Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςPlug In Electric Vehicles (PHEV)Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD PHEV Δοκιμή / Test drive

Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD PHEV Δοκιμή / Test drive

Το Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD PHEV είναι η πιο πρόσφατη σελίδα στην ιστορία μιας εταιρείας η οποία μέσα από πολύ δουλειά και σωστές κινήσεις κατάφερε να φέρει όλη την γκάμα των μοντέλων της σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο που πλέον δεν υπάρχει τίποτε στα αυτοκίνητα της που να μην το κρίνω με την απόλυτη αυστηρότητα- όπως κρίνω ας πούμε τα γερμανικά «μπρίμιου» μοντέλα.

Μέχρι το 2005 εργαζόμουν σαν γραμματέας σε ένα κατάστημα της Hyundai όπου κανείς δεν γνώριζε την αγωνιστική μου ιστορία και έτσι καθημερινά είχα την τύχη να ακούω τους πωλητές να συζητούν μεταξύ τους και να μου εξηγούν το πόσο καλό ήταν το νέο Accent, το νέο Getz και πόσο γρήγορο ήταν το  S-Coupe… Ναι, οι άνθρωποι αγαπούσαν πραγματικά το προϊόν τους!

Οι συγκρίσεις του Accent με το Golf στις καθημερινές συζητήσεις ήταν αμέτρητες και πάντα ήλπιζα ότι το παγωμένο βλέμμα μου-που έμοιαζε σαν είχα δει τίγρη στην εξώπορτα- εκλαμβανόταν σαν έκπληξη σε όσα άκουγα και όχι σαν συγκατάβαση.

Κατάλαβα ότι όλα σοβάρεψαν όταν το 2008 δοκίμασα το KIA Ceed-και λίγο αργότερα το Hyundai i30, που πραγματικά με είχαν εντυπωσιάσει όχι μόνο γιατί ήταν ‘’value for money’’, αλλά και επειδή ήταν προφανώς ποιοτικά αυτοκίνητα και ταυτόχρονα συμπεριφερόντουσαν στον δρόμο σαν Golf (…λέγοντας Golf εδώ εννοώ σαν τα καλύτερα τότε ευρωπαϊκά hatchbacks).

Πέρασαν χρόνια που μέσα από μεθοδική δουλειά οι Νοτιοκορεάτες έκαναν άλματα παρουσιάζοντας εξαιρετικά καθημερινά αυτοκίνητα σε όλες τις κατηγορίες, όταν ξαφνικά το 2018 με φώναξαν στα Μέγαρα για να παρουσιάσουν το Hyundai i30N όπου αν δείτε και το βίντεο που υπάρχει στην δοκιμή που είχα κάνει τότε είχα μείνει «παγωτό» και στην πίστα και στην αγαπημένη διαδρομή μου στο… «Γερμανικό Νεκροταφείο».

Εκμεταλλευόμενη η Hyundai την μεταγραφή του Albert Bierman (..υπεύθυνος μέχρι το 2017 για την ρύθμιση των αναρτήσεων της M-Power της BMW) η Hyundai πραγματικά άλλαξε επίπεδο σε όλα τα μοντέλα της και μου χάρισε μερικές από τις πιο αγαπημένες δοκιμές που έχω κάνει -και που σας προτείνω αν δεν τις έχετε διαβάσει να τις δείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ για το Ι30Ν και ΕΔΩ για το νέο αγαπημένο μου Ι20Ν που μου θύμισε τα νιάτα μου!

Όλα αυτά τα έγραψα γιατί το Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD PHEV με την τιμή κτήσης να βρίσκεται στα €61,500 (ΕΔΩ) είμαι σίγουρη ότι θα κάνει κάποιους να σκεφτούν ότι με 10+15 χιλιάδες επιπλέον αγοράζουν τα αντίστοιχα AUDI, BMW, Volvo και Mercedes που εκτός από εξαιρετικά αυτοκίνητα που είναι- προσφέρουν και κοινωνική αναγνώριση, ή το αντίστοιχο RAV 4.

«To Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD PHEV σε αυτή την τιμή καλά θα κάνει να είναι ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο» σκέφτηκα καθώς πλησίαζα το τεράστιο σε διατάσεις  και με εμφανείς επιρροές από την Αμερικάνικη σχεδιαστική σχολή C-SUV+.

Κοιτώντας πίσω η εξέλιξη στον σχεδιασμό και οι τεχνολογίες αιχμής που ενσωματώνει το Santa Fe της 4ης γενιάς είναι εύκολο να πει κάνεις ότι δεν θυμίζει σε τίποτε τις προηγούμενες εκδόσεις που απλά χάθηκαν από την χώρα μας.

Το Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD βασίζεται σε μια επιμηκυμένη εκδοχή της πλατφόρμας N3 στην οποία γνωρίζουμε καλά από τα γνωστά μας Tuscon/Sportage, όμως ενώ βασίζεται και μοιάζει με το Hyundai Santa Fe που παρουσιάστηκε το 2019 οι διαφορές στα μηχανικά μέρη, την εμφάνιση και το εσωτερικό, αλλά και τις τεχνολογίες που εφαρμόζονται το κάνουν να θεωρείται από πολλούς σαν η 5η γενιά του μοντέλου. Εμείς ας συμφωνήσουμε ακριβώς  στην μέση και να πούμε ότι πρόκειται για την γενιά 4 ½!

Μια πλατφόρμα που διατηρεί το σύστημα πολλαπλών συνδέσμων πίσω σε όλες τις εκδόσεις της και που είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα ήπια υβριδικά, τα υβριδικά και τα επαναφορτιζόμενα PHEV σαν το 7θέσιο ή 6θέσιο SUV της Hyundai.

Εμφάνιση

Δεν ξέρω αν η επιμονή των Αμερικάνων να χρησιμοποιούν V8 κινητήρες που σκορπούν τον σωστό ήχο στο πέρασμα τους έχει αλλοιώσει το γούστο μου σε ότι αφορά τον σχεδιασμό των αυτοκίνητων τους, όμως το Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD PHEV με αυτές τις ξεκάθαρες επιρροές που έχει μου προκάλεσε το ενδιαφέρον με την πρώτη ματιά!

Είναι σίγουρα διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στους Ελληνικούς δρόμους και χρησιμοποιεί τον όγκο του χωρίς ντροπή εκπέμποντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο SUV που μεταφέρει μια μεγάλη οικογένεια-και προσωπικά αυτό πατάει αρκετά κουμπιά σε εμένα!

Με υποκειμενικά κριτήρια λοιπόν, η αμερικάνικης αισθητικής εμφάνιση του μπροστινού μέρους του Hyundai Santa Fe μου φαίνεται πιο εύκολα αποδεκτή από εκείνη του μικρότερου Tuscon το οποίο με την προκλητική του μάσκα και φωτιστικά σώματα πολώνει τους παρατηρητές χωρίζοντας τους σε εκείνους που το λατρεύουν και σε εκείνους που το παρομοιάζουν με το τέρας του Alien!

Η μάσκα είναι τεράστια-ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής ενώ τα εξαιρετικής απόδοσης Full LED θυμίζουν με τα φώτα ημέρας που βρίσκονται στις ακμές το Kona όμως τα «πραγματικά φωτιστικά σώματα» που βρίσκονται ακριβώς από κάτω είναι αρκούντως πολύπλοκα, περίτεχνα και ενδιαφέροντα!

ΟΙ φουσκωτοί προφυλακτήρες ωστόσο καλό είναι να γνωρίζετε ότι τελικά δεν προστατεύουν όσο θα ήθελα το αμάξωμα από τις μικρογρατζουνιές της καθημερινότητας καθώς στις ακμές τους δεν διαθέτουν κάποιο πιο σκληρό μαύρο πλαστικό.

Όλα για την εμφάνιση λοιπόν- αν και η καθημερινότητα ενός τέτοιου αυτοκινήτου είναι πιθανότατα η μεταφορά των παιδιών μιας πολυμελούς οικογενείας προς τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει πολλά παρκαρίσματα και ελιγμούς μέσα στην πόλη.

Κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι γίνεται εμφανές ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να κρυφτούν τα 4,8 μέτρα του μήκους, τα 1,9 μέτρα του πλάτους και τα 1,7 μέτρα του ύψους, ενώ η μετατόπιση της καμπίνας προς τα μπροστά και το αιχμηρό σχήμα του αυτοκινήτου κάνουν το Hyundai Santa Fe να μοιάζει από το πλάι-εκτός από μια επιμηκυμένη έκδοση του Tuscon- σαν ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας -κάτι μεταξύ BMW X3 και Χ5.

Σίγουρα η επταθέσια, ή στην περίπτωση του αυτοκινήτου της δοκιμής η 6θέσια, διάταξη της καμπίνας εκτός από το αυξημένο μήκος «διαφημίζεται» και από τις πελώριες πίσω πόρτες που εξασφαλίζουν άνετη πρόσβαση στην Τρίτη σειρά καθισμάτων.

Μου άρεσε επίσης και ο «ηλεκτροκίνητος/αεροδυναμικός» σχεδιασμός που έχουν οι 19αρες ζάντες που φορούσαν ελαστικά Continental PremiumContact 6 με σχετικά ψηλό προφίλ 235/55- που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα κύλισης και γεμίζουν πειστικά τους μεγάλους θόλους.

 


Στο πίσω μέρος βλέπω κάτι από διασταύρωση Mercedes με BMW που αν μη τι άλλο αναβαθμίζει την γενική εικόνα.

Η γενικότερη εικόνα του αυτοκινήτου προκαλεί τα βλέμματα όσων έχουν μεγάλη  οικογένεια και προσωπικά νομίζω ότι όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε από τα «μπρίμιου» αλλά κάνει και την απόλυτη διαφορά αφού σπανίζει στους δρόμους μας.

Με λίγα λόγια… είτε σας αρέσει, είτε σας προβληματίζει ο αμερικάνικος σχεδιασμός το Hyundai Santa Fe Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD PHEV το σίγουρο είναι ότι η Hyundai συνδυάζοντας με επιτυχία τα περισσότερα σχεδιαστικά trends της εποχής κατάφερε να διαφέρει από τα SUV του ανταγωνισμού και ταυτόχρονα η εμφάνιση του να δείχνει και όσο ακριβό είναι!

Εσωτερικό

Η τάση εντυπωσιασμού συνεχίζεται και στο εσωτερικό του Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD που με την ψηλή και φαρδιά κεντρική κονσόλα δείχνει ότι έχει επηρεαστεί έντονα από την αμερικάνικη κουλτούρα που λέει «βάλε κουμπάκια μάστορη να χορτάσει το μάτι»!

Κάθε σύστημα έχει το δικό του κουμπί και η έτσι υπερυψωμένη κονσόλα έχει 7 κουμπιά και δυο περιστρεφόμενους διακόπτες για το «ράδιο», 14 πλήκτρα για τον κλιματισμό και τα θερμαινόμενα παράθυρα (μπροστά και πίσω), 4 μεγάλα πλήκτρα για το κιβώτιο ταχυτήτων, 6 πλήκτρα και ένας περιστρεφόμενος διακόπτης αμέτρητων συνδυασμών για τα προγράμματα οδήγησης… είστε ακόμη εδώ?…. και τέσσερα πλήκτρα για την ρύθμιση των αεριζόμενων και θερμαινόμενων καθισμάτων!

Αν ξέχασα κάτι να με συγχωρέσετε, πάντως μιλώντας για διακόπτες νομίζω ότι επιβάλλεται η αναφορά στον περιστροφικό επιλογέα H-TRAC που επιλέγει το προφίλ οδήγησης στις εκτός δρόμου εξορμήσεις έτσι ώστε να βελτιστοποιείται η κατανομή της ροπής ανάλογα με το έδαφος στο οποίο κινείται (χιόνι, λάσπη και άμμο και σύστημα ελέγχου κατάβασης) και η λειτουργία των προγραμμάτων ECO, Normal, Spοrt και Smart που επιλέγει πριν από εσάς-για εσάς, την χαρτογράφηση του κινητήρα, του κιβωτίου και του τιμονιού  ανάλογα με τις συνθήκες.

Η αλήθεια είναι ότι το αυτοκίνητο έχει τόσα πολλά έξτρα άνεσης και ασφάλειας που εάν πάτε στο configurator θα βρείτε τρεις πυκνογραμμένες σελίδες που τις περιγράφουν επιγραμματικά, οπότε όλα αυτά κάπως πρέπει να τα χειρίζεσαι!

Οι «μπρίμιου» κατασκευαστές αντίθετα έχουν επιλέξει να ενσωματώσουν τις λειτουργίες των συστημάτων μέσα στα μενού της οθόνης και έτσι ο χειρισμός τους γίνεται με άνεση από διδάκτορες μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών με ειδίκευση στο User Interface… ωστόσο πρέπει να παραδεχτούμε ότι εδώ η Hyundai μάλλον το παράκανε!

Ακόμη και έτσι όμως σας διαβεβαιώ ότι μετά από 3-4 ημέρες ήξερα ακριβώς πιο πλήκτρο να πατήσω για να κάνω αμέσως την δουλεία μου-και το μόνο που μένει ή εικόνα ρετρό αμερικάνικης πολυπλοκότητας  που εκπέμπει η κονσόλα.

Σε κάθε περίπτωση: Ορθόδοξη Αυτοκινητική Εργονομία Vs Οθονολαγνία: 10-0

H γενικότερη εικόνα του πολυδιάστατου ταμπλό που χωρίζει έντονα τις δύο μπροστινές θέσεις και επεκτείνεται αισθητικά αγκαλιάζοντας και τις μπροστινές πόρτες με τα πλαστικά να είναι αφρώδη και ηχοαπορροφητικά – και με μια ραμμένη ποιοτική δερματίνη να ντύνει το επάνω μέρος και να προσδίδει μια επιπλέον αίσθηση πολυτέλειας.

Ένα ακόμη υλικό που ικανοποιεί την αφή στο εσωτερικό είναι το πλαστικό στους μοχλούς των φλάς και των καθαριστήρων που είναι τόσο ποιοτικό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε σε αίσθηση και λειτουργία, ωστόσο όπως συνηθίζεται τα πλαστικά χαμηλά στην κονσόλα και τις πόρτες είναι σκληρά και τραχιά στην αίσθηση.

Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας 12,3’’που αλλάζει τα γραφικά της ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεχθεί με το πρόγραμμα Normal να κερδίζει αισθητικά με τα άσπρα πολυτελή γραφικά του.

Το τιμόνι δεν διεκδικεί κάποιο βραβείο για την εμφάνιση του και θα έλεγα ότι είναι και αυτό πυκνοκατοικημένο από διακόπτες, όμως σε αντάλλαγμα ακριβώς από πίσω του υπάρχουν τα μεγάλα paddles που επιτρέπουν τον άμεσο χειρισμό του αυτόματου με μετατροπέα ροπής κιβωτίου ταχυτήτων.

Στο επάνω μέρος της κεντρικής κονσόλας υπάρχει μια οθόνη αφής 10,25 ιντσών που έχει ένα ευκατανόητο μενού με γρήγορες αντιδράσεις, ενώ διαθέτει διασύνδεση Android Auto και το Apple CarPlay.

Από όλα τα πολλά μπλιμπλίκα που περιέχονται μέσα στο σύστημα πολυμέσων ξεχώρισα το μονόδρομο σύστημα ενδοεπικοινωνίας (..έμφαση παρακαλώ στο «μονόδρομο») που επιτρέπει στον απεγνωσμένο γονέα που μεταφέρει σε πάνω από 3 παιδιά στα πίσω καθίσματα να λέει ψιθυριστά: «σκάστε!!!»… και τα παιδάκια μας να ακούνε βροντερά την φωνή του μέσα από το ηχοσύστημα της Krell, (με τα δέκα ηχεία και τον 12κάναλο ενισχυτή 589 Watt) να κάνουν βροντερή την εντολή χωρίς να χρειάζεται να ξελαρυγγιάζεται! Συμπάσχω και εγκρίνω!

Το εσωτερικό έχει άριστη συναρμογή και η επιλογή των υλικών είναι τέτοια που η ησυχία στο εσωτερικό θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις όλους τους άλλους κατασκευαστές-αν και το μυστικό της ησυχίας το ξετρύπωσα όταν χάζευα τις αναρτήσεις και το πάτωμα του αυτοκινήτου!

Άνεση/Χώροι

Η θέση οδήγησης του Hyundai Santa Fe Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD είναι άριστη για τον τύπο του οχήματος και τοποθετεί τον οδηγό ψηλά όπως αρμόζει σε ένα SUV, χαρίζοντας του καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τα αεριζόμενα, θερμαινόμενα καθίσματα είναι μαλακά και ευρύχωρα, ενώ στις στροφές παρέχουν ανέλπιστα καλή πλευρική στήριξη που σίγουρα βοηθούν τους επιβάτες να απολαύσουν το ταξίδι τους.

Ο χώρος για το κεφάλι των επιβατών είναι άπλετος και (επιτέλους) θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς-και επιβάτες που τον τελευταίο καιρό με την επικράτηση των CUV’s έχουν βρεθεί στην ανάγκη να υπομένουν αυτοκίνητα που το κεφάλι τους ακουμπά μόνιμα στην οροφή.

Χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο οι χώροι στην μεσαίας σειρά καθισμάτων είναι άψογοι- τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι- με το Hyundai Santa Fe να έχει την δυνατότητα να διαμορφωθεί είτε με ένα ενιαίο κάθισμα που χωράει τρεις επιβάτες, ή όπως στο αυτοκίνητο της δοκιμής να εξοπλιστεί με δύο αεριζόμενες/ θερμαινόμενες θεσάρες αεροπορικού τύπου που κάνουν το ταξίδι στην μεσαία σειρά μια απίστευτη εμπειρία!

Οι θέσεις έχουν ανακλινώμενη πλάτη και σύρονται μπροστά-πίσω ώστε να ρυθμίζεται η άνεση αλλά και ο χώρος που έχουν οι επιβάτες της τρίτης σειράς, όμως εκείνο που με ενθουσίασε είναι ότι ο επιβάτης της πίσω δεξιάς θέσης έχει την δυνατότητα πατώντας ένα κουμπί να μετακινήσει το κάθισμα του συνοδηγού τέρμα μπροστά και να ρίξει την πλάτη του μετατρέποντας το Hyundai Santa Fe σε … κρεβάτι Α θέσης σε αεροπλάνο!

Οι θέσεις στην τρίτη σειρά καθισμάτων διαθέτουν δικούς τους αεραγωγούς, χειριστήρια κλιματισμού και δύο επιπλέον USB ports, ενώ οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90 μοίρες κάνοντας άνετη την είσοδο των επιβατών εκεί.

Ωστόσο αν χρειαστεί να μετακινηθούν ενήλικες στην τρίτη σειρά καθισμάτων θα πρέπει να περιορίσουν τις προσδοκίες τους για άνεση καθώς τα καθίσματα είναι χαμηλά και τα γόνατα τους βρίσκονται στον αέρα.

Σε ότι αφορά τα παιδιά εκεί πίσω είναι η απόλυτη κρυψώνα και από ότι διαπίστωσα γίνεται μάχη για το ποιος θα καθίσει πίσω. Αν έχετε πάνω από δύο παιδιά θα εκπλαγείτε για το πόσο πέφτει ο δείκτης φασαρίας και τσακωμού σε ένα ταξίδι με ένα επταθέσιο αυτοκίνητο!

Ο χώρος αποσκευών ανάλογα με την θέση του πίσω καθίσματος έχει χωρητικότητα 130 λίτρα εάν είναι ανοικτές όλες οι θέσεις, 680-785 λίτρα κρυφτεί η 3η σειρά κάτω από το πάτωμα ενώ με την αναδίπλωση και της 2ης σειράς φτάνει τα 1,700 λίτρα!

Παντού θα βρείτε διάσπαρτες θήκες για γυαλιά, κινητά, ποτήρια και μπουκαλάκια, ενώ το ντουλάπι μπροστά από τον συνοδηγό όσο και ο αποθηκευτικός χώρος που σχηματίζεται κάτω από το υποβραχιόνιο έχουν όλα ικανοποιητικό μέγεθος.

Κινητήρας

Το Santa Fe της δοκιμής μας εξοπλίζεται με έναν τετρακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 1.600 cc που αποδίδει 180 ίππους στις 5,500 σαλ και 265 Nm ροπής μεταξύ των 1-500-4,500σαλ, κάτι που το κάνει μοναδικό αφού τα απωανατολίκα PHEV χρησιμοποιούν ατμοσφαιρικούς κινητήρες που λειτουργούν σε κύκλο Atkinson και συνήθως συνεργάζονται με το ακατανόμαστο κιβώτιο ταχυτήτων.

Ο τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει άλλους 91ίππους και 304 Nm, ανεβάζοντας έτσι την συνολική ισχύ στα 265 άλογα και 350 Nm ροπής.

Εδώ η Hyundai έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον Ευρωπαϊκό δρόμο των ακριβών PHEV-C-SUV’s που χρησιμοποιούν υπερτροφοδοτούμενα σύνολα που συνεργάζονται με ηλεκτροκινητήρες που και μεταφέρουν την συνδυασμένη δύναμη σε αυτόματα κιβώτια με μετατροπέα ροπής.

Μια επιλογή που κοστίζει λίγο σε κατανάλωση, αλλά υπερέχει σημαντικά σε αίσθηση στην οδήγηση-οπότε οι Autoholixsaurus  εγκρίνουμε!

Ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται μέσα στο «καβούκι» του αυτόματου κιβωτίου και έτσι ο ηλεκτροκινητήρας χρησιμοποιεί τις σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων όταν λειτουργεί -κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να συνεργάζεται πλήρως με τον βενζινοκινητήρα σε όλο το φάσμα των σαλ.

Το μοτέρ αντλεί ενέργεια από μια συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου των 13,8 kWh που για να μην «κλέβουν» χώρο αποσκευών βρίσκεται κάτω από τα μπροστινά καθίσματα και φορτίζεται είτε από εξωτερική πηγή, είτε από την μετατροπή της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική κατά το φρενάρισμα.

Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται περίπλοκα, όμως στην πράξη η χρήση του αυτοκίνητου είναι εξαιρετικά απλή και όλα γίνονται αυτόματα με έναν ανεπαίσθητο τρόπο και χωρίς να χρειαστεί να καταβάλετε καμία προσπάθεια.

Για να καταλάβετε πόσο μελετημένο είναι το αυτοκίνητο, όταν κινήστε με τον ηλεκτροκινητήρα τα λάδια και τα ψυκτικά υγρά του βενζινοκινητήρα θερμαίνονται και διατηρούνται ζεστά, έτσι ώστε αν ο κινητήρας πάρει μπροστά να είναι πάντα σε θερμοκρασία λειτουργίας και να μην έχει φθορές!

Στην συνέχεια- και ανάλογα με τις περιστάσεις, η δύναμη που παράγεται- είτε από τον κάθε κινητήρα χωριστά, είτε από την συνεργασία των δύο κινητήρων- μεταφέρεται στο 6τάχυτο κιβώτιο με μετατροπέα ροπής που το έχουμε γνωρίσει σε πολλά μοντέλα της εταιρείας και που διακρίνεται για τις ανεπαίσθητες αλλαγές, την αμεσότητα στην μεταφορά δύναμης και τον σωστό προγραμματισμό των ηλεκτρονικών σε ότι αφορά την επιλογή σχέσεων.

Παρέχει την δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων από δύο μοχλούς πίσω από το τιμόνι, αλλά πραγματικά σπάνια θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε καθώς ζώντας με το αυτοκίνητο θα διαπιστώσετε ότι κινείται πάντα με την καλύτερη δυνατή σχέση.

Μετάδοση

Η ροπή αφήνει το κιβώτιο ταχυτήτων και φτάνει στους τροχούς μέσω του συστήματος τετρακίνησης H-TRAC (Hyundai +Traction) που στέλνει την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς- και όταν χρειαστεί με torque vectoring στέλνει την δύναμη στο πίσω διαφορικό σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 50%.

Το πίσω διαφορικό είναι ανοιχτό, όμως ο περιορισμός ολίσθησης γίνεται με την βοήθεια των φρένων και του ESP που φρενάρουν τον τροχό που έχει την τάση να γλιστρήσει, ενώ όλο το σύστημα  «κλειδώνει» ανάλογα με την επιλογή των διαφορετικών εκτός δρόμου προγραμμάτων απομονώνοντας ακόμη και το antispin στην άμμο και το χιόνι.

Επιδόσεις/Οικονομία

Χάρη στην ροπή των 365Νm, και τους 265 ίππους το Hyundai Santa Fe Hyundai Santa Fe PHEV–παρά το βάρος ττων 2,1 τόνων είναι ένα σβέλτο αυτοκίνητο που επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h σε λιγότερο από 9 sec, ενώ η τελική του ταχύτητα σύμφωνα με το εργοστάσιο φτάνει τα 190km/h.

Οι εκπομπές CO2 με τις μπαταριές πλήρως φορτισμένες βρίσκεται στα 37 g/km και η κατανάλωση στα μόλις 1,9 lt/100 km-αλλά αυτά όλα είναι θεωρητικά.

Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι το νούμερο αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά θα εκμεταλλεύεστε την ηλεκτροκίνηση και από το εάν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες.

Η πραγματική μέση κατανάλωση που πέτυχα ήταν περίπου 6-7 lt/100km-και αυτό με προσεκτική οδήγηση.

Η αυτονομία του αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια είναι περίπου 40-55 χιλιόμετρα με την σωστή οδήγηση-δηλαδή στις κατηφόρες θα πρέπει να φρενάρετε με την αρχική διαδρομή του φρένου ώστε να φορτίζουν οι μπαταρίες, να μην επιταχύνετε απότομα και να μην χρησιμοποιείτε πολύ κλιματιστικό ή θέρμανση τον χειμώνα..

Έτσι αν η δουλειά σας απέχει μέχρι 40-50 χλμ από το σπίτι σας  μπορείτε με μια φόρτιση -που υπολόγισα ότι κοστίζει περίπου €3 να μετακινήστε μέσα στην πόλη χωρίς να ξοδεύετε χρήματα για καύσιμα. Το κόστος αυτό είναι θεωρητικά χαμηλότερο από το να πηγαίνατε στην δουλειά σας με την αστική συγκοινωνία!

Η φόρτιση της μπαταρίας στο 80% απαιτεί περίπου 7,5 ώρες σε οικιακό ρεύμα, ενώ για την πλήρη φόρτιση απαιτούνται σχεδόν 10 ώρες…

Ανάρτηση/Φρένα

Η ανάρτηση του Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD αποτελείται από γόνατα MacPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πέντε αρθρώσεων πίσω.

Η ρύθμιση της είναι εύστοχη και μοιάζει να έχει-και έχει, άνετη αίσθηση όμως  αυτό δεν οφείλεται στα μαλακά ελατήρια ή την απόσβεση επαναφοράς, αλλα στο γεγονός ότι τα υποπλαίσια της στηρίζονται πάνω στο πλαίσιο με ειδικά ελαστικά παρεμβύσματα (Silent Blocks), ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και ισχυρότατες αντιστρεπτικές προκειμένου να διαχειριστεί το βάρος των 2,1 τόνων στις στροφές.

Ο κ. Bierman μελετώντας το ντοσιέ που έφερε μαζί του από την BMW κατάφερε η ανάρτηση να μην γίνεται πότε απότομη στις λακκούβες θυμίζοντας σε άνεση το XC60, αλλά να διατηρεί ταυτόχρονα στα αμορτισέρ μια αργή συμπίεση και απόσβεση επαναφοράς που ελέγχουν πέρα από κάθε προσδοκία τους τροχούς όταν έρθουν οι στροφές

Ταυτόχρονα η διαδρομή της ανάρτησης του Hyundai Santa Fe Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD  δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και έτσι, οι σκληρές αντιστρεπτικές ράβδοι καταφέρνουν να περιορίσουν αρκετά τις κλίσεις στις στροφές μειώνοντας ίσως σε αντάλλαγμα τις εκτός δρόμου δυνατότητες.

Τα φρένα χρησιμοποιούν μεγάλους αεριζόμενους δίσκους σε όλους τους τροχούς και σταματούν το πολύ βαρύ αυτοκίνητο σε μόλις 43 μέτρα από τα 100 χλμ/ω, ενώ έχουν και πολύ καλή αίσθηση στο πετάλι όσο δεν το παρακάνεις.

Αν ξεφύγεις σε μια κατηφορική διαδρομή το μεγάλο βάρος του αυτοκίνητου μπορεί να τα αναγκάσει να χάσουν ένα μέρος αίσθησης τους – όμως τελικά δεν χάνουν τίποτε από την αποτελεσματικότητα τους αφού το σύστημα ανάκτησης ενέργειας έρχεται να βοηθήσει την κατάσταση.

Το τιμόνι έχει καλή αίσθηση, είναι «κοφτερό» έχοντας ακτίνα στροφής μόλις 4,7 μέτρα και  έχει ακρίβεια και αποτελεσματικότατα που θα την ζήλευαν τα περισσότερα PHEV του ανταγωνισμού.

Κοιτώντας το αυτοκίνητο από κάτω για να μελετήσω την ανάρτηση διαπίστωσα ότι όλα τα μεταλλικά μέρη του πατώματος, της ανάρτησης και του κινητήρα καλύπτονται ηχομονωτικά πάνελ έτσι ώστε να μειώνεται ο θόρυβος από τα μηχανικά μέρη, την ανάρτηση και την κύλιση των τροχών. Ελπίζω να τα διακρίνετε στις φωτογραφίες

Στην Πόλη

Το Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο και έτσι στην αρχή θα χρειαστεί λίγο συνήθεια για να κινηθεί στα στενά της πόλης- και κυρίως για να παρκάρει.

Φυσικά το σύστημα με τις κάμερες που περιβάλλουν το αυτοκίνητο και που ενεργοποιούνται τόσο στο παρκάρισμα όταν επιλέξετε την όπισθεν όσο και όταν κινείστε και επιλέξετε τα φλάς όπου προβάλλουν στον πίνακα οργάνων τα σημεία που δεν καλύπτουν οι καθρέπτες, κάνουν την οδήγηση ενός αυτοκινήτου 5 μέτρων εύκολη!

Στα καινοτόμα λακκουβοδρόμεια των Βορείων Προαστίων, σε μια πόλη που λέγεται Διόνυσος, της οποίας οι δρόμοι της μοιάζουν με εκείνους της Καμπούλ-οι άνετες αναρτήσεις σε συνδυασμό με τους μεγάλης διαμέτρου και ψηλού προφίλ ελαστικά- και κυρίως τα ηχομονωτικά συστήματα εξουδετερώνουν τις λακκούβες και τις ανωμαλίες που τόσο εύστοχα έχει τοποθετήσει ο δήμαρχος μεταμορφώνοντας το ΔΛΔ σε παιδική χαρά! Και κλααααάμα ο Δήμαρχος και τα πέριξ δημαρχόπουλα που δεν κατάφεραν να ταλαιπωρήσουν τους επιβάτες του μεγάλου Hyundai!

Η ποιότητα κύλισης εδώ πλησιάζει πολύ εκείνη ενός Volvo ΧC 60 και αυτό σε συνδυασμό με την ηλεκτροκίνησή ξεκουράζει τον οδηγό στις αστικές μετακινήσεις.

Η άριστη ηχομόνωση και τα διπλά παράθυρα αφήνουν την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών, ενώ εφόσον οι μπαταρίες είναι φορτισμένες δίνεται προτεραιότητα στην ηλεκτροκίνηση κάνοντας την κίνηση στην πόλη πραγματικά ήσυχη και απολαυστική.

Οι ημέρες της δοκιμής συνέπεσαν με το λανσάρισμα του Autoholix Shop όπου έπρεπε να κάνω άπειρα χιλιόμετρα μέσα στην πόλη- και έτσι λάτρεψα την ποιότητα ζωής που χαρίζουν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα όταν όλα γύρω μου έτρεχαν με ασύλληπτα γρήγορους και αγχωτικούς ρυθμούς-και το SantaFe είχε γίνει η προσωπική μου κάψουλα ηρεμίας.

Θα ήθελα εδώ να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τις δεκάδες των Autoholix που υποστήριξαν- και υποστηρίζουν-την προσπάθεια μου να διατηρήσω την ανεξαρτησία του μέσου και να προσπαθήσω να το εξελίξω χωρίς να παραδοθώ στο κατεστημένο. Η συμβολή σας στους στόχους μου είναι εξαιρετικά συγκινητική -και για να πω την αλήθεια απρόσμενη!

Πίσω στο Hyundai Santa Fe Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD όπου θα διαπιστώσετε ότι εάν  σηκώσετε το κάθισμα του οδηγού ψηλά η θέση οδήγησης αποκτά μια σχεδόν SUV αίσθηση που επιτρέπει να βλέπετε μακριά μέσα στην κίνηση.

Η ορατότητα είναι εξαιρετική και ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τους μεγάλους καθρέπτες, ενώ το αυτόματο κιβώτιο δείχνει πολύ κάλο χαρακτήρα στις αστικές συνθήκες.

Η κατανάλωση μέσα στην πόλη μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 6,5 λίτρα ανά 100 χλμ, ανάλογα με την απόσταση που θα καλύψετε και την φόρτιση που έχουν οι μπαταρίες σας.

Για παράδειγμα, ξεκίνησα από τον Διόνυσο με πλήρως φορτισμένες μπαταριές και κατέβηκα στο κέντρο χωρίς να φορτίσω πουθενά και επέστρεψα το απόγευμα με αρκετή κίνηση όπου όταν έφτασα στο σπίτι είχε ακόμη ρεύμα στην μπαταρία!

 Στον αυτοκινητόδρομο

Το Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD έχει φτιαχτεί για να καλύπτει τεράστιες αποστάσεις στους ευρωπαϊκούς και τους αμερικανικούς αυτοκινητόδρομους- και έτσι αυτό είναι το περιβάλλον που ταιριάζει στο αμάξωμα του.

Το αυξημένο βάρος σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου δεν ενοχλεί, αλλά αντίθετα δίνει μια αίσθηση βελτιωμένης ποιότητας κύλισης, ενώ το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Αυτό οφείλεται στο ότι το κέντρο βάρους έχει μεταφερθεί ακόμη χαμηλότερα με τις μπαταρίες να βρίσκονται κάτω από το πάτωμα και προς το κέντρο του αμαξώματος.

Ο οδηγός νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει και αυτό χωρίς να είναι σκληρό καταφέρνει να στρίβει με παράνομες ταχύτητες κάνοντας τις παρατεταμένες στροφές να μοιάζουν με ευθείες και τις ανωμαλίες του οδοστρώματος να χάνονται μέσα στα εκπληκτικά αμορτισέρ του.

Αυτό όμως το περίμενα από ένα αυτοκίνητο με αυτό το μέγεθός.

Εκείνο που με εξέπληξε ήταν η απόκοσμη ησυχία το εσωτερικό που οφείλεται στην άριστη ηχομόνωση του κινητήρα που δύσκολα θα ακουστεί και από την απουσία του θορύβου κύλισης των ελαστικών και της ανάρτησης-κάτι που δείχνει ότι οι «πατέντες» της Hyundai με τα ηχομονωτικά πάνελ στο πάτωμα και τα σιλεντμπλόκ στην στήριξη της ανάρτησης απέδωσαν.

Σε ταχύτητες μεταξύ 120-140 χλμ/ω, δηλαδή στις ταχύτητες που ταξιδεύουμε συνήθως εντόπισα έναν μικρό αεροδυναμικό θόρυβο που προέρχεται τα λάστιχα στις πόρτες που όμως  εξαφανίζεται όταν το Hyundai Santa Fe κινείται εκτός από αυτόν τον φάκελο ταχύτητας.

Όταν τελειώσει η μπαταρία (δηλαδή μετά από 30-35 χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο) η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να κρατηθεί ακόμα και στα 7,5-8 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 11 λίτρα ανά 100χλμ.

Στις Στροφές

Η ανάρτηση του Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την προσπάθεια διαχείρισης του μεγάλου βάρους που όμως βρίσκεται χαμηλά και σχεδόν ισόποσα κατανεμημένο μεταξύ των δύο αξόνων.

Για την ακρίβεια η κατανομή του βάρους είναι 55/45 (εμπρός/πίσω) και στηριζόμενο στις  σχετικά μικρές διαδρομές και την σωστή στήριξη της πίσω ανάρτησης, το Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD δείχνει απόλυτα συγκροτημένο όσο δεν του ζητάς να κάνει πράγματα που δεν είναι «καθώς πρέπει».

Για τα γούστα μου το τιμόνι φιλτράρει υπερβολικά την πληροφορία από τους τροχούς προς τα χέρια -και έτσι αρχικά ο οδηγός μοιάζει διστακτικός στο να ανεβάσει ρυθμό.

Η αίσθηση ότι οδηγάς ένα βαρύ SUV δημιουργεί ακόμη ένα ψυχολογικό εμπόδιο που ξεπερνιέται μόνο όταν «στραμπουλώντας» το αυτοκίνητο μέσα στην στροφή με χαμηλή σχετικά ταχύτητα διαπιστώνεις ότι οι τροχοί ακολουθούν- δεδομένων των αναλόγιων-την τροχιά που έχεις χαράξει-και ας μην το νοιώθεις ακριβώς…

Έτσι σιγά-σιγά «λύνεσαι» και ανεβάζεις τον ρυθμό σου πουλώντας λίγο την είσοδο και εκμεταλλευόμενη/ος την πρόσφυση της τετρακίνησης και την ροπή του ηλεκτροκινητήρα πατάς το γκάζι νωρίτερα στην έξοδο και διατηρείς με αυτό τον τρόπο μια μέση ταχύτητα που είναι αξιοσέβαστη.

Στην σβέλτη αλλά με γραμμές η οδήγηση είναι ουδέτερη και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή και εκείνο που πραγματικά εκτίμησα είναι ότι παρά το απίστευτα υψηλό βάρος του οι ισχυρές αντιστρεπτικές όχι μόνο δεν επέτρεπαν υπερβολικές κλίσεις αλλά ελέγχαν και την μεταφορά του βάρους σε συνεχόμενες επάλληλές στροφές-κάτι που προβληματίζει ακόμη και την εκπληκτική κατά τα άλλα BMW X3.

Τα φρένα κάτω από πίεση περιέργως διατηρούν την ανθεκτικότητα τους, όμως το πετάλι μοιάζει κάπως απόμακρο και η δύναμη στο φρενάρισμα σου δίνει την αίσθηση ότι είναι οριακή για το βάρος του αυτοκινήτου-αλλά αυτό δεν αποδεικνύεται στην πράξη.

Τελικά το Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD είναι ένα ικανότατο ταξιδιάρικο αυτοκίνητο πολυτελείας για μεγάλες οικογένειάς – με ταυτόχρονο προσανατολισμό προς τις αστικές μετακινήσεις, οπότε το σίγουρο είναι ότι σε ένα δρόμο με στροφές καλό είναι να ηρεμήστε και να απολαύστε αυτό που είναι σχεδιασμένο να σας προσφέρει -εσείς και οι αγαπημένοι σας!

Στο Χώμα

Το Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD με απόσταση των 176 mm από το έδαφος δεν έχει την ελευθέρια άρθρωσης στην ανάρτηση που θα του επιτρέψει  να κινηθεί σε μονοπάτια παρά τις ικανοποιητικές γωνίες προσέγγισης και αποφυγής των 17,9 και 19,3 μοιρών αντίστοιχα.

Έχει την δυνατότητα μπλοκαρίσματος της τετρακίνησης, όμως σύντομα και εύκολα κάποιος τροχός θα βρεθεί στον αέρα και το μεγάλο επταθέσιο SUV θα ακινητοποιηθεί μάλλον εύκολα…

Είναι ένα SUV φτιαγμένο για την άσφαλτο και εκεί λάμπει-παρότι που οφείλω να σας ενημερώσω ότι κάτω από τον χώρο αποσκευών θα βρείτε έναν κανονικών διατάσεων εφεδρικό τροχό που θα σας γεμίσει με αυτοπεποίθησή.

Σίγουρα δεν θα πει όχι στο να κινηθεί σε δρόμους με χαμηλή πρόσφυση (χιόνι, λάσπη) και να σας πάει με ασφάλεια στο χιονοδρομικό ή την αγαπημένη σας παραλία, όμως καλό είναι να γνωρίζετε τι οδηγείτε και να προσαρμόζεστε.

Συμπέρασμα

Το Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD ήταν ένα απρόσμενα καλό αυτοκίνητο που με εξέπληξε τόσο πολύ όσο το i30N, αλλά για τους εντελώς διαφορετικούς λόγους.

Το πρόβλημα είναι σίγουρα ότι όλοι δυσκολευόμαστε, ή δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να συνδυάσουμε την τιμή των €62Κ με το όνομα της Hyundai, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν φταίει το αυτοκίνητο για αυτό αλλά μάλλον η πραγματικότητα που βιώνουμε τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα.

Αν ήμασταν στην Αμερική θα έπρεπε να γράψω ότι εδώ έχουμε ένα αυτοκίνητο που προσφέρεται σε τιμή ευκαιρίας καθώς προσφέρει όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσει κανείς (αν εξαιρέσουμε την περίεργη αμερικάνικης αισθητικής κονσόλα) από ένα επταθέσιο SUV-και πραγματικά, αυτή είναι η αλήθεια!

Έχει μοντέρνο σχεδιασμό, άνετο εσωτερικό, είναι οικονομικό στην καθημερινή χρήση, έχει υποδειγματική ποιότητα κύλισης και καλή οδηγική συμπεριφορά, βρίθει τεχνολογιών και επειδή είναι Hyundai ξέρεις ότι θα απολαύσεις πολλά χρόνια απροβλημάτιστης μετακίνησης.

Ο ανταγωνισμός στην τιμή αυτή προσφέρει τα RAV-4 PHEV, KUGA PHEV, CRV PHEV, X1 PHEV, Q3 PHEV και ΧC40 PHEV που μπορεί να προσφέρεται σε παρόμοια τιμή όμως κανένα δεν έχει τους χώρους για 7 άτομα και την ποιότητα κύλισης που προσφέρει το Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD.

Σαν εταιρικό κυκλοφορεί κάθε μέρα στον δακτύλιο και έχει το πλεονέκτημα του χαμηλού κυβισμού που ταλαιπωρεί τα περισσότερα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού, ενώ έχει το πλεονέκτημα ότι δεν προκαλείτε γιατί όταν σας ρωτούν τι αυτοκίνητο έχετε εσείς θα απαντάτε με ταπεινότητα «Hyundai» χωρίς να προκαλείτε τους συναδέλφους…

Το αγαπημένο μου Kodiaq στην έκδοση PHEV- που νομίζω ότι δεν έχει έρθει στην Ελλάδα ακόμη θα μπορούσε να είναι ένας ικανός ανταγωνιστής που δεν έχουμε γνωρίζει ακόμη, αλλιώς θα πρέπει να ψάξετε πολύ βαθιά στις τσέπες σας και να πάτε στην επόμενη κατηγορία των premium επιλογών για να βρείτε τον συνδυασμό χώρων, τεχνολογίας και ποιότητας κύλισης.

Άρα όσοι έχετε την δυνατότητα να αγοράσετε ένα τόσο ακριβό αυτοκίνητο το μόνο που χρειάζεται να ξεπεράσετε είναι το ψυχολογικό πρόβλημα που προκύπτει από των συνδυασμό του ονόματος με την τιμή.

Νομίζω ότι τα 5 χρόνια απεριόριστης εγγύησης, δωρεάν Service, Οδικής βοήθειας κτλ. δεν θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις αναστολές σας όσο ένα απλό test drive που σίγουρα θα σας βάλει σε σοβαρές σκέψεις.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η πολύπλοκη Αμερικανικής αισθητικής κεντρική κονσόλα και η υπερβολική υποβοήθηση στο τιμόνι.
  • Η τιμή που αρχικά τρομάζει αν δεν αναλύσεις πόσο «πολύ και καλό αυτοκίνητο» αγοράζεις.

Θα Θυμάμαι

  • Την ποιότητα κύλισης, την ασφαλή οδική συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες.
  • Τους μεγάλους χώρους και την οικονομία στην κίνηση της μέσα στην πόλη.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Twitter,   Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,   Autoholix e-shop

Φωτογραφίες Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο