Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Toyota Auris 1.4 MY 2007 -VeteranCar Test Drive

Toyota Auris 1.4 MY 2007 -VeteranCar Test Drive

Το Toyota Auris 1.4 MY 2007 είναι το αυτοκίνητο που αντικατέστησε το 2006 την Corolla- η οποία με την τεράστια επιτυχία που σημείωσε στην Ευρωπαϊκή αγορά είναι αναμενόμενο να του προκαλεί ένα «άγχος επιτυχίας».

toyota auris 13Θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν έχω παρουσιάσει ποτέ κάποιο εμπορικό νέο, ή κάποιο τέστ της Toyota στο Autohoix….

Βλέπετε, η Toyota όχι μόνο δεν μου δίνει αυτοκίνητα για δοκιμή, αλλά από το 2007 αρνείται στω και να μου στέιλει τα νέα της εταιρείας ή ακόμη και να απαντήσει στα τηλέφωνά μου!

Κόκκινη κάρτα η Φαμπιάτου! 😎

Ευχαριστώ πολύ με τιμάτε!

Και αυτό είναι περίεργο γιατί αν εξαιρέσεις μια όχι και τόσο «ευχάριστη δοκιμή» που είχα κάνει το 2006 στο blog Fabiatou.com για την οδηγική συμπεριφορά της Corolla και καθόρισε την σχέση μου με την αντιπροσωπεία, πάντα υπήρξα τυπική και ειλικρινής σε όλα όσα έχω γράψει.

Φυσικά δεν πρόκειται να προδόσω ποτέ την-ειλικρινή υποκειμενικότητα μου που χαρακτηριζει τις δοκιμές μου- και ούτε μπορώ να χάσω το χρόνο μου σε ασκήσεις ψυχοθεραπείας των υπευθύνων! Ας δουν τα δεδομένα με επαγγελματισμό και ας αφήσουν στην άκρη τις “απαιτήσεις και συστάσεις” μέσω φίλων.

Επιστρέφοντας στο θέμα μας, είναι εμφανές ότι το Toyota Auris 1.4 MY 2007 είναι μεγαλύτερο από την προηγούμενη πεντάθυρη Corolla ενώ χάρη σε ένα design -που στις γραμμές του θυμίζει αρκετά το μικρότερο Yaris, καταφέρνει να κρύψει το μέγεθος του με ένα εκπληκτικό τρόπο.

Εμφάνιση

toyota auris 1Επειδή δεν προκαλεί στο μάτι το μεσαίο Toyota έχει το χάρισμα της αποδοχής από την πλειοψηφία των καταναλωτών, ενώ και εκείνοι που ψάχνουν εκείνο το «κάτι παραπάνω» στο μεταχειρισμένο τους θα διακρίνουν μια γλυκιά και φιλική νότα στην εμφάνιση του.

Το εμπρός μέρος είναι εκείνο που είναι κάπως πιο ενδιαφέρον, ενώ το προφίλ και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου θυμίζουν την προηγούμενη Corolla κάνοντας το πιο φιλικό και γνώριμο.

Ο χαμηλός αεροδυναμικός συντελεστής CX 0,29 έχει προκύψει χωρίς να επηρεαστεί η εξαιρετική ορατότητα και η πρακτικότητα του αυτοκινήτου που προσφέρει όλα όσα χρειάζεται μια οικογένεια τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αποσκευές.

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό του Toyota Auris 1.4 MY 2007 θα βρείτε ένα τρισδιάστατο «3D» πίνακα οργάνων και τις βοηθητικές ενδείξεις του υπολογιστή ταξιδιού να ξεπροβάλλουν με έναν ξεχωριστό τρόπο μέσα από το ταχύμετρο και το στροφόμετρο δημιουργώντας μια αίσθηση βάθους στον πίνακα ελέγχου.

TOYOTA_AURIS_05Η εικόνα του ταμπλό συμπληρώνεται από τα κακής  ποιότητας πλαστικά και από την πειστική απομίμηση αλουμινίου που καλύπτει την πρωτότυπη κονσόλα, που όμως μετά από 15 χρόνια και 180.000 χλμ είχε ξεφτίσει και γρατζουνιστεί υπερβολικά και θέλει αντικατάσταση.

Οι δύο εμπρός επιβάτες βιώνουν μια ακόμη πιο «τρισδιάστατη» πραγματικότητα με την κεντρική κονσόλα να δημιουργεί ένα τόξο που επάνω της βρίσκεται ο μοχλός των ταχυτήτων, το ηχοσύστημα, το σύστημα κλιματισμού και το χειρόφρενο.

Από εργονομικής άποψης η θέση του λεβιέ αλλαγής ταχυτήτων είναι άψογη παρά το κάπως ασαφές κούμπωμα των ταχυτήτων, αλλά το χειρόφρενο-παρόλο που βρίσκεται στην τέλεια θέση- αποτελεί το σοβαρότερο εργονομικό ατόπημα του αυτοκίνητου!

Πιο συγκεκριμένα εάν παρασυρθείτε από την παραδοσιακή για την εποχή οδική συμπεριφορά και πάνω σε μια στροφή ζητήσετε την βοήθεια του χειρόφρενου για να στρίψετε πιο ζυγισμένα, θα διαπιστώσετε με τρόμο ότι εκεί που είναι τοποθετημένη η καστάνια απασφάλισης του χειρόφρενου όταν τραβήξετε τον μοχλό.. είναι αδύνατον να τον ξανακατεβάσετε!

TOYOTA_AURIS_06Ο πίσω επιβάτες έχουν στην διάθεση τους μόλις επαρκή χώρο για τα κεφάλια αλλά αρκετό για τα γόνατα τους.

Παράλληλα το πίσω κάθισμα είναι αρκετά φαρδύ και μπορεί να φιλοξενήσει τρεις επιβάτες ακόμα και για μέτριες αποστάσεις.

Τo επίπεδο του εξοπλισμού θα μπορούσε να ήταν πλήρες εάν δεν υπήρχαν κάποιες περίεργες τσιγκουνιές, όπως είναι για παράδειγμα, η έλλειψη ηλεκτρικών παραθύρων στις πίσω πόρτες και η απουσία του ESP.

Ο χώρος αποσκευών χωρίς να πέσουν τα πίσω καθίσματα είναι 354 λίτρα και καταφέρνει με το τετράγωνο και χωρίς εξοχές σχήμα του να χωράει πολλά παραπάνω από όσο δηλώνουν οι αριθμοί.

Κινητήρας

TOYOTA_AURIS_04Ο κινητήρας των 1400 κ.εκ. με τον μεταβλητό χρονισμό και τα 97 άλογα- παρά τις κόντες σχέσεις που του χαρίζουν μια εικονική ζωντάνια, στην πράξη χαρίζει μέτριες επιδόσεις με ένα 0-100 στα 13,5’’ και με μια τελική 170χλμ/ω.

Ο “φταίχτης” και εδώ είναι το βάρος…  και ο παλαίμαχος -και γνωστός για την αξιοπιστία του- κινητήρας τα βρίσκει σκούρα, ενώ με τα σημερινά δεδομένα είναι ταυτόχρονα και δυσάρεστα  θορυβώδης.

Από την άλλη πλευρά η οικονομία που προσφέρει είναι εντυπωσιακή, αφού με μια μέση κατανάλωση 7,5 λίτρα στο ταξίδι και 8 μέσα στην πόλη καταφέρνει να βρίσκεται ακόμη και σήμερα στον μέσο όρο των αυτοκινήτων αυτής της κατηγορίας.

Με ένα συστημα LPG θα μπορουσε να είναι ο καθημερινός ήρωας για τις οικονομικές μετακινήσεις της οικογένειας

Τιμόνι Ανάρτηση

Το τριάκτινο τιμόνι του Toyota Auris 1.4 MY 2007 έχει μια «ρετρό» εμφάνιση (είναι τι ίδιο με εκείνο της προηγούμενης Corolla), αλλά αυτό είναι γρήγορο- και παρά την δυνατή υποβοήθηση, μεταφέρει τις πληροφορίες από τους μπροστινούς τροχούς στον οδηγό.

TOYOTA_AURIS_01Η ανάρτηση με γόνατα Mac Pherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω είναι σφικτή και ελέγχει με άριστο τρόπο το αυτοκίνητο.

Αυτό είναι εντυπωσιακό μετά από τόσα χρόνια αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι τα αμορτισέρ, τα λάστιχα και οι ελαστικοί σύνδεσμοι της ανάρτησης είχαν αντικατασταθεί πολύ πρόσφατα με κόστος που-όπως μου είπαν- πλησίασε τα €900.

Έτσι χωρίς να κουράζει στις λακκούβες- και χωρίς να παρουσιάζει σε καμία περίπτωση αναπηδήσεις από τον πίσω άξονα, καταφέρνει να περιορίζει τις κλίσεις στις στροφές και να προσδίδει μια πολύ καλή και διασκεδαστική συμπεριφορά που δεν την βρίσκεις στα σημερινά αυτοκίνητα.

Στην Πόλη

Μέσα στην πόλη παρά την σκληρή ανάρτηση οι λακκούβες δεν επηρεάζουν την πορεία του αυτοκίνητου, ενώ το πλαίσιο μοιάζει να απορροφά με ένα μαγικό τρόπο τα τραντάγματα στο εσωτερικό.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το αυτοκίνητο είναι ευθύβολο και σταθερό, ενώ η πολύ καλή αεροδυναμική «σκοράρει» πολύ υψηλούς βαθμούς στον τομέα της άνεσης, όσο οι ταχύτητες δεν ξεπερνούν τα 130 χλμ/ω, γιατί μετά ο θόρυβος του κινητήρα γίνεται πραγματικά πολυ ενοχλητικός.

Στις Στροφές

Οδηγώντας στην αγαπημένη μου διαδρομή στην Πεντέλη, ανακάλυψα στο Auris μια πλευρά που πραγματικά δεν την περίμενα!

toyota auris 10Καταρχάς το αυτοκίνητο έχει πολύ καλή ελκτική πρόσφυση (κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συγχωρεί την απουσία του ESP από τον βασικό εξοπλισμό) που του επιτρέπει να διατηρεί την ταχύτητα του κατά την διάρκεια της επιτάχυνσης στην έξοδο της στροφής.

Η υποστροφή όταν παρουσιάζεται είναι περιορισμένη και ελέγχεται εύκολα με το γκάζι, ενώ το ουδέτερο πίσω μέρος μετά από το όριο του θα υπερστρέψει μεν, αλλά με τον σωστό τρόπο δε!

Το Toyota Auris 1.4 MY 2007 ίσως να μπορούσε να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη διασκέδαση στις κατηφορικές διαδρομές εάν τα φρένα του δεν είχαν αυτή την επιεικώς μέτρια επίδοση, που δεν ξέρω αν οφείλεται στα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου ή αν ήταν έτσι από κατασκευής του καθώς δεν το έχω οδηγήσει πότε καινούριο αφού είμαι “μαυρισμένη”!

Τα φρένα από πλευράς αίσθησης έχουν ένα σφουγγαρένιο πάτημα, η δύναμη τους είναι μέτρια και το ABS κάνει την εμφάνιση του πολύ νωρίς.

Τουλάχιστον δεν κουράζονται ότι και να κάνετε, αλλά σε σχέση με την προηγούμενη Corolla- και εκτός εάν φταίει κάτι στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο- νομίζω ότι εδώ έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω σε σχέση ακόμη και με προηγούμενη Corolla που είχε 4 δισκόφρενα..

Συμπέρασμα

Το όνομα της Toyota που αποτελεί συνώνυμο της αξιοπιστίας και της ποιότητας κατασκευής  είναι πιθανότατα ο κύριος λόγος που κάποιος θα σκεφτεί να ξοδέψει σχεδόν €5-7,500 για να αποκτήσει ένα τέτοιο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

TOYOTA_AURIS_03Ωστόσο, to Toyota Auris 1.4 MY 2007 μπορεί υπό προυποθέσεις να κάνει ένα βήμα πιο πέρα και όταν του ζητηθεί μπορεί να προσφέρει και μια σχετικά διασκεδαστική οδική συμπεριφορά που έρχεται σαν bonus στις ήδη γνωστές αξίες που πρεσβεύει η Toyota.

Ο ανταγωνισμός όμως σε αυτή την κατηγορία τιμής των μεταχειρισμένων είναι αμείλικτος, και με αυτά τα χρήματα μπορεί κάποιος να αγοράσει πολύ πιο σύγχρονα τεχνολογικά και κυρίως οδηγικά πιο ενδιαφέροντα αυτοκίνητα.

Το σίγουρο είναι ότι αγοράζοντας ένα Toyota Auris 1.4 MY 2007 θα έχετε ένα εργαλείο που θα κινείται αδιαμαρτήρητα για πολύ καιρό ακόμη. Αν το πρώτο σας κριτήριο είναι η αξιοπιστία τότε δύσκολα θα βρείτε ανταγωνιστή στο Toyota Auris 1.4 MY 2007 και τα χρήματα που θα διαθεσετε θα πιάσουν σίγουρα τόπο.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το «χειρόφρενο παγίδα» και κάποιες περίεργες τσιγγουνιές στον εξοπλισμό.
  • Τα φρένα, οι μέτριες επιδόσεις και η τιμή.

Θα θυμάμαι

  • Το ξεχωριστό design του εσωτερικού και η οικονομία στα καύσιμα.
  • Την ευχάριστη οδική συμπεριφορά και την υπόσχεση αξιοπιστίας.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο