Wednesday, February 1, 2023
HomeΔοκιμεςFiat 500e 3+1 (42 kWh) Δοκιμή / Test drive

Fiat 500e 3+1 (42 kWh) Δοκιμή / Test drive

Το Fiat 500e 3+1 (42 kWh) είναι 3+1 γιατί συνδυάζει την παράδοση, το στυλ, και τον μοντέρνο ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό μαζί με την ηλεκτροκίνηση(+1) στις μοντέρνες πόλεις.

Είναι γνωστή η επιφυλακτικότητα που δείχνω απέναντι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα –γενικά- και έτσι το να νοιώθω ότι αντικειμενικά το καλύτερο 500 όλων των εποχών είναι ηλεκτρικό ίσως να σας ακούγεται περίεργο.

Το 500 παρουσιάστηκε πριν από περισσότερα από 65 χρόνια και παρότι ήταν λιτό και μικρό με ένα αναιμικό δικύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα λατρεύτηκε σαν ένα σύμβολο ελευθερίας που ήρθε ακριβώς την στιγμή που έπρεπε στην μεταπολεμική Ευρώπη.

Στο πνεύμα της απλότητας του 2CV, αλλά πιο προσαρμοσμένο στην αστική Ιταλία, στρίμωξε μέσα του την καθημερινή μετακίνηση, τους έρωτες, τα ταξίδια και τις οικογενειακές αποδράσεις, σε ένα αμάξωμα που σήμερα θα το χαρακτηρίζαμε «επικίνδυνο», αλλά τότε μάλλον κανείς δεν έδινε σημασία στα καθωσπρέπει του σήμερα…

Ένα αυτοκίνητο που δεν θα πέρναγε ούτε έξω από τα εργαστήρια προσκρούσεων “EuroCrash4Marketing”και που θα είχε πιθανότητες να πέρναγε κάτω από τα πόδια του έκπληκτου τάρανδου στα… υψίστης σημασίας για τους τοίχους του φατσοβιβλίου (…μα εντελώς ανούσια στην πραγματικότητα) ομώνυμα τεστ, έδειξε ότι είχε ακριβώς όλα όσα ζητούσαν οι άνθρωποι τότε… Οικονομική μετακίνηση για όλους!

Πάντα, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές της η FIAT προσέφερε κάποια μοντέλα που μπορεί να μην σε αφήνουν άφωνο με τις επιδόσεις ή την τεχνολογία τους, αλλά που για κάποιο λόγο θέλεις να τα υιοθετήσεις σαν να ήταν μικρά αφράτα κουταβάκια!

Η εμφάνιση του Nuova 500 που στηριζόταν στο Panda προέκυψε από την μόδα που καθιέρωσε το ΜΙΝΙ και ήταν το best seller της Fiat που κατάφερε να κάνει ξανά τον κόσμο να ερωτευτεί τα μικρά αυτοκίνητα, όχι μόνο από την ανάγκη για φτηνή μετακίνηση, αλλά και σαν ένα σύμβολο μιας νέας μόδας που είχε σαν κέντρο της τον μινιμαλισμό.

Το 500e είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της FIAT και ενώ φτιάχτηκε από λευκό χαρτί καταφέρνει να συνδυάζει σήμερα όλα όσα ήταν το πατρογονικό 500αρακι, μαζί με την μόδα που έφερε στις ευρωπαϊκές πόλεις το Nuova 500, ενσωματώνοντας βεβαία απόλυτα τις τεχνολογίες και τα «πρέπει» της εποχή μας.

Μπορεί πάνω στην ίδια ολοκαίνουρια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί να προσφέρονται τρία διαφορετικά αμαξώματα με τις ίδιες ακριβώς διαστάσεις (hatchback, cabrio και 3+1 όπου υπάρχει μια επιπλέον πόρτα στην πλευρά του συνοδηγού για πιο εύκολη πρόσβαση στα πίσω καθίσματα) όμως σε καμία από τις μορφές του το 500e δεν χάνει την αυθεντικότητα του αλλά ούτε γλυκύτητα του θρύλου του.

Οι Ιταλοί φρόντισαν να επέμβουν με πολύ διακριτικό τρόπο στο πρώτο τους ηλεκτρικό μοντέλο έτσι ώστε το επόμενο best seller τους να δείχνει φρέσκο χωρίς όμως να έχει χάσει τίποτα από τον αναγνωρίσιμο χαρακτήρα που έκανε τον κόσμο να το αγαπήσει για πάνω από μισό αιώνα.

Το Fiat 500e 3+1 (42 kWh) είναι η πιο πρακτική εκδοχή του νέου ηλεκτροκίνητου 500 καθώς διαθέτει μια επιπλέον πόρτα (…η μάλλον μισή)  από την πλευρά του συνοδηγού έτσι ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση των επιβατών στο πίσω κάθισμα.

Εμφάνιση

Παρά το μελαγχολικό θαλασσοχρυσουλί χρώμα του Fiat 500e 3+1 (42 kWh) της δοκιμής –που προσωπικά νομίζω ότι αφαιρεί πολύ από την χαρούμενη προσωπικότητα του, το μικρό αυτοκίνητο καταφέρνει να γοητεύει με την εμφάνιση του όλους όσους το αντικρίζουν και να προκαλεί την περιέργεια τους με τον τρόπο που ανοίγει ανάποδα η πίσω πόρτα του!

Τα μπροστινά φώτα του Fiat 500e 3+1 (42 kWh) με τα διπλά φωτιστικά σώματα LED δίνουν στο 500ράκι ένα βλέμμα λάγνο και γεμάτο αυτοπεποίθηση, αλλά ταυτόχρονα και μια παιδικότητα χάρη στο «φρύδι» που βρίσκεται ενσωματωμένο στο καπό.

Καθώς δεν χρειάζεται γρίλια για την ψύξη του κινητήρα το επάνω μέρος της μάσκας είναι κλειστό και στο μέσον του βρίσκεται το λογότυπο 500e, ενώ η χαμογελαστή μάσκα με τις γρίλιες για την ψύξη των μπαταριών, του κλιματισμού και του ηλεκτροκινητήρα συμπληρώνουν την χαρούμενη φυσιογνωμία του.

Με Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.632 x 1.683 x 1.527 mm είναι 6 εκατοστά μακρύτερο, 6 εκατοστά φαρδύτερο και 32 εκατοστά ψηλότερο από το προηγούμενο «θερμικό» μοντέλο- και όμως κοιτώντας το προφίλ ορκίζεσαι ότι το αυτοκίνητο δεν έχει αλλάξει καθόλου.

Η επίδραση του 500e πάνω στους ανθρώπους και η ευκολία με την οποία τους κερδίζει ανεξαρτήτως φύλλου και ηλικίας απαιτεί μελέτη από ομάδα ειδικών ψυχολόγων!

Βεβαία το καμπυλωτό σουλούπι που θυμίζει έντονα το 500αρακι του ’60 τόσο σε σχήμα, όσο και σε αναλογίες «μιλάει σε απευθείας σύνδεση» με την γυναικεία ψυχή-και την κερδίζει.

Η βασική καμπυλωτή σιλουέτα μοιάζει ολόιδια- και αν εξαιρέσετε την επιπλέον πόρτα του «3+1» από την δεξιά πλευρά, μόνο οι γνώστες του μοντέλου θα διακρίνουν το μεγαλύτερο μεταξόνιο των 2.322 mm, το τριγωνικό φλας που προεξέχει μπροστά, την χειρολαβή της πόρτας που λείπει και την θέση της έχει πάρει ένα κουμπί σε μια εσοχή, αλλά και το μαύρο πλαίσιο των παραθύρων με το λογότυπο 500e.

Εκεί που η εικόνα είναι πλέον εντελώς διαφορετική και εντυπωσιάζει- ειδικά τα παιδιά που ψάχνουν να βρουν κάθε τι το διαφορετικό, είναι όταν σταματημένο πλέον το Fiat 500e 3+1 (42 kWh) ανοίγοντας και τις δύο δεξιές του πόρτες αποκαλύπτει στο μάτι ένα μεγάλο μέρος του εσωτερικού του που θεωρητικά διευκολύνει στην είσοδο του εσωτερικού.

Οι όμορφές ζάντες με τα ελαστικά 205/45R17 δεν προδίδουν κάτι καινούριο καθώς μοιάζουν με εκείνες που χρησιμοποιούν και τα παλιότερα μοντέλα της FIAT.

Στο πίσω μέρος το νέο λογότυπο της FIAT δεσπόζει στο μέσον του πορτμπαγκάζ και φυσικά το σήμα 500e κάτω δεξιά ενημερώνει όσους ακολουθούν ότι αυτό είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Μια όμορφη λεπτομέρεια είναι το “E” που σχηματίζουν τα πίσω LED φωτιστικά σώματα και φυσικά… σαν ηλεκτρικό που είναι το 500e δεν χρειάζεται εξάτμιση και έτσι για αεροδυναμικούς λόγους το κάτω μέρος του αμαξώματος είναι εντελώς επίπεδο βελτιώνοντας την ροή του αέρα και την οικονομία.

Εσωτερικό

Ο εξωτερικός σχεδιασμός του Fiat 500e 3+1 (42 kWh) μπορεί διατηρώντας την ίδια αρχιτεκτονική και μοτίβο να μοιάζει ότι δεν έχει αλλάξει πολύ και να μπερδεύει όσους δεν μπορούν να διακρίνουν τις διάφορες, ωστόσο ανοίγοντας την πόρτα από το πλήκτρο στην εσοχή, η εικόνα στο εσωτερικό είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του παλαιοτέρου θερμικού μοντέλου.

Το θερμικό 500 βασιζόμενο στο Panda είχε κληρονομήσει την ογκώδη κεντρική κονσόλα που φέρνει τον επιλογέα ψηλά, ενώ το 500e που έχει φτιαχτεί από την αρχή σαν μόνο ηλεκτρικό μοντέλο για επιλογή της κατεύθυνσης κίνησης διαθέτει πλήκτρα στο ταμπλό (P,N,D,R) που όταν τα συνηθίσει ο οδηγός αποδεικνύονται και πρακτικά.

Πάνω από αυτά τα πλήκτρα υπάρχει μια θήκη που επιτραπεί την φόρτιση τηλεφώνων με επαγωγικό τρόπο (χωρίς καλώδια) και που αν την προσέξετε θα διακρίνετε μια αναπαράσταση των κτηρίων του Τορίνο.

Πιο πάνω θα βρείτε την κονσόλα χειρισμού του ικανότατου κλιματισμού και στο ψηλότερο κεντρικό τμημα του ταμπλό υπάρχει μια «αιωρούμενη» οθόνη 10,25’’ που διαχειρίζεται το σύστημα πολυμέσων U-Connect 5.

Τα γραφικά της οθόνης είναι καταπληκτικά, τα μενού λογικά  και η αντίδραση του συστήματος είναι άμεση και απολαυστική παρότι στις γλώσσες λειτουργίας του συστήματος δεν περιλαμβάνονται τα Ελληνικά.

Μια παράβλεψη που -στην εποχή που ζούμε -είναι τόσο απλό να διορθωθεί και θα θεωρηθεί τεμπελιά ή αδιαφορία αν δεν υπάρξει μια αναβάθμιση λογισμικού μέσα στον επόμενο χρόνο που θα περιλαμβάνει την γλώσσα μας .

Το σύστημα συνδέεται και ασύρματα με Android Auto και IOS απογειώνοντας τις δυνατότητες και τις ευκολίες τηλεπικοινωνίας που προσφέρει στον οδηγό.

Το διάκτινο D Shape δερμάτινο τιμόνι διαθέτει πλήκτρα για τον χειρισμό του ηχοσυστήματος,του συστήματος πολυμέσων και του Intelligent Cruise Control που εξασφαλίζει επίπεδο αυτόνομης οδήγησης 2.

Ο πίνακας οργάνων διαθέτει μια οθόνη 7’’ με όμορφά και υψηλής ευκρινείας γραφικά που προσφέρουν όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται ο οδηγός για την ταχύτητα του οχήματος και την ροή της ενεργείας προς και από την μπαταρία.

Τα υλικά πάνω στο ταμπλό μπορεί να μην είναι μαλακά, ωστόσο είναι εξαιρετικά ευχάριστα στο μάτι, ειδικά το γυαλιστερό πλαστικό που είναι βαμμένο στο χρώμα του αυτοκινήτου και πλαισιώνει με ένα νικελένιο περίγραμμα που το σύμπλεγμα των οργάνων πλοήγησης.

Πάνω σε αυτό το νικελένιο πλαίσιο οι πιο παρατηρητικοί θα διακρίνουν το λογότυπο «500» που βρίσκεται φυσικά και πάνω στο τιμόνι.

Μεταξύ των δυο καθισμάτων υπάρχει μια κονσόλα με αποθηκευτικούς χώρους και πλήκτρα για το χειρόφρενο, το ηχοσύστημα και την επιλογή των προγραμμάτων οδήγησης.

Η ποιότητα των πλαστικών στην πόρτα είναι μέτρια, ωστόσο μια υφασμάτινη επένδυση και το πλήκτρο για το ηλεκτρικό άνοιγμα των θυρών κεντρίζουν γρήγορα το ενδιαφέρον του οδηγού.

Χώροι-Άνεση

Παρότι τα καθίσματα έχουν τοποθετηθεί ψηλότερα λόγω των μπαταριών που βρίσκονται κάτω από το πάτωμα και δεν ρυθμίζονται σε ύψος, το κεφάλι του οδηγού έχει αρκετή απόσταση στην οροφή και τις μπροστινές κολώνες με αποτέλεσμα να μην έχει επηρεαστεί η ορατότητα προς τα εμπρός και το πλάι.

Η θέση οδήγησης και οι ρυθμίσεις των υφασμάτινων οικολογικών καθισμάτων με την μέτρια πλευρική στήριξη στις στροφές θα ικανοποιήσει τους περισσότερους σωματότυπους, ενώ σίγουρα θα λατρευτεί από τις γυναίκες.

Ο χώρος για το κεφάλι των εμπρός επιβατών δεν αποτελεί πρόβλημα κάτι που όμως δεν συμβαίνει στο πίσω κάθισμα όπου επιβάτες με ύψος μεγαλύτερο του 1,75μ. θα πρέπει να συνηθίσουν στην μόνιμη επαφή του κεφαλιού τους με το πίσω μέρος του «ουρανού» και την επαφή των γονάτων τους με το μπροστινό κάθισμα..

Οι ψηλοί επιβάτες του πίσω καθίσματος θα πρέπει να αντιμετωπίσουν παράλληλα και το ψηλό πάτωμα που φιλοξενεί τις μπαταριές το οποίο κάνει τον πίσω «πάγκο» των καθισμάτων  να μοιάζει χαμηλά τοποθετημένος χωρίς να  στηρίζει σωστά τους μηρούς.

Η πρόσβαση στις πίσω θέσεις απαιτεί την ευελιξία που διαθέτουν όλα τα παιδιά και σίγουρα διευκολύνει την πρόσβαση η επιπλέον πόρτα που όμως επειδή για να ανοίξει πρέπει απαραιτήτως να είναι ανοιχτή η μπροστινή χάνει την πρακτικότητα της όταν το 500ράκι χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα για την μετακίνηση των παιδιών στο σχολειό και τις δραστηριότητες.

Η έξτρα πόρτα είναι σίγουρα ένα εντυπωσιακό γκάτζετ, αλλά δεν προσφέρει όσα θα έπρεπε στην πρακτικότητα.

Ευτυχώς το επίπεδο χωρίς τούνελ πάτωμα επιτρέπει τελικά στους επιβάτες να βολευτούν-έστω και για μικρές αποστάσεις.

Ο χώρος αποσκευών των 185 λίτρων είναι μικρός και στενός, ενώ στο πίσω κάθισμα δεν υπάρχουν ούτε θήκες για μικροπράγματα αλλά ούτε ποτηροθήκες.

Στα μείον θα πρέπει να συμπεριλάβουμε ότι όταν πέφτουν τα πίσω καθίσματα δεν δημιουργούν επίπεδο χώρο φόρτωσης και ότι για να βγάλετε τις αποσκευές σας θα πρέπει να τις σηκώσετε λίγο γιατί το πάτωμα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με την πόρτα.

Και όμως, ενώ με αντικειμενικά κριτήρια η πρακτικότητα του 500 δεν αριστεύει γνωρίζοντας ότι δεν μπορώ ποτέ να το αποκτήσω ένα Fiat 500e 3+1 (42 kWh)( επειδή έχω τρία παιδιά), αντί να το απορρίψω φοβάμαι ότι τελικά έχασα εντελώς το μυαλό μου- το καψουρεύτηκα- και άρχισα να ανέχομαι όλα τα μικροπράγματα που με ενοχλούσαν.

Έτσι είναι ο έρωτας… Πάντα θέλουμε ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε ή να έχουμε- και έτσι ξεκινούν οι μεγάλες καψούρες!

Κινητήρας/Μετάδοση

Κάτω από το μπροστινό καπό βρίσκεται ένας ηλεκτροκινητήρας που αποδίδει 118 ίππους και 220 Νm ροπής διαθέσιμα από τις ..1 έως τις 9.300σ.α.λ κάνοντας το Fiat 500e Cabrio (42 kWh) να έχει μεγαλύτερη ροπή από ότι το θερμικό 595!

Όσοι δεν χρειάζονται τόση δύναμη ή θελήσουν να εξοικονομήσουν χρήματα υπάρχει διαθέσιμη η έκδοση με τον μικρό κινητήρα που αποδίδει 95 ίππους και 180 Νm ροπής που συνδυάζεται είτε με μπαταρία  23,8  kWh ,είτε με την μεγάλη μπαταρία των 42 kWh η οποία αποτελεί μοναδική επιλογή για  την δυνατή έκδοση.

Όλες οι μπαταριές έχουν εγγύηση για 8 χρόνια ή 160.000 χιλιόμετρα.

Στο «δικό μας» 500e 3+1 η βαριά μπαταρία (307 κιλά) βρίσκεται κάτω από τα καθίσματα και μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα ανεβάζουν το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου στα 1300 κιλά-που μπορεί να ακούγονται αρκετά για ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο, αλλά όπως θα δούμε δημιουργούν ελάχιστα προβλήματα στην συμπεριφορά του.

Η ροπή μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός κιβωτίου με διάταξη μιας σχέσης και ενός ενσωματωμένου διαφορικού και έτσι το Fiat 500e 3+1 (42 kWh) ανταποκρίνεται επιταχύνοντας στην παραμικρή κίνηση του πεντάλ του γκαζιού.

Το 500e επιταχύνει από στάση στα 50 km/h σε μόλις 3,1 δλ. και στα 100 χλμ/ω σε 8,9 δλ, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 χλμ/ω.

Το Fiat 500e 3+1 (42 kWh) εφοδιάζεται με ένα (απολύτως απαραίτητο) σύστημα ακουστικής προστασίας πεζών καθώς ένας χαρακτηριστικός ήχος που θυμίζει «space invaders» αναπαράγεται από ένα εξωτερικό μεγάφωνο μέχρι τα 25 χλμ/ω. ενώ όταν ξεκινά για πρώτη φορά το πρωί έξω από το αυτοκίνητο ακούγεται η μελώδια Nino Rota από την ταινία Amarcord.

Το Fiat 500e 3+1 (42 kWh) διαθέτει τρία προγράμματα λειτουργιάς.

 • Στο πρόγραμμα Normal το 500 e οδηγείται σαν συμβατικό αυτοκίνητο με διαθέσιμη την πλήρη ροπή και ελαχίστη ανάκτηση ενεργείας κατά την επιβράδυνση,
 • Στο πρόγραμμα Range η ισχυρή ανάκτηση ενεργείας που παρέχεται επιτρέπει στο αυτοκίνητο να οδηγείται μόνο με το πετάλι του γκαζιού κάνοντας την κίνηση μέσα στην πόλη πιο εύκολη και οικολογική.
 • Στο πρόγραμμα “Sherpa” δίνεται η μέγιστη αυτονομία περιορίζοντας την λειτουργία του κλιματιστικού και την τελική στα 80 χλμ/ω ώστε να φτάσει το αυτοκίνητο στον επόμενο σταθμό φόρτισης με ασφάλεια.

Ελάχιστη συνήθεια χρειάζεται το σύστημα ανάκτησης ενέργειας που λειτουργεί με προοδευτικό και αναλογικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι φρενάροντας το αυτοκίνητο με τον κινητήρα, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίζουν οι μπαταρίες- και όχι σε άχρηστη ζέστη που χάνεται στο περιβάλλον.

Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα λεπτά επαφής το πετάλι επιτάχυνσης με το ενσωματωμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας ξενίζει, όμως μετά από 5-10 χιλιόμετρα όχι μόνο το συνηθίζεις, αλλά διαπιστώνεις ότι η οδήγηση γίνεται πιο ξεκούραστη καθώς το αυτοκίνητο οδηγείται χωρίς να χρειάζεται να μετακινήσεις το πόδι στο πετάλι του φρένου.

Τελικά το πετάλι του φρένου θα το πατήσεις το πολύ 10 φορές μέσα σε μια ημέρα για κάτι απρόοπτο.

Η μέση κατανάλωση του Fiat 500e 3+1 (42 kWh) κυμαίνεται στις 12,5 kWh/100 km, ενώ με προσεκτική οδήγηση μπορεί να πέσει στις 11,5 kWh/100 km και η αυτονομία να φτάσει τα 305 πραγματικά km στην πόλη.

Στον αντίποδά αν θέλετε να ταξιδέψετε στον αυτοκινητόδρομο με τα 152 χλμ/ω της τελικής-τότε θα δείτε την κατανάλωση να εκτοξεύεται στις 20 kWh/100 km και η αυτονομία να επαρκεί για μόλις 210χλμ.

Η σωστή οδήγηση  και το περιβάλλον μέσα στο οποίο οδηγάτε παίζουν σπουδαίο ρόλο. Όταν λέω σωστή οδήγηση εννοώ ότι στις κατηφόρες θα πρέπει να φρενάρετε χρησιμοποιώντας το σύστημα ανάκτησης ενέργειας ώστε να φορτίζουν οι μπαταρίες, να μην επιταχύνετε απότομα και να χρησιμοποιείτε στο ελάχιστο το κλιματιστικό ή την θέρμανση…

Αν υποθέσουμε ότι καθημερινά κάνουμε το πολύ 120-150 χλμ μέσα στην πόλη θα δούμε ότι το Fiat 500e 3+1 (42 kWh) ξοδεύει σχεδόν την μισή του μπαταρία και χρειάζεται μια φόρτιση κάθε βράδυ.

Ο πλήρης κύκλος φόρτισης (42 kWh) σε μια απλή πρίζα δεν ξεπερνά τις 14-15 ώρες ,όμως στο παράδειγμα μας επιστρέφοντας σπίτι –και έχοντας καταναλώσει το 45-50% του ρεύματος στις μπαταριές, 7 ώρες είναι αρκετές για μια πλήρη φόρτιση.

Αν έχετε ένα Wallbox (11 kW) θα χρειαστούν, 4ώρες και 20 λεπτά, 2 ώρες και 30 λεπτά (από Wallbox 22 kW), ενώ από ταχυφορτιστή DC85 kW το 500 χρειάζεται μόλις 35 λεπτά για να φτάσει το 80%!

Ανάρτηση –Τιμόνι-Φρένα

Οι αναρτήσεις του Fiat 500e 3+1 (42 kWh) αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω και χωρίς να είναι μαλακές δεν χαρακτηρίζονται σαν «τούβλο» χαρίζοντας σε συνδυασμό με τους σχετικά μεγάλους τροχούς μια αποδεκτή άνεση στην καθημερινή συμβίωση τόσο στην πόλη όσο και στις στροφές.

Σε καμία περίπτωση δεν έχει τις σκληρές αναρτήσεις του βενζινοκίνητου 595 (… που και αυτό έχει μαλακώσει σε σχέση με το παρελθόν) όμως σε συνδυασμό με την γρήγορη απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ και τον ημιάκαμπτο άξονα κάνουν το πίσω μέρος να αντιδρά κάπως απότομα στα σαμαράκια και τις ατελείωτες λακκούβες της Αθήνας.

Ευτυχώς που η ποιότητα συναρμολόγησης και τα υλικά της κατασκευής του εσωτερικού σώζουν την κατάσταση, καθώς τα πλαστικά δεν τρίζουν με τίποτα δείχνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το πόσο καλοφτιαγμένο είναι το εσωτερικό του αυτοκίνητου.

Το τιμόνι με ακτίνα στροφής μόλις 5 μέτρα κόβει εντυπωσιακά πολύ -κάτι που βοηθά στις αναστροφές και στο παρκάρισμα, αλλά σίγουρα θα λυπηθείτε τις πανέμορφες ζάντες  σας τόσο στις λακκούβες, όσο και όταν θα προσπαθήσετε να παρκάρετε στην πόλη καβαλώντας κάποιο πεζοδρόμιο…

Παρά τα ταμπούρα στον πίσω άξονα, τα φρένα δεν μπορούν να αφήσουν κανένα παραπονεμένο καθώς η βοήθεια που προσφέρει το σύστημα ανάκτησης ενεργείας κατά το φρενάρισμα είναι καθοριστική.

Στην Πόλη

Μόλις ξεπεράσεις ότι όλα τα βλέμματα πέφτουν πάνω στο Fiat 500e 3+1 (42 kWh) όσο petrolhead και να είσαι, είναι αδύνατον να μην παραδεχτείς ότι η οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέσα στην πόλη είναι πολύ πιο άνετη και πολιτισμένη από εκείνη ενός θερμικού.

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις ταχύτητες, ή να περιμένεις να ανεβάσει στροφές ο κινητήρας για να επιταχύνεις στο φανάρι. Όλα γίνονται τόσο εύκολα και πολιτισμένα που η επιστροφή σε ένα αυτοκίνητο με ΚΕΚ.. ακόμη και αν είναι Bentley(!) στην αρχή ενοχλεί-και πιστέψτε με λυπάμαι που το λέω αυτό!

Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά άμεσα και με ακρίβεια.

Με προβλημάτισε σε αρκετές περιπτώσεις η έλλειψη προστατευτικών στους προφυλακτήρες και τα λάστιχα χαμηλού προφίλ που υπέφεραν στο Δημοτικό Λακουβοδρόμιο Διονύσου- που αν μη τι άλλο μετά από τόση εξέλιξη από τους άρχοντες της περιοχές έχει καταφέρει να δώσει αξία παντοτινή στην λακκούβα!

Η ζωή μεσα στην πόλη με ένα  Fiat 500e είναι απρόσμενα όμορφή καθώς η γοητευτική εμφάνιση σε συνδυασμό με την ησυχία της ηλεκτροκίνησης είναι το εισιτήριο για να δημιουργείς συμπάθειες από όπου και αν περνάς!

Οι πιο ηλικιωμένοι κοιτούν το 500ρακι και θυμούνται τα νιάτα τους, ενώ οι πιο νέοι μαγεύονται από το διαφορετικό σουλούπι και την αύρα της νέας τεχνολογίας. Από όπου περάσει ο χρόνος σταματά και ένα χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπο όλων-και αυτό εμένα μου έφτιαχνε το κέφι.

Η οδήγηση στην κίνηση με το Fiat 500e Cabrio (42 kWh) έχει μια ιδιαίτερη αξία καθώς χαρακτηρίζεται από την πολύ καλή… αμφίδρομη ορατότητα που επιτρέπει να βλέπεις και να σε βλέπουν εύκολα παντού – και εάν το θελήσεις να γνωρίσεις όποιον και όποια συναντήσεις!

Βλέπετε όλοι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν με κάποιον που αποδεδειγμένα έχει καλό γούστο!

Στον Αυτοκινητόδρομο

Οδηγώντας το Fiat 500e 3+1 (42 kWh) στον αυτοκινητόδρομο προς την έξοδο της πόλης, θαύμασα την ευθύβολη και ακλόνητη συμπεριφορά του αυτοκινήτου που μοιάζει με εκείνη ενός καλού μεγάλου coupe.

Στις παρατεταμένες στροφές το χαμηλό κέντρο βάρους και ο περιορισμός της τελικής στα 150 χλμ/ω εκμηδενίζουν τις κλίσεις, όμως δεν αργείς να καταλάβεις ότι το Fiat 500e-όπως όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα,  δεν θέλει να βρίσκεται εδώ και αυτό δείχνει με κάθε ευκαιρία.

Όταν κινείσαι με ταχύτητα πάνω από 130 χιλιόμετρα/ ώρα η αυτονομία πέφτει κάτω από τα 240 χλμ και έτσι κάθε υπεραστική μετακίνηση συνοδεύεται από το άγχος για το εάν θα φτάσεις.

Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 152 χλμ/ω που είναι σίγουρα πάνω από το όριο ταχύτητας, όμως στις μέρες μας που τα αυτοκίνητα κινούνται με πιο υψηλές ταχύτητες ο περιορισμός της τελικής και μάλιστα με αυτόν τον απότομο τρόπο, μπορεί να γίνει και επικίνδυνος.

Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι ελάχιστοι και ελλείψει θορύβου από τον κίνητρα, ο θόρυβος κύλισης των ελαστικών από τα λάστιχα χαμηλού προφίλ θα είναι τελικά ο μόνος που θα ενοχλήσει τους επιβάτες.

Στρίβοντας

Δεν είναι μόνο η ροπή του ηλεκτροκινητήρα που σε παρασύρει, αλλά και η ρυθμίσιμη συμπεριφορά του 500e που ξυπνά τον οδηγό!

Η σκληρή ανάρτηση εδώ ελέγχει το αυτοκινητάκι με έναν τρόπο που θυμίζει καρτ, ενώ το τιμόνι γίνεται λίγο πιο σκληρό χωρίς όμως να κουράζει.

Το σύστημα ευστάθειάς είναι κάπως ευαίσθητο επεμβαίνοντας συχνά στο γκάζι του κινητήρα, αλλά είναι ρυθμισμένο με αυτόν τον τρόπο για να αποτελεί μια επιπλέον εγγύηση ότι το 500ακι δεν θα χάσει τον δρόμο του και ότι θα μείνει καρφωμένο στον δρόμο ότι και αν συμβεί

Στο επαρχιακό δίκτυο η επάρκεια ροπής και άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα- που δεν χρειάζεται χρόνο για να κατεβάσεις ταχύτητα και να ανεβάσεις στροφές, μετατρέπει το 500αρακι σε μια απολαυστική μηχανή ασφαλών προσπεράσεων…

Σε δρόμους με πρόσφυση διακρίνεις την ροπή που είναι απανταχού παρούσα στο παραμικρό άγγιγμα του πενταλ, αλλά όταν ο δρόμος γλιστρά κάθε απότομο πάτημα κάνει το τιμόνι να ψαρεύει και το αυτοκίνητο να υποστρέφει στο δευτερόλεπτό.. Θέλει μυαλό!

Δεν άργησα να καταλάβω ότι πατώντας φρένο πριν την στροφή το πίσω μέρος αποσταθεροποιείται με ένα τόσο γλυκό τρόπο- που ξεγελά το ESP -επιτρέποντας ένα ελαφρύ πλασάρισμα το οποίο ελέγχεται πλήρως από τον ροπάτο ηλεκτροκινητήρα.

Βέβαια η αίσθηση του αυξημένου βάρους είναι απανταχού παρούσα, ειδικά όταν υπάρχει αλληλουχία κλειστών στροφών, όπου κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να σας προβληματίσει.

Αλλά ποιος θέλει στα αλήθεια να οδηγά με αυτόν τον τρόπο σε ένα αυτοκίνητο πόλης που σε μαγεύει με την ησυχία και τον πολιτισμένο του χαρακτήρα?

Σαν να ακούω πολλές Autoholix φωνές να λένε «Εγώ, εγώ» και έτσι οφείλω να σας διαβεβαιώσω ότι εάν το επιλέξετε δεν θα σας απογοητεύσει!

Συμπέρασμα

Το Fiat 500e 3+1 (42 kWh) είναι ένα αυτοκίνητο με έντονες αντιθέσεις και συνεπώς με πολύ χαρακτήρα. Είναι ένα αυτοκίνητο πόλης που με την εμφάνιση του σου κόβει την ανάσα και σε κάνει να το ερωτευτείς κεραυνοβόλα!

Ξεχειλίζει ποιότητα, διαθέτει αξιοπρεπείς χώρους για τους μπροστινούς επιβάτες και έχει το στυλ που χρειάζεται για να συντρίψει τον ανταγωνισμό από όπου και αν προέρχεται.

Μπορεί ο χώρος αποσκευών του και οι χώροι στο πίσω κάθισμα να το κάνουν ακατάλληλο για τις ανάγκες αστικής μετακίνησης μιας οικογένειας-παρά την έξτρα πόρτα, αλλά το όμορφό μουτράκι, η οικονομία και το μπλαζέ βλέμμα του θα κερδίσουν την καρδία σας και πιθανολογώ ότι αν σας επιτρέπει το πορτοφόλι σας μάλλον θα βρεθείτε σε μια αντιπροσωπεία της Fiat για να ρωτήσετε.

Εκεί, όπως και εγώ  θα καταλάβατε ότι θέλετε το 500e με την καρδία σας , αλλά ας δούμε έστω και για λίγο τι λέει και το μυαλό..

Πέρα από την καθηλωτική- για εμένα, εμφάνιση από τα πρώτα μέτρα οδήγησης κατάλαβα ότι αυτό το 500 περικλείει το νόημα του σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης που οι περισσότεροι κατασκευαστές το αναζητούν, μάλλον ζαλισμένοι, σε αμαξώματα τύπου SUV.

Η πλειοψηφία των αυτοκινητοβιομηχανιών παίζει ένα παιχνίδι όπου τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα  έχουν επιτάχυνση  0-100 κάτω από 5 δευτερόλεπτα, όπου η αυτονομία ξεπερνά τα 400 χλμ και που για να τα φορτίσεις πλήρως στο σπίτι σου με κανονικό ρεύμα χρειάζεσαι περίπου 2 ημέρες…

Παίζουν δηλαδή ένα παιχνίδι που ο Elon Musk είναι πάντα δυο βήματα μπροστά-και χάνουν διαρκώς με καρό σημαιάκια!

Αντίθετα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μικρά και ελαφριά ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης με σχετικά σβέλτες επιδόσεις, που να κινούνται από μικρές μπαταρίες που θα επιτρέπουν την πλήρη φόρτιση τους στο απλό οικιακό ρεύμα μέσα σε μερικές ώρες.

Και η FIAT προσφέρει ακριβώς αυτό με το πιο όμορφό περιτύλιγμα.. και μάλιστα συγκριτικά με άλλες αντίστοιχες προτάσεις, το προσφέρει σε τιμή «κελεπούρι»!

Βέβαια καλό είναι να θυμάστε ότι το αυτοκίνητο της δοκιμής με επίπεδο εξοπλισμού ICON έχει μια αρχική τιμή που φτάνει τα €34,000, η όποια όμως τελικά διαμορφώνεται στα περίπου €27,500 αν αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση και η απόσυρση 4

Χρηματοδοτικά προγράμματα της Fiat (δείτε ΕΔΩ)

Προσωπικά επειδή ποτέ δεν κάνω παραπάνω από 100-120 χιλιόμετρα την ημέρα θα προτιμούσα την έκδοση με τον μικρό κινητήρα, την μικρή μπαταριά και το απλό Hatchback αμάξωμα προσθέτοντας μόνο σαν έξτρα τις όμορφές ζάντες του αυτοκινήτου της δοκιμής και κάποιο περίεργο ζωντανό χρώμα.

Πέρα από την λογική όμως όποιο 500 και να διάλεγα είμαι σίγουρη ότι θα είχα ένα αυτοκίνητο που θα με γέμιζε χαρά τις ώρες της ημέρας που μετακινούμαι για δουλειά. Και πραγματικά δεν ξέρω κανένα άλλο ερωτεύσιμο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που να διατίθεται σε τιμή που να μην μου φαίνεται εντελώς παράλογη.

Αν ήξερα ότι δεν έχω οικογενειακές υποχρεώσεις μετακίνησης, η εάν έψαχνα να βρω το πρώτο αυτοκίνητο του γιού μου ή της κόρης μου- και είχα την οικονομική δυνατότητα να πάρω ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δεν θα κοίταγμα παρακάτω.

  Δεν με ευχαρίστησαν

 • Η πρόσβαση παρά την έξτρα πόρτα στα πίσω καθίσματα
 • Οι χώροι στο πισω κάθισμα και …το χρώμα του αυτοκίνητου της δοκιμής!

Θα θυμάμαι

 • Το απολυτό ιταλικό design που σε κάνει να ερωτεύεσαι αυτό που οδηγάς ακόμη και αν είναι ηλεκτρικό!
 • Την οικονομία, και την πολιτισμένη καθημερινότητα που προσφέρει η ηλεκτροκίνηση

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε μπορείτε να το κοινοποιήσετε στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες Fiat 500 3+1

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
  0
  Your Cart
  Your cart is empty