Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔοκιμεςSEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS Test drive / Δοκιμή

SEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS Test drive / Δοκιμή

Παρατηρώντας την κυρίαρχη τάση των τμημάτων marketing για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης σαν την ορθολογική επιλογή, το SEAT Ibiza 1.0 TGI λειτούργει εδώ σαν μια απάντηση στον κατακλυσμό των μηνυμάτων από τα δεκάδες δελτία τύπου που διαβάζω- και που διαρκώς προβάλλουν τα οικολογικά πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έναντι εκείνων που κινούνται με ΚΕΚ. Τα αυτοκίνητα που κινούνται με Φυσικό Αέριο, προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο την πιο ρεαλιστική λύση για τις οικολογικές ανησυχίες που όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι έχουμε, ωστόσο κάποιοι εξωγενείς παράγοντες όπως η εισβολή του παράφρονα κοντού στην Ουκρανία απογείωσαν τους τελευταίους μήνες τις τιμές στα πρατήρια εξανεμίζοντας το οικονομικό όφελος που είχε το φυσικό αέριο απέναντι στα άλλα καύσιμα. Το LPG εμφανίζεται αυτή την στιγμή ελαφρά πιο οικονομικό, ωστόσο όσο θα επιστρέφουμε προς την κανονικότητα οι τιμές λογικά θα επανέλθουν στα περσινά επίπεδα και θα κάνουν το CNG και πάλι επίκαιρο. Η δυνατότητα των εμβολοφόρων κινητήρων να λειτουργούν με φυσικό αέριο που έχει χαμηλότερες κατά 25% εκπομπές CO2 σε σχέση με την βενζίνη, δεν έχει σχεδόν καμία εκπομπή μικροσωματιδίων, ενώ ταυτόχρονα εκπέμπει ελάχιστα NOx τους κάνει υπό προϋποθέσεις το ιδανικό οικολογικό εργαλείο μετακίνησης. Επιπλέον, το συμπιεσμένο φυσικό αέριο είναι πιο αποδοτικό καύσιμο, καθώς απαιτείται μικρότερη ποσότητα για την παραγωγή της ίδιας ενέργειας. Η ενέργεια που παράγεται από 1 kg CNG και είναι περίπου ισοδύναμη με 2 λίτρα LPG, 1.3 λίτρα diesel ή 1.5 λίτρα βενζίνης! Τώρα σε ότι αφορά τα οικονομοτεχνικά, η κατανάλωση σε €/100 χλμ των TGi σε σχέση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να γέρνει υπέρ των δεύτερων, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη το διπλάσιο κόστος κτήσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σήμερα η σύγκριση σε αυτό τον τομέα είναι άτοπη. Επιπλέον την ζυγαριά υπέρ του ηλεκτροκίνητου γέρνει και η απολαυστική ροπή και η διαρκής αίσθηση επιτάχυνσης, ενώ και τα δίκτυα ταχυφόρτισης αρχίζουν να πυκνώνουν την ώρα που το δίκτυο Φ.Α. παραμένει στάσιμο. Η SEAT είναι o «ειδικός» μέσα στον όμιλο της VAG που έχει αναλάβει την εξέλιξη και την διάθεση της τεχνολογίας Φυσικού Αερίου (CNG) στις άλλες μάρκες του ομίλου (VW & Skoda) και είναι εκείνη που αυτή την στιγμή που διαθέτει την πιο οικονομική λύση, αφού με τα € 19Κ που κοστίζει το SEAT Ibiza 1.0 TGI είναι ακριβότερο μόνο από το FIAT Panda –το οποίο όμως λόγω μεγέθους είναι ένα ειδικό εργαλείο για αποκλειστικά αστικές μετακινήσεις. Έτσι εδώ έχουμε να κάνουμε με την ανανεωμένη σε σχεδιασμό και ποιότητα υλικών του εσωτερικού νέα γενιά του Seat Ibiza για το 2022, που με κάποιες μικρές ή πιο σημαντικές λεπτομέρειες γίνεται πιο πικάντικό και ενδιαφέρον την ώρα που κάτω από το καπό αναπνέει μοναχά ένας «ταπεινός» τρικύλινδρος χιλιάρης 90 ίππων.

Εμφάνιση

Το SEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS χρησιμοποιεί την πλατφόρμα MQB A0 1-που την βλέπουμε και στα μεγαλύτερα Golf, A3, Octavia και Leon κάτι που εξηγεί και το γιατί πολλά πράγματα σε αυτό το αυτοκίνητο θυμίζουν μεγαλύτερη κατηγορία. Σε ότι αφορά τις διαστάσεις (ΜxΠxΥ: 4.059 x 1.780 x 1.444 mm) είναι μεγαλύτερο ακόμη και από το την τρίτη γενιά του Golf, αλλά σε ότι αφορά την ιπποδύναμη και την αίσθηση είναι πολύ κοντά σε μια μοντέρνα έκδοση του θρυλικού VW Golf Gti Mark IΙ Η εξωτερική εμφάνιση του SEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS ειδικά στο προφίλ του-θυμίζει κάτι από το νέο Leon, καθώς ο επικεφαλής του στυλ Alejandro Mesonero-Romanos, χάρισε παρόμοια εμφάνιση και στο μικρότερο αδελφό του. Από μπροστά το μάτι διακρίνει μια γραμμή που ξεκινά από τις εμπρός κολώνες και διατρέχει όλο το καπό φτάνοντας ως την μάσκα που σε συνδυασμό με τον προφυλακτήρα και τα νέα LED φωτιστικά σώματα δημιουργούν μια δυναμική εικόνα που αν και πείθει για τις σπορτίφ προθέσεις της, φοβάμαι ότι έχει αρχίσει να κουράζει καθώς παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη για αρκετό καιρό. Οι προβολείς LED που βρίσκονται στις ακμές των φτερών προσφέρουν εξαιρετική ορατότητα στην νυχτερινή οδήγηση και διαθέτουν εντυπωσιακά φώτα ημέρας που αναπαράγουν και αυτά το σήμα της εταιρείας. Από το ίδιο πνεύμα διακατέχονται οι κάπως συντηρητικού σχεδιασμού αλουμινένιες ζάντες που φορούν ελαστικά 215/45R17. Η πίσω όψη με τα στενά φωτιστικά σώματα και την γραμμή που διατρέχει την πίσω πόρτα φωνάζει : «Με είδες να έρχομαι αγριεμένο- αλλά και τώρα που σε πέρασα ακόμη αγριεμένο είμαι»! Είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ όμορφο αυτοκίνητο, όμως ειδικά μπροστά η μάσκα δείχνει σχεδιαστικά απλή και όλος ο σχεδιασμός έχει αρχίσει να δείχνει τα χρονάκια του!

Εσωτερικό

H εικόνα του ταμπλό στο νέο SEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS είναι όμορφη και τακτοποιημένη και ενώ διατηρεί τον ίδιο πίνακα οργάνων με το προηγούμενο μοντέλο, διαφοροποιείται στον τρόπο με τον οποίο είναι διατεταγμένη η οθόνη και οι αεραγωγοί. Έτσι, ενώ στο μοντέλο πριν την ανανέωση οι κεντρικοί αεραγωγοί ήταν στο επάνω μέρος και η οθόνη χαμηλά ενσωματωμένη στην κονσόλα, τώρα οι αεραγωγοί έχουν μεταφερθεί χαμηλά κάτω από την οθόνη πολυμέσων που τώρα βρίσκεται ψηλά στην κεντρική κονσόλα. Το καλό είναι ότι η οθόνη αφής είναι πιο εύκολη να την χειριστεί κάποιος χωρίς να αφαιρέσει το βλέμμα του από τον δρόμο, άλλα το αρνητικό είναι ότι οι αεραγωγοί φυσούν τώρα τον αέρα χαμηλά στο στήθος των μπροστινών επιβατών-κάτι που το καλοκαίρι με τον κλιματισμό κάπως… ενοχλεί. Οι κεντρικοί αεραγωγοί του κλιματισμού παραμένουν χαμηλά τοποθετημένοι στο ταμπλό-λόγω ιδεολογικής συγγένειας με το  Golf, όμως επειδή σε αντίθεση με το Golf έχουν κανονικό σχήμα και μεγάλη επιφάνεια τελικά καταφέρνουν έστω και οριακά να στέλνουν τον αέρα στο πρόσωπο των επιβατών και όχι στο στήθος τους… Μπροστά στα καλή τι είναι ο πόνος είπαν οι σχεδιαστές και τοποθέτησαν κάτι  όμορφα δακτυλίδια γύρω από τους αεραγωγούς ενώ επιπλέον, οι αεραγωγοί που βρίσκονται τώρα κοντά στις πόρτες έγιναν στρογγυλοί από παραλληλόγραμμοι. Κοσμογονία έχει επέλθει στα σκληρά και απεχθή στην αφή πλαστικά τού ταμπλό και των θυρών που είχε επιβάλλει η μάμα VW στο προηγούμενο μοντέλο-για να διαφέρει το δικό της παιδί- και έτσι τώρα έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ πιο ποιοτικά υλικά. Πιο συγκεκριμένα τα πλαστικά είναι τώρα αφράτα και ποιοτικά στο επάνω μέρος του ταμπλό, ωστόσο όπως είναι αναμενόμενο χαμηλά στις πόρτες, την κονσόλα και το ντουλαπάκι είναι σκληρά στην αφή… κάτι που δεν μας νοιάζει κιόλας όταν σκεφτόμαστε την σχετικά χαμηλή τιμή του αυτοκινήτου. Ο πίνακας οργάνων είναι υπερπλήρης, προσφέρει άμεσα όλες τις πληροφορίες, όμως η σχεδίαση του δεν συμβαδίζει με το δυναμικό στυλ του υπολοίπου αυτοκίνητου και την εποχή καθώς θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκει σε ένα Polo του 2015. Η τεράστια κεντρική οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων που έχει εξαιρετική ευκρίνεια και ταχύτητα απόκρισης. Απολύτως κατανοητά και λογικά είναι τα μενού, ενώ εκτός από την οθόνη αφής ο χειρισμός γίνεται και από δυο κουμπιά δεξιά και αριστερά-το ένα για τον ήχο και το άλλο για το ψάξιμο των σταθμών. Έτσι ακόμη και οι λιγότερο «tech savvy» χειριστές να μπορούν επιτέλους να χειριστούν τις βασικές λειτουργίες τις λειτουργίες του. Το σύστημα πολυμέσων διαθέτει ότι «μπλιμπλίκι» μπορεί να ζητήσει ο οδηγός, ενώ διαθέτει διασυνδεσιμότητα Apple Car και Android Auto. Χαμηλότερα στην κονσόλα θα βρείτε το σύστημα τον ψηφιακό κλιματισμό που ελέγχεται εύκολα  από δύο κυκλικούς διακοπές που είναι πρακτικοί και όμορφοι στη λειτουργία τους.

Χώροι/Άνεση

Τα καθίσματα στο SEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS είναι άνετα ενώ ταυτόχρονα παρέχουν και καλή πλευρική στήριξη στις στροφές, ενώ και η εργονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Στο εσωτερικό όλα μοιάζουν τακτοποιημένα χαρίζοντας αρκετό χώρο τόσο για τους εμπρός όσο και τους πίσω επιβάτες, παρέχοντας τους απαραίτητους αποθηκευτικούς χώρους, ποτηροθήκες καθώς και θύρες USB. Όλοι όσοι βρίσκονται μέσα στο SEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS, τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες, έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο-και αυτό είναι απολύτως λογικό αφού χάρη στη νέα πλατφόρμα ο χώρος για τα γόνατα στο πίσω μέρος μεγάλωσε κατά 42mm. Έτσι τέσσερις ενήλικες, ή μια πενταμελής οικογένεια με παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν με ιδιαίτερη άνεση. Ανοίγοντας όμως την πόρτα του χώρου αποσκευών ο οδηγός έρχεται αντιμέτωπος με το πρώτο μειονέκτημα του SEAT Ibiza 1.0 TGI αφού ο όγκος έχει μειωθεί από τα 355 της έκδοσης με τον κινητήρα TSi στα μόλις 262 λίτρα. Αυτό συμβαίνει γιατί κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών βρίσκονται τρεις δεξαμενές φυσικού αερίου που καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του χώρου που τώρα σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι ρηχός.

Ασφάλεια

Η μεγαλύτερη ανησυχία που μπορεί να νοιώσει κάποιος είναι το τι θα συμβεί στις δεξαμενές του φυσικού αερίου εάν το αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα. Καταρχήν κάτω από το πάτωμα του SEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS θα βρείτε 3 δεξαμενές σε σχήμα φυσιγγίου χωρητικότητας 14,3 κιλών οι οποίες είναι κατασκευασμένες από χάλυβα υψηλής αντοχής με αντιδιαβρωτική επεξεργασία. Ζυγίζουν 138 κιλά(!) και διαθέτουν ενσωματωμένες ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες που σφραγίζουν το φυσικό αέριο στο εσωτερικό όταν ο κινητήρας δεν βρίσκεται σε λειτουργία, ή εάν το αυτοκίνητο ανιχνεύσει ότι εμπλέκεται σε κάποιο ατύχημα. Ενδεικτικό της προσοχής που έχει δοθεί από την SEAT σε αυτόν τον τομέα είναι ότι οι δεξαμενές έχουν φτιαχτεί να αντέχουν σε πίεση μέχρι 400 bar ενώ η πίεση του φυσικού αεριού είναι ρυθμισμένη να μην ξεπερνά τα 200 bar.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του SEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS θα βρούμε το τρικύλινδρο TSI Evo των χιλίων κυβικών, με 90 PS/4.500-5.580 rpm και ροπή 160 Νm μεταξύ 2.000 και 3.500 rpm, δηλαδή έχει 5 λιγότερους ίππους και 15 Νm ροπής σε σχέση με την βασική έκδοση του TSi που εξοπλίζει το Ibiza. Ο κινητήρας του διαθέτει ενισχυμένα πιστόνια, βαλβίδες και έδρες για αυξημένη αντοχή και καλύτερη κυκλοφορία του αερίου στο θάλαμο καύσης, ενώ έχει και διαφορετικές ράμπες κλεισίματος των βαλβίδων στα έκκεντρα, για μικρότερη φθορά. Τέλος, η φτερωτή του στροβιλοσυμπιεστή ζυγίζει λιγότερο ώστε να έχει μικρότερη αδράνεια και να αυξάνει την απόκριση του κινητήρα. Το SEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS χρησιμοποιεί κυρίως το φυσικό αέριο ως κύριο καύσιμο, εκτός αν η θερμοκρασία του αντιψυκτικού πέσει κάτω από τους -10°C, όπου ο κινητήρας αρχίζει με χρήση βενζίνης και ξεκινά μια διαδικασία θέρμανσης των βαλβίδων έγχυσης αερίου, πριν από την αυτόματη ενεργοποίηση του κυκλώματος CNG. Με αυτή την εξαίρεση, το Ibiza TGI λειτουργεί μόνο με βενζίνη ως πηγή καυσίμου όταν ή δεξαμενή CNG είναι κενή. Αυτή η αλλαγή γίνεται αυτόματα χωρίς να αντιλαμβάνεται ο οδηγός οποιαδήποτε διαφορά στην απόδοση του οχήματος ή στον χειρισμό του. Στην πράξη δεν είναι ο πιο ραφιναρισμένος κινητήρας του είδους αφού ο στρόφαλος δεν έχει αντίβαρα, όμως η ηχομόνωση κρατά χαμηλό το επίπεδο θορύβου όσο οι στροφές κρατούνται κάτω από τις 5,000 σαλ. Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός σαφέστατου εξατάχυτου κιβωτίου (το … TSI 95 έχει 5αρι) με πυκνή διάταξη που φροντίζει έτσι ώστε ο μικρός κινητήρας να μην είναι μικρός στην πράξη. Ο κινητήρας είναι οικονομικός καταναλώνοντας περίπου 4,5- 5,5 κιλά/100 CNG με πολύ προσεκτική οδήγηση, αλλά η τιμή αυτή μπορεί να απογειωθεί στα 6,5 κιλά/100 χλμ αν παρασυρθείτε… Αυτό στην καθημερινότητα σημαίνει ότι μπορείτε με ένα πλήρες γέμισμα που κοστίζει € 18,70 να καλύψετε από 260 μέχρι και 330 χιλιόμετρα που ήταν και το προσωπικό μου ρεκόρ σε ημιαστικό περιβάλλον. Δηλαδή καλύπτει 100 χιλιόμετρα με περίπου 6,20 € ! Κρατήστε αυτό το νούμερο… και ανασύρετε το όπου νοιώθετε σε ότι κάτι δεν σας αρέσει στο SEAT Ibiza 1.0 TGI στην διάρκεια αυτής της δοκιμής! Σε ότι αφορά τις επιδόσεις το SEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS υποκύπτει στα 1258 κιλά του βάρους και έτσι στην διαδικασία του 0-100 χρειάστηκε σε όλες τις δοκιμές που έκανα περισσότερα από 11,5 δευτερόλεπτα, ενώ και η τελική δύσκολα θα φτάσει τα 185 χλμ στο κοντέρ.

Ανάρτηση/Φρένα

Σε ότι αφορά την ανάρτηση δεν υπάρχει κάποια καινοτομία  και αποτελείται από γόνατα McPherson στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και ημι-άκαμπτο άξονα πίσω. Όμως επειδή το αυτοκίνητο έχει μεγάλο μεταξόνιο και φαρδύ μετατρόχιο, κάθεται στον δρόμο με πολύ σωστό τρόπο. Είναι από αυτές τις λίγες  φορές που η σωστή σχεδίαση, υπερβαίνει τις προδιαγραφές της ανάρτησης. Έτσι έχεις έναν άκαμπτο άξονα που λειτουργεί σαν ανεξάρτητη ανάρτηση και η VW –και κατ επέκταση Seat και Skoda- περιορίζουν το κόστος κατασκευής προσφέροντας ταυτόχρονα χώρο για αποσκευές και επιβάτες! Η ανάρτηση είναι άνετα ρυθμισμένη σε ότι αφορά την συμπίεση των αμορτισέρ και τα ελατήρια που έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κατά 160 κιλά (γεμάτο) βάρος του πίσω μέρους του TGi εξαιτίας των δεξαμενών φυσικού αερίου. Η Seat που συνήθως επιλέγει τις σφικτές ρυθμίσεις στα αυτοκίνητα της, εδώ έκανε μια παραχώρηση και σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος στο πίσω μέρος του αμαξώματος έδωσε στο SEAT Ibiza 1.0 TGI μια αργή απόσβεση επαναφοράς κυρίως στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, δίνοντας μια ποιότητα κύλισης που θυμίζει πολύ μεγαλύτερο αυτοκίνητο. Τα φρένα αποτελούν την δεύτερη περίεργη επιλογή που έχει γίνει στο αυτοκίνητο καθώς στον πίσω άξονα θα βρείτε ταμπούρα που έχουν βρεθεί προφανώς για να μειωθεί το κόστος και σίγουρα με την δικαιολογία ότι ο κινητήρας σε αυτή την έκδοση αποδίδει μόνο 90 ίππους – αλλά ίσως και όχι μόνο για αυτό όπως θα δούμε πιο κάτω! Το τιμόνι είναι «κοφτερό» με 2,8 στροφές από άκρη σε άκρη, όμως για το δικό μου γούστο είχε πολύ έντονη υποβοήθηση.

Στην Πόλη

Το SEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει, ενώ οι μικρές του διαστάσεις θα κάνουν το παρκάρισμα και τους ελιγμούς στα στενά – παιχνιδάκι. Το μυστικό βρίσκεται στην άψογη ορατότητα και κυρίως στο ότι για κάποιο περίεργο λόγο οι διαστάσεις και το σχήμα του αυτοκινήτου μοιάζουν να είναι γνωστές σε κάθε οδηγό που θα κάτσει πίσω από το κάθισμα του αυτοκινήτου. Στο παρκάρισμα «γνώριζα» πόση απόσταση είχα από τα αυτοκίνητα εμπρός και πίσω σαν το SEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS να αποτελούσε μια προέκταση του σώματος μου. Η θέση οδήγησης ρυθμίζεται τόσο από το τιμόνι, όσο και από το κάθισμα προς κάθε πιθανή κατεύθυνση για αυτό και βρήκα εύκολα την ιδανική ρύθμιση για να οδηγήσω. Η ικανότητα κίνησης περιορίζεται από το μικρό ρεζερβουάρ βενζίνης των 9 λίτρων και φυσικά από την πυκνότητα, ή μάλλον… από την αραιότητα του δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου κυρίως μέσα τον αστικό ιστό κάτι που δικαιολογεί απόλυτα την ρύθμιση της ανάρτησης που εστιάζει έντονα προς την άνεση, τόσο στην απόσβεση συμπίεσης όσο και στην έκταση των αμορτισέρ.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Η οδηγική συμπεριφορά του SEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS στον αυτοκινητόδρομο σου αφήνει την αίσθηση της σταθερότητας και του καλού ελέγχου με το τιμόνι. Το αυτοκίνητο χάρη στην πολύ μακριά 6η του  αποδείχθηκε ένας απρόσμενα φανταστικός ταξιδευτής. Αν δώσετε τον χρόνο στο μικρό μοτεράκι να επιταχύνει, σίγα – σίγα θα διαπιστώσετε ότι ταξιδεύει απολαυστικά με 3,000 σ.αλ. και 140 χλμ/ω, με απόλυτη ησυχία και οικονομία καθώς η κατανάλωση μένει σταθερά κάτω από τα 5,5 κιλά φυσικού αερίου ανά 100 χιλιόμετρα. Αν θελήσετε να επιταχύνετε όμως, θα πρέπει να κατεβάσετε ταχύτητα και τότε ο κινητήρας θα γίνει θορυβώδης… Ωστόσο, μόλις πιάσετε την ταχύτητα που επιθυμείτε θα επιτρέψει στον κινητήρα να γυρνά με λίγες σαλ, χαρίζοντας ησυχία και οικονομία. Στην πράξη ο κινητήρας δεν είναι πολύ ζωντανός κάτω από τις 2,000 σαλ, αλλά δεν αρέσκεται επίσης και στους υψηλούς ρυθμούς περιστροφής δίνοντας την εντύπωση ότι τεμπελιάζει πάνω από τις 5,000 στροφές- ειδικά όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο με την οικογένεια και τα συμπράγκαλα της. Ο θόρυβος από τον κινητήρα δεν θα φτάσει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου καθώς «μένει πίσω», και το μόνο που ίσως ενοχλήσει είναι ο αεροδυναμικός θόρυβος από τις μπροστινές κολώνες μετά τα 140 χλμ. Το SEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS ταξιδεύει τίμια και οικονομικά, όμως το δίκτυο πρατηρίων στην Ελλάδα είναι τόσο αραιό που σε συνδυασμό με τα μόλις 9 λίτρα βενζίνης που διαθέτει το κάνει ακατάλληλο για τουρισμό. Μάλιστα το μικρό δοχείο βενζίνης έχει ένα πολύ αγχωτικό βενζινόμετρο καθώς μετά από 40-50 χιλιόμετρα ανάβει το λαμπάκι της ρεζέρβας ειδοποιώντας σε ότι έχεις 45 χιλιόμετρα μέχρι να μείνεις στην άκρη του δρόμου… Όποιος αγχωθεί και βιαστεί εκείνη την στιγμή  να μπει σε βενζινάδικό, θα διαπιστώσει ότι για να γεμίσει το ντεπόζιτο χρειάζονται μόλις 3,5 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι την ώρα που το αυτοκίνητο σε αγχώνει ότι μένεις σε 45 χιλιόμετρα στην πραγματικότητα έχεις τουλάχιστον άλλα 80. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι το σύνολο των πρατήριων CNG στην Ελλάδα είναι μόλις 24 σήμερα (με προοπτική να γίνουν σύντομα περισσότερα) όπως μπορείτε να δείτε και στον σχετικό χάρτη ΕΔΩ. Αυτό πρακτικά κάνει τα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο να είναι πιο περιορισμένα ακόμη και από τα ηλεκτρικά-χωρίς όμως να ευθύνεται η ιδέα, άλλα μάλλον η αδιαφορία του κράτους για να δώσει κίνητρα για την διάδοση της χρήσης του καυσίμου. Αυτό είναι πραγματικά ανεξήγητο! Ωστόσο σε ότι αφορά την Αθήνα, με 10 πρατήρια σε κομβικά σημεία της Αττικής, η κίνηση στην Αττική Οδό και στους περιφερειακούς δρόμους του νομού γίνεται σχετικά απροβλημάτιστα….

 Στρίβοντας

Η Seat έχει ρυθμίσει το SEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS με έναν τρόπο που ενώ είναι άνετο και ασφαλές, καταφέρνει τηρουμένων των αναλογίων να προκαλεί τον οδηγό του να αναζητήσει τα όρια του. Είναι ασφαλές και στρίβει χωρίς να κρύβει εκπλήξεις επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο και σε λιγότερο έμπειρους οδηγούς να κινηθούν εκπληκτικά γρήγορα χωρίς ποτέ να τρομάξουν. Μέσα στην στροφή οι κλίσεις έχουν μια παρουσία επηρεάζοντας  περισσότερο ψυχολογικά τον οδηγό και τους επιβάτες παρά το ίδιο το αυτοκίνητο που όσο δεν το παρακάνετε επιμένει να διατηρεί την πορεία του. Η ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση C-EPS δίνει στο τιμόνι άριστη ακρίβεια και σε παρατεταμένες γρήγορες στροφές το Ibiza κρατά τις γραμμές του με καρφωμένο το μπροστινό μέρος, ωστόσο με γεμάτες τις δεξαμενές Φ.Α. στο πίσω μέρος το βάρος επηρεάζει την οδική συμπεριφορά καθώς το πίσω μέρος δίνει μια πισώβαρη κατανομή. Έτσι αν μαζέψετε φόρα και μπείτε «μαλλιοκούβαρα» θα διαπιστώσετε ότι επειδή οι γεμάτες δεξαμενές φυσικού αερίου προσθέτουν περίπου 150+ κιλά βάρους στο πίσω μέρος,  το παιχνίδι με τα φρένα και την μεταφορά βάρους πριν την στροφή είναι εγγυημένο πριν ζεσταθούν τα ταμπούρα. Η συμπεριφορά του πίσω άξονα είναι αξιοπρεπής και δεν θα κουράσει με αναπηδήσεις και απότομες μετατοπίσεις του πίσω μέρους -κάτι που δείχνει το πόσο εύστοχα έχουν ρυθμιστεί οι αναρτήσεις. Αν είχε καμία 20αρια άλογα ακόμη και δισκόφρενα πίσω θα μπορούσε να τραβήξει την μουρίτσα του προς την κορυφή της στροφής και τότε γινόταν παιχνίδι με πλασαρίσματα για αρκετή ώρα καθώς και τα ηλεκτρονικά περιέργως είναι λιγότερο  παρεμβατικά από ότι θα περίμενα! Τώρα όμως… με τα ταμπούρα να ζεσταίνονται μετά από δυο τρία φρεναρίσματα το πίσω μέρος μετά από λίγο δεν συμμετέχει δυναμικά στην κατευθυντικότητα και το αυτοκίνητο τελικά  γίνεται υποστροφικό υποχρεώνοντας τον οδηγό να κόψει ταχύτητα και να οδηγήσει με ηρεμία και καθαρές γραμμές. Σκέπτομαι ότι ίσως τα ταμπούρα πίσω να μην μπήκαν μόνο για λόγους οικονομίας, αλλά να βρίσκονται εκεί για να προστατευόσουν το πισώβαρο πλαίσιο από την κακοποίηση που θα του επιφύλασσαν «ινδιάνοι» σαν την υπογράφουσα, εάν της έδιναν πιο δυνατά φρένα στον πίσω άξονα και ένα πιο δυνατό κινητήρα!

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλοί συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν για όποιον αποφασίσει να αγοράσει ένα  αυτοκίνητο με φυσικό αέριο-και ενώ κάποιους-όπως το μικρό δοχείο βενζίνης- από αυτούς θα πρέπει να τους χρεώσουμε στο αυτοκίνητο, για τον κυριότερο συμβιβασμό δεν φταίει σίγουρα η SEAT.. Η έλλειψη σοβαρού δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου κάνει την χρήση του SEAT Ibiza 1.0 TGI λογική μόνο στις μεγάλες πόλεις που βλέπετε στον χάρτη- και κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ακόμη και αν μένετε στην Αθήνα όμως καλό θα ήταν να μένετε κοντά στα πρατήρια, ενώ από ότι είδα υπάρχει και ένα είδος ολιγοπωλίου στα πρατήρια που δεν δουλεύει υπέρ του καταναλωτή. Κάποια πρατήρια σου επιβάλλουν να γεμίζεις πλήρως τις δεξαμενές «για να μην πάθει βλάβη το μηχάνημα» και έτσι αν κάποια μέρα δεν κρατάτε μαζί σας την κάρτα σας και θέλετε να βάλετε ένα ταληράκι για να κάνετε την δουλειά σας μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως… Το έπαθα! Το ότι το SEAT Arona 1.0 TGi (CNG) δεν έχει μεγάλο χώρο αποσκευών, δεν έχει πίσω δισκόφρενα και ότι αποδίδει μόλις 90 άλογα μου είναι εντελώς αδιάφορα γιατί μέσα στο μυαλό μου έχω αρχίσει να το βλέπω από άποψης οικονομίας σαν ανταγωνιστή των ηλεκτροκίνητων. Εκείνο που θα ενοχλήσει και μπορώ να το καταλογίσω στο SEAT Ibiza 1.0 TGI είναι η μικρή αυτονομία των θεωρητικών 150 χλμ που δίνουν τα 9 λίτρα του δοχείου βενζίνης που το καθιστούν πραγματικά αιχμάλωτο του Φυσικού Αερίου και της πόλης.. Αν όμως κάποιος που ψάχνει για αυτοκίνητο που να καλύπτει οικονομικά τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας του με το πιο οικολογικό τρόπο, τότε βλέπει ότι το SEAT Ibiza 1.0 TGI με μόνο 19,090€ και τον πλήρη εξοπλισμό του παίζει δυνατά στην αγορά. Ναι οι μπαταρίες είναι μόδα, αλλά όσο το σκέφτομαι τα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο θα έπρεπε να είναι «πιο της μόδας» γιατί απευθύνονται όχι μόνο σε ανθρώπους που σκέφτονται την τσέπη τους, αλλά κυρίως προστατεύουν πραγματικά το περιβάλλον-με την σημερινή πραγματικότητα. Έτσι στην εποχή του «φαίνεσθε», όπου τα μπλε σηματάκια «Hybrid» φυτρώνουν περήφανα στο εξωτερικό και το εσωτερικό των αυτοκίνητων εκείνων των συμπολιτών μας θα ήθελα να δω πράσινα σηματάκια “CNG Natural Gas” (με δεντράκια κτλ) στο πίσω μέρος, στο εσωτερικό και την μάσκα των TGi να διαφημίζουν ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο λειτουργεί σε αρμόνια με το περιβάλλον. Το Ibiza 1.0 TGI έχει τιμή καταλόγου €19,090 και είναι βέβαια €2,500 ακριβότερο από το αντίστοιχο 1.0 TSI 95 PS και έτσι μέχρι να γίνει η απόσβεση αυτής της διαφοράς θα χρειαστεί να κάνετε πρώτα περίπου 40-50,000 χιλιόμετρα. Το SEAT Ibiza 1.0 TGI είναι το απόλυτο αυτοκίνητο για την καθημερινότητα μιας οικογένειας μέσα στην πόλη. Το πρωί πάει τα παιδιά στο σχολείο και στην συνέχεια κατεβαίνει «το ποτάμι» για να σε πάει στην δουλειά, ενώ το απόγευμα που το αυτοκίνητο θα γυρίσει στο σπίτι θα πάει στις δραστηριότητες, τα φροντιστήρια και το Supermarket με το μικρότερο δυνατόν κόστος. Δεν με ευχαρίστησε Ο μικρός χώρος αποσκευών και ο οριακός κινητήρας. Το μικρό ντεπόζιτο βενζίνης που επιδεινώνει το πρόβλημα που δημιουργείται από το αραιό δίκτυο-και φυσικά τα ταμπούρα στον πίσω άξονα!. Θα θυμάμαι Το στήσιμό της ανάρτησης και το ασφαλές και γραμμικό στρίψιμο. Την οικονομία και τον κορυφαίο οικολογικό χαρακτήρα που δίνει το Φυσικό Αέριο!   Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση, Ισμήνη Φαμπιάτου Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini  

Φωτογραφίες SEAT Ibiza 1.0 TGI 90PS

 
Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES