίστε 7 για να μην αγχώνεστε…

Ανάρτηση / Τιμόνι

hyundai i10 autoholix 241

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και από έναν σωστά στηριγμένο ημιάκαμπτο πίσω- και ενώ είναι κάπως σφικτή χαρίζει σε αντάλλαγμα μια εντυπωσιακή –δεδομένης της κατηγορίας- οδηγική εμπειρία.

Αν η BMW έφτιαχνε ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης θα είχε ακριβώς αυτή την συμπεριφορά-και όσοι γνωρίζουν τις μεταγραφές  των προηγούμενων χρόνων, καταλαβαίνουν το γιατί.

Η ποιότητα κύλισης είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα του i10 καθώς μετά από λίγο νόμιζα ότι οδηγούσα μεγαλύτερο αυτοκίνητο.

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα, που είναι εξαιρετικά δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλλα.

Στην Πόλη

Μέσα στην πόλη το μικρό Hyundai i10 1.2 84 PS Auto βολεύεται εύκολα παντού, ενώ χάρη στο γρήγορο τιμόνι και την καλή ορατότητα παρκάρει επίσης παντού.

hyundai i10 autoholix 14

Το Hyundai i10 είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει- και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει.

Είναι το αυτοκίνητο που θέλεις να οδηγάς μέσα στην πόλη και δύσκολα θα νοιώσεις καλύτερα με οτιδήποτε άλλο! Πραγματικά με ενθουσίασε στην καθημερινότητα μου, που απαιτεί παρκαρίσματα στάσεις και την μετακίνηση των παιδιών στις δραστηριότητες.

Ακόμη και το προβληματικό κιβώτιο έρχεται να σε ξεκουράσει αφαιρώντας το άγχος των αλλαγών των ταχυτήτων-που μπορεί να αργούν, αλλά μέσα στην  πόλη αυτό δεν σε πειράζει.

hyundai i10 autoholix 19

Η καλή ηχομόνωση,  και το πολιτισμένο περιβάλλον που δημιουργεί το «περιποιημένο» και «ψηλοτάβανο» εσωτερικό ξεκουράζουν το μυαλό του οδηγού της πόλης, αλλά και των υπολοίπων επιβατών.

Οι αναρτήσεις καταπίνουν τις κακοτεχνίες του Δ.Λ.Δ ( Δημοτικόν Λακκουβοδρόμιον  Διονύσου) και καταφέρνουν να μετακινούν τους επιβάτες με άνεση και ηρεμία.

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι είναι μαλακό, ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού διευκολύνοντας τους ελιγμούς.

Στον αυτοκινητόδρομο

hyundai i10 autoholix 17

Στον αυτοκινητόδρομο το Hyundai i10 1.2 84 PS Auto αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη και  ταξιδεύει με χαρακτηριστική άνεση. Παρά το μικρό μεταξόνια και το μεγάλο ύψος μοιάζει να μην  επηρεάζεται πολύ από τους πλευρικούς, ενώ το τιμόνι σφίγγει καθώς ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα προσφέροντας ένα αίσθημα ασφάλειας.

Με το κιβώτιο ταχυτήτων να μην ενοχλεί μετά τα 120 χλμ/ω το Hyundai i10 1.2 84 PS Auto έχει εξαιρετική ηχομόνωση τόσο από τον αέρα όσο και από τον θόρυβο κύλισης των τροχών, ενώ και ο κινητήρας εάν δεν ξεπεράσετε τα 140 χλμ/ω δεν κάνει αισθητή την παρουσία του με τον θόρυβο του.

hyundai i10 autoholix 197

Οι κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές του αυτοκινητόδρομου είναι ανεπαίσθητες όμως καθώς τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν η έλλειψη ιπποδύναμης από τον μικρό κινητήρα αρχίζει να φαίνεται και θέτει τα αναμενόμενα όρια.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο είναι σχετικά χαμηλή και όταν το αυτοκίνητο κινείται με 130 χλμ/ω και περίπου 3,500 σαλ όπου δεν υπερβαίνει τα 7 λίτρα.

Στις Στροφές

Το Hyundai i10 1.2 84 PS Auto δεν είναι ένα σπορ αυτοκίνητο και ούτε φιλοδοξεί να γίνει τέτοιο-και ειδικά με αυτό το κιβώτιο ταχυτήτων που απαγορεύει τις προσπεράσεις.

hyundai i10 autoholix 11

Ωστόσο η εκπληκτική αίσθηση που δίνει το τιμόνι και ο τα περιθώρια πρόσφυσης που εξασφαλίζουν τα  φαρδιά ελαστικά θα σας κάνουν να ψάχνετε για κατηφορικές διαδρομές για να ευχαριστηθείτε οδήγηση.

Στις κατηφόρες το αυτόματο κιβώτιο γίνεται πιο προβλέψιμο και μπορείς να το διαχειριστές έτσι ώστε να συγκεντρωθείς στην οδήγηση αυτού του υπέροχου μικρού.

hyundai i10 autoholix 10

Το τιμόνι δεν παρουσιάζει κανένα κλότσημα κατά την επιτάχυνση ενώ οι τροχοί βρίσκουν εύκολα πρόσφυση και σπινάρουν δύσκολα ακόμα και σε γυαλιστερές φουρκέτες, ενώ οι κλίσεις του αμαξώματος είναι απολύτως λογικές.

Η ρύθμιση της ανάρτησης βρίσκεται σε έναν μαγικό μέσο όρο άνεσης και σπορτίφ συμπεριφοράς και σε ότι αφορά αυτή την κατηγορία- και όχι μόνο- αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση από τους άλλους κατασκευαστές, από οπού και αν προέρχονται.

hyundai i10 autoholix 08

Οι μπροστινοί τροχοί δύσκολα θα υποστρέψουν και όταν αυτό συμβεί τότε σχεδόν ταυτόχρονα ακολουθούν και οι πίσω βάζοντας το αυτοκίνητο σε μια ελεγχόμενη πλαγιολίσθηση που πιθανότατα με ένα πιο δυνατό κινητήρα ή με ένα κανονικό κιβώτιο να άξιζε τον κόπο να αναζητήσεις τι χαρές κρύβει παρακάτω…

Όχι εδώ όμως, αφού όταν θα ζητήσεις περισσότερη δύναμη ξυπνά το «κιβώτιο από την κόλαση» και κόβει την δύναμη του κινητήρα για να κατεβάσει σχέση, αφήνοντας τα ηλεκτρονικά και την ανάρτηση να μαζέψουν την μεταφορά βάρους που προκαλείται απρόσμενα!

hyundai i10 autoholix 04

Εσύ πατάς γκάζι για να τραβήξεις το αυτοκίνητο μέσα στην στροφή και το κιβώτιο θέλοντας να κατεβάσει σχέση σου την κόβει…. Η λύση είναι η χειροκίνητη λειτουργία, αλλά και πάλι πρέπει να μάθετε τα όρια λειτουργίας και τα σημεία αλλαγής σχέσης για να μην αντιμετωπίσετε το ίδιο πρόβλημα με αλλαγή σχέσης προς τα επάνω..

Είναι κρίμα που είχα την έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο γιατί το αυτοκίνητο δείχνει πολύ ρυθμίσιμο και διασκεδαστικό μέσα στις στροφές παρότι είναι φτιαγμένο για την πόλη.

Συμπέρασμα

hyundai i10 autoholix 25

Το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων έκανε ότι μπορούσε  για να καταστρέψει την εντύπωση που μου προκάλεσε το Hyundai i10 1.2 84 PS Auto, αλλά δεν το κατάφερε. Τόσο καλό αυτοκίνητο πόλης είναι το i10!

Είναι ευρύχωρο διαθέτοντας άνετους χώρους για την αστική καθημερινότητα, διαχειρίζεται τις λακκούβες σαν να είναι μεγαλύτερο αυτοκίνητο, στρίβει με εκπληκτική ακρίβεια και έχει ένα ενδιαφέρον αισθητικά ταμπλό.

hyundai i10 autoholix 30

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο καλύτερο αυτοκίνητο να πάρετε σε αυτή την κατηγορία…

 Με τιμή κτήσης που ξεκινά από τα €11,750 και φτάνει στα €14,000 για το αυτοκίνητο της δοκιμής που είχε το όμορφο body kit, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να έχετε το καλύτερο αυτοκίνητο της κατηγορίας είναι να μην δώσετε τα έξτρα €700 που χρεώνεται το αυτόματο κιβώτιο.

Προσωπικά θα επέλεγα το Hyundai i10 1.0 Τ  με τους 100 ίππους που σίγουρα συνδυάζει όσα έζησα με το αυτοκίνητο της δοκιμής με τις  αξιόλογές επιδόσεις του δυνατότερου κινητήρα με το μηχανικό κιβώτιο. Είναι ένα αυτοκίνητο που θα επιδιώξω να το οδηγήσω και να σας το παρουσιάσω σύντομα.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το εκτός εποχής κιβώτιο ταχυτήτων που χαλάει την ισορροπία σε ένα υπέροχο σύνολο.
  • Η αυξημένη κατανάλωση.

Θα Θυμάμαι

  • Την ευρυχωρία και την αίσθηση μεγαλύτερου αυτοκινήτου που προσφέρει το i10-παρά τις συμπαγείς διαστάσεις του.
  • Την απρόσμενα καλή οδική συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες και το όμορφη σχεδίαση.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο