Friday, August 12, 2022
HomeΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Citroen C3 1.4 95 PS ΜΥ 2010-VeteranCar TestDrive

Citroen C3 1.4 95 PS ΜΥ 2010-VeteranCar TestDrive

Με την πρώτη κιόλας μάτια αντιλαμβάνεσαι την διαφορετική πορεία που χαράζει το Citroen C3 1.4 95 PS MY10 δεύτερης γενιάς-σε σχέση με τον προκάτοχο του.

Το ασχημόπαπο μεταμορφώθηκε σε κύκνο-και ενώ το αίμα νερό δεν γίνεται, το Citroen C3 δεύτερης γενιάς δείχνει πιο φρέσκο και ιδιαίτερα κομψό.

Εμφάνιση

Η ταυτότητα της Citroen γίνεται αμέσως αντιληπτή τόσο από το σήμα στην μάσκα όσο και από το κυρτό προφίλ του αμαξώματος που παραπέμπει στο παλιό μοντέλο.

Ωστόσο το «λυπημένο μουτράκι» του προηγούμενου μοντέλου έδωσε την θέση του σε μια πιο χαμογελαστή και αρρενωπή εμφάνιση.

Με το θαλασσί παστέλ χρώμα και τις πανέμορφες ζάντες το αυτοκίνητο της δοκιμής τραβούσε τα βλέμματα των περαστικών σαν μαγνήτης -και όχι άδικα!

Η θηλυκότητα που εξέπεμπαν οι καμπύλες του Citroen C3 της πρώτης  γενιάς συνδυαστήκαν με επιτυχία με την δυναμική εμπρός μάσκα και τα μεγάλα φωτιστικά σώματα και γεφύρωσαν τις προτιμήσεις και των δύο φύλλων.

Εσωτερικό/Χώροι

Πριν από πολλά-πολλά χρόνια το καθημερινό μου αυτοκίνητο ήταν ένα C3 1.1, το οποίο ενώ με εξυπηρετούσε αφάνταστα σε ότι αφορούσε τους προσφερόμενους χώρους για επιβάτες και αποσκευές, με απογοήτευε σε ότι αφορούσε την ποιότητα του εσωτερικού–και φυσικά την απόδοση του ανεμικού κινητήρα των 1,1 λίτρων.

Σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο το Citroen C3 1.4 95 PS MY10 θα έλεγα ότι έχει κάνει πολλά και μεγάλα βήματα εμπρός και κάνα-δύο μικρά βήματα πίσω σε ότι αφορά τα γενικά του χαρακτηριστικά.

Όπως συνηθίζω θα ξεκινήσω από αυτά που δεν με ευχαρίστησαν- έτσι για να γκρινιάξω και να ησυχάσω!

Το βασικό σημείο που θα ενοχλήσει όποιον είχε ζήσει το πρώτο μοντέλο και δοκιμάζει το Citroen C3 1.4 95 PS MY10, είναι το ότι πάρα την αύξηση του μήκους του αυτοκινήτου κατά 9 εκ, το εσωτερικό του είναι εμφανώς πιο στενάχωρο τόσο σε χώρο για τα γόνατα, όσο και –κυρίως- σε ότι άφορα τον διαθέσιμό χώρο για τους πίσω επιβάτες.

Η στιλάτη εμφάνιση του νέου μοντέλου με την χαμηλότερη σπορ οροφή έχει προφανές κόστος σε ότι αφορά το εσωτερικό ύψος της καμπίνας των επιβατών.

Στο πίσω κάθισμα είναι αδύνατον να χωρέσουν τα κεφάλια επιβατών με ύψος άνω του 1,80μ, ενώ ταυτόχρονα η αίσθηση που δημιουργείται σε αυτούς από τα μικρά πίσω παράθυρα, τον περιορισμένο χώρο για τα γόνατα και την μικρή γωνιά ανοίγματος των θυρών είναι μάλλον κλειστοφοβική.

Ο χώρος αποσκευών δεν έχει αυξηθεί εμφανώς σε σχέση με το παρελθόν και παραμένει απλά ικανοποιητικός, ενώ στο εσωτερικό δεν υπάρχουν θέσεις για μικροαντικείμενα και απουσιάζουν κάποιες γυναικείες λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα οι καθρέπτες στα αλεξήλια.

Με μια φράση με ενόχλησε ότι οι αυξημένες εξωτερικές διαστάσεις δεν έχουν μερικούς πόντους στην πρακτικότητα αντίκρισμα στους εσωτερικούς χώρους- κάτι που για μια πρωτοπόρο εταιρεία σαν την Citroen μοιάζει με βήματα προς τα πίσω.

Στον αντίποδα μεγάλα βήματα(ή μάλλον άλματα!) έχουν γίνει στην ποιότητα και την εμφάνιση του εσωτερικού!

Τα υλικά που έχουν επιλεχθεί είναι αρίστης ποιότητας ενώ η Citroen επιτέλους εγκαταλείπει την καινοτομία στην εργονομία και γράφει μια νέα σελίδα στην ιστορία της με αυτοκίνητα σαν το νέο C5 τα οποία απευθύνονται εργονομικά σε όλους τους οδηγούς.

Παράλληλα το εσωτερικό του Citroen C3 1.4 95 PS MY10 θα ευχαριστήσει και το πιο απαιτητικό γούστο σε ότι αφορά το design του-και ας έχει χάσει με την απουσία θηκών για μικροπράγματα και ποτηριών.

Ο πίνακας οργάνων με τα τρία ευανάγνωστα αναλογικά όργανα μπορεί να θυμίζει κάτι από C5 της εποχής, όμως το εξαιρετικής αισθητικής τιμόνι και η οθόνη πολλαπλών ενδείξεων στο κέντρο του ταμπλό κλέβουν την παράσταση.

Το έξτρα πανοραμικό παρμπρίζ προσφέρει άπλετο φως και μια αίσθηση ελευθερίας στους μπροστινούς επιβάτες. Τα καθίσματα στο αυτοκίνητο της δοκιμής ήταν ντυμένα με δέρμα και ενώ ήταν πολύ άνετα, η πλευρική στήριξη που προσφέρουν είναι μέτρια.

Κινητήρας/Μετάδοση

Ο κινητήρας προέρχεται από την BMW (ΜΙΝΙ) και με την χρήση εκκεντροφόρων μεταβλητού χρονισμού αποδίδει 95 γραμμικά άλογα.

Είναι ζωντανός και πολιτισμένος κινώντας το Citroen C3 1.4 95 PS MY10 σβέλτα και οικονομικά. Χωρίς να βάζει φωτιά στον δρόμο αποτελεί έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό κινητήρα.

Τα πετάλια είναι μαλακά, ο συμπλέκτης προοδευτικός και ανθεκτικός, ενώ ο μοχλός των ταχυτήτων(παραδοσιακά) έχει μια χαλαρή και ασαφή αίσθηση.

Το τιμόνι είναι λίγο πιο μαλακό από ότι θα ήθελα, όμως έχει αίσθηση και βοηθά στην οδήγηση στην πόλη χωρίς μεγάλες θυσίες όταν έρθουν οι στροφές.

Στην Πόλη

Στην πόλη το Citroen C3 1.4 95 PS MY10 κινείται με χαρακτηριστική άνεση την ώρα που η ανάρτηση εμφανίζεται λίγο πιο σφικτή από ότι στο προηγούμενο μοντέλο.

Σχεδιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα στην ανάρτηση με γόνατα Mcpherson μπροστά και άκαμπτο άξονα πίσω.

Περνά τις λακκούβες από τους κακοσυντηρημένους δρόμους του Διονύσου με “γαλλικό αέρα” φροντίζοντας να μεταφέρει τους επιβάτες μακριά από την νοσηρή καθημερινότητα τους.

Τα μαλακά ποδοστήρια και το κοφτερό τιμόνι(κύκλος στροφής 10,2μ) είναι σύμμαχοι του οδηγού στα στενά και στο παρκάρισμα, ενώ το πανοραμικό παρμπρίζ επιτρέπει στον οδηγό όταν βρίσκεται πρώτος στο φανάρι να βλέπει το πράσινο πριν από τις κόρνες των υπολοίπων οδηγών και χωρίς να πάθει κύφωση!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το Citroen C3 1.4 95 PS MY10 μαζεύει εύκολα χιλιόμετρα και η αυξημένη κατά 200% (..έτσι για να υπερβάλλουμε λίγο 😎 )-σε σχέση με προηγούμενο μοντέλο-ηχομόνωση συνδυάζεται με την βελτιωμένη αεροδυναμική (Cx0,30) κάνοντας το ταξίδι ήσυχό ακόμη και σε ταχύτητες που πλησιάζουν την τελική των 195 χλμ/ω.

Μια μικρή ανησυχία παρουσιάζεται στο τιμόνι όταν φυσά έντονος πλευρικός άνεμος, ή όταν προσπερνά κάποιο μεγάλο φορτηγό, η οποία κατά την γνώμη μου οφείλεται αποκλειστικά στην σχετικά μεγάλη πλαινή επιφάνεια.

Στις Στροφές

Σε δρόμους με γρήγορές στροφές το γονίδιο του γάλλου κατασκευαστή δίνει το παρόν βοηθούμενο φυσικά από τον άψογο γερμανικό κινητήρα.

Η δύναμη είναι αρκετή για να τραβήξει το αυτοκίνητο έξω από την στροφή, ενώ η διάρκεια του κινητήρα στις ψηλές στροφές βοηθά στο να γίνονται λιγότερες αλλαγές ταχυτήτων από τον ασαφή επιλογέα.

Το τιμόνι του Citroen C3 1.4 95 PS MY10 θέλει λίγη συνήθεια μέχρι να αποκωδικοποιήσει ο οδηγός ότι πίσω από την έντονη υποβοήθηση τελικά υπάρχει αίσθηση του δρόμου, αλλά τα φρένα με τα ταμπούρα στους πίσω τροχούς κουράζονται γρήγορα όταν ανεβούν οι ρυθμοί.

Οι κλίσεις στις γρήγορές στροφές είναι έντονες, αλλά για κάποιο.. γαλλικό λόγο το αυτοκίνητο δεν επηρεάζεται από αυτές και το Citroen C3 1.4 95 PS MY10 παραμένει ουδέτερο.

Προσοχή θέλει όταν ο πίσω άξονας συναντήσει κάποια εγκάρσια ανωμαλία μέσα στην στροφή γιατί ο πίσω άξονας τείνει να γίνεται άτσαλος, ειδικά όταν ο δρόμος γλιστρά.

Συμπέρασμα

Στην δύσκολή αλλά και εξαιρετικά δημοφιλή κατηγορία των μικρομεσαίων μςταχειρισμένων αυτοκινήτων δεκαετίας το Citroen C3 1.4 95 PS MY10 είναι ένα ποιοτικό μοντέλο με ασφαλή οδική συμπεριφορά και έναν κινητήρα διαμάντι που κάνει το νέο C3 μια πρόταση που θέτει υποψηφιότητα για το επόμενο σας μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Οι τιμές κυμαίνονται περίπου στις 6,000€ για πολύ καλά παραδείγματά, ενώ εκέινα που είναι λίγο πιο ταλαιπωρημένα μπορέι να πέσουν και μέχρι τις 4,000€.

Μια καλή ιδέα για μεταχερισμένοειδικά εαν συνδυαστέι με την εγκατάσταση συστήματος υγραερίου!

Το Citroen C3 1.4 95 PS MY10 είναι ιδανικό για τις καθημερινές σας μετακινήσεις μέσα και έξω από την πόλη-και κατά την ταπεινή μου γνώμη καταφέρνει σε σχέση με το μοντέλο που κυκλοφορεί σήμερα να είναι και αρκετά πιο όμορφο στο εξωτερικό του και πολύ πιο ποιοτικό στο εσωτερικό του.

Αν είχε και μεγαλύτερους χώρους…

Δεν με ευχαρίστησε

*Ο περιορισμένος χώρος στο πίσω κάθισμα και η έλλειψη χώρων για μικροπράγματα.

*Η έντονη υποβοήθηση στο τιμόνι, ο χαλαρός επιλογέας και η αντοχή των φρένων στην σκληρή χρήση.

Θα θυμάμαι

  • Το ποιοτικό και όμορφο εσωτερικό και το ξεχωριστό παστέλ χρώμα του αυτοκίνητου της δόκιμης.
  • Τον ζωντανό και οικονομικό κινητήρα.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty