Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADDacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 Δοκιμή / Test drive

Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 Δοκιμή / Test drive

To Dacia Sandero  είναι ένα σημαντικό αυτοκίνητο για την εταιρεία από την Ρουμανία καθώς μέχρι σήμερα πουλήθηκαν παγκοσμίως 2,7εκατομμύρια μονάδες, ενώ ταυτόχρονα η έκδοση Stepway αντιπροσωπεύει το 66% των συνολικών πωλήσεων του Sandero.

Ταυτόχρονα σε μια περίοδο που το κόστος των καυσίμων έχει απογειωθεί η εργοστασιακή λύση διπλού καυσίμου (Βενζίνη /LPG) δεν μπορούσε να βρίσκεται σε πιο κατάλληλες συνθήκες αγοράς καθιστώντας το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 σαν την πιο οικονομοτεχνικά πιο συμφέρουσα πρόταση στην αγορά!

Με το ένα λίτρο LPG να κοστίζει κατά μέσο όρο €0.76 ( βενζίνη €1.70)είναι προφανείς οι  οικονομικοί λόγοι που πολλοί επιλέγουν την υγραερικίνηση , ωστόσο το LPG σαν καύσιμο εκπέμπει λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα και λιγότερα οξείδια του αζώτου από τη βενζίνη, ενώ οι χαμηλοί ρύποι CO2 των 114 gr/km του Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG το απαλλάσσουν από τον δακτύλιο της Αθήνας και τα τέλη κυκλοφορίας!

Καθώς το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG βασίζεται στην αξιόλογη  πλατφόρμα CMF του Groupe Renault, στην οποία “πατάει” και το νέο Renault Clio, όλα τα μέρη που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστεί προέρχονται από παλαιότερα μοντέλα της Renault και έτσι το κόστος εξέλιξης είναι ήδη αποσβεσμένο κάνοντας εφικτή την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας σε ένα οικονομικό αυτοκίνητο.

Αυτός είναι ο συνδυασμός που κάνει τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει η Ρουμανο-Γαλλική εταιρεία πραγματικά μοναδικά- και που εξηγεί εν μέρη την θετική ανταπόκριση του Ευρωπαϊκού-και όχι μόνο, κοινού.

Η Dacia συνεργαζόμενη πλήρως με την Renault κατάφερε  το Dacia Sandero να προσφέρει «πολύ αυτοκίνητο για τα χρήματα του και να κατασκευάζεται σε τρία εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, ενώ καθώς κάθε ένα λεπτό, ένα αυτοκίνητο βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής, πολύτιμό συνάλλαγμα εισρέει στα ταμεία της Ρουμανίας και πολλοί πολίτες της βρίσκουν δουλειά.

Μιλώντας για «value for money» ήδη βλέπουμε αυτό το όμορφο και σχεδιαστικά μοντέρνο αυτοκίνητο- που ξεκινά από τα €19,250- με μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο μόλις στην εξίσωση μπει η δυνατότητα του Sandero να κινείται με υγραέριο τότε συνειδητοποιούμε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μοναδική πρόταση.

Εμφάνιση

Το 2023 η Dacia επανασχεδίασε τον εταιρικό χαρακτήρα όλων των μοντέλων της υιοθετώντας μια πολύ πιο μοντέρνα μάσκα με  το λογότυπο «DC» στο κέντρο του να θυμίζει έντονα την γραμματοσειρά που χρησιμοποιούσε η DMC DeLorean στην αγαπημένη ταινία «Back to the Future».

Αυτό πυροδοτεί υποσυνείδητα στους πιο παλιούς από εμας έναν ανεξήγητο θαυμασμό για την εικόνα του νέου σχεδιασμού- που βρήκε φυσικά και τον δρόμο της και στο  Dacia Sandero Stepway τρίτης γενιάς.

Το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 είναι ένα συμπαγές αυτοκίνητο που φτάνοντας τα 4,1 m σε μήκος και τα 1,85 μ σε πλάτος χωράει εύκολα μέσα στην πόλη, ενώ χάρη στο μεταξόνιο των 2,6m και το ψηλό Crossover αμάξωμα που κάθεται 20 εκ πιο ψηλά από την άσφαλτο προσφέρει αξιοπρεπέστατους χώρους στο εσωτερικό του.

Η μοντέρνα γραμμή του αυτοκινήτου είναι όμορφη και είναι αδύνατον να βρεις κάτι που στα αλήθεια θα σε ενοχλήσει.

Δεν είναι σχεδιασμένο για να να σε αφήσει άφωνο όμως είναι συμπαθητικό και αποδεκτό από όλους.

Κοιτώντας το Stepway από μπροστά  εκτός από την νέα μάσκα ξεχωρίζουν τα ανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα ημέρας που υιοθετούν τη νέα φωτεινή υπογραφή της Dacia σε σχήμα “Υ” και τα αποδοτικά LED φωτιστικά που κάνουν την νυχτερινή οδήγηση άνετη και ασφαλή.

Μιλώντας για τα φωτιστικά σώματα θα θέλαμε και οι προβολείς της μεγάλης σκάλας να είναι τεχνολογίας LED καθώς το βράδυ οι κλασσικές λυχνίες πυράκτωσης επισκιάζονται από την απόδοση της μεσαίας σκάλας που φωτίζει καλύτερα!

Το καπό έχει έντονα νευρα, οι προφυλακτήρες είναι βαμμένοι στο χρώμα του αυτοκινήτου ενώ τα προστατευτικά τμήματα στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα είναι βαμμένα στο χρώμα του αλουμινίου προσδίδοντας ένα πιο περιπετειώδη χαρακτήρα.

Από το πλάι το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 μοιάζει πολύ με ένα υπερυψωμένο Renault Clio (…λογικό αφού μοιράζονται το ίδιο πάτωμα) και ξεχωρίζει με τις σχάρες οροφής που φέρουν το λογότυπο «Stepway»,τα μεγάλα πλαστικά προστατευτικά χαμηλά στις πόρτες και τους 16αρηδες σιδερένιους τροχούς με τα όμορφά τάσια που δίνουν την ψευδαίσθηση ότι πρόκειταιγια ζάντες αλουμινίου!

Το πίσω μέρος θυμίζει αρκετά το προηγούμενο μοντέλο, όμως είναι πολύ πιο αρμονικό ενσωματώνοντας με μοντέρνο τρόπο τα B-SUV χαρακτηριστικά όπως είναι οι φουσκωμένοι προφυλακτήρες και η πίσω προστατευτική ποδιά.

Είναι ένα όμορφο και σύγχρονο crossover που ταιριάζει στην εποχή και που χωρίς να προκαλεί ή να ενθουσιάζει, τελικά σε κερδίζει.

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα το μάτι γρήγορα ξεπερνά τα σκληρά πλαστικά στο ταμπλό και τις πόρτες και εστιάζει στο ανοιχτόχρωμο και ποιοτικό κομμάτι υφάσματος που διατρέχει το ταμπλό στο μήκος του και που καλύπτει και ένα κομμάτι από τις πόρτες.

Αυτό σε συνδυασμό με τις πορτοκαλί λεπτομέρειες στους αεραγωγούς και τις πορτοκαλί ραφές στα καθίσματα που γράφουν Stepway δημιουργούν ένα λιτό αλλά ευχάριστο χώρο που σε προκαλεί να μετακινηθείς καθημερινά.

Πέρα από την αφή τους τα σκληρά πλαστικά στο εσωτερικό έχουν πολύ καλή συναρμογή ενώ οι ελάχιστοι τριγμοί στο δεξί μέρος του ταμπλό δικαιολογούνται από την τιμή και τα   16,000 δημοσιογραφικά χιλιόμετρα που είχε καταφέρει να συμπληρώσει το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια-ελάχιστα ευτυχώς – σημεία που η ποιότητα κατασκευής θα προβληματίσει όπως για παράδειγμα ο αιχμηρός λεβιές των φλάς που ενοχλεί τα δάκτυλα κατά την χρήση και ο λεβιές του χειρόφρενου που λόγω του φτηνού του πλαστικού από το οποίο είναι κατασκευασμένος έχει μια ασάφεια στην λειτουργία του και μοιάζει σαν να έχει… μετρημένες χρήσεις!

Κατά τα αλλά το δερμάτινο τιμόνι είναι ποιοτικό και σωστό σε διαστάσεις,ενώ το μεγάλο υποβραχιόνιο είναι μια ευπρόσδεκτη άνεση που απουσιάζει από αρκετά αυτοκίνητα με το διπλό κόστος.

Ο αναλογικός πίνακας οργάνων είναι σχεδιαστικά απλός, αλλά  πλήρης και ευκρινής καθώς περιέχει εκτός από το ταχύμετρο και το στροφόμετρο μια οθόνη στο κέντρο με όλες τις ενδείξεις που αφορούν τόσο το ταξίδι του αυτοκινήτου όσο και την κατανάλωση βενζίνης και υγραερίου.

Το χειριστήριο επιλογής LPG βρίσκεται χαμηλά στο αριστερό μέρος του ταμπλό και σε συνδυασμό με την επιπλέον ένδειξη για την στάθμη και την αυτονομία του υγραερίου, αποτελούν την μοναδική ένδειξη ότι το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 διαφέρει από τις εκδόσεις που καίνε μόνο βενζίνη.

Οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων είναι ξεκάθαρες και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους, ενώ η εργονομία είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν το οδηγήσετε.

Από έναν διακόπτη στο ταμπλό ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα ECO, που επεμβαίνει στην χαρτογράφηση του κινητήρα με μια πιο ήπια λειτουργία του ηλεκτρονικού γκαζιού και με πιο οικονομική εμπλοκή του κλιματισμού.

Σύμφωνα με την Dacia η επιλογή της ECO χαρτογράφησης μπορεί να επιφέρει οικονομία μέχρι και 10%, κάτι που προσωπικά μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά δυστυχώς αφαιρεί πολύ από την έτσι και αλλιώς οριακή σπιρτάδα του κινητήρα.

Στην κεντρική κονσόλα του αυτοκινήτου της δοκιμής με τον πλούσιο εξοπλισμό υπάρχει μία οθόνη αφής 8’’ η οποία περιλαμβάνει σύστημα πλοήγησης, το ηχοσύστημα και ένα καλό επίπεδο συνδεσιμότητας μέσω ενός USB για ψηφιακές συσκευές Android και ΙΟS .

Το σύστημα κλιματισμού ελέγχεται από τρεις κυκλικούς διακοπές που είναι πρακτικοί στη λειτουργία τους ενώ πιο κάτω υπάρχει μια κονσόλα που φιλοξενεί τον επιλογέα και κάποιες θήκες αποθήκευσης.

Χώροι/Άνεση

Τα ευρύχωρα αλλά και σκληρά καθίσματα του Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 τοποθετούν τον οδηγό σε μια όρθια και ψηλή θέση που του επιτρέπει να έχει άριστη ορατότητα μέσα στην κίνηση της πόλης.

Η ψηλή τοποθέτηση των καθισμάτων ευτυχώς δεν έχει επηρεάσει τον χώρο για τα κεφάλια των μπροστινών επιβατών, ενώ σε συνδυασμό με τι πολλαπλές ρυθμίσεις που διαθέτουν αυτά και το τιμόνι, ο οδηγός δεν θα δυσκολευτεί να πετύχει την επιθυμητή θέση οδήγησης.

Χάρη στα μεγάλα και σχετικά κάθετα παράθυρα η ορατότητα είναι άριστη προς όλες τις κατευθύνεις κάνοντας την καθημερινότητα μέσα στην πόλη εξαιρετικά ευχάριστη.

Στο πίσω κάθισμα ο χώρος για τα γόνατα είναι ικανοποιητικός, όπως είναι άλλωστε και εκείνος για τα κεφάλια των επιβατών-ακόμη και αν αυτοί είναι ψηλοί, ενώ με εντυπωσίασε το πλάτος του καθίσματος που θα φιλοξενήσει ακόμη και τρεις επιβάτες-με κάποιους συμβιβασμούς.

Ο χώρος αποσκευών των 410 λίτρων είναι βαθύς και έχει απόλυτα τετράγωνο σχήμα  ενώ και το μεγάλο άνοιγμα της πίσω πόρτας κάνει εύκολη την φόρτωση ογκωδών αντικειμένων.

Το μόνο μειονέκτημα στον χώρο των αποσκευών είναι η έλλειψη ρεζέρβας λόγω της τοποθέτησης της 40λιτρης δεξαμενής υγραερίου-χωρίς όμως να επηρεαστεί η 50λιτρη δεξαμενή βενζίνης- όμως ίσως να σας ενοχλήσει το ψηλό κατώφλι φόρτωσης και το ότι ο χώρος αποσκευών δεν είναι επίπεδος όταν πέσει το πίσω κάθισμα.

Εξοπλισμός-Ασφάλεια

Το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 διατίθεται με 6 αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικούς καθρέπτες, σύστημα πολυμέσων, cruise control, κτλ, όμως παρά το υπερπλήρες πακέτο εξοπλισμού λείπει ακόμη και η πρόβλεψη για την ύπαρξη ενός ηλεκτρονικού συστήματος φρεναρίσματος για την προστασία των πεζών-κάτι που φυσικά επιβαρύνει την κατάταξη του αυτοκινήτου στα crash test που βαθμολογείται με 2 αστέρια.

Ωστόσο, καθώς όπως είπαμε το Sandero στηρίζεται στην πλατφόρμα CMF στην ουσία το πλαίσιο του είναι εξαιρετικά στιβαρό και ανθεκτικό στις προσκρούσεις όσο ενός Clio που βαθμολογείται με 5 αστέρια.

Κινητήρας

Κάτω από το καπό του Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 θα βρούμε τον γνώριμο τρικύλινδρο TCe των 999 κ.εκ που έχει δεχτεί ενισχύσεις στην κεφαλή και μετατροπές στο σύστημα τροφοδοσίας που του επιτρέπουν να καίει απροβλημάτιστα τα δύο διαφορετικά καύσιμα.

Ανάλογα με το καύσιμο που επιλέγει ο οδηγός η απόδοση του κυμαίνεται από τους 91 ίππους και 160 Nm όταν καίει βενζίνη μέχρι τους 100 ίππους και 170 Nm με την χρήση υγραερίου.

Στην πράξη ο κινητήρας δεν ακούγεται «τρικύλινδρα» στο εσωτερικό, ούτε έχει κραδασμούς ωστόσο όταν λειτουργεί με υγραέριο τα μπεκ του ψεκασμού κάνουν ένα ηχηρό «κλικάρισμα» που τον κάνουν να ακούγεται κάπως σαν πετρελαιοκίνητος ειδικά στο εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι ακόμη και όταν χρησιμοποιεί υγραέριο- που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ιπποδύναμη, ο κινητήρας δεν είναι «ψυχωμένος» και ειδικά στο πρόγραμμα ECO δείχνει απρόθυμος  να κινήσει το αυτοκίνητο παρά το γεγονός ότι το κιβώτιο διαθέτει δυο πολύ κοντές πρώτες σχέσεις.

Η ροπή μεταφέρεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβώτιου ταχυτήτων 6 σχέσεων που βοηθούν το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG να κινείται με ησυχία και οικονομία, ενώ ο επιλογέας έχει μεγάλες διαδρομές αλλά είναι ακριβής και διαθέτει καλό συγχρονιζέ που επιτρέπει γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων.

Σε ότι αφορά το κιβώτιο οι δύο πρώτες σχέσεις είναι κοντές ενώ από την 3η και μετά «μακραίνουν» απότομα κάτι που ίσως να ενοχλήσει στον επαρχιακό δρόμο όπου στο πέρασμα από 2α σε 3η με φορτωμένο αυτοκίνητο παρουσιάζεται ένα κενό ισχύος.

Αλλά ξέρετε κάτι? Η έλλειψη δύναμης για εμένα είναι απόλυτα αποδεκτή καθώς κάνοντας έναν απλό πολλαπλασιασμό βρίσκεις ότι αυτό το αυτοκίνητο είναι ότι πιο συμφέρον και πρακτικό υπάρχει στα χρήματα του-και όχι μόνο!

Προσέξτε: Η μέση κατανάλωση με βενζίνη είναι 6,7 λίτρα /100 χιλιόμετρα, δηλαδή με κόστος καυσίμου €1,70 χρειάζεται περίπου € 11,40 ανά 100 χλμ., ενώ η μέση κατανάλωση με υγραέριο είναι 8,5 λίτρα /100 χιλιόμετρα, δηλαδή με κόστος καυσίμου €0,76 χρειάζεται περίπου €6,5 ανά 100 χλμ.

Η διαφορά είναι τεράστια, ενώ ταυτόχρονα μιλάμε για το πιο προσιτό αυτοκίνητο της αγοράς με τιμές που ξεκινούν από τα €19,250, το οποίο έχει αυτονομία ( βενζίνη 50λ.+ υγραέριο 40λ) πάνω από 1000 χλμ και ανεφοδιάζεται όπου θέλει στο πυκνότατο δίκτυο LPG της Ελλάδας.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις …το ότι ο κινητήρας φαίνεται «λίγος» για τα 1,176 κιλά του Dacia Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και στην πράξη από τα 12 δευτερόλεπτα που χρειάζεται για να ολοκληρώσει την διαδικασία του 0-100 χλμ/ω και από τα 175 χιλιόμετρα της τελικής που θα δείξει με υπομονή το κοντέρ (…σύμφωνα με φήμες, πάντα).

Αλλά όπως είπαμε … αν συγκρίνετε τα πλεονεκτήματα στην οικονομία με τα μειονεκτήματα στις επιδόσεις εύκολα ξεχνάτε τον «γκλήγκορο» εαυτό σας και συμβιβάζεστε με την αίσθηση  του ανθρώπου που έχει κάνει την πιο έξυπνη επιλογή αυτοκινήτου!

Αναρτήσεις/Φρένα/Τιμόνι

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και ένα ημιάκαμπτο άξονα πίσω και είναι σαφώς ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση και τις μεγάλες διαδρομές που απαιτεί ο SUV χαρακτήρας του αυτοκινήτου.

Η ποιότητα κύλισης είναι απροσδόκητα καλή και θα ήταν ακόμη καλύτερη εάν τα μαλακά αμορτισέρ είχαν πιο ισχυρή απόσβεση επαναφοράς και αν οι αντιστρεπτικές ράβδοι ήταν πιο ισχυρές έτσι ώστε στις εκτός πόλεως διαδρομές να μπορούσαν να ελέγξουν καλύτερα τις αναπηδήσεις του πίσω άξονα στις διαμήκεις ανωμαλίες και τις λακκούβες όταν το αυτοκίνητο δεν είναι φορτωμένο.

Τα φρένα αποτελούνται από δισκόφρενα εμπρός και ταμπουρά πίσω και- ενώ αυτό ήταν αναμενόμενο από ένα τόσο φτηνό αυτοκίνητο, στην πράξη είναι αρκετά δυνατά και κυρίως δεν κουράζονται εύκολα στην σκληρή χρήση.

Αντίθετα η αίσθηση του ηλεκτροϋδραυλικού τιμονιού μπορεί να είναι ευχάριστη μέσα στην πόλη συμβάλλοντας στην ευκινησιά, όμως δεν είναι όσο ακριβές θα ήθελα όταν το αυτοκίνητο κινείται στις στροφές και στον αυτοκινητόδρομο.

Στην πόλη

Στην πόλη το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 κυκλοφορεί με άνεση καθώς η μαλακή ανάρτηση αλέθει με γαλλικό τρόπο τις παγίδες του Δημοτικού Λακκουβοδρομίου Διονύσου.

Οι «φρέντοι» πέφτουν από τα χέρια των δήμαρχων, των σύμβουλων και των εργαζόμενων στην συντήρηση των δρόμων που μένουν με το στόμα ανοικτό καθώς δεν περίμεναν από ένα τόσο φτηνό αυτοκίνητο να ξεφτιλίζει με τόσο μεγάλη άνεση την εμπειρία τετραετιών στην στρατηγική τοποθέτηση λακκουβών στους δρόμους…

Οι «παράγοντες» θα ανεχόντουσαν αυτό να συμβαίνει από μια Mercedes που κοστίζει μια περιουσία, όμως το να έρχεται ένα Dacia και να απομονώνει τους επιβάτες του από την ενόχληση που προκαλούν οι δρόμοι τους… ε, αυτό εγείρει «ταξικές» και «συντεχνιακές» τριβές!

«Και εσύ τέκνον Dacia?» αναφωνούν με απόγνωση…

«Δεν το περιμέναμε αυτό από μια Ρουμάνικη εταιρεία», λένε αναμεταξύ τους οι δημοτικοί παράγοντες, ρουφώντας φρέντους πιο συχνά από την αναπνοή τους – και σχολιάζοντας δυσαρεστημένοι…

Παρηγορούνται βεβαία όταν το Sandero κινείται χωρίς μεγάλο φορτίο επειδή ο πίσω άξονας παρουσιάζει κάποιες αναπηδήσεις, ωστόσο ξαναπέφτουν σε κατάθλιψη όταν μαθαίνουν ότι το φαινόμενο εξαφανίζεται όταν υπάρχει φορτίο.

Οι μικρές διαστάσεις του Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG θα κάνουν το παρκάρισμα και τους ελιγμούς στα στενά παιχνιδάκι, ενώ η θέση οδήγησης που τοποθετεί τον οδηγό ψηλά βοηθά στο να βλέπει μακριά μέσα στην κίνηση.

Οφείλω να σημειώσω ότι έχει γίνει και καλή δουλειά στην ηχομόνωση και ότι δεν ακούγεται ο θόρυβος από την κύλιση των ελαστικών και από τον χώρο του κινητήρα, ωστόσο με ενόχλησε ο τρόπος λειτουργιάς του συστήματος start/stop που, όταν σβήνει στο φανάρι, μπορεί να χρειαστεί και μέχρι ένα δευτερόλεπτο για να εκκινήσει ξανά-κάτι που θα ίσως να προκαλέσει την ενόχληση των διασυνδεδεμένων με την κόρνα χεριών των συμπολιτών μας.

Στον αυτοκινητόδρομο

Στην περίοδο των διακοπών των Xριστουγέννων  εκμεταλλευόμενοι το χαμηλό κόστος κίνησης του Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 καλύψαμε σχεδόν 1500 χιλιόμετρα τόσο στην πόλη και τον αυτοκινητόδρομο, όσο και στους ορεινούς δρόμους της Στερεάς Ελλάδας.

Στον αυτοκινητόδρομο με  ταχύτητα μέχρι τα 130km/h το Dacia Sandero έκανε ένα άνετο και ήσυχό ταξίδι με το μικρό μοτεράκι να χρησιμοποιεί την ροπή του στην 6η ταχύτητα και να γυρνά με μόλις 3,000 σαλ.

Στον αυτοκινητόδρομο το Crossover  της Dacia επηρεάζεται ελάχιστά από τους πλευρικούς ανέμους και καθώς η ηχομόνωση από τον χώρο του κινητήρα είναι εντυπωσιακή για την κατηγορία του αυτοκινήτου, το μόνο που θα ενοχλήσει είναι ο αεροδυναμικός θόρυβος που ξεκινά μετά τα 130 χλμ. από τις μπροστινές κολώνες και τις ράγες της οροφής.

Το τιμόνι θα ήθελα να είναι λίγο πιο σφικτό και ο πίσω άκαμπτος άξονας λιγότερο φλύαρος όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο, καθώς σε διαμήκεις ανωμαλίες του αυτοκινητοδρόμου, ή του επαρχιακού δικτύου, δημιουργούνται κάποιες τάσεις πλεύσης.

Μια πιο ισχυρή αντιστρεπτική ράβδος μάλλον θα έλυνε με μικρό κόστος το πρόβλημα, αλλά θα κατέστρεφε την απροσδόκητα καλή άνεση και την ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου σε όλες τις υπόλοιπες συνθήκες -κάτι που επίσης θα με ενοχλούσε…

Δεδομένου του περιορισμένου budget που δεν επιτρέπει την χρήση ακριβών λύσεων στα αμορτισέρ και την ρύθμιση τους-και για να μην βρεθεί σε αντιπαράθεση με τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, η Dacia εντελώς συνειδητά στεναχωρεί εκείνους που θέλουν να έχουν μια πιο σπορ ρύθμιση στην ανάρτηση – και αυτό στο Sandero το αποδέχομαι… λόγω τιμής!

Έτσι στις γρήγορες παρατεταμένες στροφές παρουσιάζονται κλίσεις αλλά αυτό είναι αναμενόμενο από ένα Crossover με αυτά τα χαρακτηριστικά ανάρτησης και θα ήταν σωστό ο οδηγός να προσαρμοστεί  στα δεδομένα της επιλογής του.

Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 7  λίτρα LPG εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν θελήσετε να ταξιδέψετε με 140-150 καλό είναι να υπολογίζετε περίπου 8,λίτρα ανά LPG 100χλμ.

Πρακτικά σήμερα με περίπου €30 υγραερίου μπορείτε να καλύψετε μέχρι και 450 χιλιόμετρα, κάτι που κάνει το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 να είναι πιο οικονομικό ακόμη και από πετρελαιοκίνητα μοντέλα της κατηγορίας.

Το σημαντικό, πέρα από την οικονομία στα καύσιμα που τελικά σου επιτρέπει να πας όπου θες,  είναι και η συνολική αυτονομία του αυτοκινήτου που με την χρήση και των δύο δοχείων καύσιμου μπορεί να καλύψει πάνω από 1000 χλμ χωρίς στάσεις.

Στις στροφές

Σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές τα πλεονεκτήματα που χαρίζει η άνετα ρυθμισμένη του ανάρτηση του Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 στην πόλη και τον αυτοκινητόδρομο μετατρέπονται σε μειονεκτήματα όταν απαιτηθεί να ανέβει ο ρυθμός .

Αρχικά και όσο οι ρυθμοί παραμένουν χαλαροί η ανάρτηση απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και σε παρασύρει σε ήρεμους ρυθμούς που σου επιτρέπουν να απολαύσεις την διαδρομή και να φτάσεις ξεκούραστη/ος στον προορισμό.

Ο κινητήρας είναι αθόρυβος ενώ οι κλίσεις είναι αισθητές αλλά δεν επηρεάζουν την τροχιά του αυτοκινήτου όσο δεν υπάρχουν εγκάρσιες ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Αν συναντήσετε εγκάρσιες ανωμαλίες φρενάροντας μέσα στην στροφή θα διαπιστώσετε ότι παρουσιάζονται κάποιες αναπηδήσεις στους πίσω τροχούς που όμως μόλις τις συνηθίσεις δεν τρομάζουν και τελικά ελέγχονται από το τιμόνι και τα ηλεκτρονικά.

Από εκεί και πέρα εάν ζοριστεί πολύ μέσα στην στροφή τότε το Crossover της  Dacia γίνεται σύντομα υποστροφικό καθώς οι κλίσεις υποχρεώνουν τον εμπρός εσωτερικό τροχό να χάσει την ελκτική του πρόσφυση σχετικά νωρίς.

Ταυτόχρονα το τιμόνι μεταφέρει στα χέρια του οδηγού αρκετή πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στους τροχός ενημερώνοντας τον έγκαιρα για την επερχόμενη υποστροφή.

Το πίσω μέρος του αυτοκινήτου είναι ρυθμισμένο με γνώμονα την ήρεμη οδήγηση και αρνείται να ανοίξει την τροχιά του ότι και αν συμβεί.

Τα αποτελέσματα της «ενθουσιώδους οδήγησης» σταθερά και γραμμικά σβήνονται με την τάση υποστροφής που παρουσιάζεται σχετικά νωρίς –και αν επιμείνεις πέρα από αυτό το σημείο τότε τα ηλεκτρονικά σε επαναφέρουν στην θέση σου χωρίς πολλά περιθώρια διαπραγματεύσεων!

Ωστόσο αν αρχίσετε να οδηγείτε έχοντας στο μυαλό ότι κάθεστε μέσα σε ένα Crossover  που βρίσκεται 19 εκατοστά πάνω από το έδαφος θα διαπιστώσετε ότι το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 μπορεί να κρατήσει αρκετά γρήγορους ρυθμούς καθώς και τα φρένα- παρά τα πίσω ταμπούρα- αποδεικνύονται δυνατά και ανθεκτικά.

Έχοντας κάνει εκατοντάδες χιλιόμετρα στο επαρχιακό δίκτυο κατάλαβα μπορεί ότι ο κινητήρας να είναι οριακός για προσπεράσεις σε ανηφόρες με το αυτοκίνητο φορτωμένο, όμως το πλαίσιο παρά την μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης είναι σύμμαχος στην ασφαλή οδήγηση.

Είναι ένα τιμιότατο αυτοκίνητο που αν δεν του ζητήσετε να κάνει περισσότερα από όσα είναι φτιαγμένο να σας προσφέρει σας εγγυώμαι ότι δεν θα αντιμετωπίσετε ποτέ κανένα πρόβλημα στα ταξίδια σας!

Στο Χώμα

Το αυξημένο ύψος των σχεδόν 20 εκατοστών είναι υπεραρκετό για light εξορμήσεις, ειδικά μάλιστα εάν λάβετε υπόψη σας και τους ιδιαίτερα μικρούς προβόλους που επιτρέπουν στο Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 να σκαρφαλώνει σε εμπόδια που άλλα-αρκετές φορές πιο ακριβά- SUV δεν μπορούν ούτε να σκεφτούν!

Η άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση και οι ενδοτικές αντιστρεπτικές -που ενοχλούν στις γρήγορες στροφές, στο χώμα λειτουργούν σε όφελος του συνόλου επιτρέποντας στο Dacia να κινείται αρκετά γρήγορα πάνω από τις ανωμαλίες κρατώντας τους επιβάτες ξεκούραστους.

Σε ολισθηρά οδοστρώματα όμως το Dacia Sandero ακινητοποιείται πιο νωρίς από ότι τα αλλά προσθιοκίνητα SUV που έχω δοκιμάσει καθώς η ελκτική πρόσφυση χάνεται νωρίς κάνοντας το ESP να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απατήσεις.

Όμως ακόμη και όταν απενεργοποιηθεί το ESP τα ελαστικά δεν παύουν να σπινάρουν τους τροχούς σε λασπωμένες ανηφόρες και σε ανώμαλα ολισθηρά ή πετρώδη εδάφη, δείχνοντας τελικά ότι η εκτός δρόμου κίνηση για ένα αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε για να κινείται στην πόλη θα πρέπει να είναι περιστασιακή.

Συμπέρασμα

Λάτρεψα το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 για τον ειλικρινή χαρακτήρα του και για την ευκολία που μου χάρισε στις μετακινήσεις μου τόσο στην πόλη όσο και στις σύντομες διακοπές που κάναμε μαζί του.

Είναι η απρόσμενη ποιότητα κύλισης και ο ανάλαφρος χαρακτήρας που εξασφαλίζουν  οι μικρές διαστάσεις του αμαξώματος που του επιτρέπουν να ελίσσεται στα στενά και να παρκάρει εύκολα.

Το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 της δοκιμής έχοντας εγκατεστημένο το εργοστασιακό Kit υγραερίου, μειώνει σημαντικά το κόστος μετακίνησης δεν επηρεάζει τους χώρους αφού η ειδική δεξαμενή υψηλής πίεσης έχει το σχήμα ελαστικού και τοποθετείται στον χώρο της ρεζέρβας- και κυρίως διατηρεί την εργοστασιακή εγγύηση 5 ετών.

Ταυτόχρονα επειδή οι χώροι στο εσωτερικό είναι μεγάλοι και επειδή η εμφάνιση του Sandero είναι πολύ συμπαθής σε όλους, καταλαβαίνεις γιατί αυτό το Crossover έγινε ευρωπαϊκό Best seller, ενώ η άψογη λειτουργία του συστήματος υγραεριοκίνησης σε κάνει να νοιώθεις λίγο πιο έξυπνος από τους συμπολίτες σου επιμένουν να ξοδεύουν τα διπλά!

Με λίγα λόγια… όποιος αναζητά ένα μικρό σε διαστάσεις B-SUV για να κινείται καθημερινά με οικονομία και ασφάλεια με τιμή που να ξενικά από τα €19,250 (αυτοκίνητο  δοκιμής έκδοση Extreme €21.15) έχει μια και μόνη επιλογή …

Το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24 είναι  μια πρώτης τάξεως επιλογή για όλους όσους αναζητούν την οικονομία και την πολυχρηστικότητα και που μπορούν να προσπεράσουν ξεπερασμένες προκαταλήψεις.

Δεν με ευχαρίστησε
  • Η ποιότητα των πλαστικών στο εσωτερικό και οι κλίσεις στις στροφές
  • Η οριακή δύναμη του κίνητρα που δυσκολεύει τις προσπεράσεις
Θα Θυμάμαι
  • Τον όμορφο σχεδιασμό και την οικονομία στα καύσιμα.
  • Τους χώρους και την καλή ποιότητα κύλισης μέσα στην πόλη.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

MY Racing CV

 

ΥΓ. Επισκευτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.

Twitter,   Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,   Autoholix e-shop

Φωτογραφίες Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe LPG MY24

 

 

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο