Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Mercedes-Benz EQA 250 Δοκιμή/Test drive

Mercedes-Benz EQA 250 Δοκιμή/Test drive

Το τρένο της ηλεκτροκίνησης έφτασε χωρίς να σφυρίξει και πιο γρήγορα από ότι το περίμεναν ακόμη και οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα αυτές να σπεύσουν να μετατρέψουν αρκετά από τα SUV μοντέλα τους σε αμιγώς ηλεκτροκίνητα.

Η BMW με το iX3, η Volvo με τo XC40 Recharge και φυσικά η Mercedes-Benz EQA 250 της δοκιμής αποτελούν τα εισαγωγικά SUV μοντέλα των premium κατασκευαστών στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Είναι όλα τους SUV’s που βρίσκονται στην κορυφή του κύματος της μόδας- σε ότι αφορά την αποδοχή του σχεδιασμού τους από κοινό  και έτσι οι κατασκευαστές «βολευτήκαν» με την μετατροπή τους σε αμιγώς ηλεκτροκίνητα αποφεύγοντας τις ολιστικές λύσεις τύπου Volkswagen ID4 και ID3 που απαιτούν νέες πλατφόρμες και εισάγουν έναν νέο σχεδιαστικό κώδικα που ίσως εμείς οι καταναλωτές να μην είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε.

Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα SUVs που προέκυψαν είναι σχεδόν ίδια με τα πετυχημένα εμπορικά μοντέλα των εταιρειών και είναι πιο οικονομικά στην κατασκευή τους-αν και το μειονέκτημα τους είναι ότι δεν διαφέρουν αρκετά για να πείσουν τους ηλεκτροκίνητους να επενδύσουν 20-30 % περισσότερα χρήματα από ότι μια αντίστοιχη έκδοση με θερμικό κινητήρα.

Και αν η εμφάνιση αποτελεί ένα υποκειμενικό πρόβλημα, οι απαιτούμενοι συμβιβασμοί στους μειωμένους εσωτερικούς χώρους, το αυξημένο βάρος και  η αντιμετώπιση του από ένα πλαίσιο που αρχικά έχει σχεδιαστεί για να διαχειρίζεται 500 κιλά λιγότερα, αποτελούν μερικά από τα αντικειμενικά προβλήματα που οι κατασκευαστές έπρεπε να λύσουν.

Επειδή εκεί στην Στουτγάρδη δεν είναι παιδάκια και φτιάχνουν αυτοκίνητα από την ανατολή της αυτοκίνησης, οπότε η Mercedes-Benz EQA 250 διαχειρίζεται αυτά τα προβλήματα με τον καλύτερο τρόπο ενώ ταυτόχρονα η εμφάνιση της χωρίς να προκαλεί καταφέρνει να είναι αρκούντως εντυπωσιακή και να τονίζει την «ηλεκτρικότητα» του μοντέλου.

Εμφάνιση

Η Mercedes-Benz EQA 250 βασίζεται στο «πάτωμα MFA2 και με διαστάσεις 4.463 × 1.834 × 1.620 mm διαφοροποιείται  από τα θερμικά GLA κυρίως από την διαφορετική μάσκα που δεν έχει γρίλιες και από μια λωρίδα LED που ενώνει τα φωτιστικά σώματα μπροστά και πίσω δίνοντας μια φουτουριστική όψη στο αυτοκίνητο –κυρίως το βράδυ.

Παρότι το μήκος της EQA είναι μεγαλύτερο κατά πέντε εκατοστά από εκείνο της GLA, αυτό αφορά τον σχεδιασμό των πιο εντυπωσιακών προφυλακτήρων και όχι τους εσωτερικούς χώρους που δεν επωφελούνται καθώς το μεταξόνιο παραμένει ακριβώς το ίδιο στα 2729 mm.

Η εμφάνιση της Mercedes-Benz EQA 250 ξεκαθαρίζει ότι αυτό το ηλεκτρικό SUV ανήκει στην Premium κατηγορία όχι μόνο από το δυναμικό σχήμα του, αλλά και από τις πολλές μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που το κάνουν Mercedes-Benz!

Η μάσκα σχεδιαστικά παραμένει ίδια με την GLA, ωστόσο επειδή δεν χρειάζεται να ψήχει το ψυγείο κάποιου θερμικού κινητήρα οι γρίλιες της εκφυλλίστηκαν-και σύμφωνα με την θεωρία του Δαρβίνου εξαφανίστηκαν δίνοντας την θέση τους σε ένα glossy πλαστικό που φωνάζει ηλεκτροκίνηση!

Τα μπροστινά φωτιστικά σώματα είναι Laser Led σε όλες τις εκδόσεις, ενώ οι δύο αλουμινένιες γραμμές που σχηματίζονται εκατέρωθεν του μεγάλου αστεριού στην μάσκα μας δείχνουν ότι το επίπεδο εξοπλισμού του αυτοκινήτου της δοκιμής είναι AMG Line καθώς οι πιο απλές εκδόσεις έχουν μόνο μια γραμμή.

Το προφίλ παραμένει απαράλλακτο και μόνο οι επαΐοντες θα προσέξουν τα νίκελ στους μασπιέδες, το σήμα EQA Edition και φυσικά τις ιδιαίτερες 20αρες χρυσές ζάντες (..που συγκεντρώνουν αντικρουόμενες κριτικές) με τροχούς 255/45/R20 που φορά κατά αποκλειστικότητα η EQA.

Μια παραφωνία του σχεδιασμού είναι οι ώμοι του αμαξώματος πάνω από τους μπροστινούς τροχούς που είναι αρκετά χαμηλοί (λόγω της κοινής πλατφόρμας με την A-Class) σε σχέση με την καμπίνα των επιβατών, οπότε όταν κοιτάς το αυτοκίνητο στα ¾ από μπροστά και στο προφίλ μοιάζει σαν μια φουσκωμένη A Class- κάτι που μου χαλάει λίγο την macho εικόνα που έχει το μπροστινό μέρος.

Όσο πλησιάζει κανείς στην πίσω πόρτα είναι αδύνατον να μην δει τους φουσκωμένους θόλους που προκύπτουν από αυξημένο κατά 4 εκ. μετατρόχιο και την ανάγκη να χωρέσουν οι μεγαλύτερης διαμέτρου τροχοί.

Η πίσω όψη με τα «χαμογελαστά» LED φωτιστικά σώματα που ενώνονται επίσης με μια κόκκινη μπάρα φωτιστικών και την  αεροτομή στο πίσω μέρος να βοηθά στην επίτευξη του αεροδυναμικού συντελεστή CX 0,28, κάνουν την Mercedes EQA όμορφη και θα τολμούσα να πω αριστοκρατική.

Εσωτερικό

Η είσοδος στο εσωτερικό της Mercedes-Benz EQA 250 δεν επιφυλάσσει καμία έκπληξη και βρίσκεται σε αρμονία με τα ταμπλό που έχουμε δει τόσο στις διάφορες εκδοχές της A-Class και της GLA .

Η ψηφιακή εποχή έχει έρθει για τα καλά στην Στουτγάρδη και έτσι στο επάνω μέρος του ταμπλό έχουν τοποθετηθεί δύο οθόνες  10,25’’(αντί για 7,25’’που έχουν οι πιο βασικές εκδόσεις ) που για κάποιους ίσως να δημιουργούν μια λιγότερο εντυπωσιακή εικόνα.

Επί της ουσίας η εικόνα στο ταμπλό είναι απόλυτα μοντέρνα σε ύφος και δυναμικότητα προσφέροντας ταυτόχρονα πολλές επιλογές παραμετροποίησης.

Σε αντίθεση με την GLA τα μαλακά ποιοτικά πλαστικά κυριαρχούν παντού, ακόμη και στις πόρτες, ενώ το πάνω μέρος του ταμπλό είναι ντυμένο με μια απομίμηση δέρματος που ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη.

Σε ότι αφορά την εργονομία η τοποθέτηση του επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων από την κεντρική κονσόλα στην κολώνα του τιμονιού είναι μια πολύ έξυπνη και λειτουργική ιδέα που ελευθέρωσε χώρο για ένα πολύ βαθύ και πρακτικό ντουλάπι στην κεντρική κονσόλα.

Η ευκολία χειρισμού του συστήματος πολυμέσων MBUX (Mercedes-Benz User Experience) έφερε μια επανάσταση στην εργονομία των Mercedes και πλέον τα πάντα ρυθμίζονται από το pad στην κεντρική κονσόλα, ή από το mini pad που βρίσκεται πάνω στο υπέροχο τιμόνι.

Με το touchpad μπορείτε να ρυθμίσετε σχεδόν τα πάντα- και μετά στα διαλλείματα του παιχνιδιού με τα μπλιμπλίκια να οδηγείτε κιόλας-όταν ευκαιρήσετε!

Στα σοβαρά όμως, επειδή είναι σίγουρο ότι παίζοντας θα αφαιρεθείτε από την οδήγηση, η Mercerdes έχει εξοπλίσει την EQA με διαφορά ηλεκτρονικά βοηθήματα που θα κρατήσουν το αυτοκίνητο στην λωρίδα του, ή θα φρενάρουν όταν εσείς αντί να κοιτάτε τον δρόμο θα μπλιμπλικίαζεστε…

Σε τέτοια εκτίμηση έχουν τον σύγχρονο οδηγό! Ωστόσο οφείλω να αναφέρω ότι ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος διατήρησης της πορείας εντός των λωρίδων κυκλοφορίας είναι τόσο παρεμβατικός που τελικά γίνεται επικίνδυνος και προσωπικά τον απενεργοποιούσα με το έμπαινα στο αυτοκίνητο.

Εκεί που οδηγάς αμέριμνη, αν τολμήσεις να πλησιάσεις την διαρκή διαγράμμιση στο δεξί τμήμα του δρόμου το αυτοκίνητο φρενάρει απότομα τραβώντας το τιμόνι δεξιά.

Την πρώτη φορά που μου συνέβη τρόμαξα πάρα πολύ γιατί το αυτοκίνητο που ακολουθούσε παραλίγο να πέσει πάνω μου, αλλά αμέσως μετά έμαθα να απενεργοποιώ το σύστημα πριν ξεκινήσω.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και όταν το απενεργοποιείς το σύστημα, εκείνο επανέρχεται πάντα σε κάθε εκκίνηση, ενώ ακόμη και στην πιο ήπια ρύθμιση του παραμένει ενοχλητικό.

Πίσω στην EQA, όλη η εικόνα στο εσωτερικό κατακλύζει τον οδηγό με μια υπέροχη αίσθηση πολυτέλειας και τεχνολογικής υπεροχής.

Η τεχνολογική υπεροχή επιβεβαιώνεται- εάν ξέρετε Αγγλικά- από το σύστημα φωνητικού ελέγχου LINGUATRONIC που σας καταλαβαίνει χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιες συγκεκριμένες εντολές, αλλά που με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να καταλάβει τι θέλετε να πείτε.

Ατελείωτες ώρες χαράς και παιχνιδιού την ώρα που χειρίζεστε ένα αυτοκίνητο που μπορεί να μετατραπεί σε φονικό εργαλείο..

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!

Άνεση –Χώροι

Τα λευκά δερμάτινα, θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα της Mercedes-Benz EQA 250 είναι κάπως στενά για τους πολύ εύσωμους επιβάτες, όμως παρέχουν ικανοποιητική στήριξη και προδιαθέτουν ευχαρίστα τον οδηγό να απλώσει τα χέρια του πάνω στο πανέμορφο τιμόνι με το ποθητό αστέρι!

Ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού είναι άπλετος και θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς, ενώ επειδή το εσωτερικό ύψος στο μπροστινό μέρος είναι ικανοποιητικτα καθίσματα έχουν τοποθετηθεί ψηλά, σε μια τυπική SUV θέση που εξασφαλίζει εξαιρετική ορατότητα στην κίνηση μέσα από τα μεγάλα και κάθετα παράθυρα.

Η απόσταση του πίσω καθίσματος από το μπροστινό είναι πραγματικά μεγάλη και το ίδιο ισχύει και για το πλάτος που θα βολέψει τρεις ενήλικες, ωστόσο λόγω της τοποθέτησης των μπαταριών κάτω από το πίσω πάτωμα σε  μια πλατφόρμα που αρχικά είχε σχεδιαστεί για θερμικούς κινητήρες αρχίζουν να ενοχλούν οι συμβιβασμοί.

Προκειμένου να μην επηρεαστεί το ύψος για το κεφάλι των πίσω επιβατών από την οροφή, ο πάγκος έχει μικρό ύψος από το πάτωμα με αποτελέσματα να τοποθετεί τα γόνατα πιο ψηλά από την λεκάνη και να μην υποστηρίζει σωστά τους μηρούς των πίσω επιβατών κουράζοντας στις μεγάλες διαδρομές.

Επίσης ο χώρος αποσκευών των 340 λίτρων είναι 100 λίτρα μικρότερος από εκείνον της GLA λόγω των μπαταριών ενώ και το πίσω κάθισμα δεν έχει την δυνατότητα να σύρεται μπροστά πίσω μεταβαλλόντας την χωρητικότητα..

Παντού υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι για μπουκάλια, ποτά κτλ. ενώ οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 40:20:40 και η είσοδος στο εσωτερικό είναι άνετη τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τους γονείς που θέλουν να δέσουν τα παιδιά τους στα ειδικά καθίσματα.

Οι πόρτες κατεβαίνουν χαμηλά καλύπτοντας και διατηρώντας τους μασπιέδες καθαρούς για να μην λερώνονται τα πόδια σας κατά την είσοδο, ενώ και τα παράθυρα κατεβαίνουν πλήρως μέσα στην πόρτα.

(Ηλεκτρο)Κινητήρας

Κάτω από το καπό της Mercedes-Benz EQA 250 βρίσκεται ένας ηλεκτροκινητήρας  που αποδίδει 190 ίππους και 375 Νm ροπής διαθέσιμα από τις ..1 έως τις 10.200σ.α.λ!

Η δύναμη περνά απευθείας στους μπροστινούς τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος. Ακόμη και όταν επιλέγει όπισθεν ο οδηγός από τον περιστροφικό διακόπτη στην κονσόλα αυτό επιτυγχάνεται απλά αντιστρέφοντας την φορά περιστροφής του μοτέρ.

Η συστοιχία των μπαταριών Λιθίου – ιόντων (li-on)  χωρητικότητας 66,5 kWh είναι υδρόψυκτες και βρίσκονται τοποθετημένες κάτω από το πάτωμα στο πίσω μέρος της EQA και είναι τοποθετημένες μέσα σε ένα ειδικό κουτί που είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια των μπαταριών.

Η «εκκίνηση» του μοτέρ γίνεται από ένα κουμπί στην κονσόλα το οποίο όταν πατηθεί προσφέρει την ίδια συγκίνηση που προσφέρει και το πλήκτρο εκκίνησης της καφετιέρα σας! Τίποτε δεν συμβαίνει …εκτός βέβαια από κάποια λαμπάκια που ανάβουν και κάποιες ενδείξεις στο ταμπλό!

Ωστόσο χάρη στην ροπή των 375Νm που παραμένει σταθερή από την πρώτη ως τις υψηλότερες στροφές περιστροφής  του κινητήρα η αντίδραση του αυτοκινήτου είναι άμεση, χωρίς απώλειες και καθυστερήσεις.

Λίγη συνήθεια χρειάζεται το σύστημα ανάκτησης ενέργειας όπου λειτουργεί με προοδευτικό και αναλογικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι φρενάροντας το αυτοκίνητο με τον κινητήρα, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίζουν οι μπαταρίες και όχι σε άχρηστη ζέστη.

Το σύστημα ρυθμίζεται ως προς την λειτουργία του από τα paddles πίσω από το τιμόνι και με την σωστή χρήση του θα μπορέσετε να εξοικονομείτε περίπου 20 χιλιόμετρα σε κάθε φόρτιση χάρη στην καλύτερη ανάκτηση ενέργειας που προσφέρει.

Αξίζει να προσπαθήσετε!

Η βέλτιστη κατανάλωση με πολύ προσεκτική οδήγηση μπορεί να φτάσει τις 16,5 Kwh /100 χλμ, μέση 18,5 Kwh/100 χλμ, ενώ αν ξεφύγετε μπορεί και να ξεπεράσει στιγμιαία και τις 28,6 Kwh/100 χλμ.

Η σωστή οδήγηση και το περιβάλλον μέσα στο οποίο οδηγάτε παίζουν σπουδαίο ρόλο.

Όταν λέω σωστή οδήγηση εννοώ ότι στις κατηφόρες θα πρέπει να φρενάρετε χρησιμοποιώντας στο σύστημα ανάκτησης ενέργειας ώστε να φορτίζουν οι μπαταρίες, να μην επιταχύνετε απότομα και να μην χρησιμοποιείτε κλιματιστικό ή θέρμανση…

Μιλώντας για την θέρμανση, χάρη στην αντλία θερμότητας του βασικού εξοπλισμού, η αποβαλλόμενη θερμότητα από το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης αξιοποιείται για τη θέρμανση της καμπίνας επιβατών.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται δραστικά η κατανάλωση μπαταρίας από το σύστημα θέρμανσης, αυξάνοντας έτσι την αυτονομία. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του συστήματος προκλιματισμού στο εσωτερικό της EQA πριν την έναρξη μιας διαδρομής.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις η μικρή EQA είναι σβέλτη χωρίς να «βάζει φωτιά στην άσφαλτό»  και μέτρησα ότι τα πρώτα 100 χλμ/ω έρχονται σε περίπου 9 δευτερόλεπτα και ότι η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 165 χλμ/ω.

O χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει η Mercedes-Benz EQA 250 είναι περίπου 30 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα, 9,5 ώρες σε wallbox με ισχύ 7,2 kW και μόλις 42 λεπτά για την φόρτιση από 20% στο 80% της μέγιστης χωρητικότητας σε ταχυφορτιστή DC των 100 kW που θα βρείτε σε ορισμένα πρατήρια.

Αν λοιπόν αποφασίσετε να αγοράσετε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αποκτήσετε και ένα Wallbox.

Ανάρτηση /Φρένα

Η ανάρτηση της Mercedes-Benz EQA 250 αποτελείται από αλουμινένια γόνατα McPherson εμπρός και μια διάταξη τεσσάρων αλουμινένιων συνδέσμων πίσω.

Είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει άνεση σε όλες τις συνθήκες, αλλά καταφέρνει χάρη στις ισχυρές αντιστρεπτικές και τις μικρότερες σε σχέση με την GLA διαδρομές των αμορτισέρ-που επιβάλλονται από την τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το πάτωμα και που μειώνει την απόσταση από το έδαφος στα 15,5 εκατοστά- να μην επιτρέπει μεγάλες κλίσεις στις στροφές και να μην δίνει πουθενά την αίσθηση χαλαρότητας.

Τα φρένα λόγω της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση που χρησιμοποιεί ένα μέρος της διαδρομής του πεντάλ στην ανάκτηση πριν ουσιαστικά αρχίσει το αυτοκίνητο να φρενάρει με τους δίσκους του θέλουν αρκετή συνήθεια.

Ωστόσο στην συνέχεια χάρη στους 4 αεριζόμενους δίσκους οι 2 τόνοι βάρους της EQA φρενάρουν πολύ καλά και χωρίς να παρουσιάζεται κόπωση από το σύστημα πέδησης .

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό ισχυρή υποβοήθηση και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, δυστυχώς στις στροφές με στεναχώρησε κάπως με την αίσθηση του.

Στην Πόλη

Οι λακκούβες και τα σαμαράκια που με τόσους φρέντους και κόπο έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους αμβλύνονται από την Mercedes-Benz EQA 250, ενώ το βαρύ αμάξωμα χάρη στο κοφτερό τιμόνι- που χρειάζεται 2,3 στροφές από άκρη σε άκρη- βολεύεται στους στενούς δρόμους και παρκάρει εύκολα.

Στην Ελλάδα που όλοι οι δρόμοι είναι σκαμμένοι-για κάποιο ή για κανένα συγκεκριμένο λόγο, στο δεξί μέρος τους- το σκληρό σετάρισμα των αντιστρεπτικών θα ενοχλήσει και όταν οι δρόμοι γίνουν άθλιοι παρουσιάζονται αναπηδήσεις στον εγκάρσιο άξονα του αυτοκινήτου (ειδικά στο πίσω μέρος).

Όταν όμως ο δρόμος είναι αποδεκτός σε ότι αφορά την ποιότητα του οδοστρώματος η απόλαυση της ησυχίας που χαρίζει η ηλεκτροκίνηση είναι άριστή. Η καλή ηχομόνωση αφήνει την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών κάνοντας την κίνηση στην πόλη πραγματικά ήσυχη και απολαυστική.

Η ορατότητα που εξασφαλίζει η αρχοντική SUV θέση οδήγησης επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει τους πληβείους πολύ μακριά μέσα στην κίνηση, ενώ οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες βοηθούν και αυτές στις διασταυρώσεις.

Ο πολιτισμένος τρόπος που η δύναμη του ενός ηλεκτροκινητήρα αποδίδεται στην Mercedes-Benz EQA 250 παρασύρει τον οδηγό σε μια ράθυμη και απολύτως οικολογική οδήγηση που τον επιβραβεύει με μια εντυπωσιακή οικονομία και μια ανέμελη από άποψη αυτονομίας καθημερινότητα.

Πατάς το γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να κυλά πάνω στην ανάρτηση του χωρίς να υπάρχει κραδασμός ή θόρυβος από τον χώρο του κινητήρα!

Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά γλυκά και με ακρίβεια.

Η αυτονομία μέσα στην πόλη δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα αφού κυμαίνεται περίπου στα 380 χλμ, ενώ πρέπει να πω ότι τα σημεία φόρτισης σε βενζινάδικα, πλατείες και επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να πυκνώνουν.

Στον Αυτοκινητόδρομο.

Παρότι αυτό είναι το περιβάλλον στο όποιο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ακόμη «δρόμο να διανύσουν» με την Mercedes-Benz EQA 250 τόλμησα να οδηγήσω με σύνεση την απαιτητική διαδρομή μέχρι την παραλία Χιλαδού στην Εύβοια και να γυρίσω αυθημερόν χωρίς φόρτιση, για να διαπιστώσω ότι όταν γύρισα είχα διαθέσιμα ακόμη 80 χλμ!

Άρα μικρά ταξίδια γίνονται χωρίς πρόβλημα, ενώ αν γνωρίζετε που θα βρείτε «δυνατούς» φορτιστές 100KWh που φορτίζουν τις μπαταρίες από το 20-80% μέσα σε 40 λεπτά τότε θα μπορούσατε να αποτολμήσετε και μεγαλύτερα ταξίδια.

Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 165 χλμ/ω και κοιτώντας την οθόνη της οικονομίας ..καταβαίνεις το γιατί-καθώς η ενέργεια που καταναλώνεται μετά τα 130-140 χλμ/ω είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με την απόσταση που διανεύει το αυτοκίνητο.

Σκεφτείτε πως  με αυτούς τους ρυθμούς η κατανάλωση ανεβαίνει  στις 22-23 KWh/100 με την αυτονομία να πέφτει στα περίπου 260-280 χιλιόμετρα…

Αουτς!

Στις στροφές

Οδηγώντας με ανοιχτές γραμμές και μακριά από τα όρια της, η βαριά Mercedes-Benz EQA 250  είναι ουδέτερη, φρενάρει αποτελεσματικά και όσο το οδόστρωμα έχει καλή πρόσφυση θα στρίβει με ταχύτητες που δεν ταιριάζουν ούτε με τον SUV, αλλά ούτε και με τον ηλεκτρικό της χαρακτήρα.

Θα έλεγα μάλιστα ότι επειδή έχει πιο χαμηλά το κέντρο βάρους και πιο σκληρές αντιστρεπτικές στην αρχή παρουσιάζεται πιο σταθερή από την GLA η οποία λόγω και των μεγαλυτέρων διαδρομών στην ανάρτηση γέρνει περισσότερο μέσα στην στροφή.

Η ανάρτηση είναι μεν σχετικά σφικτή σε ότι αφορά την συμπίεση και την απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ, όμως οι 2 τόνοι του βάρους κάνουν την EQA να εμφανίζεται δυσκίνητη στις διαρκείς εναλλαγές πορείας μέσα σε μια σφικτή διαδρομή.

Μοιάζει ότι οι αναρτήσεις δεν προλαβαίνουν να διαχειριστούν την απότομη  και διαρκή μεταφορά βάρους από την μια πλευρά στην άλλη- και τούμπλαλιν- και έτσι υποχρεώνουν τον οδηγό να υποχωρήσει και να μειώσει τον ρυθμό του.

Μιλάμε φυσικά για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε όσα αυτό πρεσβεύει, ωστόσο αν πάρετε ακόμη περισσότερη φόρα τότε η Mercedes EQA θα στρίψει καλά μέχρι ένα σημείο, όμως μετά από λίγο θα νοιώσετε το βάρος να μεταφέρεται στον εξωτερικό μπροστινό τροχό –και στην συνέχεια να χάνει την πρόσφυση του λόγω της κλίσης του αμαξώματος.

Εάν ο δρόμος γλιστράει το τιμόνι ελαφρώνει και το αυτοκίνητο αρχίζει να φεύγει με το μπροστινό του μέρος του να βρίσκεται σε δυσκολία κοιτώντας τον “Mεγάλο Aδελφό” στα μάτια για βοήθεια. Ευτυχώς τα ηλεκτρονικά μαζεύουν γρήγορα και διακριτικά την κατάσταση και έτσι όλα βρίσκονται πάντα υπό έλεγχο

Χρειάζεται λοιπόν να οδηγείτε με καθαρές γραμμές και εάν θέλετε να πάτε ακόμη πιο γρήγορα… τότε  ίσως θα πρέπει να κοιτάξετε κάτι που είναι φτιαγμένο για να προσφέρει χαρά στην οδήγηση σε ορεινούς δρόμους.

Ένα ηλεκτρικό SUV σίγουρα δεν είναι φτιαγμένο για αυτή την δουλειά…

Συμπέρασμα

Η πρώτη προσπάθεια της Mercedes στην κατηγορία των αμιγώς ηλεκτροκίνητων SUV θα ήταν απόλυτα επιτυχημένη εάν το πλαίσιο της Mercedes-Benz EQA 250 ήταν εξαρχής σχεδιασμένη για να είναι ηλεκτροκίνητη.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια και την απόδοση του ηλεκτροκινητηρα δεν υπάρχει κανείς που θα μπορέσει να της προσάψει κάτι, ωστόσο η εκ των υστέρων τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το πάτωμα και τον χώρο αποσκευών επηρέασε αρνητικά την καλή εκμετάλλευση εσωτερικών χώρων που έχει η GLA.

Επίσης το μεγάλο βάρος που έχει μεταφερθεί προς το πίσω μέρος του αμαξώματος επηρεάζει αρνητικά την κατανομή στους δύο άξονες και επιβαρύνει την ελκτική πρόσφυση στην εκκίνηση.

Mercedes-Benz EQA 250 000Ωστόσο μόλις σταματήσουμε να την συγκρίνουμε με την GLA και δούμε την Mercedes-Benz EQA 250 σαν ένα εντελώς ξεχωριστό αυτοκίνητο που είναι φτιαγμένο για την καθημερινή μετακίνηση μέσα στην πόλη δεν μπορούμε παρά να επαινέσουμε το αποτέλεσμα της πρώτης προσπάθειας της Mercedes στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Η τιμή της είναι λογική απέναντι στον ηλεκτρικό ανταγωνισμό και ξεκινά με την επιδότηση του κράτος από τα €43,000.

Για αυτά τα χρήματα κάποιος-«έχων και κατέχων»- αγοράζει ένα όμορφο και άνετο  αυτοκίνητο που κινείται εξαιρετικά οικονομικά και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του στις καθημερινές του μετακινήσεις.

Η πρώτη προσπάθεια της Mercedes λοιπόν θεωρείται απόλυτα επιτυχημένη… αλλά αυτό έτσι και αλλιώς δεν αποτελεί έκπληξη.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το υψηλό βάρος που επηρεάζει την οδική συμπεριφορά
  • Οι περιορισμένοι σε σχέση με την GLA χώροι στο εσωτερικό

Θα θυμάμαι

  • Την ποιότητα κύλισης και την ευκολία που χαρίζει στην καθημερινότητα
  • Το υψηλό επίπεδο τεχνολογίας και η χαμηλή κατανάλωση

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Φωτογραφίες Mercedes-Benz EQA 250

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο