Skoda Octavia Grand Coupe 06Αυτό που ξεχωρίζει αμέσως στην Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI είναι το πόσο πολύ διαφοροποιείται σχεδιαστικά από τις πολύ δημοφιλείς προηγούμενες γενιές της Octavia που έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ από τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί στην Ελλάδα- και όχι μόνο.

Μέσα στα 30 χρόνια που πέρασαν από τότε που η VAG αναβίωσε το Octavia, η Skoda έχοντας πουλήσει πάνω από 6,5 εκατομμύρια Octavia ξαναμπήκε δυναμικά στον χάρτη της αυτοκινητοβιομηχανίας και σήμερα στέκεται κοντά στην κορυφή μιας κατηγορίας αυτοκινήτων που η ίδια έχει δημιουργήσει.

Πρόκειται για τα αυτοκίνητα που προσωπικά θα τα χαρακτήριζα «premium value for money», δηλαδή αυτοκίνητα που όχι μόνο προσφέρονται σε μια χαμηλή τιμή, αλλά που ταυτόχρονα διαθέτουν χαρακτηριστικά όπως ο σχεδιασμός, οι χώροι και η αξιοπιστία που συναντάς μόνο σε πολύ ακριβότερα αυτοκίνητα μεγαλύτερων κατηγοριών.

Skoda Octavia Grand Coupe 036Η Skoda για την 4η γενιά της Octavia χρησιμοποίησε την γνωστή από το νέο Golf πλατφόρμα  MQB EVO εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλους χώρους αλλά και την πρόσβαση στην ηλεκτρονική τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιεί το Golf στο εσωτερικό του με όλα τα καλά και όλα τα- για κάποιους- ενοχλητικά χαρακτηριστικά της.

Η σχεδιαστική λογική της VAG που λέει «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις» είχε υιοθετηθεί πιστά από στην Skoda και έτσι οι προηγούμενες γενιές της Octavia χαρακτηρίζονταν από την ατολμία που έχει κάποιος όταν δεν θέλει να χαλάσει κάτι που λειτουργεί σωστά.

Δείτε ένα οποιοδήποτε Golf και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Skoda Octavia Grand Coupe 037Με την νέα πλατφόρμα η Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI έφτασε τα 4,7 μ. μήκους (2 εκ. μεγαλύτερη από την παλιά) και τα 1.8μ μέτρα πλάτους, ενώ χαμήλωσε στα 1,47 . ύψους για να αποκτήσει μια πιο αεροδυναμική φυσιογνωμία.

Η εικόνα του νέου μοντέλου αποτελεί επανάσταση για τους Τσέχους που έφτιαξαν ένα αυτοκίνητο που είναι εντελώς διαφορετικό από την προηγούμενη γενιά, πολύ πιο δυναμικό, πολύ πιο φρέσκο, ενώ κατά την γνώμη μου αισθητικά μπορεί να σταθεί εύκολα δίπλα και σε πιο Premium μοντέλα όπως το Audi A4.

Εμφάνιση

Skoda Octavia Grand Coupe 07Παρατηρώντας το Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI τετάρτης γενιάς δύσκολα θα διακρίνεις ομοιότητες σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο παρά μόνο εάν δεις την χαρακτηριστική μάσκα-σήμα κατατεθέν- με το νικελένιο πλαίσιο- που και αυτή έχει γίνει πολύ πιο στενή και φαρδιά σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσει την απίστευτα καλή αεροδυναμική του αυτοκινήτου που φτάνει το CX 0,24!

Τα LED φωτιστικά σώματα έγιναν και αυτά πολύ στενά και ανέβηκαν ψηλά θυμίζοντας τον δυναμισμό του Seat Leon, ενώ τα νευρά στο ανάγλυφο καπό κατεβάζουν τους «ώμους» των φτερών χαμηλά επιτρέποντας σε μια γραμμή να ξεκίνα από εκεί και να διατρέχει το προφίλ του αυτοκινήτου στο πάνω μέρος των θυρών και μέχρι το πίσω φτερο..

Skoda Octavia Grand Coupe 04Το προφίλ έχει έντονες αναφορές στο παραδοσιακό «δυόμισι όγκων» αμάξωμα της Octavia που καθορίζεται από την μεγάλη πίσω πόρτα του χώρου αποσκευών που ανοίγει μαζί με το πίσω παράθυρο, όμως έχει αποκτήσει μια αιχμηρή και προκλητικά σπορτίφ γραμμή που δεν την περίμενα- και που το κάνει να θυμίζει αμαξώματα τύπου «fastback».

Το πίσω μέρος είναι εξίσου αιχμηρό και ενδιαφέρον με το πλήρες λογότυπο “SKODA” να σχηματίζεται κατά μήκος της πόρτας του Skoda Octavia Grand Coupe 08πορτμπαγκάζ, τα φωτιστικά σώματα που μοιάζουν με μπούμερανγκ στον σχεδιασμό και μαζί με τα ανακλαστικά στις ακμές του πίσω προφυλακτήρα να θυμίζουν από κάποιες γωνίες το αγαπημένο μου ιταλικό sedan.

H Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI στην τέταρτη γενιά της τόλμησε και κέρδισε παρουσιάζοντας ένα ξεχωριστό αμάξωμα δυόμισι όγκων που όχι μόνο δεν θυμίζει σε τίποτε το παλιό μοντέλο, άλλα είναι και αντικειμενικά πολύ όμορφο!

Εσωτερικό

Skoda Octavia Grand Coupe 051Μπαίνοντας στο εσωτερικό καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα Skoda, όχι μόνο επειδή βλέπεις το σήμα στο πρωτότυπο διάκτινο τιμόνι, αλλά επειδή συνδυάζει τον εργονομικά σοβαρό και απλό σχεδιασμό των εσωτερικών της Skoda, με τις νέες τεχνολογίες που έρχονται κατευθείαν από το Golf με την μορφή των ψηφιακών οθονών στον πίνακα οργάνων και στο Media Center.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι υπερπλήρης, ευδιάκριτος, προσφέρει σχεδόν όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να δείτε και στην οθόνη του infotainment -και κυρίως απογειώνει την εικόνα του εσωτερικού σχεδιασμού.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων περιβάλλεται από ένα αλουμινένιο παραλληλόγραμμο πλαίσιο και έχει την δυνατότητα να αλλάζει τα γραφικά του και την θέση των ενδείξεων σύμφωνα με τις επιθυμίες  του οδηγού.

Skoda Octavia Grand Coupe 012Αυτό που κάνει οπτικά πολύ ενδιαφέρουσα την εικόνα είναι ο ελαφρά οδηγοκεντρικός προσανατολισμός του ταμπλό που πέρα από την πιο σπορ αίσθηση έχει και εργονομικό ρόλο καθώς επιτρέπει στον οδηγό να χειρίζεται πιο εύκολα την τεράστια κεντρική οθόνη10,25’’ αφής του συστήματος πολυμέσων που έχει εξαιρετική ευκρίνεια και ταχύτητα απόκρισης.

Το σύστημα πολυμέσων διαθέτει ότι «μπλιμπλίκι» μπορεί να ζητήσει ο οδηγός, ενώ διαθέτει διασυνδεσιμότητα Apple Car και Android Auto.

Οι σχεδιαστικές επιρροές από το Golf 8 είναι εμφανέστατες στο Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI που και αυτό έχει αποβάλει όσο μπορούσε τους αναλογικούς διακόπτες και έχει αντικαταστεί αρκετές από τις λειτουργίες του με διακόπτες αφής.

Αυτές,  μαζί με τις οθόνες αποτελούν βεβαία μόδα, άλλα στη πράξη πιστεύω ότι σκοτώνουν την φιλικότητα ενός αυτοκινήτου.

Μιλώντας για οθόνες θα ήθελα ο χειρισμός του κλιματισμού να είχε την λογική του Α3 που διαθέτει διαφορετική κονσόλα και φυσικούς διακόπτες και όχι εκείνη του Golf που όλα ρυθμίζονται από την οθόνη ή από διακόπτες αφής χωρίς αίσθηση.

Skoda Octavia Grand Coupe 026Στο νέο Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI  για παράδειγμα στην αρχή θα αγανακτήσετε με την λειτουργία του ανεμιστήρα που γίνεται μέσα από την οθόνη, ενώ ακόμη και όταν συνηθίσετε… θα νοιώθετε ότι ο χειρισμός του φτάνει να είναι εξίσου πολύπλοκος με εκείνον του Golf!

Οι κεντρικοί αεραγωγοί του κλιματισμού παραμένουν χαμηλά τοποθετημένοι στο ταμπλό-λόγω συγγένειας με το  Golf, όμως επειδή σε αντίθεση με το Golf επειδή έχουν κανονικό σχήμα και μεγάλη επιφάνεια τελικά καταφέρνουν έστω και οριακά να στέλνουν τον αέρα στο πρόσωπο των επιβατών και όχι στο στήθος τους…

Skoda Octavia Grand Coupe 024Ακριβώς από κάτω υπάρχει μια σειρά πλήκτρων για τον χειρισμό των προγραμμάτων διαχείρισης του κινητήρα, τα αλάρμ και τρία πλήκτρα για τον γρήγορο χειρισμό του κλιματισμού.

Τα πλαστικά χωρίς να έχουν άριστη ποιότητα παραμένουν ικανοποιητικότατα και όλοι θα εκτιμήσουν το αφρώδες πλαστικό πάνω μέρος του ταμπλό και τις μπροστινές πόρτες, το γκρι ύφασμα που διατρέχει το ταμπλό, αλλά και το ποιοτικό πλαστικό που απομιμείται το αλουμίνιο καθώς πλαισιώνει το κάτω μέρος του.

Skoda Octavia Grand Coupe 025Όπως είναι αναμενόμενο τα πλαστικά χαμηλά στις πόρτες, την κονσόλα και το ντουλαπάκι είναι σκληρά στην αφή… αλλά δεν μας νοιάζει κιόλας όταν σκεφτούμε την χαμηλή τιμή του αυτοκινήτου.

Η ποιότητα συναρμογής βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα καθώς στο εσωτερικό ο μοναδικός τριγμός που ακούγεται προέρχεται κάπου από την βαριά πίσω πόρτα που ταλαιπωρείται όταν οδηγείται στο Δ.Λ.Δ*.

Αναφερόμενη στις πίσω πόρτες θυμήθηκα ότι οι πόρτες κλείνουν με ένα πειστικό ήχο που εκπέμπει ποιότητα.

Άνεση- Χώροι

Skoda Octavia Grand Coupe 028Ο οδηγός του Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI κάθεται σε ένα άνετο κάθισμα που δεν κουράζει στα ταξίδια, άλλα θα έπρεπε να έχει λίγο καλύτερη πλευρική στήριξη όταν αρχίσει να στρίβει με πάθος!

Το δερμάτινο τιμόνι ρυθμίζεται πολλαπλώς και περιέχει χειριστήρια για σχεδόν όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου, ενώ η ορατότητα προς τα πίσω παρουσιάζει κάποια προβλήματα λόγω της χαμηλής γραμμής του πίσω μέρους.

Skoda Octavia Grand Coupe 029Η χαμηλή γραμμή του ταμπλό και το μεγάλο παρμπρίζ δημιουργούν μια ευπρόσδεκτη αίσθηση ευρυχωρίας στους επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων και τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες απολαμβάνουν μια μοναδική αίσθηση ευρυχωρίας για τα πόδια και για το κεφάλι τους.

Με το μεταξόνιο να έχει φτάσει τα 2,7 μέτρα, δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι οι εσωτερικοί χώροι είναι οι κορυφαίοι στην κατηγορία με το μοναδικό παράπονο να γεννιέται από το κεφάλι επιβάτων του πίσω καθίσματος με ύψος που να πλησιάζει το 1,90 μ.

Skoda Octavia Grand Coupe 013Διαφορετικά, σε σχέση με το προηγούμενο Octavia, το νέο έχει ένα επιπλέον εκατοστό για τα πόδια των πίσω επιβατών και προσωπικά έμεινα άφωνη από τους προσφερόμενους χώρους στο πίσω κάθισμα κάτι που εξηγεί απολύτως την επιλογή του συγκεκριμένου αυτοκινήτου από τους ιδιοκτήτες ταξί που θέλουν να κάνουν την δουλεία τους με τους πελάτες να βρίσκονται σε μια μεγάλη απόσταση από εκείνους (ειδικά τώρα με τον κορωναϊό).

Οι χώροι-ειδικά για τα γόνατα θυμίζουν πραγματικά μια μεγάλη λιμουζίνα-και σε συνδυασμό με τον επίπεδο παγκο του πίσω καθίσματος το Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI είναι ένα από εκείνα τα λίγα αυτοκίνητα που μπορούνε χωρίς πρόβλημα να μεταφέρουν 3 ενήλικες στο πίσω κάθισμα.

Skoda Octavia Grand Coupe 023Αυτό που όμως που μοιάζει να έχει βγει απευθείας από το «twilight zone» είναι ο χώρος αποσκευών!

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να συνδυαστούν οι άπλετοι χώροι του εσωτερικού με ένα σπηλαιώδες πορτμπαγκάζ  χωρητικότητας 600 λίτρων (1620 με τα καθίσματα πεσμένα) έχοντας μάλιστα και μια ρεζέρβα κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών.

Απλά… δεν είναι λογικό! 😎

Skoda Octavia Grand Coupe 030Τώρα για να γκρινιάξω λίγο θα πρέπει να πω ότι η πίσω πόρτα είναι πολύ βαριά στην χρήση, ενώ εάν ανοίξει πλήρως είναι αδύνατον να την φτάσουν άνθρωποι με ύψος κάτω του 1,70μ.- βλ. παιδιά..

Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που μια ηλεκτρική πίσω πόρτα θα διευκόλυνε αρκετά.

Το Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI είναι προικισμένο με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και θήκες για ποτήρια, ενώ χαμηλά στην κονσόλα θα βρείτε μια ολόκληρη σειρά με USB- C υποδοχές.

Οι επιβάτες στο πίσω κάθισμα έχουν στην διάθεση τους δύο αεραγωγούς και ένα USB για να φορτίζονται τα κινητά των παιδιών!

Κινητήρας

Skoda Octavia Grand Coupe 09Κάτω από το καπό του Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI θα βρούμε τον ολοκαίνουριο τετρακύλινδρο EVO TSi των 1498 κ. εκ που αποδίδει ισχύ 150 PS στις 5.000-6.000 rpm και ροπή 25.5 kgm/1.500-3.500 rpm.

Ο κινητήρας υιοθετεί το νέο κύκλο καύσης TSI Miller και με χρήση hi-tech υπερσυμπιεστή με μεταβλητή γεωμετρία τουρμπίνας (VTG) που εξασφαλίζει καλύτερη απόδοση όταν λειτουργεί στην περιοχή μερικού φορτίου του, ενώ απενεργοποιεί τους δύο εσωτερικούς κυλίνδρους κάθε φορά που οι απαιτήσεις ισχύος είναι χαμηλές, και όσο λειτουργεί από τις 1.400 έως τις 4.000 σ.α.λ. και ταχύτητες μέχρι τα 130 χλμ./ώρα.

Skoda Octavia Grand Coupe 014Η αλλαγή από την τετρακύλινδρη στη δικύλινδρη λειτουργία (και τούμπαλιν) είναι ανεπαίσθητη και γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό μόνο από την ένδειξη «2κύλινδρη λειτουργία» στον πίνακα οργάνων, ή αν έχει πολύ εκπαιδευμένα αυτιά μπορεί να ακούσει την διαφορά σε πολύ στενούς και ήσυχους δρόμους.

Ο κινητήρας είναι γενικά πρόθυμος από χαμηλά και είναι γενικά αθόρυβος εφόσον δεν ξεπεράσει τις 5,200 σαλ, όπου από εκεί και μέχρι την κόκκινη περιοχή δείχνει να δυσανασχετεί με αυξημένους κραδασμούς και με τραχύ θόρυβο.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στις μετρήσεις που έκανα πετύχαινα πάντα χρόνους κάτω από 8,5 δευτερόλεπτα την διαδικασία του 0-100, ενώ μου είπαν κάποιοι, ότι το ταχύμετρο δείχνει άνετα νούμερα που ξεπερνούν την δεύτερη εκατοντάδα.

Σύμφωνα με την Skoda τελική ταχύτητα φτάνει τα 230 χλμ/ω κάτι που είναι απολύτως λογικό αν αναλογιστούμε το πόσο αεροδυναμικό είναι το αμάξωμα του Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI.

Skoda Octavia Grand Coupe 015Η ουσία όμως εδώ είναι είναι ότι ο νέος βενζινοκινητήρας του VW Group είναι στα αλήθεια κατά τουλάχιστον10% πιο οικονομικός σε σχέση με άλλους συγκρίσιμους κινητήρες του ανταγωνισμού, με την μέση κατανάλωση στην δοκιμή να κυμαίνεται στο εντυπωσιακό νούμερο των 6,8-7,2 λίτρων/100χλ.

Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός σαφέστατου εξατάχυτου κιβωτίου με πυκνή διάταξη που θα ήθελα να έχει μια ελαφρά πιο κοντή 3η, καθώς στην γρήγορη οδήγηση σε δρόμους με σφικτές στροφές έβλεπα ένα κενό εκεί.

Ανάρτηση /Φρένα

Skoda Octavia Grand Coupe 050Στο Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα Μc Pherson εμπρός, αλλά πίσω αντί για τους πολλαπλούς συνδέσμους που υπάρχουν στις μεγαλύτερες εκδόσεις με τους 150 ίππους, θα βρείτε έναν εξαιρετικά σωστά στερεωμένο ημιάκαμπτο άξονα που δεν προβληματίζει με αναπηδήσεις

Η ανάρτηση είναι ρυθμισμένη άνετα σε ότι αφορά την συμπίεση αλλά, όμως χάρη στην αργή επαναφορά της δεν κοπανά σχεδόν πουθενά, ενώ ο ημιάκαμπτος πίσω άξονας είναι τόσο καλά στηριγμένος που θα παρουσιάσει αναπηδήσεις μόνο σε έντονες εγκάρσιες ανωμαλίες.. του Δ.Λ.Δ.

Τα φρένα με τα 4 δισκόφρενα (τα μπροστά αεριζόμενα) είναι δυνατά και ανθεκτικά σε όλες τις περιπτώσεις και εμπνέουν εμπιστοσύνη, ενώ το τιμόνι έχει μια ελαφριά αίσθηση που όμως συνηθίζεται γρήγορα, ενώ κόβει πολύ με μόλις 2,3 στροφές από άκρη σε άκρη δίνοντας ένα μεγάλο ατού στο αυτοκίνητο.

Στην Πόλη

Skoda Octavia Grand Coupe 035Το Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI μέσα στην πόλη- παρά το μεγάλο του μήκος, είναι άνετο και κοφτερό ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων και τα πετάλια είναι όλα θετικά και μαλακά στην χρήση τους κάνοντας την καθημερινότητα πιο εύκολη.

Χάρη στην άριστη ορατότητα προς τα μπροστά και το πλάι «τύπου VW», η κίνηση μέσα στην πόλη είναι απρόσμενα άνετη σε ότι αφορά τα στενά και την αλλαγή λωρίδων, ενώ παρά τα ελαστικά χαμηλού προφίλ 225/45R18 που θα περίμενα ότι θα έκαναν την παρουσία τους έντονη στις ανωμαλίες του Δημοτικού Λακκουβοδρομίου Διονύσου *(ΔΛΔ), το Octavia αποδείχθηκε ένα πιστός και ξεκούραστος σύντροφος στις καθημερινές μετακινήσεις των παιδιών στις δραστηριότητες.

Skoda Octavia Grand Coupe 000Το Skoda Octavia είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Αν εξαιρεθούν οι αψυχολόγητα μικροί καθρέπτες- που έχουν κακή ορατότητα, τότε τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει.

Και η κατανάλωση σε καύσιμα έρχεται να προσθέσει μια ευχάριστη νότα στις αστικές μετακινήσεις καθώς με ελάχιστη προσοχή μπορεί να κρατηθεί εύκολα κάτω από τα 7 λίτρα/100 χλμ μέσα στην πόλη αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία της VAG λειτουργεί και στην πράξη.

Τώρα αν αυτή η επίδοση συνδυαστεί με την προσφερόμενη έκδοση φυσικού αερίου, τότε καταλαβαίνουμε ποια θα είναι η νέα επιλογή των Ελλήνων επαγγελματιών!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Skoda Octavia Grand Coupe 032Στον αυτοκινητόδρομο ο κινητήρας του Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI βρίσκεται στο στοιχείο του και βοηθούμενος από την αεροδυναμική καταφέρνει να κινείται με ταχύτητες 140-150 χλμ/ω καταναλώνοντας μόλις 6.7 λίτρα/100 χλμ, ενώ μου είπαν (γιατί εγώ δεν τρέχω) ότι φτάνει σχετικά άνετα και τα 210 χλμ/ω. στο κοντέρ.

Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες παρέχει ικανοποιητική πληροφόρηση και το μόνο παράπονο που είχα ήταν μια σχετική ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους- κάτι που όμως είναι αναμενόμενο από ένα τόσο αεροδυναμικό αυτοκίνητο.

Skoda Octavia Grand Coupe 031Η συγκροτημένη ανάρτηση και το μεγάλο μεταξόνιο δίνουν στους επιβάτες την αίσθηση ότι κινούνται μέσα σε ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο, ενώ χάρη στην πολύ καλή ηχομόνωση και τον ροπάτο κινητήρα ταξιδεύει άνετα δίνοντας μονίμως την αίσθηση στον οδηγό ότι έχει ικανοποιητικά αποθέματα ιπποδύναμης να προσπεράσει ή να πάει πιο γρήγορα αν τολμά.

Στο εσωτερικό απουσιάζουν ο θόρυβος του κινητήρα και του αέρα, όμως τα ελαστικά χαμηλού προφίλ θα ενοχλήσουν με κάποιο βούισμα σε δρόμους με τραχύ οδόστρωμα.

Στις Στροφές

Skoda Octavia Grand Coupe 010Η ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση στο τιμόνι είναι πιο ισχυρή από ότι θα ήθελα και αυτό σε συνδυασμό με το μαλακό σετάρισμα της ανάρτησης δημιουργούν αρχικά μια αίσθηση ότι το αυτοκίνητο θα υποστρέψει εύκολα.

Αν πάρετε φόρα τότε θα στρίψει καλά μέχρι ένα σημείο, όμως στο φρενάρισμα και μέσα στην στροφή θα νοιώσετε το βάρος να μεταφέρεται στον εξωτερικό μπροστινό τροχό με αρκετά απότομο τρόπο που δεν εμπνέει για να το κυνηγήσετε.

Skoda Octavia Grand Coupe 011Οι αντιστρεπτικές δεν είναι αρκετά ισχυρές και όταν πιεστεί το Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI επιτρέπουν αρκετά έντονες κλίσεις μέσα στην στροφή που υποχρεώνουν τελικά τον εσωτερικό τροχό να χάσει νωρίς την πρόσφυση του.

Η αργή επαναφορά της ανάρτησης που κάνει θαύματα σε ότι αφορά την άνεση στην πόλη και τον αυτοκινητόδρομο δεν επιτρέπει στα αμορτισέρ να βρεθούν γρήγορα στην κατάσταση ηρεμίας και έτσι όταν μετά την υποστροφή ο οδηγός ανοίξει λίγο την πορεία του ή όταν επέμβουν τα ηλεκτρονικά δημιουργείται μια τάση πλεύσης που δεν την περιμένεις όταν βλέπεις ένα τόσο αεροδυναμικό και χαμηλό αυτοκίνητο.

Skoda Octavia Grand Coupe 016Ο κινητήρας στην ρύθμιση sport γίνεται και αυτός θορυβώδης μετά τις 5,300 σαλ, ενώ αν τον πιέσεις περισσότερο μέσα στην στροφή θα βρεις ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου έχουν μια αρκετά παρεμβατική φύση.

Όσο κινείσαι ένα κλικ πιο σιγά και με ανοιχτές γραμμές το Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI είναι ουδέτερο και παρά τις κλίσεις έχει τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης, το τιμόνι και την δύναμη του κινητήρα για να χαρίσει έστω και λίγη χαρά στον οδηγό του.

Η πίσω ανάρτηση δεν θα παρουσιάσει αναπηδήσεις από τις ανωμαλίες που μπορεί να συναντήσει μέσα στις στροφές, ενώ το πίσω μέρος αρνείται να γίνει παιχνιδιάρικό μέσα στην στροφή-ακόμη και σε ολισθηρό οδόστρωμα- βιώνοντας την «βαριά μπότα» των ηλεκτρονικών που δεν το αφήνουν να πάρει καμία πρωτοβουλία.

Skoda Octavia Grand Coupe 017Με λίγα λόγια, η συνταγή της Skoda για το Octavia Grand Coupe 1.5 TSI περιέχει δόσεις προοδευτικής υποστροφής που θα αποτρέψουν το πίσω μέρος να συμμετέχει στην οδήγηση και να τρομάξει τον σύγχρονο οδηγό και έτσι η περιγραφή για εμάς τους δεινόσαυρους της οδήγησης σταματά κάπου εδώ. 😎

Το Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI παρότι δείχνει χαμηλό και με φαρδιά λάστιχα δεν είναι ρυθμισμένο για οδήγηση της Ιουράσιας περιόδου -και απαιτεί στρωτή οδήγηση.

Το σίγουρο είναι ότι αν πάτε με τα νερά του το αποτέλεσμα παραμένει γρήγορο, αλλά δυστυχώς σε καμία περίπτωση διασκεδαστικό για τον Autoholix οδηγό του.

Συμπέρασμα

Skoda Octavia Grand Coupe 00Έμεινα άφωνη από το πόσο πολύ αυτοκίνητο, δύναμη και τεχνολογία μπορεί να αγοράσει κάποιος με τα 23950 Ευρώ που κοστίζει το Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI.

Διαθέτει έναν απίστευτα οικονομικό και δυνατό κινητήρα, τεχνολογία αιχμής στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας  και τις οθόνες του, ενώ οι χώροι του ξεπερνούν κάθε μορφή ανταγωνισμού σε αυτή την κατηγορία-και όχι μόνο!

Skoda Octavia Grand Coupe 051Σε ότι αφορά την εξωτερική του εμφάνιση οφείλω να παραδεχτώ ότι όχι μόνο με κέρδισε, αλλά μου δημιούργησε και προσδοκίες για μια σπορ οδήγηση που όμως δεν μπόρεσα να πάρω στον βαθμό που θα ήθελα!

Για την Ελλάδα αυτό είναι ένα εμβληματικό αυτοκίνητο που στα εκατομμύρια χιλιόμετρα που έχει καλύψει σαν ταξί έχει αποδείξει τις αξίες του και την αξιοπιστία του.

Skoda Octavia Grand Coupe 01Για όποιον θέλει ενα οικογενειακό αυτοκίνητο με το «απόλυτο» Value for Money, κάθε προσπάθεια κριτικής σταματά εδώ- και αν το Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSI δεν μπορεί να συντονιστεί απολύτως με τους λίγους υπό εξαφάνιση και διωγμό «οδηγόσαυρους», που σίγουρα θα λοξοκοιτάξουν προς το Seat Leon, τότε αυτό δεν είναι δικό του πρόβλημα.

Αυτό είναι το περισσότερο– από όλες τις απόψεις- αυτοκίνητο που μπορείτε να πάρετε για τα χρήματα που θα διαθέσετε!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η χαλαρή ρύθμιση της ανάρτησης που δεν συμπαθεί όσους συμπαθούν την σπορ οδήγηση
  • Ο θορυβώδης στις υψηλές στροφές κινητήρας και η μετρια χρηστικότητα του συστήματος κλιματισμού .

Θα θυμάμαι

  • Το Value for Money, τους απίστευτους χώρους και τον υπερπλήρη εξοπλισμό.
  • Την δύναμη και την οικονομία σε καύσιμα του κινητήρα και το μοντέρνα σχεδίαση μέσα και έξω.

Σας ευχαριστώ για την  ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε μπορείτε να το κοινοποιήσετε στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες Skoda Octavia Grand Coupe

Previous articleΤο τρίτο επεισόδιο της νέας σειράς Ford ‘Lifesavers’ (Video)
Next articleΠάνω από το 15% όλων των MINI είναι ήδη ηλεκτροκίνητα
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story