Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADSuzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip Δοκιμή / Test drive

Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip Δοκιμή / Test drive

Tο Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip είναι μια γνώριμη αξία στους Ελληνικούς δρόμους καθώς βρίσκεται κοντά μας από το 2018 που δέχτηκε την τελευταία αισθητική του ανανέωση, ενώ η προσθήκη της ήπιας υβριδικής τεχνολογίας στο σπιρτόζικο μηχανικό σύνολο, σε συνδυασμό με την συμφέρουσα τιμή αγοράς και την δυνατότητα τετρακίνησης το κατέστησαν Best Seller.

Η ηπία υβριδική έκδοση διατίθεται μόνο με το μηχανικό κιβώτιο και με τον «άθραυστο» υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 129 ίππων , είτε σε δικίνητη είτε σε τετρακίνητη έκδοση, ενώ όσοι επιθυμούν την αυτόματη εκδοχή του θα πρέπει να επιλέξουν το Suzuki Vitara 1.5 Strong Hybrid AllGrip που συνδυάζει τον γνωστό  ατμοσφαιρικό κινητήρα Dualjet 1,5 lt  των 102 PS με τον ηλεκτροκινητήρα των 33 PS που τροφοδοτείται από μια αερόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου με τάση 140V που είναι τοποθετημένη κάτω από τον χώρο αποσκευών.

Η διαφορά τιμής μεταξύ των εκδόσεων Mild και Strong Hybrid δεν υπερβαίνει τα €2.500 ωστόσο ο χαρακτήρας των δύο λύσεων είναι τόσο διαφορετικός που δικαιολογεί απόλυτα την ταυτόχρονή ύπαρξη των δύο διαφορετικών κινητήριών συνόλων στο ίδιο αμάξωμα.

Η Mild Hybrid έκδοση της δοκιμής έχει  ένα σβέλτο και άμεσο χαρακτήρα και θα προτιμηθεί από όσους έχουν πιο δραστήρια Σαββατοκύριακα, ενώ η Strong Hybrid με την σημαντικά  χαμηλότερη κατανάλωση θα καλύψει όσους κινούνται κυρίως στην πόλη και δεν θα ενοχληθούν από τον ράθυμο τρόπο που κινείται το SUV τους και τον κατά 85 λίτρα μικρότερο χώρο αποσκευών.

Μοιάζουν λοιπόν ίδια αλλά ουσιαστικά είναι δύο διαφορετικά αυτοκίνητα με εντελώς διαφορετικό κοινό -και ίσως μετά από την συμφέρουσα τιμή τους… αυτός πρέπει να είναι ο λόγος που βλέπουμε τόσα πολλά Vitara στους δρόμους μας!

Η συμβίωση με το Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip έφερε στο μυαλό μου  το δίλημμα εκείνης-της δικής μας-εποχής όπου υπήρχαν μόνο δυο off road σχολές.

Το ερώτημα RAV ή VITARA βασάνιζε τότε το μυαλό μας…

Το ένα ήταν φιλικό και ασφαλές στον δρόμο- χάρη στο κεντρικό διαφορικό την μόνιμη τετρακίνηση και την ανεξάρτητη ανάρτηση, ενώ το άλλο ήταν ένα σκληροτράχηλο εργαλείο – χάρη στο κοντό κιβώτιο ταχυτήτων και τον άκαμπτο άξονα.

Τα χρόνια πέρασαν και οι πωλήσεις τελικά έδειξαν ότι η Toyota είχε δίκιο αφού σε ένα κόσμο που άρχισε να γίνεται ολοένα πιο πολύπλοκός, «καθώς πρέπει»  και αγχωτικός οι καταναλωτές δικαιολογημένα επέλεξαν την άνεση και την οικονομία…

Παράλληλα η χρήση της υβριδικής τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Toyota στο Prius απέδειξε την αξία και τα οφέλη της στην οικονομία καυσίμων- και έτσι έχει υιοθετηθεί πλέον από τους περισσότερους κατασκευαστές που στις γκάμα τους έχουν υβριδικές λύσεις.

Με βάση αυτή την τεχνολογία οι κατασκευαστές κινήθηκαν προς τρεις κατευθύνσεις: κάποιοι παρουσίασαν παραλλαγές της τεχνολογίας της Toyota, κάποιοι παρουσίασαν ακόμη πιο βαριές και πολύπλοκές τεχνολογίες όπως τα PHEV ενώ κάποιοι άλλοι όπως η Suzuki αποφάσισαν να παρουσιάσουν αρκετά πιο απλουστευμένες και ελαφριές τεχνολογίες που τις γνωρίζουμε σαν mild hybrid 48V.

Το Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip διαθέτει ένα τέτοιο απλουστευμένο σύστημα υβριδικής τεχνολογίας που πετυχαίνει να αποθηκεύει αρκετή από την ενέργεια που πάει χαμένη όταν επιβραδύνουμε.

Εξωτερικό- Εμφάνιση

Η εμφάνιση της μάσκας είναι άγρια και θυμίζει αρκετά τα προηγούμενα μοντέλα, όμως η αναφορά στο offroad παρελθόν σταματά μόλις παρατηρήσεις τους μεγάλους εμπρός προβόλους που λόγω των οριακών 18.5 εκατοστών ύψους σίγουρα θα βρουν σε κάποιο βράχο όταν αρχίσει το Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip να κινείται στα πολύ δύσκολα εδάφη.

Τα LED φωτιστικά έχουν ένα μοντέρνο σχεδιασμό κάνοντας την εμφάνιση αρκετά πιο σύγχρονη ενώ η απόδοση τους στην νυχτερινή οδήγηση είναι ικανοποιητική και συμβάλλουν με την αυτόματη λειτουργία τους στο γενικότερο αίσθημα ασφάλειας που προσφέρει το αυτοκίνητο .

Ευτυχώς, κοιτώντας το προφίλ οι χαρακτηριστικοί αεραγωγοί πίσω από το καπό και τα έντονα φουσκωμένα φτερά γεννούν καθησυχαστικούς συνειρμούς από την πρώτη γενιά του Vitara!

Η πίσω όψη του Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip με την αφαίρεση του γνώριμου εφεδρικού τροχού, από την πίσω πόρτα της μυθικής Hardcore εποχής, είναι σαφώς πιο μετριοπαθές όμως σίγουρα πιο πρακτικό αφού το άνοιγμα του χώρου αποσκευών είναι πιο άνετο.

Στην ακριβή έκδοση του αυτοκινήτου που μου παραχώρησε η αντιπροσωπεία για δοκιμή το αυτοκίνητο διέθετε τις πολύ όμορφες αλουμινένιες ζάντες που βλέπετε, ηλιοροφή και ένα υπέροχο σιέλ χρώμα που κάνει το προφίλ του ενδιαφέρον.

Συνολικά βρίσκω την εμφάνιση AllGrip όμορφη και φιλική με το αστικό περιβάλλον -και ειδικά στην έκδοση με την διχρωμία στην οροφή αρκετά ιδιαίτερη!

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα του οδηγού η εικόνα που αντίκρισα δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε, καθώς ενώ τα πάντα είναι φτιαγμένα με έναν ορθολογικό τρόπο αλλά η ποιότητα των υλικών και το design του ταμπλό είναι κάπως μουντό μοιάζει να έρχεται από καποια παλαιότερη εποχή..

To Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip λοιπόν εστιάζει απόλυτα στην εργονομία και ενώ όλα βρίσκονται εκεί που πρέπει, είναι λειτουργικά και πρακτικά- δεν υπάρχει τίποτα που να σε κάνει να πεις “Wow”-όπως έλεγε και ο πρώην υπουργός που κάπου έχασε ένα «ν» από το όνομα του!

Ο πίνακας οργάνων είναι απόλυτα ευανάγνωστος όμως με εξαίρεση το αφρώδες υλικό στο επάνω μέρος του ταμπλό τα υπόλοιπά πλαστικά θα έπρεπε να είναι καλύτερα στην αφή και την όψη.

Την κατάσταση προσπαθεί να σώσει κάπως μια “λωρίδα αλουμινίου” που διατρέχει το ταμπλό, όμως ο ενθουσιασμός του βλέμματος χάνεται πολύ γρήγορά όταν η αφή διαπιστώσει ότι και αυτή είναι φτιαγμένη από πλαστικό…

Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει ένα mediacenter με μέτρια λειτουργικότητα και που δεν περιέχει πληροφορίες από το onboard computer- σαν να πρόκειται για μια aftermarket τοποθέτηση, ενώ πιο χαμηλά το βλέμμα συναντά τους πρακτικούς διακόπτες με τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας ζέστης/κρύο του αποδοτικού  κλιματισμού και κάποιους χώρους αποθήκευσης.

Τα θερμαινόμενα καθίσματα προσφέρουν καλή πλευρική στήριξη, ενώ το τιμόνι ρυθμίζεται πολλαπλώς διευκολύνοντας τον οδηγό να βρει την θέση που τον βολεύει και  φιλοξενεί πλήκτρα που καλύπτουν όλες τις λειτουργιές του αυτοκίνητου όπως ο χειρισμός του cruise control του media center κτλ.

Στις εμπρός πόρτες υπάρχουν θήκες για μικροαντικείμενα και για μπουκάλια νερού, ενώ στην κεντρική κονσόλα υπάρχουν πρακτικές θήκες για αναψυκτικά και οι πατροπαράδοτες θύρες USB.

Πίσω από το από τον επιλογέα ταχυτήτων υπάρχει ένας κυκλικός διακόπτης που επιτρέπει την επιλογή των λειτουργιών Auto, Sport, Snow και Lock της τετρακίνησης AllGrip.

Στο πίσω κάθισμα ο χώρος για τα γόνατα είναι ικανοποιητικός, όμως το εσωτερικό ύψος δεν επαρκεί για άτομα ψηλότερα από 1.80 καθώς το κεφάλι τους βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με τον ουρανό-ίσως επειδή το αυτοκίνητο διαθέτει και την μεγάλη ηλιοροφή.

Και ενώ οι ψηλοί επιβάτες προβληματίζονται εξαιτίας του περιορισμένου εσωτερικού ύψους, έρχεται και το τούνελ της μετάδοσης στην μεσαία θέση να κάνει και τον πέμπτο επιβάτη να δυσκολεύεται να βολέψει τα πόδια του…

Αν όμως έχετε μικρά παιδία όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία- και θα εκτιμήσετε τις πίσω πόρτες που ανοίγουν στις 90 μοίρες κάνοντας την πρόσβαση στο φωτεινό εσωτερικό άνετη και πρακτική.

Κανένα παράπονο δεν είχα και με τον χώρο αποσκευών των 375 λίτρων, ο όποιος έχει κανονικό σχήμα και επιπλέον διαθέτει και διπλό πάτωμα για να κρύβετε αποσκευές ή αντικείμενα που δεν θέλετε να είναι εκτεθειμένα στα κακά μάτια

Εξοπλισμός

Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό το Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip προσφέρει στον στάνταρ εξοπλισμό του σχεδόν όλες τις σύγχρονες, ευκολίες όπως το Keyless Entry, cruise control, mediacenter, φώτα LED με αυτόματη λειτουργία, προβολείς ομίχλης, ζάντες αλουμινίου 18”, φιμέ τζάμια, αυτόματο κλιματισμό, θερμαινόμενα καθίσματα εμπρός, πλήρες πακέτο συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης και φυσικά την εεκδοση μας  πανοραμική ηλιοροφή.

Κινητήρας

Σε ότι αφορά τον κινητήρα το Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip εξοπλίζεται με τον εξαιρετικό 1.4 16v BoosterJet, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας με τους Ιταλούς και αποδίδει 129 ίππους με μέγιστη ροπή 235 Nm στις 2000 σαλ (από τα οποία τα 200 Nm αποδίδονται ήδη από τις 1700 σ.α.λ. περίπου).

Τα νούμερα δείχνουν τη μεγάλη ελαστικότητά του που επιτρέπει την οδήγηση με λίγες αλλαγές ταχυτήτων-κάτι που στην θεωρία τουλάχιστον βοηθά στην οικονομία καυσίμων και συνεπώς στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η απόδοση δεν είναι υψηλή, όμως ο κινητήρας συμπληρώνεται από το σύστημα Suzuki Hybrid 48 V που διαθέτει μια ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης (γεννήτρια/ηλεκτροκινητήρας) που αντικαθιστά τα γνωστά μας «δυναμό» και «μίζα»-και που συνδέεται με τον κινητήρα μέσω ενός ενισχυμένου ιμάντα.

Όταν το Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip κινείται κανονικά το σύστημα φορτίζει την κανονική μπαταρία μολύβδου όπως ακριβώς συμβαίνει και στα συμβατικά αυτοκίνητα, όμως όταν αφήνουμε το πόδι μας από το γκάζι, το σύστημα λειτουργεί σαν μια ηλεκτρογεννήτρια η οποία φορτίζει μία μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου 0,38 KWh που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα.

Καθώς το κιβώτιο ταχυτήτων είναι μηχανικό η φόρτιση γίνεται μόνο όσο το αυτοκίνητο φρενάρει με ταχύτητα, ενώ υπάρχει και μια λειτουργία που κάνει την γεννήτρια να παράγει ακόμη περισσότερη ενέργεια όταν πατάμε το πετάλι του φρένου-πάντα με επιλεγμένη ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων. Αν βάλετε νεκρό απλά δεν συμβαίνει τίποτε.

Η ηλεκτρογεννήτρια διπλής δράσης αντικαθιστά την μίζα φροντίζοντας για την αθόρυβη λειτουργιά του συστήματος εκκίνησης Start-GO, ενώ ο βασικός της ρόλος είναι να βοηθά τον τετρακύλινδρο κινητήρα παρέχοντας «δωρεάν» ισχύ περίπου 14 ίππων και ροπή 53Nm στις ομαλές επιταχύνσεις από τις 1,500 έως τις 4.400 σ.α.λ.

Έτσι η ενέργεια του φρεναρίσματος που θα πήγαινε χαμένη στο περιβάλλον σαν θερμότητα, αξιοποιείται προσφέροντας οικονομία κυρίως μέσα στην πόλη!

Το σύστημα είναι τόσο απλό και ελαφρύ που επιβαρύνει μόνο με 30 επιπλέον κιλά – και έτσι δεν επηρεάζει καθόλου την δυναμική συμπεριφορά του αυτοκίνητου.

Γενικά ο κινητήρας εμφανίζεται να έχει μια άμεση απόκριση στο γκάζι κάτι που οφείλεται στη μειωμένη αδράνεια του μικρού υπερσυμπιεστή και τις υποτετράγωνες διαστάσεις του χαρίζοντας ταυτόχρονα αξιοπρεπείς επιδόσεις και ασφάλεια στα προσπεράσματα.

Στο δρόμο το Suzuki Vitara κρύβει περισσότερες ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς η πολύ καλή δουλεία που έχει γίνει με την ηχομόνωση αφήνει έξω από την καμπίνα τον ήχο του κινητήρα.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις και την οικονομία το Suzuki Vitara χάρη στα μόλις  1.250 κιλά του βρίσκεται γέρα μέσα στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με τις επιδόσεις στην δοκιμασία του 0-100 χλμ/ω να έρχεται σε 10.5 δευτερόλεπτα και το ταχύμετρο να δείχνει (σύμφωνα με φήμες αφού εμείς δεν τρέχουμε για να το επιβεβαιώσουμε) σχεδόν 205 χλμ/ω!

Σε ότι αφορά την κατανάλωση με πολύ προσεκτική οδήγηση μπορεί να κρατηθεί στα 5,8 λίτρα/100 χλμ στην πόλη και τα 7,3 λίτρα στο ταξίδι εάν κινείστε κοντά στο νόμιμο επιτρεπόμενο ανώτατο όριο των αυτοκινητοδρόμων μας.

Μετάδοση

Η δύναμη του κινητήρα μεταφέρεται σε ένα πυκνό χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων που συνδυάζεται με ένα ελαφρύ και ακριβή συμπλέκτη που φροντίζουν για την άνεση του οδηγού.

Στην συνέχεια η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς και όταν χαθεί η πρόσφυση ένας ηλεκτρουδραυλικός συμπλέκτης μεταφέρει την ροπή στο πίσω διαφορικό σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Ανάρτηση/Φρένα

Η ανάρτηση με McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω χάρη στις ισχυρές αντιστρεπτικές ράβδους ελέγχει σωστά το αμάξωμα, παρά τα μάλλον μαλακά ελατήρια και την αργή απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ. Έτσι συνδυάζει την άνεση των επιβατών με την ασφαλή οδική συμπεριφορά που είναι πάντα το ζητούμενο.

Τα φρένα του Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip είναι δυνατά και σχετικά ανθεκτικά καθώς αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα με τα μπροστινά να είναι αεριζόμενα.

Στην Πόλη

Μέσα στην πόλη το Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip με εξέπληξε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Καταρχήν η κατανάλωση  κυμαίνεται από 5,5-6λίτρα /100χλμ.(ανάλογα με την κίνηση που θα συναντήσετε) -και αυτό αν αναλογιστείτε και τις τριβές της τετρακίνησης το κατατάσσει στην κατηγορία των εξαιρετικά οικονομικών αυτοκινήτων.

Το κοφτερό τιμόνι και η ορατότητα που προσφέρει η ψηλή θέση οδήγησης και τα σχετικά κάθετα και μεγάλα σε επιφάνεια  παράθυρα το κάνουν ιδανικό για αστικές διαδρομές.

Το τετράγωνο σχήμα και οι μαζεμένες διαστάσεις  επιτρέπουν στον οδηγό να υπολογίσει με ευκολία τις διαστάσεις του αυτοκίνητου όταν ελίσσεται στα στενά της πόλης και στο παρκάρισμα.

Οι αναρτήσεις παρά τον άκαμπτο πίσω άξονα διαχειρίζονται τις λακκούβες των τριτοκοσμικών δρόμων της πονεμένης Αθήνας μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά  η ποιότητα συναρμογής του εσωτερικού υπολείπεται των αναρτήσεων και έτσι συχνά πυκνά θα ακουστούν τριγμοί από τα πλαστικά.

Σε ότι αφορά τα ξεκινήματα στα ανηφορικά φανάρια το σύστημα Hill Assist που κρατά τα φρένα πατημένα για μερικά δευτερόλεπτα στις ανηφόρες βοηθά στο να χαλαρώσει λίγο ο οδηγός. Τέλος η ηχομόνωση, σε ότι αφορά τον θόρυβο κύλισης των ελαστικών και την λειτουργία της ανάρτησης αφήνει να ακουστούν στο εσωτερικό αρκετοί θόρυβοι.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Το Suzuki όταν βγει στον αυτοκινητόδρομο είναι εξίσου ικανό και ταξιδεύει ευχάριστα. Ο ήχος από τον κινητήρα δεν μπορεί να περάσει την πολύ καλή ηχομόνωσητου firewall και έτσι το μόνο που ενοχλεί είναι ο θόρυβος τον αέρα στην οροφή αλλά και από την μετάδοση που παράγει μονίμως ένα βουητό κάτω από το πάτωμα- που όμως τελικά συνηθίζεται.

Όπως είναι αναμενόμενο για ένα CUV/SUV(έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας με τις υποκατηγορίες των Crossovers) το Vitara επηρεάζεται από τους δυνατούς πλευρικούς άνεμους λόγω της μεγάλης πλευρικής επιφάνειας, αλλά ευτυχώς το τιμόνι προσφέρει αρκετά καλή αίσθηση και έτσι η διόρθωση της πορείας είναι εύκολη.

Το τιμόνι έχει πολύ καλή επικοινωνία με τον δρόμο χαρίζοντας ακρίβεια στην θέση της ευθείας και την  αλλαγή κατεύθυνσης.

Η ανάρτηση μου άφησε άριστες εντυπώσεις στον αυτοκινητόδρομο καθώς ελέγχει το αμάξωμα περιορίζοντας τις κλίσεις στις στροφές.

Στον Αυτοκινητόδρομο και εφόσον δεν υπερβαίνετε τα 140 χλμ η κατανάλωση κυμαίνεται στα 7-7,5  λίτρα/100χλμ.

Στρίβοντας

Στο επαρχιακό δίκτυο το Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip είναι ευχάριστο και ασφαλές όσο ξέρεις τι να περιμένεις από ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας. Στις στροφές παρέχει καλή πρόσφυση, ενώ αν πιεστεί θα ανοίξει την τροχιά του με μια προοδευτική υποστροφή.

Το έξυπνο σετάρισμα της ανάρτησης και το θετικό τιμόνι κάνουν την οδήγηση με γραμμές απολαυστική και κυρίως αποτελεσματική πλαγιολίσθηση… πριν ο μεγάλος αδελφός (ESP) σφαλιαρίσει τον απείθαρχο οδηγό

Αν νομίζετε όμως ότι επειδή οδηγείτε τετρακίνητο αυτοκίνητο  θα μπορέσετε να προκαλέσετε υπερστροφή ισχύος -ξεχάστε το, απλά αποκλείεται.

Οι κλίσεις στις στροφές είναι μικρότερες από ότι οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων προδιαγράφουν, κάτι που δείχνει πόσο καλή δουλεία έχει γίνει με τις αντιστρεπτικές ράβδους.

Αν δεν το πιέσετε το Suzuki Vitara θα σας ταξιδέψει άνετα και με ασφάλεια σε κάθε περίσταση καθώς το μικρό του βάρος το κάνει ευκίνητο και σταθερό στις εναλλαγές πορείας.

Τα φρένα στέκονται με αξιοπρέπεια στις περιστάσεις -και ενώ η αίσθηση τους θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, παρέμειναν δυνατά και ανθεκτικά παρά την ταλαιπωρία που τους επιφύλαξα κατά την διάρκεια της δοκιμής.

Εκτός δρόμου

Από έναν περιστροφικό διακόπτη δίπλα από το χειρόφρενο μπορείτε είτε να «μπλοκάρετε» την τετρακίνηση μέχρι τα 50χλμ/ω (μετά επιστρέφει στο Auto λόγω έλλειψης κεντρικού διαφορικού), ή να επιλέξετε τα προγράμματα “Snow και «Sport” τα οποία συνεργάζονται με το ESP και την χαρτογράφηση του κινητήρα και για να προσφερθεί η καλύτερη δυνατή πρόσφυση στις αντίστοιχες συνθήκες.

Εάν επιλεχθεί το πρόγραμμα «Snow», τότε η  περισσότερη ροπή καταλήγει στους πίσω τροχούς, η απόκριση του κινητήρα στο γκάζι γίνεται κάπως ράθυμη και το αντισπίν γίνεται ιδιαίτερα παρεμβατικό.

Σε αυτή την θέση θα κινηθείτε αργά και με πολύ ασφάλεια σε χιονισμένους δρόμους, όμως μην περιμένετε να διασκεδάσετε με υπερστροφές ισχύος, γιατί απλά αυτό δεν γίνεται.

Για να γίνει αυτό υπάρχει η θέση «Sport». Εκεί η απόκριση στο γκάζι γίνεται άμεση, η ροπή μεταφέρεται κυρίως στους πίσω τροχούς και σε αυτή την θέση το ESP μπορεί να απομονωθεί και έτσι να παίξετε οδηγώντας για λίγο με το πλάι!

Μην φανταστείτε ατέλειωτες πλαγιολισθήσεις γιατί τα αυτοκίνητο είναι βασικά ρυθμισμένο αρχικά να υποστρέφει, όμως με λίγη βοήθεια από το χειρόφρενο και το τιμόνι μπορείτε να διασκεδάσετε για πολύ λίγο σε γλιστερά οδοστρώματα!

Γενικά η τετρακίνηση με έπεισε για την ελκτική πρόσφυση που προσφέρει, όμως τα 18,5 μόνο εκατοστά που απέχει από το έδαφος μάλλον θα περιορίσουν τις δυνατότητες όταν οι συνθήκες γίνουν δύσκολες

Σε ότι αφορά την κίνηση σε κακοτράχαλους δρόμους με εμπόδια το Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip σηκώνει εύκολα τροχό και ακινητοποιείται στιγμιαία όμως αν  επιλέξετε το 4Χ4 Lock, με την επέμβαση του ESP, ο τροχός που είναι στον αέρα φρενάρει, η ροπή μεταφέρεται στον απέναντι τροχό και το Vitara και συνεχίζει την ανάβαση σεβόμενο την παράδοση!

Συμπέρασμα

Σαν τετρακίνητο που είναι αυτό το Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip παραμένει ένα πραγματικό SUZUKI-με την παλιά έννοια -και αυτό είναι υπέροχο όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσει τον ισχυρό ανταγωνισμό των σύχρονών SUV’s όπως το Skoda Kamiq, Citroen C3 Aircross, Renault Captur, Kia Stonic, Hyundai Kona, VW T-Cross, Nissan Juke, Ford Puma και Peugeot 2008  κτλ…

Τo Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip ήταν πάντα  ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο που πρόσφερε τίμιες λύσεις στις οικογενειακές ανάγκες μετακίνησης, ωστόσο τώρα με την προσθήκη του ήπια υβριδικού συστήματος και την τετρακίνηση ο ανταγωνισμός δεν έχει πολλές απαντήσεις, ή μάλλον λαμβάνοντας υπόψη και την τιμή των €25,530 που κοστίζει η βασική έκδοση ή ακόμη και των €29.330  που κοστίζει η φορτωμένη έκδοση της δοκιμής-απλά δεν έχει ανταγωνισμό!

Ο μόνος τετρακίνητος ανταγωνισμός που μπορώ να σκεφτώ με παραπλήσιο κόστος έρχεται από το αρκετά ακριβότερο (€27,510-31,000)  και πετρελαιοκίνητο Dacia 4X4 που προσφέρει μεγαλύτερους χώρους και ίσως καλύτερες εκτός δρόμου δυνατότητες αλλά που σαν πετρελαιοκίνητο δεν είναι ευπρόσδεκτο στο κέντρο των πόλεων, ενώ σε ότι αφορά την ποιότητα των υλικών του εσωτερικού είναι μάλλον ένα σκαλί πιο κάτω.

Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβει την επιτυχία του συγκεκριμένου αυτοκινήτου στην Ελλάδα, αφού η Suzuki προσφέροντας ένα Vitara για κάθε ανάγκη -και μάλιστα στην καλύτερη τιμή έχει αυτή την στιγμή την μαγική συνταγή.

Το Vitara ενός SUV σαν το Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip

Όπως είπε ο Ιούλιος Καίσαρας όταν διάβηκε τον Ρουβικώνα-και ο Οβελίξ συμφώνησε: «alea jacta est» (..ο κύβος ερρίφθη)!

 

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ποιότητα των πλαστικών στο εσωτερικό και η μέτρια ηχομόνωση.
  • Οι εκτός δρόμου ικανότητες που δεν συμβαδίζουν με τον θρύλο των προγόνων του .

Θα θυμάμαι

  • Τον ροπάτο και οικονομικό κινητήρα και την έξυπνη τετρακίνηση
  • Το Vfm και την ευχάριστη συμπεριφορά στην άσφαλτο.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

 

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Φωτογραφίες Suzuki Vitara 1.4 Mild Hybrid AllGrip

 

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο