Saturday, October 1, 2022
HomeΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Alfa Romeo 147 1.6 TwinSpark - Veteran Car Test Drive

Alfa Romeo 147 1.6 TwinSpark – Veteran Car Test Drive

Η Alfa Romeo 147 1.6 TwinSpark ήταν ιταλική απάντηση στα “premium” γερμανικά BMW 1 και AUDI Α3. Μπορεί να βρίσκεται κοντά μας για αρκετά χρόνια -και η παρουσίαση της  αντικαταστάτριας Guliettta να την επισκιάζει, όμως όχι μόνο δεν έχει χάσει την φρεσκάδα της αλλά αντίθετα παραμένει μια όμορη ντίβα. Οι ρυτίδες δεν την κάνουν άσχημη, αλλά δείχνουν ότι η διαχρονική της ομορφία αντέχει στον χρόνο.

Εμφάνιση Σχεδιασμός

Η λεπτεπίλεπτη σιλουέτα της Alfa Romeo 147 1.6 TwinSpark είναι σκαλισμένη με πολλές καμπύλες δείχνοντας αμέσως την ευγενή καταγωγή της.

Το κόκκινο χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής είναι βαθύ σαν το χρώμα του αίματος των παθιασμένων ιταλών σχεδιαστών που την δημιούργησαν.

Οι μεγάλες 17αρες συμπληρώνουν την εικόνα της ιταλίδας ντίβας που δείχνει να πατά καλά στο έδαφος. Το λεπτό καπό με την τονισμένη μάσκα και τα αμυγδαλωτά φωτιστικά σώματα κάνουν ξεκάθαρό ότι αυτό το αυτοκίνητο είναι γένους θηλυκού- και όπως όλες οι Alfa Romeo 147 1.6 TwinSpark είναι φτιαγμένη για να σαγηνεύει την αντρική φαντασία. Από όπου και αν κοιτάξεις το αυτοκίνητο δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την διαχρονική ομορφιά του design του.

Όπως η συμπατριώτισσα της η Σοφία Λώρεν αποτελεί διαφήμιση της ιταλικής ομορφιάς κάνοντας οφθαλμοφανές ότι όσος καιρός και να περάσει εκείνη θα γοητεύει για πάντα!

Εσωτερικό Χώροι

Στο εσωτερικό της Alfa Romeo 147 1.6 TwinSpark η εικόνα ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με το κυματοειδές ταμπλό να κλέβει την παράσταση. Ο πίνακας οργάνων είναι ο κλασσικός Alfa Romeo και φυσικά είναι οδηγοκεντρικός παρέχοντας με ευκρίνεια και εργονομία όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται πείθουν τόσο το μάτι όσο και την αφή με την ποιότητα τους, όμως αφήνουν παράπονα με την συναρμογή τους- καθώς στο αυτοκίνητο της δοκιμής υπήρχαν αρκετοί τριγμοί από το ταμπλό, τις πόρτες και την οροφή.

Κατά τα αλλά τα μαλακά πλαστικά, οι δερμάτινες επενδύσεις των μπάκετ καθισμάτων και ο καλόγουστος σχεδιασμός την κεντρικής κονσόλας σε παρασύρουν σε έναν μοναδικό κόσμο σπορτίφ πολυτέλειας που συναρπάζει.

Σε αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό και η θέση οδήγησης που τοποθετεί τον οδηγό μέσα στο αυτοκίνητο πίσω από το πανέμορφο δερμάτινο τιμόνι με τα ενσωματωμένα χειριστήρια του ηχοσυστήματος.

Το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου της δοκιμής με την εξαιρετική απόδοση διαθέτει GPS, ενώ υπάρχει και ειδική υποδοχή για την τοποθέτηση κάρτας SIM για την απευθείας σύνδεση του με κινητή τηλεφωνία.

Το μόνο πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός πλήκτρων που σε συνδυασμό με τα πλήκτρα και τις ενδείξεις των χειριστηρίων του ηλεκτρονικού κλιματισμού δίνουν μια εικόνα συνωστισμού κάνοντας την χρήση του να απαιτεί αρκετή εξάσκηση.

Χαμηλά στην κονσόλα θα βρούμε το μοχλό των 5 ταχυτήτων τον οποίο δυστυχώς τον χαρακτηρίζουν η ασάφεια και οι μεγάλες διαδρομές.

Στο εσωτερικό θα χωρέσουν άνετα τέσσερις επιβάτες οι όποιοι μπορεί αρχικά να παραπονεθούν για την πρόσβαση στα πίσω καθίσματα, όμως τελικά θα μείνουν ικανοποιημένοι από τους διαθέσιμους χώρους.

Το σχετικά κάθετο και μικρό παρμπρίζ με ξένισε αρχικά αφού μου δημιούργησε μια αίσθηση παλαιότερου αυτοκινήτου, όμως η αλήθεια είναι ότι στην πράξη έτσι επιτυγχάνεται καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο χώρος των αποσκευών βρίσκεται στον μέσο όρο της κατηγορίας και θα βολέψει με άνεση τις ανάγκες για μικρής οικογένειας.

Κινητήρας/Μετάδοση

Ό γνωστός twinspark κινητήρας των 1,600 κ.εκ. με τους 120 ίππους και τον φανταστικό ήχο βρίσκει απέναντι του τα 1280 κιλά που ζυγίζει το σχετικά μεγάλο αμάξωμα (Μήκος: 4223 mm, Πλάτος: 1729 mm, Ύψος: 1442 mm, Μεταξόνιο: 2546 mm).

Ο κινητήρας είναι γραμμικός και τραβάει χωρίς ξεσπάσματα μέχρι τον διακριτικό κόφτη στις 7,100 σαλ(!), αλλά εκτός από το βάρος ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι το κιβώτιο ταχυτήτων!

Σε ότι αφορά το 5αρι κιβώτιο τώρα: δεν είναι μόνο η ασάφεια, οι μεγάλες διαδρομές και η λαστιχένια λειτουργία του μοχλού που ενοχλεί –γιατί αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται, αλλά η επιλογή της κλιμάκωσης των σχέσεων.

Μπορεί τα παλιά τα χρόνια οι φίλοι της εταιρείας παραδοσιακά να συγχωρούσαν την έλλειψη αίσθησης στον μοχλό ταχυτήτων, αλλά νομίζω ότι ούτε ο πιο βαμμένος Alfiστας να δεχόταν αδιαμαρτήρητα την κλιμάκωση..

Στην  Alfa Romeo 147 1.6 TwinSpark ενώ  η 1η και η 2α είναι αρκετά κοντές για να βοηθήσουν το βαρύ αυτοκίνητο στις εκκινήσεις, ξαφνικά η 3η γίνεται αφύσικά μακριά, ενώ η 4η και 5η παραμένουν πυκνά κοντά στην 3η.

Έτσι το αυτοκίνητο «κρεμάει» σε μια κλειστή διαδρομή και κάνει θόρυβο στο ταξίδι γιατί η 5η δεν είναι αρκετά μακριά. Πιο λάθος δεν γίνεται !

Η λύση θα ήταν φυσικά ένα 6αρι, ή έστω μια πιο πυκνή διάταξη από την 1η μέχρι την 4η σχέση και μετά 5η να έρχεται κάπως σαν ‘overdrive”. Τέλος πάντων ότι και να πω λίγο είναι… Το μοντέλο ολοκήρωσε την καρριέρα του και τίποτε άπο όλα αυτά δεν άλλαξε-δυστηχώς!

Σήμερα η ηλικία του αυτοκινήτου γίνεται εύκολα αντιληπτή ακόμα και από την υψηλή κατανάλωση του κινητήρα που κυμαίνεται γύρω στα 13 λίτρα στην πόλη- και πέφτει στα 10 στο ταξίδι.

Ανάρτηση-Φρένα

Η ανάρτηση είναι ανεξάρτητη γύρω –γύρω και σε συνδυασμό με τα σκληρά αμορτισέρ και τα φαρδιά 215/45/17 ελαστικά προδιαθέτουν τον οδηγό για το τι πρέπει να περιμένει από την οδήγηση της Alfa Romeo 147 1.6 TwinSpark.

Το τιμόνι έχει μια κοντή κρεμαγιέρα 2,2 στροφών και χαρίζει μια άριστη αίσθηση για το τι συμβαίνει με τους τροχούς της ντίβας.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι τροχοί δεν «κόβουν» πολύ και έτσι η μεγάλη ακτίνα στροφής των 12 μέτρων θα προβληματίσει στην οδήγηση μέσα στην πόλη. Τα φρένα αποτελούνται από 4 μεγάλους δίσκους (οι μπροστινοί είναι αεριζόμενοι) και ενώ εντυπωσιάζουν με τις προδιαγραφές τους, στην πράξη έχουν μέτρια αίσθηση και δύναμη.

Δεν προβληματίζουν σε καμία περίπτωση, όμως από μια Alfa Romeo θα περίμενα περισσότερα…

Στην Πόλη

Στην πόλη η Alfa Romeo 147 1.6 TwinSpark δεν βολεύεται και δείχνει με κάθε ευκαιρία ότι είναι φτιαγμένη για…Dolce Vitta! Η ακτίνα στροφής θα κάνει τις αναστροφές και το παρκάρισμα να μοιάζουν με δύσκολες ασκήσεις, ενώ παρά την ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση τα σκληρά αμορτισέρ σε συνδιασμό με τα χαμηλού προφίλ ελασστικά θα σας υποδείξουν και την παραμικρή ανωμαλία στις «βομβαρδισμένες» λεωφόρους των πόλεων μας.

Παράλληλα οι τριγμοί από το εσωτερικό και η δύσκολη πρόσβαση στο πίσω κάθισμα θα σας κάνουν να δυσανασχετήσετε αν έχετε οικογένεια.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Το 147 έχει φτιαχτεί για να ταξιδεύει- και πράγματι στον αυτοκινητόδρομο οι αναρτήσεις σχεδόν εξαφανίζουν κάθε υποψία κλίσης και υποστροφής και παραδίδουν μαθήματα ουδέτερης και ασφαλούς συμπεριφοράς σε γερμανούς –και μη.

Το άψογο τιμόνι συνεργάζεται άμεσα με τις αναρτήσεις και έτσι το αυτοκίνητο διατηρεί την κατευθυντικότητα του χωρίς να επηρεάζεται από τα φαρδιά ελαστικά.

Και ενώ τα πάντα σε ότι αφορά την συμπεριφορά του αυτοκινήτου συνηγορούν για να ανακηρυχτεί η Alfa Romeo 147 1.6 TwinSpark σαν ο απόλυτος ταξιδευτής της κατηγορίας, έρχεται ο συνήθης ύποπτος (το κιβώτιο ταχυτήτων)με την κοντή 5η που σε συνδυασμό με την ανεπαρκή ηχομόνωση του κινητήρα και της ανάρτησης καταστρέφει την εικόνα.

Ταξιδεύοντας με 140 χλμ/ω ο κινητήρας βουίζει στις σχεδόν 4,700 σαλ -και στην φασαρία που δημιουργεί προστίθεται ο θόρυβος από την κύλιση των τροχών στον δρόμο δίνοντας την αίσθηση στους επιβάτες ότι το αυτοκίνητο τρέχει αρκετά πιο γρήγορα από ότι κινείται στα αλήθεια.

Φυσικά ο οδηγός γνωρίζει ότι το αυτοκίνητο είναι σταθερό και ασφαλές, αλλά η φασαρία στο εσωτερικό της καμπίνας αλλά λέει στους επιβάτες.

Στρίβωντας

Όταν το αυτοκίνητο βγει στο επαρχιακό δίκτυο η ουδέτερη συμπεριφορά και η αμεσότητα των αντιδράσεων του στιβαρού πλαισίου στις στροφές εμπνέουν τον οδηγό να κινηθεί γρήγορα.

Η αίσθηση που έχει στο τιμόνι όσο ο δρόμος είναι κατηφορικός -όπου μπορείς να στηριχτείς όσο θέλεις στην ανθεκτικότητα των φρένων και η ρυθμίσιμη συμπεριφορά χαρίζουν αμέσως χαμογελά στο στόμα του οδηγού.

Τα φρένα μπορεί να μην με κέρδισαν με την αίσθηση και την δύναμή τους, αλλά σίγουρα είναι ακούραστα ακόμα και όταν πιεστούν πέρα από την λογική. Το πρόβλημα όταν προσπάθησα να κινηθώ γρήγορα πρόκυψε και πάλι (από πού αλλού?!) από το κιβώτιο ταχυτήτων που όπως προείπα παρουσιάζει ένα μεγάλο κενό στην κλιμάκωση μεταξύ της 2ης και της 3ης σχέσης καταστρέφοντας εντελώς την ροή στην οδήγηση σε σφικτές και κυρίως σε ανηφορικές διαδρομές.

Βγαίνεις από την στροφή με την 2α «σκασμένη» και με το που βάζεις 3η ο κινητήρας «κρεμάει» χαλώντας την διασκέδαση χωρίς δεύτερη κουβέντα….

Ξεπερνώντας αυτό το “θεματάκι” ειναι υπέροχος ο τρόπος που ρυθμίζει την γραμμή του πίσω μέρους με το γκάζι πριν και μέσα στην στροφή και αν δεν αφήσεις το γκάζι σε ανταμοίβει με ένα όμορφο παλιομοδιτικο πλασάρισμα που σήμερα πια δεν θα το βρείτε στα σύχρονα αυτοκίντα που απευθύνονται στους καθως πρέπει οδηγούς.

Το αυτοκίνητο¨πεθαίνει” για περισσότερη δύναμη ή έστω για μια πιο κοντή τρίτη σχέση που σίγουρα θα βάθαινε τα χαμόγελα στις αγαπημένες διαδρομές.

Συμπέρασμα

Η μοναδική εμφάνιση που συνδυάζεται με το υπέροχο κροτάλισμα του γνήσιου Alfa Romeo κινητήρα και η διαφορετικότητα του εσωτερικού design που δένει με τα ποιοτικά υλικά, υπερκαλύπτουν τις ρυτίδες που έχουν αρχίσει να χαράζονται στην όμορφη Ιταλίδα και σε προκαλούν να την ερωτευτείς.

Η ομορφιά όμως και η ποιότητα των υλικών έχουν το κόστος τους- το οποίο στην περίπτωση του αυτοκινήτου της δόκιμης αυτό ξεπερνούσε τα € 26,500, ενώ σήμερα μπορείτε να βρείτε μια Alfa Romeo 147 1.6 TwinSpark  από €2,000 μέχρι € 5,000 για άριστα παραδείγματα του 2009.

Η Alfa Romeo 147 1.6 TwinSpark  σίγουρα στοχεύει σε εκείνους που ερωτεύονται το όμορφο παρουσιαστικό της 147 και την ιστορία της Μιλανέζικής φίρμας. Και όπως όλοι ξέρουμε…όταν μιλά η καρδία η λογική πάντα περισσεύει!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το κιβώτιο ταχυτήτων και η ποιότητα συναρμογής.
  • Η μεγάλη κατανάλωση καυσίμων και ο αυξημένος θόρυβος στο εσωτερικό.

Θα θυμάμαι

  • Την γοητευτική εμφάνιση και την αίσθηση που δημιουργεί η ποιότητα των υλικών του εσωτερικού
  • Το ακριβές τιμόνι και την άμεση αντίδραση του αυτοκίνητου στις στροφές.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty