Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADOpel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 Δοκιμή / Test drive

Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 Δοκιμή / Test drive

Για να παραμείνει το Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 στο μεγαλειώδες πάρτι που έχει στήσει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια, με θέμα «το SUV», χρειάστηκε να δεχθεί μια γενναία αισθητική αναβάθμιση έτσι ώστε να ακολουθήσει τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα της εταιρείας χωρίς-ευτυχώς, να επέμβει ουσιαστικά στην δυναμική συμπεριφορά του μοντέλου που από παλιά άφηνε μια εξαιρετική αίσθηση.

Είναι ένα πάρτι μασκέ (..είχαμε και αποκριές τις ημέρες του τεστ!) που για να περάσεις από την πόρτα αρκεί να φοράς τα κατάλληλα ρούχα-και να μπορείς να αποδείξεις την ταυτότητα σου, αφού ο «πορτιέρης» δεν θα σε ρωτήσει τι είσαι στα αλήθεια- αλλά κυρίως «τίνος εισ’ σύ»?

Φοράς στολή spiderman και όλοι πιστεύουν ότι πετάς ιστούς και σκαρφαλώνεις τοίχους, ή φοράς στολή «Hulk» και όλοι νομίζουν ότι είσαι μυώδης, βρωμερός και ότι όταν θυμώνεις γίνεσαι πράσινος!

Στο πάρτι αρκετοί φοράνε την ίδια, ή παρόμοια στολή και-καθώς όλοι προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με το «φαίνεσθε», είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβεις ποιος βρίσκεται κάτω από την εντυπωσιακή στολή που βλέπεις!

Το Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 εξακολουθεί βασίζεται στην πολύ επιτυχημένηκοινή πλατφόρμα της Stellantis «EMP 2», που έφερε στην αγορά μια νέα γενιά SUV’s όπως τα Peugeot2008/Citroen C3 Aircross, τα Peugeot 3008/Citroen DS7 και πρόσφατα τα Opel Crossland  και Grandland.

Στηριζόμενες πάνω σε αυτήν την πλατφόρμα με προσαυξήσεις του μεταξονίου και σε κοινά μηχανικά μέρη η κάθε εταιρεία του ομίλου Stellantis κατασκευάζει τα δικά της σύγχρονα SUV-στην ίδια ή και σε διαφορετικές κατηγορίες.

Χάρη στο ταλέντο των σχεδιαστών τους τα αυτοκίνητα που παράγουν οι εταιρίες της Stellantis όχι μόνο δεν μοιάζουν μεταξύ τους αλλά καταφέρνουν ταυτόχρονα να διατηρούν το ξεχωριστό χαρακτήρα και την πάλε ποτέ εθνική προέλευση της κάθε μάρκας.

Ευφυέστατη ιδέα!

Παράλληλα η Stellantis επιμένει να προσφέρει κινητήρες ντίζελ σε όλα τα  SUV του ομίλου (Alfa Romeo, Citroen, DS, FIAT, Peugeot Opel) αποδεικνύοντας στους ανήσυχους οικολόγους και τους φανατικούς της ηλεκτροκίνησης πως το πετρέλαιο σαν καύσιμο  είναι τουλάχιστον όσο «Die Hard» όσο και ο Bruce Willis!

Οι κινητήρες ντίζελ μπορεί να βρίσκονται κάτω από ένα καθεστώς «οικολογικού διωγμού» από την κοινωνία των καθωσπρέπει, όμως  η οικονομία που προσφέρουν σε όλες τις συνθήκες αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης -ειδικά στους επαγγελματίες και όσους κάνουν μακρινά ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο.

Σε μια εποχή που η ηλεκτροκίνηση φαίνεται να βρίσκεται κάτω από τους προβολείς του μάρκετινγκ, όλοι θαυμάζουμε την δυνατότητα των ηλεκτρικών αυτοκίνητων να μας δίνουν καθαρή αυτοκίνηση σε έναν πλανήτη που τον έχουμε ήδη ταλαιπωρήσει παρά πολύ.

Το εάν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πραγματικά χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα δεν είναι το θέμα του σημερινού άρθρου όποτε, εάν θέλετε, κρατήστε ότι οι ειδικοί –κανονικοί επιστήμονες –μας λένε ότι για να κατασκευάσεις ένα ηλεκτρικό εκλύονται 10 κυβικοί τόνοι CO2, την ώρα που για ένα αυτοκίνητο με Κ.Ε.Κ  το περιβάλλον επιβαρύνεται με μόλις 7 κυβικούς τόνους για την κατασκευή του.

Οι ίδιοι μας λένε ότι μέχρι το 2030 που στους δρόμους μας θα βρίσκονται 125 εκ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η κατασκευή των EV έχει γίνει 30% καθαρότερη, ενώ η ενέργεια που θα τα τροφοδοτεί για να κινούνται θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.,

Σε πέντε χρόνια ένα αυτοκίνητο με ΚΕΚ, καλύπτοντας 20,000 χλμ τον χρόνο, θα έχει επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 52 τόνους CO2 (7 για κατασκευή και 45 για την κίνηση), ενώ το ηλεκτρικό θα επιβαρύνει μόνο με 20 τόνους CO2 για την ίδια απόσταση (10 για κατασκευή και 10 για την κίνηση).

Σε αυτό το περιβάλλον θα έπρεπε όλοι να τρέξουμε να αγοράσουμε ηλεκτρικά, ωστόσο οι εταιρείες έχουν μεταφέρει όλο το κόστος εξέλιξης των EV και PHEV σε εμάς, τα χαρούμενα και ανυποψίαστα πελατάκια τους!

Το κακό είναι ότι επειδή τα ηλεκτρικά έχουν γίνει ιδιαιτέρα ακριβά οι αυτοκινητοβιομηχανίες σκεφτήκαν ότι θα ήταν πολύ πιο έξυπνο να μεταφέρουν και λίγο από το κόστος των νέων τεχνολογιών τους και στα αυτοκίνητα με Κ.Ε.Κ, κάνοντας τα σταδιακά ακριβότερα.

Όλοι το έχουμε καταλάβει αυτό όταν καλούμαστε να πληρώσουμε για ένα Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 σαν αυτό της δοκιμής -ένα ποσό που ξεκινά από τα €35,900 σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο (που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ) και ξεπερνά  για την έκδοση GS της δοκιμής τα €38,000.

Παρότι πριν 5 χρόνια το αντίστοιχο Grandland, ντίζελ ήταν σχεδόν €10.000 φτηνότερο, είναι παρήγορο ότι τώρα που η Opel βρήκε λιμάνι στην Stellantis -αφού πέρασε από πολλά κύματα- διαπιστώνουμε ότι μπορεί ακόμη να παρουσιάζει ένα SUV που ενσωματώνει όλες τις “trendy” τάσεις της αγοράς και να τις συνδυάζει με επιτυχία με έναν σύγχρονο πετρελαιοκινητήρα.

Εμφάνιση

Το Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για Opel καθώς το κουστούμι που φορά έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν την Opel αγαπητή στους ευρωπαίους καταναλωτές, αλλά χρειάστηκε κάποιες αλλαγές προκειμένου να ανταποκρίνεται στην νέα εικόνα της εταιρείας μέσα στον όμιλο της Stellantis.

Οι Γερμανοί θέλησαν -και κατάφεραν- το Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 να είναι κάτι περισσότερο από ένα Peugeot 3008 με γερμανική προφορά, καθώς κοιτώντας το «γερμανικό» αυτοκίνητο εύκολα θα δείτε όλα τα στοιχεία που το κάνουν να δείχνει και να είναι γνήσιο Opel.

Μπορεί το υπερυψωμένο SUV αμάξωμα να είναι εχθρικά προς το αστικό περιβάλλον, όμως επειδή ο σχεδιασμός του περιέχει πολλά φουτουριστικά στοιχεία νομίζω ότι τελικά γίνεται ευπρόσδεκτο από τους κατοίκους της πόλης που το κοιτούν με ενδιαφέρον και συμπάθεια από όπου και αν περάσει.

Κοιτάζοντας το αυτοκίνητο από μπροστά εκείνο που κυριαρχεί είναι το γυαλιστερό πλαστικό (που η Opel το ονομάζει visor) που έχει αντικαταστήσει τις απαραίτητες γρίλιες αναπνοής του πετρελαιοκινητήρα οι οποίες τώρα βρίσκονται κάτω από τον προφυλακτήρα.

Το αμάξωμα στέκεται ψηλά πάνω σε μεγάλους τροχούς 18” με την απόσταση από το έδαφος να φτάνει τα 20 εκ. και να πρωταγωνιστεί στις περιπετειώδεις off-road ονειρώξεις του οδηγού του καθώς κινείται καθημερινά προς την δουλεία του.

Έτσι και αλλιώς η καθημερινότητα στην χώρα της «ελάχιστης προσπάθειας» είναι μια περιπέτεια από μόνη της- οπότε το αυτοκίνητο που παρουσιάζουμε εναρμονίζεται πλήρως σε αυτήν!

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι παρά το μεγάλο ύψος- και κυρίως τους ψηλούς και ογκώδεις προφυλακτήρες που προσδίδουν έναν έντονο off road χαρακτήρα, το Grandland καταφέρνει να συνδυάζεται αρμονικά με τη γνώριμη σχεδιαστική γραμμή της Opel όπως αυτή εκφράζεται από τα Astra.

Έτσι το Opel Grandland καταφέρνει να είναι συμβατό με το αστικό περιβάλλον κυκλοφορώντας μέσα στην πόλη εκπέμποντας έναν περιπετειώδη χαρακτήρα- που όμως δεν προκαλεί.

Με διαστάσεις 4,477Χ1906Χ1,609 mm το Opel Grandland είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο που έχει ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις με το Peugeot 3008 και προσωπικά το βρίσκω πολύ όμορφο και η διακριτικότητα του σχεδιασμού του με κάνει να το προτιμώ από τα πιο φανταχτερά αδέλφια της οικογένειας.

Στο πίσω μέρος αναπαράγεται ο σχεδιασμός της μπροστινής σχεδίασης, ωστόσο αισθητικά είναι λιγότερο εντυπωσιακός καθώς απουσιάζει το μαύρο γυαλιστερό τμήμα της μάσκα, ενώ βρίσκω ενδιαφέρον ότι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου δεν υπάρχει καμία ένδειξη Diesel-για να μην προκαλεί τις «Γκρέτες Γκοφρέτες» των οικολογικών οργανώσεων.

Εσωτερικό

Η είσοδος στο εσωτερικό του Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη καθώς η ποιότητα των υλικών καλωσορίζει αμέσως τους επιβάτες.

Η ποιότητα των υλικών είναι αναμενόμενη για ένα Opel, και περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά ποιοτικό υλικό στο επάνω μέρος του ταμπλό και σχεδόν άριστη προσαρμογή σε όλα τα πλαστικά.

Μπορεί η εικόνα του εσωτερικού του Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 Auto να μην εντυπωσιάζει το μάτι όσο εκείνη του 3008, όμως με ανακούφιση είδα ότι τα πάντα στο ταμπλό βρίσκονται εκεί που πρέπει και ότι ο χειρισμός όλων των συστημάτων γίνεται με τον τρόπο που περιμένεις να γίνεται…

Ουσιαστικά το ταμπλό κυριαρχείται από την ψηφιακή οθόνη 12’’ του πίνακα οργάνων και από την αντίστοιχη οθόνη αφής 10’’του συστήματος πολυμέσων να δημιουργούν έναν ενιαίο σώμα.

Ωστόσο χάρη στην οδηγοκεντρική τοποθέτηση των οθονών -που ουσιαστικά περικυκλώνουν τον οδηγό-και κυρίως χάρη στην εξαιρετική εργονομία του Mokka –αυτό το εσωτερικό αποτελεί μια ευπρόσδεκτη “Ψηφιακή Αποτοξίνωση” μέσα στο matrix της αλόγιστης ψηφιοποίησης!

Τα γραφικά των οθονών δεν κουράζουν με πολύπλοκες διατάξεις, ενώ οι λειτουργίες των συστημάτων γίνονται με μεγάλα αναλογικά κουμπιά και πλήκτρα που κάνουν την καθημερινότητα τόσο απλή και άνετη…

Το «ράδιο» και η φωνή ρυθμίζονται από παραδοσιακούς περιστρεφόμενους διακόπτες όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον αποδοτικό κλιματισμό που διαθέτει δική του ξεχωριστή κονσόλα και περιστροφικούς ρυθμιστές.

Το Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 έχει για εμένα τον πιο ενδιαφέροντα πίνακα οργάνων της κατηγορίας -και όχι μόνο-όπου το μοντέρνο ισορροπεί με την εργονομία σε ένα έντονα ψηφιακό, αλλά και κλασσικά οδηγοκεντρικό και λειτουργικό ταμπλό που διευκολύνει την καθημερινότητα και ομορφαίνει την ζωή του οδηγού του.

Οδηγώντας το αυτοκίνητο έχεις την αίσθηση ότι το οδηγούσες «από πάντα». Αλλά παραφωνίες θα βρείτε και εδώ, όπως για παράδειγμα την έλλειψη χώρου για να ακουμπήσετε το κινητό σας –και φυσικά το στενό ντουλάπι που βρίσκεται χαμηλά στην κονσόλα -μπροστά από τον επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων.

Μέσα σε αυτό το ντουλάπι θα βρείτε μια πρίζα USB για να συνδέσετε το κινητό σας, όμως αν έχετε το μέσο ανδρικό χέρι θα διαπιστώσετε ότι απλά το χέρι σας δεν χωράει για να φτάσει στην πρίζα-καθώς το ντουλάπι είναι στενό και βαθύ. Έτσι όταν θελήσετε να φορτίσετε το τηλέφωνο σας, καλά θα κάνετε να ζητήσετε την βοήθεια της συντρόφου σας και κάντε την να νοιώσει απαραίτητη- θα χαρεί!

Το Grandland είναι εξοπλισμένο με ένα πλήρες πακέτο προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ευφυούς πέδησης έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών, της αυτόματης διατήρησης λωρίδας, του αυτόματου cruise control  … και άλλων πολύ ενδιαφερόντων συστημάτων που μπορείτε να αναζητήσετε και να διαβάσετε σε άλλα sites!

Χώροι εξοπλισμός

Εκτίμησα το γεγονός ότι οι πόρτες του Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 κατεβαίνουν χαμηλά- καλύπτοντας τους μασπιέδες, προφυλάσσοντας τους με αυτόν τον τρόπο από τα λασπόνερα όταν βρέχει. Έτσι μπαίνοντας στο αυτοκίνητο μια βροχερή ημέρα δεν υπάρχει περίπτωση να λερωθούν οι καινούριες σας μπότες ή το παντελόνι σας!

Τα ποιοτικά καθίσματα είναι άνετα και στηρίζουν ικανοποιητικά το σώμα στις στροφές, ενώ στο εσωτερικό τα περισσότερα χειριστήρια βρίσκονται εκεί που πρέπει, είναι ευκρινή, όμορφα και κυρίως ποιοτικά!

Η ορατότητα προς τα μπροστά είναι εξαιρετική και σε συνδυασμό με την ψηλή τοποθέτηση του καθίσματος ο οδηγός έχει την γνώριμη αρχοντική αίσθηση που βρίσκουμε στα περισσότερα SUV.

Ωστόσο πρέπει να σημειώσω ότι η πίσω κολώνα είναι πολύ φαρδιά και έτσι σε συνδυασμό με το μικρό πίσω παρμπρίζ δυσκολεύει κάπως την αλλαγή λωρίδων μέσα στην κίνηση και το παρκάρισμα.

Οι χώροι πίσω είναι καλοί για μια πενταμελή οικογένεια, και το εσωτερικό μοιάζει να έχει φτιαχτεί για να αντέχει τις ταλαιπωρίες που θα του επιφυλάξουν τα παιδάκια μας.

Ο χώρος για τα γόνατα και τα κεφάλια των πίσω επιβατών είναι ικανοποιητικότατος, ενώ το σχεδόν ανύπαρκτο τούνελ μετάδοσης και η διαμόρφωση της μεσαίας θέσης επιτρέπει να καθίσει άνετα ένας πέμπτος ενήλικας επιβάτης.

Αυτό που ίσως να ενοχλήσει είναι το ότι ο πίσω «πάγκος» είναι τοποθετημένος χαμηλά και δεν υποστηρίζει τα γόνατα των ψηλών επιβατών που μπορεί να κουραστούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι πίσω πόρτες ανοίγουν σχεδόν σε ορθή γωνία κάνοντας την ζωή των γονιών εύκολη όταν χρειάζεται να δέσουν τις ζώνες σε παιδικά καθίσματα, ενώ ο χώρος αποσκευών ανάλογα με το εάν υπάρχει ρεζέρβα ή όχι προσφέρει 480-515 λίτρα και έχει τετράγωνο/κανονικό σχήμα.

Κινητήρας/Μετάδοση

Κάτω από το καπό του Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 βρίσκεται ο γνωστός i4, 16V, πετρελαιοκινητήρας των 1,500 κ.εκ με άμεσο ψεκασμό της PSA που αποδίδει για την περίσταση 130 ίππους /3.750 στροφές και 300 Νm ροπή.

Ο κινητήρας τραβά θετικά μετά τις 1300 σαλ ως τις περίπου 4000 στροφές. Δείχνει πιο γρήγορος και ζωντανός από ότι η επιτάχυνση 0-100χλμ/ω σε12 δευτερόλεπτα που κατάφερα-και προδιαθέτει θετικά τον οδηγό καθώς η ροπή είναι άφθονη σε όλο το φάσμα λειτουργίας ακόμη και όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο.

Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου οκτώ σχέσεων με πυκνή διάταξη που φροντίζει έτσι ώστε ο κινητήρας να βρίσκεται πάντα στην ωφέλιμη περιοχή του.

Η λειτουργία του κιβωτίου είναι απολαυστική σε ότι αφορά τις ομαλές και γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων και αναδεικνύει έναν πολυτελή χαρακτήρα που σβήνει την τραχύτητα της λειτουργίας που μοιραία έχει ένας πετρελαιοκινητήρας.

Ο κινητήρας είναι οικονομικός αφού καταναλώνει περίπου 7,4 λίτρα με προσεκτική οδήγηση μέσα στην πόλη, ενώ η τιμή αυτή μπορεί να απογειωθεί στα 10 λίτρα/100 χλμ αν παρασυρθείτε και αρχίσετε να κινείστε με το πόδι στο πάτωμα αναζητώντας την τελική ταχύτητα

Αναρτήσεις/Φρένα/Τιμόνι

Οι αναρτήσεις του Opel Grandland αποτελούνται από γόνατα McPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω ο οποίος είναι ενισχυμένος στην στήριξη του προκειμένου να ελέγχει το αυξημένο βάρος και την εγγενή τάση για αναπηδήσεις της πίσω ανάρτησης της PSA (3008).

Η ανάρτηση έχει πουλήσει λίγο από την «εύκολη άνεση» του μαλακού σεταρίσματος και είναι σφικτή με μέτρια σκληρότητα στα ελατήρια και αργή απόσβεση επαναφοράς, ενώ οι σκληρές αντιστρεπτικές συνεργάζονται με τους μεγάλους τροχούς και  ελέγχουν τις κλίσεις και τις αναπηδήσεις.

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα, με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα και εντυπωσιάζουν με το αρχικό τους «δάγκωμα» και την ανθεκτικότητα τους.

Αντίθετα η αίσθηση του ηλεκτρουδραυλικού τιμονιού μπορεί να είναι ευχάριστη μέσα στην πόλη όμως δεν είναι όσο ακριβές θα ήθελα όταν το αυτοκίνητο κινείται στις στροφές.

Στην πόλη

Στην πόλη το Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 κυκλοφορεί με άνεση καθώς τόσο το μαλακό τιμόνι όσο και η ομαλή λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου αφαιρούν το άγχος από τον οδηγό.

Το σύστημα Hill Assist που κρατά τα φρένα πατημένα για μερικά δευτερόλεπτα στις ανηφόρες βοηθά στο να χαλαρώσει λίγο ο οδηγός, ενώ το σύστημα Start/Stop φροντίζει για περαιτέρω ησυχία και φυσικά οικονομία όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιείται σε κάποιο φανάρι.

Η θέση οδήγησης όπως συμβαίνει με τα περισσότερα SUV τοποθετεί τον οδηγό ψηλά πάνω στο αυτοκίνητο και του χαρίζει απεριόριστη ορατότητα μέσα στην κίνηση.

Η ανάρτηση αναδεικνύει τον άνετο χαρακτήρα του αυτοκινήτου καθώς περνά με αρχοντιά και άνεση πάνω από τις λακκούβες, τα σαμαράκια, τα πτώματα μικρών ζώων και την αδιαφορία των υπευθύνων… χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Οι μεγάλοι καθρέπτες βοηθούν στους ελιγμούς, ενώ χρειάζεται λίγη προσοχή στο παρκάρισμα γιατί κοιτώντας μπροστά τα όρια του αμαξώματος δεν είναι ευδιάκριτα, ενώ το σύστημα Park Assist είναι υπερβολικά ευαίσθητo και καλό θα ήταν να το απομονώσετε πριν σας σπάσουν τα νευρά.

Τέλος εξαιτίας του μικρού πίσω παράθυρου και της φαρδιάς πίσω κολώνας η ορατότητα προς τα πίσω δεν είναι το δυνατό σημείο του Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8, οπότε θέλει μια μικρή προσοχή τόσο στις αλλαγές λωρίδας όσο και στην διαδικασία του παρκαρίσματος.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 βρίσκεται στο περιβάλλον που του ταιριάζει και έτσι μας δείχνει τον καλύτερο του εαυτό.
Έτσι ταξιδεύοντας ο οδηγός-παρά μια μικρή ασάφεια που παρουσιάζει το τιμόνι στην θέση της ευθείας- απολαμβάνει ένα σταθερότατο αυτοκίνητο το οποίο δεν επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους.

Στα 140 χλμ/ω ο κινητήρας με 8η ταχύτητα γυρνά στις μόλις 2,400 σαλ με αρκετά αποθέματα ροπής που διευκολύνουν τις προσπεράσεις και τις αλλαγές λωρίδας χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσει σχέση και να επηρεάσει την άνεση των επιβατών

Η ανάρτηση δίνει στους επιβάτες την αίσθηση ότι κινούνται μέσα σε ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας, ενώ η ασάφεια που παρουσιάζει το τιμόνι στην θέση της ευθείας όταν το αυτοκίνητο αρχίσει να κινείται σε μεγάλες ταχύτητες δεν ενοχλεί.

Στις παρατεταμένες στροφές παρουσιάζονται έντονες κλίσεις, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο από ένα SUV και δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατευθυντικότητα του Opel Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 που διατηρεί την γραμμή του μέσα στην στροφή ακόμα και σε ταχύτητες αυτόφωρου.

Θα ήταν όλα τέλεια εάν ο θόρυβος από τον αέρα που διαταράσσεται από τους μεγάλους καθρέπτες δεν έβρισκε τόσο εύκολα τον δρόμο του προς τα αυτιά των επιβατών.

Ο πετρελαιοκινητήρας μπορεί με άνεση να κράτα σταθερές ταχύτητες 140 -160 χλμ/ω με ησυχία και οικονομία καθώς επιτυγχάνει αυτές τις ταχύτητες με 8η ταχύτητα και περίπου 3,000 σαλ. καταναλώνοντας 7,5 λίτρα/ 100χλμ.

Φήμες λένε ότι με λίγη υπομονή μπορεί να δείτε το ταχύμετρο να ξεπερνά την ένδειξη των 200 χλμ/ω με το αυτοκίνητο να παραμένει σταθερό και ανεπηρέαστο από τους πλευρικούς ανέμους…

Τέλος νοιώθω ότι χρειάζεται να γίνει μια ιδιαίτερη αναφορά στα εξαιρετικά αυτόματα LED φωτιστικά σώματα που λειτουργούν υποδειγματικά, φωτίζοντας το σημείο που στρίβει το τιμόνι και ρυθμίζοντας το μήκος της δέσμης τους ανάλογα με την κίνηση των αυτοκινήτων που συνάντα το Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8.

Τα συγκεκριμένα φώτα είναι ένα ιδιαίτερα ακριβό έξτρα (περίπου €2,000) που όμως επειδή αποτελεί εργαλείο για την ασφάλεια σας καλό θα ήταν να τα προτιμήσετε για το δικό σας αυτοκίνητο.

Στις Στροφές

Σε επαρχιακούς δρόμους η ανάρτηση του Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και παρασύρει τον οδηγό σε ήρεμους ρυθμούς που επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστη/ος στον προορισμό.

Οι στιβαρές αντιστρεπτικές περιορίζουν δραστικά τις κλίσεις και το Grandland δεν επηρεάζεται από τις ανωμαλίες μέσα στην στροφή διατηρώντας πεισματικά την τροχιά που επιλέγει ο οδηγός με το πληροφοριακό τιμόνι..

Το ESP δεν απενεργοποιείται πλήρως αλλά επεμβαίνει με ένα ανεπαίσθητο τρόπο καθώς και η ελκτική πρόσφυση στην επιτάχυνση είναι καλή με την δύναμη του κινητήρα να βρίσκει εύκολα τον δρόμο της προς την άσφαλτο από τα φαρδιά ελαστικά.

Είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβει κανείς ότι το αυτοκίνητο έχει ημιάκαμπτο άξονα πίσω- παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ, ενώ τα τέσσερα δισκόφρενα παρά την αρχικά σπογγώδη αίσθηση αποδείχθηκαν πανίσχυρα και κυρίως πολύ ανθεκτικά.

Το πίσω μέρος μένει καρφωμένο μέσα στην στροφή χαρίζοντας κάποια ηρεμία στον καθημερινό οδηγό, ενώ παρά τον ημιάκαμπτο άξονα δεν παρουσιάζει αναπηδήσεις στις εγκάρσιες ανωμαλίες ακόμα και αν αυτές παρουσιαστούν πάνω σε έντονο φρενάρισμα μέσα στην στροφή.

Εάν ζοριστεί μέσα στην στροφή γίνεται ελαφρά υποστροφικό, ενώ το τιμόνι προβληματίζει με την πληροφόρηση που μεταφέρει στα χέρια του οδηγού. Το τιμόνι χρειάζεται συνήθεια για να το εμπιστευθείς και να καταλάβεις την απότομη μεταβολή της υποβοήθησης καθώς αρχίζεις να στρίβεις.

Ωστόσο αν αρχίζετε να οδηγείτε έχοντας στο μυαλό ότι μέσα σε ένα SUV που βρίσκεσαι 20 εκατοστά πάνω από το έδαφος θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να κρατήσει αρκετά γρήγορους ρυθμούς καθώς και τα φρένα αποδεικνύονται δυνατά και ανθεκτικά.

Η γραμμική και χωρίς ξεσπάσματα λειτουργία του κινητήρα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το αυτοκίνητο δεν είναι γρήγορο και όμως όταν αρχίζετε να στρίβετε μια ματιά στο κοντέρ θα σας επαναφέρει στην τάξη!

πορεί ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου να μην είναι προσανατολισμένος προς την σπορ οδήγηση, όμως το Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 έχει τελικά το πλαίσιο και κυρίως τα φρένα για να χαρίσει κάποιες ευχάριστες στιγμές στον οδηγό του.

Στο Χώμα

Τα σημερινά SUV- που για εμένα δεν είναι πραγματικά SUV αφού η τετρακίνηση δεν θεωρείται πια απαραίτητη- είναι μια μίξη των αυτοκινήτων που παλαιοτέρα τα λέγαμε Crossovers, με τα υπό εξαφάνιση MPV και στοχεύουν περισσότερο στην πρακτικότητα στις καθημερινές διαδρομές του σύγχρονου οδηγού παρά στην κίνηση σε κακοτράχαλους δρόμους.

Κρατούσα μικρό καλάθι όταν έστριψα στον αγαπημένο μου χωματόδρομο, που μετά από μια έντονη βροχόπτωση είχε πολλές και μεγάλες λίμνες με λάσπη και νερό.

Το Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 με την βοήθεια του εξελιγμένου ESP  μπορούσε να ξεκινήσει σε ένα υγρό χορταριασμένο λοφάκι που πριν μερικούς μήνες ένα τετρακίνητο ανταγωνιστικό μοντέλο (…από τον ίδιο όμιλο!) που δοκίμασα δεν τα κατάφερνε!
Κλείνοντας μάλιστα το ESP, χρειαζόταν πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πετύχω το ίδιο αποτέλεσμα και να ξεκινήσω το αυτοκίνητο χωρίς την βοήθεια των ηλεκτρονικών!

Το αυξημένο ύψος των σχεδόν 20 εκατοστών είναι υπεραρκετό για light εξορμήσεις, αρκεί να θυμάται ο οδηγός ότι ο μπροστινός πρόβολος είναι πολύ μακρύς και έτσι η προσέγγιση σε εμπόδια απαιτεί αυξημένη προσοχή για να μην τραυματιστεί ο όμορφος προφυλακτήρας.

Η ασάφεια του τιμονιού στην θέση της ευθείας -που ενοχλεί στις στροφές, στο χώμα λειτουργούν σε όφελος του συνόλου επιτρέποντας στο Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 Auto να κινείται αρκετά γρήγορα πάνω από τις ανωμαλίες κρατώντας τους επιβάτες ξεκούραστους.

Συμπέρασμα

Το Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 Auto είναι όμορφο, άνετο, οικονομικό και κυρίως προσφέρει μια μοναδική ποιότητα κύλισης που δύσκολα μπορείτε να την βρείτε σε κατασκευαστές χωρίς γαλλικά γονίδια.

Μπορεί να μη ν προσφέρει τους κορυφαίους χώρους για τους πίσω επιβάτες, όμως η γερμανική εργονομία και η ποιότητα του εσωτερικού δημιουργούν μια καμπίνα επιβατών που μπορεί να μην έχει την εντυπωσιακή εμφάνιση του Peugeot 3008, αλλά που προσωπικά μου φάνηκε πιο οικεία και εύκολη στην καθημερινή συμβίωση από ότι εκείνη του Γάλλου συγγενή.

Ο πετρελαιοκινητήρας του είναι οικονομικός και δυνατός, ενώ το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων τον κάνει απλά να φαίνεται ακόμη καλύτερος και μάλλον για αυτό είναι υποχρεωτικό επίπεδο εξοπλισμένου!

Οι τιμές για την πετρελαιοκίνητη έκδοση του Opel Grandland 1.5 Diesel 130 PS AT8 ξεκινούν από τα €35,900, ενώ το αυτοκίνητο της δοκιμής με τον υπερπλήρη εξοπλισμό της έκδοσης βρίσκεται περίπου στα €40.000 και περιλαμβάνει 5 χρόνια εγγύηση (ή 150.000 χλμ), και ένα χρόνο συνδρομής στο σύστημα ειδοποίησης Opel OnStar.

Δεν με ευχαρίστησε

*Οι χώροι το πίσω κάθισμα θα ήθελα να ήταν ακόμη μεγαλύτεροι.
*Το ασαφές τιμόνι στην ευθεία και κάποιες μικρές εργονομικές ατασθαλίες.

Θα θυμάμαι

*Την εργονομία στο όμορφο ψηφιακό εσωτερικό  τα άψογα LED φώτα.
*Το σύνολο του οικονομικού πετρελαιοκινητήρα με το αυτόματο κιβώτιο που με κέρδισε με την ομοιογένεια του.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.
Ισμήνη Φαμπιάτου

Twitter,    Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Opel Grandland 1.5 Diesel

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο