Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςHybrid Vehicles (HEV + mHEV)Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS Δοκιμή / Test drive

Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS Δοκιμή / Test drive

Η Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS  είναι το σημείο που συναντιέται η 12η + γενιά ενός θρυλικού για την αξιοπιστία του μοντέλου με την 5η γενιά της υβριδικής τεχνολογίας που η Toyota εξέλιξε με επιμονή και μεθοδικότητα, από την πρώτη της εμφάνιση στο Prius, μέχρι την σημερινή της εκδοχή που καταφέρνει μέσα στο αστικό περιβάλλον να κινείται μέχρι και το 80% του χρόνου σαν ηλεκτροκίνητο.

Η Toyota οφείλει την φήμη της πιο αξιόπιστης εταιρείας όχι μόνο στα σκληροτράχηλα Landcruiser που κυριάρχησαν από την Αυστραλία μέχρι την Αφρική, αλλά και στα ταπεινά Corolla που προσφέρουν εδώ και σχεδόν 60 χρόνια απροβλημάτιστη μετακίνηση με μοντέλα που μπορεί να μην εντυπωσίαζαν με τον σχεδιασμό ή με την ποιότητα των πλαστικών, αλλά που με τα «άθραυστα» μηχανικά τους μέρη αγαπήθηκαν από τους οδηγούς.

Είναι κάπως βαρύ το πληκτρολόγιο όταν δοκιμάζεις τόση πολύ ιστορία μαζί, ωστόσο το γεγονός ότι η ανανεωμένη έκδοση του 2023 είναι ένα από τα λίγα αυτοκίνητα που δοκίμασα την χρονιά που πέρασε που δεν είναι SUV αλλά και το σήμα στο τιμόνι έφερε στο μυαλό μου τις ημέρες που ήμουν εργοστασιακή οδηγός της Toyota Hellas και αγαπούσα να βλέπω αυτό το σήμα στο τιμόνι.

————————————————————————————————————————–

Συνειρμός και οι Ιστορίες (…οι λακωνίζοντες  are kindly requested 😎 να προσπεράσουν)

Πάνε περίπου 5-6 χρόνια (…καλά, αφού επιμένετε να είστε ακριβείς, κάντε τα 30+ έτσι για να με κάνετε να νοιώσω ηλικιωμένη! 😉 ) που συμμετείχα στο Yaris Cup με ένα αυτοκινητάκι που λόγω χρώματος όλοι στην ομάδα το φωνάζαμε «το σκατ**λάκι».

Με ένα Toyota  έζησα μερικές από τις καλύτερες αγωνιστικές μου στιγμές που περιλάμβαναν, νίκες, αδικίες, pole positions, τούμπες κτλ…

Στις Σέρρες για παράδειγμα στις 5/11/2000 είχα κάνει τον καλύτερο χρόνο και θα ξεκινούσα από την πρώτη θέση μεταξύ 28 καλών οδηγών… εάν κάποιος «συναθλητής» μου στον γύρο προθέρμανσης στην Κ7 δεν με ακουμπούσε αριστοτεχνικά πίσω αριστερά ώστε να με “βοηθήσει” να τουμπάρω το αυτοκίνητο. Μεταξύ αστείου και σοβαρού μου είχαν πει την προηγούμενη μέρα να μην χαίρομαι για την Ρ1 γιατί έτσι και αλλιώς  δεν θα τερματίσω, αλλά το ίδιο μου έλεγαν σε κάθε αγώνα-οπότε δεν πτοήθηκα!

Μέσα στα πέντε λεπτά που προβλέπονται «το σκατ**λάκι» με το νούμερο 69- που διαβάζεται ακριβώς το ίδιο και τουμπαρισμένο(!), επισκευάστηκε όπως –όπως και έτσι με ραγισμένο παρμπρίζ, στραβωμένο εμπρός σύστημα και με ταινίες να κρατούν τις πόρτες, το καπό και τα φτερά,  ξεκίνησα -όπως προβλέπεται- από την τελευταία θέση αφού καθυστέρησα να βρεθώ στο grid …όχι επειδή το αυτοκίνητο δεν ήταν έτοιμο στον χρόνο που είχα στην διάθεση μου, αλλά επειδή μετά την τούμπα δεν μπορούσα να τρέξω με το δικό μου κράνος και έπρεπε να ψάξω να βρω άλλο – αλλιώς τον π@λο!

Πάντα όταν είχα pole βρίσκανε τους καλυτέρους τρόπους -όπως συνέβη στην πίστα των Μεγάρων – για να την χάσω…και όταν τερμάτιζα πάντα κάποιος πλήρωνε το παράβολο για να μου κάνουν τεχνικό έλεγχο-μήπως βρουν κάτι για να μηδενιστώ!

Μέσα από το κράνος που μου δάνεισε κάποιος συναθλητής μου – Τάκης Κ. – (που ήταν 3-4 νούμερα μεγαλύτερο-αλλά ασφαλές(?!)  ) έκλαιγα και θύμωνα ταυτόχρονα για την αδικία που είχα υποστεί.

Δεν άκουγα, δεν σκεφτόμουνα… ο σκοπός ήταν ένας: “ΕΠΙΘΕΣΗ-ΕΠΙΘΕΣΗ και ΕΠΙΘΕΣΗ”, ή αλλιώς 攻撃 στην γλώσσα που μιλούσε το αυτοκίνητο!

Τα φώτα για  τον καλύτερο αγώνα της ζωής μου άναψαν, όπου από τελευταία τερμάτισα 4η και πολύ κοντά στον τρίτο κάνοντας ταυτόχρονα και τον ταχύτερο χρόνο του αγώνα-με το Toyota μου σε κατάσταση διάλυσης!

H θέα εκείνου του Yaris που βλέπετε στην φωτογραφία τρόμαξε πολύ κόσμο μέσα στην πίστα και διασκέδασε πολλούς απέξω, ωστόσο η Corolla που ξεκίνησε τους συνειρμούς της Autoholixsaurus είναι αντίθετα πολύ διακριτική και φιλική με όλους.

 

Επιστροφή στο θέμα μας (…Welcome back, Spartans)

Μέσα στο DNA της νέας Corolla καταγράφεται όλη η ιστορία των προηγούμενων 11+ γενεών -και για να είμαστε πιο ακριβείς… μόνο τα καλύτερα στοιχεία της κάθε γενιάς τα οποία έπεισαν περισσοτέρους από 50 εκ. ανθρώπους από το 1966  να την προτιμήσουν.

Είναι ένα μοντέλο που προσαρμόστηκε σε κρίσιμες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας και ξεκινώντας από την ενεργειακή των 70s μεγάλωσε πολύ σε διαστάσεις, έμαθε να στριβεί, έγινε πολύ γρήγορη- στις εκδόσεις GR…για να καταλήξει και σήμερα επίκαιρη καθώς με την τεχνολογία της καταφέρνει να ξεδιψά με ελάχιστες γουλιές ακριβού «Χυμού Αραβίας».

Σε μια εποχή λοιπόν που τα καύσιμα και η ενέργεια έχουν πάρει την ανιούσα, οι Ιάπωνες παρουσιάζουν διάφορες και ενδιαφέρουσες τεχνολογίες που στην πράξη κάνουν ότι υπόσχονται- δηλαδή οικονομία στα καύσιμα και χαμηλούς ρύπους-τουλάχιστον μέσα στην πόλη- χωρίς να καταφεύγουν στην σύνθετη και βαριά τεχνολογία των PHEV ή την απλά βαριά τεχνολογία των αμιγώς ηλεκτρικών.

Έτσι ακόμη και στην ιδιόμορφή αγορά του πολύπαθου Φορολογιστάν η Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS  ευνοείται από τον νέο νόμο για τα αυτοκίνητα με χαμηλούς ρύπους που μηδενίζει τα τέλη κυκλοφορίας και επιτρέπει την απρόσκοπτη κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης.

Και μάλιστα αυτά συμβαίνουν ενώ το κόστος κτήσης σύμφωνα με τον διαμορφωτή τιμών ΕΔΩ ξεκινά για την έκδοση Active Plus από τα μόλις(?!) €28,470.

Εμφάνιση

Η Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS δείχνει αναμφίβολα σαν ένα μοντέρνο αυτοκίνητο όμως δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν στο πέρασμα της…

Είναι κυρία σε όλα της …και για αυτό είναι το μόνο μοντέλο στην γκάμα της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου που είναι γένους θηλυκού- έχοντας επάξια κερδίσει την προσφώνηση «η Corolla»!

Το καπό συναντά ψηλά την οκτάγωνη μάσκα και είναι σε αρμονία με την μόδα που την θέλει να είναι τόσο μεγάλη ώστε να είναι ορατή από το διάστημα, ωστόσο καθώς οι αεραγωγοί μπλέκονται με τον προφυλακτήρα δημιουργώντας μια επιθετική εικόνα, ταυτόχρονα τα μεγάλα φωτιστικά σώματα με τα πολύ καλής απόδοσης LED και τα χαρακτηριστικά φώτα ημέρας κάνουν αυτό το hatchback να δείχνει φιλικό και μοντέρνο!

Το προφίλ της Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS με τα μεγάλα παράθυρα στις μπροστινές πόρτες και τα μικρότερα στις πίσω πόρτες που περιορίζονται από την ψηλή πόρτα και τις φαρδιές πίσω κολώνες θυμίζει την νέα σφηνοειδή σχεδιαστική γραμμή της εταιρείας.

Οι πανέμορφες ζάντες με τα Falken ZIEX ZE914 Ecorun σε διάσταση 225/45-R17 εκτός από το ότι γεμίζουν με πειστικό τρόπο τους μεγάλους θόλους, δικαιολογούν κάπως τα επιπλέον €4,5Κ που κοστίζει η έκδοση GR Sport της δοκιμής.

Το πίσω μέρος είναι εξίσου αιχμηρό και ενδιαφέρον με τα φωτιστικά σώματα που μοιάζουν στον σχεδιασμό με μπούμερανγκ, τους φουσκωμένους προφυλακτήρες και φυσικά με το σηματάκι Hybrid που ενημερώνει όσους ακολουθούν ότι βλέπουν ένα γνήσιο υβριδικό της Toyota!

Εσωτερικό

Το εσωτερικό της Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS χωρίς να διεκδικεί κάποιο βραβείο σχεδιασμού είναι αρμονικά τακτοποιημένο και λειτουργικό για τα γούστα μου με τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο ταμπλό και στις πόρτες κερδίζουν την αφή και το βλέμμα, ενώ μοιάζουν ανθεκτικά στην χρήση- και κυρίως έχουν άριστη ποιότητα συναρμογής.

Προσπερνώντας τον υπερπλήρη ψηφιακό πίνακα οργάνων που χρησιμοποιεί μια ψηφιακή οθόνη 12,3’’ πολλαπλών ενδείξεων, το ταμπλό ενώ είναι μοντέρνο με μια πρώτη ματία δεν αποφεύγει ένα μεγάλο φάουλ στην εργονομία… Επειδή το κάθισμα τοποθετεί τον οδηγό χαμηλά κοντά στο πάτωμα…η πελώρια στάνταρ οθόνη των 10.3’’ σε συνδυασμό με τους αισθητήρες για τα συστήματα ασφαλείας που βρίσκονται πάνω από τον καθρέπτη περιορίζουν την ορατότητα προς τα μπροστά..

Αυτό προβλημάτισε και οδηγούς σαν εμένα (1,70) που τεντωνόμουν για να δω μπροστά αλλά και για τους ψηλότερους της οικογένειας (1,90+/++) που χρειάζεται να σκύψουν για να δουν κάτω από το σύμπλεγμα του καθρέπτη….

Όπως εύστοχα αναρωτήθηκε ο Νίκος Βαμβακούλας: «Foul…Who, You»? Φοβάμαι πως ναι,  συμβαίνει και στους καλύτερους!

Το mediacenter έχει ικανοποιητική λειτουργικότητα και διαθέτει συνδεσιμότητα για IOS και Android όμως πιστεύω ότι «κουρασμένα» γραφικά αδικούν τις δυνατότητες του συστήματος.

Ευτυχώς σε πείσμα της εποχής των “space invaders” με τα πλήκτρα αφής να έχουν μια τάση να κυριαρχήσουν στα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού, η Corolla εξακολουθεί να διαθέτει διακόπτες που κάνουν “κλικ” και βρίσκονται στην σωστή θέση, ενώ το αποδοτικό σύστημα κλιματισμού ρυθμίζεται από μια ξεχωριστή κονσόλα που περιλαμβάνει και περιστροφικούς ρυθμιστές για την επιλογή της θερμοκρασίας κτλ.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας «Toyota Safety Sense» και «Advanced Driver Assistance» που προφέρονται ως στάνταρντ εξοπλισμός (!) και περιλαμβάνουν σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, αποφυγής πρόσκρουσης με ανίχνευση πεζών, αποφυγής πρόσκρουσης με ανίχνευση ποδηλάτων κατά την ημέρα, υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, αλλά και το Intelligent Adaptive Cruise Control!

Η αρχιτεκτονική του ταμπλό φέρνει τον μοχλό του αυτομάτου e-CVT κιβωτίου κοντά στα χέρια του οδηγού ενώ πίσω από τον επιλογέα θα βρούμε το πλήκτρο για το ηλεκτρικό χειρόφρενο και τα πλήκτρα διαχείρισης της ηλεκτροκίνησης και των προγραμμάτων χαρτογράφησης ( Eco, Normal, Sport).

Άνεση /Χώροι

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό χαμηλά μέσα στο αυτοκίνητο και πραγματικά δίνει μια πολύ σπορ αίσθηση-κάτι που φυσικά ενισχύεται και από τα πολύ όμορφα και με καλή πλευρική στήριξη καθίσματα τύπου μπάκετ της έκδοσης GR Sport που είχα στην διάθεση μου.

Ωστόσο σε συνδυασμό με το όχι και τόσο μεγάλο άνοιγμα των θυρών οι ψηλοί οδηγοί θα δυσκολευτούν κατά την είσοδο από τα μεγάλα πλαϊνά του καθίσματος οπότε θα τους πρότεινα να επιλέξουν πιο απλές εκδόσεις καθισμάτων…γλιτώνοντας και χρήματα!

Όπως είπαμε η ορατότητα προς τα μπροστά περιορίζεται από την μεγάλη οθόνη, ενώ και προς τα πίσω ο συνδυασμός της χαμηλής θέσης οδήγησης και των προσκέφαλών στο πίσω κάθισμα θα προβληματίσει και στην κίνηση αλλά και κατά το παρκάρισμα-όπου φυσικά η κάμερα οπισθοπορείας θα σας λύσει τα χέρια.

Το τιμόνι έχει σωστό μέγεθος και λαβή, όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια- που ούτε εργονομικά με ενθουσίασαν, ούτε με την εμφάνιση τους. Θα προτιμούσα κάτι πιο απλό και λειτουργικό, αλλά από ότι φαίνεται οι εποχές έχουν αλλάξει και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

Οι χώροι είναι απολύτως επαρκείς για τους επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων-ακόμη και αν είναι ψηλοί,  όμως στο πίσω κάθισμα οι χώροι για τα γόνατα και τα γόνατα δεν είναι «πλούσια», είναι το μικρό άνοιγμα των πίσω θυρών θα προβληματίσει ακόμη περισσότερο τους επιβάτες με μεγάλο ύψος..

Πάντως συνολικά οι χώροι είναι παραπάνω από αρκετοί για μια οικογένεια με τρία νεαρά παιδιά και καθώς οι πλάτες των πίσω καθισμάτων πέφτουν σε αναλογία 2/3, 1/3 η πρακτικότητα του hatchback αμαξώματος είναι δεδομένη.

Ο χώρος αποσκευών μοιάζει να επηρεάζεται από την τοποθέτηση της μπαταρίας κάπου εκεί πίσω και χωρά 361 λίτρα τοποθετώντας το Corolla κάτω από τον μέσο όρο, όμως η πίσω πόρτα ανοίγει μέχρι χαμηλά και έχει ικανό φάρδος-κάτι που κάνει τη φόρτωση αντικειμένων πιο εύκολη.

Κινητήρας-Μετάδοση

Ανοίγοντας το καπό της Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS  το μάτι πέφτει στον μοντέρνο τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό κινητήρα που λειτουργεί σε κύκλο Atkinson με συμπίεση 14:2 και αποδίδει μόλις 102 ίππους έχοντας όμως θερμοδυναμική απόδοση που πλησιάζει το 40%.

Στην συνέχεια συνεργάζεται με ένα υδρόψυκτο ηλεκτροκινητήρα 580V που αποδίδει  93 ίππους και  βρίσκεται στο κέντρο του υβριδικού συστήματος κίνησης 5ης γενιάς.. δηλαδή μέσα στο e CVT,  και ένα μικρότερο περιφερειακό ηλεκτροκινητήρα που λειτουργεί σαν γεννήτρια κατά την κίνηση και παίζει τον ρόλο της μίζας για τον βενζινοκινητήρα.

Το σύστημα χρησιμοποιεί μια μπαταρία ιόντων λιθίου 1,25KWh με πολύ μικρές διατάσεις που σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να αποθηκεύει τη διπλάσια ενέργεια κατά το φρενάρισμα και να προσφέρει 50% περισσότερη ενέργεια στον νέο πιο δυνατό ηλεκτροκινητήρα κατά την επιτάχυνση.

Η συνολική ισχύς του συστήματος μπαταρία+ηλεκτροκινητήρας φτάνει τους 140  ίππους, όμως η  συνολική ροπή των 335 Νm επαρκεί για να επιταχύνει την Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS  τα 100 χλμ σε 9.5 δευτερόλεπτά και να φτάσει την τελική ταχύτητα στα 180 χλμ/ω όπου και θα περιοριστεί ηλεκτρονικά.

Παρά το μήκος που φθάνει τα 4.370 mm., το πλάτος τα 1.790 mm., το ύψος τα 1.460 mm και την αρχιτεκτονική της υβριδικής τεχνολογίας που απαιτεί δυο ηλεκτροκινητήρες και μια μπαταρία 45 κιλών, το βάρος έχει κρατηθεί στα 1,420 κιλά και αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι επιδόσεις και οικονομία βρίσκονται σε αποδεκτό επίπεδο!

Η Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS χρησιμοποιεί για μετάδοση ένα κιβώτιο CVT με ένα «e» πριν τα τρία γράμματα του αρκτικόλεξου του τρόμου να περιλαμβάνει τον ισχυρό ηλεκτροκινητήρα που περιγράψαμε…

Το  e CVT της Toyota αν πατάτε το γκάζι μέχρι την μέση και καταλαβαίνετε τον τρόπο που λειτουργεί δεν θα ενοχλήσει ποτέ ιδιαίτερα, ενώ και ο κινητήρας αν δεν ξεπεράσει τις 3.500 σαλ -κάτι απολύτως εφικτό μέσα στην πόλη- είναι πολιτισμένος και ήσυχος..

Αν ξυπνήσει όμως ο ραλλίστας μέσα σας και πατήσετε το πετάλι της επιτάχυνσης μέχρι το τέρμα, εύκολα θα ακούσετε το μουγκρητό του κινητήρα να στέλνει την ροπή του σαν σπονδή μέσα στην «άβυσσο του πνεύματος των CVT», παρότι δεν είναι παραδοσιακό CVT.

Οφείλω ωστόσο να παραδεχθώ ότι το eCVT λειτουργεί πολύ-μα πολύ- καλύτερα από τα CVT του παρελθόντος- και του AYGO-X που παρουσίασα πριν μερικές εβδομάδες- και ότι αν μη τι άλλο, σε μαθαίνει να το οδηγείς με τον τρόπο που ταιριάζει στον σχεδιασμό του αυτοκίνητου.

Όμως όπως είπαμε οι επιδόσεις δεν ήταν το ζητούμενο στον σχεδιασμό της Corolla και έτσι παρατηρώντας την τάση που έχει το σύστημα για την όσο πιο μακροχρόνια διακοπή της λειτουργίας του βενζινοκινητήρα και την δυνατότητα του ηλεκτροκινητήρα να κινεί το αυτοκίνητο αυτόνομα σε ταχύτητες μέχρι τα 130 χλμ/ω  περιμένουμε να έχει  χαμηλές τιμές κατανάλωσης.

Και πράγματι, η μέση κατανάλωση για τα 600 χιλιόμετρα της δοκιμής ήταν μόλις 5.3-5,5  λίτρα χυμού Αραβίας και έτσι εκ του αποτελέσματος ακόμη και το e-CVT, που όλοι γνωρίζουμε πόσο το αγαπώ (…νοτ!), σε αυτήν εδώ την εφαρμογή γίνεται αποδεκτό.

Τέλος μου άρεσε το σύστημα deceleration assist- που διαβάζει τον δρόμο και τις κυκλοφορικές συνθήκες συνδυάζοντας  τις πληροφορίες που συλλέγουν οι αισθητήρες και το GPS- και λειτουργεί αυτόματα ως πρόγραμμα ανάκτησης ενέργειας μόλις ο οδηγός σηκώσει το πόδι από το γκάζι, επιβραδύνοντας πλησιάζοντας το προπορευόμενο όχημα ή αν πλησιάζουμε μια στροφή.

Ανάρτηση Φρένα

Η ανάρτηση της Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS αποτελείται από γόνατα McPherson μπροστά, ενώ πίσω διαθέτει πολλαπλούς συνδέσμους πίσω.

Είναι εξαιρετικά ρυθμισμένη και καταφέρνει να ισορροπεί ακριβώς στο όριο της άνεσης και του ελέγχου του αμαξώματος. Αλήθεια, αν λάβουμε υπόψη τον αστικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Τα φρένα περιλαμβάνουν αεριζόμενους δίσκους σε όλους τους τροχούς και είναι δυνατά και ανθεκτικά σε όλες τις περιπτώσεις, αν και η υποβοήθηση από το σύστημα ανάκτησης ενέργειας ακόμη και στην θέση Β δεν είναι σπουδαία

Τέλος, το τιμόνι είναι όσο βαρύ ορίζει ο χαρακτήρας του και διατηρεί σε όλες τις καταστάσεις μια εξαιρετική πληροφόρηση για τα όσα συμβαίνουν στους μπροστινούς τροχούς.

Στην Πόλη

Η κίνηση μέσα στην πόλη είναι απρόσμενα άνετη σε ότι αφορά τα στενά και την αλλαγή λωρίδων, ενώ περνά τις λακκούβες του ΔΛΔ χωρίς να κουράζει τους επιβάτες- παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ με τα οποία ήταν εξοπλισμένη η έκδοση της παρουσίασης.

Παράλληλα έχει γίνει και καλή δουλειά στην ηχομόνωση καθώς μέσα στην πόλη το αυτοκίνητο κινείται συχνότερα με τον ηλεκτροκινητήρα.

Η  Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS είναι ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο νοιώθεις αμέσως άνετα σε ότι αφορά την εργονομία, όμως θα προβληματιστείς με την ορατότητα που περιορίζεται από την οθόνη του συστήματος πολυμέσων.

Όταν ο οδηγός μάθει να παίζει με τους κανόνες της Υβριδικής τεχνολογίας, ο θερμικός κινητήρας επεμβαίνει σπάνια και η κατανάλωση περιορίζεται στα 5,2-5,7 λίτρα/100 χλμ. μέσα στην πόλη

Στον Αυτοκινητόδρομο

Βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο η παρά την ηλεκτρική της φύση η Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS βρίσκεται σε περιβάλλον που ταιριάζει στο αεροδυναμικό αμάξωμα της(Cx 0,31)  ταξιδεύει άνετα.

Ωστόσο καθώς τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν και ξεπερνούν τα 130 χλμ ο θόρυβος από τον κινητήρα που εκκινεί θα βρει τον δρόμο προς την καμπίνα και θα ενοχλήσει -όπως συμβαίνει με όλες τις εφαρμογές του CVT.

Η αλήθεια είναι ότι αν δώσετε χρόνο στο e-CVT να επιταχύνει σίγα – σίγα θα διαπιστώσετε ότι κάποια στιγμή εκεί στα 130-140  χιλιόμετρα το σύστημα έρχεται σε κάποια ισορροπία καθώς ο κινητήρας περίπου στις 3.500 σαλ συνεργαζόμενος με το δυνατό ηλεκτρομοτέρ ησυχάζει.

Καθώς και το e-CVT αρχίζει να βρίσκει την ισορροπία του οι στροφές το κινητήρα πέφτουν χαμηλά και η ησυχία στο εσωτερικό ικανοποιεί πλήρως.

Σε ότι αφορά την συμπεριφορά στις ψηλές ταχύτητες, μου είπαν ότι η Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS στρίβει με απόλυτη σιγουριά με το κοντέρ να βρίσκεται κολλημένο στην τελική του και το τιμόνι να διαβάζει άριστα τον δρόμο.

Χάρη στην καλή αεροδυναμική, η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 6 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ οδηγώντας με πολύ παράνομες ταχύτητες θα ξεπεράσει τα 8,5 λίτρα ανά 100χλμ.

Στρίβοντας

Μέσα στις στροφές οι άνετες αναρτήσεις της Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS δεν ενοχλούν με υπερβολικές κλίσεις, το τιμόνι μεταφέρει με ακρίβεια το τι συμβαίνει στους μπροστινούς τροχούς και η ανάρτηση με τους πολλαπλούς συνδέσμους, παραδίδει μαθήματα ποιότητας κύλισης σε πολλούς ανταγωνιστές.

Στις στροφές υψηλών ταχυτήτων παραμένει ουδέτερη ωστόσο αν πιεστεί θα  παρουσιάσει μια προοδευτική υποστροφή που ελέγχεται εύκολα και γραμμικά αφήνοντας το γκάζι.

Τα περιθώρια πλευρικής και ελκτικής πρόσφυσης που προσφέρει η ανάρτηση και η πληροφόρηση από το τιμόνι μπορούν με άνεση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός πολύ μεγαλύτερου κινητήρα και έτσι σύντομα θα διαπιστώσετε ότι μαζεύετε πολύ φόρα και καταφέρνετε να κινείστε με ενδιαφέρουσες  ταχύτητες μέσα στις στροφές!

Παράλληλα θα διαπιστώσετε ότι τα ηλεκτρονικά είναι εξαιρετικά παρεμβατικά σε ότι αφορά την ουρά του αυτοκινήτου καθώς ότι και να κάνεις είναι αδύνατον να ανοίξεις την τροχιά του πίσω μέρους με μεταφορά του βάρους στην στροφή.

Η αλήθεια είναι ότι και ο κινητήρας στην πράξη αδυνατεί να υπερνικήσει το βάρος του αυτοκινήτου (με δύο επιβάτες 1550kg)-και κυρίως είναι το e-CVT που κόβει τα φτερά με την δύναμη κάτω από πίεση να εξαφανίζεται κάπου μέσα στο κιβώτιο, κάνοντας τον οδηγό να πατά με απόγνωση βαθιά το πετάλι του γκαζιού.. εις μάτην όμως.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της τεχνολογίας των CVT/eCVT είναι το γεγονός ότι στην απαιτητική οδήγηση αποκόπτουν την πίεση του πεταλιού της επιτάχυνσης με την αντίδραση του κινητήρα και συνεπώς τον οδηγό από τον δρόμο.

Είναι κάτι που δεν είναι ευχάριστο, όμως μπορείς να το συνηθίσεις, ή να «κάνεις μύτη τακούνι» για να κρατάς το κιβώτιο σε πίεση- διαφορετικά πλησιάζοντας την είσοδο της στροφής με το που αφήνεις το γκάζι για να πέσεις στα φρένα, το CVT επιλέγει την απολύτως πιο μακριά σχέση και οι στροφές πέφτουν σαν να βγάζεις νεκρό στην είσοδο της στροφής.

Σε παρατεταμένες ανηφορικές διαδρομές καθώς η μπαταρία αδειάζει η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα περιορίζεται ακόμη περισσότερο επηρεάζοντας και τον χρόνο που χρειάζεται για τις προσπεράσεις αλλά και τον έλεγχο του αυτοκινήτου στην γρήγορη οδήγηση.

Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάκτυλο μου και θα πω ότι οι προδιαγραφές της ανάρτησης και η αίσθηση που μου έδωσε το τιμόνι με προϊδέασαν για πιο ζωντανή αίσθηση στις στροφές-μια αίσθηση που φοβάμαι ότι  δεν ήρθε ποτέ λόγω των παρεμβατικών ηλεκτρονικών και του e CVT που αποκόπτει το πετάλι της επιτάχυνσης από τους μπροστινούς τροχούς.

Συμπέρασμα

Όταν η σκέψη πηγαίνει σε μια Toyota Corolla παραδοσιακά τα κριτήρια αγοράς της αφορούν οικονομοτεχνικούς παράγοντες όπως είναι η τιμή αγοράς, η οικονομία, οι χώροι και η αξιοπιστία.

Οι υψηλές προσδοκίες που είχα για την οδηγική συμπεριφορά λόγω των προδιαγραφών του πλαισίου επίσης δεν ικανοποιήθηκαν πλήρως λόγω της ιδιόμορφης μετάδοσης που δεν ταιριάζει με τον χαρακτήρα που εκπέμπει το αυτοκίνητο στους λάτρεις των hatchbacks.

Βέβαια, για μόλις €1.550 (από την έκδοση Black και πάνω) περισσότερα μπορείτε να επιλέξετε μια δίλιτρη εκδοχή του κινητήρα που αποδίδει 144 ίππους και συνοδεύεται από έναν πολύ πιο ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 112 ίππων που βελτιώνει τόσο την επίδοση 0-100 σε 7,5 δευτερόλεπτα, όσο και την κατανάλωση καυσίμου.

Ένας κινητήρας που στην πράξη είναι ακόμη πιο οικονομικός και ήσυχος στην λειτουργία του, αλλά που πιστεύω πως λόγο του πιο δυνατού ηλεκτροκινητήρα μέσα στο e CVT θα συνεργάζεται πολύ καλύτερα με το αρίστων προδιαγραφών πλαίσιο..

Αυτή θα  ήταν η προφανής επιλογή τόσο σε ότι αφορά την οικονομία/ρύπους όσο και σε ότι αφορά τις επιδόσεις…  εάν η κατοχή ενός αυτοκινήτου 2.000 κ.εκ στο Φορολογιστάν δεν επιβαρυνόταν με χαράτσι πολυτελούς διαβίωσης και Ντεκμήρια!

Στο εσωτερικό τώρα ακόμη και η περιορισμένη άνεση/πρόσβαση στο πίσω κάθισμα δεν με ενοχλεί αφού εκεί συνήθως κάθονται τα νεαρά παιδιά της οικογένειας, όμως η ο περιορισμός της ορατότητας από το δίδυμό οθόνη-καθρέπτης είναι κάτι που η Toyota θα ήθελα να λύσει…

Σε ότι αφορά την οικονομία το αποτέλεσμα θα με εντυπωσίαζε αν δεν είχα κακομάθει από το Yaris Cross που την προηγούμενη εβδομάδα σε όλες τις συνθήκες έκαιγε 1 λίτρο λιγότερο -και μάλιστα με πολύ χειρότερη αεροδυναμική.

Βέβαια η ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό και κυρίως η ποιότητα κύλισης στους Ελληνικούς δρόμους δύσκολα θα συγκριθούν με οποιονδήποτε από τους άμεσους ανταγωνιστές, οι οποίοι σημειωτέων είναι και πολύ ακριβότεροι.

Η αλήθεια είναι ότι η Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι τιμές στην αγορά είναι μια συμφέρουσα και αξιόπιστη λύση για όσους χρειάζονται ένα καθημερινό hatchback  έχοντας σαν κύριο προσανατολισμό την αστική μετακίνηση.

Ωστόσο είναι σίγουρο ότι η έκδοση με τον δίλιτρο κινητήρα ολοκληρώνει τον χαρακτήρα  Toyota Corolla προσδίδοντας και τα οδηγικά χαρακτηριστικά που κάποιος αναζητά σε αυτή την κατηγορία οχημάτων.

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ορατότητα που περιορίζεται από την μεγάλη οθόνη και οι χώροι στο πίσω κάθισμα.
  • Το eCVT που αποτρέπει τον οδηγό από το να αναζητήσει τα όρια του στιβαρού πλαισίου.

Θα θυμάμαι

  • Την οικονομία στα καύσιμα και την αίσθηση της μακροζωίας και αξιοπιστίας σε ότι ακουμπάς όταν ζεις και οδηγάς μια Corolla.
  • Την ποιότητα κύλισης και την ησυχία στις αστικές διαδρομές-και φυσικά τον μοντέρνο σχεδιασμό.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

MY Racing CV

 

ΥΓ. Επισκευτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.

Twitter,   Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,   Autoholix e-shop

Φωτογραφίες Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140PS

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο