Wednesday, March 22, 2023
HomeΔοκιμεςOpel Corsa-e Δοκιμή / Test drive

Opel Corsa-e Δοκιμή / Test drive

Το Opel Corsa-e είναι ακριβώς ότι χρειάζεσαι από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σήμερα καθώς έχει τις μαζεμένες διαστάσεις και τους χώρους που χρειαζόμαστε στην αστική μας καθημερινότητα, αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ικανοποιητική αυτονομία και την ενδιαφέρουσα συμπεριφορά στον δρόμο.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μικρά και ελαφριά ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης με μέτριες επιδόσεις, που να κινούνται από μικρές και σχετικά ελαφριές  μπαταρίες που θα επιτρέπουν την πλήρη φόρτιση τους στο απλό οικιακό ρεύμα μέσα σε μερικές ώρες.

Αντίθετα η πλειοψηφία των αυτοκινητοβιομηχανιών παίζει ένα παιχνίδι όπου τα SUV- όπως το Σουηδικό ηλεκτρικό dragster που οδηγώ αυτές τις μέρες, έχουν επιτάχυνση 0-100 κάτω από 5 δλ. -και  η αυτονομία τους θεωρητικά ξεπερνά τα 400 χλμ

Και ενώ η αυτονομία σε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι θεωρητική και χρειάζεται ειδικό τρόπο οδήγησης για να επιτευχτεί, το σίγουρο είναι  ότι για να τα φορτίσεις πλήρως στο σπίτι σου με κανονικό ρεύμα χρειάζεσαι περίπου 1 ½  ημέρες…

Για αυτό τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν νόημα αυτή την στιγμή στην αγορά είναι μετρημένα στα δάκτυλα των χεριών μας  και μιλάμε για το eMINI, το eHonda, το 500e ,το Peugeot e208 GT Line το Crossover Mokka e…και φυσικά το αυτοκίνητο της δοκιμής μας- το πιο διακριτικό από όλα- το Opel Corsa-e!

Μοιάζει πως οι πιο λογικές προτάσεις αυτή την στιγμή για όποιον σκέπτεται  ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης είναι τα δύο διζυγωτικά δίδυμα supermini της Stellantis, που βασίζονται αντίστοιχα στα διαφορετικής εμφάνισης supermini της Peugeot και της Opel που όμως μοιράζονται το ίδιο DNA τόσο στις θερμικές όσο και στις ηλεκτρικές εκδόσεις.

Το ένα δίνει βάρος στην εμφάνιση και την διαφορετικότητα παραβλέποντας την εργονομία και το άλλο εστιάζει στην πρακτικότητα και την εργονομία αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την εντυπωσιακή εμφάνιση.

Το Opel Corsa-e είναι ο πρωταθλητής της διακριτικότητας παρότι οι τιμές χωρίς την επιδότηση, τιμές που ξεκινούν από τα €32,500 για την έκδοση Edition και φτάνει στα €35,000 της έκδοσης Ultimate της δοκιμής.

Αν φυσικά αφαιρέσετε τα περίπου €6,000 που θα είναι η επιδότηση με τον νέο νόμο  τότε η τιμή δεν είναι εξωφρενική όταν αναλογιστείτε την οικονομία που επιτυγχάνετε στα καύσιμα, την απαλλαγή τελών κυκλοφορίας και την δυνατότητα να οδηγείτε κάθε μέρα στο κέντρο της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θέλετε και να μπορείτε να πάρετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο- και ότι το αυξημένο κόστος της εξέλιξης που πληρώνουν οι πρώιμοι ενστερνιστές της νέας τεχνολογίας δεν σας ενοχλεί…

Εμφάνιση

Το Opel Corsa-e έχει επάνω του όλη την ιστορία της απορρόφησης της Opel από την PSA, αφού ουσιαστικά είναι ένα μοντέλο που στην 6η του γενιά βρέθηκε να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα CMP παρότι οι γερμανοί- όταν έγινε η συγχώνευση- είχαν έτοιμη την επόμενη γενιά του δικού τους Corsa.

Έτσι το Peugeot 208 και το νέο Corsa βρέθηκαν να μοιράζονται τα ίδια μηχανικά μέρη και οι σχεδιαστές της Opel χρειάστηκε μέσα σε ένα πολύ πιεστικό χρονοδιάγραμμα να παρουσιάσουν ένα αυτοκίνητο που όχι μόνο θα διαφοροποιείται αισθητικά από τους Γάλλος συναγωνιστές του, αλλά θα πρέπει και να θυμίζει γερμανικό αυτοκίνητο.

Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι πράγματι ο Mark Adams και η ομάδα του τα κατάφεραν περίφημα, καθώς αφενός είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβεις από την εμφάνιση, ή το εσωτερικό,  ότι ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο αυτοκίνητο με το 208 ενώ αφετέρου, οδηγώντας το Opel Corsa-e αμέσως μετά το Peugeot 208e είναι δύσκολο -αν δεν γνωρίζεις-  να καταλάβεις ότι πρόκειται για την ίδια γεωμετρία ανάρτησης με διαφορετική ρύθμιση στα χαρακτηριστικά των αμορτισέρ καιτων αντιστρεπτικών .

Αν θελήσεις να συγκρίνεις την εμφάνιση του Opel Corsa με εκείνη του αδελφού 208 μάλλον θα το αδικήσεις καθώς οι Γάλλοι σε ότι αφορά τον σχεδιασμό έδωσαν τα πάντα στο πρωτότοκο, αν και με διαστάσεις 4.060 x 1.765 x 1.435 mm το Corsa είναι 2-3 χιλιοστά μακρύτερο, ψηλότερο και φαρδύτερο από ένα 208.

Όμως το μεταξόνιο παραμένει ακριβώς το ίδιο στα 2538 mm ξεκαθαρίζοντας με τον πιο σαφή τρόπο ότι μιλάμε για ακριβώς την ίδια πλατφόρμα.

Κοιτώντας από μπροστά το Opel Corsa-e αντικρίζεις τον γνώριμο γερμανικό σχεδιασμό με τα χαρακτηριστικά φωτιστικά LED ημέρας σε σχήμα μπούμερανγκ και την μάσκα να διατηρείται ως έχει κάνοντας απολύτως αδύνατον να ξεχωρίσεις το ηλεκτρικό από το θερμικό μοντέλο!

Στο προφίλ οι ομοιότητες με το 208 είναι πλέον εμφανείς καθώς διατηρεί ουσιαστικά την ίδια σχεδίαση με μια εντυπωσιακή σχεδίαση στην πίσω κολώνα- που η Opel την ονομάζει “J-Blade” να δημιουργεί την χαρακτηριστική για τα Opel «αιρούμενη οροφή».

Οι πιο προσεκτικοί θα δουν ένα διακριτικό “e” στην κεντρική κολώνα που δηλώνει την ηλεκτροκινηση, αλλά η πλειοψηφία των παρατηρητών είναι αδύνατον να καταλάβει ότι το συγκεκριμένο Corsa δεν καίει βενζίνη.

Φυσικά συμφωνά με την  παράδοση της Γερμανικής εταιρείας το Opel Corsa-e έχει τον κορυφαίο για την κατηγορία συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,28 – και μάλιστα χωρίς να καταφεύγει σε αισθητικές υπερβολές.

Οι όμορφες αλουμινένιες ζάντες φοράνε οικολογικά λάστιχα διαστάσεων 195/55 R16 και προκαλούν μια πολύ ευχάριστη αντίθεση με το κορυφαίο πορτοκαλί χρώμα του αμαξώματος-που νομίζω ότι είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να επιλέξει κανείς σε αυτό το μοντέλο.

Η τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το πάτωμα ανάγκασε τους μηχανικούς να αυξήσουν το ύψος κατά 1,5 εκ. σε σχέση με τα βενζινοκίνητα Corsa αυξάνοντας αντίστοιχα  την διαδρομή των αναρτήσεων-και έτσι ίσως κάποιοι να πρόσεξαν ότι οι θόλοι των φτερών έχουν προεκτάσεις  που κρύβουν επιμελώς το αυξημένο ύψος.

Η μπαταρία βάρους 300 κιλών(!) και ισχύος 50 kWh έχει τοποθετηθεί κάτω από το πάτωμα του Opel Corsa-e, στο μέσον του αμαξώματος, αυξάνοντας ανάλογα το συνολικό βάρος σε σχέση με το βενζινοκίνητο μοντέλο, άλλα  χαμηλώνοντας ταυτόχρονα το κέντρο βάρους κατά 25 mm.

Η πίσω όψη χαρακτηρίζεται από τους φουσκωτούς προφυλακτήρες και ενώ είναι απολύτως συμπαθητική θα μπορούσε αλλάζοντας το σήμα με τον κεραυνό στο κέντρο να ανήκει σε οποιοδήποτε άλλο hatchback.

Ωστόσο το γράμμα “e” δίπλα από το λογότυπο Corsa και κυρίως η έλλειψη εξάτμισης κάτω από τους προφυλακτήρες προδίδουν την ηλεκτρική φύση του αυτοκινήτου.

Εσωτερικό

Η εμφάνιση του Opel Corsa-e είναι μοντέρνα και διατηρεί κάτι από τον χαρακτήρα της Opel, όμως σε καμία  περίπτωση δεν προκαλεί το «Sensory Overload” που εγγυάται το 208e-και μοιάζει πως το ίδιο συμβαίνει και στο εσωτερικό που σίγουρα διαθέτει πιο συμβατικό σχεδιασμό –κάτι που όμως έχει δύο όψεις.

Αυτό που ενοχλεί είναι ότι συγκρινόμενο με το 208 το εσωτερικό του Opel Corsa μοιάζει να στερείται εμπνεύσεως και σου δίνει την εντύπωση πως δεν έχει υπάρξει σχεδιαστική πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν.

Αντίθετα εκείνο που ενθουσιάζει είναι ότι αν έχετε ύψος πάνω από 1,80μ δεν θα χρειαστεί να προσαρμοστείτε στις ιδιαιτερότητες του i-cockpit της Peugeot που απαιτεί την κατανόηση του οδηγού!

Η ποιότητα των υλικών είναι καλή-ίσως ένα κλικ κάτω από το 208- με μαλακά πλαστικά στο επάνω μέρος του ταμπλό που χειροτερεύουν όσο κοιτάς πιο χαμηλά.

Ίσως κάτι που με ενόχλησε σε ότι αφορά την ποιότητα των υλικών είναι το πλαστικό που πλαισιώνει την οθόνη TFT 12’’του πλήρως ψηφιακού πίνακα οργάνων που μοιάζει να είναι πρόχειρα κομμένο από σκληρό πλαστικό έτσι ώστε να κλείσει το κενό που θα υπήρχε στην θέση των μεγαλύτερων αναλογικών οργάνων του θερμικού μοντέλου.

Στην οθόνη ο οδηγός θα βρει ενδείξεις για την ταχύτητα, την αυτονομία της μπαταρίας, την ροή της ενέργειας και τις ενδεικτικές λυχνίες του οχήματος.

Στην έκδοση της δοκιμής η προσθήκη μερικών πλαστικών φιλέτων βαμμένων στο χρώμα της λάκας στην κεντρική κονσόλα και μπροστά από τον συνοδηγό προσδίδουν μια αίσθηση πολυτελείας -που όμως κινδυνεύει με τον χρόνο να αποδώσει το ακριβώς αντίθετο αποτελέσματα αφού είναι γνωστή η δυσανεξία της λάκας στην κακομεταχείριση…

Η εργονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο και θα βρείτε τα πάντα εκεί που περιμένετε να είναι, αν και υπάρχουν λεπτομέρειες που ενοχλούν όπως για παράδειγμα η έντονη γωνία με την οποία είναι τοποθετημένοι οι μοχλοί για τα φλάς και τους καθαριστήρες που είναι αφύσικη.

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει ενσωματωμένη μια μεγάλη οθόνη αφής για τον χειρισμό  του συστήματος πολυμέσων που είναι οδηγοκεντρικά τοποθετημένη και που μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS και το κινητό τηλέφωνο.

Η οθόνη έχει πολύ καλή ανάλυση και η εναλλαγή των εφαρμογών γίνεται γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις, ενώ διαθέτει και συνδεσιμότητα με Apple Car και Android Auto.

Λίγο πιο κάτω θα βρείτε τα ξεχωριστά χειριστήρια του ηχοσυστήματος, ενώ στο χαμηλότερο κομμάτι της κονσόλας υπάρχουν τα χειριστήρια του συστήματος του ηλεκτρονικού  κλιματισμού και έτσι η χρήση του μπορεί να γίνει και εκτός της κεντρικής οθόνης-ευτυχώς!

Πίσω από τον γνώριμο από τα Peugeot  επιλογέα με τις θέσεις P,R, N και D/B (με την θέση Β να κάνει πιο δυνατό το φρενάρισμα της ανάκτησης ενέργειας επιτρέποντας τις περισσότερες φορές να οδηγείτε μόνο με ένα πετάλι),  υπάρχει ένα πλήκτρο που ενεργοποιεί  τα προγράμματα “eco”, “normal” και “sport”καθώς ένα ακόμη για το ηλεκτρικό χειρόφρενο.

Στο Eco, πρόσθετες λειτουργίες άνεσης, όπως θέρμανση, κλιματισμός (A/C) και θέρμανση περιορίζονται ή απενεργοποιούνται με σκοπό την αύξηση της αυτονομίας, ενώ στο Sport χρησιμοποιούνται χάρτες με μία πιο άμεση καμπύλη στο σύστημα διεύθυνσης και στον ηλεκτροκινητήρα.

Το Opel Corsa-e σε όλες τις εκδόσεις είναι εξοπλισμένο με ένα πλήρες πακέτο προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ευφυούς πέδησης έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών, της αυτόματης διατήρησης λωρίδας, του αυτόματου cruise control  … και άλλων πολύ ενδιαφερόντων συστημάτων που μπορείτε να αναζητήσετε και να διαβάσετε σε άλλα sites!

Χώροι/Άνεση

Στο εσωτερικό του Opel Corsa-e, από την πρώτη κιόλας ματιά όλα μοιάζουν τακτοποιημένα χαρίζοντας άνετο χώρο για τους εμπρός επιβάτες και απλά αρκετό για τους πίσω, παρέχοντας όμως τους απαραίτητους αποθηκευτικούς χώρους και ένα ράφι για το κινητό και μικροπράγματα.

Τα τύπου bucket καθίσματα θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη πλευρική στήριξη, ενώ υπάρχει και μια δυσκολία για να βρει ακριβώς την θέση που επιθυμεί ο οδηγός καθώς το τιμόνι μοιάζει να είναι πολύ ψηλά τοποθετημένο.

Η συγγένεια με το 208 εδώ δεν κρύβεται και έτσι η προβολή του μεγαλύτερου τιμονιού στο εσωτερικό μοιάζει αρχικά περίεργη, μα τελικά συνηθίζεται!

Η ορατότητα προς μπροστά είναι καλή, αν και περιορίζεται κάπως από τις χοντρές κολώνες (..που οι πιο παρατηρητικοί θα δουν ότι διαθέτουν ακριβώς το ίδιο κάλυμμα-ηχείο με το 208- και το 2008!) ενώ κοιτώντας προς τα πίσω θα ενοχλήσουν τα πολύ φαρδιά μαξιλάρια των καθισμάτων μπλοκάρουν εντελώς την ορατότητα προς τα πίσω.

Ευτυχώς αυτό καλύπτεται στο παρκάρισμα και στην οπισθοπορεία από την κάμερα που έχει εξαιρετική ανάλυση ενημερώνοντας τον οδηγό για το τι συμβαίνει στο πίσω μέρος του  Opel Corsa-e.

Ο χώρος για το κεφάλι των εμπρός επιβατών δεν αποτελεί πρόβλημα όσο ψηλοί και να είναι -κάτι που όμως δεν συμβαίνει στο πίσω κάθισμα όπου επιβάτες με ύψος μεγαλύτερο του 1,85μ. θα πρέπει να συνηθίσουν στην μόνιμη επαφή του κεφαλιού τους με το πίσω μέρος του «ουρανού».

Επειδή οι μπαταριές των 50 kWh βρίσκονται κάτω από το πάτωμα που έχει ψηλώσει ελαφρά, οι ψηλοί επιβάτες του πίσω καθίσματος θα πρέπει να αντιμετωπίσουν παράλληλα και το χαμηλό ύψος του «πάγκου» των καθισμάτων που δεν στηρίζει σωστά τα γόνατα, τοποθετώντας τα ψηλότερα από υπόλοιπο σώμα-κάτι που σίγουρα θα τους κουράσει τις μεγάλες αποστάσεις.

Ο χώρος αποσκευών ενώ είναι βαθύς και με μεγάλο άνοιγμα της πόρτας η χωρητικότητα των 267 λίτρων δεν τον τοποθετεί πολύ ψηλά σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ενώ θα βρείτε ότι είναι και αρκετά στενός και θα δυσκολευτείτε να χωρέσετε μακριά αντικείμενα όπως μια ομπρέλα θαλάσσης.

Ηλεκτρο-Κινητήρας

Κάτω από το μπροστινό καπό του Opel Corsa-e βρίσκεται ένας σύγχρονος ηλεκτροκινητήρας που αποδίδει 136 ίππους και 270 Νm ροπής διαθέσιμα από τις ..1 έως τις 4,200 σ.α.λ!

Η δύναμη περνά απευθείας στους μπροστινούς τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος. Ακόμη και όταν επιλέγει όπισθεν ο οδηγός αυτό επιτυγχάνεται απλά αντιστρέφοντας την φορά περιστροφής του μοτέρ.

Η συστοιχία των μπαταριών ονομαστικής ισχύος 50kWh((45 kWhη πραγματική)  βρίσκεται όπως είπαμε κάτω από τους επιβάτες και βοηθά το βάρους 1,530 κιλών supermini  να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ω σε περίπου 8.5 δλ. ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται σύμφωνα με φήμες  από τον ηλεκτρονικό κόφτη στα 152 km/h-ακριβώς!

Η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στις 16,5 kWh/100 km, ενώ με προσεκτική οδήγηση μπορεί να πέσει στις 14,5 kWh/100 km και η αυτονομία να ξεπεράσει τα 310-320 km.

Στον αντίποδα αν θέλετε να ταξιδέψετε στον αυτοκινητόδρομο γυρίζοντας τον ηλεκτροκινητήρα στον κόφτη  που αντιστοιχεί στα 152 χλμ/ω της τελικής-τότε θα δείτε την κατανάλωση να εκτοξεύεται στα 22kWh/100 km και η αυτονομία να επαρκεί για περίπου 210 χλμ. ή και λιγότερα… αν έχει πολύ κρύο ή ζέστη!

Η φόρτιση στο οικιακό ρεύμα από εντελώς άδειες μπαταριές στο 100% διαρκεί περίπου 24 ώρες, όμως αν κάνετε μέχρι 150 χλμ την ημέρα αρκεί να αφήνετε το αυτοκίνητο σας για 10 ώρες το βράδυ και το πρωί θα είναι γεμάτο.

Αν βεβαία έχετε ένα Wallbox 7,4 kW θα χρειαστούν 7 ώρες και 20 λεπτά, ενώ βρείτε έναν ταχυφορτιστή 100 kW το Mokka-e  χρειάζεται μόλις 30 λεπτά για να φτάσει το 80%!

Αναρτήσεις-Φρένα

Οι αναρτήσεις του Opel Corsa-e αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, ο οποίος είναι ενισχυμένος προκειμένου να ελέγχει το αυξημένο βάρος και την εγγενή τάση για αναπηδήσεις της πίσω ανάρτησης της PSA.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στο αυξημένο κατά σχεδόν 500 κιλά και την κατά 1,5 εκατοστά μεγαλύτερη διαδρομή της ανάρτησης, τα ελατήρια του Opel Corsa-e έγιναν πολύ σκληρότερα και η απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ πιο αργή.

Η ανάρτηση είναι σχετικά σφικτή και μοιάζει σπορτίφ όμως λόγω των μεγαλύτερων διαδρομών της, επιτραπεί μεγαλύτερες κλίσεις στις στροφές ενώ η πραγματικά ακλόνητη και χωρίς αναπηδήσεις πίσω διάταξη της ανάρτησης θα θυμίσει  την γνωστή γερμανική σφικτή αίσθηση που περιμένεις να σε αποζημιώσει στις στροφές.

Δεν τα καταφέρνει εντελώς βεβαία, αλλά είναι πολύ πιο ευχάριστο στις στροφές από το δίδυμο που μιλάει γαλλικά!

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα-με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα και μεγαλύτερα σε διάμετρο από εκείνα των βενζινοκίνητων εκδόσεων προκειμένου να ανταποκριθούν και αυτά στο κατά 500 κιλά αυξημένο βάρος.

Το τιμόνι είναι ευχάριστα μαλακό μέσα στην πόλη, όμως παραμένει μαλακό και με μέτρια αίσθηση ακόμη και όταν ανεβεί ταχύτητα κίνησης.

Στην πόλη

Μέσα στην πόλη το Opel Corsa-e είναι κάπως σκληρό, όμως είναι φιλικό και  ήσυχο, με την πίσω ανάρτηση να διαχειρίζεται με άριστο τρόπο τις λακκούβες μας – ακόμη και εκείνες βρίσκονται στον διαμήκη άξονα του αυτοκινήτου.

Σε ότι αφορά την ορατότητα το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα μέσα στην πόλη δημιουργείται από τις φαρδιές πίσω κολώνες και τα μεγάλα μαξιλαράκια πίσω που περιορίζουν την ορατότητα και απαιτούν την προσοχή σας στις αλλαγές λωρίδας και το παρκάρισμα.

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι είναι μαλακό, ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού διευκολύνοντας τους ελιγμούς με τα 11 μέτρα της διαμέτρου στροφής.

Πιέζεις λοιπόν το κουμπί “Start-Stop” του Opel Corsa-e και εκτός από κάποια λαμπάκια που ανάβουν και κάποιες ενδείξεις στο ταμπλό δεν ακούγεται τίποτα που να σε προϊδεάζει ότι λειτουργεί κάποιος κινητήρας.

Η ροπή των 270Νm που παραμένει σταθερή, άμεση και πανταχού παρούσα κάνοντας  πια ξεκάθαρο, σε όποιον έχει ζήσει έστω και μια μέρα με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε αστικό περιβαλλον, ότι η οδήγηση ενός ηλεκτροκίνητο είναι τόσο πιο άνετη και πολιτισμένη που κάνει ακόμη και τα πολυτελή θερμικά αυτοκίνητα να μοιάζουν κουραστικά.

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις ταχύτητες, ή να περιμένεις να ανεβάσει στροφές ο κινητήρας για να επιταχύνεις στο φανάρι. Πατάς το γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να κυλά πάνω στην άνετη ανάρτηση του χωρίς να υπάρχει ούτε ένας κραδασμός ή θόρυβος από τον χώρο του κινητήρα!

Λίγη συνήθεια χρειάζεται το σύστημα ανάκτησης ενέργειας όπου όταν επιλεγεί η θέση “Β” λειτουργεί με προοδευτικό και αναλογικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι φρενάροντας το αυτοκίνητο με τον κινητήρα, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική για να φορτίζουν οι μπαταρίες και όχι σε άχρηστη ζέστη.

Η αυτονομία μεσα στην πόλη δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα αφού κυμαίνεται μεταξύ 270-320 χλμ, ενώ το κόστος κίνησης ανά 100 χλμ όταν φορτίζετε στο σπίτι σας είναι μόλις €2,5/100 χλμ!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι στον αυτοκινητόδρομο είναι ελάχιστοι και γίνονται αντιληπτοί μόνο λόγο της έλλειψης θορύβου από τον κίνητρα, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι κάπου ακούς ένα ψίθυρο να λέει: «Κάνε μου την χάρη και πάρε από εδώ, δεν μου αρέσουν τα ταξίδια»!

Στον αυτοκινητόδρομο το Opel Corsa-e δεν μοιάζει να επηρεάζεται από τους πλευρικούς, όμως επειδή το τιμόνι διατηρεί την ισχυρή του υποβοήθηση το αυτοκίνητο μετακινείται με την παραμικρή κίνηση των χεριών του οδηγού. Αυτό είναι κάτι βέβαια που συνηθίζεται, όμως στην αρχή προκαλεί εντύπωση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όταν κινιούνται με υψηλές ταχύτητες (πάνω από 130 χλμ/ω) είναι ότι η κατανάλωση αυξάνεται γεωμετρικά.

Έτσι αν κινείστε με 135 χλμ/ω η πραγματική αυτονομία πέφτει γρήγορα κάτω από τα 220 χλμ και έτσι κάθε προσπάθεια για υπεραστική μετακίνηση συνοδεύεται από μόνιμο άγχος για το εάν τελικά  θα φτάσεις στον προορισμό σου.

Καθώς μάλιστα οι χρεώσεις για φόρτιση σε σταθμούς ανεφοδιασμού είναι ληστρικά υψηλές, το να ταξιδεύεις με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να αποδειχτεί μια ακριβή εμπειρία, που θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει σε κόστος την κίνηση με το αντίστοιχο θερμικό μοντέλο φτάνοντας εύκολα τα 10€/100 χλμ.

Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 152 χλμ/ω που είναι σίγουρα πάνω από το όριο ταχύτητας, όμως στις μέρες μας που τα αυτοκίνητα κινούνται με πιο υψηλές ταχύτητες ο περιορισμός της τελικής και μάλιστα με αυτόν τον απότομο τρόπο ενοχλεί και μπορεί να γίνει και επικίνδυνος.

Στις Στροφές

Τηρουμένων των αναλογιών, η  συμπεριφορά του Opel Corsa-e ήταν για εμένα μια ευχάριστη έκπληξη καθώς οι περιορισμένες κλίσεις που εξασφαλίζουν οι ενισχυμένες αντιστρεπτικές και το πιο αργό σε σχέση με το 208 σετάρισμα των αμορτισέρ μοιάζει να αποδίδει.

Αρχικά οι κλίσεις είναι υπαρκτές μα δεν ενοχλούν, όμως το τιμόνι μεταφέρει με μέτρια αίσθηση το τι συμβαίνει στους μπροστινούς τροχούς και έτσι χρειάζεται λίγο χρόνο για να το εμπιστευτεί ο οδηγός.

Καθώς η κίνηση μεταδίδεται μπροστά θέλει λίγη προσοχή γιατί οι μπροστινοί τροχοί λόγω της μεγάλης ροπής έχουν την τάση να σπινάρουν εύκολα αποσταθεροποιώντας το αυτοκίνητο στιγμιαία –μέχρι να επέμβουν τα ηλεκτρονικά-το αυτοκίνητο.

Αυτή η δυσκολία διαχείρισης της μεγάλης ροπής του ηλεκτροκινητήρα από τους μπροστινούς τροχούς είναι ίσως και ένας επιπλέον λόγος που τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι κατά κύριο λόγο σχεδιασμένα ως πισωκίνητα.

Και αν αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που ενοχλεί στην στρωτή οδήγηση , είναι αυτή η άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα που δεν χρειάζεται χρόνο για να κατεβάσεις ταχύτητα και να ανεβάσεις στροφές  που κάνουν το Opel Corsa-e ένα ασφαλές αυτοκίνητο για να προσπεράσεις.

Πετιέται από την μια στροφή στην άλλη χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και παρότι τα 136 άλογα μοιάζουν λίγα για τα 1,530 κιλά, το Corsa e έχει παντού αποθέματα δύναμης όσο εκμεταλλεύεσαι την ροπή του.

Γρήγορα μαζεύονται αρκετά χιλιόμετρα που ο οδηγός τα αντιλαμβάνεται από το τρεμόπαιγμα της λυχνίας του ESP που επεμβαίνει με ένα ανεπαίσθητο τρόπο διορθώνοντας κάθε πιθανή παρεκτροπή.

Σε αντίθεση με το πιο άνετο 208e που θα σε τρομάξει με τον συντονισμό και  της ανάρτησης εάν ξεπεράσεις τα όρια της, το Corsa σου δείχνει πότε ξεκάθαρα πότε πλησιάζεις τα όρια και σε ενημερώνει προοδευτικά ότι θα πρέπει να μειώσεις ταχύτητα.

Και αν δεν καταλαβαίνεις το αυξημένο βάρος στο τιμόνι και συνεχίζεις , τότε αναλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά και το λαμπάκι του ESP μοιάζει να ενεργοποιείται πιο εύκολα από ότι οι αυξήσεις στην βενζίνη μετά από οποιοδήποτε αρνητικό γεγονός στην παγκόσμια σκηνή.

Μπορούμε άραγε να το κοροϊδέψουμε το ESP  για να πάμε πιο γρήγορά και να διασκεδάσουμε?

Δυστυχώς δεν γίνεται να το κοροϊδέψουμε, αλλά ευτυχώς γίνεται να πάμε πιο γρήγορα! Αν φτάσετε να μπαίνετε στην στροφή και αφήσετε το «γκάζι», το αυτοκίνητο αρχίζει να κινείται με το πλάι ωστόσο  μετά από μισό δευτερόλεπτο ανάβει το χαρακτηριστικό κίτρινο λαμπάκι του συστήματος ευστάθειας.

Ακόμη και αφού ανάψει, το αυτοκίνητο σας δίνει άλλο μισό δευτερόλεπτο πριν «κόψει τα γκάζια» όπου εσείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανοίξετε ανεπαίσθητα την τροχιά σας –εφόσον έχετε φροντίσει από την γραμμή σας να έχετε περιθώριο-ώστε να ισορροπήσουν οι ταχύτητες περιστροφής των τροχών και να σβήσει το λαμπάκι πριν κόψει ο κινητήρας.

Το Opel Corsa-e έχει δημιουργήσει το “Opel Corsa-e Rally”-που είναι το πρώτο ενιαίο πανευρωπαϊκό ράλι για ηλεκτρικά αυτοκίνητα- και έχει περάσει αρκετά από τα χαρακτηριστικά του αγωνιστικού στο πλαίσιο του  καθημερινού Corsa  e που σχεδόν καταφέρνει να κρύψει ότι μέσα σε μια στροφή οι μπαταρίες του ζυγίζουν  όσο μια μαύρη τρύπα!~

Μετά το MINI e –και με αρκετή απόσταση, αυτό είναι το πιο διασκεδαστικό μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο!

Συμπέρασμα

Μπορεί η πιο διακριτική εμφάνιση να αδικεί το  Opel Corsa-e σε σχέση με το Peugeot 208e , ωστόσο η άριστη εργονομία του εσωτερικού και η  ζυγισμένη ανάρτηση στις στροφές κάνουν το Corsa ένα πιο φιλικό στον οδηγό αυτοκίνητο.

Δεν είναι Gti, ούτε έχει καταφέρει να νικήσει το βάρος των μπαταριών, ωστόσο θα καταφέρει να δώσει καποια χαρά στον φίλο της γρήγορης οδήγησης.

Με τα σημερινά διδόμενα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προορίζονται μόνο για το αστικό περιβαλλον, όπου το Corsa e εξασφαλίσει την αυτονομία που χρειάζεται για να κινείται όλη την ημέρα χωρίς να αγχώνει τον οδηγό του.

Το Opel Corsa-e αν και είναι μια ακριβή λύση για την καθημερινότητα στην πόλη , χαρίζει όπως όλα τα ηλεκτρικά μια μοναδική αίσθηση ηρεμίας στους επιβάτες του, ενώ δεν προκαλεί τον περίγυρο καθώς είναι αδύνατον να πιστέψει κάποιος ότι αυτό το διακριτικό αυτοκίνητο κοστίζει με τις επιδοτήσεις περίπου €27,000.

Η διακριτικότητα είναι μια αρετή που δεν αρέσει σε όλους-ειδικά όταν έχουν πληρώσει τόσα πολλά χρήματα για ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης.

Προσωπικά το βρίσκω το Corsa e μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για την καθημερινότητα-και σαν πιο ισχυρό αντίπαλο έχει το πιο πρακτικό και ευρύχωρο  Mokka e που κοστίζει μόλις €3Κ περισσότερα καλύπτοντας όμως ολοκληρωτικά τις ανάγκες μια ηλεκτρικά μετακινούμενης οικογένειας μέσα στην πόλη.

Από την άλλη όμως αν είστε ένας εύπορος νέος και θέλετε οπωσδήποτε ηλεκτρικό hatchback, με σχεδόν διασκεδαστική συμπεριφορά στις στροφές –και μια αξιοπρεπή αυτονομία που να κυμαίνεται στα 300 χλμ, τότε δεν βλέπω πολλές άλλες  λύσεις στον ορίζοντα.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η τιμή παραμένει υψηλή και μετά τις επιδοτήσεις
  • Η κάπως συντηρητική εμφάνισα και οι περιορισμένοι χώροι στο πίσω κάθισμα

Θα Θυμάμαι

  • Την ζωντάνια και την οικονομία του ηλεκτροκινητήρα
  • Την καλορυθμισμένη ανάρτηση και την εργονομία στο εσωτερικό.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram  fabiatouismini

Φωτογραφίες Opel Corca-e

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishFrançaisDeutschΕλληνικάItaliano
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty