Wednesday, February 1, 2023
HomeΔοκιμεςBMW 220i Coupe Δοκιμή/Test drive

BMW 220i Coupe Δοκιμή/Test drive

Υπάρχουν δύο εταιρείες- που φτιάχνουν σπορ αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής, που σε κάποια μοντέλα τους επιτυγχάνουν δίνοντας ψυχή στην αυτοκίνηση να είναι οικονομοτεχνικά παράλογα αφού δεν μοιράζονται τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται από τα άλλα εμπορικά μοντέλα τους ομίλου.

Η μια είναι η BMW που όλοι όσοι αγαπούμε με αγνό τρόπο τα αυτοκίνητα έχουμε λατρέψει τις στιγμές απόλαυσης που μας προσέφεραν μοντέλα σαν την 2002, όλα τα αυτοκίνητα της Μ Division αλλά και κάποια περίεργα και δυσνόητα μοντέλα σαν αυτήν εδώ την BMW 220i Coupe!

Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός «2» είναι το πλέον ακατάλληλο νούμερο για να χαρακτηρίσει αυτό το μοντέλο, όχι γιατί δεν τοποθετεί ακριβώς το μοντέλο στην γκάμα της εταιρείας κάτω από την σειρά 3 και πάνω από την σειρά 1(F44), αλλά επειδή ο αριθμός έχει «υπερχρησιμοποιηθεί» σε αυτοκίνητα όπως η Gran Coupe (F44) και στις πολυμορφικές Active Tourer και Gran Tourer…

Έτσι αν κάποιος σας πει ότι έχει μια BMW 220i εσείς θα απορείτε αν μιλά για μια fastback επιμηκυμένη σειρά 1 (F44), για μία παραφουσκωμένη 7θέσια πολυμορφική, ή αν μιλά για το «real deal» της πισωκίνητη 220i Coupe.

Εννοώ ότι μέχρι ο άνθρωπος να πει την λέξη Coupe αμέσως μετά τον αριθμό 220… δεν θα ξέρετε πως να τον κοιτάξετε…

Είναι κάποιος που όταν λέει ότι έχει μια 220i εννοεί μια σειρά 1 με πορτμπαγκάζ, είναι ένας πολύτεκνος οικογενειάρχης, ή μήπως είναι εκείνος που ξεπερνώντας την περίεργα ιδιόρρυθμη εμφάνιση της BMW 220i Coupe οδηγεί ένα εγωιστικό, παράλογο, προκλητικά στενάχωρο για τις διαστάσεις του, αντικοινωνικό, πισωκίνητο Υπέροχο αυτοκίνητο που διασώζει σαν κιβωτός το πραγματικό πνεύμα της αγαπημένης σειράς 3..που πλέον μεγάλωσε πολύ?

Πόσο πιο ακριβές και νοσταλγικά σωστό θα ήταν αν ονομαζόταν “2002i”, “2002ti” και “2002M”- και αν είχε πίσω στρογγυλά φωτιστικά σώματα?

Πόσα κουμπάκια θα πάταγε σε εμάς τους καμένους Autoholix που γνωρίζουμε ότι αυτό-ειδικά στην έκδοση Μ, είναι ένα από τα τελευταία πραγματικά αυτοκίνητα που θα κατασκευαστούν πριν την επικράτηση των ΒΒΒΖΖΖΖΖ, των SUV και τον συνδυασμό τους?

Σε αντίθεση με την 1η γενιά της σειράς 2 Coupé που είχε σαν βάση την πισωκίνητη Σειρά 1(F22) και αποτελούσε την προϊοντική βάση της γκάμας των βαυαρών, η δεύτερη  γενιά – με τον κωδικό G42- χρησιμοποίει ένα τροποποιημένο πλαίσιο CLAR(… της σειράς 3 και 4) κάτι που σημαίνει αυτόματα και την χρήση της πιο εξελιγμένης πισωκίνητης τεχνολογίας σε ότι αφορά τους κινητήρες και τις αναρτήσεις του.

Στα αλήθεια η 220i Coupe είναι μια πιο κοντή σε μεταξόνιο 4αρα, η οποία τοποθετώντας τον οδηγό πιο χαμηλά και πίσω κοντά στους πίσω τροχούς προσφέρει στον οδηγό μια αληθινά πισωκίνητη αίσθηση και στο αυτοκίνητο μια άριστη κατανομή του βάρους μεταξύ των δύο αξόνων.

Έτσι η BMW 220i Coupe είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο καθώς είναι 105mm μακρύτερη από την G42- φτάνοντας τα 4.537 mm, 64mm φαρδύτερη- φτάνοντας τα 1.838 mm και κατά 28 mm χαμηλότερη, δηλαδή 1.390 mm.

Πρόκειται δηλαδή για ένα μακρύ, φαρδύ και χαμηλό αυτοκίνητο που παρά το μεταξόνιο των 2.741 mm καταφέρνει να έχει μέτριο-ελάχιστους (ειδικά για τα κεφάλια των πίσω) εσωτερικούς χώρους-κάτι που όμως δεν ενοχλεί καθόλου όταν μιλάς για ένα πραγματικό Coupe όπως αυτό.  Αντίθετα φτιάχνει ατμόσφαιρα!

Εμφάνιση

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής σε ότι αφορά την εμφάνιση της σειράς 2 γράφοντας ότι παρότι για το δικό μου γούστο είναι άσχημη ειδικά στο πίσω μέρος, τελικά καταφέρνει να εντυπωσιάζει όχι με την αρμονία της αλλά με την αγριάδα που εκπέμπει –ειδικά στο επίπεδο εξοπλισμού Μ που διαθέτει φουσκωμένους προφυλακτήρες, πανέμορφες ζάντες κτλ.

Η μάσκα είναι ευτυχώς στενή και φαρδιά, αποφεύγοντας τις υπερβολές της σειράς 4, τα φωτιστικά σώματα φιλοξενούν προβολείς τεχνολογίας BMW Laser με ακτίνα φωτισμού που φτάνει τα 530 μέτρα(!!!), οι πραγματικοί αεραγωγοί στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα φροντίζουν για την ψύξη των φρένων και την ομαλοποίηση του αέρα στους μπροστινούς θόλους και όλα μαζί προβάλλουν μια «συγκεκαλυμμένη αλητεία» που περιέργως πάντα μας γοητεύει όλους.

Το καπό είναι εξαιρετικά χαμηλό και μακρύ, ενώ χάρη στο μικρό πρόβολο μπροστά γίνεται έκδηλη η διαμήκης τοποθέτηση του κινητήρα και η πισωκίνητη αρχιτεκτονική της BMW220i Coupe.

Οι πανέμορφοι αλουμινένιοι τροχοί των 18’’ της M Division έχουν ελαστικά με διαστάσεις  255/40R18 πίσω- και 225/45R18 μπροστά, τονίζοντας την πισωκίνητη φύση του αυτοκινήτου και γεμίζοντας αισθητικά τους φουσκωμένους θόλους με τον καλύτερο τρόπο.

Η καμπίνα είναι μετατοπισμένη προς τα πίσω τονίζοντας το μακρύ καπό-προκαλώντας αισιόδοξους συνειρμούς για τα χαρίσματα του οδηγού της-ενώ το πίσω τμήμα του πορτμπαγκάζ είναι δυσανάλογα κοντό, δίνοντας τις απόλυτα σωστές Coupe αναλογίες.

Η μπλέ μωβ απόχρωση του αμαξώματος με την ονομασία Thundernight προσφέρεται αποκλειστικά στην 2 Coupé και καταφέρνει να μετριάσει αυτό που θα αντικρίσει κάποιος κοιτώντας την 2 coupe από το πίσω μέρος της.

Τώρα φτάνοντας στην πίσω όψη με τα ανάγλυφα φωτιστικά σώματα LED που μοιάζουν να έχουν λειώσει στην ζέστη, αναρωτιέσαι αν την έκαναν επίτηδες τόσο άσχημη για να προκαλέσουν ή αν στα αλήθεια τους αρέσει…

Οι γωνίες μπερδεύονται ακανόνιστα με τις καμπύλες και η εικόνα μοιάζει να έχει ξεπηδήσει μέσα από πίνακα του Πικάσο, θυμίζοντας έντονα την γνωστή από τις ταινίες του Αλμοδόβαρ ισπανίδα ηθοποιό  Ρόσι ντε Πάλμα.

Ξέρεις τώρα… μένεις και την χαζεύεις προσπαθώντας να καταλάβεις γιατί γοητεύεσαι, αλλά ξέρεις ότι όμορφη δεν είναι!

Εσωτερικό

Έχοντας συγγένεια με την σειρά 4, η BMW 220i Coupe  έχει κληρονομήσει αυτούσιο το εσωτερικό μοτίβο που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται (..ίσως μονότονα) σε διαφορά μοντέλα της εταιρείας, όμως ανοίγοντας την πόρτα δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την εικόνα της πολυτέλειας που εκπέμπουν η ποιότητα των υλικών, ο σχεδιασμός και η άνεση του χώρου που σε περιβάλλει.

Η πόρτα κλείνει με ένα βαρύγδουπο ήχο με την βοήθεια των χωρίς πλαίσιο παραθύρων που αυτόματο ανοίγουν ελάχιστα για να διευκολύνουν την διαδικασία και όραση, αφή και όσφρηση κάνουν υπερωρίες γεμίζοντας τον εγκέφαλο με ευχάριστα μηνύματα-που μας είναι γνωστά έτσι και αλλιώς με την λέξη πολυτέλεια!

Το σπορ δερμάτινο τιμόνι με τις μπλε ραφές δεν σε αφήνει να βγάλεις τα χέρια σου από πάνω του αφού σου δίνει και την δυνατότητα να ανεβοκατεβάζεις τις ταχύτητες χρησιμοποιώντας τους μοχλοδιακόπτες με τις άκρες των δακτύλων σου.

Εννοείται ότι διαθέτει πλήκτρα για τον χειρισμό όλων των συστημάτων… ωστόσο θα προτιμούσα τα paddles να μην περιστρέφονται μαζί με το τιμόνι και να είναι σταθερά πάνω στην κολώνα όπως συμβαίνει στην Alfa Romeo Giulia.

Το ταμπλό και οι πόρτες είναι ντυμένα με κορυφαίας ποιότητας χορταστικά μαλακά πλαστικά στο μαύρο χρώμα των δερμάτινων καθισμάτων, ενώ  όπου και αν κοιτάξεις η ποιότητα των υλικών σε πείθει ότι βρίσκεσαι σε ένα αυτοκίνητο που στο επίπεδο εξοπλισμού Μ (που περιλαμβάνει τα όμορφά ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα μπάσκετ καθίσματα, τις ζάντες και αλλά καλούδια) κοστίζει πάνω από €50,000! (Βασική έκδοση από €42.300).

Σε μια ακόμη άσκηση αντιθέσεων, το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από τις μινιμαλιστικές τάσεις της εποχής που απαιτούν όσο το δυνατόν λιγότερους διακόπτες και ταυτόχρονα πολλά «μπλιμπλίκια», χωρις όμως να προδίδει τον χαρακτηριστικό οδηγοκεντρικό σχεδιασμό του ταμπλό και την κλασική εργονομία που θα περίμενε κανείς από μια BMW.

Οι λεπτομέρειες από πραγματικό φύλλο αλουμινίου και το ποιοτικό κομμάτι λάκκας που διατρέχει όλο το ταμπλό φτάνοντας μέχρι τις πόρτες που έχουν φωτιζόμενη την τριχρωμία του Μ Division, είναι και  αυτά μέσα στην λογική της αντίθεσης που δημιουργούν τα γνήσια υλικά με τις μεγάλες οθόνες και τις προσφερόμενες τεχνολογίες.

Ο πίνακας οργάνων είναι πλέον ψηφιακός και αποτελείται από μια οθόνη LCD 12,5’’ που αλλάζει την γραφική της απεικόνιση ανάλογα είτε με το πρόγραμμα λειτουργιάς (Sport, Comfort, Eco Pro) που επιλέγει ο οδηγός, είτε με τα γούστα του.

Ο νέος ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι μοντέρνος και παρέχει πολλές πληροφορίες με ευανάγνωστο τρόπο, όμως δεν μπορώ να δεχτώ σε μια BMW ένα στροφόμετρο που να «γεμίζει» από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Η λογική πίσω από την επιλογή αυτή είναι φυσικά ότι μείνει όσο το δυνατόν περισσότερος χώρος στο κέντρο της οθόνης για τις ενδείξεις του συστήματος πλοήγησης-ωστόσο σε μια BMW το στροφόμετρο είναι παραδοσιακά στρόγγυλο- και γεμίζει από αριστερά προς τα δεξιά. Αυτό το νέο φαινόμενο το συναντάμε και σε άλλα μοντέλα της BMW, αλλά για μια εταιρεία που επιμένει στην χαρά της πίσω κίνησης, αυτού του είδους οι καινοτομίες στην βασικότερη ένδειξη του ταμπλό αποτελούν για εμένα μεγάλο φάουλ.

Το σύστημα πλοήγησης βρίσκεται “ημι-αιωρούμενο” στην κορυφή της κονσόλας και στην έκδοση M Style συνεργάζεται με μια έγχρωμη οθόνη 10,5 ιντσών που έχει την πιο άμεση απόκριση και την πιο εύκολη χρήση από όλα τα ανάλογα συστήματα που έχω συναντήσει σε αλλά αυτοκίνητα.

Χαμηλότερα υπάρχει η κονσόλα με τα χειριστήρια ρύθμισης του διζωνικού κλιματισμού και χαμηλότερα θα βρείτε ένα ντουλάπι που περιέχει θήκες για τους καφέδες σας και μια θήκη για την επαγωγική φόρτιση του κινητού σας (… αν έχετε τέτοιο κινητό)!

Χώροι/Άνεση

Σεβόμενη τις αναλογίες της κατηγορίας η BMW 220i Coupe  έχει μετριότατη εκμετάλλευση χώρων και έτσι παρά τις μεγάλες διαστάσεις του αμαξώματός που ξεπερνούν τα 4,5 μέτρα η είσοδος στο εσωτερικό απαιτεί κάποια προσπάθεια και αρκετό σκύψιμό, ενώ και χώροι στο πίσω κάθισμα… σίγουρα δεν αποτελούν πλεονέκτημα!

Χάρη στα χωρίς πλαίσιο παράθυρα η είσοδος στο εσωτερικό για τους μπροστινούς επιβάτες θέλει μεν σκύψιμο, αλλά δεν προβληματίζει δε-κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για τους πίσω επιβάτες που θα πρέπει να περιμένουν την αργή λειτουργία ανάκλησης του καθίσματος να ολοκληρώσει την διαδικασία της, για να σκύψουν σαν να μπαίνουν σε περίπτερο για  καθίσουν σε ένα στενό και χαμηλοτάβανο πίσω κάθισμα.

Οι αυστηρά δύο πίσω επιβάτες θα δυσκολευτούν να βολέψουν και τα γόνατα τους, ενώ αν το ύψος τους ξεπερνά το 1,75 η κόμη τους θα επηρεάζεται από την επαφή με την καμπυλωτή στο πίσω μέρος οροφή.

Στα μπροστινά δερμάτινα και θερμαινόμενη καθίσματα πάντως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική…. Τα καθίσματα είναι φαρδιά και άνετα με μια αφράτη δερμάτινη επένδυση-και καθώς ρυθμίζονται με κάθε πιθανό τρόπο αγκαλιάζουν το σώμα των επιβατών προσφέροντας άριστη πλευρική στήριξη στις στροφές.

Ο χώρος αποσκευών με τα 390lt κρίνεται ικανοποιητικός για τον εγωιστικό (…και μπράβο του!) χαρακτήρα του αυτοκινήτου ενώ και το άνοιγμα της πόρτας του πορτμπαγκάζ είναι στενό.

Εξοπλισμός Ασφαλείας

Ο στάνταρ εξοπλισμός της BMW 220i Coupe  περιλαμβάνει Collision & Pedestrian Warning με λειτουργία City Braking, με την τελευταία έκδοση να ειδοποιεί τον οδηγό και κατά την ανίχνευση ποδηλάτη.

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go function και Driving Assistant με Lane Departure Warning και Lane Change Warning, Rear Collision Prevention και Cross-Traffic Alert. Επίσης προσφέρεται το Driving Assistant Professional, ένα ολοκληρωμένο πακέτο βελτίωσης της άνεσης και της ασφάλειας.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Driving Assistant Professional είναι το Steering & lane control assistant, που συνεργάζεται με τον οδηγό για παραμονή του οχήματος στην εντοπισμένη λωρίδα μέσα από στενά περάσματα και περιλαμβάνει Lane Keeping Assistant με ενεργή προστασία από πλευρική σύγκρουση και αποφυγή εμποδίων.

Στάνταρ είναι οι 8 αερόσακοι, το σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος( PDC), η αυτόματη ενεργοποίηση προβολέων και καθαριστήρων και η κάμερα οπισθοπορείας με τρισδιάστατη απεικόνιση στην κεντρική οθόνη  …και…και…και

Καταπληκτικά συστήματα… που ευτυχώς απενεργοποιούνται πανεύκολα με την πίεση ενός πλήκτρου δίπλα από τους αεραγωγούς για μερικά δευτερόλεπτα!

Κινητήρας

Η BMW 220i Coupe  εξοπλίζεται με τον γνωστό 2λιτρο τετρακύλινδρο κινητήρα που διαθέτει μεταβλητό βύθισμα βαλβίδων VALVETRONIC και χρονισμό εκκεντροφόρων εισαγωγής-εξαγωγής (DOUBLE VANOS), ο οποίος με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας αποδίδει 184 ίππους και 300 Nm ροπής στην περιοχή μεταξύ 1.350 και 4.250 σαλ.

Είναι τοποθετημένος πίσω από τον νοητό άξονα των  θόλων της μπροστινής ανάρτησης  συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην διαμόρφωση της απόλυτης κατανομής βάρους εμπρός- πίσω στο 50-50!

Το Steptronic των 8 σχέσεων με μετατροπέα ροπής το έχουμε γνωρίσει σε πολλά μοντέλα της εταιρείας και διακρίνεται για τις ανεπαίσθητες αλλαγές, την αμεσότητα στην μεταφορά δύναμης και τον απόλυτα σωστό προγραμματισμό των ηλεκτρονικών σε ότι αφορά την επιλογή σχέσεων.

Όταν ο οδηγός επιλέξει το πρόγραμμα Eco Pro και σηκώσει το πόδι από το γκάζι λόγω των κυκλοφοριακών συνθηκών ή γιατί κινείται σε κάποια κατηφόρα, η μονάδα ελέγχου του κινητήρα απομονώνει την μετάδοση επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να ρολάρει κάνοντας επιπλέον οικονομία στα καύσιμα.

Φυσικά η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς σε ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό-θα προτιμούσαμε να ήταν μηχανικό ελεγχόμενης ολίσθησης (LSD) όπως θα είναι εκείνο της 230i Coupe – ωστόσο ενώ τα ηλεκτρονικά απενεργοποιούνται πλήρως επιτρέποντας απόλυτη και αμφίδρομη σχέση στην οδήγηση, η δύναμη του κινητήρα κρίνεται οριακή απέναντι στο βάρος των 1580 κιλών και χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Στις μετρήσεις που έκανα κατέγραψα ικανοποιητικούς χρόνους- για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, που κυμαίνονταν γύρω στα 7,5 δευτερόλεπτα στην διαδικασία του 0-100 ενώ και η τελική των 236 χλμ/ω δεν μπορεί να θεωρηθεί αργή για όσους δεν φοβούνται τις κάμερες της τροχαίας.

Όπως γνωρίζετε-πιστή στην νομιμότητα, δεν ξεπέρασα πουθενά τα 135 χιλιόμετρα την ώρα όπου ο κινητήρας με 8η σχέση γυρνούσε με μόλις 2,300 σαλ. καταναλώνοντας εύκολα στο ταξίδι κάτι λιγότερο από 7 λίτρα/100 χλμ-που είναι ένα εντυπωσιακά χαμηλό νούμερο,

Μέσα στην πόλη η κατανάλωση αναβαίνει κοντά στα  7,5-8 λίτρα, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο από ένα τόσο βαρύ αυτοκίνητο μέσα στο «σταμάτα-ξεκίνα» της Αθήνας.

Ανάρτηση

Η ανάρτηση της BMW 220i Coupe  αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος και είναι φτιαγμένη από αλουμίνιο για χαμηλότερο μη αναρτώμενο βάρος.

Η μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη γενιά βρίσκεται στην χρήση των αμορτισέρ μεταβλητής σκληρότητας, που δίνουν ένα πρωτόγνωρο για BMW επίπεδο ποιότητας κύλισης την ώρα που το αυτοκίνητο έχει άμεση απόκριση στις αλλαγές πορείας και σχεδόν μηδενικές κλίσεις μέσα στην στροφή.

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους στους δύο άξονες -με τετραπλάσιες μπλέ δαγκάνες μπροστά, ενώ η κρεμαγιέρα με την ηλεκτρική υποβοήθηση και το μεταβλητό βήμα προσφέρει εξαιρετική αίσθηση και απόκριση.

Στην πόλη

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι της BMW 220i Coupe  είναι μαλακό (στην θέση Comfort), η εργονομία είναι άψογη ενώ και η ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις κάνουν την κίνηση μέσα στην πόλη εύκολη παρότι οι διαστάσεις της σειράς 2 έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Η έκπληξη όμως έρχεται από τις αναρτήσεις καταπίνουν τις πολλές λακκούβες του Δ.Λ.Δ με εντυπωσιακή άνεση και παρά τους πανέμορφους τροχούς με τις 18αρες ζάντες και τα ελαστικά ύψους R40….

Θεωρούσα δεδομένο ότι τίποτε δεν θα έτριζε ακόμη και στο κατεστραμμένο οδικό δίκτυο του Δήμου Διονύσου-και δεν διαψεύστηκα καθώς τίποτε στο εσωτερικό δεν έδειξε καμιά τάση για να τρίξει μέσα σε αυτή την δεκαετία που διανύουμε…

Η κίνηση μέσα στην πόλη είναι απρόσμενα άνετη σε ότι αφορά τα στενά και την αλλαγή λωρίδων, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι μέσα στην κίνηση η 220 Coupe δεν ενεργοποιεί την επιθετικότητα που συνήθως έχουν οι περισσότεροι οδηγοί απέναντι στις BMW με γυναίκα στο τιμόνι, δίνοντας σοβαρές πιθανότητες να παραχωρηθεί προτεραιότητα σε μια διασταύρωση, ή, αν είστε γυναίκα οδηγός, ακόμη και να μην σας παροτρύνουν να πάτε «να πλύνετε τα πιάτα»…

Έτσι ο «δεν φταις εσύ, αλλά ο μ@#@#$ που σου το πήρε» μπορεί και να μην φταρνίζεται όταν οδηγείτε καθημερινά, ενώ οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις των παιδιών έξω από τα σχολεία στο πέρασμα του αυτοκινήτου δείχνει ότι η γενιά του Youtube έχει εμφανώς διαφορετικά αισθητικά κριτήρια από εμάς τους αυτοκινητόσαυρους.

Επειδή η καμπίνα είναι μετατοπισμένη προς τα πίσω και το καπό μπροστά είναι πολύ μακρύ, θέλει λίγη προσοχή όταν φτάνετε σε μια διασταύρωση και σταματάτε για να ελέγξετε , καθώς χρειάζεται να βγείτε αρκετά μέχρι να έχετε πλήρη εικόνα της κίνησης και να ξεκινήσετε.

Χρειάζεται λίγη συνήθεια, αλλά δεν είναι κάτι που δεν μαθαίνεται….

Η καλή ηχομόνωση και το πολιτισμένο περιβάλλον που δημιουργεί το «περιποιημένο» εσωτερικό ξεκουράζουν το μυαλό του οδηγού αλλά και των υπολοίπων επιβατών.

Η κατανάλωση σε ημιαστική χρήση θα πέσει εύκολα κάτω από 7,5 λίτρα, ενώ αν κινείστε συχνά στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να υπολογίζετε κάτι γύρω στα 8 λίτρα/100 χλμ.

Στον αυτοκινητόδρομο

Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο η BMW 220i Coupe βρίσκεται σε περιβάλλον που ταιριάζει σε ένα στιβαρό αμάξωμα το οποίο χάρη στον αεροδυναμικό του σχεδιασμό (Cx 0,24) και την κορυφαία ηχομόνωση ταξιδεύει άνετα και χωρίς θορύβους από τον αέρα ή τον κινητήρα.

Η  BMW 220i Coupe  χωρίς να είναι σκληρή καταφέρνει να στρίβει χωρίς να γέρνει με υψηλές ταχύτητες κάνοντας τις  παρατεταμένες στροφές να μοιάζουν με ευθείες και τις ανωμαλίες του οδοστρώματος να χάνονται μέσα στα εκπληκτικά αμορτισέρ δυο σταδίων.

Τα ελατήρια δεν είναι ιδιαιτέρα σκληρά όμως τα αμορτισέρ μεταβλητής σκληρότητας από ένα σημείο και μετά έχουν ισχυρή απόσβεση συμπίεσης –και ακόμη πιο ισχυρή απόσβεσης επαναφοράς και έτσι σε συνδυασμό με τις διαφορετικής ενδοτικότητας αντιστρεπτικές (πιο ισχυρές μπροστά) κάνουν την BMW 220i Coupe και να μην γέρνει στις στροφές άλλα και να είναι ταυτόχρονα ένα άνετο Coupe με εκπληκτική ποιότητα κύλισης που σε προκαλεί να ταξιδέψεις.

Χάρη στην καλή αεροδυναμική, η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 6,7 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα.

Στις στροφές

Η  BMW 220i Coupe είναι η σύγχρονη μετεμψύχωση της E36 Coupe. Κάθεσαι χαμηλά στο τέλειας πλευρικής στήριξης κάθισμα και νοιώθεις το φαρδύ μετατρόχιο με το βλέμμα να χάνεται στο μακρύ καπό και να γίνεται ένα με τον δρόμο.

Το αυτοκίνητο φοριέται σαν ένα άνετο ρούχο, ωστόσο από την αρχή εμφανές ότι ο κινητήρας με την χαλαρή ρύθμιση των 184 ίππων είναι πολύ λίγος για ένα πλαίσιο που είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τα 450 άλογα της επερχόμενης Μ2 και που χρειάζεται τουλάχιστον τα 245 άλογα της 230i  για να νοιώσει ένα κάποιο ψήγμα συγκίνησης.

Το τιμόνι με την μεταβαλλόμενη σχέση στην κρεμαγιέρα απαιτεί έναν χρόνο προσαρμογής σε ότι αφορά την αμεσότητα στις αντιδράσεις του, αλλά μόλις ο οδηγός αρχίσει να μιλά την γλώσσα του το εμπιστεύεται και καταλαβαίνει με απίστευτη ακρίβεια τι συμβαίνει με τους μπροστινούς τροχούς μέσα στην στροφή.

Οδηγώντας με καθαρές γραμμές και την “ασπίδα” των ηλεκτρονικών τίποτε δεν πρόκειται να εκπλήξει τον οδηγό ακόμη και αν κινείται με «ημιπαράλογες» ταχύτητες.

Αν η οδήγηση γίνει πιο άτσαλη κάθε προσπάθεια μεταφοράς βάρους και αναστάτωσης του πίσω μέρους αντιμετωπίζεται με απάθεια και αποτελεσματικότητα από τα προνοητικά ηλεκτρονικά συστήματα χωρίς να ενοχλείται ο οδηγός.

Κλείνοντας τα ηλεκτρονικά καταλαβαίνεις αμέσως το πόσο στιβαρό είναι το πλαίσιο και το πόσο καλά σε πληροφορεί το τιμόνι για το τι συμβαίνει όχι μόνο με τους μπροστινούς αλλά και σε κάθε έναν από τους τροχούς.

Το μπροστινό μέρος είναι εξαιρετικά δύσκολο να γλιστρήσει θυμίζοντας την AR Giulia που απλά αρνείται να υποστρέψει, μόνο που επειδή τα ηλεκτρονικά της BMW 220i Coupe απενεργοποιούνται πλήρως μπορείς να παίξεις πολύ περισσότερο το παιχνίδι της μεταφοράς βάρους και της απολυτά ελεγχόμενης πλαγιολίσθησης στις γρήγορες καμπές και της οριακής υπερστροφής ισχύος στις πρώτες δυο σχέσεις του κιβωτίου μέσα σε μια φουρκέτα.

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν προκαλέσεις πρώτα κάποια μεταφορά βάρους με το τιμόνι ή τα φρένα το ηλεκτρονικό διαφορικό βρίσκει πάντα τον τρόπο να στείλει αποτελεσματικά κάθε έναν από τους «μόλις» 184 ίππους στον δρόμο και να επιταχύνει το αυτοκίνητο στην έξοδο με αποτελεσματικό τρόπο και χωρίς δράματα.

Θα πρέπει να σημειώσω ότι με την επιλογή του προγράμματος sport οι αλλαγές από τα paddles είναι γρήγορές ( ..για κιβώτιο με μετατροπέα ροπής) ενώ την ίδια στιγμή από τα ηχεία παίζει ένα εξακύλινδρο soundtrack που ολοκληρώνει αίσθηση που δημιουργεί η BMW 220i Coupe παρότι γνωρίζεις ότι πρόκειται για «εικονική ηχητική πραγματικότητα».

Για να καταλάβει κανείς το πόσο σωστά είναι στημένο αυτό το coupe χρειάζονται αρκετά περισσότεροι ίπποι ή χαμηλότερος συντελεστής τριβής στο οδόστρωμα-και ευτυχώς στο διάστημα της δοκιμής έβρεχε για ένα ολόκληρο διήμερο!

Και όπως τα σαλιγκάρια ζουν για να βγουν μετά την βροχή για να νοιώσουν τι θα πει ζωή, έτσι και η BMW 220i Coupe βρέχοντας τα πισωκίνητα λάστιχα της αποκτά την διπλάσια ιπποδύναμη και γίνεται κάτι σαν Μ2 τσέπης.

Διαλέξτε μια γνωστή διαδρομή και βιώστε το μπροστινό να βιδώνει μέσα στην στροφή και το πίσω μέρος να διαγράφει πιο ανοιχτή πορεία ακόμη και με σκασμένη 3η στο κιβώτιο!

Η υπερστροφή σε αυτές τις συνθήκες έρχεται αβίαστα και ελέγχεται με ακρίβεια, ωστόσο όταν το παρακάνετε ακόμη και με τα ηλεκτρονικά κλειστά το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό φροντίζει να εκτονώσει την αρχική τάση της έντονης υπερστροφής μεταφέροντας αρκετή από την ροπή στον εσωτερικό τροχό που μην μπορώντας να την διαχειριστεί αρχίζει να χαζοσπινάρει με αποτέλεσμα να μην μπορεί το αυτοκίνητο να διατηρήσει παρατεταμένες υπερστροφής ισχύος σε εναλλαγές στροφών.

Ουσιαστικά, παρότι το σύστημα ηλεκτρονικής ευστάθειας είναι κλειστό, το ηλεκτρονικό διαφορικό αναλαμβάνει την ασφάλεια του αυτοκινήτου επαναφέροντας το πίσω μέρος στην θέση του… τις περισσότερες φορές!

Ναι, λοιπόν το ελεγχόμενο πίσω διαφορικό της 230i και οι 60 επιπλέον ίπποι είναι απαραίτητα συστατικά για να ολοκληρωθεί το γλέντι με την δυάρα, οπότε να την προτιμήσετε!

Στον στεγνό δρόμο η 220i Coupe κινείται πάντα ουσιαστικά γρήγορα και με ασφάλεια, ενώ η γεωμετρία είναι τόσο καλή που ακόμη και αν οδηγείτε με τα ηλεκτρονικά ενεργοποιημένα σπάνια θα νοιώσετε ότι σας περιορίζουν.

Τόσο στιβαρό είναι το πλαίσιο, τόσο δυνατά είναι τα φρένα και τόσο σωστά είναι ρυθμισμένες οι αναρτήσεις που όταν σταμάτησα μετά από έναν ενδιαφέροντα “Διόνυσο το ξημέρωμα” ένοιωσα την ανάγκη να μοιραστούμε μαζί με την Γερμανίδα την ανατολή.

Η  Ρόσι ντε Πάλμα της αυτοκίνησης είχε πάψει πια να με μπερδεύει με τις μεταμοντέρνες γραμμές της και είχε αρχίσει να με γοητεύει όλο και πιο πολύ… αν και όμορφη δεν μπόρεσα να την πω ούτε μια στιγμή!

Συμπέρασμα

Η BMW 220i Coupe γεννήθηκε σε μια εποχή που τα αυτοκίνητα εξηλεκτρίζονται με απίστευτους γρήγορους ρυθμούς και έτσι ο βιος της θα είναι σίγουρα βραχύς και θα μοιάζει με τις πεταλούδες που παρά την ομορφιά τους, ο κύκλος της ζωής τους είναι πολύ μικρός. Περνούν για μια στιγμή από την ζωή μας, αλλά η εντύπωση που προκαλούν μένει για χρόνια στην μνήμη μας.

Δύσκολα θα δούμε κάποιο επόμενο μοντέλο της σειράς 2 και μετά από μερικά χρόνια, αναπολώντας τα παλιά, ίσως να αναφερόμαστε σε αυτήν σαν την τελευταία πραγματική BMW.

Είναι ένα αυτοκίνητο με οικονομικό κινητήρα, διασκεδαστική συμπεριφορά και έναν έντονο χαρακτήρα να ξεχειλίζει από παντού. Έχει φτιαχτεί σαν μια ξεκάθαρη δήλωση της BMW ότι σέβεται την κληρονομία της και ότι όσο της επιτρέπεται θα φτιάχνει αυτοκίνητα που θα είναι “Ultimate Driving Machines”.

Κριτήρια υποκειμενικά σαν την εμφάνιση, αλλά και αντικειμενικά σαν την υψηλή τιμή δεν χωρούν σε ένα αυτοκίνητο σύμβολο που τώρα πια ξέρουμε πως σαν Μ2 θα αποτελεί την βάση για το καλύτερο μοντέλο που έχει παρουσιάσει το M Division πριν αρχίσει να παίζει με τις μπαταρίες.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η οριακή για τον χαρακτήρα δύναμη του κινητήρα
  • Η περίεργή εμφάνιση και η μετρία εκμετάλλευση των χώρων

Θα θυμάμαι

  • Την τελευταία πραγματική BMW

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ BMW 220i Coupe

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty