Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Honda Jazz e:HEV Crosstar Δοκιμή / Test drive

Honda Jazz e:HEV Crosstar Δοκιμή / Test drive

Το Honda Jazz e:HEV Crosstar στο υπέροχο- και αποκλειστικό για το μοντέλο χρώμα Fjord Mist- είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ικανότητας της Ιαπωνικής εταιρείας να εστιάζει σε ένα πρόβλημά  και να κατασκευάζει το καλύτερο δυνατόν όχημα  μέσα στα πλαίσια και τις απαιτήσεις της κατηγορίας.

Το Honda Jazz βρίσκεται κοντά μας για περισσότερα από 20 χρόνια και πάντα αποτελούσε μια εντελώς διαφορετική πρόταση στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης, αφού ενσωματώνοντας την φιλοσοφία των πολυμορφικών αυτοκινήτων ενός όγκου (MPV) πάντα προσέφερε κορυφαίους για τις διατάσεις του αμαξώματος  χώρους.

Πέρα από την κορυφαία εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων  ένα Honda Jazz ανέκαθεν χαρακτηρίζονταν από την οικονομία στα καύσιμα, την  ευελιξία μέσα στην πόλη, την ασφάλεια των επιβατών και φυσικά την βέλτιστη  ποιότητα κύλισης -ακόμη και αν αυτή προκύπτει εις βάρος την σπορ και απολαυστικής συμπεριφοράς.

Σε μια εταιρεία που κατασκευάζει το NSX, το S-2000- και που σήμερα στην γκάμα της έχει το καλύτερο προσθιοκίνητo Hot Hatch είναι ξεκάθαρο ότι το Honda Jazz e:HEV επιλέγει να αδιαφορεί για  την σπορ συμπεριφορά στις στροφές εστιάζοντας σε όλες τις εκφάνσεις της  αστικής μας καθημερινότητας.

Αυτό δεν αποτελεί μειονέκτημα αλλά ένα χαρακτηριστικό που οφείλει να γνωρίζει ο υποψήφιος  αγοραστής που βλέπει σε αυτό όσα ζητά στην αυτοκινιτική του καθημερινοτητα.

Σε μια εποχή που τα καύσιμα και η ενέργεια έχουν πάρει την ανιούσα το Honda Jazz e:HEV Crosstar  εφαρμόζει ενδιαφέρουσες τεχνολογίες που στην πράξη κάνουν ότι υπόσχονται-δηλαδή οικονομία στα καύσιμα σε ένα αυτοκίνητο πόλης που είναι αυτο που ζητούν οι νέου τύπου καταναλωτές…

Το CVT στεναχωρεί τους αυτοκινητόσαυρους που αγαπούν την δυναμική συμπεριφορά και την άμεση επικοινωνία με την μηχανή, όμως το ισοζύγιο των εκπληκτικών προσόντων που προσφέρει η Honda με αυτό το Honda Jazz e:HEV υπερτερεί της “Crying Volubly Transmission” αξιολογείται μόνο εάν μπορέσουμε να συντονιστούμε με τις ανάγκες της εποχής και τους στόχους των σχεδιαστών του.

Η τιμή που ξεκινά για την βασική έκδοση του Honda Jazz e:HEV από τα €27,500 και φτάνει στο ψιλωμένο  Honda Jazz e:HEV Crosstar  της δοκιμής να ξεκινά από τα €31,700 είναι αντικειμενικά υψηλή για την κατηγορία.

Όλοι ξέρουμε ότι τα Honda ποτέ δεν ήταν φτηνά…

Εμφάνιση

Το Honda Jazz e:HEV Crosstar σαν ένα γνήσιο παιδί της πόλης δεν έχει φτιαχτεί για να εντυπωσιάζει, αλλά αντίθετα έχει ένα διακριτικό σχήμα που προτάσσεται από την ανάγκη για μεγάλους εσωτερικούς χώρους  με όσο γίνεται μικρότερο εξωτερικό αποτύπωμα.

Η 3η γενιά του μικρού (…στο μάτι) MPV της Honda δέχθηκε πριν μερικού μήνες μια ανανέωση με διαφοροποιήσεις στη μάσκα, τους προφυλακτήρες και τα φωτιστικά σώματα που το κάνουν να δείχνει πιο φρέσκο και αποδεκτό στο σημερινό αστικό περιβάλλον.

Για να γίνει πιο ενδιαφέρον το μικρό όχημα στους κατοίκους της πόλης, το ονόμασαν Crosstar…και αυτό ψήλωσε κατά 10 χιλιοστά αυξάνοντας την απόσταση από το έδαφος στα 146 mm, απέκτησε ράγες οροφής, μαύρα προστατευτικά πλαστικά στους μαρσπιέδες, ενώ το κάτω μέρος των προφυλακτήρων είναι βαμμένο στο χρώμα του αλουμίνιού.

Σε συνδυασμό με το όμορφο θαλασσί χρώμα και τις όμορφες μαύρες ζάντες το Honda Jazz e:HEV Crosstar καταφέρνει να δείχνει διακριτικό αλλά και να αφήνει υποσχέσεις για περιπέτειες!

Άνεση -Χώροι

Το νέο Honda Jazz e:HEV βασίζεται στη νέα πλατφόρμα Global Small Platform η οποία  χρησιμοποιείται και στο HR-V e:HEV και έχει μήκος 4,1 m, πλάτος 1.75 m, ενώ το συνολικό ύψος στην έκδοση Crosstar είναι αυξημένο κατά 1 εκατοστό και φτάνει τα 1,56μ.

Ούτε το μεταξόνιο το μεταξόνιο των 2,52 μ, ούτε οι ακροβολισμένοι τροχοί, αλλά ούτε και το «τετραγωνισμένο» σχήμα του δεν προδίδουν τους χώρους που θα συναντήσετε στο εσωτερικό που χρωστούν πολλά στην ιδέα να τοποθετηθεί το ρεζερβουάρ καυσίμου στο κέντρο του πλαισίου κάτω από τα εμπρός καθίσματα.

Το εσωτερικό του Honda Jazz e:HEV Crosstar είναι άνετο, πρωτότυπο- και όταν κάθεσαι στη θέση του οδηγού, το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει είναι η πολύ καλή ορατότητα  που εξασφαλίζουν η ψηλή θέση οδήγησης, το μεγάλο πανοραμικό παρμπρίζ και τα φινιστρίνια στην εμπρός κολώνα.

Αυτό σε συνδυασμό με τα επίσης μεγάλα παράθυρα στις πόρτες κάνουν το εσωτερικό φωτεινό και ευχάριστο για όλους τους επιβάτες και εξασφαλίζουν απρόσκοπτη ορατότητα στον οδηγό.

Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο ταμπλό και στις πόρτες είναι πιο σκληρά από ότι θα περίμενα στην αφή και στο βλέμμα, όμως μοιάζουν ανθεκτικά στην χρήση και κυρίως έχουν άριστη ποιότητα συναρμογής και δεν έτριξαν ποτέ.

Ο σχεδιασμός του ταμπλό εκφράζει την φιλοσοφία της Honda, ‘Man-Maximum, Machine-Minimum’ (M/M), σύμφωνα με την οποία σκοπός της τεχνολογίας και της σχεδίασης είναι να εξυπηρετούν τις ανάγκες του οδηγού και των επιβατών.

Σε αυτό το πνεύμα λάτρεψα τις ποτηροθήκες στα άκρα του ταμπλό, αλλα κυρίως ενθουσιαστηκα από την ορατότητα που εξασφαλίζουν τα μπροστινά φινιστρίνια στις διασταυρώσεις

Προσπερνώντας τον υπερπλήρη πίνακα οργάνων με την ψηφιακή οθόνη πολλαπλών ενδείξεων, το ταμπλό ενώ είναι μοντέρνο και πλήρες έχει ταυτόχρονα και μια νοσταλγική νότα που θυμίζει το παρελθόν της εταιρείας.

Η οθόνη χειρισμού των πολυμέσων των 9’’ (…νομίζω) που βρίσεται στο μέσον του ταμπλό έχει καλή  λειτουργία, είναι γρήγορη και κατανοητή, ενώ διαθέτει συνδεσιμότητα για IOS και Android.

Το σύστημα κλιματισμού διαθέτει δικούς του ανεξάρτητους περιστροφικούς διακόπτες  ρύθμισης και το τιμόνι έχει σωστό μέγεθος και λαβή, όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια- που ούτε εργονομικά με ενθουσίασαν, ούτε με την εμφάνιση τους.

Η αρχιτεκτονική του ταμπλό φέρνει τον επιλογέα του αυτομάτου CVT κιβωτίου ψηλά ελευθερώνοντας πολύ χώρο για ντουλάπια, ποτηροθήκες, χώρους για κινητά, USB, HDMI κτλ στην κεντρική κονσόλα.

Στο Honda Jazz e:HEV Crosstar τα μπροστινά θερμαινόμενα καθίσματα είναι ντυμένα με αδιάβροχο ύφασμα και τηρουμένων των αναλογιών παρέχουν καλή πλευρική υποστήριξη στο σώμα.

Πίσω τα καθίσματα που η Honda τα ονομάζει «μαγικά καθίσματα» (Magic Seat® system) έχουν ένα μηχανισμό που τους επιτρέπει να διπλώνουν και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Όταν διπλώσουν προς τα εμπρός δημιουργούν ένα εντελώς επίπεδο χώρο φόρτωσης, ενώ όταν διπλώσουν προς τα πίσω επιτρέπουν να φορτωθούν πίσω από τις θέσεις του οδηγού πολύ ψηλά αντικείμενα όπως για παράδειγμα ένα ποδήλατο 26” χωρίς να χρειαστεί να λύσετε την μπροστινή του ρόδα!

Επίσης όταν βρίσκονται στην κανονική τους θέση, εκτός του ότι παρέχουν άπλετο χώρο για τα γόνατα και τις πλάτες δύο έως τριών επιβατών αποκαλύπτουν έναν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τον πάγκο.

Ένα είναι το σίγουρο: ότι όταν κοιτάς από έξω αυτό το αυτοκίνητο είναι αδύνατον να φανταστείς τους χώρους που κρύβει μέσα του.

Οι επιβάτες προστατεύονται από 10 αερόσακους, μεταξύ των οποίων δύο πίσω αερόσακοι που είναι εγκατεστημένοι στα πίσω καθίσματα και ένας νέος κεντρικός αερόσακος εγκατεστημένος στο εμπρός κάθισμα που ενεργοποιείται σε περίπτωση σύγκρουσης για μείωση των επιπτώσεων που προκαλούνται από την επαφή μεταξύ των επιβατών.

Το Honda Jazz e:HEV απέσπασε τη μέγιστη βαθμολογία των πέντε αστεριών στον τελευταίο κύκλο δοκιμών πρόσκρουσης του οργανισμού Euro NCAP.

Το Honda Jazz e:HEV Crosstar έχει βελτιώσει τα χαρακτηριστικά NVH (Θορύβων, Κραδασμών & Τριγμών) με την προσθήκη μονωτικού υλικού σε όλο το όχημα, όπως γύρω από το εμπρός τροπέτο και τους θόλους των τροχών, τη δομή του καπό και τα πάνελ των εμπρός και πίσω

Οι πόρτες που ανοίγουν σε ορθή γωνιά επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στο πίσω κάθισμα (κάτι πολύ σημαντικό για όσους έχουν παιδιά) ενώ το πίσω κάθισμα όταν διπλωθεί αποκαλύπτει έναν επίπεδο χώρο φόρτωσης .

Το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 304 λίτρα αφού στο πάτωμα του φιλοξένει τις μπαταρίες  ενώ επιπλέον διαθέτει ένα κρυφό διαμέρισμα κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών.

Κινητήρας

Ανοίγοντας το καπό του Honda Jazz e:HEV Crosstar η εικόνα περιγράφει με ακρίβεια την λειτουργία του αυτοκίνητου…

Τι βλέπουμε λοιπόν εδώ?

Η «σκούπα» αριστέρα τροφοδοτεί απευθείας το μεγάλο φίλτρο αέρα, άρα ο εγκάρσια τοποθετημένος μεγάλος τετρακύλινδρος κινητήρας που βλέπουμε στο κέντρο είναι ατμοσφαιρικός- κάτι που στις ημέρες μας σπανίζει!

Ο κινητήρας περιβάλλεται από ένα ισχυρό πορτοκαλί καλώδιο που ξεκινά πάνω την αριστερή πλευρά και αγκαλιάζοντας τον βενζινοκινητήρα μπαίνει μέσα σε ένα κουτί που μάλλον περιέχει το κοντρόλερ και τους ηλεκτροκινητήρες.

Είναι σαν να μας λέει η εικόνα πως ο βενζινοκινητήρας της φωτογραφίας υπηρετεί τις ανάγκες σε ενέργεια ενός ηλεκτροκινητήρα.

Ο βενζινοκινητήρας στην φωτογραφία δεν είναι άλλος από τον γνωστό ατμοσφαιρικό τετρακύλινδρο i-VTEC των 1,5 λίτρων που λειτουργώντας σε κύκλο Atkinson μας δίνει 109 PS/6.200 rpm και ροπή 131 Nm/4.000 rpm.

Ο θερμικός κινητήρας i-VTEC λειτουργεί κυρίως για να επιτρέπει σε ένα μοτέρ/ηλεκτρογεννήτρια να παράγει ενεργεία που αποθηκεύεται σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου 118V Li-Ion, 0,98 kWh  η οποία είναι τοποθετημένη κάτω από τον χώρο αποσκευών και πάνω από τον πίσω άξονα.

Όταν επιλέγονται τα προγράμματα EV-Drive και Hybrid Drive η κίνηση του Honda Jazz e:HEV γίνεται κυρίως από τον “master ηλεκτροκινητήρα” που αποδίδει 96 kW (122 ίππους) και ροπή 253 Nm., ενώ ένας δεύτερος ηλεκτροκινητήρας παίζει τον ρόλο της γεννήτριας για την μπαταρία.

Όταν επιλεχθεί το πρόγραμμα Engine Drive η ροπή του θερμικού κίνητρα μεταφέρεται άμεσα στους τροχούς μέσω συνεκτικού συμπλέκτη και ενός κιβωτίου CVT μονής σχέσης.

Ο θερμικός κινητήρας i-VTEC λειτουργεί κυρίως για να επιτρέπει σε ένα μοτέρ/ηλεκτρογεννήτρια να παράγει ενεργεία που αποθηκεύεται σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου 118V Li-Ion, 0,98 kWh  η οποία είναι τοποθετημένη κάτω από τον χώρο αποσκευών και πάνω από τον πίσω άξονα.

Όταν επιλέγονται τα προγράμματα EV-Drive και Hybrid Drive η κίνηση του Honda ΗR-V e:HEV γίνεται κυρίως από τον “master ηλεκτροκινητήρα”, ενώ ένας δεύτερος ηλεκτροκινητήρας παίζει τον ρόλο της γεννήτριας για την μπαταρία.

Όταν επιλεχθεί το πρόγραμμα Engine Drive η ροπή του θερμικού κίνητρα μεταφέρεται άμεσα στους τροχούς μέσω συνεκτικού συμπλέκτη και ενός κιβωτίου CVT μονής σχέσης.

Το βάρος του συστήματος της υβριδικής κίνησης είναι μόλις 110 κιλά επιπλέον έτσι το συνολικό βάρος συγκρατείται στα 1,300 κιλά, ενώ επειδή το μεγαλύτερο μέρος του είναι τοποθετημένο πίσω και χαμηλά δίνει μια ισορροπημένη κατανομή του βάρους εμπρός/πίσω (53-47%)

Στην πράξη όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που οδηγείτε και με την δυνατότητα σας να κατανοήσετε την λογική της τεχνολογίας.

Το e:HEV είναι ο «παράδεισος» μέσα στην πόλη, αλλά δυστυχώς λόγω της χρήσης του CVT που επιβάλλεται από την αρχιτεκτονική του συστήματος θα ενοχλήσει στον αυτοκινητόδρομο και στην σπορ χρήση όπου η ανάγκη για παραγωγή ρεύματος θα αναγκάσει τον βενζινοκινητήρα να λειτουργεί σε υψηλές στροφές και να γίνεται θορυβώδης.

Μέσα στην πόλη -όπου είναι δυνατή η τακτική ανάκτηση ενέργειας και που το αυτοκίνητο κινείται με χαμηλές ταχύτητες και εύκολα μπορείτε να επιτύχετε εύκολα 4,5 λίτρα/100 χλμ, ενώ αν προσπαθήσετε πολύ τότε μπορεί να πέσει και κάτω από 4 λίτρα!

Αντίθετα η επίδοση αντιστρέφεται στο ταξίδι όπου χρειάζονται περισσότερα από 8 λίτρα/100 χλμ για να κινείστε με περίπου 130-140 χλμ/ω.

Ανάρτηση

Η ανάρτηση του Honda Jazz e:HEV Crosstar γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω είναι ρυθμισμένη με απολυτό στόχο την άνεση και την άριστη ποιότητα κύλισης ενώ προσπαθεί να ισορροπεί μεταξύ άνεσης και ελέγχου του αμαξώματος.

Τα ελατήρια του Crosstar  είναι πιο μαλακά σε σχέση με το απλό Jazz κατά 8% και 20% εμπρός και πίσω, ενώ αυξημένη κατά 6% είναι η ακαμψία των σινεμπλόκ.

Για να περιορίσει τις αυτονόητες κλίσεις που έχουν τα ψηλά αμαξώματα έχει μια σκληρή μπροστινή αντιστρεπτική που βοηθά μέσα στην στροφή, ενώ τα αμορτισέρ είναι πιο σφικτά τόσο κατά τη συμπίεση όσο και κατά την επαναφορά τους.

Τιμόνι/Φρένα

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι του Honda Jazz e:HEV Crosstar χρειάζεται λιγότερες από 2,2 στροφές από άκρη σε άκρη και παρότι έχει μάλλον υπερβολική υποβοήθηση παρέχει εξαιρετική ακρίβεια και αίσθηση.

Η ακτίνα στροφής είναι μόλις 5,5 μέτρα κάνοντας το αυτοκίνητο ιδανικό για την πόλη.

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους 280 χλστ εμπρός και απλούς 260 χλστ πίσω και είναι ίσχυρά και ανθεκτικά.

Στην Πόλη

Η ψηλή θέση οδήγησης και τα μπροστινά φινιστρίνια του Honda Jazz e:HEV Crosstar θα βοηθήσουν μέσα στην πόλη καθώς χαρίζουν καλύτερη ορατότητα και ένα αίσθημα «υπεροπλίας» για την κίνηση στην καθημερινή ζούγκλα των Ελλήνων, των οδηγών δηλαδή που αλλάζουν λωρίδα χωρίς φλάς γιατί καπνίζουν μιλώντας στο τηλέφωνο πίνοντας «φρέντους».

Το Honda Jazz e:HEV Crosstar είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα, καθώς η εργονομία και η ορατότητα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και λειτουργούν ακριβώς όπως πρέπει.

Οι μεγάλοι καθρέπτες βοηθούν στους ελιγμούς-και η κάμερα οπισθοπορείας βελτιώνει την μέτρια  ορατότητα προς τα πίσω διευκολύνοντας το παρκάρισμα.

Οι αναρτήσεις γενικά καταπίνουν τις κακοτεχνίες και καταφέρνουν να μετακινούν τους επιβάτες με άνεση και ηρεμία μέσα στην πόλη, ωστόσο όταν το Honda Jazz e:HEV Crosstar συναντήσει εγκάρσιες ανωμαλίες παρουσιάζονται αρκετές αναπηδήσεις από τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα-όταν δεν είναι φορτομένο- που χαλούν την καλή εικόνα.

Είναι αλήθεια ότι η οδήγηση ενός υβριδικού αυτοκινήτου σε παρασύρει σε μια διαδικασία όπου η ανάκτηση και η διατήρηση ενέργειας γίνεται ένα εθιστικό παιχνίδι που σε αναγκάζει να κινείσαι σε απελπιστικά χαλαρούς ρυθμούς που συχνά ενοχλούν τους γύρω σου!

Ο ιδιοκτήτης του Honda Jazz e:HEV Crosstar πρέπει να κατανοήσει το πώς λειτουργεί το υβριδικό σύστημα και να μάθει να μην πιέζει το πετάλι της επιτάχυνσης απότομα ώστε να δίνει τον χρόνο στον ηλεκτροκινητήρα να αξιοποιεί το ρεύμα που είναι αποθηκευμένο στην μπαταρία, ενώ θα πρέπει να μάθει να κινείται με την «φόρα» του και να αξιοποιεί την ενέργεια που ανακτάται κατά την επιβράδυνση.

Έκανα πάνω από 700 χιλιόμετρα αποκλειστικά μέσα στην πόλη- και εκεί ευτυχώς πρόλαβα να μηδενίσω τον μετρητή κατανάλωσης αφού είχα καταλάβει πως λειτουργεί το σύστημα…

Κινήθηκα αρκετές φορές από τον Διόνυσο στην Γλυφάδα, αλλά οδήγησα και με αρκετά βαριά κίνηση και στο κέντρο της πόλης. Ευτυχώς πριν επιστρέψω στο αυτοκίνητο πήρα την φωτογραφία που βλέπετε δίπλα, γιατί εάν δεν το έκανα αυτό δεν το πίστευα ούτε εγώ!

Όπως βλέπετε, μιλάμε για μέση κατανάλωση 3,8 λίτρων/100 χλμ οδηγώντας για 631 χλμ μέσα στην πόλη!

Οδηγούσα προσπαθώντας να διατηρώ την φόρα μου και να ανακτώ ενέργεια στις κατηφόρες φρενάροντας….ελπίζω χωρίς να ενοχλώ τους γύρω μου- και κυρίως αποφεύγοντος την απευθείας εμπλοκή του βενζινοκινητήρα με την κίνηση του οχήματος.

Όταν δεν πιέζεται το σύστημα, η ησυχία στο εσωτερικό χαλαρώνει ακόμη περισσότερο τους επιβάτες καθώς ο μεγάλος ηλεκτροκινητήρας επιταχύνει διαρκώς και σταθερά χωρίς να ενοχλεί ο θόρυβος του κινητήρα.

Όταν γίνεις ένας έμπειρος «Hybrider» ευχαριστιέσαι  να κινείσαι με μόλις 4-4,5 λίτρα βενζίνης μέσα στην πόλη.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Όταν το Honda Jazz e:HEV Crosstar βρεθεί στον αυτοκινητόδρομο αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι η μετάδοση δεν νοιώθει ;μετά στις μεγάλες ταχύτητες.

Οι αναρτήσεις ελέγχουν τους τροχούς και να συνδυάζονται πλήρως με το ακριβές τιμόνι, ενώ οι εγκάρσιες και διαμήκεις ανωμαλίες των αυτοκινητόδρομων,όπως και οι πλευρικοί άνεμοι, επηρεάζουν ελάχιστα  το Honda Jazz e:HEV Crosstar πάρα το αυξημένο ύψος του αμαξώματος.

Στις παρατεταμένες στροφές οι άνετες αναρτήσεις επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να παίρνει κάποιες κλίσεις, αλλά τίποτε δεν μπορεί να ενοχλήσει την άνεση των επιβατών τόσο, όσο η παρέα που τους κάνει ο κινητήρας με το CVT.

Δυστυχώς στον αυτοκινητόδρομο η αποθηκευμένη ενέργεια στην μπαταρία εξαντλείται άμεσα και όταν θελήσετε να επιταχύνετε μετά τα 100 χλμ, ο κινητήρας αρχίζει να λειτουργεί σε εξωπραγματικά υψηλές στροφές γεμίζοντας την καμπίνα με ενοχλητικό θόρυβο που αργότερα συνδυάζεται αρμονικά με την γνωστή γκρίνια του CVT.

Η αλήθεια είναι ότι αν δώσετε χρόνο στο CVT να επιταχύνει σίγα – σίγα θα διαπιστώσετε ότι κάποια στιγμή εκεί στα 120 χιλιόμετρα το σύστημα έρχεται σε κάποια ισορροπία καθώς ο κινητήρας  περνά την ροπή του με την σωστή σχεση μέσα από το CVT προς τους τροχούς.

Καθώς και το CVT αρχίζει να βρίσκει την ηρεμία του οι στροφές το κινητήρα πέφτουν χαμηλά και η ησυχία στο εσωτερικό ικανοποιεί πλήρως.

Αν όμως βρείτε μια ανωφέρεια,ή θελήσετε να ταξιδέψετε με την αστρική ταχύτητα των 140-150 χλμ/ω τότε το CVT αναλαμβάνει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα..  Φασαρία!

Η τελική ταχύτητα του Honda ΗR-V e:HEV συμφωνά με την εταιρεία είναι 170 χλμ/ω, αλλά προσωπικά λόγω της φασαρίας δεν ένοιωσα καμιά έλξη για να πάω πάνω από το νόμιμό όριο.

Άλλωστε όπως είναι γνωστό πότε δεν υπερβαίνουμε τα όρια ταχύτητας και είμαστε πάντα καθώς πρέπει .

Σε ότι αφορά την κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο αυτή μπορεί να πέσει κάτω από τα 6,5 λίτρα αν κινείστε μέχρι 120χλμ/ω, αλλά και να απογειωθεί στα 8 λίτρα αν θελήσετε να ταξιδέψετε με 140 χλμ/ω.

Στις Στροφές

Στο επαρχιακό δίκτυο το Honda Jazz e:HEV Crosstar με την ανάρτηση να ισορροπεί έξυπνα μεταξύ άνεσης και έλεγχου του αμαξώματος έχει να αντιμετωπίσει το ψηλό κέντρο βάρους που επιβάλλει το αυξημένο ύψος από το έδαφος.

Οταν το αυτοκίνητο πιέζεται η ανάρτηση είναι χαλαρή σε ότι αφορά την συμπίεση και την απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ και αυτό κάνει τον οδηγό να νοιώθει την ανάγκη να μειώσει τον ρυθμό του.

Αν δεν νοιώσει αυτή την ανάγκη, ή απλά δεν καταλάβει η συνταγή της Honda είναι ξεκάθαρη και περιέχει προδιαγεγραμμένες δόσεις προοδευτικής υποστροφής και παρεμβάσεις των ηλεκτρονικών που θα τον επαναφερουν στην τάξη και θα αποτρέψουν το πίσω μέρος να συμμετέχει στην οδήγηση και να τον τρομάξει.

Αν πάρετε ακόμη περισσότερη φόρα τότε το Jazz θα στρίψει καλά μέχρι ένα σημείο, όμως μετά από λίγο θα νοιώσετε το βάρος να μεταφέρεται στον εξωτερικό μπροστινό τροχό –και στην συνέχεια να χάνει την πρόσφυση του λόγω της κλίσης του αμαξώματος προκαλώντας δυσάρεστες ποσότητες υποστροφής.

Η αλήθεια είναι σε αυτές τις συνθήκες είναι ότι ο κινητήρας δεν βοηθά καθώς αδυνατεί να υπερνικήσει το βάρος του αυτοκινήτου-και κυρίως είναι το CVT που του κόβει τα φτερά με την δύναμη να εξαφανίζεται κάπου μέσα στο κιβώτιο και στην προσπάθεια να παραχθεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για τον ηλεκτροκινήρα.

Αυτό κάνει τον οδηγό να πατά με απόγνωση βαθιά το πετάλι του γκαζιού ψάχνοντας να βρει την δύναμη που θα του επιτρέψει να στρίψει πως θα ήθελε…

Είναι κάτι που δεν είναι ευχάριστο, όμως μπορείς να το συνηθίσεις, ή να «κάνεις μύτη τακούνι» για να κρατάς το κιβώτιο σε πίεση, διαφορετικά πλησιάζοντας την είσοδο της στροφής με το που αφήνεις το γκάζι για να πέσεις στα φρένα, το CVT επιλέγει την απολύτως πιο μακριά σχέση και οι στροφές πέφτουν σαν να βγάζεις νεκρό στην είσοδο της στροφής.

Εάν η διαδρομή είναι ανηφορική τότε η συνδρομή του ηλεκτροκινητήρα είναι από ελάχιστη μέχρι μηδενική, οπότε ο ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας αρχίζει να μουγκρίζει και τελικά καταφέρνει να σου χαλάσει την διάθεση.

Εάν όμως συμβιβαστείτε να τοποθετήσετε τον μοχλό στην θέση D αποφασίζοντας να οδηγήσετε χαλαρά, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί το Jazz, τότε το CVT αναδεικνύει την εξαιρετική ποιότητα κύλισης και τον “καθώς πρέπει” χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Όταν βρεθείτε σε δρόμο με στροφές… ηρεμίστε και αποδεχτείτε την πραγματικότητα  ότι ουσιαστικά οδηγείτε ένα αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να λάμπει στην πόλη.

Μόνο έτσι θα εκτιμήσετε αυτό το υπέροχο αυτοκίνητο πόλης!

Συμπέρασμα

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η τιμή των €31,700 είναι υψηλή-και θα σας φανεί ακόμη ακριβότερη εάν αγοράζοντας αυτοκίνητο αναζητάτε κοινωνική αναγνώριση μέσω τους σήματος, δερμάτινα καθίσματα και μπλιμπλίκια ή ακόμη και επιδόσεις.

Σκεφτείτε όμως λίγο τι είναι το Honda Jazz e:HEV Crosstar και θα σας φανεί ακριβό μεν, αλλά πολύ λογικό και μοναδικό!

Είναι ένα αυτοκίνητο φτιαγμένο στην Ιαπωνία που διαθέτει ένα βενζινοκινητήρα, μια ηλεκτρογεννήτρια, ένα ισχυρό ηλεκτροκινητήρα και μια μοναδική τεχνολογία που τους επιτρέπει μέσα στην πόλη να συνεργάζονται και να αφήνουν άφωνο τον οδηγό με την απόδοση και την οικονομία τους.

Είναι ουσιαστικά ο άμεσος αντίπαλος του φτηνότερου και ίσως πιο εντυπωσιακού Yaris Cross Hybrid, που όμως προφέρει χώρους και ποιότητα κύλισης που δεν μπορεί να τους ονειρευτεί ούτε το μεγαλύτερο CHR ή κάποιο άλλο αυτοκίνητο σε αυτές τις διαστάσεις.

Σαν Autoholix  η συμβίωση δεν κατάφερε να με κάνει να ταυτιστώ μαζί του παρότι οι λύσεις και η ποιότητα που προσφέρει είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση εντυπωσιακές.

Ας ξεκινήσουμε από την “φωτιά στην κόλαση”, που δεν είναι τίποτε άλλο από το CVT που και εδώ καταφέρνει να χαλάσει τον υπέροχο χαρακτήρα ενός ακόμη άψογου αυτοκινήτου…

Ο θόρυβος και η ασάφεια που παράγει όταν πιεστεί είναι απλά ενοχλητικός στο ταξίδι αλλά και στις στιγμές που θα αποφασίσετε να οδηγήσετε λίγο πιο ζωηρά.

Η ουσία όμως βρίσκεται στην τεχνολογία της Honda που μπορεί να εντυπωσιάζει- καθώς στα αλήθεια δεν ξέρω πολλά αυτοκίνητα που να μπορούν να καταναλώσουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια κάτω από 4,2 λίτρα/100 χλμ μέσα στην πόλη και να προσφέρουν τους χώρους του Jazz.

To Honda Jazz e:HEV Crosstar απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν- και έχουν την δυνατότητα- να αγοράσουν ένα ακριβό αυτοκίνητο πόλης, αλλά που ταυτόχρονα δεν θέλουν να προκαλούν με την παρουσία τους.

Το διακριτικο σχήμα του εκτός από όμορφο και μοντέρνο καταφέρνει να γίνεται αποδεκτό από όλους, ενώ παράλληλα ο πολυμορφικός του χαρακτήρας προσφέρει σύγχρονες λύσεις και μεγάλους χώρους σε ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης.

Προσφέρει όλα όσα ζητά κάποιος στην αστική του πραγματικότητα χωρίς περιορισμούς σε χώρους και ανεση- και για αυτό πιστεύω ότι δικαιολογεί πλήρως την τιμή κτήσης.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Τα σκληρά πλαστικά του ταμπλό και ο πίσω ημιάκαμπτος άξονας που είναι επιρρεπής στις αναπηδήσεις
  • Το CVT που και εδώ χαλάει τον ταξιδιάρικο και περιπετειώδη χαρακτήρα με τον θόρυβο που παράγει στον αυτοκινητόδρομο .

 

 Θα θυμάμαι

  • Τους άνετους και έξυπνους χώρους για τους επιβάτες
  • Την κορυφαία υβριδική τεχνολογία που προσφέρει απίστευτη οικονομία και την ποιότητα κύλισης μέσα στην πόλη.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

ΥΓ. Επισκευτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.

Twitter,   Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,   Autoholix e-shop

Φωτογραφίες Honda Jazz Crosstar

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο