Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Opel Corsa OPC 1.6 (+ Video) MY 2007-Veteran Car Test Drive

Opel Corsa OPC 1.6 (+ Video) MY 2007-Veteran Car Test Drive

Tο Opel Corsa OPC στηρίζεται στο γνωστό best seller της ελληνικής αγοράς αλλά έχει εξελιχθεί για “άλλα κόλπα” από το Opel Performance Center στην απαιτητική πίστα του Nurburgring – κάτι που φαίνεται εύκολα και από την εμφάνιση.

Όλα επάνω του μιλούν -και υπόσχονται ταχύτητα…

Εξωτερικό/Εμφάνιση

Οι φουσκωμένοι εμπρός και πίσω προφυλακτήρες με τα αεροδυναμικά βράγχια ψύξης ενώνονται αρμονικά με τα πλαϊνά μάρσπιε και τα φουσκωμένα φτερά φιλοξενώντας τους θηριώδεις-αλλά πανέμορφους- 17’’ αλουμινένιους τροχούς, ενώ η αεροτομή πάνω από την τρίτη πόρτα μαζί με τους αεροδυναμικούς καθρέπτες ολοκληρώνουν το προφίλ του αυτοκινήτου.

OPEL_CORSA_OPC_10Από μπροστά η εικόνα είναι εξίσου άγρια με τους μεγαλύτερους αεραγωγούς και μάσκα να αντιμετωπίζουν τις αυξημένες ανάγκες του αυτοκινήτου για ψύξη, ενώ ο φουσκωμένος μπροστινός προφυλακτήρας δένει αρμονικά με τα νικελένια πλαίσια των προβολέων ομίχλης.

Το πίσω μέρος του αυτοκινήτου είναι «όλα τα λεφτά» καθώς η ποδιά του πίσω προφυλακτήρα δημιουργεί έναν αεροδυναμικό διαχύτη(θυμίζει λίγο Renault Clio Sport) και φιλοξενεί ταυτόχρονα στο κέντρο του την άγρια τριγωνική εξάτμιση.

Το αισθητικό αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι αυτό που λέμε διακριτικό, αλλά ταιριάζει απόλυτα με τον χαρακτήρα του μικρού πυραύλου της Opel.

Με την πρώτη μάτια δείχνει όμορφο αλλά υπερβολικό, μα όταν το κοιτάξεις αφού το έχεις πρώτα οδηγήσει οφείλεις να δώσεις συγχαρητήρια στους σχεδιαστές για τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν η εμφάνιση να δένει τόσο αρμονικά με το ταμπεραμέντo και τον χαρακτήρα του Opel Corsa OPC.

Εσωτερικό /Χώροι

Στο εσωτερικό επικρατεί μια αντίστοιχη κατάσταση με τα βαθιά μπάκετ καθίσματα της Recaro να παρέχουν σχεδόν αγωνιστική πλευρική στήριξη και να κλέβουν αισθητικά την παράσταση.

Αμέσως μετά το μάτι θα πέσει στο φανταστικό σε μέγεθος, σχεδίαση και εμφάνιση δερμάτινο τιμόνι που περιλαμβάνει τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος (που όμως έχοντας τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος επάνω του, συχνά ο σταθμός που ακούς στο ραδιόφωνο αλλάζει αφου πατάς κατα λάθος κάποιο κουμπι και σε εκνευρίζει…) και στα όργανα του ταμπλό που είναι σφραγισμένα και αυτά όπως και το τιμόνι με το λογότυπο της OPC.

 

Τα φανταχτερά δακτυλίδια που πλαισιώνουν τους αεραγωγούς και η μπλέ ρίγα στην στεφάνη του τιμονιού δίνουν μια νεανική όψη στο εσωτερικό, αλλά προκαλούν τον πιο συντηρητικό παρατηρητή- εμένα δηλαδη!

Κατά τα άλλα το εργονομικό εσωτερικό παραμένει το ίδιο με το απλό μοντέλο παρέχοντας ικανοποιητικούς για την κατηγορία του αυτοκινήτου χώρους και ευκολίες.

Κινητήρας/Μετάδοση

Ο ισχυρός κινητήρας των 1600 κ.εκ με την βοήθεια ενός turbo αποδίδει 192 ίππους που επιταχύνουν το Opel Corsa OPC από στάση στα 100 km/h σε 7.2 δευτερόλεπτα και δίνουν μια τελική ταχύτητα που αγγίζει τα 225 km/h.

Η μέγιστη ροπή των 230 Nm, που μπορεί στιγμιαία να ξεπεράσει τα 260 Nm μέσω μιας λειτουργίας υπερπλήρωσης overboost, μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς με τη βοήθεια του στάνταρ εξατάχυτου κιβωτίου.

OPEL_CORSA_OPC_04Ο κινητήρας χαρακτηρίζεται από την γραμμική του λειτουργία και τα μεγάλα αποθέματα ροπής που διαθέτει.

Όταν το στροφόμετρο ξεπεράσει τις 1.800 σαλ κάθε πάτημα του πεντάλ του γκαζιού κολλάει τους επιβάτες στο κάθισμα τους.

Η αίσθηση της δύναμης γίνεται ακόμα πιο έντονη με την βοήθεια του κοντού κιβωτίου που εκμεταλλευόμενο τις συνολικά έξι ταχύτητες, έχει πολύ κοντές τις τρεις πρώτες σχέσεις.

Με αυτή την κλιμάκωση η δευτέρα στον κόφτη των 6.500 σαλ έχει 88 χιλιόμετρα στο κοντέρ και η τρίτη 130. Η έκτη είναι αρκετά μακριά(3.400σαλ 140 χιλιόμετρα /ω) και βοηθά στο ήσυχο ταξίδι.

Στην πράξη επιταχύνοντας με το γκάζι πατημένο στο πάτωμα η κτηνώδης ροπή του κινητήρα σε συνδυασμό με τις κόντες σχέσεις θα κάνουν τους μπροστινούς τροχούς να «κλωτσάνε» ακατάπαυστα στις τρεις πρώτες σχέσεις παρά το ESP που δουλεύει υπερωρίες!

Τα γρήγορα αυτοκίνητα θέλουν σεβασμό και γνώση και έτσι το να πούμε ότι θα πρέπει να ελέγχετε τις ορμές σας όταν οδηγείτε το OPC αποτελεί κάτι το αυτονόητο.

Να θυμάστε: Το Opel Corsa OPC «οργώνει» την άσφαλτο κατά την επιτάχυνση και εάν έχετε την αφέλεια να το πιέζετε όταν δεν πρέπει θα σας τρομάξει-και καλά θα σας κάνει! Τα όπλα δεν είναι παιχνίδια για παιδιά!

OPEL_CORSA_OPC_06Φρένα

Τα φρένα διαθέτουν εσωτερικά αεριζόμενα εμπρός δισκόφρενα 308 mm και δίσκους 264 mm πίσω με μπλε βαμμένες δαγκάνες φρένων που εξασφαλίζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στις μετρήσεις επιβράδυνσης.

Έχουν πολύ καλή αίσθηση είναι πανίσχυρα και δεν κουράζονται παρά μόνο σε κατηφορικές διαδρομές σε απόλυτα αντικοινωνικούς ρυθμούς.

Τιμόνι

Το τιμόνι είναι γρήγορο, αλλά έχει υπερβολική υποβοήθηση δίνοντας έτσι μια μέτρια αίσθηση του δρόμου.

Ειδικά στην θέση γύρω από την ευθεία έχει μια ασάφεια που οφείλεται σίγουρα στα φαρδιά λάστιχά και την σκληρή ανάρτηση.

Οδηγώντας όμως το αυτοκίνητο συνηθίζεις την ασάφεια αυτή και μετά από μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα παύει να σε ενοχλεί- εκτός και εάν βρέχει…

Εκεί τα πράγματα είναι δύσκολά και απαιτούν την προσοχή σας όπως συμβαίνει άλλωστε με κάθε δυνατό αυτοκίνητο.

Ανάρτηση

Η ανάρτηση δεν έχει να επιδείξει τίποτα το ιδιαίτερο σε ότι αφορά την σχεδίαση της(McPherson, ημιάκαμπτος), αλλά είναι τόσο καλά και σοφά ρυθμισμένη που εντυπωσιάζει στην πράξη.

Το αυτοκίνητο με την χαμηλωμένη κατά 10 χιλιοστά ανάρτηση και τις σκληρότερες αντιστρεπτικές ράβδους κάθεται με σιγουριά πάνω στους 17αρηδες τροχούς που φορούν τα φαρδιά 215/45.

Στην Πόλη

Μην έχετε αυταπάτες… το αυτοκίνητο είναι φτιαγμένο για να κινείται γρήγορα και είναι αρκετά σκληρό, απόλυτο και απότομο στην διαχείριση των «αστικών τάφρων», οπότε καλό θα ήταν να προετοιμασθείτε ψυχολογικά και σωματικά για δύσκολες στιγμές μέσα στην πόλη.

Οδηγώντας στο ΔΛΔ με το μικρό OPC πολλές φορές ράγισε η καρδία μου όταν οι πανάκριβοι τροχοί κοπανούσαν σε ανωμαλίες που αρχικά δεν μου γέμιζαν το μάτι, αλλά που η ανάρτηση του Opel Corsa OPC τις ανακάλυπτε με ευκολία.

Κάθε ανωμαλία καταγράφεται από τα μαλακά μόρια-και παρόλο που το εσωτερικό του αυτοκίνητου μοιάζει σκαλισμένο από ένα κομμάτι τίποτα δεν τρίζει- ο ήχος των πανάκριβων τροχών που σκάνε πάνω στις τριτοκοσμικές λακκούβες του “προνομιούχου”προαστίου ξεσκίζουν την ψυχή(και την τσέπη?) του ιδιοκτήτη.

Έτσι η οδήγηση στο Δημοτικό Λακκουβοδρόμιο Διονύσου μετατρέπεται σε ένα ατελείωτο σιρκουί- καθώς ο ταλαίπωρος ιδιοκτήτης κάνει συνεχόμενα ζικ-ζακ για να αποφύγει τις τρύπες των δρόμων- που με το OPC -γίνεται προφανές ότι είναι φτιαγμένοι με προδιαγραφές … Μπαγκλαντές.

Ευτυχώς οι ζάντες είναι φτιαγμένες από πολύ σκληρό κράμα αλουμινίου και δεν παρουσίασαν κανένα απολύτως πρόβλημα, οπότε το θέμα τελικά είναι καθαρά ψυχολογικό!

Δεν φταίει η σκληρή ανάρτηση του για τα χάλια των δρόμων μας, αλλά σίγουρα τα…αναδεικνύει!

Μέσα στην πόλη η κατανάλωση των 12 λίτρων είναι υψηλή αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν θα πειράξει τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου γιατί εκείνος θα ξέρει καλά ότι ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου συγχωρεί τις υπερβολές-ακόμα και όταν αυτές δεν βολεύουν την τσέπη του !

Ταξιδεύοντας

Στον αυτοκινητόδρομο το Corsa μεταμορφώνεται σε έναν χιλιομετροφάγο- και το μόνο που σκέφτεσαι οδηγώντας το είναι οι λέξεις: «απολαυστικό», «ταχύτατο» και «ασφαλές». Το αυτοκίνητο αυτό όμως έχει φτιαχτεί για άλλη χρήση …

Στρίβωντας /AKA: Yeah Baby 😉

Το Opel Corsa OPC έχει φτιαχτεί για να στρίβει! Το OPC είναι φαρμακευτική αγωγή για το άγχος που θα έπρεπε να συνταγογραφείται από ψυχίατρους…

Πάρτε ένα Opel Corsa OPC και πεταχτείτε μέχρι την Ριτσώνα, ή εάν δεν έχετε τον χρόνο κάντε μια Πεντέλη μαζί του μια έως δύο φορές την εβδομάδα (πριν το φαγητό) και η αγχολυτική του δράση θα σας κάνει να χαζογελάτε για την υπόλοιπη εβδομάδα!

Πρωταγωνιστής θα είναι σίγουρα ο κινητήρας. Έχει όση δύναμη χρειάζεται –και ακόμη περισσότερη- για να απογειώνει το αυτοκίνητο από στροφή σε στροφή. Τα δυνατά φρένα είναι πάντα εκεί για να σε προστατέψουν από την δύσκολη στιγμή και τα περιθώρια της πρόσφυσης είναι δύσκολο να εξαντληθούν.

OPEL_CORSA_OPC_05Μπορεί να μην έχει την ρυθμίσιμη συμπεριφορά ενός Clio Sport,αλλά ο δυνατός κινητήρας και η ουδέτερη συμπεριφορά του πλαισίου θα κάνουν το Corsa να κινείται σχεδόν το ίδιο γρήγορα με λιγότερη προσπάθεια από την πλευρά του οδηγού.

Η σκληρή ανάρτηση εδώ βρίσκει ρόλο της και συγχωρεί την σκληρή καθημερινότητα στην οποία σε έχει υποχρεώσει το μικρό OPEL.

Οι κλίσεις στις στροφές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ο πίσω άξονας δεν θα αναπηδήσει -σχεδόν- πουθενά και το γκάζι δίνει πάντα το παρόν για να τραβήξει το αυτοκίνητο προς την κατεύθυνση που στοχεύουν οι εμπρός τροχοί.

Φυσικά εάν δεν σεβαστείς την δύναμη του κινητήρα και αρχίσεις να πατάς παραπάνω γκάζι από αυτό που χρειάζεται εννοείται ότι θα παραχθούν απίστευτες ποσότητες υποστροφής ισχύος και πολύς -ακριβός -καπνός από τα λάστιχα.

Το πίσω μέρος είναι σχετικά ουδέτερο αλλά με τους κατάλληλους χειρισμούς δεν θα πει όχι στο να ανοίξει την πορεία του και να πλασαριστεί στην στροφή.

Σε ρυθμούς πίεσης το όργανο μέτρησης της κατανάλωσης έδειξε περίπου 16-18 λίτρα/ 100, αλλά χαλάλι του γιατί το αυτοκίνητο αυτό αξίζει κάθε σταγόνα που καεί!

Συμπέρασμα

Για να απολαύσεις τόσα γκάζια σε ένα καινούριο Super Mini και να νοίωσεις τόσο γνήσια αντικοινωνικός σε μια ηλεκτροκινούμενη καθώς πρέπει κοινωνία, θα πρέπει να αποχωριστείς τα υπερβολικά χρήματα που κοστίζει το απόλυτο MINI Cooper JCW, καθώς τα αντίστοιχων επιδόσεων Hyundai i20N και Fiesta ST είναι τόσο καλοστημένα που μπορούν να διαχειριστούν την δυναμή των 200 + ίππων και εμφανίζονται λογικά!

Ναι, στο Opel Corsa OPC η δύναμη του κινητηρα ξεχειλίζει από παντού, η καταναλώση είναι υπερβολίκή, η ανάρτηση είναι σκληρή και μεγάλοης διαμέτρου τροχοί κοπανάνε στις λακούβες, οι χώροι χαρακτηρίζονται με τα σημερινά δεδομένα “κάτω του μετρίου”, ενώ και σαν μεταχειρισμένο13 ετών είναι σίγουρο ότι έχει “ξεθυμάνει” τις ορέξεις πολλών τρελών πριν από εσάς-οπότε θα πρέπει να ετοιμαστείτε και για τις αναμενόμενες ζημίες που προκύπτουν από την συνταγογραφούμενη χρήση!

Όμως σήμερα με τιμές που κυμαίνονται από €6-8000 το Corsa OPC εξακολουθεί να είναι το απόλυτο μεταχειρισμένο για όσους ψάχνουν ένα εντελώς παράλογο Rocketrmini με τα εντελώς ανωριμα κριτήρια που αγαπάμε.

Ως εκ τούτου το Opel Corsa OPC προτίνεται ανυπερθέτως από αυτή την σελίδα!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση

 

Ισμήνη Φαμπιάτου

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ασάφεια του τιμονιού όταν το αυτοκίνητο κινείται στην ευθεία.
  • Το «ψάρεμα» του τιμονιού στην έντονη επιτάχυνση (κάτι που όμως είναι ευχαρίστως αναμενόμενο).

Θα θυμάμαι

  • Την ροπή, την γραμμικότητα του κινητήρα και τα δυνατά φρένα.
  • Οι χώροι και το πανέμορφο Design.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο