Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔοκιμεςMercedes-Benz C 200 Δοκιμή / Test drive

Mercedes-Benz C 200 Δοκιμή / Test drive

H Mercedes-Benz C 200 είναι ένα σημαντικό μοντέλο με ιστορία δεκαετιών που πάντα πρωταγωνιστούσε σε μια ολιγομελή κατηγορία ποιοτικών αυτοκινήτων που διαθέτουν κινητήρα τοποθετημένο στον διαμήκη άξονα και πίσω κίνηση.

Σήμερα μαζί με την 3αρα και την Giulia η Mercedes-Benz C 200 αποδεικνύει ότι οι μεγάλοι κατασκευαστές όταν πρόκειται για τα πιο ακριβά και «προσεγμένα» τους μοντέλα σέβονται την παράδοση τους και ενδιαφέρονται για την οδηγική ευχαρίστηση που προσφέρει η αρχιτεκτονική που διαχωρίζει εκείνους τους τροχούς που στρίβουν το αυτοκίνητο από τους άλλους που το κινούν.

Και φυσικά αυτό συμβαίνει επειδή και τα τρία μοντέλα στις κορυφαίες τους εκδοχές διαθέτουν κινητήρες που ξεπερνούν τους 500 ίππους -ιπποδυνάμεις δηλαδή που απαιτούν πίσω κίνηση ή τετρακίνηση, την άριστη ακαμψία από το πλαίσιο και φυσικά την βέλτιστη κατανομή βάρους μεταξύ των δύο αξόνων που εύκολα προσφέρει η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική.

Είναι κάτι που το νοιώθεις αμέσως- και που ξεχωρίζει την σειρά 3 της BMW από την σειρά 1 και φυσικά την C Class από την Α Class που συνεχίζει την παράδοση που θέλει τα κορυφαία σεντάν και σπορ κουπέ να έχουν κινητήρα μπροστά και κίνηση στους πίσω τροχούς.

Από την W201 (190 E) μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 10,7 εκατομμύρια Mercedes αυτής της κατηγορίας-και μόνο την τελευταία δεκαετία σχεδόν 3 εκατομμύρια μονάδες- τοποθετώντας την C Class στην κορυφαία θέση των πωλήσεων μεταξύ των μοντέλων της Mercedes και δημιουργώντας μια παράδοση που, όμως, κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της κυρίαρχης τάσης μιας αγορά που έχει στραφεί στα άχαρα SUV και τα ηλεκτροαυτοκινούμενα.

Είχα την ευκαιρία να οδηγήσω αρχικά την Mercedes-Benz C 180 των 170 ίππων που ξεκινά από τα €47,950-και που ξεπερνά αν αντέχει η τσέπη σας τα €70,000- και αμέσως μετά την Mercedes-Benz C 200 των 204 ίππων που ξεκινά από τα €54,050 και πλησιάζει με τα έξτρα που βλέπετε στο αυτοκίνητο της δοκιμής τα €80Κ!!!

Εδώ έχουμε να κάνουμε για Mercedes-Benz οπότε όλοι όσοι σκέφτονται να σχολιάσουν δεικτικά ότι κοστίζει όσο μια «μεζονέτα στην Εκάλη» μάλλον θα πρέπει να σταματήσουν να διαβάζουν εδώ και να πάνε αν αγοράσουν την μεζονέτα, αφού εδώ δεν είμαστε κτηματομεσιτό γραφείο.

Είχα σκοπό να παρουσιάσω την C 180 πρώτα και αμέσως μετά την C 200, αλλά αφού έζησα και με τα δύο αυτοκίνητα μπορώ πω με ευκολία ότι ο 4κύλινδρος Μ254 των 1,5 lt στην detuned έκδοση του με τους 170 ίππους δεν επαρκεί για να κινήσει αξιοπρεπώς την C180, οπότε η επιλογή της C200 αποτελεί μονόδρομο και δικαιολογεί πλήρως την επιβάρυνση των €5,000.

Με τα δύο μοντέλα να μοιάζουν σε όλα εκτός από την χαρτογράφηση, αποφάσισα να σας παρουσιάσω μόνο την λευκή Mercedes-Benz C 200 και να κρατήσω μόνο μερικές φωτογραφίες από την μαύρη Mercedes-Benz C 190 που ήταν και μαγικά όμορφη!

Εμφάνιση

Τα «μαγικά» ξεκινούν χωρίς καθυστέρηση από την εξωτερική εμφάνιση της W206 η οποία παρά το μακρύ καπό και την μετατοπισμένη προς τα πίσω καμπίνα να θυμίζει S Class -καταφέρνει με επιτυχία να κρύψει τις διαστάσεις του αμαξώματος– που με μήκος 4.751 mm (+6,5 cm σε σχέση με την W205), πλάτος 1.820 mm (+1 cm), ύψος 1.437 mm (-1 cm) και μεταξόνιο 2.865mm (+2,5 εκ.) είναι μαλλόν εξωφρενικά μεγάλες για την κατηγορία!

Και …όμως όταν την παρατηρείς από μπροστά και τα ¾ μοιάζει πιο μαζεμένη οπτικά από την αντίστοιχη πρόταση της BMW, αλλά είναι αδύνατον να κρυφτεί το τεράστιο μεταξόνιο που τελικά φανερώνει ότι οι διαστάσεις της Mercedes-Benz C 200 ξεπερνούν εκείνες της πρώτης E Class!

Το μεγάλο σε μήκος καπό και οι σχεδόν ανύπαρκτοι πρόβολοι που τοποθετούν τους μπροστινούς τροχούς στα άκρα του αμαξώματος πληροφορούν τους γνώστες ότι αυτή η Mercedes έχει διαμήκη διάταξη των μηχανικών της μερών –και πίσω κίνηση!

Η διακριτική εμφάνιση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπορεί κάποιος να μπερδευτεί και να νομίζει ότι κοιτάζει κάτι που δεν είναι πολύ ακριβό, καθώς τα χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα και η ευμεγέθης μάσκα με το πολυπόθητο αστέρι στο κέντρο της δεν αφήνουν καμία αμφιβολία.

Θα ήθελα να σταθούμε λίγο στα έξτρα φωτιστικά σώματα DIGITAL LIGHT που χρησιμοποιούν τεχνολογία που προέρχεται από τη νέα S-Class και που με τη βοήθεια 1,3 εκατ. (πόσα??) µικροκατόπτρων κατευθύνει το φως, σε όλο το πλάτος του οδοστρώματος- τονίζοντας τις γραµµές και τα προειδοποιητικά σήματα, ενώ στην μεγάλη σκάλα ρυθμίζουν αυτόματα την φωτεινότητα των προβολέων έτσι ώστε αυτοί να είναι στην πιο ισχυρή ρύθμιση τους χωρίς όμως να τυφλώνουν τα αντίθετα επερχόμενα αυτοκίνητα.

Ξέρετε ότι δεν μου αρέσει να μιλάω για μπλιμπλίκια…όμως η εμπειρία της νυχτερινής οδήγησης που προσφέρει αυτό το σύστημα είναι πραγματικά πρωτόγνωρη και δικαιολογεί πλήρως έξτρα €2.311 που κοστίζουν σε σχέση με τα πολύ καλά LED High Performance που εξοπλίζουν την βασική έκδοση.

Το προφίλ του μπροστινού μέρους συμπληρώνεται από τις αεροδυναμικές λεπτομέρειες και τους λειτουργικούς αεραγωγούς, ενώ η τύπου «καρχαρίας» μάσκα χαμηλά στον προφυλακτήρα δημιουργεί μια πολύ επιθετική εικόνα.

Δίνοντας προτεραιότητα στην αεροδυναμική τόσο το μπροστινό μέρος όσο και το πίσω μέρος του sedan αμαξώματος είναι «στρογγυλεμένα» ώστε να επιτύχουν τον εξαιρετικό  αεροδυναμικό συντελεστή CX 0,24 και να δημιουργούν  την ψευδαίσθηση ότι κοιτάς ένα πιο μικρό αυτοκίνητο- που θα μπορούσε να είναι ας πούμε μια Α Class Sedan.

Την σύγχυση με τα μικρότερα μοντέλα την διαλύουν τα «αριστοκρατικά» (…τι επίθετο έγραψα τώρα…) πίσω φωτιστικά σώματα- που θυμίζουν Giulia, οι ζάντες της AMG με ελαστικά 245/40R10 πίσω-225/45R18 μπροστά- και φυσικά το προφίλ του αυτοκινήτου που αδυνατεί να κρύψει τα 2,9 μέτρα του μεταξονίου του…

Θεωρώ πάντως μεγάλη επιτυχία της Mercedes το ότι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα αμάξωμα που προκαλεί την ψευδαίσθηση ότι είναι μικρότερο σε διαστάσεις από ότι πραγματικά είναι, αφού στην εποχή που ζούμε μπορεί να είναι απολαυστικό να ζεις την άνεση ενός μεγάλου αυτοκινήτου, όμως καλό είναι να μην προκαλείς ταυτόχρονα ακραία ζήλεια!

Πιστεύω ότι εάν αφαιρέσεις τα σηματάκια από το πίσω μέρος τότε αρκετοί από τους περαστικούς μπορεί και να νομίζουν ότι βλέπουν την πιο προσιτή A Class Sedan-και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία!

Ωστόσο παρατηρώντας το πίσω μέρος το προσωπικό μου «γουστόμετρο» κάνει «tilt» και γράφει “Game Over” όταν παρατηρώ ότι οι εντυπωσιακές παραλληλόγραμμες απολήξεις της εξάτμισης είναι απλά εντυπωσιακές «τάπες»-αφού η πραγματική εξάτμιση κρύβεται κάπου κάτω από τον προφυλακτήρα…

Ορισμένα πράγματα δεν τα δέχεσαι σε μια Mercedes-και σε ένα τόσο καλοφτιαγμένο αυτοκίνητο το τελευταίο πράγμα που περιμένεις να δεις είναι προσπάθειες εντυπωσιασμού με τεχνικές από χαμηλότερες κατηγορίες.

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την υπερβολικά φαρδιά και βαριά πόρτα της Mercedes-Benz C 200 θαυμάζεις αμέσως την εικόνα της πολυτέλειας που εκπέμπουν η ποιότητα των υλικών, ο σχεδιασμός και ή άνεση του χώρου που σε περιβάλλει.

Η πόρτα κλείνει με ένα βαρύγδουπο ήχο απομονώνοντας την καμπίνα από τους εξωτερικούς θορύβους, ενώ όραση, αφή και όσφρηση χορταίνουν τον εγκέφαλο με ευχάριστα μηνύματα-που μας είναι γνωστά με την λέξη πολυτέλεια!

Και όμως παρά τις αυξημένες διαστάσεις μόλις καθίσεις στην θέση του οδηγού η αίσθηση που αποκομίζεις δεν σε κάνει να νοιώθεις ότι κάθεσαι σε ένα μεγάλο σεντάν όπως σε κάνει να νοιώθεις για παράδειγμα η 3αρα του ανταγωνιστή, αλλά αντίθετα όλα μοιάζουν πιο κοντά σου και ανθρώπινα θυμίζοντας μικρότερο και πιο καθημερινό αυτοκίνητο.

Φυσικά όταν σηκώσεις το βλέμμα σου και περιεργαστείς το ταμπλό είναι ξεκάθαρο ότι κάθεσαι σε ένα εξαιρετικά πολυτελές και μεγάλο αυτοκίνητο από την Στουτγάρδη.

Η τεράστια ψηφιακή οθόνη των 12,5’’ που βρίσκουμε στον πίνακα οργάνων και οθόνη των 12’’ του συστήματος πολυμέσων που προέρχονται απευθείας από την νέα S Class εισάγουν τον οδηγό στην νέα ψηφιακή εποχή όπου οι οθόνες  προσφέρουν τόσες πολλές επιλογές παραμετροποίησης που σίγουρα δεν θα κουραστείτε να παίζετε μαζί τους για αρκετό καιρό.

Η εικόνα που θα αντικρίζετε κάθε ημέρα μπορεί να είναι διαφορετική και μάλιστα διαμορφωμένη σύμφωνα με τα δικά σας γούστα-και ενώ το φουτουριστικό ταμπλό θα σας εντυπωσιάζει δείχνοντας το μέλλον, οι τρεις ποιοτικότατοι παραλληλόγραμμοι αλουμινένιοι αεραγωγοί στο κέντρο του ταμπλό (σήμα κατατεθέν) θα σας θυμίζουν διαρκώς ότι το αυτοκίνητο που οδηγείτε είναι αποτέλεσμα μιας παράδοσης 120 χρόνων.

Σε ότι αφορά την εργονομία η τοποθέτηση του επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων στην κολώνα του τιμονιού, είναι μια πολύ έξυπνη και πρακτική ιδέα αφού ταυτόχρονα ελευθερώνει χώρο για ένα πολύ βαθύ και πρακτικό ντουλάπι στην κεντρική κονσόλα.

Σίγουρα η χρήση του συστήματος του κλιματισμού γίνεται από την κεντρική οθόνη και είναι δύσκολη για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την εργονομική διαφορετικότητα των αυτοκινήτων από την Στουτγάρδη, ωστόσο οι τάσεις της εποχής επηρεάζουν πλέον και την κορυφή της πυραμίδας ακόμη και αν αυτό γίνεται σε βάρος της εργονομίας….

Αντίθετα, η ευκολία χειρισμού του συστήματος πολυμέσων MBUX (Mercedes-Benz User Experience) είτε από την οθόνη αφής, είτε από το mini pad που βρίσκεται πάνω στο υπέροχο οπτικά τιμόνι προσθέτει πόντους στην καθημερινή εμπειρία της συμβίωσης.

Η τεχνολογική υπεροχή επιβεβαιώνεται- εάν ξέρετε Αγγλικά- από το προαιρετικό σύστημα φωνητικού ελέγχου LINGUATRONIC που σας καταλαβαίνει χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιες συγκεκριμένες εντολές, αλλά που με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να καταλάβει τι θέλετε να πείτε.

Θέλετε να διαβάσετε ή να υπαγορεύσετε και να στείλετε SMS; Κανένα πρόβλημα! Ελέγχει τον καιρό στον προορισμό σας, αλλάζει το ραδιοφωνικό σταθμό, ή βρίσκει τον προορισμό στο navigator!

Το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσουν όλα είναι δύο λέξεις: «Hey Mercedes» και φυσικά να ξέρετε αγγλικά για να συνεχίσετε..

Ωστόσο απορώ πως γίνεται να μην έχει μπει στον κόπο η Mercedes να έχει κάνει το αυτοκίνητο που κοστίζει €70Κ να αντιδρά στα ελληνικά, όπως αντιδρά στα αγγλικά, τα γερμανικά και άλλες 10 γλώσσες που περιλαμβάνουν και τα τουρκικά…

Πάντως για να ολοκληρώσω την εμπειρία των συστημάτων του συστήματος πολυμέσων MBUX, θα πρέπει να αναφέρω και την εντυπωσιακή λειτουργία επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας (Augmented Reality) που συνδυάζει την 3D εικόνα του navigator με εκείνη μιας κάμερας στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και σας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να στρίψετε με μια πινακίδα που αναγράφει το όνομα του!

Το ταμπλό και οι πόρτες είναι ντυμένα είτε με κορυφαίας ποιότητας αλουμίνιο και χορταστικά μαλακά πλαστικά όπου και να κοιτάξεις, αλλά η στήριξη της κεντρικής κονσόλας δεν με έπεισε για την συναρμογή της.

Γενικότερα η ποιότητα στο εσωτερικό δεν επιδέχεται κριτική, όμως νομίζω ότι η 3αρα της BMW και η Giulia καταφέρνουν να εκπέμπουν περισσότερη ποιότητα στο εσωτερικό τους-ίσως γιατί έχουν λιγότερες οθόνες….

Πάντως το ειδικό τριγμόμετρο του Autoholix δίνει μηδενικές ενδείξεις οδηγώντας στο καλοσχεδιασμένο Δημοτικό Λακκουβοδρόμιο Διονύσου- και έτσι η Mercedes Benz C 200 αρίστευσε σε όλες τις δοκιμασίες και βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια!

Η όλη εικόνα στο εσωτερικό μοιάζει υπερβολικά με εκείνη που θα συναντήσετε μέσα σε μια S-Class και έτσι ο οδηγός κατακλύζεται από μια υπέροχη αίσθηση πολυτέλειας και τεχνολογικής υπεροχής που ανταμείβει καθημερινά την επιλογή του αγοραστή της.

 Χώροι/Άνεση

Χάρη στις μεγάλες επιφάνειες γυαλιού που χαρίζουν φως και ορατότητα σε όλους τους επιβάτες, αλλά και τις μεγάλες γωνίες που ανοίγουν οι όλες οι πόρτες, η W206 είναι ένα ιδανικό αυτοκίνητο για τους οικογενειάρχες.

Παρά την χαμηλή θέση οδήγησης η ορατότητα είναι πολύ καλή προς όλες τις κατευθύνσεις και το μόνο που θα ενοχλήσει είναι οι φαρδιές μπροστινές κολώνες που ενοχλούν στις διασταυρώσεις μέσα στην πόλη και στο «κάρφωμα» του βλέμματος στο Apex πριν την στροφή στην γρήγορη οδήγηση.

Ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού είναι άπλετος και θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς που τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί στην ανάγκη να υπομένουν αυτοκίνητα που το κεφάλι τους ακουμπά μόνιμα στην οροφή.

Η κεντρική κονσόλα είναι ψηλή και φαρδιά διαθέτοντας άφθονους αποθηκευτικούς χώρους τόσο κάτω από το υποβραχιόνιο ενώ με εντυπωσίασε τόσο η ευκολία που μπαίνεις μέσα στο αυτοκίνητο, όσο και η αίσθηση ευρυχωρίας στην περιοχή των ώμων και των αγκώνων των εμπρός επιβατών.

Τα θερμαινόμενα καθίσματα έχουν μια υπέροχη επένδυση από δέρμα σουέτ και παρέχουν αρκετή πολυτέλεια και άνεση, όμως σε ότι αφορά την πλευρική στήριξη στις στροφές θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα…

Όπως είναι αναμενόμενο από τις διαστάσεις οι χώροι για τους επιβάτες της Mercedes-Benz C 200 είναι τεράστιοι.

Οι φίλοι από την ομάδα μπάσκετ του γιού μου μεταφέρθηκαν για ώρα και με σχετική άνεση στο πίσω κάθισμα για την προπόνηση τους έχοντας χώρο τόσο για τα γόνατα τους όσο και για τα κεφάλια τους, ενώ αν μιλήσουμε για φυσιολογικούς ανθρώπους με υψος κάτω του 1,95m, οι αποστάσεις μεταξύ των επιβατών και η ησυχία που επικρατεί μέσα στην W206 εντυπωσιάζουν.

Ακόμη και αν οι μπροστινές θέσεις τραβηχτούν όσο πίσω πάνε- σε μια θέση δηλαδή όπου εγώ κυριολεκτικά δεν φτάνω το τιμόνι και τα πετάλια- ο χώρος για τους πίσω επιβάτες παραμένει εκνευριστικά μεγάλος!

Στο μόνο που υστερεί κάπως είναι στην άνεση του μεσαίου επιβάτη, καθώς το τούνελ της μετάδοσης είναι πολύ ογκώδες περιορίζοντας τον χώρο για τα πόδια του, αλλά από την άλλη πλευρά χάρη στο μεγάλο πλάτος του αμαξώματος οι χώροι είναι αρκετοί για τρεις επιβάτες στο πίσω κάθισμα.

Ο χώρος αποσκευών με τα 450 λίτρα βρίσκεται στο μέσον της κατηγορίας αλλά θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες μιας οικογένειας με το κανονικό του σχήμα και το χαμηλό κατώφλι φόρτωσης.

Κινητήρας

Κάτω από μεγάλο καπό της Mercedes-Benz C 200 θα βρείτε τον υπερτροφοδοτούμενο, 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα (Μ 254) των 1,5 λίτρων που εδώ είναι ρυθμισμένος να αποδίδει 204 ίππους και 300 Nm ροπής (Mercedes-Benz C 180. 170 ίπποι), που κοροϊδεύει κατάμουτρα το φορολογικό σύστημα της ψωροκώσταινας αφήνοντας άφωνο τον κυρ-έφορα να καταπίνει το αστέρι χωρίς να μπορεί να το χρεώσει…

Πολύ γουστάρω!

Ο μικρός σε κυβισμό κινητήρας συνδυάζεται µε ένα ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 20 επιπλέον ίππους και 75 Nm, και βρίσκεται μέσα στο «καβούκι» του αυτόματου κιβωτίου, καταλαμβάνοντας τον χώρο του μετατροπέα ροπής.

Όταν το αυτοκίνητο κινείται κανονικά το σύστημα EQ Boost φορτίζει την κανονική μπαταρία μολύβδου όπως ακριβώς συμβαίνει και στα συμβατικά αυτοκίνητα, όμως όταν αφήνουμε το πόδι μας από το γκάζι λειτουργεί σαν μια ισχυρή ηλεκτρογεννήτρια η οποία φορτίζει μία μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου που βρίσκεται κάτω από τα πίσω καθίσματα.

Έτσι η ενέργεια του ρολαρίσματος, ή του φρεναρίσματος σε μια κατηφόρα που θα πήγαινε χαμένη στο περιβάλλον σαν θερμότητα, μετατρέπεται εδώ σε ηλεκτρική ενέργεια και αποθηκεύεται στην μπαταρία για να αξιοποιηθεί προσφέροντας οικονομία στην κίνηση.

Η ηλεκτρογεννήτρια φροντίζει και για την αθόρυβη αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος εκκίνησης Start-Gο αντλώντας ενέργεια από την  μπαταρία του EQ Boost, ενώ περιορίζεται η υστέρηση στην απόκριση (turbo-lag) μέσω της παραπανήσιας ροπής του ηλεκτροκινητήρα που επιτρέπει στον κινητήρα εσωτερικής καύσης να περιστρέφεται ταχύτερα διατηρώντας έτσι ψηλά την πίεση στο τούρμπο.

Αυτός ο υπέροχος φορολογικά κινητήρας βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το εννεατάχυτο κιβώτιο 9G-Tronic που επιτυγχάνει ταχύτατες και βελούδινες αλλαγές, ενώ χάρη στα προηγμένα ηλεκτρονικά του φροντίζει να βρίσκεται πάντα στην σωστή ταχύτητα έτσι ώστε να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της μικρής Mercedes-Benz .

Ξεχάστε το χειροκίνητο mode γιατί απλά δεν θα τα χρειαστείτε ποτέ… Αυτό το κιβώτιο δεν θα κάνει ποτέ λάθος!

Η ροπή αφήνει το κιβώτιο ταχυτήτων και φτάνει στους τροχούς που όμως δυστυχώς δεν μπορεί να υπερνικήσει το ESP που δεν απομονώνονται πλήρως- κόβοντας τις ορέξεις των βεζινοκέφαλων για αλητείες που έτσι και αλλιώς δεν ταιριάζουν στον χαρακτήρα μιας Mercedes.

Έτσι με την δυσπιστία που δείχνουν τόσο η Alfa Romeo όσο και η Mercedes στις ικανότητες των οδηγών, αφήνουν τους οδηγούς των BMW να είναι οι μόνοι που μπορούν να χαρούν την πίσω κίνηση των αυτοκινήτων τους.

Ωστόσο αναρωτιέμαι αν όσοι έχουν τέτοια πισωκίνητα αυτοκίνητα το γνωρίζουν-και αν το γνωρίζουν, αν έχουν τολμήσει ποτέ να τα οδηγήσουν έτσι όπως τους αρμόζει… Δηλαδή με τις πόρτες!λιγότερα από 8 λίτρα μέσα στην βαριά κίνησης της πόλης.

Το ίδιο καλός είναι και στον αυτοκινητόδρομο όπου όπου χάρη στην άριστη αεροδυναμική καταφέρνει να ταξιδεύει με 140 χλμ/ω όπου η κατανάλωση πέφτει κάτω από τα 7 λίτρα/100 χλμ!

Αν κάτι μπορεί να σας ενοχλήσει αυτό είναι η τραχύτητα του ήχου του και η απροθυμία του να στροφάρει στις ψηλές στροφές όταν χρησιμοποιείτε το χειροκίνητο πρόγραμμα στο κιβώτιο.

Οι επιδόσεις είναι εξίσου ικανοποιητικές με το 0-100 να έρχεται σύμφωνα με το τηλέφωνο μου σε 8,6 δευτερόλεπτα και το κοντέρ σύμφωνα με φήμες –γιατί εμείς δεν τρέχουμε ποτέ- να μπορεί να δείξει εύκολα τα 230 χλμ/ω!

Ανάρτηση /Φρένα

Η νέα W206 έχει χαμηλότερο κέντρο βάρους και κατανομή 50 : 50, ενώ η ακαμψία της δομής του αμαξώματος και των βάσεων της ανάρτησης έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Η ανάρτηση με διπλά ψαλίδια εμπρός και τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος είναι φτιαγμένη από αλουμίνιο για χαμηλότερο μη αναρτώμενο βάρος-και ευθύνεται για τον υψηλό βαθμό αίσθησης άνεσης και ασφάλειας που παρέχει η νέρα Mercedes-Benz C 200 στον οδηγό.

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους και στους δύο άξονες και η κρεμαγιέρα  με την ηλεκτρική υποβοήθηση να προσφέρει ένα κύκλο στροφής ακτίνας 5,8 μέτρων.

Στην Πόλη

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό (στην θέση νορμάλ), ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού( 2,6 στροφές από ακρη σε ακρη) χάρη στην μεταβλητής σχέσης κρεμαγιέρα.

Η  ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις κάνει την κίνηση μέσα στην πόλη μια εύκολη υπόθεση και παρότι οι διαστάσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, η νέα Mercedes-Benz C 200 μοιάζει πιο μικρή και μαζεμένη από την προηγούμενη.

Οι αναρτήσεις καταπίνουν τις πολλές λακκούβες του Δ.Λ.Δ με εντυπωσιακή άνεση και παρά τους πανέμορφους τροχούς με τα ελαστικά χαμηλού προφίλ, ενώ η απίστευτη ηχομόνωση χαρίζει μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης.

Όσο δεν ζορίζεται υπερβολικά το αυτοκίνητο τίποτε δεν ακούγεται από τον χώρο του κινητήρα, ενώ χάρη στις υδραυλικές βάσεις του κινητήρα δεν περνά και κανένας κραδασμός από την τραχιά λειτουργία του στην καμπίνα.

Θεωρούσα δεδομένο ότι τίποτε δεν θα έτριζε στο κατεστραμμένο οδικό δίκτυο του Δήμου Διονύσου-και δεν διαψεύστηκα καθώς πράγματι τίποτε στο εσωτερικό δεν έδειξε καμιά τάση για να τρίξει αυτή την δεκαετία που διανύουμε…

Στον Αυτοκινητόδρομο

Εδώ το στιβαρό πλαίσιο της W206 συνεργάζεται με τον ιδανικότερο τρόπο αναδεικνύοντας την Mercedes-Benz C 200 όχι μόνο σαν έναν από τους οικονομικότερους ταξιδευτές υψηλών ταχυτήτων, αλλά και σαν έναν από τους πιο άνετους!

Αυτό που με εντυπωσίασε στην Mercedes-Benz C 200 ήταν η άνεση της ανάρτησης και ο τρόπος που φιλτράριζε τον θόρυβο κύλισης των ελαστικών χαμηλού προφίλ που όπως είναι γνωστό, κάνουν περισσότερη φασαρία από τα πιο «ψηλά».

Το αυτοκίνητο χωρίς να είναι σκληρό καταφέρνει να στρίβει με υψηλές ταχύτητες κάνοντας τις  παρατεταμένες στροφές να μοιάζουν με ευθείες και τις ανωμαλίες του οδοστρώματος να χάνονται μέσα στην εκπληκτική ανάρτηση που προσδίδει νέο νόημα στην ποιότητα κύλισης..

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 7 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 11 λίτρα/100 χλμ ακόμη και εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ..

Στις Στροφές

Η Mercedes-Benz C 200, μπορεί να μην είναι ένα σπορ αυτοκίνητο, όμως οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων καταφέρνουν να παρέχουν άνεση ελέγχοντας όμως ταυτόχρονα το καλοζυγισμένο και στιβαρό αμάξωμα.

Τα ελατήρια δεν είναι ιδιαιτέρα σκληρά όμως τα αμορτισέρ έχουν ισχυρή απόσβεση συμπίεσης –και ακόμη πιο ισχυρή απόσβεσης επαναφοράς και έτσι σε συνδυασμό με τις διαφορετικής ενδοτικότητας αντιστρεπτικές (πιο ενδοτικές πίσω) κάνουν το Mercedes-Benz C 200 και να μην γέρνει στις στροφές άλλα και να είναι ταυτόχρονα ένα άνετο sedan με εκπληκτική ποιότητα κύλισης!

Ο μικρός κινητήρας επικουρούμενος και από το μικρο-υβριδικό σύστημα μπορεί να γίνεται θορυβώδης στις υψηλές σαλ, όμως  έχει πάντα αρκετά αποθέματα δύναμης και ροπής έτσι ώστε συνεργαζόμενος με το άψογο κιβώτιο ταχυτήτων να αναδεικνύει ένα πλαίσιο που είναι φτιαγμένο για να διαχειρίζεται την σχεδόν δυόμισι φορές περισσότερη ισχύ της C63!

Οδηγώντας με καθαρές γραμμές και την “ασπίδα” των ηλεκτρονικών τίποτε δεν πρόκειται να εκπλήξει τον οδηγό ακόμη και αν κινείται με ημιπαράλογες ταχύτητες, ενώ τα 1670 κιλά του αμαξώματος εξαφανίζονται πλήρως..

Αν η οδήγηση γίνει πιο άτσαλη κάθε προσπάθεια μεταφοράς βάρους και αναστάτωσης του πίσω μέρους αντιμετωπίζεται με απάθεια και αποτελεσματικότητα από τα προνοητικά ηλεκτρονικά συστήματα.

Αν επιλέξετε να οδηγήσετε γρήγορα, αλλά αμυντικά, στην είσοδο της στροφής θα βιώσετε μια ελαφρά υποστροφή που σταδιακά σβήνει και μετατρέπεται σε μια πλαγιολίσθηση με τα τέσσερα που θα εξαφανιστεί εάν το πόδι φύγει από το γκάζι.

Με λίγο πιο επιθετική προσέγγιση θα βρείτε ότι το μπροστινό μέρος σπρώχνεται από την πίσω κίνηση και κυριολεκτικά βιδώνεται μέσα στην στροφή με την αίσθηση που μεταφέρει το τιμόνι να ξεπερνά ακόμη και εκείνη της Giulia.

Δεν ξέρω γιατί πρέπει να συγκρίνω τα δύο αυτοκίνητα … που είναι και τα δύο τόσο ίδια και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικά, όμως ο καθένας μας έχει τα δικά του μέτρα και σταθμά από τα οποία δύσκολα ξεφεύγει. Sorry Guys!

Το κιβώτιο ταχυτήτων στην θέση sport δίνει ρεσιτάλ τεχνολογικής υπεροχής, και οι 204 ίπποι μοιάζουν πολύ περισσότεροι αν αποφασίσεις σαν οδηγήσεις με καθαρές γραμμές εμπιστευόμενη/ος τα φρένα για να μαζέψεις χιλιόμετρα.

Για να μην παρανοήσετε αυτό που προσπαθώ να πω σημειώστε ότι με την Mercedes-Benz C200 μπορείτε τελικά να κινηθείτε πολύ γρήγορα σε έναν επαρχιακό δρόμο, απλά επειδή τα ηλεκτρονικά δεν απομονώνονται ποτέ πλήρως η διαδικασία δεν έχει την πλάκα που ονειρεύεσαι όταν ξεκινάς να οδηγείς ένα πισωκίνητο αυτοκίνητο.

Συμπέρασμα

Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά η W206 μεταμορφώθηκε σε ένα σχεδόν τέλειο σεντάν που ξεχωρίζει τόσο σε ότι έχει να κάνει με τους χώρους στο εσωτερικό -που μάλλον είναι οι κορυφαίοι στην κατηγορία, όσο και σε ότι αφορά την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών που επίσης είναι κορυφαίες.

Όμως η πλήρης αναβάθμιση της Mercedes-Benz C 200 την έκανε εξίσου ακριβή με την Giulia και την 3αρα και έτσι το φορολογικό πλεονέκτημα του κινητήρα των 1500 κ.εκ δεν εξαργυρώνεται στο ταμείο , με αποτέλεσμα το μεσαίο σεντάν από την Στουτγάρδη να βρίσκεται αντιμέτωπο με τον εκπληκτικό δίλιτρο κινητήρα των Βαυαρών και την ερωτεύσιμη αίσθηση των Ιταλών.

Ενώ το προηγούμενο μοντέλο είχε ένα σαφές πλεονέκτημα σε ότι αφορά την τιμή αγοράς και την χρήση του αυτοκινήτου, η νέα«μικρή» W206 εάν φορτωθεί με όλα τα έξτρα που την κάνουν να ξεχωρίσει αρχίζει να γίνεται αρκετά ποιο ακριβή από τον ανταγωνισμό.

Φυσικά έχοντας μόνο τρία πισωκίνητα αυτοκίνητα στην κατηγορία, κάποιοι θα επιλέξουν την δυνατότητα να καίνε τα πίσω τους ελαστικά κατά βούληση, άλλοι να απολαμβάνουν τον καθαρόαιμο χαρακτήρα που επιταχύνει τους  χτύπους της καρδιάς, ενώ κάποιοι τρίτοι θα βρουν εδώ στην νέα Mercedes-Benz C 200 τον απόλυτο συνδυασμό πολυτέλειας και της τεχνολογίας αιχμής.

Σε κάθε περίπτωση επειδή η Mercedes-Benz C 200 συμπληρώνει την αδιαίρετη και σχεδόν ομοούσια τριάδα των πισωκίνητων πολυτελών σεντάν, παραμένει μια «άγια» και πολύτιμη προσθήκη στο τοίχος που χτίζουμε εμείς οι Autoholix «μπέναντι στην νέα ντάξη μπραγμάτονε » της αυτοκινητοβιομηχανίας των διαφόρων SUV και EVs.

Respect λοιπόν στην Mercedes-Benz που έχει την δυνατότητα να παράγει ακόμη αυτοκίνητα με μοναδικό χαρακτήρα…και αν έχετε τα χρήματα -και αν κατηγοριοποιείτε τον εαυτό σας σε μια από τις τρεις ομάδες που περιέγραψα… ε, Ναι να την αγοράσετε άμεσα για να ενισχύσετε την διατήρηση της κατηγορίας!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε μπορείτε να το κοινοποιήσετε στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες Mercedes-Benz C 200


Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES