Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Nissan Micra 1,2 ΜΥ2012-Test Drive Μεταχειρισμένου

Nissan Micra 1,2 ΜΥ2012-Test Drive Μεταχειρισμένου

Καθώς οι τιμές των καινούριων αυτοκινήτων έχουν πλέον ξεφύγειθ όλο και περισσότεροι Έλληνες αναζητούμε το επόμενο μας αυτοκίνητο στην αγορά των μεταχειρισμένων.
Η έλλειψη ετοιμοπαράδοτων αυτοκινήτων από τις αντιπροσωπείες καθώς βγαίναμε από το lockdown του κορωνοιού μπορεί να μην είχε επίπτωση στην αναμενόμενη απαξίωση των τιμών μεγάλων και βενζινοβόρων μοντέλων,αλλά δυστυχώς έκανε τα μικρου κυβισμού μεταχειρισμένα σαν το Nissan Micra 1,2 ΜΥ2012 να διατηρήσουν εξωφρενικά υψηλές τιμές.
Ένα Nissan Micra 1,2 ΜΥ2012-2015 σήμερα θα το βρείτε στην αγορά μεταχειρισμέων να κυμαίνεται από €7-9,500 και ενώ η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι δεν αξίζει κάποιος να δώσει τόσο πολλά χρήματα οφέιλώ να ερευνήσω αν ένα τετοιο αυτοκίνητο προσφέρει κάτι περισσοτερο από ένα απλό μεταφορικό μέσο έτσι ώστε να δικαιολογέι την τιμή…

Εξωτερική Εμφάνιση

Σε ότι αφορά την εξωτερική σχεδίαση φοβάμαι ότι το Micra δεν έχει γεράσει καλά και ότι δείχενι ξεπεράσμένο, ωστόσο αυτό είναι μια υποκειμενική άποψη που σίγουρα πολλοί από εσας δεν θα την μοιράζονται.

Εσωτερικό

Μπαίνοντας στο εσωτερικό με ξένισαν τα σκληρά πλαστικά (φτηνά στο μάτι και την αφή) στο ταμπλό τα οποία όμως έχουν καλούτσική προσαρμογή και δεν τρίζουν πολύ στο ΔΛΔ.

Ο ξεπερασμένος πλέον σχεδιασμός του πίνακα οργάνων με το μεγάλο ταχύμετρο και τον υποτονικό φωτισμό έρχεται σε αντίθεση με την κεντρική κονσόλα η οποία είναι μοντέρνα σχεδιαστικά και φιλοξενεί ένα πολύ αποδοτικό σύστημα κλιματισμού μαζί μεέ να πλήρες MP3 ηχοσύστημα που συνδέεται με “μπλέ δόντι” στο κινητό τηλέφωνο.Nissan Micra 1,2 ΜΥ2012 autoholix pic13

Μέσα στην καμπίνα των επιβατών υπάρχουν πολλοί αποθηκευτικοί χώροι για μικροπράγματα και ποτηροθήκες, όμως ο χώρος των αποσκευών είναι τελικά μικρός και -κυρίως εξαιρετικά στενός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στενότητας του χώρου είναι ότι για να τοποθετηθεί ένα απλό αναδιπλούμενο παιδικό καροτσάκι στο πορτμπαγκάζ είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί το πίσω ράφι-και ακόμα και τότε δεν χωρά καλά.

Οι χώροι για τους εμπρός επιβάτες χαρακτηρίζονται ως πολύ καλοί, όμως οι πίσω χώροι είναι κάπως περιορισμένοι σε ότι αφορά τα γόνατα ψηλών επιβατών.

Από την άλλη πλευρά οι πίσω πόρτες ανοίγουν στις 90ο επιτρέποντας στους πίσω επιβάτες να έχουν άνετη πρόσβαση σε αυτά και στους γονείς να δένουν με ευκολία τα παιδία στα πίσω καθίσματα.

Συνολικά ο εξοπλισμός θα ήταν πλήρης εάν δεν υπήρχαν κάποιες περίεργες ελλείψεις όπως η απουσία ηλεκτρικών παραθύρων στις πίσω πόρτες…κανοντας σήμερα την τιμή τπου σαν μεταχειρισμένο να φαντάζει υπερβολική.

Κινητήρας

Nissan Micra 1,2 ΜΥ2012 autoholix pic11Ο κινητήρας των 1,200 κ.εκ και 80 ίππων έρχεται από τις πρώτες μέρες των τρικύλινδρων συνόλων και ενοχλέι και με την την τραχία λειτουργία του και με τον ήχο του αλλά και με την υψηλή κατανάλωση που κυμαίνεται στα 7 λίτρα/100χλμ.

Από την αλλή πλευρά ο κινητήρας λέγεται ότι έιναι αξιόπιστος και επειδή έχει ακόμη έμμεσο ψεκασμό θα μπορουσε να αποτελέσει την βάση μιας καλής μετατροπής του σε υγραέριο κάνοντας το Micra ένα καθημερινό εργαλείο.

Στην Πόλη

Μέσα στην πόλη η ανάρτηση εμφανίζεται κάπως ξερή στον τρόπο με τον οποίο απορροφά τις λακκούβες καθώς η επαναφορά της είναι απότομη και ξερή ενοχλώντας συχνά κυρίως τους πίσω επιβάτες.

Η κατανάλωση των 7-8 λίτρων σε ημι-αστικές συνθήκες δεν με ενθουσίασε, όμως τα μαλακά χειριστήρια και το κοφτερό τιμόνι το κάνουν εύκολο στους στενούς δρόμους της πόλης. Από την άλλη στο ταξίδι το μικρό Nissan αποζημιώνει τους επιβάτες του με την έλλειψη αεροδυναμικών και μηχανικών θορύβων,

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο ο οδηγός απολαμβάνει ένα σταθερότατο αυτοκίνητο το οποίο δεν επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους και το οποίο παρά τις κλίσεις που παίρνει διατηρεί την γραμμή του μέσα στην στροφή ακόμα και σε ταχύτητες αυτοφώρου.

Ωστόσο σήμερα η λειτουργία και ο θόρυβος του κινητήρα ενοχλεί , ενώ και η καταναλώση των 7.5 λίτρωνόταν το αυτοκίνητο ταξιδεύει με 135 χλμ/ω δεν είναι και ότι καλύτερο…

Στις Στροφές

Το τελευταίο πράγμα που θα περίμενα οδηγώντας το νέο Nissan Micra 1,2 είναι να το ευχαριστηθώ στην γρήγορη οδήγηση. Δεν μιλάω εδώ για μια βαρετή «γιαλαντζί σπορ» συμπεριφορά που είναι απλά ΟΚ όσο οδηγάς με γραμμές, αλλά για μια πραγματικά διασκεδαστική δυναμική οδική συμπεριφορά που αμείβει την σωστή τοποθέτηση πριν την στροφή και που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε ανήκει σε ένα αυτοκίνητο από εκείνα που έφτιαχναν κάποτε οι Γάλλοι.Nissan Micra 1,2 ΜΥ2012 autoholix pic14

Εννοώ ότι εάν κάποιος αλλάξει τα σήματα του αυτοκινήτου από το τιμόνι – και αντί για Nissan έγραφε Renault, εγώ θα το «έτρωγα»!

Το τιμόνι χωρίς να είναι σκληρό και κουραστικό καταφέρνει να δίνει καταπληκτική πληροφόρηση για το τι συμβαίνει με τους εμπρός τροχούς- αν και δεν συμβαίνουν και πολλά αφού η λέξη υποστροφή δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του: “Micra non parlare me ta moutra”!

Συνεπώς το πίσω μέρος μπορεί να είναι διασκεδαστικό ρυθμίζοντας την τοποθέτηση του με τα φρένα ή το γκάζι πριν και μέσα στην στροφή.

Έχει περάσει καιρός που οδήγησα αυτοκίνητο φτιαγμένο με αυτή την παλιά-καλή συνταγή και οι μνήμες του Saxo VTS που είχα κάποτε θα είχανNissan Micra 1,2 ΜΥ2012 autoholix pic16 ζωντανέψει για τα καλά εάν ο κινητήρας είχε περισσότερη δύναμη και εάν δεν υπήρχε το ESP να σε επαναφέρει τελικά στην τάξη.

Παρόλα αυτά το ESP είναιεξαιρετικά διακριτικό και δεν θα σας ενοχλήσει όσο οδηγείτε με «καθαρές» γραμμές, όμως δεν απενεργοποιείται πλήρως.

Και αυτό στην προκειμένη περίπτωση είναι καλό! Πιέζοντας τον διακόπτη που απενεργοποίει το ESP νόμιζα για μερικές στροφές ότι τελικά δεν επεμβαίνει ποτέ, μέχρι που όταν το παράκανα διαπίστωσα ότι η λειτουργία του είναι τόσο καλά μελετημένη που επεμβαίνει πριν το πίσω μέρος του αυτοκινήτου βρεθεί σε «τρελές» γωνιές σώζοντας έτσι τον ανυποψίαστο οδηγό από το γνωστό «σβούρισμα» τύπου “άλλα επίπεδα πρόσφυσης“.

Και μετά είναι τα φρένα! Δεν είναι η δύναμη του αρχικού δαγκώματος αλλά η ακρίβεια, η αίσθηση και η διάρκεια τους που με έκαναν να θέλω να οδηγώ πιέζοντας όλο και πιο πολύ στην είσοδο.

Η μόνη παραφωνία στην διασκέδαση έρχεται από τον χώρο του κινητήρα, όπου ο θόρυβος αλλά και η δύναμη του τρικύλινδρου χιλιδιακοσάρη κινητήρα δεν μπορούσε να σταθεί στο ύψος των δυνατοτήτων του πλαισίου και των αναρτήσεων.

Γύρισα σπίτι παραμιλώντας και αφού έσκυψα κάτω από το αυτοκίνητο για να βεβαιωθώ ότι οι αναρτήσεις έχουν την απλή κλασική συνταγή που περιμένει να δει κανείς σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο -McPherson εμπρός και άκαμπτο άξονα πίσω -κάθισα αμέσως να κάνω μια ιντερνετική έρευνα σχετικά με την μεταφυσική εμπειρία που είχα με την συμπεριφορά του νέου «Ιαπωνικού μικρού».

Η απάντηση ήρθε δύσκολα όταν διαπίστωσα ότι το νέο Micra μοιράζεται το ίδιο πάτωμα(V-Platform) και αναρτήσεις με το Clio του 2012 οπότε είναι σχεδιασμένο να συμπεριφέρεται σαν Renault-κάτι που τα εξηγεί όλα!

Συμπέρασμα

Τελικά το νέο Micra δεν έχει την ισοροπία που απιτεί η κατηγορία καθώς οι σχεδιαστές του αποφάσισαν να θυσιάσουν τους χώρους και εν μέρει την άνεση στον βωμό της ευχάριστης οδικής συμπεριφοράς.Nissan Micra 1,2 ΜΥ2012 autoholix pic1

Είναι ένα αυτοκίνητο με πιο νεανικό χαρακτήρα από ότι δείχνει η εμφανιση του που θα εκπλήξει ευχάριστα τους εργένηδες με την ενδιαφέρουσα σπορτίφ συμπεριφορά αλλά θα στεναχωρήσει τους οικογενειάρχες με την στενότητα του χώρου αποσκευών – κάτι που αποτελεί μεγάλο φάουλ σε αυτή την κατηγορία.

Σε όποια ομάδα αγοραστών και εάν ανήκετε όμως, με €7-9.000€ -που στοιχίζει σαν μεταχειρισμένο με περίπου 80.000χλμ, το Micra αποτελεί σίγουρα μια αξιόπιστη πρόταση, αλλα προσωπικά δεν με έπεισε ότι μπορέι να ανταπεξέλθει στις αυξημένες αναγκές που καλέιται να καλύψει ένα συχρονο αυτοκίνητο πόλης.

Δεν με ευχαρίστησε

· Το στενό πορτμπαγκάζ και η «φτηνή» εικόνα του ταμπλό.

· Ο θορυβώδης κινητήρας και το κάπως ασαφές κιβώτιο ταχυτήτων.

Θα θυμάμαι

· Την διασκεδαστική συμπεριφορά στον δρόμο και την χαμηλή τιμή κτήσης.

· Τα αποτελεσματικά φρένα και το καλά ρυθμισμένο ESP.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο