Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSEAT Leon FR με 150 PS Δοκιμή / Test drive

SEAT Leon FR με 150 PS Δοκιμή / Test drive

Το SEAT Leon FR με 150 PS είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά αυτοκίνητα που μπορεί να αγοράσει ένας Autoholix που αγαπά την γρήγορη οδήγηση για ένα οικογενειακό Hatchback στην κατηγορία C που διαθέτει χώρους και -τηρουμένων των αναλογίων που έχουν διαμορφωθεί – προσιτή τιμή.

Το VAG Group έχει δώσει ξεκάθαρους ρόλους στις μάρκες και τα μοντέλα του ομίλου στην κατηγορία C, με το VW Golf να αποτελεί το κλασσικό οικογενειακό «μέσο όρο», το Audi A3 να αποτελεί την πιο σπορτίφ πολυτελή εκδοχή, την Skoda να μην τοποθετείται ξεκάθαρα καθώς η Octavia ξεφεύγει σε διαστάσεις.

Η Seat με το Leon  έχει αναλάβει την εκπροσώπηση του ομίλου στην κατηγορία των προσιτών, αλλά και ξεκάθαρα σπορ hatchbacks.

Με την τελευταία ανανέωση όλα τα hatchbacks της VAG παρουσίασαν μια ανεπαίσθητη  διαφοροποίηση σε ότι αφορά την εμφάνιση με τις προηγούμενες εκδόσεις τους και έτσι θα νόμιζε κανείς ότι οι ισορροπίες αυτές θα έχουν διατηρηθεί σε ότι αφορά και στον χαρακτήρα των νέων μοντέλων.

Με το Golf να έχει παραμείνει ουδέτερο και απλώς να εισάγει την εταιρεία στην εποχή των ψηφιακών ταμπλό, η επιλογή της Audi να σταθεί απέναντι στην σειρά 1 της BMW σε ότι αφορά την πολυτέλεια και την άνεση την οδήγησε στο να χάσει ένα μέρος του σπορ χαρακτήρα που είχε το Α3 δημιουργώντας ένα κενό στην γκάμα της.

Ένα κενό που οι Ισπανοί ήρθαν να το καλύψουν σαν το νερό που κυλά σε ένα αυλάκι, παρουσιάζοντας ένα αυτοκίνητο που χάρη και στο χειροκίνητο σασμάν που διέθετε  αποτέλεσε μια ρομαντική επιστροφή στην εποχή των ενδιαφερόντων αυτοκινήτων.

Το SEAT Leon FR με 150 PS της δοκιμής κοστίζει 25,190 ευρώ, όμως  έχω την αίσθηση ότι οι υπεροχές 18αρες ζάντες που διέθετε ανήκουν στην έκδοση FR Plus που είναι περίπου 2.5 Κ ακριβότερη.

Εμφάνιση

Η εμφάνιση του SEAT Leon FR με 150 PS δεν κατάφερε να με κερδίσει-όχι γιατί δεν είναι μοντέρνα ή όμορφη, αλλά επειδή τελικά διαφοροποιείται ελάχιστα από εκείνη του προηγούμενου μοντέλου.

Στην hatchback έκδοση, το SEAT Leon έχει μήκος 4,368mm (+86mm), πλάτος 1,800mm (- 16mm) και ύψος 1,456mm (-3mm). Το μεταξόνιο είναι 2.686mm, δηλαδή 50mm περισσότερο από την τρίτη γενιά SEAT Leon, ενώ είναι μεγαλύτερο από το VW Golf (4.284 mm) αλλά και το Audi A3 (4.343mm) τόσο σε συνολικές διαστάσεις όσο και σε μεταξόνιο- κάτι που μας προετοιμάζει για μια γενναία αύξηση στον χώρο που έχουν στην διάθεση τους  οι πίσω επιβάτες.

Φυσικά ήταν αδύνατον η Seat να μην υποκύψει στην μόδα των φουσκωμένων προφυλακτήρων (έκδοση FR) και των «ταπωμένων» αεραγωγών στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα που εδώ λειτουργούν απλά σαν ένα πλαίσιο για τους προβολείς ομίχλης.

Το σήμα της Seat είναι η χαρά του μύωπα καθώς είναι τόσο μεγάλο που δεν θα χρειαστεί τα γυαλιά του για να το βλέπει από μακριά, όμως οι προβολείς LED που βρίσκονται στις ακμές των φτερών θα του προσφέρουν και εξαιρετική ορατότητα στην νυχτερινή οδήγηση.

Στο προφίλ του αυτοκινήτου δεν συμβαίνουν πολλά πράγματα που να το διαφοροποιούν από το προηγούμενο μοντέλο και έτσι ο ιδιαίτερος σχεδιασμός του πίσω παραθύρου που κάποτε ήταν λειτουργικός καθώς περιελάβανε τα κρυφά πόμολα, τώρα πια είναι άπλα διακοσμητικός.

Η οροφή είναι χαμηλή και αεροδυναμική στο πίσω μέρος και το μεγαλύτερο μεταξόνιο γίνεται εύκολα αντιληπτό στο μάτι χωρίς όμως να ενοχλεί, καθώς στο FR οι ιδιαίτερες πολυάκτινες 18αρες ζάντες με τα εξαιρετικά Bridgestone 225/40R18 γεμίζουν πειστικά τους θόλους και επαναφέρουν τις σωστές αναλογίες στο σύνολο.

Ο σχεδιασμός του πίσω μέρους είναι εκείνος με το μεγαλύτερο σχεδιαστικό ενδιαφέρον, καθώς τα πίσω φωτιστικά σώματα ακολουθούν την τελευταία λέξη της μόδας και ενώνονται με μια οριζόντια LED λωρίδα που ενεργοποιείται στο φρενάρισμα.

Θα ήταν όλα τέλεια, όμως κάποιος εκεί στην Ισπανία σκέφτηκε να βάλει στο κάτω μέρος του πίσω προφυλακτήρα τα ψεύτικα παραλληλόγραμμα τελικά της εξάτμισης που είναι φτιαγμένα από βαμμένο πλαστικό νίκελ-τα οποία θα ενοχλήσουν τον αγοραστή του SEAT Leon FR που συνήθως θα είναι «γνώστης» και θα το έχει διαλέξει για την οδική του συμπεριφορά.

Εσωτερικό

Οι σχεδιαστικές επιρροές από το Golf είναι εμφανέστατες και στο SEAT Leon FR που και αυτό έχει «ψιλοτσακωθεί» με τους αναλογικούς διακόπτες και έχει αντικαταστεί τις περισσότερες λειτουργίες με διακόπτες αφής που μαζί με τις οθόνες αποτελούν βεβαία μόδα, άλλα στη πράξη σκοτώνουν την φιλικότητα ενός αυτοκινήτου.

Ακόμη και ο παραδοσιακός περιστροφικός διακόπτης για τα φώτα αριστερά από το τιμόνι τώρα έχει αντικατασταθεί από ένα πάνελ με διακόπτες αφής κάνοντας τα κανονικά κουμπιά για τον χειρισμό των καθρεπτών που βρίσκονται πιο αριστερά στην πόρτα να δείχνουν παράφωνοι.

Μιλώντας για οθόνες θα ήθελα ο χειρισμός του κλιματισμού να είχε την λογική του Α3 που διαθέτει διαφορετική κονσόλα και φυσικούς διακόπτες και όχι εκείνη του Golf που όλα ρυθμίζονται από την οθόνη ή από διακόπτες αφής χωρίς αίσθηση.

Στο νέο Leon για παράδειγμα στην αρχή θα αγανακτήσετε με την λειτουργία του ανεμιστήρα που γίνεται μέσα από την οθόνη, ενώ ακόμη και όταν συνηθίσετε… θα νοιώθετε ότι ο χειρισμός του φτάνει να είναι εξίσου πολύπλοκος με εκείνον του.

Μιλώντας για κλιματισμό οι κεντρικοί αεραγωγοί παραμένουν χαμηλά τοποθετημένοι στο ταμπλό, όμως επειδή σε αντίθεση με το Golf έχουν κανονικό σχήμα και μεγάλη επιφάνεια τελικά καταφέρνουν να στέλνουν τον αέρα ψηλά στο πρόσωπο των επιβατών και όχι στο στήθος τους.

Βλέπετε οι κατασκευαστές πολλές φορές σκέπτονται ότι αξίζει να πάθεις πνευμονία παρά να χαλάσει το design στο εσωτερικό…

Οι Ισπανοί έχοντας και εκείνοι υψηλές θερμοκρασίες που επιβάλλουν την χρήση του κλιματισμού για πολλούς μήνες τον χρόνο θυσίασαν το εντυπωσιακό design που ακολουθήθηκε στο Golf και έλυσαν το πρόβλημα… μεγαλώνοντας τους αεραγωγούς!

Κλείνοντας με την γκρίνια γύρω από την οθόνη με ενόχλησε ότι για να επιλέξεις τα προγράμματα λειτουργίας του κινητήρα θα πρέπει να πλοηγηθείς μέσα από το μενού σε δυο-τρεις διαφορετικές οθόνες του κατά τα άλλα πολύ ευχάριστου συστήματος πολυμέσων που διαθέτει και συνδεσιμότητα με Carplay και Android Auto.

Είμαι σίγουρη ότι δεν είμαι η πρώτη που σκέφτηκε ότι ένας διακόπτης στην κονσόλα για την επιλογή των προγραμμάτων του κινητήρα θα έκανε την δουλειά καλύτερα…

Στο SEAT Leon FR θα βρείτε ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων, ο οποίος αποτελείται εξολοκλήρου από μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας 10,25’’ που μπορεί να προβάλλει διαφορετικές πληροφορίες ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού.

Είναι υπερπλήρης, ευδιάκριτος, προσφέρει σχεδόν όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να δείτε και στην οθόνη του infotainment-και κυρίως απογειώνει την εικόνα του εσωτερικού σχεδιασμού.

Το τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι που γράφει και “FR”, είναι D-shaped για περισσότερη άνεση και σαν αίσθηση είναι ένα χάρμα στα χέρια του οδηγού.

Μιλώντας για πλαστικά… στο επάνω μέρος του ταμπλό αυτά είναι σχετικά μαλακά, ενώ μια λωρίδα βαμμένη στο χρώμα του νίκελ διατρέχει το ταμπλό διασκεδάζοντας την εικόνα…αλλά σίγουρα η ποιότητα χαλάει όσο κοιτάμε πιο χαμηλά.

Μαζί με την ηλεκτροκίνηση τα μαλακά πλαστικά είναι το « νέο όπιο» που χρησιμοποιούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για να σκοτώσουν την οδηγική ευχαρίστηση και -με αυτό στο μυαλό, εγώ σαν μια νέα «Παπίνα», εκδίδω συγχωροχάρτι για τα πλαστικά SEAT Leon FR με 150 PS και το καλωσορίζω στην λίστα με τα 10 πιο επιθυμητά για εμένα αυτοκίνητα της αγοράς.

Σε λίγο θα εξηγήσω και το γιατί!

Άνεση- Χώροι

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό του SEAT Leon FR με 150 PS χαμηλά μέσα στο αυτοκίνητο που πραγματικά νοιώθει ότι κάθεται πολύ χαμηλά και κοντά στο δρόμο. Τα καθίσματα με παρέχουν άνεση και πλευρική στήριξη ακόμη και σε μικρόσωμους οδηγούς.

Οι χώροι είναι επαρκείς για μια πενταμελή οικογένεια -κυρίως σε ότι αφορά το πλάτος και το σχήμα του πίσω καθίσματος που μπορεί να φιλοξενεί τρία άτομα, ενώ οι πίσω πόρτες που ανοίγουν διάπλατα κάνοντας εύκολη την πρόσβαση επιβατών ή την πρόσδεση παιδιών στα ειδικά καθίσματα.

Θα ήθελα να τονίσω επίσης ότι ο χώρος που έχουν διαθέσιμο οι επιβάτες για τα γόνατά όπως ήταν αναμενόμενο ξεπερνούν εύκολα εκείνους του A3 και πρέπει να είναι ο κορυφαίος στην κατηγορία, όμως σε ότι αφορά τους χώρους για το κεφάλι είναι μάλλον οριακοί εξαιτίας της χαμηλής «γραμμής» της οροφής.

Αυτή  σε συνδυασμό με το μικρό πίσω παράθυρο ευθύνονται και για την περιορισμένη ορατότητα προς τα πίσω η οποία όμως αντιμετωπίζεται από το σύστημα ηχητικής καθοδήγησης στο παρκάρισμα  και την κάμερα οπισθοπορείας.

Το SEAT Leon FR με 150 PS είναι προικισμένο με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και θήκες για ποτήρια, ενώ χαμηλά στην κονσόλα θα βρείτε μια ολόκληρη σειρά με USB- C υποδοχές.

Οι επιβάτες στο πίσω κάθισμα έχουν στην διάθεση τους δύο αεραγωγούς και ένα USB για να φορτίζονται τα κινητά των παιδιών μας!

Ο χώρος αποσκευών βρίσκεται στον μέσο όρο της κατηγορίας και χωρά 380 λίτρα, αλλά η πίσω πόρτα ανοίγει μέχρι χαμηλά και έχει μεγάλο φάρδος-κάτι που κάνει τη φόρτωση αντικειμένων πιο εύκολη.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του SEAT Leon FR με 150 PS θα βρείτε τον τετρακύλινδρο EVO TSi των 1498 κ. εκ που αποδίδει ισχύ 150 PS (…τι είπες τώρα!) στις 5.000-6.000 rpm και ροπή 250 Νm/1.500-3.500 rpm. υιοθετώντας το νέο κύκλο καύσης TSI Miller με μια πολύ υψηλή σχέση συμπίεσης 12:1.

Με την χρήση ενός hi-tech υπερσυμπιεστή με μεταβλητή γεωμετρία τουρμπίνας (VTG) -σαν αυτούς που βρίσκουμε σε όλους τους σύγχρονους πετρελαιοκινητήρες, εξασφαλίζει καλύτερη απόδοση όταν λειτουργεί στην περιοχή μερικού φορτίου του, ενώ στα προγράμματα Normal και Eco απενεργοποιεί τους δύο εσωτερικούς κυλίνδρους κάθε φορά που οι απαιτήσεις ισχύος είναι χαμηλές, και όσο λειτουργεί από τις 1.400 έως τις 4.000 σ.α.λ. και με ταχύτητες μέχρι τα 130 χλμ./ώρα.

Η αλλαγή από την τετρακύλινδρη στη δικύλινδρη λειτουργία (και τούμπαλιν) είναι ανεπαίσθητη και γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό μόνο από την ένδειξη «2κύλινδρη λειτουργία» στον πίνακα οργάνων, ή αν έχει πολύ εκπαιδευμένα αυτιά μπορεί να ακούσει την διαφορά σε πολύ στενούς και ήσυχους δρόμους.

Ο κινητήρας είναι γενικά πρόθυμος από χαμηλά και είναι γενικά αθόρυβος εφόσον δεν ξεπεράσει τις 5,500 σαλ, όπου από εκεί και μέχρι την κόκκινη περιοχή δείχνει να δυσανασχετεί με ένα τραχύ θόρυβο.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στις μετρήσεις που έκανα πετύχαινα πάντα χρόνους κάτω από 9  δευτερόλεπτα στην διαδικασία του 0-100, ενώ κάτι «ύποπτοι και καθόλου καθώς πρέπει κύριοι» μου είπαν πως εκείνοι που έχουν ένα ίδιο αυτοκίνητο είδαν στο καντράν του ακόμη τα 215 χλμ. της τελικής!

Εγώ προσωπικά δεν ξεπέρασα πουθενά τα 125 χιλιόμετρα την ώρα, όπου ο κινητήρας με 6η σχέση γυρνά με μόλις 2,500 σαλ. καταναλώνοντας εύκολα στο ταξίδι κάτι λιγότερο από 6,2 λίτρα/100 χλμ.

Η ουσία εδώ είναι ότι ο βενζινοκινητήρας του VW Group είναι στα αλήθεια κατά 10% πιο οικονομικός σε σχέση με άλλους συγκρίσιμους κινητήρες του ανταγωνισμού, με την μέση κατανάλωση στην δοκιμή να κυμαίνεται στο εντυπωσιακό-για ένα μεγάλο hatchback 1,400 κιλών 6,2 λίτρα/100χλμ.

Η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός εξατάχυτου κιβωτίου με ακριβές κούμπωμα και πυκνή διάταξη που θα ήθελα ίσως να έχει μια ελαφρά πιο κοντή 3η καθώς στην γρήγορη οδήγηση σε δρόμους με σφικτές στροφές έβλεπα ένα κενό εκεί- και ίσως λίγο μικρότερη διαδρομή του μοχλού μεταξύ των σχέσεων..

Ανάρτηση

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson μπροστά και ένα άψογα στηριγμένο ημιάκαμπτο άξονα πίσω που λειτουργεί τόσο σωστά κάνει την ανάρτηση των πολλαπλών συνδέσμων με τα ανισομεγέθη ψαλίδια (SLA) του Α3 να μοιάζουν αχρείαστα.

Ο TSi είναι αρκούντως δυνατός και πολύ οικονομικός, όμως η ανάρτηση με τον ημιάκαμπτο άξονα πίσω μέσα στο μυαλό μου τοποθετούσε το Seat οδηγικά πίσω από το Audi A3-και τελικά η πραγματικότητα κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις

Αν η Audi με την κορυφαία σχεδιαστικά ανάρτηση του ομίλου στην κατηγορία έχασε ένα μέρος από την σπορ συμπεριφορά του Α3 σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, θεώρησα αυτονόητο ότι το ίδιο θα είχε κάνει και η Seat ακολουθώντας την τάση της εποχής που θέλει τα πάντα να είναι στρογγυλεμένα στις άκρες τους…. και έκανα τόσο λάθος!

Η εποχή του μάρκετινγκ και των κλισέ θέλει το ακριβό να είναι καλύτερο από το φτηνότερο (ακόμη και αν στην ουσία διαφέρουν ελάχιστα) και την ανάρτηση με πολλαπλούς συνδέσμους να αποτελεί εγγύηση για την ικανότητα ενός πλαισίου να προσφέρει οδηγική ευχαρίστηση και άνεση.

Οδηγώντας όμως και τα τρία αυτοκίνητα με το κοινό «πάτωμα» καταλαβαίνεις ότι όλα τα σοφίσματα που λέμε στις ατέρμονες συζητήσεις των Social Media ότι η «εταιρεία Α»  ξέρει να ρυθμίζει την ανάρτηση καλύτερα από την «εταιρεία Β», τελικά δεν ισχύει καθώς όπως αποδεικνύει το Leon μέσα στον ίδιο όμιλο μοντέλα με «υποδεέστερη» σε σχεδιασμό ανάρτηση συμπεριφέρονται καλύτερα από άλλα που έχουν περισπούδαστη συνδεσμολογία πίσω ανάρτησης.

Όλα είναι θέμα επιλογών των σχεδιαστών και εδώ οι Ισπανοί την «έσκασαν» στους Γερμανούς που δεν κατάλαβαν ή έκαναν ότι δεν κατάλαβαν, ότι τους επέτρεψαν να φτιάξουν το πιο οδηγικά ενδιαφέρον προσιτό αυτοκίνητο του ομίλου που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα MQB-και όχι μόνο.

Ακόμα και σε ότι αφορά την άνεση, παρά την κατά ένα εκατοστό μειωμένη διαδρομή της  ανάρτησης που έχει η έκδοση FR και τους στάνταρ 18αρηδες τροχούς, η ανάρτηση είναι τόσο σωστά ρυθμισμένη και στηριγμένη που στο αφιλόξενο περιβάλλον του Δ.Λ.Δ* χρειάζεται να βρεις ειδική δοκιμασία για να νοιώσεις κάποια αναπήδηση.

Τα ελατήρια δεν είναι ιδιαιτέρα σκληρά όμως τα αμορτισέρ έχουν ισχυρή απόσβεση συμπίεσης –και ακόμη πιο ισχύ απόσβεσης επαναφοράς κ-αι σε συνδυασμό με τις διαφορετικής ενδοτικότητας αντιστρεπτικές (πιο ενδοτικές πίσω) κάνουν το Leon και να μην γέρνει στις στροφές άλλα και να είναι άνετο!

Felicitaciones Ισπανοί, δηλώνω θαυμάστρια της ρύθμισης σας!

Τιμόνι- Φρένα

Το τιμόνι δεν είναι παραδοσιακά βαρύ όπως έχουμε συνηθίσει να λένε οι ειδικοί, όμως μεταφέρει στους μπροστινούς τροχούς ακριβώς την ποσότητα της δύναμης που εφαρμόζεις και ταυτόχρονα σου μεταφέρει στα δάκτυλα τι ακριβώς κάνουν οι τροχοί εκείνη την στιγμή.

Η λέξη που ψάχνω για αυτό είναι «διαδραστικό», άλλα δεν είναι μόνο αυτό αφού και η γεωμετρία είναι τέτοια που το μπροστινό μετατρέπει την εντολή στο τιμόνι σε άμεση ενεργεία του αμαξώματος μέσα στην στροφή.

Ταυτόχρονα για να βελτιώνεται η ελκτική πρόσφυση τα φρένα φρενάρουν κατά την επιτάχυνση τον εσωτερικό τροχό αν χάσει την πρόσφυση του μεταφέροντας την ροπή στον εξωτερικό.

Τα φρένα αποτελούνται από δισκόφρενα γύρω γύρω —και έχουν αρκετή δύναμη στο φρενάρισμα όμως αν ζοριστούν για αρκετή ώρα σε μια κατηφορική διαδρομή χάνουν ένα μέρος της αποτελεσματικότητας τους αρκετά γρήγορα.

Στην Πόλη

Μέσα στην πόλη το SEAT Leon FR με 150 PS είναι φιλικό, ήσυχο και δίνει την εντύπωση πως είναι ένα πιο μικρό αυτοκίνητο. Όλα τα χειριστήρια είναι μαλακά και δεν απαιτούν αρκετή δύναμη 1.400 κιλά και νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ένα Ibiza.

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό, ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού διευκολύνοντας τους ελιγμούς.

Η καλή ηχομόνωση και το πολιτισμένο περιβάλλον που δημιουργεί το «περιποιημένο» εσωτερικό ξεκουράζουν το μυαλό του οδηγού της πόλης, αλλά και των υπολοίπων επιβατών.

Μια ηχητική υπόκρουση που γεννιέται στις έντονες λακκούβες δεν προέρχεται από την ανάρτηση, αλλά από το κακοστηριγμένο ράφι του χώρου αποσκευών. Όταν αυτό τοποθετήθηκε μονίμως στο σπίτι ο χτύπος από το πίσω μέρος της ανάρτησης εξαφανίστηκε, αλλά δυστυχώς δεν συνέβη το ίδιο με τους τριγμούς στις πίσω πόρτες…που δεν μπόρεσα να τις αφαιρέσω!

Η κατανάλωση σε ημιαστική χρήση θα πέσει εύκολα κάτω από 6,5 λίτρα, ενώ αν κινείστε συχνά στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να υπολογίζετε κάτι γύρω στα 7 λίτρα/100 χλμ.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Το SEAT Leon FR με 150 PS χάρη στην βελτιωμένη κατά 8% αεροδυναμική ταξιδεύει άνετα, δίνοντας μονίμως την αίσθηση στον οδηγό ότι έχει ικανοποιητικά αποθέματα ιπποδύναμης να προσπεράσει ή να πάει πιο γρήγορα.

Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες παρέχει πολύ καλή πληροφόρηση, ενώ παρά την πολύ καλή αεροδυναμική του το αυτοκίνητο ταξίδευε απροβλημάτιστο στους πλάγιους ανέμους.

Οι πιο προσεκτικοί θα εντοπίσουν ένα ελαφρύ σφύριγμα μεταξύ 150-160 χλμ/ω στο μέσον της μέσον της μπροστινής πόρτας που προέρχεται από τα λάστιχα, αλλά πριν και μετά από αυτόν τον «φάκελο» ταχύτητας εξαφανίζεται. Για να μην πει κανείς ότι έτρεξα στην δοκιμή  και ότι δεν είμαι «καθώς πρέπει», θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι  και αυτό από φήμες το έμαθα.

Μιλάει πολύ ο κόσμος ρε παιδί μου…Φήμες!

Χάρη στην καλή αεροδυναμική, η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 5,8 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 11 λίτρα ανά 100χλμ. όμως τότε στο κόστος των καυσίμων θα πρέπει να προσθέσετε και την κλήση που θα σας έρθει στο Taxis Net.

Στρίβοντας

Για να πω την αλήθεια δεν έχω ποτέ μου οδηγήσει κάποιο Leon που να μην διασκέδασα με την οδική του συμπεριφορά, όμως έχοντας την πρόσφατη μνήμη από την κάπως πιο χαλαρή από ότι περίμενα συμπεριφορά του A3- και την ύπαρξη άκαμπτου άξονα στο πίσω μέρος, περίμενα ότι προκειμένου να υπάρχουν οι οθόνες στο εσωτερικό θα έχουν γίνει κάποιες παραχωρήσεις στην οδική συμπεριφορά.

Είχα κάνει λάθος.

Για ένα αυτοκίνητο που ξεκινά από τα €21Κ και φτάνει στην μορφή του SEAT Leon eTSI 1.5 FR DSG MHEV στα €26Κ  δεν υπάρχει κάτι άλλο στην αγορά που να είναι τόσο αποτελεσματικό εύκολο και ταυτόχρονα διασκεδαστικό.

Το Ford Focus ίσως να είναι πιο διασκεδαστικό όμως όταν οδηγείται γρήγορα απαιτεί από τον οδηγό του μια διαρκή επαγρύπνηση καθώς για να στρίψει πολύ γρήγορα πρέπει να ξέρεις ότι μετά την ελαφριά αρχική υποστροφή που παρουσιάζει, μπορείς με καταλλήλους χειρισμούς να μπεις σε πλαγιολίσθηση και να πας άλλο τόσο.

Αν σε τρομαξει ή δεν ξέρεις, ή σταματάς νωρίς ή αρχίζεις να ζεις επικίνδυνα…

Αντίθετα το SEAT Leon FR με 150 PS πατάει τους μπροστινούς τροχούς μέσα στην στροφή σχεδόν σαν πισωκίνητο και μεταφέρει στο τιμόνι ακριβώς τι συμβαίνει.

Όταν το παρακάνεις με λάθος γραμμή δεν θα νοιώσεις δυσάρεστα με μια υποστροφή ή «θεός φυλάξει μια υπερστροφή» στο αφήκα του γκαζιού, αλλά θα καταλάβεις ότι τα ηλεκτρονικά έχουν πιάσει δουλειά και σε προστατεύουν.

Όμως η αίσθηση στο τιμόνι είναι εκεί και δεν χάνεται ενώ και οι κλίσεις μέσα στην στροφή ελάχιστες.

Μπορείς να οδηγείς γρήγορα με καθαρές γραμμές μέσα στην στροφή και να νοιώθεις το αυτοκίνητο να κάθεται σταθερά στον μπροστινό του άξονα χωρίς κανένα πρόβλημα, με τα ηλεκτρονικά να περιορίζουν το σπινάρισμα του εσωτερικού τροχού χωρίς να προκαλούν κλοτσήματα στο τιμόνι.

Βεβαία μετά από αρκετή ώρα τα μπροστινά λάστιχα ζεσταίνονται αρκετά και χάνουν την αποτελεσματικότητα τους.

Σε κάθε περίπτωση αν ανεβάσετε λίγο ακόμη τον ρυθμό μπορείτε να παίξετε προκαλώντας μεταφορά του βάρους πριν την στροφή που θα κάνει το πίσω μέρος να φύγει και να βοηθήσει στο πλασάρισμα του αυτοκινήτου, αφού τα ηλεκτρονικά μέχρι ενός σημείου σφυρίζουν κλεφτικά… και κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Αν βρεις αυτή την λεπτή ισορροπία τότε μπορείς να διασκεδάσεις πολύ με αυτό αυτοκίνητο, αφού στην συνεχεία ο κινητήρας έχει αρκετή δύναμη και οι μπροστινοί τροχοί διαθέτουν την ελκτική πρόσφυση που χρειάζεται για να τραβήξουν το αυτοκίνητο εκεί ακριβώς εκεί που βλέπουν οι τροχοί!

Πετιέσαι από στροφή σε στροφή, κάθε φορά με τον ίδιο τρόπο χωρίς απρόοπτα και με μια ακρίβεια που θυμίζει αυτοκίνητο διπλάσιας αξίας και βάλε…

“Rinse & Repeat”

Συμπέρασμα

Σε ένα ιδανικό κόσμο η VAG θα μπορούσε να δώσει στο Audi A3 1,5 TSi την διασκεδαστική συμπεριφορά ενός SEAT Leon FR με 150 PS και σε ένα Leon το εσωτερικό του Audi A3, ενώ την ίδια ώρα το Golf θα ήθελε να πάρει κάτι και από τα δύο.

H SEAT είναι η μάρκα του ομίλου που έχει πάντα λίγο  καλύτερη οδική συμπεριφορά από τα VW, Audi και Skoda, όμως εδώ η κατάσταση τους ξέφυγε και το SEAT Leon είναι σήμερα το αυτοκίνητο με το καλύτερο «Value For Money» για όσους αναζητούν οδηγική ευχαρίστηση «on a budget».

Συγχωρέσατε μου τα αγγλικά αλλά η βλαχάρα σε αυτή την περίπτωση πιστεύει ότι τα αγγλικά περιγράφουν με καλύτερο τρόπο το ότι δεν υπάρχει αυτοκίνητο που να δίνει τόση χαρά με αυτή την τιμή.

Ναι, τα πλαστικά είναι σκληρά και στις ακραίες δοκιμασίες του Δ.Λ.Δ. αποδεδείχθηκαν κάπως πιο τριζάτα από ότι θα ήθελα, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε πιο νορμάλ δρόμους σπάνια θα ενοχλήσουν..

Ως αντιστάθμισμα το SEAT Leon FR με 150 PS έχει έναν οικονομικό και δυνατό κινητήρα ποίημα, μια ανάρτηση που ελέγχει το αμάξωμα χωρίς να χτυπά ή να κουράζει και ένα τιμόνι που θα ξετρελάνει όσους ξέρουν να οδηγούν.

Ναι, το περιτύλιγμα μπορεί να μοιάζει λίγο άχρωμο και συνηθισμένο και η εργοστασιακή εγγύηση να είναι μόνο 2 χρόνια (επεκτάσιμη), όμως κάτω και μέσα από όλα αυτά θα βρείτε ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο σε τιμή προσφοράς που σε συνδυασμό με τα χρηματοδοτικά προγράμματα διαπιστώσετε ότι αποτελεί την κορυφαία πρόταση στην κατηγορία τιμής, χώρων και οδηγική ευχαρίστησης.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ποιότητα των πλαστικών και η συναρμογή τους
  • Η εργονομία και η χρηστικότητα που επηρεάζεται πολύ από τους διακόπτες αφής και των μενού της οθόνης

Θα Θυμάμαι

  • Το φανταστικό τιμόνι που κάνει την γρήγορη οδήγηση ασφαλή και διασκεδαστική
  • Τον οικονομικό κινητήρα και την κορυφαία σχέση τιμής /διασκέδασης στην οδήγηση.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

ΥΓ. Επισκευτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.

Twitter,   Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,   Autoholix e-shop

Φωτογραφίες Seat Leon FR

is

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο