Sunday, November 28, 2021
HomeΔοκιμεςBMW 320d mHEV - Test drive / Δοκιμή

BMW 320d mHEV – Test drive / Δοκιμή

bmw 320d 010Σε πείσμα των καιρών που επιτακτικά ζητούν την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση ,η BMW 320d mHEV εννοεί κάθε λέξη των αρχικών «Βayerische Μotoren Werke» στο σήμα του «Βαυαρικού Εργοστασίου Κατασκευής Κινητήρων» που ιδρύθηκε το 1916 για να κατασκευάζει κινητήρες αεροσκαφών-όχι πάντα για καλό σκοπό… είναι η αλήθεια!

Η ΒΜW Σειρά 3 είναι κοντά μας από το 1975 και ήταν πάντα ένα αυτοκίνητο χτισμένο γύρω από μια σειρά απλών αλλά χαρισματικών  κινητήρων που τους επέτρεπαν να είναι πάντα το ορόσημο της δημοφιλούς κατηγορίας  “C”.

Παρά τα τεράστια και πρωτοπόρα βήματα που έχει κάνει η BMW στην ηλεκτροκίνηση με την σειρά «i» ποτέ δεν σταμάτησε την εξέλιξη στους κινητήρες εσωτερικής καύσης και έτσι η επαφή με το πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο της δοκιμής απλά δείχνει ότι  ο Diesel ζει και βασιλεύει…. και στα ταξίδια κυριεύει!

Στα 45 χρόνια που πέρασαν όλοι αλλάξαμε-και φυσικά άλλαξαν και οι «τριάρες» που μεγάλωσαν στην 7η γενιά τους ξεπερνώντας σε διαστάσεις ακόμη και τις 5αρες του 2003-2008.

bmw 320d 08Ωστόσο, η ψυχή της εταιρείας βρίσκεται κάτω από το μπροστινό καπό και στην υπέροχη εμμονή της BMW να κατανοεί την άξια που έχει για την ψυχή του Autoholix να οδηγεί ένα αυτοκίνητο στο οποίο άλλοι τροχοί το στρίβουν… και άλλοι το επιταχύνουν!

Η BMW ευτυχώς έχει μια πραγματική εμμονή με την πίσω κίνηση, αφού σήμερα από τα δεκαπέντε μοντέλα που περιλαμβάνει η γκάμα της, τα δώδεκα από αυτά έχουν διαμήκη τοποθέτηση του κινητήρα και πισωκίνητη αρχιτεκτονική!

Τα πλεονεκτήματα αυτής της αρχιτεκτονικής είχα δει να “θαμπώνουν” κάτω από το βάρος… των επιπλέον 250 κιλών της υβριδικής τεχνολογίας στην BMW 330e (G20) Plug in Hybrid που είχα παρουσιάσει πριν λίγο καιρό, η οποία δυσανασχετούσε όταν βρισκόταν κάτω από πίεση μέσα στις στροφές.

Ευτυχώς αυτή η πιο κλασσική BMW που παρουσιάζω εδώ επανέφερε την ιδέα της 3αρας στην σωστή της διάσταση.

bmw 320d 21Την ώρα που όλος ο «πολιτισμένος κόσμος» κυνηγά τον “κακό diesel” σαν το άθροισμα όλων των κακών που έχουν συμβεί στον πλανήτη , στα χέρια μου έπεσε μια 3αρα που είναι ανάλαφρη, ζωντανή, ήσυχη και πολιτισμένη- και κυρίως εξαιρετικά οικονομική, ακριβώς επειδή καίει πετρέλαιο!

Η BMW 320d mHEV βγάζει την γλώσσα της σε όλες τις «τρίθεν ΟικοΓκρέτες» που κόπτονται για τους ρύπους διοξειδίου του αζώτου (…νομίζω!) που εκπέμπουν οι πετρελαιοκινητήρες και καταφέρνει να είναι αυτή την στιγμή το πιο σωστό αυτοκίνητο που μπορεί να αγοράσει κάποιοςευκατάστατός συμπολίτης μας που αναζητά την οικονομία σε καύσιμα και την καθαρή χαρά της οδήγησης!

Ζητώ ο Diesel λοιπόν!

Εμφάνιση

bmw 320d 04Με την Alfa Romeo  Giulia να «ενοχλεί» εδώ και πέντε χρόνια την παντοκρατορία της BMW στην κατηγορία, η G20 προσπάθησε και κατάφερε να γίνει και πάλι όμορφη, αλλά υποκειμενικά πιστεύω ότι οι γερμανοί δεν κατάφεραν να βγάλουν την γοητεία που έχει η πιο ηλικιωμένη ιταλίδα.

Η BMW 320d mHEV σε αυτό το γκρι μεταλλικό χρώμα δείχνει πολύ όμορφη στα δικά μου μάτια –και επιτέλους φρέσκια καθώς τα προηγούμενα μοντέλα μέχρι την 6η γενιά της είχαν αρχίσει να με κουράζουν με την σχεδιαστική τους ατολμία.

bmw 320d 013Η νέα υπερμεγέθης και υπερβολικά χρωμιωμένη μάσκα της έκδοσης εξοπλισμού Luxury Line θα μπορούσε να δείχνει λιγότερο προκλητική, όμως τα πανέμορφα φωτιστικά σώματα που φιλοξενούν προβολείς τεχνολογίας BMW Laser με ακτίνα φωτισμού που φτάνει τα 530 μέτρα(!!!) και κυρίως οι πραγματικοί –αν και χλωριωμένοι αεραγωγοί για την ψύξη των φρένων και του κινητήρα αποζημιώνουν με το παραπάνω την αισθητική μου.

Το καπό είναι εξαιρετικά χαμηλό και μακρύ, ενώ χάρη στο μικρό πρόβολο μπροστά γίνεται έκδηλη η διαμήκης τοποθέτηση του κινητήρα και η πισωκίνητη αρχιτεκτονική της G20.

H αισθητική επηρεάζεται από την προσπάθεια της BMW 320d mHEV να πετύχει τον κορυφαίο για την κατηγορία αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας Cx 0,23, όμως τελικά αυτή η επίδοση σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνεται με οπτικές υπερβολές.

bmw 320d 22Ίσως να ξενίζει το τρίτο πίσω παράθυρο στην κολόνα C που είναι αρκετά μεγάλο και δείχνει παράταιρο, όμως έχει φτιαχτεί με αυτόν τον τρόπο για να επιτρέπει στο μεσαίο πίσω παράθυρο να έχει τετράγωνο σχήμα και να ανοίγει τελείως μέχρι κάτω, ενώ παράλληλα να  προσφέρει στον οδηγό καλύτερη ορατότητα προς τα πίσω.

Πριν λίγα χρόνια ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο σαν την G20 θα μπορούσε να ήταν 5αρα… όμως οι γενιές του ιντερνέτ θέλουμε περισσότερα, μεγαλύτερα… και ευκολότερα-τώρα αμέσως!

Η νέα BMW 3 Series είναι 85 mm μακρύτερη από την προκάτοχό της φτάνοντας τα 4.709 mm, 16 mm φαρδύτερη φτάνοντας τα 1.827 mm και μόλις 1 mm ψηλότερη , δηλαδή 1.442 mm.

bmw 320d 07jpgΤο μακρύτερο κατά 41mm μεταξόνιο (2.851 mm) του αυτοκινήτου και τα αυξημένα μετατρόχια (εμπρός: + 43 mm, πίσω: 21 mm), έχουν άμεση και θετική επίδραση στο στήσιμο και φυσικά στους εσωτερικούς χώρους.

Το πίσω τμήμα του πορτμπαγκάζ φαίνεται να είναι δυσανάλογα κοντό, δίνοντας coupe αναλογίες σε ένα αυτοκίνητο που κατά τα άλλα είναι υποχρεωμένο να περιορίζεται από την αισθητική της κατηγορίας των sedan.

bmw 320d 017Ωστόσο η τρισδιάστατη πίσω όψη της BMW 320d mHEV με τα ανάγλυφα φωτιστικά σώματα LED και τις διπλές εξατμίσεις που είναι εκατέρωθεν τοποθετημένες στα άκρα του προφυλακτήρα σίγουρα την κάνουν να δείχνει ότι κινείται ακόμη και όταν είναι σταματημένη!

Το γενικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι τελικά ζυγισμένο και όμορφο, αλλά εκείνο που με εντυπωσιάζει σε αυτό το αμάξωμα είναι ότι παρότι η νέα 3αρα είναι σημαντικά μεγαλύτερη και 25% πιο άκαμπτη από την προηγούμενη, καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα και 55 κιλά ελαφρύτερη από το μοντέλο που αντικαθιστά.

Για παράδειγμα, καπό και τα εμπρός φτερά είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο μειώνοντας το βάρος κατά 15 kg, ενώ αντίστοιχα η αλουμινένια ανάρτηση και το υποπλαίσιο έδρασης του κινητήρα εξοικονόμησε άλλα 7,5 κιλά.

Αυτό λέγεται πρόοδος!

Εσωτερικό

bmw 320d 36Ανοίγοντας την πόρτα δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την εικόνα της πολυτέλειας που εκπέμπουν η ποιότητα των υλικών, ο σχεδιασμός και η άνεση του χώρου που σε περιβάλλει.

Η πόρτα κλείνει με ένα βαρύγδουπο ήχο απομονώνοντας την καμπίνα από τους εξωτερικούς θορύβους, ενώ όραση, αφή και όσφρηση κάνουν υπερωρίες γεμίζοντας τον εγκέφαλο με ευχάριστα μηνύματα-που μας είναι γνωστά έτσι και αλλιώς με την λέξη πολυτέλεια!

Το σπορ δερμάτινο τιμόνι με τις μαύρες ραφές δεν σε αφήνει να βγάλεις τα χέρια σου και εννοείται ότι διαθέτει πλήκτρα για τον χειρισμό όλων των συστημάτων…

bmw 320d 39Το ταμπλό και οι πόρτες είναι ντυμένα με κορυφαίας ποιότητας χορταστικά μαλακά πλαστικά όπου και αν κοιτάξεις, ενώ αντίθετα η παραφωνία των σκληρών και κακής ποιότητας πλαστικών της κεντρικής κονσόλας σίγουρα θα παραξενέψουν τον παρατηρητή.

Προσωπικά δεν έχω ξαναδεί τέτοια πλαστικά σε κονσόλα BMW…

Συνεχίζοντας την άσκηση των αντιθέσεων, το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από τις μινιμαλιστικές τάσεις της εποχής που απαιτούν όσο το δυνατόν λιγότερους διακόπτες και «μπλιμπλίκια», διατηρώντας όμως τον χαρακτηριστικό οδηγοκεντρικό σχεδιασμό του ταμπλό και την κλασική εργονομία που θα περίμενε κανείς από μια BMW.

Οι λεπτομέρειες από πραγματικό φύλλο αλουμινίου και από ένα ποιοτικό πλαστικό κομμάτι στο χρώμα της λάκας που διατρέχει όλο το ταμπλ  φτάνοντας μέχρι τις πόρτες- είναι και αυτό μέσα στην λογική της αντίθεσης που δημιουργούν τα γνήσια υλικά με τις μεγάλες οθόνες και τις προσφερόμενες τεχνολογίες.

bmw 320d 29Ο πίνακας οργάνων είναι πλέον ψηφιακός  αλλά στο αυτοκίνητο της δοκιμής δεν αποτελείται από την γνωστή ενιαία οθόνη LCD 12,5’’.

Αντίθετα αποτελείται από δυο στρογγυλές οθόνες  LCD σε σχήμα αναλογικών οργάνων που περιέχουν σταθερά γραφικά για το ταχύμετρο αριστερά και για το στροφόμετρο δεξιά.

Στην μέση υπάρχει μια τρίτη οθόνη LCD που περιέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός.

Το σύμπλεγμα των τριών οθονών δείχνει πιο πολύπλοκο και ακριβό από την εντελώς επίπεδη οθόνη των 12,5’’που εξοπλίζει τις πιο ακριβές εκδόσεις, ενώ προσφέρει συγκριτικά ελάχιστες επιλογές παραμετροποίησης.

bmw 320d 38Όμως επειδή το στροφόμετρο ξεκινά τις ενδείξεις του- ορθόδοξα-από αριστερά και καταλήγει δεξιά-σε αντίθεση με τα γραφικά της ενιαίας οθόνης, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Το σύστημα πλοήγησης βρίσκεται “ημι-αιωρούμενο” στην κορυφή της κονσόλας και στην έκδοση  Luxury Style συνεργάζεται με μια έγχρωμη οθόνη 10,5 ιντσών που έχει την πιο άμεση απόκριση και την πιο εύκολη χρήση από όλα τα ανάλογα συστήματα που έχω συναντήσει σε αλλά αυτοκίνητα.

bmw 320d 41Χαμηλότερα υπάρχει η κονσόλα με τα χειριστήρια ρύθμισης του διζωνικού κλιματισμού και χαμηλότερα θα βρείτε ένα ντουλάπι που περιέχει θήκες για τους καφέδες σας και μια θήκη για την επαγωγική φόρτιση του κινητού σας (… αν έχετε τέτοιο κινητό)!

Σε ότι αφορά όμως τα κινητά που έχουμε εμείς οι φτωχοί… δεν καταλαβαίνω την μανία που έχει πιάσει τους γερμανούς κατασκευαστές και μας έχουν τρελάνει με τις θύρες USB-C..

Χώροι/Άνεση

bmw 320d 40Χάρη στις μεγάλες επιφάνειες γυαλιού που χαρίζουν φως και ορατότητα σε όλους τους επιβάτες, αλλά και τις μεγάλες γωνίες που ανοίγουν οι όλες οιπόρτες, η BMW 320d mHEV είναι ένα ιδανικό αυτοκίνητο για τους οικογενειάρχες.

Παρά τις σπορ αναλογίες της λοιπόν με εντυπωσίασε με την ευρυχωρία στην περιοχή των ώμων και των αγκώνων των εμπρός επιβατών και η αίσθηση χώρου στο πίσω κάθισμα τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι.

bmw 320d 33Τα καφέ δερμάτινα καθίσματα σε στιλ bucket παρέχουν αρκετή πολυτέλεια και άνεση, όμως σε ότι αφορά την πλευρική στήριξη στις στροφές θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα.

Ακόμη και αν οι μπροστινές θέσεις τραβηχτούν όσο πίσω γίνεται- σε μια θέση δηλαδή όπου εγώ κυριολεκτικά δεν φτάνω το τιμόνι και τα πετάλια- ο χώρος για τους πίσω επιβάτες παραμένει μεγάλος!

bmw 320d 35Στο μόνο που υστερεί κάπως είναι στην άνεση του πέμπτου (μεσαίου) επιβάτη, καθώς το τούνελ της μετάδοσης είναι πολύ ογκώδες περιορίζοντας τον χώρο για τα πόδια του. Από την άλλη πλευρά χάρη στο μεγάλο πλάτος του αμαξώματος οι χώροι είναι υπεραρκετοί για τρεις επιβάτες στο πίσω κάθισμα.

Ο χώρος αποσκευών βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της κατηγορίας και χωρά 480 λίτρα, ενώ η  πόρτα ανοίγει μέχρι χαμηλά και έχει μεγάλο φάρδος-κάτι που κάνει τη φόρτωση αντικειμένων πιο εύκολη.

Εξοπλισμός

Ο στάνταρ εξοπλισμός της BMW 320d mHEV περιλαμβάνει Collision & Pedestrian Warning με λειτουργία City Braking, με την τελευταία έκδοση να ειδοποιεί τον οδηγό και κατά την ανίχνευση ποδηλάτη.

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go function και Driving Assistant με Lane Departure Warning και Lane Change Warning, Rear Collision Prevention και Cross-Traffic Alert. Επίσης προσφέρεται το Driving Assistant Professional, ένα ολοκληρωμένο πακέτο βελτίωσης της άνεσης και της ασφάλειας.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Driving Assistant Professional είναι το Steering & lane control assistant, που συνεργάζεται με τον οδηγό για παραμονή του οχήματος στην εντοπισμένη λωρίδα μέσα από στενά περάσματα και περιλαμβάνει Lane Keeping Assistant με ενεργή προστασία από πλευρική σύγκρουση και αποφυγή εμποδίων.

Στάνταρ είναι οι 8 αερόσακοι, το σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος( PDC), η αυτόματη ενεργοποίηση προβολέων και καθαριστήρων και η κάμερα οπισθοπορείας με τρισδιάστατη απεικόνιση στην κεντρική οθόνη  …και…και…και

Καταπληκτικά συστήματα… που ευτυχώς απενεργοποιούνται πανεύκολα με την πίεση ενός πλήκτρου δίπλα από τους αεραγωγούς για μερικά δευτερόλεπτα.

Κινητήρας-Μετάδοση

Η BMW 320d mHEV εξοπλίζεται με τον νέο δίλιτρο τετρακύλινδρο αλουμινένιο κινητήρα των δύο λίτρων που διαθέτει μεταβλητό βύθισμα βαλβίδων VALVETRONIC και χρονισμό εκκεντροφόρων εισαγωγής-εξαγωγής (DOUBLE VANOS).

Είναι τοποθετημένος πίσω από τον νοητό άξονα των  θόλων της μπροστινής ανάρτησης  συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην διαμόρφωση της απόλυτης κατανομής βάρους εμπρός- πίσω στο 50-50!

Με την βοήθεια δύο υπερσυμπιεστών–που ο μικρότερος από αυτούς είναι μεταβλητής γεωμετρίας για ακόμη πιο άμεση απόκριση στις χαμηλές σαλ, αποδίδει 190ίππους και 400 Nm ροπής στην περιοχή μεταξύ 1.350 και 4.250 σαλ.

Παράλληλα ένα ηλεκτρικό μοτέρ/γεννήτρια ισχύος 12 ίππων και 50 Nm μετατρέπει την ενεργεία του φρεναρίσματος σε ηλεκτρική και την αποθηκεύει σε μια μπαταριά 48V λιθίου βοηθώντας το έργο του βενζινοκινητήρα κατά την εκκίνηση, την λειτουργία του Start/ Stop, ενώ ενεργοποιείται και κατά την διαδικασία του coasting.

bmw 320d 30Όταν ο οδηγός επιλέξει το πρόγραμμα Eco ή Comfort και σηκώσει το πόδι από το γκάζι λόγω των κυκλοφοριακών συνθηκών ή γιατί κινείται σε κάποια κατηφόρα, η μονάδα ελέγχου του κινητήρα απομονώνει την μετάδοση επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να ρολλάρει κάνοντας επιπλέον οικονομία στα καύσιμα.

Κατά το «ρολάρισμα», η BMW 320d mHEV με την βοήθεια της μικροϋβριδικής τεχνολογίας μειώνει την κατανάλωση καυσίμου μέχρι και έως 0,8 λίτρα/100χλμ!

Στην πράξη είναι αδύνατον να ακούσεις κάποιο θόρυβο ή να αισθανθείς κάποιους κραδασμούς που να φανερώνουν ότι ο κινητήρας κάτω από το καπό καίει  πετρέλαιο. Ακόμη και έξω από το αυτοκίνητο δεν υπάρχει καμιά υποψία του χαρακτηριστικού κροταλισμός των diesel.

Ο παράδεισος των diesel συνεχίζεται καθώς ο κινητήρας τραβά χωρίς κομπιάσματα και απολύτως γραμμικά από τις 1,200 σαλ μέχρι και τις 5,000 σαλ, χαρίζοντας απλόχερα οικονομία και επιδόσεις.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στις μετρήσεις που έκανα, πετύχαινα πάντα χρόνους κάτω από 7 δευτερόλεπτα στην διαδικασία του 0-100, ενώ κάτι «ύποπτοι και καθόλου καθώς πρέπει κύριοι» μου είπαν πως εκείνοι που έχουν ένα ίδιο αυτοκίνητο είδαν στο καντράν του ακόμη τα 250 χλμ/ω!

bmw 320d 42Αν είναι δυνατόν…

Εγώ προσωπικά δεν ξεπέρασα πουθενά τα 135 χιλιόμετρα την ώρα, όπου ο κινητήρας με 8η σχέση γυρνούσε με μόλις 1,800 σαλ. καταναλώνοντας εύκολα στο ταξίδι κάτι λιγότερο από 6 λίτρα/100 χλμ!

Το Steptronic των 8 σχέσεων με μετατροπέα ροπής το έχουμε γνωρίσει σε πολλά μοντέλα της εταιρείας και διακρίνεται για τις ανεπαίσθητες αλλαγές, την αμεσότητα στην μεταφορά δύναμης και τον απόλυτα σωστό προγραμματισμό των ηλεκτρονικών σε ότι αφορά την επιλογή σχέσεων.

Περιέργως η έκδοση της δοκιμής δεν έχει την δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων από paddles στο τιμόνι, αλλά μην στεναχώριεστε καθώς οι αλλαγές γίνονται τόσο σωστά στο αυτόματο πρόγραμμά που σπάνια θα χρειαστεί να αλλάξετε σχέσεις χειροκίνητα έστω και από τον επιλογέα.

Φυσικά η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς σε ένα ελεύθερο διαφορικό-θα προτιμούσαμε να ήταν ελεγχόμενης ολίσθησης- και σε αντίθεση με την Giulia τα ηλεκτρονικά της 3 αρας απενεργοποιούνται πλήρως επιτρέποντας απόλυτη και αμφίδρομη σχέση στην οδήγηση.

Τεχνολογία

Άξιο αναφοράς είναι το σύστημα Efficient Dynamics που το βρίσκουμε σε όλα τα μοντέλα της BMW και που ο οδηγός μπορεί να επιλέξει 4 προγράμματα οδήγησης:

*EcoPro: που βοηθά με μια ήπια χαρτογράφηση του κινητήρα να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου έως και 18%. Προορίζεται κυρίως για μετακινήσεις μέσα στην πόλη και που αποσυμπλέκει νωρίς το σύστημα κλιματισμού, ενώ βάζει νεκρά (Sailing Mode) στο κιβώτιο ταχυτήτων όταν κινείστε σε κατηφορικές διαδρομές και αφήσετε το γκάζι..

*Comfort: Είναι το προεπιλεγμένο σύστημα οδήγησης, και χρησιμοποιεί την χαρτογράφηση του Eco-Pro απομονώνοντας το Sailing Mode και επιτρέποντας την χρήση κλιματισμού

*Sport: H χαρτογράφηση του κινητήρα γίνεται πιο άμεση, οι σχέσεις του αυτόματου κιβωτίου ανεβάζουν τις στροφές ψηλότερα και κατεβαίνουν ακριβώς την στιγμή που χρειάζεται για να φρενάρεις, ενώ το τιμόνι γίνεται πιο σφικτό. Το μόνο παράπονο που θα μπορούσε να πει κάνεις για την λειτουργία στην θέση sport είναι οι κάπως απότομες αλλαγές των σχέσεων-που γίνονται όμως γλυκύτατες όταν το joystick επιλέξει το χειροκίνητο πρόγραμμά.

*Sport+ ESP off (ΑΚΑ) «Ταλιμπάν Mode»: τα πράγματα σοβαρεύουν αφού κινητήρας, αναρτήσεις, ηλεκτρονικά, σύστημα μετάδοσης και φρένα μεταμορφώνονται και σε προκαλούν να πατήσεις ακόμα πιο πολύ το γκάζι για να νοιώσεις πόσο καλοστημένο και ασφαλές είναι η μέσα στην στροφή. Το ESP επιτρέπει να φεύγει με ασφάλεια μέχρι κάποιο σημείο το πίσω μέρος, ενώ αν θέλετε να σηκώνετε καπνό καίγοντας τα λάστιχα σας το ESP απομονώνεται εντελώς πατώντας το πλήκτρο για περισσότερο από 5’.

Ανάρτηση /Πλαίσιο

bmw 320d 28Η ανάρτηση της BMW 320d mHEV  αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος και είναι φτιαγμένη από αλουμίνιο για χαμηλότερο μη αναρτώμενο βάρος.

Η μεγάλη διαφοροποίηση της G20 σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα βρίσκεται στην χρήση των αμορτισέρ μεταβλητής σκληρότητας, που δίνουν ένα πρωτόγνωρο για BMW επίπεδο άνεσης και ποιότητα κύλισης.

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους και στους δύο άξονες και η κρεμαγιέρα  με την ηλεκτρική υποβοήθηση να προσφέρει ένα κύκλο στόφας ακτίνας 5,8 μέτρων.

Στην Πόλη

bmw 320d 34Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό (στην θέση comfort), ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού  χάρη στην μεταβλητής σχέσης κρεμαγιέρα.

Η εργονομία και κυρίως η ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις κάνει την κίνηση μέσα στην πόλη μια εύκολη υπόθεση και παρότι οι διαστάσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, η νέα 3αρα μοιάζει πιο μικρή και μαζεμένη από την προηγούμενη.

bmw 320d 31Οι αναρτήσεις καταπίνουν τις πολλές λακκούβες του Δ.Λ.Δ με εντυπωσιακή άνεση και παρά τους πανέμορφους τροχούς με τα ελαστικά χαμηλού προφίλ  225/45R18, ενώ η απίστευτη ηχομόνωση του πετρελαιοκινητήρα χαρίζει μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης.

Όσο δεν ζορίζεται υπερβολικά το αυτοκίνητο τίποτε δεν ακούγεται από τον χώρο του κινητήρα, ενώ χάρη στις υδραυλικές βάσεις του δεν περνά και κανένας κραδασμός από την λειτουργία του στην καμπίνα.

Και πάλι φαίνεται ότι οι μηχανικοί όταν θέλουν μπορούν να εκμηδενίσουν όλα τα μειονεκτήματα ενός κινητήρα-και εδώ στην 320d… ήθελαν πολύ!

bmw 320d 32Θεωρούσα δεδομένο ότι τίποτε δεν θα έτριζε στο κατεστραμμένο οδικό δίκτυο του Δήμου Διονύσου-και δεν διαψεύστηκα καθώς τίποτε στο εσωτερικό δεν έδειξε καμιά τάση για να τρίξει αυτή την δεκαετία που διανύουμε…

Η κατανάλωση σε ημιαστική χρήση θα πέσει εύκολα κάτω από 6,5 λίτρα, ενώ αν κινείστε συχνά στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να υπολογίζετε κάτι γύρω στα 6,7-7 λίτρα/100 χλμ.

Στον Αυτοκινητόδρομο

bmw 320d 20Εδώ που ίσως ο καλύτερος πετρελαιοκινητήρας του κόσμου αποδίδει τον καλύτερο του εαυτό, εδώ είναι και που το στιβαρό πλαίσιο της G20 συνεργάζεται με τον ιδανικότερο τρόπο αναδεικνύοντας την  BMW 320d mHEV όχι μόνο σαν έναν από τους οικονομικότερους ταξιδευτές, αλλά και σαν έναν από τους πιο άνετους!

Αυτό που με εντυπωσίασε στην 320d mHEV ήταν η άνεση της ανάρτησης και ο τρόπος που φιλτράριζε τον θόρυβο κύλισης των runflat ελαστικών που, όπως είναι γνωστό, κάνουν αρκετά περισσότερη φασαρία από τα συμβατικά.

Τόσο ο θόρυβος του κινητήρα, όσο και εκείνοι των ελαστικών και του αέρα μένουν έξω από την καμπίνα της BMW 320d mHEV  που θυμίζει σε ησυχία –αν δεν την ξεπερνά- εκείνη της σειράς 5!

bmw 320d 019Το αυτοκίνητο χωρίς να είναι σκληρό καταφέρνει να στρίβει με υψηλές ταχύτητες κάνοντας τις  παρατεταμένες στροφές να μοιάζουν με ευθείες και τις ανωμαλίες του οδοστρώματος να χάνονται μέσα στα εκπληκτικά αμορτισέρ δυο σταδίων.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 5,8 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 9 λίτρα/100 χλμ ακόμη και εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ..

Στις Στροφές

bmw 320d 24Η BMW 320d mHEV, μπορεί να μην είναι ένα σπορ αυτοκίνητο, όμως απαλλαγμένη από το βάρος της υβριδικής τεχνολογίας που με είχε ενοχλήσει στην 330e μεταμορφώνεται σε εκείνο το αυτοκίνητο που είχαν σχεδιάσει οι γερμανοί έχοντας στο μυαλό τους το «Ιταλικό παράδοξο» που έστω και οριακά είχε καταφέρει να τους ξεπεράσει με το μισό προϋπολογισμό εξέλιξης.

Οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων στην έκδοση Luxury Line δεν είναι ρυθμισμένες σε κάποιο extreme σετάρισμα αλλά καταφέρνουν να παρέχουν άνεση ελέγχοντας όμως ταυτόχρονα το καλοζυγισμένο  και στιβαρό αμάξωμα.

bmw 320d 23

Τα ελατήρια δεν είναι ιδιαιτέρα σκληρά όμως τα αμορτισέρ μεταβλητής σκληρότητας από ένα σημείο και μετά έχουν ισχυρή απόσβεση συμπίεσης –και ακόμη πιο ισχυρή απόσβεσης επαναφοράς και έτσι  σε συνδυασμό με τις διαφορετικής ενδοτικότητας αντιστρεπτικές (πιο ενδοτικές πίσω) κάνουν το 320d και να μην γέρνει στις στροφές άλλα και να είναι ταυτόχρονα ένα άνετο sedan με εκπληκτική ποιότητα κύλισης!

bmw 320d 014Ο δίλιτρος diesel έχει πάντα αρκετά αποθέματα δύναμης και ακόμη περισσότερα αποθέματα ροπής έτσι ώστε συνεργαζόμενος με το άψογο κιβώτιο ταχυτήτων να αναδεικνύουν ένα πλαίσιο που είναι φτιαγμένο για να διαχειρίζεται την σχεδόν δυόμισι φορές περισσότερη ισχύ της Μ3.

Το τιμόνι με την μεταβαλλόμενη σχέση στην κρεμαγιέρα απαιτεί έναν χρόνο προσαρμογής, αλλά μόλις ο οδηγός αρχίσει να μιλά την γλώσσα του το εμπιστεύεται και καταλαβαίνει με ακρίβεια τι συμβαίνει με τους μπροστινούς τροχούς μέσα στην στροφή.

Οδηγώντας με καθαρές γραμμές και την “ασπίδα” των ηλεκτρονικών τίποτε δεν πρόκειται να εκπλήξει τον οδηγό ακόμη και αν κινείται με ημιπαράλογες ταχύτητες.

Αν η οδήγηση γίνει πιο άτσαλη κάθε προσπάθεια μεταφοράς βάρους και αναστάτωσης του πίσω μέρους αντιμετωπίζεται με απάθεια και αποτελεσματικότητα από τα προνοητικά ηλεκτρονικά συστήματα.

Κλείνοντας τα ηλεκτρονικά στο πρώτο τους στάδιο και πιέζοντας ακόμη περισσότερο γρήγορα νοιώθεις στο τιμόνι ένα ελάφρωμα στους μπροστινούς τροχούς που ουσιαστικά αποτελεί ένα ορόσημο για τους δύο δρόμους που μπορείς να ακολουθήσεις.

Ο πρώτος δρόμος- ο άτολμος- οδηγεί σε μια ελαφρά υποστροφή που σταδιακά σβήνει και μετατρέπεται σε μια πλαγιολίσθηση που θα εξαφανιστεί εάν το πόδι φύγει από το γκάζι. Αν εκεί τρομάξει ο οδηγός και πατήσει φρένο τα ηλεκτρονικά θα τα φτιάξουν όλα!

Ο άλλος δρόμος μετά το ελάφρωμα του τιμονιού είναι να πατήσεις προοδευτικά το γκάζι για να διαπιστώσεις ότι το μπροστινό μέρος σπρώχνεται από το πίσω μέσα στην στροφή και ανακτά την πρόσφυση που νόμιζες ότι έχει χαθεί.

Από εκείνο το σημείο και μετά μικρές ποσότητες γκαζιού δημιουργούν μια πλαγιολίσθηση με τα τέσσερα, ενώ το τσαρούχωμα του γκαζιού με το ταυτόχρονο πλήρες κλείσιμο των ηλεκτρονικών επιτρέπει την μετατροπή της ροπής σε υπερστροφή ισχύος που θα κάψει αρκετό λάστιχο σε φουρκέτες ή στροφές με 2α ή 3η σχέση στο χειροκίνητο πρόγραμμα του κιβωτίου.

bmw 320d 25Σε σύγκριση  με την αντίστοιχη Giulia το τιμόνι της BMW μοιάζει πιο φλύαρο από εκείνο- το ακλόνητο- το ιταλικό, όμως τελικά αυτό μάλλον οφείλεται στην δυνατότητα που έχει το πλαίσιο να στρίψει μετά τα όρια των ηλεκτρονικών με την ευθύνη του οδηγού!

Με την BMW 320d mHEV μπορείς να απελευθερωθείς από τα ηλεκτρονικά και να διασκεδάσεις χωρίς εξαναγκασμούς και περιορισμούς.

Παρόλα αυτά χωρίς να είμαι απολύτως σίγουρη γιατί δεν είχα τα αυτοκίνητα το ένα δίπλα στο άλλο έχω την αίσθηση ότι η ιταλίδα θα ήταν πιο γρήγορη σε μια κλειστή χρονομετρημένη διαδρομή.

bmw 320d 26Δεν ξέρω γιατί πρέπει να συγκρίνω τα δύο αυτοκίνητα … είναι και τα δύο τόσο ίδια και ταυτόχρονα τόσο  διαφορετικά.

Ίσως να ήθελα να συνδυάσω την μεταφυσική έλξη προς την Ιταλίδα  με την απτή δυνατότητα για   διασκέδαση χωρίς τα ηλεκτρονικά που προσφέρει η Γερμανίδα.

Ίσως περίμενα τα πράγματα να ήταν ακριβώς ανάποδα, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι στην εμμονική επιλογή μου!

Συμπέρασμα

bmw 320d 02Αν λίγα χρόνια πριν μιλούσες για συναισθήματα που γεννιούνται οδηγώντας ένα αυτοκίνητο diesel  πολλοί θα γελούσαν…

Και όμως την ώρα που η ευρωπαϊκή νομοθεσία κυνηγά τους κινητήρες πετρελαίου, η BMW 320d mHEV δείχνει ότι όσα και να γράφουν οι ειδικοί για τον θάνατο τους, (…χθες, σήμερα ή αύριο-ανάλογα με το διαφημιστικό μπάτζετ που έχει καταβληθεί) οι πετρελαιοκινητήρες θα έχουν ακόμη όσο μέλλον, όσο ορίζουν οι κατασκευαστές τους -και όχι όσο θέλουν οι πολιτικοί.

Δεν υπάρχει πιο ασφαλές και άνετο αυτοκίνητο για να ταξιδέψεις μέχρι την Θεσσαλονίκη γρήγορα και οικονομικά-και με λογικά κριτήρια δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσει κάποιος ένα άλλο μοντέλο της 3 αρας εκτός από την 320d!

bmw 320d 010Δεν χρειάζεται να είναι πιο γρήγορη, ενώ δεν γίνεται να είναι πιο οικονομική. Είναι άνετη για τους επιβάτες και βάλσαμο για τον οδηγό!

Για την ελληνική-και όχι μόνο- πραγματικότητα αυτή εδώ είναι η καλύτερη 3αρα και η τιμή της που ξεκινά από τα €45,000 φυσικά απογειώνεται εάν έχετε ακριβό και ανοικονόμητο  γούστο…

Αν μπορείτε, μην το σκάφτεστε… αγοράστε την, πρόκειται γιa ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η υψηλή τιμή κτήσης –ειδικά για πλούσια εξοπλισμένες εκδόσεις.
  • Η ποιότητα στην αφή των πλαστικών της κεντρικής κονσόλας και το μικρό ντεπόζιτο των 40 λίτρων( μπορείτε να παραγγέλλετε 60αρι σαν έξτρα).

Θα Θυμάμαι

  • Τον καλύτερο πετρελαιοκινητήρα της αγοράς που είναι πανίσχυρος, δεν καεί, δεν μολύνει δεν ηχορυπαίνει και βγάζει την γλώσσα στην ηλεκτροκίνητη μανία!
  • Την ασφαλή, ρυθμίσιμη και διασκεδαστική συμπεριφορά στις στροφές. Α, να μην ξεχάσουμε και τους χώρους!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά