Friday, March 24, 2023
HomeΔοκιμεςSUV/OFF ROADOpel Mokka 1.5 Diesel Δοκιμή / Test drive

Opel Mokka 1.5 Diesel Δοκιμή / Test drive

To Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) είναι ένα φρέσκο σχεδιαστικά B-SUV που στηρίζεται στην πλατφόρμα CMP  της Stellantis που εξασφαλίζει την δυνατότητα χρήσης ηλεκτροκινητήρων αλλά και θερμικών κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου.

Οι κινητήρες ντίζελ μπορεί να βρίσκονται κάτω από ένα καθεστώς «οικολογικού διωγμού» από την κοινωνία των καθωσπρέπει, όμως  η οικονομία που προσφέρει σε όλες τις συνθήκες αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης -ειδικά στους επαγγελματίες και όσους κάνουν μακρινά ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο.

Η Stellantis επιμένει να προσφέρει κινητήρες ντίζελ σε όλα τα  SUV του ομίλου (Alfa Romeo, Citroen, DS, FIAT, Peugeot Opel) αποδεικνύοντας στους ανήσυχους οικολόγους και τους φανατικούς της ηλεκτροκίνησης πως το πετρέλαιο σαν καύσιμο  είναι τουλάχιστον όσο «Die Hard» όσο και ο Bruce Willis!

Σε μια εποχή που η ηλεκτροκίνηση φαίνεται να βρίσκεται κάτω από τους προβολείς του μάρκετινγκ, όλοι θαυμάζουμε την δυνατότητα των ηλεκτρικών αυτοκίνητων να μας δίνουν καθαρή αυτοκίνηση σε έναν πλανήτη που τον έχουμε ήδη ταλαιπωρήσει παρά πολύ.

Το εάν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πραγματικά χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα δεν είναι το θέμα του σημερινού άρθρου όποτε, εάν θέλετε, κρατήστε ότι οι ειδικοί –κανονικοί επιστήμονες –μας λένε ότι για να κατασκευάσεις ένα ηλεκτρικό εκλύονται 10 κυβικοί τόνοι CO2, την ώρα που για ένα αυτοκίνητο με Κ.Ε.Κ  το περιβάλλον επιβαρύνεται με μόλις 7 κυβικούς τόνους για την κατασκευή του .

Οι ίδιοι μας λένε ότι μέχρι το 2030 που στους δρόμους μας θα βρίσκονται 125 εκ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η κατασκευή των EV έχει γίνει 30% καθαρότερη, ενώ η ενέργεια που θα τα τροφοδοτεί για να κινούνται θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.,

Σε πέντε χρόνια ένα αυτοκίνητο με ΚΕΚ, καλύπτοντας 20,000 χλμ τον χρόνο, θα έχει επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 52 τόνους CO2 (7 για κατασκευή και 45 για την κίνηση), ενώ το ηλεκτρικό θα επιβαρύνει μόνο με 20 τόνους CO2 για την ίδια απόσταση (10 για κατασκευή και 10 για την κίνηση).

Σε αυτό το περιβάλλον θα έπρεπε όλοι να τρέξουμε να αγοράσουμε ηλεκτρικά, ωστόσο οι εταιρείες έχουν μεταφέρει όλο το κόστος εξέλιξης των EV και PHEV σε εμάς, τα χαρούμενα και ανυποψίαστα πελατάκια τους!

Το κακό είναι ότι επειδή τα ηλεκτρικά έχουν γίνει ιδιαιτέρα ακριβά οι αυτοκινητοβιομηχανίες σκεφτήκαν ότι θα ήταν πολύ πιο έξυπνο να μεταφέρουν και λίγο από το κόστος των νέων τεχνολογιών τους και στα αυτοκίνητα με Κ.Ε.Κ, κάνοντας τα σταδιακά ακριβότερα.

Όλοι το έχουμε καταλάβει αυτό όταν καλούμαστε να πληρώσουμε για ένα Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS)- σαν αυτό της δοκιμής -ένα ποσό που ξεκινά από τα €26,900 σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο (που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ) και φτάνει για την έκδοση ultimate της δοκιμής τα €31,000.

Εμείς που ζούμε εδώ στην Χερσόνησο του Φορολογιστάν, σαν έρθει η ώρα να πάρουμε ένα καινούριο αυτοκίνητο ξεκινάμε πάντα κοιτώντας την περιοχή κάτω από την κοιλία μας, εκεί δηλαδή που βρίσκονται… οι συνήθως άδειες τσέπες του παντελονιού μας…

Έτσι, ενώ τα 35 χρόνια της νοοτροπίας Cayenne διαλέγαμε αυτοκίνητα με βάση το «καλό κράτημα» την «όμορφη σπορ γραμμή», την «χαρισματική ανάρτηση», τον «δυνατό κινητήρα», τον «γείτονα που θα σκάσει» και άλλα τέτοια γραφικά, σήμερα αγοράζουμε όλοι τετράγωνα κουτιά που τα λέμε SUV’s τα οποία κινούνται συνήθως από μικρούς υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες βενζίνης πετρελαίου ή βενζίνης.

Επειδή συνήθως δεν έχουμε λεφτά για να αγοράσουμε ΕV-και κυριώς επειδη οι τιμές των καυσίμων έχουν απογειωθεί εδώ και μερικά χρόνια βασανίζουμε τις σκέψεις μας και γράφουμε εκατομμύρια σχόλια στην ηλεκτρονική Πνύκα του Ζούκενμπερκ για το εάν οι πετρελαιοκινητήρες είναι καλύτεροι από τους βενζινοκινητήρες, ή το αντίθετο.

Παρότι πριν 5 χρόνια το αντίστοιχο Mokka ντίζελ ήταν σχεδόν €10.000 φτηνότερο, είναι παρήγορο ότι τώρα που η Opel βρήκε λιμάνι στην Stellantis -αφού πέρασε από πολλά κύματα- διαπιστώνουμε ότι μπορεί ακόμη να παρουσιάζει ένα που ενσωματώνει όλες τις “trendy” τάσεις της αγοράς και να τις συνδυάζει με επιτυχία με έναν σύγχρονο πετρελαιοκινητήρα.

Κοιτώντας τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου το μόνο που ξενίζει στο Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) είναι ότι εξοπλίζεται υποχρεωτικά μόνο με το χειροκίνητο εξάρι και όχι με το αυτόματο 8αρι του Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 EAT8.

Φαίνεται ότι στις οικογένειες κάποια παιδιά απολαμβάνουν μεγαλύτερη αγάπη από τους γονείς…

Το Opel Mokka βασίζεται στο Corsa (και το 208) όμως με τις λίγο αυξημένες διαστάσεις του (Μήκος: 4,151 μ., Πλάτος: 1,791 μ., Υψος: 1.534 μ.), και το ψηλό B-SUV αμάξωμα του καταφέρνει να προσφέρει πολύ πιο άνετους χώρους.

Η ενδιαφέρουσα εμφάνιση του Mokka αφήνει να φανεί η ανάγκη που έχουν οι γερμανοί για να περιγράψουν την επόμενη ημέρα της εταιρείας τους που με την οικονομική σταθερότητα που προσφέρει ο μεγάλος όμιλος μοιάζει να είναι ηλιόλουστη!

Εμφάνιση 

Το Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) με το σχετικά υπερυψωμένο αμάξωμα του θυμίζει τα εχθρικά προς το αστικό περιβαλλον SUV’s, όμως επειδή ο σχεδιασμός του περιέχει πολλά φουτουριστικά στοιχεία νομίζω ότι τελικά γίνεται ευπρόσδεκτο από τους κατοίκους της πόλης που το κοιτούν με ενδιαφέρον και συμπάθεια από όπου και αν περάσει.

Κοιτάζοντας το αυτοκίνητο από μπροστά εκείνο που κυριαρχεί είναι το γυαλιστερό πλαστικό (που η Opel το ονομάζει visor) που έχει αντικαταστήσει τις απαραίτητες γρίλιες αναπνοής του πετρελαιοκινητήρα οι οποίες τώρα βρίσκονται κάτω από τον προφυλακτήρα. τώρα

Ο σχεδιασμός της μάσκας και τα μοντέρνα αλλά και κάπως μελαγχολικά στο ύφος τους φωτιστικά σώματα συνδυάζονται με το κορυφαίο για εμένα σχεδιαστικό χαρακτηριστικό του σχεδιασμού του-που δεν είναι άλλο από το επίπεδο καπό με το νεύρο στην μέση και τους τονισμένους «ώμους» που φέρνει στο μυαλό το πρώτο Kadett A του 1962 και φυσικά τα Manta της σειράς Α.

Ήταν και εκείνο ένα αυτοκίνητο ορόσημο για την Opel το οποίο σηματοδότησε την αλλαγή και την μετάβαση της εταιρείας σε μια νέα εποχή άνθισης και τεχνολογικής υπεροχής που την καθιέρωσε στην συνείδηση όλων μας.

Το αμάξωμα στέκεται ψηλά πάνω στις μεγάλες ζάντες που φορούν ελαστικά  215/55R18 με την απόσταση από το έδαφος να φτάνει τα 15,5 εκ. και να πρωταγωνιστεί στις περιπετειώδεις off-road ονειρώξεις του οδηγού του καθώς κινείται προς την δουλεία του στην πηγμένη Κηφισίας.

Έτσι και αλλιώς η καθημερινότητα στην χώρα της «ελάχιστης προσπάθειας» είναι μια περιπέτεια από μόνη της-οπότε τα SUV μοιάζει να κερδίζουν ακόμη μια δικαιολογία για να κυλούν τους τροχούς τους ανάμεσα μας!

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι παρά το σχετικά μεγάλο ύψος- και κυρίως τους ψηλούς και ογκώδεις προφυλακτήρες που προσδίδουν έναν έντονο off road χαρακτήρα, το Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) καταφέρνει να συνδυάζεται αρμονικά με τη γνώριμη σχεδιαστική γραμμή της Opel  και ταυτόχρονα να μην ενοχλεί στο αστικό περιβαλλον.

Το λευκό χρώμα του αυτοκινήτου έρχεται σε αντίθεση με το μαύρο στο καπό και τις κολώνες της οροφής –και την μαύρη οροφή-δημιουργώντας την προσφιλή στους σχεδιαστές της Opel εικόνα της “αιρούμενης οροφής”-ευρύτερα γνωστή στην ειδική καθομιλουμένη και ως «Φλώ-Ρού» (από τον αγγλικό όρο Floating Roof που ατύχησε οικτρά)!

Στο πίσω μέρος αναπαράγεται ο σχεδιασμός της μπροστινής σχεδίασης, ωστόσο αισθητικά είναι λιγότερο εντυπωσιακός καθώς απουσιάζει το μαύρο γυαλιστερό τμήμα της μάσκα, ενώ βρίσκω ενδιαφέρον ότι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου δεν υπάρχει καμία ένδειξη Diesel-για να μην προκαλεί τις «Γκρέτες Γκοφρέτες» των οικολογικών οργανώσεων.

Εκτός από τον χαρακτηριστικό θόρυβο του κινητήρα του ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίσετε τοπ πετρελαιοκίνητο ΜΟΚΚΑ από το βενζινοκίνητο αδελφάκι του είναι ότι έχει μονή εξάτμιση ενώ το βενζινοκίνητο διπλή

Εσωτερικό

Η είσοδος στο εσωτερικό του Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη καθώς η ποιότητα των υλικών τόσο με τα αφρώδη πλαστικά στο επάνω μέρος του ταμπλό όσο και η απομίμηση ανθρακονημάτων στο τμήμα μπροστά από τον συνοδηγό καλωσορίζουν αμέσως τους επιβάτες.

Μπορεί τα πλαστικά στο πάνω μέρος της πόρτας να είναι περίεργα σκληρά και δυσάρεστα στην αφή, όμως η επένδυση από σουέτ που καλύπτει το μέσον του εσωτερικού της πόρτας σίγουρα αποζημιώνει-όπως άλλωστε και η ποιότητα συναρμογής.

Ουσιαστικά το ταμπλό κυριαρχείται από την ψηφιακή οθόνη 12’’ του πίνακα οργάνων και από την αντίστοιχη οθόνη αφής 10’’του συστήματος πολυμέσων να δημιουργούν έναν ενιαίο σώμα.

Ωστόσο χάρη στην οδηγοκεντρική τοποθέτηση των οθονών -που ουσιαστικά περικυκλώνουν τον οδηγό-και κυρίως χάρη στην εξαιρετική εργονομία του Mokka –αυτό το εσωτερικό αποτελεί μια ευπρόσδεκτη “Ψηφιακή Αποτοξίνωση” μέσα στο matrix της αλόγιστης ψηφιοποίησης!

Τα γραφικά των οθονών δεν κουράζουν με πολύπλοκες διατάξεις, ενώ οι λειτουργίες των συστημάτων γίνονται με μεγάλα αναλογικά κουμπιά και πλήκτρα που κάνουν την καθημερινότητα τόσο απλή και άνετη…

Το «ράδιο» και η φωνή ρυθμίζονται από παραδοσιακούς περιστρεφόμενους διακόπτες όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον αποδοτικό κλιματισμό που διαθέτει δική του ξεχωριστή κονσόλα και περιστροφικούς ρυθμιστές.

Το Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) έχει για εμένα τον πιο ενδιαφέροντα πίνακα οργάνων της κατηγορίας -και όχι μόνο-όπου το μοντέρνο ισορροπεί με την εργονομία σε ένα έντονα ψηφιακό, αλλά και κλασσικά οδηγοκεντρικό και λειτουργικό ταμπλό που διευκολύνει την καθημερινότητα και ομορφαίνει την ζωή του οδηγού του.

Όλοι οι κατασκευαστές θα πρέπει να μπουν μέσα σε ένα Mokka και να καταλάβουν ότι άλλοι πολύ-και άλλοι λιγότερο-κάπου έχουν χάσει τον δρόμο.

Τι άλλο να πω … Πραγματικά συγχαρητήρια στους σχεδιαστές του εσωτερικού της Opel, προσωπικά εντυπωσιάστηκα!

Το Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) είναι εξοπλισμένο με ένα πλήρες πακέτο προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ευφυούς πέδησης έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών, της αυτόματης διατήρησης λωρίδας, του αυτόματου cruise control  … και άλλων πολύ ενδιαφερόντων συστημάτων που μπορείτε να αναζητήσετε και να διαβάσετε σε άλλα sites!

Χώροι Άνεση

Ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού είναι άνετος και θα βολέψει ψηλούς οδηγούς, ενώ τα καθίσματα έχουν τοποθετηθεί ψηλά, σε μια «ημι-SUV» θέση εξασφαλίζοντας καλή ορατότητα στην κίνηση.

Μια λεπτομέρεια που θα εκτιμήσουν οι ρομαντικοί είναι ότι οδηγώντας το Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS)  θα διαπιστώσουν ότι βλέμμα εντοπίζει αμέσως την αντίθεση που κάνει το μοντέρνο ψηφιακό ταμπλό με το μαυρό καπό επίπεδο καπό –που με τα ρετρό νεύρα να θυμίζουν Kadett του ’60, υπενθυμίζουν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο σκέψης την μακρά αλλά και ταραχώδη ιστορία της εταιρείας.

Βέβαια η ελαφριά επίπεδη λαμαρίνα του καπό επηρεάζεται από τους κραδασμούς του κινητήρα στο ρελαντί και τρεμοπαίζει κάνοντας σας παρέα όταν σταματάτε στην κίνηση!

Πίσω στα «γήινα», με τα μπροστινά καθίσματα είναι κάπως σκληρά και στενά για τους πολύ εύσωμους επιβάτες, όμως να παρέχουν ικανοποιητική στήριξη και να προδιαθέτουν ευχαρίστα τον οδηγό να οδηγήσει σε ένα δρόμο με στροφές.

Η απόσταση του πίσω καθίσματος από το μπροστινό είναι σχετικά μεγάλη και έτσι τελικά δύο ή και τρεις ενήλικες -με κάποιες παραχωρήσεις στους ώμους – θα βρουν ικανοποιητικούς χώρους για τα πόδια και το κεφάλι τους.

Παντού υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι για μπουκάλια, ποτά κτλ. ενώ οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 40:60 και η είσοδος στο εσωτερικό είναι άνετη τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τους γονείς που θέλουν να δέσουν τα παιδιά τους στα ειδικά καθίσματα.

Οι πόρτες κατεβαίνουν χαμηλά καλύπτοντας και διατηρώντας τους μαρσπιέδες καθαρούς για να μην λερώνονται τα πόδια σας κατά την είσοδο, ενώ και τα παράθυρα κατεβαίνουν πλήρως μέσα στην πόρτα.

Ο χώρος αποσκευών των 350 λίτρων είναι στον μέσο όρο όμως η πίσω πόρτα έχει αρκετά μικρό άνοιγμα περιορίζοντας την τοποθέτηση μεγάλων αποσκευών.

Κινητήρας/Μετάδοση

Κάτω από το καπό του Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) θα βρείτε τον νέο 16βάλβιδο πετρελαιοκινητήρα των 1,499 κ.εκ. (προδιαγραφών Euro 6.2 με AdBlue) με ψεκασμό common-rail, τούρμπο με πτερύγια μεταβλητής γεωμετρίας για άμεση απόκριση σε όλο το φάσμα στροφών που αποδίδει 110 ίππους στις 3,500 σαλ και 250Νm στις 1,750 σαλ.

Το χαρακτηριστικό κροτάλισμα του πετρελαιοκινητήρα βρίσκει εύκολα τον δρόμο του προς το εσωτερικό-και το εξωτερικό- και νομίζω ότι πρέπει να δουλέψουν περισσότερο με την ηχομόνωση και την στήριξη του μοτέρ στο πλαίσιο εκεί στην Opel αν θέλουν ο πετρελαιοκινητήρας τους να βρίσκεται σε αρμονία με το μοντέρνο σχεδιασμό της καμπίνας και του αμαξώματος.

Ο κινητήρας τραβάει καλά μετά τις 1.600σ.α.λ και φτάνει γραμμικά μέχρι τις 4,000 σ.α.λ όπου μετά αρχίζει να νοιώθει δυσάρεστα όπως συμβαίνει με τους περισσότερους πετρελαιοκινητήρες.

Ένα πυκνής κλιμάκωσης και με πολύ θετικό κούμπωμα εξάρι κιβώτιο ταχυτήτων αναλαμβάνει να μεταφέρει την δύναμη στους μπροστινούς τροχούς. Σε συνδυασμό με τον πολύ μαλακό και ακριβή συμπλέκτη, το κιβώτιο ταχυτήτων καταφέρνει να αναδείξει τα καλά στοιχεία του κινητήρα.

Όσο αφορά την κατανάλωση του κινητήρα θα δείτε ότι με προσεκτική οδήγηση μπορεί να καταναλώνει σταθερά και χωρίς προσπάθεια κάτω από 5,5 λίτρα μέσα στην πόλη, επιβεβαιώνοντας με τον πιο λαμπρό τρόπο ότι οι πετρελαιοκινητήρες έχουν και νόημα άλλα και μέλλον.

Ο κινητήρας ανταποκρίνεται στο γκάζι πάρα τα 1300 κιλά που έχει να αντιμετωπίσει, κρύβοντας έτσι τις μέτριες επιδόσεις επιτάχυνσης0-100 χλμ/ω που μετρήθηκαν επανειλημμένα πάνω από τα 11 δευτερόλεπτα.

Την τελική μας είπαν ότι δεν είναι σωστό να την μετράμε-καθώς παρασύρουμε τους νομοταγείς πολίτες στην ακολασία και τον ίλιγγο της ταχύτητας, ωστόσο αναζητήσαμε φήμες σε κακόφημες παρέες που θέλουν το κοντέρ να δείχνει μετά από πίεση περίπου 190 χλμ/ω.

Αναρτήσεις-Φρένα

Οι αναρτήσεις του Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) αποτελούνται από γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω ο οποίος είναι ενισχυμένος στην στήριξη του προκειμένου να ελέγχει το αυξημένο βάρος και την εγγενή τάση για αναπηδήσεις της πίσω ανάρτησης της PSA (3008).

Η ανάρτηση έχει πουλήσει λίγο από την «εύκολη άνεση» του μαλακού σεταρίσματος και είναι σφικτή με μέτρια σκληρότητα στα ελατήρια και αργή απόσβεση επαναφοράς, ενώ οι σκληρές αντιστρεπτικές συνεργάζονται με τους μεγάλους τροχούς και  ελέγχουν τις κλίσεις και τις αναπηδήσεις.

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα-με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα και μεγαλύτερα σε διάμετρο από εκείνα των βενζινοκίνητων εκδόσεων προκειμένου να ανταποκριθούν και αυτά στο αυξημένο κατα 400 κιλά βάρος της ηλεκτροκίνησης.

Στην Πόλη

Το Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει.

Η μέτρια ηχομόνωση αφήνει αρκετό από τον θόρυβο του κινητήρα να μπει στην καμπίνα ακόμη και όταν αυτός λειτουργεί με χαμηλές στροφές κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την απουσία θορύβων από την κύλιση των ελαστικών,

Οι αναρτήσεις παρά την σφικτή τους ρύθμιση και τον άκαμπτο πίσω άξονα διαχειρίζονται τις λακκούβες των τριτοκοσμικών δρόμων του Δ.Λ.Δ  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ η αρίστη ποιότητα συναρμογής του εσωτερικού αποδεικνύεται από την παντελή έλλειψη τριγμών παρότι το αυτοκίνητο είχε αρκετα δημοσιογραφικά χιλιόμετρα στην πλάτη του.

Παρά την προσπάθεια που έχει γίνει η ηχομόνωση είναι ένα θέμα που εξακολουθεί ενοχλεί  παρότι ο θόρυβος από την κύλιση των ελαστικών κυριολεκτικά απουσιάζει.

Το σύστημα Hill Assist που κρατά τα φρένα πατημένα για μερικά δευτερόλεπτα στις ανηφόρες βοηθά στο να χαλαρώσει λίγο ο οδηγός, ενώ το σύστημα Start/Stop φροντίζει για λίγο περισσότερη ησυχία-και φυσικά οικονομία όταν ακινητοποιείται το όμορφο Β-SUV σε κάποιο φανάρι.

Η κατανάλωση δεν ξεπερνά πουθενά τα 6,2 λίτρα/100 χλμ δείχνοντας την δυναμική των diesel σε αυτόν τον τομέα, ενώ για όσους διασκεδάζουν με τα ρεκόρ στην οικονομική οδήγηση δεν είναι πολύ δύσκολο να πέσετε και κάτω από τα 5 λίτρα/ 100 χλμ. με την επιλογή του προγράμματος ECΟ και συνετή οδήγηση.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο το Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) νοιώθει αρκετά άνετα, αφού χάρη στο αεροδυναμικό σχεδιασμό του αμαξώματος και την ταξιδεύει άνετα, όσο ο κινητήρας δεν λειτουργεί στις ψηλές στροφές.

Στα 140 χλμ/ω ο κινητήρας με 6η ταχύτητα γυρνά στις μόλις 2,500 σαλ με αρκετά αποθέματα ροπής που διευκολύνουν τις προσπεράσεις και τις αλλαγές λωρίδας χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγετε στο κιβώτιο, όμως με τον τραχύ του θόρυβο κάνει διαρκώς αισθητή την παρουσία του μέσα στην καμπίνα.

¨οσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα ο κινητήρας αρχίζει να δείχνει την έλλειψη δύναμης και έτσι μετά τα 160 χλμ/ω επιταχύνει με αρκετά αργούς ρυθμούς-κάτι που είναι απολύτως αναμενόμενο για όποιον πρόλαβε να διαβάσει τα χαρακτηρίστηκα απόδοσης .

Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες δίνει καλή πληροφόρηση, ωστόσο η πολύ καλά ρυθμισμένη ανάρτηση δίνει στον οδηγό και στους επιβάτες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας.

Οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων όπως και οι πλευρικοί άνεμοι δεν επηρεάζουν το Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) που δεν γέρνει ενώ παρά το αυξημένο ύψος του αμαξώματος παραμένει ευθύβολο.

Τέλος η χαμηλή κατανάλωση των περίπου 5,5 λίτρων που επιτυγχάνει αυτός ο κινητήρας στο ταξίδι είναι απλά αναμενόμενες καθώς οι πετρελαιοκινητήρες σε συνθήκες σταθερού φορτίου είναι άπιαστοι!

Στρίβοντας

Η σφικτή ρύθμιση στην ανάρτηση επιτρέπει στο Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) να στρίβει στο επαρχιακό δίκτυο χωρίς να γέρνει-κάτι που αν έχετε την συνήθεια να οδηγείτε γοργά θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους επιβάτες.

Μάλιστα αυτό συμβαίνει χωρίς ιδιαίτερο αντίτιμο στην άνεση των επιβατών, που δεν θα νοιώσουν τον πίσω άξονα να τους ενοχλεί τουλάχιστον όσο δεν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Το τιμόνι είναι ακριβές και με γρήγορη κλιμάκωση και εμπνέει την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να οδηγήσεις απόλυτη ασφάλεια αρκετά γρήγορα με καθαρές γραμμές

Ο οδηγός του Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) από την πλευρά του θα πρέπει να θυμάται πάντα ότι δεν βρίσκεται μέσα σε ένα GTi, αλλά σε ένα Crossover στο οποίο όσο σοφή ρύθμιση και να έχει η ανάρτηση του, στο τέλος και αυτό υποκύπτει στους νόμους της φύσης…

Το ψηλό κέντρο βάρους και γρήγορη οδήγηση δύσκολα συνδυάζονται – ειδικά σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Παρόλα αυτά, εδώ στο Autoholix κάνουμε αυτό το επιπλέον βήμα και πιέζουμε τα αυτοκίνητα λίγο περισσότερο από όσο περιγράφουν οι προδιαγραφές τους, ώστε να μπορέσετε να ξέρετε πως θα συμπεριφερθεί το αυτοκίνητο που θέλετε να αποκτήσετε αν για κάποιο λόγο χρειαστεί να στρίψετε λίγο πιο γρήγορα.

Έτσι το Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) αν μπείτε στην στροφή με την σωστή γραμμή και δεν κάνετε απότομες κινήσεις στο τιμόνι θα βρείτε ότι έχει εντυπωσιακές ποσότητες πλευρικής πρόσφυσης που θα την ζήλευαν SUV με διπλάσια-αν όχι τριπλάσια –τιμή.

Η συμπεριφορά του Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) με κέρδισε- και θα έλεγα ότι σχεδόν με διασκέδασε εάν δεν είχα να κάνω με τον πετρελαιοκινητήρα που όπως και να το κάνεις σε ξενερώνει επειδή σου χαλάει το πάρτι από τις 3,800-4.000 στροφές.

Σε ανηφορικά κομμάτια ο πετρελαιοκινητήρας χάρη στο πυκνό κιβώτιο ταχυτήτων επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται γοργά με καθαρές γραμμές, χωρίς να σπινάρουν οι εμπρός τροχοί καθώς η δύναμη δεν επαρκεί για να σπάσουν την πρόσφυση των φαρδιών ελαστικών.

Η γραμμική και χωρίς ξεσπάσματα λειτουργία του κινητήρα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το αυτοκίνητο δεν είναι γρήγορο και όμως όταν αρχίζετε να στρίβετε μια ματιά στο κοντέρ θα σας επαναφέρει στην τάξη!

Οι στιβαρές αντιστρεπτικές περιορίζουν δραστικά τις κλίσεις και το ΜΟΚΚΑ δεν επηρεάζεται από τις ανωμαλίες μέσα στην στροφή διατηρώντας πεισματικά την τροχιά που επιλέγει ο οδηγός με το πληροφοριακό τιμόνι..

Είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβει κανείς ότι το αυτοκίνητο έχει ημιάκαμπτο άξονα πίσω- παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ, ενώ τα τέσσερα δισκόφρενα παρά την αρχικά σπογγώδη αίσθηση αποδείχθηκαν πανίσχυρα και κυρίως πολύ ανθεκτικά.

Το πίσω μέρος μένει καρφωμένο μέσα στην στροφή χαρίζοντας κάποια ηρεμία στον καθημερινό οδηγό, ενώ παρά τον ημιάκαμπτο άξονα δεν παρουσιάζει αναπηδήσεις στις εγκάρσιες ανωμαλίες ακόμα και αν αυτές παρουσιαστούν πάνω σε έντονο φρενάρισμα μέσα στην στροφή.

Κατά την διάρκεια μιας γρήγορης κατηφορικής υπέβαλα τα φρένα σε ανείπωτα μαρτύρια φρενάροντας βαθιά μέσα στην στροφή και ποτέ δεν με προβλημάτισαν.

Στηρίχθηκα σε αυτά τα φρένα και ανέβασα λίγο ακόμα τον ρυθμό μου για να διαπιστώσω με χαρά ότι το Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) είχε «γυρίσει σελίδα» μαζί μου και είχε γίνει προβλέψιμα διασκεδαστικό και πολύ ενδιαφέρον.

Οδηγώντας με μια σχέση επάνω και στηριζόμενη στην ροπή, βρήκα ότι η δύναμη επαρκεί (..μόλις!) για να τραβήξει το αυτοκίνητο προς τα εκεί που κοιτούν οι τροχοί την ώρα που το αυτοκίνητο γλιστρά και τους τέσσερις τροχούς του.

Το ESP δεν απενεργοποιείται πλήρως αλλά επεμβαίνει με ένα ανεπαίσθητο τρόπο καθώς και η ελκτική πρόσφυση στην επιτάχυνση είναι καλή με την δύναμη του κινητήρα να βρίσκει εύκολα τον δρόμο της προς την άσφαλτο από τα φαρδιά ελαστικά.

Αυτό είναι ένα απρόσμενα καλοστημένο B-SUV που αν υπήρχε η OPC θα το είχε περιλάβει και με την βοήθεια του ανάλογου κινητήρα θα το είχε κάνει «σατανά» !

Στο Χώμα

Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα χιλιόμετρα που διανύουν τα σημερινά SUV γίνονται σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους την ώρα που τα οχήματα αυτά μετακινούν μια οικογένεια προς κάποιο προορισμό μεγάλων ή μικρών διακοπών

Όμως το χαμηλό ύψος του εμπρός προφυλακτήρα του Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) και η έλλειψη τετρακίνησης θα σας περιορίσει τις εκτός δρόμου ορέξεις σας καθώς βρίσκει εύκολα σε αναχώματα και βαθιές λακκούβες.

Κοιτώντας τα φαρδιά χαμηλού προφίλ ελαστικά και τους χαμηλούς προβόλους γίνεται εμφανές ότι το Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) είναι ένα SUV πόλης και δεν είναι φτιαγμένο για extreme καταστάσεις- οπότε και εσείς οφείλετε να προσαρμοστείτε ανάλογα.

Συμπέρασμα

Το Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) είναι ένα σύγχρονο αυτοκίνητο που σε συνδυασμό με τον οικονομικό πετρελαιοκινητήρα μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό αυτοκίνητο μιας νέας  οικογένειας.

Παρά τις συμπαγείς διατάσσεις του έχει άνετους και φωτεινούς χώρους για 2 με 3 παιδιά στο πίσω μέρος και μπόλική τεχνολογία που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ευκολία σας.

Ο οικονομικός κινητήρας του αποζημιώνει τον οδηγό για τον επιπλέον θόρυβο που δημιουργεί μέσα στην καμπίνα (…χρειάζεται δουλειά στην ηχομόνωση) με καταναλώσεις που ευκολά κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στα 5,5 λίτρα, ενώ και η ροπή του θα ταξιδέψει με άνεση και ασφάλεια την οικογένεια σε μακρινούς προορισμούς.

Η μοντέρνο-ρετρό εμφάνιση του μου άρεσε πολύ , όμως λάτρεψα το ακριβές τιμόνι και την απρόσμενα ενδιαφέρουσα ρύθμιση της ανάρτησης που ελέγχει απόλυτα το αμάξωμα στους επαρχιακούς δρόμους χωρίς να κουράζει στις αστικές μετακινήσεις.

΅Το Opel Mokka 1.5 Diesel (110 PS) είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι τόσο η Opel όσο και η πετρελαιοκίνηση βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους και έχουν πολλά να προσφέρουν ακόμη.

 

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η μέτρια ηχομόνωση που επιτρέπει στον θόρυβο του πετρελαιοκινητήρα να εισβάλει στην καμπίνα
  • Η τσουχτερή τιμή και η απουσία του αυτόματου κιβωτίου από τις δυνατότητες εξοπλισμού.

Θα θυμάμαι

  • Τον όμορφό εξωτερικό σχεδιασμό και τον μοντέρνο αλλα εργονομικό πίνακα στο εσωτερικό
  • Την οικονομία του κινητήρα και την υπεροχή για τον χαρακτήρα του συμπεριφορά στις στροφές.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Opel Mokka 1.5 Diesel

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishFrançaisDeutschΕλληνικάItaliano
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty