Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςPlug In Electric Vehicles (PHEV)VOLVO V60 Recharge PHEV T6 Δοκιμή / Test drive

VOLVO V60 Recharge PHEV T6 Δοκιμή / Test drive

Το VOLVO V60 Recharge PHEV T6 φέρνει στο μυαλό όλα όσα έκαναν την  Σουηδική εταιρεία γνωστή και αγαπητή σε όλο τον κόσμο-και κυρίως στην Αμερική όπου στην δεκαετία του 1970-80 το VOLVO 245 DL είχε τόσο μεγάλη κοινωνική αποδοχή, όσο περίπου έχουν σήμερα τα μοντέλα της Tesla!

Η «αγάπη της Volvo για τα αμαξώματα Station Wagon ξεκίνησε το 1949 με το 3πορτο εργαλείο  Volvo PV445 Duett 3 d, επεκ

τάθηκε στις οικογενειακές ανάγκες με τα 5πορτα P220 AMAZON ESTATE και το Volvo 145 και λατρεύτηκε στις ΗΠΑ-και την Ευρώπη- με το   Volvo 245 χάρη στις αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και τον συγκρατημένα πολυτελή χαρακτήρα του.

Το ταξίδι συνεχίστηκε τις επόμενες δεκαετίες με τα 740-760 960 V90 Volvo 850 T5-R που χάρη στους πανίσχυρους turbo κινητήρες τους προσέθεσαν τις σπορ επιδόσεις στον οικογενειακό χαρακτήρα της Volvo,  ανοίγοντας έτσι ακόμη περισσότερο την αγορά για τα ξεχωριστά αυτά  οχήματα.

Η Volvo έχει δημιουργήσει μια υπέροχη σελίδα που περιέχει όλα τα μοντέλα που κατασκεύασε και την οποία σας προτείνω να επισκεφτείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ …αφού όμως πρώτα διαβάσετε το δικό μου άρθρο! 😎 !

Αν το «καθώς πρέπει» της δεκαετίας του 1970 στα οικογενειακά αυτοκίνητα ήταν τα SW αμαξώματα των Volvo 245- και η σημερινή πραγματικότητα ορίζει τον καθωσπρεπισμό στην  ηλεκτροκίνηση της μορφή των Tesla, τότε νομίζω ότι το VOLVO V60 Recharge PHEV T6 της σημερινής δοκιμής καταφέρνει να εκφράζει την συνένωση όλων αυτών των «trend» μετά από έναν ιστορικό κύκλο σχεδόν 50 χρόνων…και για αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον!

Είναι ευρύχωρο και ασφαλές όπως ήταν τότε το 245, έχει εξαιρετικές επιδόσεις  όπως το 850 T5-R και επειδή παντρεύει τον Κ.Ε.Κ με την ηλεκτροκίνηση μέσω του συστήματος Recharge είναι και οικολογικό-με την σημερινή έννοια του όρου- όπως είναι ένα Tesla.

Αν σας μπέρδεψα με όλα αυτά που σας είπα… τότε κρατήστε ότι ένας ευκατάστατος οικογενειάρχης  με αγάπη στην οδήγηση  και οικολογικές ευαισθησίες θα νιώσει αμέσως μόλις μπει στο VOLVO V60 Recharge PHEV T6 σαν να βρίσκεται στο σπίτι του!

Είναι φτιαγμένο για εκείνον και προβάλλει το γούστο του στον σχεδιασμό του εξωτερικού του, στα υλικά του εσωτερικού του, ενώ προφέρει άνεση και ποιότητα κύλισης που λείπει από πολλά αυτοκίνητα της εποχής μας.

Οι προτεραιότητες είναι  η άνεση, η ασφάλεια, η λελογισμένη πολυτέλεια και η «πράσινη διαφοροποίηση» που γίνεται από την επιτυχημένη ενσωμάτωση της τεχνολογίας PHEV και την υιοθέτηση της οικολογικής (?) και πολύ «καθώς πρέπει» ανώτατης τελικής ταχύτητας των 180 χλμ/ω.

Καθώς τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα δεν μπορούν ακόμη να προσφέρουν την ελευθερία που απαιτεί ένα οικογενειακό αυτοκίνητο εκτός των τειχών της πόλης, η Volvo παρουσίασε με την σειρά της την τεχνολογία  Recharge που αποτελεί παιδί των δυο αντικρουόμενων τάσεων- της ηλεκτροκίνησης και των βενζινοκινητήρων.

Μια τεχνολογία με τα οφέλη αλλά και τα προβλήματα και των δύο κόσμων…

Στο VOLVO V60 όλα αυτά συνδυάζονται σε ένα Station Wagon αμάξωμα που τιμά την ιστορία της εταιρείας σε αυτή την κατηγορία.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο ορισμός του «Καλού» οικογενειακού αυτοκινήτου!

Εμφάνιση

Από όπου και αν το κοιτάξεις, όλη η ιστορία της Volvo περιέχεται σε αυτό το υπέροχο αμάξωμα που «διηγείται» τις αξίες και τα χαρακτηριστικά του Σουηδικού εργοστασίου- που μπορεί να πέρασε από χίλια κύματα, όμως σήμερα έχοντας εξασφαλίσει τα ατέλειωτα Κινεζικά κεφάλαια βρίσκεται στην καλύτερη του στιγμή!

Με μήκος 4761 mm, πλάτος 2040mm και ύψος 1.427mm, το VOLVO V60 Recharge PHEV T6 είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα ένα μεγάλο και εντυπωσιακό αυτοκίνητο που απευθύνεται μεν στους λίγους που μπορούν να διαθέσουν τουλάχιστον €52,260, αλλά πιο συγκεκριμένα, απευθύνεται στο υποσύνολο αυτών που έχουν το ιδιαίτερο γούστο που χρειάζεται για να το επιλέξουν απέναντι στις λοιπές προτάσεις λύσεις «κύρους».

Η κάθετη μάσκα -σήμα κατατεθέν του σουηδού κατασκευαστή- και ο ανάγλυφος προφυλακτήρας δεν αφήνουν αμφιβολίες για την καταγωγή του αυτοκινήτου όπως άλλωστε και τα χαρακτηριστικά LED φωτιστικά ημέρας με την σχεδίαση «σφυρί του Θωρ» όπως τα ονομάζει η Volvo.

Κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι εύκολα διακρίνεις την παράδοση της Volvo στα οικογενειακά αυτοκίνητα, με τις αναλογίες του Station Wagon αμαξώματος να τονίζονται με περηφάνια από το λαμπερό νίκελ που πλαισιώνει όλα τα παράθυρα του αμαξώματος

Οι έξτρα (€810) πανέμορφοι αλουμινένιοι τροχοί των 19’’φορούν ελαστικά 235/40/19 και γεμίζουν με πειστικό τρόπο τους θόλους προσδίδοντας την σπορ εμφάνιση που ταιριάζει σε ένα τόσο γρήγορο αυτοκίνητο.

Στο προφίλ του VOLVO V60 Recharge PHEV T6 οι πιο παρατηρητικοί θα «διαβάσουν» την υβριδική του φύση από το πορτάκι που υπάρχει στο εμπρός αριστερό φτερό για την φόρτιση της μπαταρίας.

Το πίσω μέρος με τα χαρακτηριστικά πλέον φωτιστικά σώματα  που ανεβαίνουν ψηλά μέχρι την οροφή, έχει έντονη προσωπικότητα παρότι οι τετράγωνες εξατμίσεις στο κάτω μέρος δεν είναι εντελώς αληθινές. Οι αληθινές στρογγυλές εξατμίσεις κρύβονται μέσα στα εντυπωσιακά παραλληλόγραμμα πλαίσια.

Ένα εξαιρετικά διακριτικό σηματάκι στο κάτω δεξί μέρος της πόρτας γράφει «Τ6/AWD/Recharge ενημερώνοντας όσους ακολουθούν και δεν γνωρίζουν για τις πραγματικές δυνατότητες αυτού του οικογενειακού αυτοκινήτου… να καθίσουν φρόνιμα!

Είμαι σίγουρα επηρεασμένη και από την ιστορία του μοντέλου, ωστόσο προσωπικά πιστεύω ότι το VOLVO V60 Recharge PHEV T6 είναι ότι πιο όμορφο υπάρχει σε  αμάξωμα SW.

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό του VOLVO V60 Recharge PHEV T6 θα βρείτε το γνωστό μινιμαλιστικό σκανδιναβικό σχεδιασμό με τα ποιοτικά φυσικά υλικά και την έλλειψη υπερβολής.

Ο ψηφιακός πίνακας των οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ανάλυσης 12,3’’που είναι στάνταρ σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας και παρέχει με ευδιάκριτο τρόπο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός.

Το στροφόμετρο με την κόκκινη γραμμή στις 6,500 σαλ εμφανίζεται μόνο στο πρόγραμμα «Constant 4WD» και προσωπικά θα ήθελα μέσω κάποιας παραμετροποίησης των ενδείξεων να επιλέγω εγώ πότε θα φαίνεται ανεξάρτητα από το πρόγραμμα που έχει επιλεγεί…

Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται είναι μαλακά και η ποιότητα των υλικών βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο όπως και η ποιότητα συναρμογής που δεν επιτρέπει το παραμικρό τριγμό στο εσωτερικό του στιβαρού και άκαμπτου αμαξώματος.

Το εσωτερικό στο αυτοκίνητο της δοκιμής είναι φωτεινό- χάρη στα υφασμάτινα καρό καθίσματα, ενώ υπάρχει μια φαρδιά λωρίδα από ποιοτικό αλουμίνιο που διατρέχει το ταμπλό τονίζοντας τον σχεδιασμό του και φωτίζοντας το εσωτερικό.

Γνώριμα στο κέντρο του ταμπλό ξεχωρίζει μια κάθετα τοποθετημένη οθόνη 9 “touchscreen” που δίνει μια «Tesla-like» ατμόσφαιρα στο εσωτερικό και πλαισιώνεται από δυο ευμεγέθεις αεραγωγούς με υπερβολικά καλή ποιότητα κατασκευής και χορταστική στην αφή λειτουργία τους.

Όλα τα συστήματα ελέγχονται από αυτήν την κεντρική κονσόλα και την οθόνη και έτσι όλα τα παραδοσιακά κουμπάκια για τον χειρισμό του κλιματισμού απουσιάζουν, καθαρίζοντας αισθητικά το εσωτερικό.

Σίγουρα χρειάζεται κάποιος χρόνος για να συνηθίσεις την λειτουργία του συστήματος πολυμέσων, αλλά ευτυχώς η απόκριση του έχει μετά από μια σειρά αναβαθμίσεων του λογισμικού άμεση προσθέτοντας πόντους στην εμπειρία χειρισμού από κάποιον που είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία.

Για να απλοποιήσει κάπως τα πράγματα η Volvo έχει τοποθετήσει κάτω από την οθόνη μια σειρά από πλήκτρα που επιτρέπουν την απευθείας ρύθμιση του ηχοσυστήματος και κάποιων άλλων βασικών λειτουργιών χωρίς να χρειάζεται να πάρει ο οδηγός το βλέμμα του από τον δρόμο για πολύ χρόνο, ενώ μια σειρά από συστήματα φροντίζουν για την ασφάλεια του οχήματος, ακόμη και αν ο οδηγός δεν προσέχει τον δρόμο!

Πρόκειται για το σύστημα αποφυγής εμπρόσθιων συγκρούσεων (City Safety), το σύστημα αποφυγής εκτροπής από το δρόμο (Run–Off Road Mitigation) και το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων με οχήματα που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα (Oncoming Lane Mitigation).

Χώροι/Άνεση

Το εσωτερικό του VOLVO V60 Recharge PHEV T6 έχει μια μοναδική αίσθηση ευρυχωρίας που προέρχεται από το μεγάλο μεταξόνιο των 2.872 χιλιοστών, το σχετικά κάθετο και ρηχό ταμπλό και την γνήσια απλότητα των υλικών που έχει κατασκευαστεί.

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό σχετικά χαμηλά χωρίς όμως να του περιορίζει την ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ την κάμερα οπισθοπορείας η οδήγηση γίνεται παιχνιδάκι!

Τα υφασμάτινα καθίσματα είναι μαλακά και άνετα αλλά ταυτόχρονα η πλευρική στήριξη είναι ικανοποιητική όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε ένα δρόμο με πολλές στροφές.

Οι χώροι για μικροαντικείμενα και ποτήρια είναι μέτριοι καθώς η ψηλή κεντρική κονσόλα έχει μηδενικούς αποθηκευτικούς χώρους, επειδή από κάτω της βρίσκονται οι μπαταριές, ενώ και ο χώρος που βρίσκεται μπροστά από τον επιλογέα δεν χωρά τα καινούρια κινητά με τις τεράστιες οθόνες.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι αναμενόμενα άνετοι – τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι-ωστόσο το κεντρικό τούνελ και η πίσω κονσόλα επειδή φιλοξενούν τις μπαταρίες είναι ογκώδη και θα ενοχλήσουν τα πόδια του μεσαίου επιβάτη σε μια μεγάλη διαδρομή.

Επίσης εντύπωση προκαλεί ότι στο πίσω μέρος της κονσόλας δεν υπάρχουν ούτε αεραγωγοί (που δεν χωρούν αφού η μπαταρία πιάνει όλο τον χώρο) αλλά ούτε και USB ports για την φόρτιση των ηλεκτρονικών συσκευών των παιδιών.

Ο χώρος αποσκευών με τα 529 σίγουρα θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες μιας οικογένειας με το κανονικό του σχήμα και το χαμηλό κατώφλι φόρτωσης- ενώ η πόρτα που ανοίγει ηλεκτρικά είναι στάνταρ σε όλα τα μοντέλα.

Τέλος, οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα στις 90ο διευκολύνοντας την πρόσδεση των παιδιών στα ειδικά καθίσματα

Κινητήρες

Κάτω από το καπό του VOLVO V60 Recharge PHEV T6 θα βρούμε τον γνωστό 2λιτρο τετρακύλινδρο κινητήρα που με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή εξάτμισης αποδίδει 253 ίππους στις 6.000 rpm και 350 Nm ροπής μεταξύ των 2,200 και 4.800 σαλ.

Η ισχύς αυτού του κινητήρα μεταφέρεται αποκλειστικά στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων με μετατροπέα ροπής.

Πριν το κιβώτιο ταχυτήτων είναι τοποθετημένος ένας δευτερεύον βοηθητικός ηλεκτροκινητήρας/γεννήτρια με ισχύ 6 ίππων, που φροντίζει για τη φόρτιση των µπαταριών, τη λειτουργία ως start/stop αλλά και ως booster του κινητήρα όταν απαιτηθεί.

Ο βασικός ηλεκτροκινητήρας είναι υδρόψυκτος και ζυγίζει μόλις 34 κιλά αποδίδοντας επιπλέον 88 ίππους και 240Nm ροπής που μεταφέρονται αποκλειστικά στον πίσω άξονα μέσω του διαφορικού που ακολουθεί.

Ενδιαφέρον είναι ότι οι δύο άξονες του αυτοκινήτου δεν συνδέονται μηχανικά και έτσι όταν το αυτοκίνητο κινείται σαν ηλεκτροκίνητο (Pure Mode) η ροπή μεταδίδεται αποκλειστικά στον πίσω άξονα από τον ηλεκτροκινητήρα.

Στον χώρο του κεντρικού τούνελ μετάδοσης-εκεί που θα υπήρχε ο άξονας μετάδοσης του συμβατικού μοντέλου, έχει τοποθετηθεί µία συστοιχία µπαταριών ιόντων λιθίου χωρητικότητας 11,6 kWh που φροντίζει για  την αποθήκευση της ενέργειας είτε από την φόρτιση μέσω πρίζας του δικτύου, είτε από την ανακτώμενη ενεργεία κατά την επιβράδυνση του οχήματος.

Η συνδυασμένη ισχύς και των δύο κινητήρων φτάνει τα 340 άλογα ενώ η συνδυασμένη ροπή είναι 590 Nm!

Καθώς δεν υπάρχει κεντρικός άξονας μετάδοσης για την τετρακίνηση τον ρόλο του διαμοιρασμού της ροπής έχει αναλάβει ένας υπολογιστής που ανάλογα με το πρόγραμμα λειτουργίας που έχει επιλεχτεί μοιράζει την ροπή μεταξύ των δύο αξόνων χρησιμοποιώντας τον ηλεκτροκινητήρα όποτε απαιτείται ροπή στον πίσω άξονα, ή τον βενζινοκινητήρα όταν απαιτείται ροπή εμπρός.

Τα προγράμματα λειτουργίας είναι τα ακόλουθα:

 • Hybrid, που ουσιαστικά αποτελεί και την προεπιλεγμένη θέση λειτουργίας. Εδώ το σύστημα χρησιμοποιεί και τους δύο κινητήρες με προτεραιότητα στον ηλεκτροκινητήρα εφόσον υπάρχει επάρκεια ρεύματος στις μπαταρίες και το GPS δεν τοποθετεί το αυτοκίνητο σε κάποιο αυτοκινητόδρομο. Εάν βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο τότε η προτεραιότητα δίνεται στον βενζινοκινητήρα και ο ηλεκτροκινητήρας ενεργοποιείται όσο γίνεται λιγότερο για να διατηρηθεί το ρεύμα στις μπαταριές.
 • Pure, όπου χρησιμοποιείται μόνο ο ηλεκτροκινητήρας μεχρι την ταχύτητα των 130χλμ/ω δίνοντας μια θεωρητική αυτονομία75 χιλιόμετρων. Στην πράξη υπολογίστε ότι με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία που διαρκεί περίπου 5 ώρες στην πρίζα του σπιτιού σας, μπορείτε να καλύψετε περίπου 65 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη και λιγότερα στον αυτοκινητόδρομο.
 • Constant AWD, όπου εμπλέκονται διαρκώς και οι δύο κινητήρες μέχρι τα 50 χλμ/ω, ενώ μετά από αυτή την ταχύτητα το σύστημα γυρνά αυτόματα στην λειτουργία Hybrid.

Στην πράξη ο βενζινοκινητήρας συνδυάζεται αποτελεσματικά με τον ηλεκτροκινητήρα και η εμπλοκή του γίνεται χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί κάτι ο οδηγός.

Ωστόσο όταν το οδόστρωμα είναι ιδιαίτερα ολισθηρό -και επειδή το αυτοκίνητο δίνει προταιρεότητα στην ηλεκτροκίνηση το πίσω μέρος δημιουργεί μια αστάθεια  που ελέγχεται από τα ηλεκτρονικά και  οφείλεται στην απότομη μεταφορά της ροπής από τον ηλεκτροκινητήρα στην επιτάχυνση και την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην εκκίνηση και εμπλοκή του βενζινοκινητήρα όταν ανιχνευτεί ολίσθηση του πίσω μέρους.

Η λύση είναι απλή και βρίσκεται μέσα στην κεντρική οθόνη, δηλαδή η επιλογή του προγράμματος  Constant AWD, που εξασφαλίζει την διαρκή λειτουργία και τον δύο κινητήρων και φροντίζουν για την υποδειγματική συμπεριφορά σε αυτές τις συνθήκες.

Στο πρόγραμμα Pure η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα είναι αρκετή για να καλύψει τις αστικές ανάγκες και σε συνδυασμό με την απίστευτη ηχομόνωση εξασφαλίζει ηρεμία και αίσθηση οικολογικής ολοκλήρωσης.

Εάν χρειαστεί περισσότερη δύναμη, ενεργοποιείται ο KΕΚ που έχει ένα πολύ διακριτικό ήχο που δεν ενοχλεί την ησυχία των επιβατών του πολυτελούς Station Wagon.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις η δύναμη και η ροπή υπερνικούν εύκολα τους 2 τόνους του βάρους του και επιταχύνουν το Volvo από 0 στα 100 χλμ/ω σε 5,5 δλ, ενώ η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ/ω, προφανώς συμμορφούμενο στην νέα πολιτική της Volvo όπου το Care Key βάζει όριο ταχύτητας στα 180 km/h (*διαβάστε σχετικά).

Η κατανάλωση εξαρτάται από το εάν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες, από τον τρόπο που οδηγείται το αυτοκίνητο.

Έτσι αν η δουλειά σας απέχει μέχρι 70 χλμ από το σπίτι σας μπορείτε με μια φόρτιση να μετακινήστε μέσα στην πόλη χωρίς να ξοδεύετε ούτε ένα ευρώ για καύσιμα!

Αντίθετα αν θέλετε να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο η κατανάλωση φτάνει τα 10 λίτρα/100 χλμ που και πάλι είναι λογικά για ένα τόσο μεγάλο και βαρύ αυτοκίνητο.!

Πάντως η μέση κατανάλωση που είχα μέσα στην πόλη με την χρήση που κάναμε στην οικογένεια μας καλύπτοντας περίπου 130 χλμ/ ημέρα κυμάνθηκε στα περίπου 4,5 λίτρα/100 χλμ. που είναι ένα ενδιαφέρον νούμερο όταν αναλογιστείτε το μέγεθος και το βάρος του αυτοκινήτου

Αναρτήσεις

Η ανάρτηση του VOLVO V60 Recharge PHEV T6 αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω με εγκάρσιο φύλλο σούστας- αντί για ομόκεντρα ελατήρια- και η ρύθμιση της στοχεύει προς την άνεση.

Έχει μέτριας σκληρότητας έλασμα στην σούστα και αργή απόσβεση επαναφοράς που ελέγχει με άνεση τις κάπως απότομες αντιδράσεις του εγκάρσιο φύλλου σούστας και των τροχών των 19’’

Φρένα/Τιμόνι

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα που είναι δυνατά και ανθεκτικά, όμως η αίσθηση στο πετάλι απαιτεί προσαρμογή, λόγω της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση που δίνει ένα μέρος της διαδρομής στην ανάκτηση πριν ουσιαστικά αρχίσει το αυτοκίνητο να φρενάρει με τους δίσκους του.

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό πολύ ισχυρή υποβοήθηση και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη, στον αυτοκινητόδρομο και στις στροφές θα ήθελα να δίνει ελαφρά καλύτερη αίσθηση, ειδικά γύρω από την θέση της ευθείας

Στην Πόλη

Το μεγάλο αμάξωμα με τα μεγάλα παράθυρα και το κάθετο πίσω μέρος εξασφαλίζει εξαιρετική ορατότητα κάνοντας την καθημερινότητα πολύ πιο εύκολη από ότι φαντάζεται όποιος παίρνει τις διαστάσεις του VOLVO V60 Recharge PHEV T6 «τοις μετρητοίς».

Οι αναρτήσεις με τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος, παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ συνδυάζονται με το άκαμπτο πλαίσιο και τα πολύ άνετα καθίσματα μεταμορφώνοντας τους δρόμους του Δημοτικού Λακκουβοδρομίου Διονύσου από αφρικανικών προδιαγραφών κατσικόδρομο, σε ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο!

Οι αναρτήσεις καταπίνουν τις λακκούβες με εντυπωσιακή άνεση, ενώ η ηχομόνωση σε συνδυασμό με την ησυχία του ηλεκτροκινητήρα χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης που διατηρείται ακόμη και όταν μπαίνει σε λειτουργία ο βενζινοκινητήρας καθώς και πάλι δεν ακούγεται σχεδόν τίποτε.

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό, ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού χάρη στην μεταβλητής σχέσης κρεμαγιέρα.

Χάρη σε αυτό το τιμόνι και το σύστημα έλεγχου του παρκαρίσματος το να σταθμεύσεις το VOLVO V60 Recharge PHEV T6 μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης γίνεται με ευκολία.

Τόσο ο θόρυβος του κινητήρα, όσο και εκείνοι των ελαστικών και του αέρα μένουν έξω από την καμπίνα που θυμίζει σε ησυχία –και μάλλον ξεπερνά- εκείνη των καλυτέρων ανταγωνιστών από την Γερμανία.

Εκεί που ίσως θα βρείτε διασκεδαστικό το VOLVO V60 Recharge PHEV T6 είναι όταν βρεθεί δίπλα σας στο κόκκινο φανάρι κάποιος ανυποψίαστος αγωνιστής των φαναριών που θα παρεξηγήσει την εικόνα που προβάλλει το Σουηδικό Station Wagon.

Δεν θα προλάβει να βάλει ούτε δευτέρα πριν τα παρατήσει!

Η κατανάλωση μέσα στην πόλη μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 5,5 λίτρα ανά 100 χλμ, ανάλογα με την απόσταση που θα καλύψετε και την φόρτιση που έχουν οι μπαταρίες σας.

Στον αυτοκινητόδρομο

Σε ταχύτητες ταξιδιού πάνω από τα 140km/h το αυτοκίνητο λειτουργεί με τον βενζινοκινητήρα και ενώ σε σταθερή πορεία έχει την δύναμη ενός πολύ δυνατού βενζινοκινητήρα, «on demand» σε μια προσπέραση  διαθέτει μεγάλα αποθέματα ροπής που εξασφαλίζουν μια ασφαλή και αστραπιαία επιτάχυνση.

Το βάρος σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου δεν ενοχλεί, αντίθετα δίνει μια αίσθηση βελτιωμένης ποιότητας κύλισης, ενώ το αυτοκίνητο παρά την μεγάλη επιφάνεια του SW αμαξώματος αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Αυτό οφείλεται στο ότι το κέντρο βάρους έχει μεταφερθεί ακόμη χαμηλότερα με τις μπαταρίες να βρίσκονται κάτω από το πάτωμα και στο κεντρικό τούνελ.

Ο οδηγός νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει και δεν θα ανησυχήσει πουθενά

Εκείνο που θα ενοχλήσει αρκετούς είναι ο ηλεκτρονικός περιορισμός της τελικής στα 180 χλμ/ω. που ναι μεν βρίσκονται πολύ πάνω από το νόμιμο όριο, αλλά που με ένα τόσο στιβαρό και δυνατό αυτοκίνητο επιτυγχάνονται τόσο γρήγορα που θα νοιώσουν σίγουρα καταπιεσμένοι όταν για παράδειγμα θα τους προσπεράσει ένα Dacia Diesel με 185 χλμ/ω…

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 8 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 13-14 λίτρα ανά 100χλμ.

Στρίβοντας

Το VOLVO V60 Recharge PHEV T6 είναι εξαιρετικά τίμιο σε όσα υπόσχεται από την πρώτη στιγμή. Η ανάρτηση του είναι άνετη παντού και εντυπωσιάζει τόσο το γεγονός ότι οι κλίσεις μέσα στην στροφή είναι σχετικά περιορισμένες όσο και ότι η πλευρική πρόσφυση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Σίγουρα η μπροστινή αντιστρεπτική είναι εξαιρετικά ισχυρή, ενώ μεγάλο ρόλο σε όλα αυτά παίζουν και οι τεράστιοι τροχοί με τα ελαστικά χαμηλού προφίλ.

Βυθίζεις το γκάζι στο πάτωμα και όσο κινείσαι με ανοιχτές γραμμές παραμένει ουδέτερο την ώρα που η δύναμη μέσω του συστήματος μετάδοσης περνά με άνεση στον δρόμο χωρίς να ανησυχεί ποτέ την γεωμετρία της ανάρτησης.

Όσο δεν το στραμπουλάτε, στρίβει με όσα έρχεται και τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης, τα  φρένα, και η δύναμη είναι όλα εκεί …ενώ το μόνο που λείπει είναι η ακριβής πληροφόρηση από το τιμόνι.

Εάν επιμείνετε να το ζορίσετε περισσότερο μέσα στην στροφή γίνεται αρχικά υποστροφικό, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να κρατήσει γρήγορους ρυθμούς καθώς όλα συμβαίνουν με πολύ προοδευτικό τρόπο.

Φυσικά το βάρος των 2 τόνων τελικά υποχρεώνει το VOLVO V60 Recharge PHEV T6 να κάθεται στον ευμεγέθη εξωτερικό μπροστινό τροχό και να αρχίζει να υποστρέφει. Οι νόμοι της φυσικής δεν κοιμούνται και βρίσκονται εκεί για να σου θυμίζουν ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της γρήγορης οδήγησης δεν είναι η έλλειψη δύναμης, αλλά  το αυξημένο βάρος.

Τα φρένα, αφού συνηθίσεις την αρχική αδράνεια που περιγράψαμε νωρίτερα, είναι πανίσχυρα και ανθεκτικά-παρά το βάρος του αμαξώματος.

Όπως είπαμε αυτό είναι ένα άνετο βαρύ αυτοκίνητο που δίνει έμφαση στην ποιότητα κύλισης και όταν πιεστεί με τον λάθος τρόπο έχει μόνο ένα τρόπο αντίδρασης…

Κάθε προσπάθεια δημιουργίας μεταφοράς βάρους πριν ή μέσα στην στροφή (πλασάρισμα, σκανδιναβικά φλίκ και τέτοια κόλπα κτλ) αναγνωρίζεται ασκαρδαμυκτί από τα ηλεκτρονικά και πατάσσεται πάραυτα!

Όμως καλό είναι να θυμάστε ότι σε ένα δρόμο με στροφές η οδήγηση με καθαρές γραμμές επιδοτείται από τα ηλεκτρονικά του Volvo, ενώ ταυτόχρονα αποθαρρύνονται οι κάθε λογής «οδηγόσαυροι» (…σαν την υπογράφουσα) που ψάχνουν μα δεν βρίσκουν κανένα τρόπο να νικήσουν τον Μεγάλο Αδελφό…

Τελικά το VOLVO V60 Recharge PHEV T6  είναι ένα ταξιδιάρικο οικογενειακό αυτοκίνητο πολυτελείας με κορυφαία ποιότητα κύλισης και ταυτόχρονο προσανατολισμό προς τις αστικές μετακινήσεις.

Συμπέρασμα

Το VOLVO V60 Recharge PHEV T6 δεν ακολουθεί κάποια σχολή σε ότι αφορά όσα προσφέρει. Είναι το ίδιο η εξέλιξη της σχολής που δημιούργησε η Volvo όταν πριν πολλές δεκαετίες αποφάσισε περισσότερο από κάθε άλλο κατασκευαστή να εστιάσει στα καθαρόαιμα οικογενειακά αυτοκίνητα ταξιδιού μεγάλων αποστάσεων καλλιεργώντας την κουλτούρα των Station Wagons..

Το VOLVO V60 Recharge PHEV T6 απευθύνεται στον 40αρή + εύπορο οικογενειάρχη που απαιτεί και αναζητά την κορυφαία ασφάλεια που προσφέρουν τα προηγμένα ηλεκτρονικά, την κορυφαία ποιότητα κύλισης στην κατηγορία που προσφέρει η άνετη ανάρτηση και-γιατί όχι, την διακριτική διαφοροποίηση από τους λιγότερο εκλεπτυσμένους που πέφτουν με τα μούτρα στα γερμανικά σήματα.

Η εμφάνιση και οι χώροι του V60 είναι «επικοί» και σε κάνουν να θέλεις να μεγαλώσεις την οικογένεια σου για να τους αξιοποιήσεις ( …αν δεν έχεις πέσει ήδη στην παγίδα να μπορείς να γεμίσεις κάθε κυβικό εκατοστό του εσωτερικού του χώρου-κάτι που αποτελεί μυστικό που αποκαλύπτεται όταν ήδη έχεις μετατραπεί σε rabbit family) και να ταξιδέψεις μακριά από το άγχος της πόλης.

Και επειδή η ζωή μας έχει γίνει πολύπλοκή και οι οικογενειακές υποχρεώσεις δύσκολα σε αφήνουν να φύγεις από την πόλη, ο συνδυασμός της ηλεκτροκίνησης για 60+  πραγματικά χιλιόμετρα ( 18 kWh/100km) με το λιτό αλλά όμορφο και καλοφτιαγμένο εσωτερικό του VOLVO V60 σε ηρεμούν καθώς οδηγείς με οικονομία προς την δουλειά σου και ονειρεύεσαι….

Έχοντας λοιπόν την εμφάνιση, την τετρακίνηση, τις επιδόσεις  και την οικονομία της ηλεκτροκίνησης στο πλευρό του, το VOLVO V60 Recharge PHEV T6 «καθαρίζει» τελικά τον ανταγωνισμό και με την σχετικά χαμηλή τιμή που με τον πλήρη εξοπλισμό της έκδοσης Inscription ξεκινά από €52Κ, όταν πλέον τα 1000αρια SUV κοστίζουν κοντά στα €30Κ!

Μπορεί αντικειμενικά να μιλάμε για πολλά χρήματα, αλλά αν είστε σε θέση να  ψάχνετε για αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας και ρίξετε μια ματιά στον ανταγωνισμό αξιολογώντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το V60, τότε μάλλον θα σας φανεί σαν ευκαιρία!

Αυτό λοιπόν είναι το καλύτερο μοντέλο στην γκάμα της Volvo και ταυτόχρονα χωρίς να μας προκαλεί έκπληξη είναι ο ορισμός του «Καλού» και «Καθώς Πρέπει» σύγχρονου οικογενειακού αυτοκινήτου!

Όλα όσα σημαίνουν Volvo σε ένα αυτοκίνητο!

Δεν με ευχαρίστησε
 • Το μεγάλο βάρος και τα παρεμβατικά ηλεκτρονικά που δεν συμπαθούν την διασκεδαστική οδήγηση
 • Η τελική ταχύτητα των 180 χλμ/ω και η τοποθέτηση των μπαταριών στο κεντρικό τούνελ που ακυρώνει τους αποθηκευτικούς χώρους της κεντρικής κονσόλας.
Θα θυμάμαι
 • Το πιο όμορφο και ιστορικό Station Wagon της αγοράς και την κορυφαία ποιότητα κύλισης.
 • Την οικονομία στις κοντινές αστικές μετακινήσεις και τις επιδόσεις από τους πανίσχυρους κινητήρες του..

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

ΥΓ. Επισκευτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.

Twitter,   Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,   Autoholix e-shop

Φωτογραφίες VOLVO V60 Recharge PHEV T6

 

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
  0
  Το Καλάθι
  Το καλάθι σας είναι άδειο