Tuesday, August 9, 2022
HomeΔοκιμεςFiat 500e Cabrio (42 kWh)- Δοκιμή/ Test Drive

Fiat 500e Cabrio (42 kWh)- Δοκιμή/ Test Drive

Fiat 500e autoholix.05«Πραγματικά το 500e σου πάει πολύ Ισμήνη», είπε ο πάντα ευγενικός υπευθυνος στην FIAT όταν παρέλαβα το Fiat 500e cabrio (42 kWh), έχοντας στο βλέμμα του μια ειλικρίνεια που σίγουρα ικανοποίησε την ανάγκη που έχουμε όλες οι γυναίκες (..ειδικά οι μεγαλοκοπέλες ) να ακούμε όμορφά και κυρίως ματαιόδοξα λόγια!

Το Fiat 500e cabrio (42 kWh), παρά το ρομαντικά μελαγχολικό χρώμα του, μερικά λεπτά νωρίτερα μου είχε κόψει την ανάσα με την ομορφιά του …όποτε για να μου είπε κάποιος ότι ταιριάζω με κάτι τόσο όμορφο αυτό- δεν μπορεί, καλό θα ήταν!

Με το ηθικό αναπτερωμένο κάθισα στην θέση του οδηγού και η ιστορία του 500 που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1957 πέρασε μέσα από την σκέψη μου σαν αστραπή .

Fiat 500e autoholix.54Είναι το best seller της Fiat που κατάφερε για πρώτη φορά να κάνει τον κόσμο να ερωτευτεί τα μικρά αυτοκίνητα και να τα βάλει στην ζωή του, όχι μόνο από την ανάγκη για φτηνή μετακίνηση, αλλά και σαν ένα σύμβολο μιας νέας μόδας που είχε σαν κέντρο της τον μινιμαλισμό.

Είναι εύκολο να ερωτευτείς μια ξελογιάστρα Ferrari, όπως είναι εύκολο να θαυμάζεις και να χαθείς στην ματιά της μυθικής Sofia Loren. Όταν όμως καθημερινά, απλά και ταπεινά αυτοκίνητα καταφέρνουν για περισσότερα από 60 χρόνια να γεννούν έντονα συναισθήματα, τότε ξέρεις ότι είναι σίγουρα ιταλικά και ότι η Fiat κάπου έχει βάλει το χέρι της!

Πάντα, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές της η FIAT προσέφερε κάποια μοντέλα που μπορεί να μην  σε αφήνουν άφωνο με τις επιδόσεις ή την τεχνολογία τους, αλλά που για κάποιο λόγο θέλεις να τα υιοθετήσεις σαν να ήταν μικρά αφράτα κουταβάκια!

Το 500e είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της FIATκαι φτιάχτηκε από λευκό χαρτί , αλλά καταφέρνει να είναι όλα εκείνα που ήταν το πατρογονικό 500αρακι, ενσωματώνοντας ταυτοχρονα τις τεχνολογίες και τα «πρέπει» της εποχή μας.

Fiat 500e autoholix.18Μπορεί πάνω στην ίδια ολοκαίνουρια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί να προσφέρονται τρία διαφορετικά αμαξώματα με τις ίδιες ακριβώς διαστάσεις (hatchback, cabrio και 3+1 όπου υπάρχει μια επιπλέον πόρτα στην πλευρά του συνοδηγού για πιο εύκολη πρόσβαση στα πίσω καθίσματα) όμως σε καμία από τις μορφές του το 500e δεν χάνει την αυθεντικότητα του αλλά ούτε γλυκύτητα του θρύλου του.

Οι Ιταλοί φρόντισαν να επέμβουν με πολύ διακριτικό τρόπο στο πρώτο τους ηλεκτρικό μοντέλο έτσι ώστε το επόμενο best seller τους να δείχνει φρέσκο χωρίς όμως να έχει χάσει τίποτα από τον αναγνωρίσιμο χαρακτήρα που έκανε τον κόσμο να το αγαπήσει για πάνω από μισό αιώνα.

Εμφάνιση

Fiat 500e autoholix.52Θυμάστε το μπλαζέ βλέμμα της Jessica Rabbit στην ταινία «Who Censored Roger Rabbit»  που ήξερε ότι όλοι γύρω της την κοιτούσαν γοητευμένοι αλλά εκείνη κοιτούσε τριγύρω με αθωότητα σαν να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει;

Κοιτάξτε τώρα τα μπροστινά φώτα του Fiat 500e Cabrio (42 kWh) με τα διπλά φωτιστικά σώματα LED… Το 500e σας κοιτά με ένα βλέμμα λάγνο και γεμάτο αυτοπεποίθηση, αλλά ταυτόχρονα χάρη στο «φρύδι» που βρίσκεται ενσωματωμένο στο καπό έχει και μια παιδικότητα. Έτσι δεν είναι?

Καθώς δεν χρειάζεται γρίλια για την ψύξη του κινητήρα το επάνω μέρος της μάσκας είναι κλειστό και στο μέσον του βρίσκεται το λογότυπο 500e, ενώ η χαμογελαστή μάσκα με τις γρίλιες για την ψύξη των μπαταριών, του κλιματισμού και του ηλεκτροκινητήρα συμπληρώνουν την χαρούμενη φυσιογνωμία του.

Fiat 500e autoholix.08Με Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.632 x 1.683 x 1.527 mm, το Fiat 500e Cabrio (42 kWh) είναι 6 εκατοστά μακρύτερο, 6 εκατοστά φαρδύτερο και 32 εκατοστά ψηλότερο από το προηγούμενο «θερμικό» μοντέλο- και όμως κοιτώντας το προφίλ ορκίζεσαι ότι το αυτοκίνητο δεν έχει αλλάξει καθόλου.

Η βασική καμπυλωτή σιλουέτα μοιάζει ολόιδια και μόνο οι παρατηρητικοί θα διακρίνουν το μεγαλύτερο μεταξόνιο των 2.322 mm, το τριγωνικό φλας που προεξέχει μπροστά, την χειρολαβή της πόρτας που λείπει και την θέση της έχει πάρει ένα κουμπί σε μια εσοχή, αλλά και το μαύρο πλαίσιο των παραθύρων με το λογότυπο 500e.

Οι όμορφές ζάντες με τα ελαστικά 205/45R17 δεν προδίδουν κάτι καινούριο καθώς μοιάζουν με εκείνες που χρησιμοποιούν και τα παλιότερα μοντέλα της FIAT.

Fiat 500e autoholix.51Στο πίσω μέρος μπορεί να διακρίνεις την αναδιπλούμενη οροφή, το νέο λογότυπο της FIAT στο μέσον του πορτμπαγκάζ και φυσικά το σήμα 500e κάτω δεξιά.

Μια όμορφη λεπτομέρεια είναι το “E” που σχηματίζουν τα πίσω LED φωτιστικά σώματα και φυσικά η έλλειψη εξατμίσεων.

Η οροφή της έκδοσης cabrio είναι υφασμάτινη και σύρεται ηλεκτρικά σε τρία στάδια σε ένα σιδηρόδρομο που βρίσκεται στις σταθερές κολώνες πάνω από τα παράθυρα που φυσικά μένουν πάντα στην θέση τους .

Fiat 500e autoholix.21Στο πρώτο στάδιο ανοίγει μέχρι πίσω από τις μπροστινές θέσεις, στο δεύτερο μέχρι τις πίσω θέσεις και στο τρίτο, το πίσω παράθυρο διπλώνει και πέφτει πάνω από τον χώρο των αποσκευών.

Η αίσθηση όταν ανοίξει εντελώς πλησιάζει αρκετά εκείνη ενός κανονικού κάμπριο, όμως επειδή η οροφή ακουμπά πάνω από τον χώρο αποσκευών επηρεάζει την ορατότητα προς τα πίσω, ειδικά όταν κοιτάμε μέσα από τον καθρέπτη.

Επίσης, σαν ηλεκτρικό που είναι το 500e δεν χρειάζεται εξάτμιση και έτσι για αεροδυναμικούς λόγους το κάτω μέρος του αμαξώματος είναι εντελώς επίπεδο βελτιώνοντας την ροή του αέρα και την οικονομία.

Το Fiat 500e Cabrio (42 kWh) είναι ένα αυτοκινητάκι που θέλεις να το έχεις!

Η επίδραση του 500e πάνω στους ανθρώπους και η ευκολία με την οποία τους κερδίζει ανεξαρτήτως φύλλου και ηλικίας απαιτεί μελέτη από ομάδα ειδικών ψυχολόγων!

Βεβαία το καμπυλωτό σουλούπι που θυμίζει έντονα το 500αρακι του ’60 τόσο σε σχήμα, όσο και σε αναλογίες «μιλάει σε απευθείας σύνδεση» με την γυναικεία ψυχή-και την κερδίζει.

Εσωτερικό

Fiat 500e autoholix.39Ο εξωτερικός σχεδιασμός του Fiat 500e Cabrio (42 kWh) μπορεί διατηρώντας την ίδια αρχιτεκτονική και μοτίβο να μοιάζει ότι δεν έχει αλλάξει πολύ και να μπερδεύει όσους δεν μπορούν να διακρίνουν τις διάφορες, ωστόσο ανοίγοντας την πόρτα από το πλήκτρο στην εσοχή, η εικόνα στο εσωτερικό είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του θερμικού μοντέλου.

Το θερμικό 500 βασιζόμενο στο Panda έχει κληρονομήσει την ογκώδη κεντρική κονσόλα που φέρνει τον επιλογέα ψηλά και που ενοχλεί τα γόνατα των ψηλών επιβατών που ακουμπούν διαρκώς πάνω της.

Fiat 500e autoholix.37Το 500e έχει φτιαχτεί από την αρχή σαν μόνο ηλεκτρικό μοντέλο και έτσι ο επιλογέας απουσιάζει από το κέντρο του ταμπλό και την επιλογή της κατεύθυνσης κίνησης εξασφαλίσουν μερικά πλήκτρα στο ταμπλό (P,N,D,R) που όταν τα συνηθίσει ο οδηγός αποδεικνύονται και πρακτικά.

Πάνω από αυτά τα πλήκτρα υπάρχει μια θήκη που επιτραπεί την φόρτιση τηλεφώνων με επαγωγικό τρόπο (χωρίς καλώδια) και που αν την προσέξετε θα διακρίνετε μια αναπαράσταση των κτηρίων του Τορίνο.

Fiat 500e autoholix.38Πιο πάνω θα βρείτε την κονσόλα χειρισμού του ικανότατου κλιματισμού και στο ψηλότερο κεντρικό τμημα του ταμπλό υπάρχει μια «αιωρούμενη» οθόνη 10,25’’ που διαχειρίζεται το σύστημα πολυμέσων U-Connect 5.

Τα γραφικά της οθόνης είναι καταπληκτικά, τα μενού λογικά  και η αντίδραση του συστήματος είναι άμεση και απολαυστική παρότι στις γλώσσες λειτουργίας του συστήματος δεν περιλαμβάνονται τα Ελληνικά.

Μια παράβλεψη που -στην εποχή που ζούμε -είναι τόσο απλό να διορθωθεί και θα θεωρηθεί τεμπελιά ή αδιαφορία αν δεν υπάρξει μια αναβάθμιση λογισμικού μέσα στον επόμενο χρόνο που θα περιλαμβάνει την γλώσσα μας .

Fiat 500e autoholix.36Το σύστημα συνδέεται και ασύρματα με Android Auto και IOS απογειώνοντας τις δυνατότητες και τις ευκολίες τηλεπικοινωνίας που προσφέρει στον οδηγό.

Το διάκτινο D Shape δερμάτινο τιμόνι διαθέτει πλήκτρα για τον χειρισμό του ηχοσυστήματος, του συστήματος πολυμέσων και του Intelligent Cruise Control που εξασφαλίζει επίπεδο αυτόνομης οδήγησης 2, έχει σωστή διάμετρο και λαβή.

Fiat 500e autoholix.44Ο πίνακας οργάνων διαθέτει μια οθόνη 7’’ με όμορφά και υψηλής ευκρινείας γραφικά που προσφέρουν όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται ο οδηγός για την ταχύτητα του οχήματος και την ροή της ενεργείας προς και από την μπαταρία.

Τα υλικά πάνω στο ταμπλό μπορεί να μην είναι μαλακά, ωστόσο είναι εξαιρετικά ευχάριστα στο μάτι, ειδικά το γυαλιστερό πλαστικό που είναι βαμμένο στο χρώμα του αυτοκινήτου και πλαισιώνει με ένα νικελένιο περίγραμμα που το σύμπλεγμα των οργάνων πλοήγησης.

Πάνω σε αυτό το νικελένιο πλαίσιο οι πιο παρατηρητικοί θα διακρίνουν το λογότυπο «500» που βρίσκεται φυσικά και πάνω στο τιμόνι.

Fiat 500e autoholix.15Μεταξύ των δυο καθισμάτων υπάρχει μια κονσόλα με αποθηκευτικούς χώρους και πλήκτρα για το χειρόφρενο, το ηχοσύστημα και την επιλογή των προγραμμάτων οδήγησης .

Η ποιότητα των πλαστικών στην πόρτα είναι και αυτή μέτρια, ωστόσο μια υφασμάτινη επένδυση και το πλήκτρο για το ηλεκτρικό άνοιγμα των θυρών κεντρίζουν το ενδιαφέρον του οδηγού.

Τα πλήκτρα χειρισμού της ηλεκτρικής αναλωνόμενης οροφής βρίσκονται πάνω από τον καθρέπτη.

Χώροι-Άνεση

Fiat 500e autoholix.32Παρότι τα καθίσματα έχουν τοποθετηθεί ψηλότερα λόγω των μπαταριών και δεν ρυθμίζονται σε ύψος το κεφάλι του οδηγού έχει αρκετή απόσταση στην οροφή και τις μπροστινές κολώνες  με αποτέλεσμα να μην έχει επηρεαστεί η ορατότητα προς τα εμπρός και το πλάι.

Η θέση οδήγησης και οι ρυθμίσεις των υφασμάτινων οικολογικών καθισμάτων με την μέτρια πλευρική στήριξη στις στροφές θα ικανοποιήσει τους περισσότερους σωματότυπους, ενώ σίγουρα θα λατρευτεί από τις γυναίκες.

Fiat 500e autoholix.25Ο χώρος για το κεφάλι των εμπρός επιβατών δεν αποτελεί πρόβλημα κάτι που όμως δεν συμβαίνει στο πίσω κάθισμα όπου επιβάτες με ύψος μεγαλύτερο του 1,75μ. θα πρέπει να συνηθίσουν στην μόνιμη επαφή του κεφαλιού τους με το πίσω μέρος του ανοιγμένου «ουρανού» και την επαφή των γονάτων τους με το μπροστινό κάθισμα..

Οι ψηλοί επιβάτες του πίσω καθίσματος θα πρέπει να αντιμετωπίσουν παράλληλα και το ψηλό πάτωμα που φιλοξενεί τις μπαταριές το οποίο κάνει τον πίσω «πάγκο» των καθισμάτων  να μοιάζει χαμηλά τοποθετημένος χωρίς να  στηρίζει σωστά τους μηρούς.

Fiat 500e autoholix.11Η πρόσβαση στις πίσω θέσεις είναι δύσκολη εξαιτίας της καμπυλωτής οροφής- και αυτό παρά το γεγονός ότι τα καθίσματα τραβιούνται πολύ μπροστά για να διευκολύνουν την είσοδο. Αντίθετα, το επίπεδο χωρίς τούνελ πάτωμα επιτρέπει τελικά στους επιβάτες να βολευτούν-έστω και για μικρές αποστάσεις.

Ο χώρος αποσκευών των 185 λίτρων είναι μικρός και στενός, ενώ στο πίσω κάθισμα δεν υπάρχουν ούτε θήκες για μικροπράγματα αλλά ούτε ποτηροθήκες.

Fiat 500e autoholix.17Στα μείον θα πρέπει να συμπεριλάβουμε ότι όταν πέφτουν τα πίσω καθίσματα δεν δημιουργούν επίπεδο χώρο φόρτωσης και ότι για να βγάλετε τις αποσκευές σας θα πρέπει να τις σηκώσετε λίγο γιατί το πάτωμα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με την πόρτα.

Τελικά, γνωρίζοντας ότι δεν μπορώ ποτέ να το αποκτήσω ένα Fiat 500e Cabrio (42 kWh) λόγω του ότι έχω τρία παιδιά, αντί να το απορρίψω, φοβάμαι ότι  έχασα εντελώς το μυαλό μου- το καψουρεύτηκα- και άρχισα να ανέχομαι όλα τα μικροπράγματα που με ενοχλούσαν.

Έτσι είναι ο έρωτας… Πάντα θέλουμε ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε ή να έχουμε- και έτσι ξεκινούν οι μεγάλες καψούρες!

Κινητήρας/Μετάδοση

Κάτω από το μπροστινό καπό βρίσκεται ένας ηλεκτροκινητήρας που αποδίδει 118 ίππους και 220 Νm ροπής διαθέσιμα από τις ..1 έως τις 4.300σ.α.λ κάνοντας το Fiat 500e Cabrio (42 kWh) να έχει μεγαλύτερη ροπή από ότι το θερμικό 595!

Όσοι δεν χρειάζονται τόση δύναμη ή θελήσουν να εξοικονομήσουν χρήματα υπάρχει διαθέσιμη η έκδοση με τον μικρό κινητήρα που αποδίδει 95 ίππους και 180 Νm ροπής που συνδυάζεται είτε με μπαταρία  23,8  kWh ,είτε με την μεγάλη μπαταρία των 42 kWh η οποία αποτελεί μοναδική επιλογή για  την δυνατή έκδοση. Όλες οι μπαταριές έχουν εγγύηση για 8 χρόνια ή 160.000 χιλιόμετρα.

Στο δικό μας 500e η βαριά μπαταρία (307 κιλά) βρίσκεται κάτω από τα καθίσματα και ο ηλεκτροκινητήρας ανεβάζουν το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου στα 1300 κιλά-που μπορεί να ακούγονται αρκετά για ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο , αλλά όπως θα δούμε δημιουργούν μικρό πρόβλημα στην συμπεριφορά στις στροφές.

Η κινητήρια ισχύς μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός κιβωτίου με διάταξη ενός σταδίου και ενσωματωμένο διαφορικό και έτσι το Fiat 500e Cabrio (42 kWh) ανταποκρίνεται επιταχύνοντας στην παραμικρή κίνηση του πεντάλ του γκαζιού.

Fiat 500e autoholix.42Το 500e επιταχύνει από στάση στα 50 km/h σε μόλις 3,1 δλ. και στα 100 χλμ/ω σε 8,9 δλ, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 χλμ/ω.

Το Fiat 500e Cabrio (42 kWh) εφοδιάζεται με ένα σύστημα ακουστικής προστασίας πεζών καθώς ενας χαρακτηριστικός ήχος που θυμίζει «space invaders» αναπαράγεται από ένα εξωτερικό μεγάφωνο μέχρι  τα 25 χλμ/ω. ενώ όταν ξεκινά για πρώτη φορά το 500 έξω από το αυτοκίνητο ακούγεται η μελώδια Nino Rota από την ταινία Amarcord.

Στα 500e που θα έρθουν στην Ελλάδα φημολογείται ότι το σύστημα AVAS  θα παίζει Syrtaki! Τι; Όχι;!

Το Fiat 500e Cabrio (42 kWh) διαθέτει τρία προγράμματα λειτουργιάς

 1. Στο πρόγραμμα Normal το 500 e οδηγείται σαν συμβατικό αυτοκίνητο με διαθέσιμη την πλήρη ροπή και ελαχίστη ανάκτηση ενεργείας κατά την επιβράδυνση,
 2. Στο πρόγραμμα Range η ισχυρή ανάκτηση ενεργείας που παρέχεται επιτρέπει στο αυτοκίνητο να οδηγείται μόνο με το πετάλι του γκαζιού κάνοντας την κίνηση μέσα στην πόλη πιο εύκολη και οικολογική.
 3. Στο πρόγραμμα “Sherpa” δίνεται η μέγιστη αυτονομία περιορίζοντας την λειτουργία του κλιματιστικού και την τελική στα 80 χλμ/ω ώστε να φτάσει το αυτοκίνητο στον επόμενο σταθμό φόρτισης με ασφάλεια.

Fiat 500e autoholix.40Λίγη συνήθεια χρειάζεται το σύστημα ανάκτησης ενέργειας του προγράμματος Range που λειτουργεί με προοδευτικό και αναλογικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι φρενάροντας το αυτοκίνητο με τον κινητήρα, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίζουν οι μπαταρίες- και όχι σε άχρηστη ζέστη που χάνεται στο περιβάλλον.

Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα λεπτά επαφής το πετάλι επιτάχυνσης με το ενσωματωμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας ξενίζει, όμως μετά από 5-10 χιλιόμετρα όχι μόνο το συνηθίζεις, αλλά διαπιστώνεις ότι η οδήγηση γίνεται πιο ξεκούραστη καθώς το αυτοκίνητο οδηγείται χωρίς να χρειάζεται να μετακινήσεις το πόδι στο πετάλι του φρένου.Τελικά το πετάλι του φρένου θα το πατήσεις το πολύ 10 φορές μέσα σε μια ημέρα για κάτι απρόοπτο.

Η μέση κατανάλωση του Fiat 500e Cabrio (42 kWh) κυμαίνεται στις 13 kWh/100 km, ενώ με προσεκτική οδήγηση μπορεί να πέσει στις 11,5 kWh/100 km και η αυτονομία να φτάσει τα 305 πραγματικά km στην πόλη.

Στον αντίποδά αν θέλετε να ταξιδέψετε στον αυτοκινητόδρομο γυρίζοντας τον ηλεκτροκινητήρα στον κόφτη των 4,300 σ.α.λ.- που αντιστοιχούν στα 152 χλμ/ω της τελικής-τότε θα δείτε την κατανάλωση να εκτοξεύεται στα 20 kWh/100 km και η αυτονομία θα επαρκεί για μόλις 200χλμ.

Η σωστή οδήγηση  και το περιβάλλον μέσα στο οποίο οδηγάτε παίζουν σπουδαίο ρόλο. Όταν λέω σωστή οδήγηση εννοώ ότι στις κατηφόρες θα πρέπει να φρενάρετε χρησιμοποιώντας το σύστημα ανάκτησης ενέργειας ώστε να φορτίζουν οι μπαταρίες, να μην επιταχύνετε απότομα και να χρησιμοποιείτε στο ελάχιστο το κλιματιστικό ή την θέρμανση…

Κόστος Μετακίνησης

Αν υποθέσουμε ότι καθημερινά κάνουμε το πολύ 120-150 χλμ μέσα στην πόλη θα δούμε ότι το Fiat 500e Cabrio (42 kWh) ξοδεύει σχεδόν την μισή του μπαταρία και χρειάζεται μια φόρτιση κάθε βράδυ.

Ο πλήρης κύκλος φόρτισης (42 kWh) σε μια απλή πρίζα δεν ξεπερνά τις 14-15 ώρες ,όμως στο παράδειγμα μας επιστρέφοντας σπίτι –και έχοντας καταναλώσει το 45-50% του ρεύματος στις μπαταριές, 7 ώρες είναι αρκετές για μια πλήρη φόρτιση.

Αν έχετε ένα Wallbox (11 kW) θα χρειαστούν, 4ώρες και 20 λεπτά, 2 ώρες και 30 λεπτά (από Wallbox 22 kW), ενώ από ταχυφορτιστή DC85 kW το 500 χρειάζεται μόλις 35 λεπτά για να φτάσει το 80%!

Στο σπίτι λοιπόν, με το κόστος  ρεύματος  στα €0,11/KWh (…με τις διαφορές χρεώσεις μέσα) η φόρτιση μιας τυπικής ημέρας  κοστίζει περίπου €2,20. Με αυτό το ρεύμα μπορείς να καλύψεις περίπου150, οπότε το κόστος ανά 100χλμ κυμαίνεται στα € 1,50 ανά 100χλμ.

Ανάρτηση –Τιμόνι-Φρένα

Fiat 500e autoholix.04Οι αναρτήσεις του Fiat 500e Cabrio (42 kWh) αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω και χωρίς να είναι μαλακές δεν χαρακτηρίζονται σαν «τούβλο» χαρίζοντας μια αποδεκτή άνεση στην καθημερινή συμβίωση τόσο στην πόλη όσο και στις στροφές.

Σε καμία περίπτωση δεν έχει τις σκληρές αναρτήσεις του βενζινοκίνητου 595 (… που και αυτό έχει μαλακώσει σε σχέση με το παρελθόν) όμως σε συνδυασμό με την γρήγορη απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ και τον ημιάκαμπτο άξονα κάνουν το πίσω μέρος να αντιδρά στα σαμαράκια και τις ατελείωτες λακκούβες της Αθήνας.

Είμαι σίγουρη ότι η πιο απλή έκδοση με τους μικρότερης διαμέτρου τροχούς θα είναι πολύ πιο ευχάριστη στην καθημερινή αστική χρήση. Ευτυχώς που η ποιότητα συναρμολόγησης και τα υλικά της κατασκευής του εσωτερικού σώζουν την κατάσταση, καθώς τα πλαστικά δεν τρίζουν με τίποτα δείχνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το πόσο καλοφτιαγμένο είναι το εσωτερικό του αυτοκίνητου.

Το τιμόνι με ακτίνα στροφής μόλις 5 μέτρα κόβει εντυπωσιακά πολύ -κάτι που βοηθά στις αναστροφές και στο παρκάρισμα, αλλά σίγουρα θα λυπηθείτε τις πανέμορφες ζάντες  σας τόσο στις λακκούβες, όσο και όταν θα προσπαθήσετε να παρκάρετε στην πόλη καβαλώντας κάποιο πεζοδρόμιο…

Παρά τα ταμπούρα στον πίσω άξονα, τα φρένα δεν μπορούν να αφήσουν κανένα παραπονεμένο καθώς η βοήθεια που προσφέρει το σύστημα ανάκτησης ενεργείας κατά το φρενάρισμα είναι καθοριστική.

Στην Πόλη

Fiat 500e autoholix.33Πιέζεις λοιπόν το κουμπί “Start-Stop” και δεν ακούγεται τίποτα που να σε προϊδεάζει ότι λειτουργεί κάποιος κινητήρας. Τίποτε δεν συμβαίνει …εκτός από κάποια λαμπάκια που ανάβουν και κάποιες ενδείξεις στο ταμπλό, όμως γνωρίζεις ότι το μοτέρ είναι έτοιμο να τα δώσει όλα από την πρώτη του περιστροφή!

Μόλις ξεπεράσεις ότι όλα τα βλέμματα πέφτουν πάνω στο Fiat 500e Cabrio (42 kWh) όσο petrolhead και να είσαι, είναι αδύνατον να μην παραδεχτείς ότι η οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέσα στην πόλη είναι πολύ πιο άνετη και πολιτισμένη από εκείνη ενός θερμικού.

Fiat 500e autoholix.10Δεν χρειάζεται να αλλάξεις ταχύτητες, ή να περιμένεις να ανεβάσει στροφές ο κινητήρας για να επιταχύνεις στο φανάρι. Όλα γίνονται τόσο εύκολα και πολιτισμένα που η επιστροφή σε ένα αυτοκίνητο με ΚΕΚ.. ακόμη και αν είναι Bentley(!) στην αρχή ενοχλεί-και πιστέψτε με λυπάμαι που το λέω αυτό!

Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά άμεσα και με ακρίβεια.

Με προβλημάτισε σε αρκετές περιπτώσεις η έλλειψη προστατευτικών στους προφυλακτήρες και τα λάστιχα χαμηλού προφίλ που υπέφεραν στο Δημοτικό Λακουβοδρόμιο Διονύσου- που αν μη τι άλλο ξέρει τι θα πει λακκούβα!

Fiat 500e autoholix.09Η ζωή μεσα στην πόλη με ένα  Fiat 500e Cabrio (42 kWh) είναι απρόσμενα όμορφή καθώς η γοητευτική εμφάνιση σε συνδυασμό με την ησυχία της ηλεκτροκίνησης είναι το εισιτήριο για να δημιουργείς συμπάθειες από όπου και αν περνάς!

Οι πιο ηλικιωμένοι κοιτούν το 500ρακι και θυμούνται τα νιάτα τους, ενώ οι πιο νέοι μαγεύονται από το διαφορετικό σουλούπι και την αύρα της νέας τεχνολογίας. Από όπου περάσει ο χρόνος σταματά και ένα χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπο όλων-και αυτό εμένα μου έφτιαχνε το κέφι.

Ακόμα και η σνομπ κυρία με το κατάμαυρο Range Rover Chlydar αντί να με ισοπεδώσει παραβιάζοντας όπως συνήθιζε το Stop στην γωνία του σπιτιού μου– εκμεταλλευόμενη τον όγκο του αυτοκινήτου και την κοινωνική της υπεροχή(!!)- μου χαρίστηκε και αναγνώρισε την προτεραιότητα που έτσι και αλλιώς είχα- μάλλον για να το χαζέψει λιγάκι…

Fiat 500e autoholix.43Αν κρίνω μάλιστα ότι αυτό το έκανε και χωρίς να με μουντζώσει ..ε, τότε θα έλεγα ότι ακόμα και οι χλιδάτοι συμπολίτες μας μπορούν να εκπολιτιστούν από την ομορφιά!

Η οδήγηση στην κίνηση με το Fiat 500e Cabrio (42 kWh) έχει μια ιδιαίτερη αξία καθώς χαρακτηρίζεται από την πολύ καλή… αμφίδρομη ορατότητα που επιτρέπει να βλέπεις και να σε βλέπουν εύκολα παντού – και εάν το θελήσεις να γνωρίσεις όποιον και όποια συναντήσεις!

Βλέπετε όλοι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν με κάποιον που αποδεδειγμένα έχει καλό γούστο!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Fiat 500e autoholix.56Οδηγώντας το Fiat 500e Cabrio (42 kWh) στον αυτοκινητόδρομο προς την έξοδο της πόλης, θαύμασα την ευθύβολη και ακλόνητη συμπεριφορά του αυτοκινήτου που μοιάζει με εκείνη ενός καλού μεγάλου coupe.

Στις παρατεταμένες στροφές το χαμηλό κέντρο βάρους και ο περιορισμός της τελικής στα 150 χλμ/ω εκμηδενίζουν τις κλίσεις, όμως δεν αργείς να καταλάβεις ότι το Fiat 500e Cabrio (42 kWh) δεν θέλει να βρίσκεται εδώ και αυτό δείχνει με κάθε ευκαιρία.

Όταν κινείσαι με ταχύτητα πάνω από 130 χιλιόμετρα/ ώρα η αυτονομία πέφτει κάτω από τα 240 χλμ και έτσι κάθε υπεραστική μετακίνηση συνοδεύεται από το άγχος για το εάν θα φτάσεις. Βλέπετε το πρωτόλειο δίκτυο φορτιστών δεν μπορεί ακόμη να σου προσφέρει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις μεταξύ πόλεων.

Fiat 500e autoholix.24Αφήστε που το κόστος φόρτισης σε βενζινάδικα είναι παράλογα ακριβό και μπορεί να φτάσει και τα 7,5-9€/100 χλμ! Έλεος ρε παιδιά-πόσα χρήματα θέλετε να βγάλετε από τους φορτιστές σας?

Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 152 χλμ/ω που είναι σίγουρα πάνω από το όριο ταχύτητας, όμως στις μέρες μας που τα αυτοκίνητα κινούνται με πιο υψηλές ταχύτητες ο περιορισμός της τελικής και μάλιστα με αυτόν τον απότομο τρόπο, μπορεί να γίνει και επικίνδυνος.

Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι λόγω της υφασμάτινης οροφής είναι αυξημένοι στον αυτοκινητόδρομο και ελλείψει θορύβου από τον κίνητρα, ο θόρυβος κύλισης των ελαστικών από τα λάστιχα χαμηλού προφίλ θα ενοχλήσουν τους επιβάτες.

Στρίβοντας

Fiat 500e autoholix.23Σαν τελειώσει ο αυτοκινητόδρομος και τελειώσουν τα βασανιστήρια για τα αυτιά των επιβατών και την μπαταρία, αρχίζει η χαρά του οδηγού!

Δεν είναι μόνο η ροπή του ηλεκτροκινητήρα  που παρασύρει, αλλά και η ρυθμίσιμη συμπεριφορά που ξυπνά τον οδηγό!

Η σκληρή ανάρτηση εδώ ελέγχει το αυτοκινητάκι με έναν τρόπο που θυμίζει καρτ, ενώ το τιμόνι γίνεται λίγο πιο σκληρό χωρίς όμως να κουράζει.

Fiat 500e autoholix.22Το σύστημα ευστάθειάς είναι κάπως ευαίσθητο επεμβαίνοντας συχνά στο γκάζι του κινητήρα, αλλά είναι ρυθμισμένο με αυτόν τον τρόπο για να αποτελεί μια επιπλέον εγγύηση ότι το 500ακι δεν θα χάσει τον δρόμο του και ότι θα μείνει καρφωμένο στον δρόμο ότι και αν συμβεί

Στο επαρχιακό δίκτυο η επάρκεια ροπής και άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα- που δεν χρειάζεται χρόνο για να κατεβάσεις ταχύτητα και να ανεβάσεις στροφές, μετατρέπει το 500αρακι σε μια απολαυστική μηχανή ασφαλών προσπεράσεων…

Fiat 500e autoholix.58Σε δρόμους με πρόσφυση διακρίνεις την ροπή που είναι απανταχού παρούσα στο παραμικρό άγγιγμα του πενταλ, αλλά όταν ο δρόμος γλιστρά κάθε απότομο πάτημα κάνει το τιμόνι να ψαρεύει και το αυτοκίνητο να υποστρέφει στο δευτερόλεπτό.. Θέλει μυαλό!

Το πίσω μέρος του Fiat 500e Cabrio (42 kWh) όταν συναντήσει λακκούβα ή ανωμαλία μέσα στην στροφή, θα αποσταθεροποιηθεί σχετικά εύκολα αλλά χάρη στον μεγάλο αδελφό όλα γρήγορα επιστρέφουν στην ασφάλεια!

Fiat 500e autoholix.03Φυσικά καπου εκεί κρύβεται η συνταγή της ευτυχίας και παρότι τα ηλεκτρονικά δεν απομονώνονται πλήρως δεν άργησα να καταλάβω ότι πατώντας φρένο πριν την στροφή το πίσω μέρος αποσταθεροποιείται με ένα τόσο γλυκό τρόπο- που ξεγελά το ESP -επιτρέποντας ένα ελαφρύ πλασάρισμα που ελέγχεται πλήρως από τον ροπάτο ηλεκτροκινητήρα.

Βέβαια η αίσθηση του αυξημένου βάρους είναι απανταχού παρούσα, ειδικά όταν υπάρχει αλληλουχία κλειστών στροφών,όπου κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να σας προβληματίσει.

Αλλά ποιος θέλει στα αλήθεια να οδηγά με αυτόν τον τρόπο σε ένα αυτοκίνητο που μπορείς να ανοίξεις την οροφή και να απολαύσεις την φύση με όλες σου τις αισθήσεις?

Fiat 500e autoholix.06Η ησυχία σε κάνει να ακούς το κελάδισμα των πουλιών, η ανοιχτή οροφή σου ανακατεύει τα μαλλιά και επιτρέπει σε όλες τις μυρωδιές του δάσους να φτάσουν στην μύτη σου την ώρα που το βλέμμα σου χαλαρώνει στην διαδρομή.

Αυτό είναι το μυστικό αυτού του μικρού αυτοκινήτου. Μπορεί να σας εξυπηρετεί όλη μέρα μέσα στην πόλη και να λειτουργεί να αγχολυτικό στην εξοχή.

Συμπέρασμα

Fiat 500e autoholix.01Το Fiat 500e Cabrio (42 kWh) είναι ένα αυτοκίνητο με έντονες αντιθέσεις και συνεπώς με πολύ χαρακτήρα. Είναι ένα αυτοκίνητο πόλης που με την εμφάνιση του σου κόβει την ανάσα και σε κάνει να το ερωτευτείς κεραυνοβόλα!

Ξεχειλίζει ποιότητα, διαθέτει αξιοπρεπείς χώρους για τους μπροστινούς επιβάτες και έχει το στυλ που χρειάζεται για να συντρίψει τον ανταγωνισμό από όπου και αν προέρχεται.

Fiat 500e autoholix.07Μπορεί ο χώρος αποσκευών του και οι χώροι στο πίσω κάθισμα να το κάνουν ακατάλληλο για τις ανάγκες αστικής μετακίνησης μιας οικογένειας, αλλά το όμορφό μουτράκι, η οικονομία  και το μπλαζέ βλέμμα του θα κερδίσουν την καρδία σας και θα αν ψάχνετε για αυτοκίνητο καθημερινής μετακίνησης πιθανολογώ ότι θα βρεθείτε σε μια αντιπροσωπεία της Fiat.

Εκεί, όπως και εγώ  θα καταλάβατε ότι θέλετε το 500e με την καρδία σας , αλλά ας δούμε έστω και για λίγο τι λέει και το μυαλό..

Πέρα από την καθηλωτική- για εμένα, εμφάνιση από τα πρώτα μέτρα οδήγησης κατάλαβα ότι αυτό το 500 περικλείει το νόημα του σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης που οι περισσότεροι κατασκευαστές το αναζητούν, μάλλον ζαλισμένοι, σε αμαξώματα τύπου SUV.

Την ώρα που ακούμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος των πόλεων μας οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν αυτοκίνητα που ανταγωνίζονται εμμονικά τα μοντέλα της πρωτοπόρου Tesla στην επιτάχυνση, την αυτονομία στον αυτοκινητόδρομο και τον ιδιαίτερο –περίεργο- βαρύ σχεδιασμό.

Την ώρα που σύμφωνα με μελέτες το μεγαλύτερο πρόβλημα των κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ο χρόνος που απαιτείται για την φόρτιση τους, μοιάζει πως λίγοι από τους κατασκευαστές σχεδίασαν τα αυτοκίνητα τους με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πελατών τους.

Η πλειοψηφία των αυτοκινητοβιομηχανιών παίζει ένα παιχνίδι όπου τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα  έχουν επιτάχυνση  0-100 κάτω από 5 δευτερόλεπτα, όπου η αυτονομία ξεπερνά τα 400 χλμ και που για να τα φορτίσεις πλήρως στο σπίτι σου με κανονικό ρεύμα χρειάζεσαι περίπου 2 ημέρες…

Παίζουν δηλαδή ένα παιχνίδι που ο Elon Musk είναι πάντα δυο βήματα μπροστά-και χάνουν διαρκώς με καρό σημαιάκια!

Αντίθετα αυτό που χρειαζόμαστε είναι μικρά και ελαφριά ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης με σχετικά σβέλτες επιδόσεις, που να κινούνται από μικρές μπαταρίες που θα επιτρέπουν την πλήρη φόρτιση τους στο απλό οικιακό ρεύμα μέσα σε μερικές ώρες.

Και η FIAT προσφέρει ακριβώς αυτό με το πιο όμορφό περιτύλιγμα.. και μάλιστα συγκριτικά με άλλες αντίστοιχες προτάσεις, το προσφέρει σε τιμή «κελεπούρι»!

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των €20Κ δεν βρίσκεται ούτε το eMINI, ούτε το e208 και σίγουρα ούτε το Honda-e που όλα τους καβαλάνε το όριο των €30Κ…

Βέβαια καλό είναι να θυμάστε ότι το αυτοκίνητο της δοκιμής με επίπεδο εξοπλισμού ICON έχει μια αρχική τιμή που φτάνει τα €32,900, η όποια όμως τελικά διαμορφώνεται στα περίπου €26,7Κ αν αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση και η απόσυρση που εδώ φτάνουν  τα €6.321!

Χρηματοδοτικά προγράμματα της Fiat (δείτε ΕΔΩ)

Στην κάμπριο μορφή του, με τον δυνατό κινητήρα και την μεγάλη μπαταρία ακόμη αυτό είναι ένα ακριβούτσικο μικρό αυτοκίνητο, αλλά σκεφτείτε για λίγο μήπως στα αλήθεια χρειάζεστε μια πιο βασική έκδοση που δεν θα ξεπερνά τα €20Κ, ή έστω τα €23Κ;

Αν ήξερα ότι δεν έχω οικογενειακές υποχρεώσεις μετακίνησης, η εάν έψαχνα να βρω το πρώτο αυτοκίνητο του γιού μου ή της κόρης μου και είχα την οικονομική δυνατότητα να πάρω ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δεν θα κοίταγμα παρακάτω.

Προσωπικά επειδή ποτέ δεν κάνω παραπάνω από 100-120 χιλιόμετρα την ημέρα θα προτιμούσα την έκδοση με τον μικρό κινητήρα, την μικρή μπαταριά και το Hatchback αμάξωμα προσθέτοντας μόνο σαν έξτρα τις όμορφές ζάντες του αυτοκινήτου της δοκιμής και κάποιο περίεργο χρώμα.

Έτσι με περίπου €21,5Κ (μετά την απόσυρση και την επιδότηση ) θα είχα πάρει το απολυτό αυτοκίνητο πόλης με πραγματική αυτονομία περίπου 170 χλμ και κατανάλωση €1,50 ανά 100 χλμ.

Πέρα από την λογική όμως όποιο 500 και να διάλεγα είμαι σίγουρη ότι θα είχα ένα αυτοκίνητο που θα με γέμιζε χαρά τις ώρες της ημέρας που μετακινούμαι για δουλειά. Και πραγματικά δεν ξέρω κανένα άλλο ερωτεύσιμο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που να διατίθεται σε τιμή που να μου φαίνεται προσιτή.

Αν η ζωή σας επιτρέπει να έχετε ένα μικρό αυτοκίνητο μόνο για την πόλη, αυτή την στιγμή  το Fiat 500e είναι η μόνη επιλογή που θα σας κάνει να χαμογελάτε καθημερινά!

  Δεν με ευχαρίστησαν

 • Η δύσκολη πρόσβαση και οι μικροί χώροι στα πίσω καθίσματα
 • Ο θόρυβος από την κύλιση και τον αέρα στον αυτοκινητόδρομο

Θα θυμάμαι

 • Το απολυτό ιταλικό design που σε κάνει να ερωτεύεσαι αυτό που οδηγάς ακόμη και αν είναι ηλεκτρικό!
 • Την οικονομία και την ροπή του ηλεκτροκινητήρα, αλλά και την χαμηλή τιμή κτήσης.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε μπορείτε να το κοινοποιήσετε στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες Fiat 500e cabrio

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
  0
  Your Cart
  Your cart is empty