Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADFiat Panda 4X4 MY07-VeteranCar TestDrive

Fiat Panda 4X4 MY07-VeteranCar TestDrive

Αυτό που μάλλον πρέπει να κάνουμε όλοι μας για να έχουμε λιγότερο άγχος είναι να βρίσκουμε εύκολες και προσιτές λύσεις.

Αυτό σκέφτηκαν και οι άνθρωποι της Fiat όταν σχεδίασαν στην Ιταλία το πρώτο αυτοκίνητο- Ελβετικό σουγιά!

Γιατί το Fiat Panda 4X4 με αυτά που προσφέρει είναι ο πραγματικός Ελβετικός σουγιάς της αυτοκίνησης.

Το Panda 4X4 της Fiat θα μπορεί να είναι ο σύμμαχος σας σε κάθε υπερβολική σκέψη μετακίνησης που περνά από το μυαλό σας.

Συχνά παραξενεύομαι για την αγωνία που έχουν κάποιοι άνθρωποι με το πού θα σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους, αν θα χωρέσει, αν θα τους το γρατζουνίζουν κτλ.

Το Fiat Panda 4X4 είναι ένα αυτοκίνητο πόλης που με τις διαστάσεις του χωράει παντού, με το μεγάλο του ύψος ανεβαίνει εύκολα στα πεζοδρόμια, ενώ οι ογκώδεις προφυλακτήρες θα προστατεύσουν το αμάξωμα από τις γνωστές επιπόλαιες γρατσουνιές της πόλης.

Όλα αυτά δεν θα τα κατάφερνε αν δεν είχε τετρακίνηση και μήκος μόλις 3.538εκ.

Ταυτόχρονα εάν χρειαστεί να βγείτε εκτός δρόμου, ή έστω να κινηθείτε στο χιόνι, τα 16 εκατοστά του ύψους του και η αυτόματη τετρακίνηση της Αυστριακής Puch Stayer με την άμεση απόκριση θα καθαρίσουν για λογαριασμό σας.

Τα καλοκαίρια με το Fiat Panda 4X4 λοιπόν, που οι περισσότεροι βαριέστε να περπατάτε, θα μπορείτε με άνεση να κατασκηνώσετε δίπλα στην θάλασσα χωρίς τον φόβο να κολλήσετε στην άμμο.

Οι υπόλοιποι που είστε του βουνού θα μπορείτε και εσείς να αναρριχηθείτε σε σημείο τέτοιο ώστε να μην έχετε να κουβαλάτε για ώρες τα πράγματα για το πικ-νικ σας, ή για τις αθλητικές σας δραστηριότητες μέσα στο δάσος.

Τέλος για εκείνους που θέλουν ένα αυτοκίνητο για να πάνε στο “κέντρο”, το Panda θα τους επιτρέψει να παρκάρουν μπροστά από το μαγαζί της αρεσκείας τους–είναι πραγματικά εντυπωσιακό που και πόσο εύκολα χωράει να παρκάρει αυτό το αυτοκινητάκι.

Εμφάνιση

Ο εξωτερικός του σχεδιασμός παρόλο που είναι απλός και χωρίς περίεργες καμπύλες ή εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα καταφέρνει να κερδίζει το μάτι χάρη στον διάχυτο «off road» χαρακτήρα που αποπνέει η σχεδίαση του.

Το μεγάλο ύψος από το έδαφος, οι προφυλακτήρες στο χρώμα του αμαξώματος και οι προστατευτικές ποδιές εμπρός-πίσω μαζί με τις φαρδιές πλευρικές προστατευτικές λωρίδες και τις μπάρες οροφής είναι χαρακτηριστικά που εμφανισιακά κατατάσσουν το Fiat Panda 4X4 MY07 αυτόματα στην σπάνιθα στις ημέρες μας κατηγορία των Μίνι0 Off- Road αυτοκινήτων.

Εσωτερικό/Χώροι

Με το που κάθισα στην θέση του οδηγού δεν άργησα να το συμπαθήσω γιατί βρισκόμουν ψηλά και είχα μια εξαιρετική ορατότητα γύρω γύρω.

Ο χώρος για τον οδηγό είναι άνετος, ενώ ο σχεδιασμός είναι λιτός και γεμάτος ουσία χωρίς φλυαρίες που δεν ταιριάζουν στον τετρακίνητο χαρακτήρα του Panda.

Ο χώρος για τους πίσω επιβάτες χαρακτηρίζεται επίσης άνετος χάρη κυρίως στο μεγάλο ύψος της καμπίνας και θα φιλοξενήσει για αρκετή ώρα δύο ενήλικες ή τρία παιδία, προσφέροντας όμως αρκετή άνεση στα γόνατα τους.

Οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο κάνοντας εύκολη την είσοδο των επιβατών και την πρόσδεση των μικρών παιδιών στα ειδικά καθίσματα ασφαλείας.

Τα 230 λίτρα του χώρου αποσκευών μπορεί αρχικά να μην εντυπωσιάζουν σαν νούμερο, αλλά παραμένουν ακόμη και σήμερα μέσα στα λογικά πλαίσια στην κατηγόρια-ενώ εάν διπλωθούν τα πίσω καθίσματα τότε ξεπερνούν τα 780.

Η ποιότητα κατασκευής στο ταμπλό είναι πλέον κακή για τα σημερινά δεδομένα με τα σκληρά γκρίζα πλαστικά να κυριαρχούν παντού, αλλά ακόμη και αυτό ήταν κάτι που δεν με πείραξε καθόλου γιατί δεν ήταν αυτό που αναζητούσα σε ένα τετρακίνητο αυτοκίνητο πόλης.

Έκπληξη ήταν για εμένα η διπλή ηλιοροφή και ο διακόπτης «City» που εμβαίνει στην ηλεκτρική υποβοήθηση της κρεμαγίερας και κάνει το τιμόνι ακόμα πιο μαλακό μέσα στην πόλη.

Ο γνωστός Panda πίνακας οργάνων εκεινης της εποχής μοιάζει κουρασμένος, αλλά είναι απλός και λειτουργικός έχοντας τις ενδείξεις για την ταχύτητα, τις στροφές του κινητήρα και φυσικά τις ενδείξεις θερμοκρασίας και στάθμης βενζίνης.

Τίποτε άλλο περιττό δεν θα βρείτε, ούτε θερμόμετρα, ούτε υψόμετρα, ούτε κατανάλωση, ή σύνδεση… με τον διαστημικό σταθμό MIR… Μόνο ουσία!

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το σύστημα αερισμού/ θέρμανσης με το A/C που είναι δυνατό και αποδοτικό αλλά ταυτόχρονα το μοτέρ του είναι υπερβολικά θορυβώδες.

Κινητήρας/Μετάδοση

Θορυβώδης και αδύναμος όμως είναι και ο τετρακύλινδρος κινητήρας του Panda 1,2 με τα 60 άλογα- ο οποίος εξαιτίας του αυξημένου βάρους σε σχέση με την δυκίνητη έκδοση και των τριβών της τετρακίνησης μάλλον απογοητεύει- και αυτό παρά την κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων.

Τα 20’’ που χρειάζεται για να επιταχύνει το αυτοκίνητο μέχρι τα 100 χιλιόμετρα την ώρα λένε μόνο ένα μέρος της στενάχωρης ιστορίας, γιατί εκτός από τις ανεπαρκείς επιδόσεις, δυστυχώς και η κατανάλωση των 10 λίτρων ανά 100 χλμ θεωρείται τσιμπημένη.

Μέσα στην πόλη αυτό δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί χάρη στην πολύ καλή ροπή του ο κινητήρας-που αρπάζει από τις χαμηλές στροφές, αλλά κρεμάει στις ψηλές- ανταποκρίνεται με ικανοποιητικό τρόπό, όμως στον ανοιχτό δρόμο τα πράγματα είναι δύσκολά!

Αναρτήσεις

Η ανάρτηση αποτελείται από Mc Pherson με αντιστρεπτική δοκό μπροστά και μια ανεξάρτητη διάταξη με τους εγκάρσιους και διαμήκεις βραχίονες πίσω και θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τις πιο πολλές από τις τολμηρές εξορμήσεις που περνούν από την σκέψη σας.

Ιδίως τώρα τον χειμώνα, τα παιχνίδια του Fiat Panda 4X4 MY07 στο χιόνι θα είναι σίγουρα στην ημερήσια διάταξη, αφού οι καλές αναρτήσεις, τα λεπτά ελαστικά, τα 16εκατ από το έδαφος και τα μόλις 965 κιλά, σίγουρα επιτρέπουν στο μικρό 4Χ4 να κάνει πολλά παιχνίδια όταν του ζητηθεί.

Αυτό που διαπίστωσα μετά από μερικές Off-road δοκιμασίες είναι ότι το Fiat Panda 4X4 μπορεί να σκαρφαλώσει ακόμα και σε σημεία που κάποια άλλα μεγαλύτερα πιο καθιερωμένα SUV του σήμερα πιθανόν να μην μπορούν

Είναι εξαιρετικά ικάνο και φαντάζομαι πως στα χέρια κάποιου γνώστη της τετρακίνησης θα ντροπιάζει τα περισσότερα σημερινά SUV’s.

Αυτό φυσικά οφείλεται στο κοντό μεταξόνιο- που φτάνει τα 2305mm, το κοφτερό σύστημα διεύθυνσης με κρεμαγιέρα και ηλεκτρική υποβοήθηση Dualdrive καθώς και στην γωνία πρόσβασης/ διαφυγής που φτάνει σχεδόν τις 45°.

Στην Πόλη

Μέσα στην πόλη κινείται όπως η δυκίνητη έκδοση του Panda με την ευκολία στο παρκάρισμα που χαρίζει το τετραγωνο σχήμα του, το κοφτερό τιμόνι και φυσικά οι μικρές του διαστάσεις.

Η θέση οδήγησης τύπου SUV –εκτός από πολύ καλή ορατότητα – χαρίζει και μια «king of the road» αίσθηση που δεν θα την βρείτε στην κατηγορία!

Στο δρόμο…

Στον δρόμο το μικρό Fiat στέκεται με αξιοπρέπεια και δεν θα αιφνιδιάσει ποτέ τον οδηγό του-ενώ κάτω από κάποιες προϋποθέσεις σε κατηφορικές διαδρομές μπορεί να γίνει και διασκεδαστικό.

Το σίγουρο είναι ότι όσο ο ρυθμός οδήγησης παραμένει στα πλαίσια της κατηγορίας, το Fiat Panda 4X4 MY07 παρά τις μαλακές και με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεις καταφέρνει να ελέγχει σωστά το αυτοκίνητο και δεν παρουσιάζονται υποστροφικές τάσεις.

Ο πίσω άξονας δεν παρουσιάζει αναπηδήσεις, ωστόσο μάλλον θα σας ενοχλήσει ηχητικά στις εγκάρσιες ανωμαλίες.

Η ποιότητα κύλισης είναι καλή για το είδος του αυτοκινήτου, με τα ελαστικά να είναι εκείνα που ακούγονται  περισσότερο εντός πόλης, ενώ στoν αυτοκινητόδρομο εκέινο που ενοχλεί περισσότερο είναι οι αεροδυναμικοί θόρυβοι οι οποίοι όμως είναι αναμενώμενοι σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο.

Στο χώμα

Το Fiat Panda 4X4 MY07 ξεκινά σε λασπωμένη ανηφόρα με την ίδια άνεση που ξεκινά φορτωμένο με τα ψώνια στο parking του supermarket και σκαργφαλώνει σε πετρώδεις διαδρομές χωρις να ιδρώνει το αυτί του.

Να έχετε όμως στο νου σας ότι επειδή ο κινητήρας δεν είναι τόσο δυνατός- και η πρώτη ταχύτητα δεν είναι όσο κοντή θα έπρεπε- ότι επιβάλλεται να έχετε πάρει από προηγουμένως λίγη φόρα αν η ανηφόρα που ακολουθεί έχει μεγάλη κλίση.

Τώρα σε περίπτωση που οι συνθήκες γίνουν εξαιρετικά δύσκολες και οι μπροστινοί τροχοί χάσουν την πρόσφυση τους τότε το σύστημα Viscous της Puch μπορεί σίγουρα και άμεσα να μεταβάλλει την κατανομή ισχύος από 98% εμπρός με 2% πίσω, σε 30%εμπρός και στο 70%πίσω-όταν κάτι τέτοιο χρειαστεί- και να βοηθήσει να ξεπεραστεί το όποιο εμπόδιο.

Το μεγάλο ύψος, η πολύ ικανή τετρακίνηση και το στενό αμάξωμα επιτρέπει να περνά το αυτοκίνητο με ευκολία τα εμπόδια που θα συναντήσετε σε μια off road εκδρομή, ενώ με μια τετράδα χειμερινά λάστιχα είναι σίγουρο ότι θα κυριαρχεί σε χιονισμένους δρόμους .

Φανταστείτε τώρα το πρωί η μαμά να φεύγει για shopping therapy και καφέ με τις φιλενάδες της με το κόκκινο να φαίνεται, το απόγευμα «εξόρμηση-βούτα» από τον γιο της οικογένειας μέσα στις λάσπες, και τα χιόνια του κοντινού βουνού –ενώ λίγο αργότερα ο πατέρας της οικογένειας να πλένει το αυτοκίνητο από τις λάσπες για να το προετοιμάσει για ένα ταξίδι στο κοντινό χιονοδρομικό κουνώντας το κεφάλι του…

Αχ, πολύ μου άρεσε αυτή η εικόνα!

Συμπέρασμα

Και είναι αυτή η εικόνα που κάνει τα 5,000 Ευρώ που κοστίζει το Fiat Panda 4X4 MY07 σαν μεταχειρισμένο να φαίνονται λογικά στο δικό μου μυαλό.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη λύση που εστιάζει στην νέα οικογένεια της μεγαλούπολης, που θέλει να ξεφεύγει από αυτήν με αξιώσεις!.

Στην δύσκολη οικονομικα συγκυρία που βιώνουμε στην Ελλάδα το Fiat Panda 4X4 MY07 είναι ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που απαιτεί αρκετούς συμβιβασμούς στην άσφαλτό, όμως αποτελεί ταυτόχρονα μια μοναδική λύση για όσους ζουν σε περιοχές με δρόμους που το χειμώνα γεμίζουν χιόνια ή πάγο.

Fiat Panta, Pantou! – με λίγα λόγια…

Είναι ένα αυτοκίνητο που μαθαίνει στους νέους ανθρώπους να αναζητούν την αίσθηση ελευθερίας που τόσο απλόχερα χαρίζει η φύση-ακόμη και αν οι τσέπες τους δεν είναι βαθιές.

Αν βρείτε ένα καλό μεταχειρισμένο τεμάχιο χτυπήστε το άφοβα !

Δεν με ευχαρίστησε

*Ο θορυβώδης και αδύναμος κινητήρας με την υψηλή κατανάλωση
*Η ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό που δεν μοιάζουν να αντέχουν στον χρόνο.

Θα Θυμάμαι

*Την πρακτικότητα, την αξιοπιστία και το μέγεθος των χώρων.
*Τις εκτός δρόμου ικανότητες και την αποτελεσματική τετρακίνηση.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο