Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔοκιμεςBMW 420i Convertible Δοκιμή / Test drive

BMW 420i Convertible Δοκιμή / Test drive

H BMW 420i Convertible ξυπνά άλλες εποχές, τότε που οι άνθρωποι νοιώθοντας ότι δεν έχουν τίποτε να κρύψουν τραγουδούσαν «πάντα ονειρευόμουνα ένα ανοιχτό αμάξι»…

Οι καιροί έχουν αλλάξει και καθώς το εύρος του κοινωνικού μας κύκλου περιορίζεται λόγω των συνθηκών και της ηλεκτρονικής κουλτούρας, το να ζεις με ένα αυτοκίνητο που αφήνει την ιδιωτικότητα εκτεθειμένη στα βλέμματα των περαστικών, αρχικά να ξενίζει..

Για να έχεις ένα ανοιχτό αυτοκίνητο σήμερα μάλλον πρέπει να βρίσκεσαι σε ένα από τα δύο άκρα-και ή να είσαι «ψωνάρα», ή να τα έχεις βρει τόσο πολύ με τον εαυτό σου που να απολαμβάνεις την οδήγηση με ένα ανοιχτό αυτοκίνητο αδιαφορώντας για το τι μπορεί να σκεφτούν οι γύρω σου.

Και στις δύο περιπτώσεις-για διαφορετικούς λόγους, η οδήγηση ενός cabrio είναι μια ιδιαίτερη απόλαυση που προσπαθεί να πλησιάσει ακόμη και εκείνη της μοτοσικλέτας…

Όλες αυτές οι σκέψεις πέρασαν σε δεύτερο πλάνο όταν ήρθε η στιγμή να οδηγήσω της BMW 420i Convertible, η οποία ακόμη και με την οροφή κλειστή προκαλεί με τις αναλογίες που προκύπτουν από το μακρύ καπό και την χαμηλή υφασμάτινη οροφή που φωνάζει από μακριά ότι αυτή η BMW διαφέρει!

Δεν υπάρχει τίποτε πιο υποκειμενικό από την εμφάνιση, όμως εδώ θα πρέπει να θυμηθώ ότι την εποχή του Chris Bangle η BMW αποδεδείχθηκε ότι ήταν σχεδιαστικά  πιο μπροστά και να προκαλεί με τον σχεδιασμό των αυτοκινήτων της –κάτι που βέβαια τότε δεν εκτιμήθηκε, ξεσηκώνοντας θύελλα σχολίων όπως συμβαίνει και σήμερα με την ευμεγέθη μάσκα της 4αρας αλλά και της Μ3.

Και όμως, αν πάρετε σήμερα μια 5αρα του 2004(Ε60) θα διαπιστώσετε ότι σχεδιαστικά είναι πιο ενδιαφέρουσα από ότι το μοντέλο του 2010 (F10) που σχεδιάστηκε μετά την εξέγερση που προκάλεσε η σχολή Chris Bangle στους οπαδούς του βαυαρικού εργοστασίου.

Πιστεύω ότι η Ε60 ήταν πιο μπροστά από την εποχή της και ότι μάλλον εμείς, τότε, δεν ήμασταν έτοιμοι να την καταλάβουμε!

Μήπως συμβαίνει κάτι παρόμοιο με την νέα σχεδιαστική σχολή της BMW, που με αιχμή του δόρατος την μεγάλη μάσκα, προκαλεί και πάλι γεννώντας σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα που θυμίζουν την δεκαετία 2000-2010?

Είναι η μάσκα της 4αρας φτιαγμένη για απλά για να προκαλεί, ή μήπως εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς?

Τα πάντα… μια Μάσκα!

Προλαβαίνω όλους όσους θα σχολιάσουν το προφανές επαναλαμβάνοντας αυτό που είχα γράψει πριν περίπου δύο χρόνια, ότι δηλαδή καταλαβαίνω πως η νέα υπερμεγέθης μάσκα ξενίζει τους περισσοτέρους, όμως προσωπικά νοιώθω ότι απλά τονίζει ένα  ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της BMW, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί αεροδυναμικούς και μηχανολογικούς σκοπούς.

Η νεφροειδής μάσκα όταν είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 1933 στην BMW 303 είχε ακόμη πιο μεγάλες διαστάσεις φροντίζοντας ταυτόχρονα τόσο για την ψύξη του εξακύλινδρου σε σειρά κινητήρα της όσο και για την αεροδυναμική του αυτοκινήτου καθώς οι κυψέλες της ήταν πολύ μικρές σε διάμετρο διοχετεύοντας με αυτό το τέχνασμα το μεγαλύτερο μέρος του αέρα προς το πίσω μέρος του αμαξώματος .

Ωστόσο, η μεγάλη γρίλια είχε επιτρέψει τότε  την μετατόπιση του ψυγείου προς τα μπροστά-ακριβώς πίσω από την μάσκα-και έτσι παρά τις πολύ μικρές κυψέλες ο περιορισμένης ροής αέρας που έφτανε σε αυτό επαρκούσε για την ψύξη του μεγάλου μοτέρ.

Και ενώ η νεφροειδής μάσκα άρεσε στον κόσμο και καθιερώθηκε από τότε ως σήμα κατατεθέν της εταιρείας, το απόλυτο σχήμα, το μέγεθος αλλά και η απόσταση της από  το ψυγείο μεταβαλλόταν διαρκώς προκειμένου εναρμονίζεται με το μοντέλο που την φιλοξενούσε και την μόδας της κάθε εποχής.

Στα σχεδόν 90 χρόνια που πέρασαν αυτή η μάσκα υπήρξε μεγάλη ή μικρή, στρογγυλεμένη ή με γωνίες, με μεγάλες γρίλιες ή «ταπωμένη» στα ηλεκτρικά μοντέλα, αλλά πάντα ήταν  «νεφροειδής» χαρακτηρίζοντας τις BMW, όπως το αστέρι χαρακτηρίζει τον «εχθρό από την Στουτγάρδη».

Η νέα μεγάλη μάσκα που έχει η BMW 420i Convertible επέτρεψε στο ψυγείο να έρθει πιο μπροστά, κοντά στην μάσκα και πιο μακριά από τον κινητήρα, καταφέρνοντας έτσι και να είναι πιο εκτεθειμένο στην ροή του φρέσκου αέρα, ενώ επειδή είναι τοποθετημένο μακριά από τον κινητήρα επιτρέπει στην θερμότητα να  φύγει από την υποπίεση που δημιουργείται στο κάτω μέρος χωρίς να επιβαρύνει τον χώρο του κινητήρα.

Έτσι το ψυγείο μπορεί να γίνει μικρότερο σε επιφάνεια αφού ψύχεται καλύτερα, ενώ χάρη στις ηλεκτρικά ρυθμιζόμενες γρίλιες  τελικά αυτό βοηθά και στην αεροδυναμική  που όπως γνωρίζουμε στην 4αρα βρίσκεται κοντά στο Cx 0.22.

Σε ότι αφορά την εμφάνιση τώρα,  η μεγάλη μάσκα στην 4αρα ξενίζει και προκαλεί όχι από το απόλυτο μέγεθος της- που δεν είναι μεγαλύτερο από εκείνη ενός αντιστοίχου Audi, αλλά μάλλον από το γεγονός ότι τελικά δεν ακολουθεί τους «σχεδιαστικούς νόμους» που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε μια BMW.

Βλέπετε, από την ημέρα που παρουσιάστηκε η νεφροειδής μάσκα της BMW πάντα αυτή βρισκόταν πάνω από το επίπεδο του προφυλακτήρα, δηλαδή ήταν κάτι που βρισκόταν στο νοητό «επάνω μέρος» μιας BMW.

Στην BMW 420i Convertible –και στην Μ3- το τμήμα της νεφροειδούς μάσκας που βρίσκεται στο επάνω μέρος του αυτοκινήτου μοιάζει να καθρεπτίζεται κάτω από τον προφυλακτήρα-που απουσιάζει-δημιουργώντας μια οπτική αντανάκλαση που επεκτείνεται και στο κάτω μέρος… εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει μια κλειστή ποδιά ή αεραγωγοί με παραλληλόγραμμο σχήμα..

Αυτό έχουμε μάθει να βλέπουμε 90 χρόνια τώρα…

Η συμμετρία του συμβόλου της BMW το οποίο επεκτείνεται κάτω από το νοητό ύψος του προφυλακτήρα –και που  δεν είχε συμβεί σε κανένα άλλο μοντέλο μέχρι σήμερα, είναι αυτό το κάτι που μας ξενίζει στην 4αρα –και είναι και λόγος που η νέα μάσκα δείχνει καλύτερα όταν τοποθετηθεί  η πινακίδα κυκλοφορίας, αφού έστω και έτσι ορίζει ένα διακριτό σημείο σχεδιαστικής  ισορροπίας.

Έχοντας πει όλα αυτά, τελικά εμένα βλέποντας την  από κοντά το αισθητικό αποτέλεσμα της μάσκας μου αρέσει επειδή είναι τολμηρό και ταυτόχρονα λειτουργικό!

O Batman, o Spiderman, o Superman και η BMW…όλοι χρειάζονται μια μάσκα για να ξεχωρίσουν!

Περί ορέξεως…

Εμφάνιση 

H BMW 420i Convertible πάντως, με τις προκλητικές αναλογίες της δείχνει εντυπωσιακή είτε είναι ανοιχτή η οροφή, είτε είναι κλειστή.

Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο με την οροφή κλειστή καθώς  τονίζει περισσότερο τον σπορ σχεδιασμό του αμαξώματος, όμως όπως είπαμε αν είχαμε όλοι το ίδιο γούστο θα υπήρχε ένα μόνο αυτοκίνητο!

H BMW 420i Convertible είναι ένα πολύ μεγάλο αυτοκίνητο καθώς είναι 60mm μακρύτερη από την 3αρα G20 φτάνοντας τα 4.768mm, 28mm φαρδύτερη- φτάνοντας τα 1.852 mm και κατά 68 mm χαμηλότερη, δηλαδή 1.442 mm. Πρόκειται δηλαδή για ένα πολύ μακρύ, φαρδύ και χαμηλό  αυτοκίνητο που εντυπωσιάζει όπως κα να το δεις.

Το μεταξόνιο των 2.851 mm και τα αυξημένα μετατρόχια, έχουν άμεση και θετική επίδραση στο «πάτημα» του αυτοκινήτου, ωστόσο οι εσωτερικοί χώροι όπως θα δούμε επηρεάζονται από τους μηχανισμούς  κίνησης και αποθήκευσης  της οροφής που είναι εξαιρετικά ογκώδης.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η BMW στην 420i Convertible εγκατέλειψε την σκληρή αναδιπλούμενη οροφή του παρελθόντος αντικαθιστώντας την με υφασμάτινη στοχεύοντας κυρίως στην κατά 40% μείωση του βάρους της οροφής και των μηχανισμών.

Σε ότι αφορά την εμφάνιση η ποιοτική υφασμάτινη οροφή δίνει μια υπεροχή κλασσική όψη στο αυτοκίνητο, ενώ και λειτουργικά είναι πολύ αποτελεσματική καθώς μεσα μια περιπλοκή διαδικασία που διαρκεί περίπου 20 δευτερόλεπτα ανοίγει και κλείνει ακόμη και όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει ( το δοκίμασα μέχρι τα 30 χλμ/ω).

Με την οροφή ανοιχτή το αυτοκίνητο αποκαλύπτει τους επιβάτες του στην φύση, όμως οι όμορφές σπορ αναλογίες του αμαξώματος  διαταράσσονται καθώς το πίσω μέρος μοιάζει να είναι  μακρύτερο  από το μπροστινό καθώς ο μοναδικός «άξονας οπτικής ισορροπίας» είναι η κολώνα του μπροστινού παρμπρίζ.

Το καπό είναι εξαιρετικά χαμηλό και μακρύ, ενώ χάρη στο μικρό πρόβολο μπροστά γίνεται έκδηλη η διαμήκης τοποθέτηση του κινητήρα και η πισωκίνητη αρχιτεκτονική της BMW 420i Convertible.

Συμπληρωματικά στην μάσκα το μάτι θα πέσει στα πανέμορφα φωτιστικά σώματα που φιλοξενούν προβολείς τεχνολογίας BMW Laser (με ακτίνα φωτισμού που φτάνει τα 530 μέτρα!!!) και κυρίως στους πραγματικούς αεραγωγούς που φροντίζουν  για την ψύξη των φρένων και του κινητήρα και αποζημιώνουν με το παραπάνω την αισθητική μου.

Οι πανέμορφοι αλουμινένιοι τροχοί των 19’’ έχουν ελαστικά με διαστάσεις  255/35R19 πίσω και 225/40R19 μπροστά και γεμίζουν αισθητικά τους θόλους με τον καλύτερο τρόπο.

Το πίσω τμήμα του πορτμπαγκάζ είναι δυσανάλογα κοντό, δίνοντας τις σωστές  coupe αναλογίες με την  τρισδιάστατη πίσω όψη, τα ανάγλυφα φωτιστικά σώματα LED και τις διπλές εξατμίσεις που είναι εκατέρωθεν τοποθετημένες στα άκρα του πολυεπίπεδου προφυλακτήρα να  κάνουν την BMW 420i Convertible όχι μόνο να δείχνει ότι κινείται ακόμη και όταν είναι σταματημένη, αλλά και να θυμίζει έντονα την σειρά 6!

Φυσικά, οι μεγάλες διαστάσεις , οι απαραίτητες ενισχύσεις του πλήρως ανοιχτού αμαξώματος και ο μηχανισμός τους οροφής κάνουν την 420 να ζυγίζει 1785 κιλά άδεια, παρότι το  καπό και τα εμπρός φτερά είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο μειώνοντας το βάρος κατά 15 kg,

Η εμφάνιση λοιπόν έχει δύο όψεις –την ανοιχτή και την κλειστή-και ενώ μια από τις δύο μορφές μου αρέσει πάρα πολύ, η άλλη δεν καταφέρνει να με εντυπωσιάσει  παρά το κόστος που έχει σε βάρος, χρήμα, χώρους και πολυπλοκότητα…

Μια «απλή» 420i σίγουρα θα ήταν πιο πολύ του δικού μου γούστου, αλλά σίγουρα δεν εντυπωσιάζει τόσο τον κοινωνικό περίγυρο και την πιτσιρικαρία που όταν παρκάρεις μαζεύεται κοιτάζοντας με ανοιχτό το στόμα γύρω από το αυτοκίνητο και ζουζουνίζοντας με θαυμασμό σαν τις μέλισσες στην μαρμελάδα του καλοκαιρινού πρωινού μας.

Για κάποιους αυτό έχει αξία, ενώ για τους άλλους χαλάει λίγο την ευχαρίστηση της βόλτας.

Εσωτερικό

Η BMW 420i Convertible είναι ένα αυτοκίνητο κορυφαίας ποιότητας και υλικών, κάτι που φαίνεται πριν μπεις στο εσωτερικό από την υφασμάτινη οροφή με την άριστη ηχομόνωση και θερμομόνωση.

Ανοίγοντας την πόρτα δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την εικόνα της πολυτέλειας που εκπέμπουν η ποιότητα των υλικών, ο σχεδιασμός και η άνεση του χώρου που σε περιβάλλει, ενώ η μυρωδιά των ποιοτικών δερμάτινών καθισμάτων κερδίζουν την όσφρηση.

Ασχέτως από το εάν η οροφή είναι ανοιχτή ή κλειστή, η πόρτα κλείνει με ένα βαρύγδουπο ήχο με την βοήθεια των χωρίς πλαίσιο  παραθύρων που ανοίγουν ελάχιστα όταν η οροφή είναι κλειστή για να διευκολύνουν την διαδικασία.

Στο εσωτερικό… όραση, αφή και όσφρηση κάνουν υπερωρίες γεμίζοντας τον εγκέφαλο με ευχάριστα μηνύματα-που μας είναι γνωστά έτσι και αλλιώς με την λέξη πολυτέλεια!

Το σπορ δερμάτινο τιμόνι με τις μαύρες ραφές δεν σε αφήνει να βγάλεις τα χέρια σου από πάνω του αφού σου δίνει και την δυνατότητα να ανεβοκατεβάζεις ταχύτητες χρησιμοποιώντας τους μοχλοδιακόπτες με τις άκρες των δακτύλων σου.

Εννοείται ότι διαθέτει πλήκτρα για τον χειρισμό όλων των συστημάτων… ωστόσο θα προτιμούσα τα paddles να μην περιστρέφονται μαζί με το τιμόνι και να είναι σταθερά πάνω στην κολώνα όπως συμβαίνει στην Alfa Romeo Giulia.

Το ταμπλό και οι πόρτες είναι ντυμένα με κορυφαίας ποιότητας χορταστικά μαλακά πλαστικά στο καφέ χρώμα των δερμάτινων  καθισμάτων, ενώ  όπου και αν κοιτάξεις η ποιότητα των υλικών σε πείθει ότι βρίσκεσαι σε ένα αυτοκίνητο που κοστίζει πάνω από €75.000!( Βασική έκδοση από €67.300).

Πάντως σε μια άσκηση αντιθέσεων το εσωτερικό χαρακτηρίζεται  από τις μινιμαλιστικές τάσεις της εποχής που απαιτούν όσο το δυνατόν λιγότερους διακόπτες και ταυτόχρονα πολλά «μπλιμπλίκια», τονίζοντας όμως τον χαρακτηριστικό οδηγοκεντρικό σχεδιασμό του ταμπλό και την κλασική εργονομία που θα περίμενε κανείς από μια BMW.

Οι λεπτομέρειες από πραγματικό φύλλο αλουμινίου και με ένα ποιοτικό κομμάτι λάκκας που διατρέχει όλο το ταμπλό και να φτάνει μέχρι τις πόρτες, είναι και  αυτό μέσα στην λογική της αντίθεσης που δημιουργούν τα γνήσια υλικά με τις μεγάλες οθόνες και τις προσφερόμενες τεχνολογίες.

Ο πίνακας οργάνων είναι πλέον ψηφιακός και αποτελείται από μια οθόνη LCD 12,5’’ που αλλάζει την γραφική της απεικόνιση ανάλογα με το πρόγραμμα λειτουργιάς (Sport, Normal, Comfort,) που επιλέγει ο οδηγός.

Ο νέος ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι μοντέρνος και παρέχει πολλές πληροφορίες με ευανάγνωστο τρόπο, όμως δεν μπορώ να δεχτώ σε μια BMW ένα στροφόμετρο που να «γεμίζει» από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Η λογική πίσω από την επιλογή αυτή είναι φυσικά ότι μείνει όσο το δυνατόν περισσότερος χώρος στο κέντρο της οθόνης για τις ενδείξεις του συστήματος πλοήγησης-ωστόσο σε μια BMW το στροφόμετρο είναι παραδοσιακά στρόγγυλο- και γεμίζει από αριστερά προς τα δεξιά.

Αυτό το νέο φαινόμενο το συναντάμε και σε άλλα μοντέλα της BMW, αλλά για μια εταιρεία που επιμένει στην χαρά της πίσω κίνησης, αυτού του είδους οι καινοτομίες στην βασικότερη ένδειξη του ταμπλό αποτελούν για εμένα μεγάλο φάουλ.

Ίσως πάλι να έχω μεγαλώσει και να έχω αρχίσει να αποκτώ παραξενιές και εμμονές!

Aν με διαβάζει κάνεις εκεί στην Γερμανία ( …που σιγά μην με διαβάζει!) σας παρακαλώ- πολύ όμως 😉 , φτιάξτε τα γραφικά του πίνακα οργάνων έτσι ώστε να θυμίζουν BMW..

Please δηλαδής!

Το σύστημα πλοήγησης βρίσκεται “ημι-αιωρούμενο” στην κορυφή της κονσόλας και στην έκδοση M Style συνεργάζεται με μια έγχρωμη οθόνη 10,5 ιντσών που έχει την πιο άμεση απόκριση και την πιο εύκολη χρήση από όλα τα ανάλογα συστήματα που έχω συναντήσει σε αλλά αυτοκίνητα.

Χαμηλότερα υπάρχει η κονσόλα με τα χειριστήρια ρύθμισης του διζωνικού κλιματισμού και χαμηλότερα θα βρείτε ένα ντουλάπι που περιέχει θήκες για τους καφέδες σας και μια θήκη για την επαγωγική φόρτιση του κινητού σας (… αν έχετε τέτοιο κινητό)!

Πιο πίσω από τον χαρακτηριστικό επιλογέα και τα γνωστά προγράμματα επιλογής λειτουργίας του κίνητρα βρίσκονται τα πλήκτρα που ενεργοποιούν την λειτουργία της οροφής.

Εφόσον οδηγείς μέχρι τα 50 χλμ/ω και πατάς το πλήκτρο διαρκώς η οροφή ανοίγει και κλείνει ταχύτατα και χωρίς να ενοχλεί κανέναν από τους επιβάτες.

Χώροι/Άνεση

H BMW 420i Convertible είναι ένα χαμηλό αυτοκίνητο και έτσι όταν η χαμηλή οροφή είναι κλειστή η είσοδος στο εσωτερικό απαιτεί κάποια προσπάθεια και αρκετό σκύψιμό.

Ωστόσο, η είσοδος στο εσωτερικό για τους μπροστινούς επιβάτες μετατρέπεται σε απόλαυση όταν η οροφή είναι ανοιχτή , κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για τους πίσω επιβάτες που θα πρέπει να περιμένουν την αργή λειτουργία ανάκλησης του καθίσματος να ολοκληρώσει την διαδικασία της, για να καθίσουν σε ένα στενό και χαμηλοτάβανο πίσω κάθισμα.

Οι αυστηρά δύο πίσω επιβάτες θα δυσκολευτούν για να βολέψουν και τα γόνατα τους, ενώ όταν η οροφή είναι ανοιχτή ο αέρα θα τους ταλαιπωρήσει τα αυτιά και την κόμη.

Στα μπροστινά δερμάτινα και θερμαινόμενη καθίσματα πάντως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική….

Τα καθίσματα είναι φαρδιά και άνετα με μια αφράτη δερματίνη επένδυση-και καθώς ρυθμίζονται με κάθε πιθανό τρόπο αγκαλιάζουν το σώμα των επιβατών προσφέροντας πολύ καλή πλευρική στήριξη στις στροφές.

Στο επάνω μέρος είναι φαρδιά και διαθέτουν έναν αεραγωγό που φέρνει ζεστό αέρα στο σβέρκο των επιβατών κάνοντας την ανοιχτή οδήγηση απολαυστική ακόμη και τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα.

Ο χώρος αποσκευών καθώς φιλοξενεί την οροφή έχει γίνει αρκετά πιο μικρός ς και κυμαίνεται ανάλογα από την θέση της οροφής μεταξύ 300-385 lt (αντί 480 λίτρα), ενώ  και το άνοιγμα της πόρτας του πορτμπαγκάζ είναι ιδιαίτερα στενό και δύσχρηστο.

Κινητήρας

Η BMW 420i Convertible εξοπλίζεται με τον γνωστό 2λιτρο τετρακύλινδρο κινητήρα που βρίσκουμε και στην 320i, ο οποίος με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας αποδίδει 184 ίππους και 300 Nm ροπής στην περιοχή μεταξύ 1.350 και 4.250 σαλ.

Είναι τοποθετημένος πίσω από τον νοητό άξονα των  θόλων της μπροστινής ανάρτησης  συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην διαμόρφωση της απόλυτης κατανομής βάρους εμπρός- πίσω στο 50-50!

Το Steptronic των 8 σχέσεων με μετατροπέα ροπής το έχουμε γνωρίσει σε πολλά μοντέλα της εταιρείας και διακρίνεται για τις ανεπαίσθητες αλλαγές, την αμεσότητα στην μεταφορά δύναμης και τον απόλυτα σωστό προγραμματισμό των ηλεκτρονικών σε ότι αφορά την επιλογή σχέσεων.

Φυσικά η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς σε ένα ελεύθερο διαφορικό-θα προτιμούσαμε να ήταν ελεγχόμενης ολίσθησης(LSD)- ωστόσο ενώ τα ηλεκτρονικά απενεργοποιούνται πλήρως επιτρέποντας απόλυτη και αμφίδρομη σχέση στην οδήγηση, δυστυχώς η δύναμη του κινητήρα απέναντι στο βάρος δεν επιτρέπει  την οδήγηση με πλαγιολίσθηση παρά μόνο σε ολισθηρά οδοστρώματα..

Η αλήθεια είναι ότι το αυτοκίνητο είναι φτιαγμένο για βόλτες με ανοιχτή την οροφή στο βουνό και έτσι ο κινητήρας είναι ρυθμισμένος για να είναι αθόρυβος και χωρίς κραδασμούς,  όμως το βάρος που με δυο επιβάτες και καύσιμα πλησίαζε τους  2 τόνους τον κάνουν να φαίνεται αδύναμός…

Στις μετρήσεις που έκανα κατέγραψα μάλλον απογοητευτικούς χρόνους- για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, που κυμαίνονταν γύρω στα 8,5 δευτερόλεπτα στην διαδικασία του 0-100 ωστόσο η τελική των 236 χλμ/ω δεν μπορεί να θεωρηθεί αργή για όσους δεν φοβούνται τις κάμερες της τροχαίας.

Με ανοιχτή την οροφή δεν ξεπέρασα πουθενά τα 135 χιλιόμετρα την ώρα όπου ο κινητήρας με 8η σχέση γυρνούσε με μόλις 2,300 σαλ. καταναλώνοντας εύκολα στο ταξίδι κάτι λιγότερο από 7,6λίτρα/100 χλμ!

Μέσα στην πόλη η κατανάλωση αναβαίνει κοντά στα  8,5-9 λίτρα, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο από ένα τόσο βαρύ αυτοκίνητο μέσα στο σταμάτα-ξεκίνα της Αθήνας.

Ανάρτηση /Πλαίσιο

Η ανάρτηση της BMW 420i Convertible αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος και είναι φτιαγμένη από αλουμίνιο για χαμηλότερο μη αναρτώμενο βάρος.

ΤΗ σκληρότητα των  αμορτισέρ και των ελατηρίων ευνοεί την άνεση των επιβατών αλλά κυρίως είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φέρνει σε δύσκολη θέση το πλαίσιο όταν διαχειρίζεται τις δυνάμεις στρέβλωσης όσο μπορεί καλυτέρα.

Οι ελάχιστες στρεβλώσεις- οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στο πίσω τμήμα του πλαισίου δεν ενοχλούν ιδιαιτέρα στην οδήγηση σε ομαλό οδόστρωμα, όμως με λίγη προσοχή γίνονται αισθητές σε δρόμους με λακκούβες και εντοπίζονται τόσο μέσω του τιμονιού όσο και με κάποιους τριγμούς στο πίσω μέρος όταν η οροφή είναι κλειστή.

Είπαμε.. θαύματα δεν γίνονται και τα ανοιχτά αυτοκίνητα ήταν πάντα πιο βαριά και με μικρότερη ακαμψία

Σε κάθε περίπτωση με την  χρήση των αμορτισέρ μεταβλητής σκληρότητας που διαθέτει και η G20, η 420 διαθέτει ένα πρωτόγνωρο για BMW επίπεδο άνεσης.

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους και στους δύο άξονες και η κρεμαγιέρα  με την ηλεκτρική υποβοήθηση να προσφέρει ένα κύκλο στόφας ακτίνας 5,8 μέτρων.

Στην Πόλη

Το να ανοίξεις την οροφή της BMW 420i Convertible μέσα στην πόλη την εποχή του κορωναϊού και μετά την οικονομική κρίση που περάσαμε είναι μια κίνηση που θέλει αρκετό θάρρος για να την κάνεις καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσεις την περιέργεια με την οποία σε κοιτούν οι συμπολίτες σου.

Προσωπικά δεν τα έχω βρει τόσο πολύ με τον εαυτό μου και δεν μπόρεσα να κυκλοφορήσω «αεράτη», όμως η εντύπωση-κυρίως θετική- που προκαλεί ακόμη και με την οροφή κλειστή η BMW 420i Convertible δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Αναλύοντας τα βλέμματα έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι που βλέπουν ζωντανά την καινούρια 4αρα συμφωνούν μαζί μου ότι είναι όμορφή, ή σε κάθε περιπτώσει διαφορετική και ενδιαφέρουσα.

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό (στην θέση comfort) η εργονομία είναι άψογή ενώ ακόμη και η ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις κάνουν την κίνηση μέσα στην πόλη εύκολη παρότι οι διαστάσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Η έκπληξη έρχεται από τις αναρτήσεις καταπίνουν τις πολλές λακκούβες του Δ.Λ.Δ με εντυπωσιακή άνεση και παρά τους πανέμορφους τροχούς με τις 19αρες ζάντες και τα ελαστικά ύψους R35….

Στην καμπίνα τίποτε δεν ακούγεται από τον χώρο του κινητήρα, ενώ  παρότι στο κατεστραμμένο οδικό δίκτυο του Δήμου Διονύσου δημιουργούνται αρκετές στρεβλώσεις στο πίσω μέρος που μεγεθύνονται από την υφασμάτινη οροφή οι τριγμοί ήταν ελάχιστοι και σίγουρα λιγότεροι από ότι περίμενα.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι υ θερμομόνωση και η ηχομόνωση που προσφέρει η υφασμάτινη οροφή που μετά από λίγη ώρα σε κάνει να ξεχνάς ότι οδηγάς ένα αυτοκίνητο cabrio.

Η κατανάλωση σε ημιαστική χρήση θα πέσει εύκολα κάτω από 8 λίτρα, ενώ αν κινείστε συχνά στο κέντρο της Αθήνας χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια  θα πρέπει να υπολογίζετε κάτι γύρω στα 8.5+ λίτρα/100 χλμ.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Δοκίμασα από περίεργη να ανοίξω την οροφή στον αυτοκινητόδρομο για να διαπιστώσω ότι μέχρι τα 90-100 χλμ/ω όσοι κάθονται στο μπροστινό κάθισμα δεν ενοχλούνται καθόλου από τους στροβιλισμούς του αέρα ή το κρύο-που τις ημέρες της δοκιμής ήταν τσουχτερό.

Μέχρι τα 140 χλμ/ω αν κάθεσαι στο μπροστά κάθισα μπορείς να συνεχίσεις να οδηγείς ακόμη και μια κρύα ημέρα, αλλά θα πρέπει τα παράθυρα να είναι κλειστώ να καταφύγεις στην δυνατή θέρμανση, τα θερμαινόμενα καθίσματα με τους αεραγωγούς ζεστού αέρα στον λαιμό και το θερμαινόμενο τιμόνι.

Αν κάθεσαι πίσω… ας πρόσεχες!

Οι στροβιλισμοί του αέρα δεν ενοχλούν ιδιαίτερα τους μπροστινούς επιβάτες (οι πίσω υποφέρουν με ταχύτητες αυτοκινητοδρόμου), όμως ο θόρυβος του αέρα θα κουράσει τα αυτιά και έτσι σύντομα ο οδηγός θα σταματήσει σε ένα παρακινά και θα κλείσει την οροφή.

Με κλειστή την οροφή η εμπειρία δεν διαφέρει καθόλου από εκείνη μιας 3αρας καθώς η ηχομόνωση και η στεγανότητα της οροφής σύντομα θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι οδηγάτε ανοιχτό αυτοκίνητο.

Που είναι εκείνες οι παλιές ημέρες που στην βροχή μας ταλαιπωρούσαν με υγρασία και θαμπωμένα παράθυρα… Η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα απλά εντυπωσιάζει!

Το αυτοκίνητο χωρίς να είναι σκληρό καταφέρνει να στρίβει με υψηλές ταχύτητες κάνοντας τις  παρατεταμένες στροφές να μοιάζουν με ευθείες και τις ανωμαλίες του οδοστρώματος να χάνονται μέσα στα εκπληκτικά αμορτισέρ δυο σταδίων.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 7 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 10,5 λίτρα/100 χλμ ακόμη και εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ..

Στις Στροφές

Η BMW 420i Convertible με την άνετη ανάρτηση, το αυξημένο βάρος και τον οριακό για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου κινητήρα είναι λογικό να μην λάμπει όταν αρχίσουν οι απαιτήσεις για γρήγορη οδήγηση.

Από σχεδιασμό.  για να μην ζορίζεται η στρεπτική ακαμψία του ανοιχτού αμαξώματος ,ακόμη και οι αντιστρεπτικές είναι αρκετά ενδοτικές και έτσι όταν ξεκινήσουν οι στροφές οι κλίσεις είναι αισθητές και αποθαρρύνουν με το καλημέρα τις ορέξεις για παιχνίδια.

Στην σβέλτη αλλά με γραμμές οδήγηση η BMW 420i Convertible εμφανίζεται ουδέτερη και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Οδηγώντας με καθαρές γραμμές και την “ασπίδα” των ηλεκτρονικών τίποτε δεν πρόκειται να εκπλήξει τον οδηγό ακόμη και αν κινείται με ημιπαράλογες ταχύτητες.

Αν η οδήγηση γίνει πιο άτσαλη κάθε προσπάθεια μεταφοράς βάρους και αναστάτωσης του πίσω μέρους αντιμετωπίζεται με απάθεια και αποτελεσματικότητα από τα προνοητικά ηλεκτρονικά συστήματα.

Η κολώνα του παρμπρίζ είναι ακλόνητη σε ότι αφορά τις στρεβλώσεις  και παρά την  χαλαρότητα της ανάρτησης και τις κλίσεις, το στιβαρό μπροστινό μέρος  σου επιτρέπει να κινείσαι με εντυπωσιακές ταχύτητες αρκεί η οδήγηση να είναι στρωτή.

Το τιμόνι με την μεταβαλλόμενη σχέση στην κρεμαγιέρα απαιτεί έναν χρόνο προσαρμογής, αλλά μόλις ο οδηγός αρχίσει να μιλά την γλώσσα του το εμπιστεύεται και καταλαβαίνει με ακρίβεια τι συμβαίνει με τους μπροστινούς τροχούς μέσα στην στροφή.

Κλείνοντας τα ηλεκτρονικά και πιέζοντας ακόμη περισσότερο γρήγορα νοιώθεις στο τιμόνι ένα ελάφρωμα στους μπροστινούς τροχούς που ουσιαστικά αποτελεί ένα ορόσημο για τους δύο δρόμους που μπορείς να ακολουθήσεις.

Ο πρώτος δρόμος- ο άτολμος- οδηγεί σε μια ελαφρά υποστροφή που σταδιακά σβήνει και μετατρέπεται σε μια πλαγιολίσθηση που θα εξαφανιστεί εάν το πόδι φύγει από το γκάζι. Ο άλλος δρόμος είναι να πατήσεις προοδευτικά το γκάζι για να διαπιστώσεις ότι το μπροστινό μέρος σπρώχνεται από το πίσω μέσα στην στροφή και ανακτά την πρόσφυση που νόμιζες ότι έχει χαθεί.

Από εκείνο το σημείο και μετά μικρές ποσότητες γκαζιού δημιουργούν μια πλαγιολίσθηση με τα τέσσερα, όμως η έλλειψη δύναμης, το αυξημένο βάρος και τα υπερβολικά σε διαστάσεις  ελαστικά του πίσω άξονα καθιστούν αδύνατον το προχωρήσεις στο στάδια της υπερστροφής ισχύος  ακόμη και ν βρίσκεσαι σε μια αργή φουρκέτα.

Εκεί ακόμη και να «τσαρουχώσεις» το γκάζι το ανοιχτό διαφορικό θα επιτρέψει στον εσωτερικό τροχό να σπινάρει και έτσι κάθε ελπίδα χάνεται… καθώς το αυτοκίνητο διατηρεί την τροχιά του ανενόχλητο

Η μόνη λύση είναι το βρεγμένο ολισθηρό οδόστρωμα, αλλά και πάλι το ανοιχτό διαφορικό θα κάνει την υπερστροφή ισχύος άτσαλή και θα τρομάξει τον οδηγό που θα χρειαστεί να διαχειριστεί 2 τόνους να πλαγιολισθαινουν στο «περίπου».

Τελικά, όσο και αν δείχνει «άγρια» η BMW 420i Convertible η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και όλα επάνω της είναι ρυθμισμένα για να κινείται με ασφάλεια σε ρυθμούς που δεν θα ξεπερνούν περνούν τα ¾.

Εκεί ανοίγεις την οροφή και απολαμβάνεις την διαδρομή μέσα στην φύση νοιώθοντας μια ελευθερία που κανένα κουπέ δεν προσφέρει.

Μοιάζει με την αίσθηση της μηχανής, όμως δεν χρειάζεται να φοράς κράνος και έτσι νοιώθεις τον αέρα στα μαλλιά να σου ρουφά τα προβλήματα που βασανίζουν το μυαλό σου.

Μια ωραία αίσθηση για τον χειμώνα και το καλοκαίρι! Η ομορφιά συνεχίζεται καθώς  αυτή την αίσθηση μπορείτε να την μοιραστείτε με ένα φιλικό ζευγάρι ή με τα παιδιά σας –εάν έχετε μέχρι δύο παιδιά!

Μην σκεφτείτε λοιπόν να πάρετε αυτό το πισωκίνητο ανοιχτό αυτοκίνητο για να κάψετε λάστιχα με υπερστροφή ισχύος καθώς  το βάρος και έλλειψη δύναμης σύντομα θα προσγειώσουν σε μια πολύ πιο καθώς πρέπει πραγματικότητα που έχει πολύ ενδιαφέρον… αλλά που σίγουρα δεν είναι Autoholix!

Συμπέρασμα

Πρέπει να πω ότι σε όλη την διάρκεια της δοκιμής η BMW 420i Convertible με έκανε να νοιώθω ότι δεν είμαστε φτιαγμένες η μία για την άλλη-δεν ταιριάξαμε!

Εγώ είμαι λίγη για αυτό που θέλει να δώσει εκείνη- και εκείνη είναι λίγη για όσα θέλω να πάρω εγώ!

Αρχικά είναι η έλλειψη χώρων και δυνατότητας μεταφοράς περισσότερων από 4 άτομο που την κάνει εντελώς ακατάλληλη για μια πενταμελή οικογένεια με πολύ-πολύ ψηλά αγόρια, σαν την δική μου.

Ακόμα και για τέσσερα άτομα όμως, η πρόσβαση στο πίσω κάθισμα είναι πολύ δύσκολη καθώς εκτός από το μικρό άνοιγμα πρόσβασης οι επιβάτες θα πρέπει να περιμένουν για αρκετό χρόνο μέχρι να κινηθεί το ηλεκτρικό κάθισμα προς τα μπροστά για να καθίσουν  πίσω.

Αρά οικογενειακό αυτοκίνητο αυτό δεν είναι, ωστόσο εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι δεν είναι ούτε φτιαγμένο για να χαρίζει οδηγική ευχαρίστηση ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης του είναι έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς στους χώρους.

Το μεγάλο βάρος, οι στρεβλώσεις, οι μαλακές αναρτήσεις και ο οριακός κινητήρας δεν μπορούν να συνδυαστούν έτσι ώστε να προσφέρουν αυτό που η εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση υπόσχεται.

Όταν δοκιμάζω αυτοκίνητα προσπαθώ να μπω στο πετσί του πιθανού ιδιοκτήτη τους και παράλληλα να καταλάβω τι προσπαθεί να μας πει ο δημιουργός τους…

Η BMW 420i Convertible είναι ένα αυτοκίνητο γεμάτο τεχνολογία και κορυφαία ποιότητα υλικών που απευθύνεται στους λάτρεις του  όμορφου σχεδιασμού και εκείνου του διαφορετικού τρόπου ζωής που μπορούν να κάνουν μόνο όσοι έχουν €75Κ για ένα τόσο ειδικό αυτοκίνητο.

Προσωπικά κάθε φορά που την οδηγούσα ένοιωθα μειονεκτικά-και δεν μπόρεσα να ταυτιστώ μαζί της αλλά ούτε και να μπω στον ρόλο του ιδιοκτήτη της-καθώς είναι ένα πολύ ακριβό αυτοκίνητο βόλτας για ανθρώπους που έχουν μια οικονομική άνεση… της οποίας αδυνατώ να κατανοήσω την έκταση!

Πάντα στο μυαλό μου τριγυρνούσε ότι με περίπου τα ίδια χρήματα μπορώ να έχω μια M340i και να πάω με το πλάι μαζί με όλη την οικογένεια, ή να γίνω εγωίστρια και να προτιμήσω  μια Μ440i Coupe που με το τους 375 ίππους του εξακύλινδρου είναι όπως και να το κάνεις “Game Over”!

Δεν μπόρεσα ούτε μια στιγμή να κρίνω την BMW 420i Convertible όπως της αξίζει και ήμουν σίγουρα αυστηρή μαζί της γιατί μου αρέσουν οι BMW- και αυτή εδώ η χλιδάτη κυρία δεν είχε τα στοιχεία που τόσο πολύ αγαπώ στα βαυαρικά αυτοκίνητα.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το αυξημένο βάρος και η υψηλότατη τιμή κτήσης.
  • Οι περιορισμένοι χώροι και «χαλαρή» ανάρτηση.

Θα θυμάμαι

  • Τις υπέροχες αναλογίες και τον όμορφο σχεδιασμό
  • Την ποιότητα των υλικών και το πιο μελετημένο πακέτο Cabriolet.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Φωτογραφίες BMW 420i Convertible

 

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο