Monday, November 28, 2022
HomeΔοκιμεςSUV/OFF ROADDacia Duster 1.0 TCe 100 LPG Δοκιμή/Test drive

Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG Δοκιμή/Test drive

Το Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG είναι η συνισταμένη όλων των λογικών σε ότι αφορά την αυτοκίνηση στην εποχή του παραλογισμού καθώς είναι ταυτόχρονα και το «περισσότερο αυτοκίνητο» που μπορείτε να αγοράσετε με τα χρήματα σας, αλλά και το οικονομικότερο στην χρήση του λόγω της χρήσης του LPG.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία οι δικτατορίσκοι και οι “λαδέμπορες” είχαν αργά και σταθερά φροντίσει οι τιμές των καυσίμων και του φυσικού αερίου να εκτοξευτούν έτσι ώστε η δυστυχία και ο θάνατος αθώων γυναικόπαιδων που θα ακολουθούσε να τους κάνει πιο πλούσιους ή πιο πολιτικά ισχυρούς.

Είδαμε μέσα σε ελάχιστους μήνες την αμόλυβδη να ξεκινά από τα €1,50/λίτρο και να ξεπερνά σήμερα στα νησιά τα €2,50- αν και στην πρωτεύουσα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει πέσει μόλις κάτω από το ψυχολογικό (??)όριο των €2.00.

Οι ασκήσεις αδολφισμού του Θρασύδειλου Κοντομπουτόν έκαναν πλέον το φυσικό αέριο να έχει 4πλασιάσει ή και 5πλασιάσει την αξία του επηρεάζοντας δραματικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και των μετακινήσεων μας.

Σε αυτό το περιβάλλον παράλογων αυξήσεων-και όσο οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούσαν το πρόβλημα σε πολυτελή γεύματα, όσοι είχαν αυτοκίνητα με LPG διαπίστωσαν με εκπληξη ότι η τιμή του καυσίμου που χρησιμοποιούσαν ανέβηκε από €0,70/λίτρο στα μόλις € 1,05 για να πέσει σήμερα στα €0,83!

Ξαφνικά το LPG έγινε πολύ της μόδας αφού ουσιαστικά είναι η υγροποίηση ενός μείγματος προπανίου και βουτανίου που περισσεύουν από την διύλιση των βασικών καυσίμων (..και που διαφορετικά θα ελευθερωνόταν στο περιβάλλον και θα το έβλαπταν) και έτσι καθώς η ζήτηση για βενζίνη και πετρέλαιο πέφτει λόγω της υψηλής τιμής, η τιμή του LPG δεν είχε κανένα λόγο να επηρεαστεί και παρέμεινε λογική.

Αυτοκίνητα σαν το Duster που πρόσφεραν «πολύ αυτοκίνητο για τα λεφτά τους» ήρθαν μαζί με την μόδα των SUV προσφέροντας έκτος δρόμου δυνατότητες και εξηγούν εν μέρη την θετική ανταπόκριση του Ευρωπαϊκού κοινού που αγόρασε πάνω από 2 εκ. μονάδες!

Ναι, θα ακούσουμε από τους μαχητές του ΦατσοΒιβλίου ότι έχει τρία αστέρια στην ασφάλεια (λόγω έλλειψης ηλεκτρονικών βοηθηματών οδήγησης), σκληρά πλαστικά στο εσωτερίκο, ότι στο έγκυρο τέστ σλάλομ μέσα στους ταράνδους δεν στρίβει με τα απαραίτητα 77χλμ/ω σταθερής ταχύτητας, ότι η μάρκα δεν βγάζει νύφες στο χωριό… όμως μιλώντας για «value for money» βλέπουμε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μοναδική πρόταση..

Βλέπετε ο λογικός συνδυασμός που προσφέρει το Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG-σε νούμερα- συνοψίζεται στο ότι: «με λιγότερα από €20K μπορείτε να αγοράσετε ένα 5θέσιο SUV στην πιο πλούσια έκδοση του και μετά να κινείστε με λιγότερα από €7/100 χιλιόμετρα διατηρώντας τα 5 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης μαζί με τα οφέλη που προκύπτουν από τους χαμηλούς ρύπους».

Το LPG σαν καύσιμο εκπέμπει λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα και λιγότερα οξείδια του αζώτου από τη βενζίνη, και οι χαμηλοί ρύποι CO2 των 114 gr/km του Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG το απαλλάσσουν από τον δακτύλιο της Αθήνας και μειώνουν τα τέλη κυκλοφορίας!

Εμφάνιση

Το Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG παρότι είναι ένα σχετικά μεγάλο αυτοκίνητο που φτάνει τα 4,35m σε μήκος και τα 1,8 μ σε πλάτος, εξακολουθεί να χωράει μέσα στην αστική καθημερινότητα, ενώ χάρη στο μεταξόνιο των 2,7m και το ψηλό SUVειδές αμάξωμα που κάθεται 21 εκ πιο ψηλά από την άσφαλτο προσφέρει αξιοπρεπέστατους χώρους στο εσωτερικό του.

Εμφανισιακά για το 2022 έχει δεχθεί ένα ελαφρύ σχεδιαστικό χάδι που όμως είναι τόσο διακριτικό που μόνο οι ειδικοί Dacioλόγοι θα καταλάβουν τις διαφορές.

Αυτοί κοιτώντας το Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG από μπροστά θα ξεχωρίσουν τα ανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα ημέρας που υιοθετούν τη νέα φωτεινή υπογραφή της Dacia σε σχήμα “Υ” και τα αποδοτικά LED φωτιστικά που κάνουν την νυχτερινή οδήγηση άνετη και ασφαλή.

Οι προφυλακτήρες είναι ολοκληρωτικά βαμμένοι στο χρώμα του αυτοκινήτου και η μάσκα έχει την χαρακτηριστική για Dacia μορφή με τα προστατευτικά τμήματα στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα είναι βαμμένα στο χρώμα του αλουμινίου προσδίδοντας ένα περιπετειώδη χαρακτήρα.

Το έντονα γωνιακό προφίλ με τις ψηλές πόρτες και τα σχετικά μικρά παράθυρα παραμένει και κάνουν το Dacia Duster να μοιάζει λίγο“old-fashioned” όμως οι σχάρες οροφής με το μεγάλο λογότυπο Duster «αγριεύουν» αισθητικά το Ρουμάνικό SUV.

Εντελώς νέα είναι τα πίσω LED φωτιστικά σώματα, που είναι μεγαλύτερα και με ελαφρά διαφορετικό σχεδιασμό που θυμίζει Jeep Renegade.

Η γενικότερη εμφάνιση του παραμένει ηθελημένα «παλιομοδίτικη», τόσο πολύ όμως που αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρουσα!

Για παράδειγμα, τα εμπρός φτερά που φουσκώνουν στην περιοχή των θόλων για να χωρέσουν οι μεγαλύτεροι τροχοί του SUV αφού το Duster είναι χτισμένo σε ένα πάτωμα που προέρχεται από το Renault Clio του 2005, έχουν μια μαύρη πλαστική προέκταση που θυμίζει τα μπροστινά φτερά της Deltona (…με πολύ φαντασία και θέληση!).

Είμαι βέβαιη ότι δεν είχαν ακριβώς αυτό στο μυαλό τους- και πως αυτή η ομορφιά από το παρελθόν προέκυψε κατά λάθος, όμως πήρα το θάρρος να το αναφέρω γιατί η λεπτομέρεια μου άρεσε πολύ!

Όπως είπαμε, οι επιφάνειες των θυρών είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με εκείνες των παραθύρων και έτσι σε συνδυασμό με το αυξημένο ύψος από το έδαφος και τους μικρούς προβόλους, στο μυαλό έρχονται εικόνες από τα πρώτα SUV που παρουσιαστήκαν στις αρχές του 1990 και τα οποία διέθεταν ικανοποιητικές εκτός δρόμου δυνατότητες.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG δεν διαθέτει τετρακίνηση και έτσι το μυαλό σταματά τα «λασπωμένα του ταξίδια» ακριβώς εδώ!

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα του Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG  το μάτι μου στάθηκε από την μια πλευρά στην περήφανη επιγραφή «Duster» στο μαρπιέ και από την άλλη στην κακή ποιότητα του μετάλλου στους μεντεσέδες της πόρτας που έδειχνε εκτός τόπου και χρόνου.

Ο σχεδιασμός στο ταμπλό χωρίς να είναι εντυπωσιακός, προσωπικά μου άρεσε καθώς βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με το χρηστικό design της εξωτερικής σχεδίασης.

Ωστόσο, τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται είναι αχρείαστα σκληρά και τραχιά στην αφή και μου φαίνεται ότι το πρώτο μέλημα των σχεδιαστών όταν έφτιαχναν το Dacia ήταν να μην φτιάξουν κάτι που θα απειλεί σε αίσθηση το Kadjar της Renault!

Ο αναλογικός πίνακας οργάνων είναι σχεδιαστικά απλός, αλλά πλήρης και ευκρινής καθώς περιέχει εκτός από το ταχύμετρο και το στροφόμετρο μια οθόνη στο κέντρο με όλες τις ενδείξεις που αφορούν τόσο το ταξίδι του αυτοκινήτου όσο και την κατανάλωση βενζίνης και υγραερίου.

Οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων είναι ξεκάθαρες και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους, ενώ η εργονομία είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν το οδηγήσετε.

Το χειριστήριο επιλογής LPG βρίσκεται χαμηλά στο αριστερό μέρος του ταμπλό και σε συνδυασμό με την επιπλέον ένδειξη για την στάθμη και την αυτονομία του υγραερίου, αποτελούν την μοναδική ένδειξη ότι το Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG διαφέρει από τις εκδόσεις που καίνε μόνο βενζίνη.

Από έναν διακόπτη στην κοσόλα ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα ECO, που επεμβαίνει στην χαρτογράφηση του κινητήρα με μια πιο ήπια λειτουργία του ηλεκτρονικού γκαζιού και με πιο οικονομική εμπλοκή του κλιματισμού.

Σύμφωνα με την Dacia η επιλογή της ECO χαρτογράφησης μπορεί να επιφέρει οικονομία μέχρι και 10%, κάτι που προσωπικά μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά δυστυχώς αφαιρεί πολύ από την έτσι και αλλιώς οριακή σπιρτάδα του κινητήρα.

Οι τρεις αεραγωγοί στο κέντρο του ταμπλό αποτελούν μια ευχάριστη οπτικά νότα και έτσι όταν με χαρά πας να τους ακουμπήσεις και ξαφνικά νοιώθεις την κακή ποιότητα των πλαστικών τους, η απογοήτευση μεγαλώνει.

Στην κεντρική κονσόλα του αυτοκινήτου της δοκιμής με τον πλούσιο εξοπλισμό υπάρχει μία οθόνη αφής  8’’η οποία περιλαμβάνει σύστημα πλοήγησης, το ηχοσύστημα και ένα καλό επίπεδο συνδεσιμότητας μέσω ενός USB για ψηφιακές συσκευές Android και ΙΟS .

Επιπλέον στο κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμου το Duster διαθέτει εκτός από την κάμερα οπισθοπορείας και τρεις ακόμη κάμερες που δίνουν την δυνατότητα στον οδηγό να δει την περιφέρεια του αυτοκινήτου όταν παρκάρει ή όταν κινείται εκτός δρόμου.

Στο κάτω μέρος της κονσόλας θα βρείτε τα χειριστήρια του ηλεκτρονικού κλιματισμού που μοιάζουν-και πιθανότατα έτσι θα συμβαίνει- σαν να έχουν μετακομίσει από κάποιο Clio.

Ο κλιματισμός είναι ισχυρός και οι αλλαγές στην θερμοκρασία είναι ταχύτατες-και τελικά αυτό μετράει!

Σε ότι αφορά την ποιότητα συναρμογής, η αλήθεια είναι ότι άκουσα κάποιους ενοχλητικούς τριγμούς δεξιά στο ταμπλό και κάποιους ελαφρούς συντονισμους από κάποια ασπίδα θερμοκρασίας στην εξάτμισ-  που δεν θα περίμενα να ακούσω από ένα τόσο καινούριο αυτοκίνητο όπως ήταν αυτό της δοκιμής, αλλά πιστεύω ότι με λίγο σφίξιμο σε αυτά τα δύο σημεία το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό.

Χώροι/Άνεση

Τα καθίσματα του Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG τοποθετούν τον οδηγό σε μια όρθια και ψηλή θέση που του επιτρέπει να έχει καλή ορατότητα μέσα στην κίνηση της πόλης και να ελέγχει όλες τις γωνιές του αμαξώματος-ενώ το δερμάτινο τιμόνι που περιλαμβάνει τα χειριστήρια του cruise control και του ηχοσυστήματος ρυθμίζεται και αυτό προς όλες τις κατευθύνσεις διευκολύνοντας την εύρεση της ιδανικής θέσης οδήγησης.

Στα αρνητικά θα πρέπει να αναφέρω το ότι τα καθίσματα έχουν μέτρια πλευρική στήριξη και κυρίως ότι είναι ιδιαιτέρως σκληρά και έτσι κουράζουν τον οδηγό σε μεγάλες αποστάσεις.

Στην κονσόλα θα βρείτε αρκετές θέσεις για μικροπράγματα και για ποτήρια, ενώ ένα υποβραχιόνιο θα κάνει ότι μπορεί για να ξεκουράσει το χέρι του οδηγού σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Στο πίσω κάθισμα ο χώρος για τα γόνατα είναι ικανοποιητικός, όπως είναι άλλωστε και εκείνος για τα κεφάλια των επιβατών, ακόμη και αν αυτοί είναι ψηλοί.

Με εντυπωσίασε το πόσο λίγο χώρο καταλαμβάνει το τούνελ του άξονα της μετάδοσης από το πάτωμα της μεσαίας θέσης δεδομένου ότι υπάρχει και τετρακίνητη έκδοση (..μόνο diesel).

Έτσι το Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG είναι ένα αυτοκίνητο που μπορεί να μεταφέρει στο πίσω κάθισμα τρεις ενήλικες με ελάχιστους συμβιβασμούς στην άνεση τους.

Ο χώρος αποσκευών των 445 λίτρων είναι βαθύς και έχει απόλυτα τετράγωνο σχήμα ενώ και το μεγάλο άνοιγμα της πίσω πόρτας κάνει εύκολη την φόρτωση ογκωδών αντικειμένων.

Το μόνο μειονέκτημα στον χώρο των αποσκευών είναι η έλλειψη ρεζέρβας λόγω της τοποθέτησης της 60λιτρης δεξαμενής υγραερίου (στην πραγματικότητα δεν χωρά πάνω από 48 λίτρα LPG στο βενζινάδικο)-χωρίς ‘ομως να επηρεαστεί 50λιτρη δεξαμενή βενζίνης.

Τέλος, οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα σχεδόν στις 90 μοίρες διευκολύνοντας την πρόσβαση στα πίσω καθίσματα και την πρόσδεση των παιδιών στα παιδικά καθίσματα.

Εξοπλισμός-Ασφάλεια

Το Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG διατίθεται με 6 αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικούς καθρέπτες, σύστημα πολυμέσων με δορυφορική πλοήγηση, cruise control, ζάντες αλουμίνιου, διζωνικό κλιματισμό, κ.α.

Παρόλα αυτά στο υπερπλήρες πακέτο εξοπλισμού της έκδοσης της δοκιμής λειπει ακόμη και η πρόβλεψη για την ύπαρξη ενός ηλεκτρονικού συστήματος φρεναρίσματος για την προστασία των πεζών-κάτι που φυσικά επιβαρύνει τις επιδόσεις του αυτοκινήτου στα crash test.

Πράγματι εξαιτίας αυτής και μόνο της έλλειψης το Dacia Duster πετυχαίνει μόνο 3 αστέρια στα Crash Test και είναι σήμερα το μόνο SUV που δεν βαθμολογείται με 5 αστέρια…

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG θα βρούμε τον γνώριμο τρικύλινδρο TCe των 999 κ.εκ που έχει δεχτεί ενισχύσεις στην κεφαλή και μετατροπές στο σύστημα τροφοδοσίας που χρησιμοποιεί εδώ έμμεσο ψεκασμό που του επιτρέπει να καίει απροβλημάτιστα και οικονομικά τα δύο διαφορετικά καύσιμα.

Ανάλογα με το καύσιμο που επιλέγει ο οδηγός η απόδοση του κυμαίνεται από τους 91 ίππους και 160 Nm όταν καίει βενζίνη μέχρι τους 100 ίππους και 170 Nm με την χρήση υγραερίου.

Στην πράξη ο κινητήρας δεν ακούγεται «τρικύλινδρα» στο εσωτερικό, ούτε έχει κραδασμούς ωστόσο όταν λειτουργεί με υγραέριο τα μπεκ του ψεκασμού κάνουν ένα ηχηρό «κλικάρισμα» που τον κάνουν να ακούγεται κάπως σαν πετρελαιοκίνητος ειδικά στο εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι ακόμη και όταν χρησιμοποιεί υγραέριο- που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ιπποδύναμη, ο κινητήρας δεν είναι «ψυχωμένος» και ειδικά στο πρόγραμμα ECO δείχνει απρόθυμος να κινήσει το αυτοκίνητο παρά το γεγονός ότι το κιβώτιο διαθέτει δυο πολύ κοντές πρώτες σχέσεις.

Η ροπή μεταφέρεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβώτιου ταχυτήτων 6 σχέσεων που βοηθούν το Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG να κινείται με ησυχία και οικονομία, ενώ ο επιλογέας έχει μεγάλες διαδρομές αλλά είναι ακριβής και διαθέτει καλό συγχρονιζέ που επιτρέπει γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων.

Περίεργη είναι η αίσθηση στο πετάλι του συμπλέκτη που στερείται γραμμικότητας καθώς ενώ είναι σχετικά σκληρό στο κάτω μέρος της διαδρομής του, στο σημείο της σύμπλεξης γίνεται κάπως πιο μαλακός δυσκολεύοντας την εκκίνηση. Πάντως η αλήθεια είναι ότι μετά από 2-3 ημέρες είχα συνηθίσει τον συμπλέκτη και δεν με ενοχλούσε πια…

Επιπλέον σε ότι αφορά το κιβώτιο οι δύο πρώτες σχέσεις είναι κοντές ενώ από την 3η και μετά «μακραίνουν» απότομα κάτι που ίσως να ενοχλήσει στον επαρχιακό δρόμο όπου στο πέρασμα από 2α σε 3η με φορτωμένο αυτοκίνητο παρουσιάζεται ένα κενό ισχύος.

Αλλά ξέρετε κάτι? Η έλλειψη δύναμης για εμένα είναι απόλυτα αποδεκτή καθώς κάνοντας έναν απλό πολλαπλασιασμό βρίσκεις ότι αυτό το αυτοκίνητο είναι ότι πιο συμφέρον και πρακτικό υπάρχει στα χρήματα του-και όχι μόνο!

Προσέξτε: Η μέση κατανάλωση με βενζίνη είναι 7,5 λίτρα /100 χιλιόμετρα, δηλαδή με κόστος καυσίμου €2 χρειάζεται περίπου € 15,00 ανά 100 χλμ., ενώ η μέση κατανάλωση με υγραέριο είναι 8,5 λίτρα /100 χιλιόμετρα, δηλαδή με κόστος καυσίμου 0,82 χρειάζεται περίπου €7 ανά 100 χλμ!

Η διαφορά είναι τεράστια, ενώ ταυτόχρονα μιλάμε για το πιο προσιτό SUV της αγοράς το οποίο έχει αυτονομία ( βενζίνη 50λ.+ υγραέριο 60λ) πάνω από 1200 χλμ και ανεφοδιάζεται όπου θέλει στο πυκνότατο δίκτυο LPG της Ελλάδας

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις …το ότι ο κινητήρας είναι «λίγος» για τα 1,331 κιλά του Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG είναι κάτι που δεν εκπλήσσει και επιβεβαιώνεται και στην πράξη από τα 14 δευτερόλεπτα που χρειάζεται για να ολοκληρώσει την διαδικασία του 0-100 χλμ/ω και από τα 170 χιλιόμετρα της τελικής που θα δείξει με υπομονή το κοντέρ (…σύμφωνα με φήμες, πάντα).

Αλλά όπως είπαμε … αν συγκρίνετε τα πλεονεκτήματα στην οικονομία με τα μειονεκτήματα στις επιδόσεις εύκολα ξεχνάτε τον «γλήγκορο» εαυτό σας και νοιώθετε ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον δρόμο!

Αναρτήσεις/Φρένα/Τιμόνι.

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και ένα ημιάκμπτο άξονα πίσω που επίσης προέρχεται από το Clio του 2005- και είναι σαφώς ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση και τις μεγάλες διαδρομές.

Η ποιότητα κύλισης του Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG είναι απροσδόκητα καλή και θα ήταν ακόμη καλύτερη εάν τα μαλακά αμορτισέρ είχαν πιο ισχυρή απόσβεση επαναφοράς και αν οι αντιστρεπτικές ράβδοι ήταν πιο ισχυρές έτσι ώστε στις εκτός πόλεως διαδρομές να μπορούσαν να ελέγξουν καλύτερα τις αναπηδήσεις του πίσω άξονα στις διαμήκεις ανωμαλίες και τις λακκούβες και τις έντονες κλίσεις στις στροφές που θυμίζουν παλιό γαλλικό αυτοκίνητο.

Τα φρένα αποτελούνται από δισκόφρενα εμπρός και ταμπουρά πίσω και- ενώ αυτό ήταν αναμενόμενο από ένα τόσο φτηνό αυτοκίνητο, στην πράξη είναι ικανοποιητικά για τον χαρακτήρα του και κυρίως δεν κουράζονται πολύ εύκολα στην σκληρή χρήση.

Αντίθετα η αίσθηση του ηλεκτροϋδραυλικού τιμονιού μπορεί να είναι ευχάριστη μέσα στην πόλη όμως δεν είναι όσο ακριβές θα ήθελα όταν το αυτοκίνητο κινείται στις στροφές και στον αυτοκινητόδρομο.

Ο οδηγός θα διαπιστώσει εύκολα ότι το τιμόνι είναι κάπως ασαφές στην θέση της ευθείας ενώ όσο στρίβει μέσα στην στροφή θα δει ότι δεν παρέχει γραμμικότητα στον τρόπο με τον οποίο σκληραίνει.

Στην πόλη

Στην πόλη το Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG κυκλοφορεί με άνεση καθώς η μαλακή ανάρτηση αλέθει με γνήσιο γαλλικό τρόπο τις ενοχλήσεις των ασυντήρητων δρόμων των Β. Προαστίων της Αθήνας.

Οι «φρέντοι» πέφτουν από τα χέρια των δήμαρχων, των σύμβουλων και των εργαζόμενων στην συντήρηση των δρόμων που μένουν με το στόμα ανοικτό καθώς δεν περίμεναν από ένα τόσο φτηνό αυτοκίνητο να ξεφτιλίζει με τόσο μεγάλη άνεση την εμπειρία τετραετιών στην στρατηγική τοποθέτησης λακκουβών στους δρόμους…

Οι «παράγοντες» θα ανεχόντουσαν αυτό να συμβαίνει από μια Mercedes που κοστίζει μια περιουσία και που την οδηγεί η πλουτοκρατία, όμως το να έρχεται ένα Dacia και να απομονώνει τους επιβάτες του από την ενόχληση που προκαλούν οι δρόμοι τους… ε, αυτό εγείρει «ταξικές» και «συντεχνιακές» τριβές!

Η ανάρτηση αναδεικνύει τον άνετο χαρακτήρα του αυτοκινήτου καθώς περνά με αρχοντιά και άνεση πάνω από τις λακκούβες χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

«Δεν το περιμέναμε αυτό από μια Ρουμάνικη εταιρεία» λένε αναμεταξύ τους οι δημοτικοί παράγοντες, ρουφώντας ενευρισμένα τον 6ο φρέντο τους και σχολιάζοντας δυσαρεστημένοι…

«Και εσύ μας πρόδωσες ρε Dacia?» αναφωνούν με απόγνωση!

Tο σύστημα Start/Stop φροντίζει για περαιτέρω ησυχία και φυσικά οικονομία όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιείται σε κάποιο φανάρι, ενώ και η βελτιωμένη κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο ηχομόνωση που συνδυάζεται με τον αθόρυβο κινητήρα- μέσα στην πόλη, αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη.

Η θέση οδήγησης όπως συμβαίνει με τα περισσότερα SUV τοποθετεί τον οδηγό ψηλά πάνω στο αυτοκίνητο και του χαρίζει απεριόριστη ορατότητα μέσα στην κίνηση.

Οι μεγάλοι καθρέπτες βοηθούν στους ελιγμούς, ενώ οι περιμετρικές κάμερες αποθεώνουν την ορατότητα του μοντέλου στο αστικό περιβάλλον.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Η άνετη ανάρτηση δίνει στους επιβάτες την αίσθηση ότι κινούνται πάνω σε ένα μαγικό χαλί παρά τον θόρυβο από την κύλιση των τροχών που φτάνει στα αυτιά τους.

Μετά τα 130χλμ/ω το πρόβλημα που απασχολεί τους επιβάτες είναι κυρίως ο αεροδυναμικός θόρυβος που προκαλείται από τους μεγάλους καθρέπτες και τις σχάρες της οροφής.

Παράλληλα παρουσιάζεται μια τάση πλεύσης από την ανάρτηση καθώς η αδύναμη απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ και οι μαλακές αντιστρεπτικές ράβδοι δυσκολεύονται να ελέγξουν το αμάξωμα το οποίο από ένα σημείο και μετά συντονίζεται σε μια ενοχλητική πλεύση.

Μια πιο ισχυρή αντιστρεπτική ράβδος μάλλον θα έλυνε με μικρό κόστος το πρόβλημα, αλλά θα κατέστρεφε την απροσδόκητα καλή άνεση και την ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου σε όλες τις υπόλοιπες συνθήκες -κάτι που επίσης θα με ενοχλούσε…

Δεδομένου του περιορισμένου budget που δεν επιτρέπει την χρήση ακριβών λύσεων στα αμορτισέρ και την ρύθμιση τους-και για να μην βρεθεί σε αντιπαράθεση με τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, η Dacia εντελώς συνειδητά στεναχωρεί εκείνους που θέλουν να έχουν μια πιο σπορ ρύθμιση στην ανάρτηση – και αυτό στο Duster το αποδέχομαι… λόγω τιμής!

Το τιμόνι θα ήθελα να είναι λίγο πιο σφικτό και ο πίσω άκαμπτος άξονας λιγότερο φλύαρος όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο, καθώς σε διαμήκεις ανωμαλίες του αυτοκινητοδρόμου, ή του επαρχιακού δικτύου, δημιουργούνται κάποιες τάσεις πλεύσης.

Στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα μέχρι τα 130km/h το Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG έκανε ένα άνετο και ήσυχο ταξίδι με το μικρό μοτεράκι να χρησιμοποιεί την ροπή του στην 6η ταχύτητα και να γυρνά με μόλις 3,100 σαλ. στα νόμιμα όρια.

Το ότι ο κινητήρας δεν έχει αρκετή δύναμη για ένα μεγάλο SUV σαν το Duster το θεωρούμε όλοι δεδομένο, ωστόσο νομίζω ότι κάπου εδώ πρέπει να διασαφινήσουμε την χαμηλή ισχύ των 100 ίππων από την ικανοποιητική ροπή των 170 Nm.

Θέλω να πω δηλαδή ότι το Duster έχει όση ροπή χρειάζεται ώστε να σας επιτρέψει να ταξιδέψετε φορτωμένοι με τα μπαγκάζια σας στον αυτοκινητοδρομο με 130-140 χλμ/ω χωρίς να καταφεύγετε στο κιβώτιο ταχυτήτων, αλλά από την άλλη πλευρά στερείται της δύναμης που θα σας επιτρέψει στο επαρχιακό δίκτυο να κάνετε μια ασφαλή προσπέραση.

Αν ξέρετε τι οδηγάτε-και πόσο το πληρώσατε- και την διαφορά στην πράξη της ροπής από την ισχύ του κινητήρα τότε νομίζω ότι δεν πρέπει να έχετε παράπονα στα μεγάλα ταξίδια που χάρη στην οικονομία και την αυτονομία καυσίμων σας επιτρέπει να κάνετε το Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 8 λίτρα LPG εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν θελήσετε να ταξιδέψετε με 140-150 καλό είναι να υπολογίζετε περίπου 9 λίτρα ανά LPG 100χλμ.

Πρακτικά σήμερα με περίπου €37 υγραερίου μπορείτε να καλύψετε μέχρι και 550 χιλιόμετρα, κάτι που κάνει το Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG να είναι πιο οικονομικό ακόμη και από πετρελαιοκίνητα μοντέλα της κατηγορίας.

Το σημαντικό, πέρα από την οικονομία στα καύσιμα που τελικά σου επιτρέπει να πας όπου θες, είναι και η συνολική αυτονομία του αυτοκινήτου που με την χρήση και των δύο δοχείων καύσιμου μπορεί να καλύψει πάνω από 1200 χλμ χωρίς στάσεις.

Στις Στροφές

Σε επαρχιακούς δρόμους τα πλεονεκτήματα που χαρίζει η άνετα ρυθμισμένη του ανάρτηση του Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG στην πόλη μετατρέπονται σε μειονεκτήματα.

Στην αρχή και όσο οι ρυθμοί παραμένουν χαλαροί η ανάρτηση απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και σε παρασύρει σε ήρεμους ρυθμούς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστη/ος στον προορισμό.

Ο κινητήρας δεν ενοχλεί με τον θόρυβο του ακόμη και όταν ζορίζεται, ενώ οι κλίσεις μπορεί να είναι έντονες αλλά δεν επηρεάζουν την τροχιά του αυτοκινήτου όσο δεν υπάρχουν εγκάρσιες ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Αν συναντήσετε εγκάρσιες ανωμαλίες μέσα στην στροφή θα διαπιστώσετε ότι παρουσιάζονται αναπηδήσεις στους πίσω τροχούς που όμως μόλις τις συνηθίσεις δεν τρομάζουν και τελικά ελέγχονται από το τιμόνι και τα ηλεκτρονικά.

Εάν ζοριστεί πολύ μέσα στην στροφή τότε το Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG γίνεται γρήγορα υποστροφικό καθώς οι έντονες κλίσεις υποχρεώνουν τον εμπρός εσωτερικό τροχό να χάσει την ελκτική του πρόσφυση σχετικά νωρίς.

Ταυτόχρονα το τιμόνι προβληματίζει με την πληροφόρηση που (δεν) μεταφέρει στα χέρια και χρειάζεται συνήθεια για να το εμπιστευθείς και να καταλάβεις την απότομη μεταβολή της υποβοήθησης καθώς αρχίζεις να στρίβεις.

Ωστόσο αν αρχίσετε να οδηγείτε έχοντας στο μυαλό ότι κάθεστε μέσα σε ένα SUV που βρίσκεται 21.7 εκατοστά πάνω από το έδαφος θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να κρατήσει αρκετά γρήγορους ρυθμούς.

Φυσικά τα ηλεκτρονικά είναι δίπλα στον οδηγό και αναλαμβάνουν να διορθώσουν τα λάθη του με αποτελεσματικό τρόπο, αλλά είναι ρυθμισμένα με πολύ παρεμβατικό τρόπο.

Αν δεν ζητήσετε από το Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG περισσότερα από όσα είναι φτιαγμένο να σας προσφέρει σας εγγυώμαι ότι δεν θα αντιμετωπίσετε ποτέ σας κανένα πρόβλημα!

Στο Χώμα

Το αυξημένο ύψος των σχεδόν 22 εκατοστών είναι υπεραρκετό για light εξορμήσεις, ειδικά μάλιστα εάν λάβετε υπόψη σας και τους ιδιαίτερα μικρούς προβόλους που επιτρέπουν στο Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG να σκαρφαλώνει σε εμπόδια που άλλα-αρκετές φορές πιο ακριβά- SUV δεν μπορούν ούτε να σκεφτούν!

Η άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση και η ασάφεια του τιμονιού στην θέση της ευθείας -που ενοχλεί στις στροφές, στο χώμα λειτουργούν σε όφελος του συνόλου επιτρέποντας στο Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG να κινείται αρκετά γρήγορα πάνω από τις ανωμαλίες κρατώντας τους επιβάτες ξεκούραστους.

Σε ολισθηρά οδοστρώματα όμως το δικίνητο Duster ακινητοποιείται πιο νωρίς από ότι τα αλλά προσθιοκίνητα SUV που έχω δοκιμάσει καθώς η ελκτική πρόσφυση χάνεται νωρίς κάνοντας το ESP να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Όμως ακόμη και όταν απενεργοποιηθεί το ESP τα ελαστικά δεν παύουν να σπινάρουν τους τροχούς σε λασπωμένες ανηφόρες και σε ανώμαλα ολισθηρά ή πετρώδη εδάφη.  Ίσως να φταίνε τα ασφάλτινα ελαστικά χαμηλής αντιστασης στην κύλιση, ή ίσως να φταίει κάτι πολύ σημαντικό που λείπει από το αυτοκίνητο της δοκιμής…

Είναι προφανές ότι το Dacia ολοκληρώνεται με την προσθήκη της τετρακίνησης και της πίσω ανεξάρτητης ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων αναδεικνύοντας τις «μυθικές» για SUV ικανότητες του, έτσι όπως αυτές περιγράφονται από όλους όσους έχουν δοκιμάσει την τετρακίνητη έκδοση.

Συμπέρασμα

Δύσκολα κάποιος με ανοιχτό μυαλό που δεν κολλάει στις μάρκες δεν θα εκτιμήσει την ειλικρίνεια στον χαρακτήρα του Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG και για την οικονομία που απλόχερα χαρίζει στην καθημερινότητα τόσο στην πόλη όσο και στον αυτοκινητόδρομο.

Είναι η απρόσμενη ποιότητα κύλισης και οι χώροι που εξασφαλίζει για τους επιβάτες οι οποίοι σύντομα θα ξεπεράσουν, ή θα συνηθίσουν αν θέλετε τα σκληρά πλαστικά στο σαλόνι του και θα αρχίσουν να πιστεύουν ότι βρισκονται σε ένα πολύ πιο ακριβό SUV.

Το Dacia Duster 1.0 TCe 100 LPG της δοκιμής έχοντας εγκατεστημένο το εργοστασιακό Kit υγραερίου, μειώνει σημαντικά το κόστος μετακίνησης δεν επηρεάζει τους χώρους αφού η ειδική δεξαμενή 60 λίτρων υψηλής πίεσης έχει το σχήμα ελαστικού και τοποθετείται στον χώρο της ρεζέρβας- και κυρίως διατηρεί την εργοστασιακή εγγύηση 5 ετών.

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που έχοντας μετατρέψει το αυτοκίνητο του σε LPG ορκίζεται πίστη στο υγραέριο απολαμβάνοντας την απίστευτη οικονομία στην μετακίνηση, αλλά έχουμε ακούσει και ιστορίες τρόμου με κακοτοποθετημένα συστήματα υγραερίου που προκαλούν πυρκαγιές ή κατεστραμμένες φλάτζες στην κεφαλή του κινητήρα λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας καύσης του υγραερίου μέσα σε μέταλλα που έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν με αμόλυβδη.

Ιδανικά λοιπόν θα θέλαμε να υπήρχαν πολλές προτάσεις LPG από όλους τους κατασκευαστές, όμως στην Ελλάδα οι μόνες επιλογές εργοστασιακά εγκατεστημένων συστημάτων προσφέρει μόνο το Group Renault με τα Renault Clio, Renault Captur και τα Dacia Sandero και Duster.

Ταυτόχρονα επειδή οι χώροι στο εσωτερικό είναι μεγάλοι και επειδή η εμφάνιση του Duster είναι συμπαθής, καταλαβαίνεις γιατί αυτό το Crossover έγινε ευρωπαϊκό Best seller, ενώ η άψογη λειτουργία του συστήματος υγραεριοκίνησης σε κάνει να νοιώθεις λίγο πιο έξυπνος από τους συμπολίτες σου να επιμένουν να ξοδεύουν τα διπλά- και βάλε- χρήματα σε καύσιμα!

Με λίγα λόγια… όποιος αναζητά ένα SUV για να κινείται καθημερινά χωρίς το άγχος των ακριβών καυσίμων και με τιμή που να ξενικά από τα €18,600 (αυτοκίνητο δοκιμής έκδοση Prestige €21,060) έχει μια και μόνη επιλογή …

Δεν με ευχαρίστησε

– Η ποιότητα των πλαστικών στο εσωτερικό και η αίσθηση στο τιμόνι

– Οι έντονες κλίσεις στις στροφές και η οριακή δύναμη του κίνητρα που δυσκολεύει τις προσπεράσεις.

Θα Θυμάμαι

– Τον απίστευτο κινητήρα και την οικονομία που προσφέρει στα καύσιμα.

– Τους χώρους και την ποιότητα κύλισης μέσα στην πόλη.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Φωτογραφίες Dacia Duster LPG

 

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty