Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Mustang Mach-E AWD 351 PS (LR) Ταξιδιωτικό/Ψυχοθεραπεία-Test Drive

Mustang Mach-E AWD 351 PS (LR) Ταξιδιωτικό/Ψυχοθεραπεία-Test Drive

H Mustang Mach-E AWD 351 PS (LR) είναι ένα αυτοκίνητο που είναι εξαιρετικά οικείο σε όλους μας καθώς το έχουμε γνωρίσει στο Autoholix τόσο στην πλέον αγαπημένη μου δικίνητη έκδοση (κλικ για την δοκιμή ΕΔΩ) όσο και στην πιο ολοκληρωμένη τετρακίνητη έκδοση σαν αυτή που βρέθηκα να οδηγώ στην αρχή του καλοκαιριού (κλικ για την δοκιμή ΕΔΩ).

Η Mach-E κατάφερε να σβήσει την άρνηση που είχα μέχρι τότε απέναντι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς η ζυγισμένη σπορ συμπεριφορά του στον δρόμο σε συνδυασμό με την άνεση και της άμεσα διαθέσιμης ροπής που εξασφαλίζει η ηλεκτροκίνηση μου χάρισαν απρόσμενα χαμόγελα-ειδικά με την πισωκίνητη έκδοση.

Γιορτάζοντας τα 20 χρόνια του ξεκινήματος της οικογενείας μας θελήσαμε να πάμε σε ένα από εκείνα τα κυριλέ Spa Resorts στις ακτές της Αργολίδας όπου ο Λαμπρούκος εντυπωσίαζε με την κορμοστασιά του-έτσι για να μετρήσουμε τι άλλαξε και να κάνουμε ένα απολογισμό του έργου μας στον μάταιο αυτό κόσμο!

Είναι αυτές οι στροφές της Επιδαύρου που οδηγούν στον προορισμό μας που κάποτε έδεσαν δύο εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους που το μόνο που φαινόταν τότε να τους ενώνει ήταν η αγάπη τους για την οδήγηση ταξιδομηχανών.

Την διαδρομή την ήξερα από παιδί όταν μελετούσα τον πατέρα μου με το NSU TT να ενώνει αριστοτεχνικά τις ευθείες πηγαίνοντας μας προς το νησί του Στέφανο, όμως περισσοτερο θυμάμαι ότι πριν 20 χρόνια απολάμβανα να μαθαίνω τα μυστικά της γρήγορης οδήγησης των μεγάλων superbikes ακολουθώντας με μια κόκκινη CBR-RR έναν νεαρό… που κανόνιζε να οδηγεί όσο γρήγορα χρειαζόταν ώστε να τον ακολουθώ από κοντά χωρίς να αγχώνομαι …αλλά και αρκετά γρήγορα ώστε να μην χαλαρώνω.

Αυτός ήταν ο τρόπος του και στην ζωή!

Καθώς ο καιρός περνούσε ο νεαρός έγινε ο πατέρας των τριών παιδιών μας- και από «εντελώς καμικάζι» έγινε οικογενειάρχης που καταχώνιασε όλες τις φωτογραφίες και τα στοιχεία που θυμίζουν ένα «ύποπτο» παρελθόν που θα μπορούσε να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των παιδιών μας για να εξερευνήσουν τον κόσμο των δύο τροχών.

Το ότι είχα κανονίσει να ταξιδέψουμε με την Mustang Mach-E AWD 351 PS (LR) ήταν κάτι που το βρήκε εξαιρετικά ευχάριστο καθώς ο ίδιος απολαμβάνει ιδιαίτερα την οδήγηση που προσφέρουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ειδικά όταν οδηγεί εκείνος-δηλαδή όταν δεν τρέχουμε!

Με οδηγό τον καμικάζι που έγινε “καθώς πρέπει” θα είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε την διαδρομή μαζί με τα παιδια μας  με την ησυχία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και θα έιχαμε ίσως την ευκαιρέια κάποιες στιγμές να κοιταχτούμε κρυφά μετρώντας τις στροφές πριν το Stork.

Γνωρίζοντας ότι η Mustang Mach-E έχει ενδιαφέρον στην οδήγηση αναρωτιόμουν αν καθώς ανακαλούμε τις κοινές μνήμες που μετεξελιχτήκαν σε τρία παιδία, εκείνος θα ξέφευγε μπροστά στους επιβατες και θα τους έδειχνε ποιος ήταν!

Ωστόσο μια ημέρα πριν ξεκινήσουμε χρειάστηκε να μείνει με την κόρη μας στην Αθήνα… και έτσι για το καλό αυτής της ιστορίας που διαβάζετε βρέθηκα με τα αγόρια μου να ταξιδεύουμε  την κατακόκκινη Mustang  προς το Resort του Λάμπρου Κωνσταντάρα-και μάλιστα χωρίς τον «Κώδικα Οδικής Ασφάλειας» στο τιμόνι…

Ελεύθερη, αφού τα αγόρια μου είναι καλα εκπαιδευμένα, για να ταξιδέψω όπως παλιά στους ρυθμούς που γεννούν συναισθήματα-έστω και αν αυτά ήταν εν μέρη ψηφιακά!

Σαν Βγεις στον Πηγαιμό… επέλεξε UNTAIMED!

Βάλαμε την Mustang Mach-E AWD 351 PS (LR) από βραδύς στην πρίζα οποτε το πρωί είχε 90% μπαταρία και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του λογισμικού για να καλύψουμε τα 187 χιλιόμετρα της απόστασης θα χρειαζόμασταν σχεδόν 3 ώρες και θα είχαμε καταναλώσει μόλις 35% της μπαταρίας μας.

Για να προκύψουν αυτές οι προβλέψεις το σύστημα Intelligent Range υπολογίζει τα πάντα, από τα όρια ταχύτητας του δρόμου, την κίνηση που θα συναντήσουμε στην διαδρομή, τον τρόπο που οδηγούμε συνήθως, την θερμοκρασία αλλά και τις υψομετρικές διαφορές της διαδρομής που προκειται να καλυψουμε.

Θεωρητικά με αυτά τα δεδομένα το 90% της μπαταρίας θα ήταν αρκετό για 491 χιλιόμετρα και αυτό σε συνδυασμό με την γνώση ότι κατά την άφιξη μας, ο Γιώργος Μοσχίδης (…είναι ο ηθοποιός που έμεινε στο μυαλό μας σαν ο αιώνιος βοηθός και η φωνή λογικής του αδιόρθωτου γλεντζέ Κωνσταντάρα) είχε κανονίσει να υπάρχει ένα φορτιστής δίπλα από την …”καμπάνα” αφαιρουσε καθε άγχος για την αυτονομία!

Η «Λαμπρούκα» στο τιμόνι,ο μεγάλος γιος σαν άλλος Χρόνης Εξαρχάκος στον χειρισμό της οθόνης και των ηλεκτρικών συστημάτων, αλλά και ο μικρούλης μας σε ρόλο Αλέκου Τζαννετάκου να υπομένει τα πάνδεινα από τις αποφάσεις μας στο πίσω κάθισμα, ξεκίνησαμε για ένα ταξίδι που ήταν αναμενόμενο να παρεκκλίνει από τις προβλέψεις του υπολογιστή…που μετρησε τα πάντα εκτός από την οδηγό…

Το ταμπλό γενικά είναι λιτό στην σχεδίαση του και έχει μια ποιοτική υφασμάτινη επένδυση στο μέσον του και ποιοτικά πλαστικά στα περισσότερα σημεία του. Είναι αδύνατον να μην προσέξει κανείς την κεντρική κάθετης τοποθέτησης LCD οθόνη με διαστάσεις 15,5’’ που κυριαρχεί αισθητικά και ελέγχει ουσιαστικά όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου.

Πλοηγούμενος με ευκολία στα μενού ο «Χρόνης Εξαρχάκος» βρήκε αμέσως τον τρόπο να για να διαχειρίζεται τα τρία προγράμματα λειτουργίας “Whisper”, “Active” και…”Untamed» που παράγει μέσα από τα ηχεία μια υπέροχη και πειστική μελωδία από αμερικάνικό V8 που ολοκληρώνει την οδηγική απόλαυση…

Έτσι θα πάμε είπαμε και οι δύο «Αδάμαστοι» αγριοκοιτάζοντας τον «Αλέκο Τζαννετάκο» στο πίσω κάθισμα να προσπαθεί να μας συνετίσει και να αποφύγει τις καρπαζιές από τον μεγάλο του αδελφό!

Το τρελοκομείο ξεκίνησε  και στον αυτοκινητόδρομο επιλέξαμε να κινηθούμε σαν να είχαμε ένα αυτοκίνητο με αντίστοιχο θερμικό κινητήρα-που θρυλείται πως παρασύρουν τους οδηγούς λόγω της υπερβολικής δύναμης στο να ξεφεύγουν από τα όρια ταχύτητας έχοντας στο μυαλό τους μόνο την αναζήτηση των ραντάρ ταχύτητας και της τροχαίας –η οποία έτσι και αλλιώς τόσο νωρίς το πρωί που ξεκινήσαμε το ταξίδι αναδεύε τα καλαμάκια στους φρέντους!

Ο μικρός μου γιος με καμάρι μας έδειξε την εφαρμογή που μόλις είχε κατεβάσει και η οποία έδειχνε όλα τα ραντάρ στην διαδρομή και προειδοποιοώντας μάλιστα ηχητικά 500 μέτρα πριν τα πλησιάσεις.

Όχι ότι μου χρειάστηκαν όλα αυτά τα γκάτζετ που τα έχουν φτιάξει σκοτεινοί τύποι από τους οποίους και διαχωρίζω την θέση μου- αφού εμείς οι Autoholix δεν τρέχουμε ποτέ.

Ωστόσο αν τα χρειαστείτε ποτέ σίγουρα αφαιρούν αρκετό από το άγχος να λάβετε στο σπίτι μια δυσθεώρητη κλήση ή να σας αφαιρέσουν τις πινακίδες.

Στον Πηγαιμό

Ο οδηγός κάθεται σε μια σχεδόν SUVαδική από άποψη ύψους  θέση που του εξασφαλίζει καλή ορατότητα προς τα μπροστά και στο πλάι , ενώ προς τα πίσω θα ενοχλήσουν οι φαρδιές πίσω κολώνες.

Τα καθίσματα είναι δερμάτινα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα  και θερμαινόμενα και ενώ είναι κάπως σκληρά, καταφέρνουν να επιτυγχάνουν μια χρυσή τομή μεταξύ άνεσης και καλής πλευρικής στήριξης.

Η εργονομία-εάν συνηθίσεις τις λειτουργίες από την κεντρική οθόνη βρίσκεται σε αποδεκτά επίπεδα κυρίως χάρη στο μεγάλο μέγεθος της κεντρικής οθόνης, όμως υπάρχουν παραφωνίες όπως οι μοχλοί που ανοίγουν τις πόρτες που βρίσκονται κρυμμένοι στο επάνω μέρος της χειρολαβής και αν δεν σου την δείξουν πώς να βγεις… είναι αδύνατον να τους βρεις.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής εκτός από το υπέροχο κόκκινο- βαθύ  χρώμα, είχε  μια γυάλινη οροφή που δεν ανοίγει και δεν διαθέτει κάλυμμα για να μας προστατεύει από την ήλιο, όμως είναι φτιαγμένο από ειδικό φωτοχρωμικό κρυσταλο που δεν επιτρέπει την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στο εσωτερικό.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι αρκετοί για τρεις ενήλικες που θα βρουν αρκετό χώρο για τα γόνατα και  το κεφάλι τους, ενώ το απολύτως επίπεδο πάτωμα της νέας ηλεκτρικής πλατφόρμας πάνω στην οποία έχει χτιστεί το MACH-E προσφέρει και άπλετο χώρο για τα πόδια του μεσαίου επιβάτη.

Η Mustang Mach-E AWD 351 PS (LR)  στον αυτοκινητόδρομο επωφελείται από την αεροδυναμική που περιορίζει τον θόρυβο στο εσωτερικό ενώ το αυξημένο βάρος λειτουργεί σε όφελος της ποιοτικής κύλισης και της σταθερότητας στην αντιμετώπιση πλαγιομετωπικών ριπών ανέμου.

Ο θόρυβος κύλισης από τα ελαστικά είναι ελάχιστος και φυσικά οι ηλεκτροκινητήρες ψιθυρίζουν κατά την κίνηση δημιουργώντας ένα πολύ ήσυχο και πολυτελές περιβάλλον στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με φήμες οι σταθερές ταχύτητες γύρω στα 140 -160 χλμ/ω στον αυτοκινητόδρομο μειώνουν την συνολική αυτονομία κάτω από τα 300 χιλιόμετρα και δημιουργούν άγχος στον οδηγό που αν έχει μυαλό στο κεφάλι του θα μειώσει τον ρυθμό του, ενώ αν δεν έχει… πάντα θα τον περιμένει μια θέση δοκιμαστή στο Autoholix.

Βέβαια στο GPS φαίνονται διαρκώς τα σημεία φόρτισης που θα βρείτε στον δρόμο σας και μάλιστα το σύστημα δημιουργεί ένα χρονοδιάγραμμα φόρτισης που θα σας δώσει την βέλτιστη αυτονομία που θα σας επιτρέψει να φτάσετε στον προορισμό σας το συντομότερο.

Με ότι ρυθμό και αν επιλέξετε να κινηθείτε το σίγουρο είναι ότι η ησυχία και η ποιότητα κυλίσεις που απολαμβάνουν οι επιβάτες μέσα στην Mustang Mach-E είναι σχεδόν αδύνατον να τον βιώσουν οι επιβατές ενος θερμικού αυτοκινήτου.

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι

Η Mustang Mach-E AWD 351 PS (LR) έχει ένα κινητήρα σε κάθε άξονα που αποδίδουν συνολικά 351 PS και ροπή 580 Nm, ενώ οι μεγάλες υδρόψυκτες μπαταρίες 98,8 kWh (από τις οποίες οι «ωφέλιμες » είναι οι 88 kWh) δίνουν μια θεωρητική αυτονομία 600 χιλιόμετρα.

Οδηγώντας με προσοχή μέτρησα καταναλώσεις μέσα στην πόλη που κυμαίνονται στις  14,2 έως 18 kWh/100, που φτάνουν τις 30++ kWh/100 αν αποφασίσετε να οδηγήσετε εκμεταλλευόμενοι όλη την ισχύ των κινητήρων σε έναν δρόμο με στροφές.

Οι κινητήρες είναι ελαιόψυκτοι και αντιμετωπίζουν με άνεση τα 2,200 κιλά του βάρους επιταχύνοντας από τα 0 στα 100 km/h σε 5,5”(…συμφωνα με το κινητό μου) και η τελική μου είπαν ότι περιορίζεται από ηλεκτρονικό κόφτη στα 187 χλμ/ω.

Οι αναρτήσεις είναι με γόνατα McPherson μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και είναι σχετικά σφικτή στηριζόμενη περισσότερο στις σκληρές αντιστρεπτικές για να περιορίσει (σχεδόν να εξαφανίσει!) τις κλίσεις του βαρίου αμαξώματος.

Τα αμορτισέρ ισορροπούν άψογα σε ότι αφορά την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς κάνοντας την  Mustang Mach-E άνετη στην καθημερινότητα και διασκεδαστική στις στροφές

Το τιμόνι είναι ίσως από τα καλυτέρα που έχει φτιάξει ποτέ η Ford και χάρη στα σχετικά στενά Continental PremiumContact 6 με διάσταση μόλις  225/55 R19 διαβάζει με ακρίβεια τον δρόμο ακόμη και όταν έχει υγρασία.

 “Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου… Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου”.

…ναι καλά, να δω τι θ’ έγγραφεν ο ποιητής με 580Nm ροπής!

Αν εξαιρέσεις το κομμάτι μέχρι τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης όπου ένα περιπολικό φρόντιζε για την τάξη περιοχές φρέντο, μετά από την ευθεία της Αλμυρής που ξεκινά μια από τις πιο καλοχαραγμένες διαδρομές της Ελλάδας δεν υπήρχε κανένας λόγος για να  μην οδηγήσουμε με τον τρόπο που ταιριάζει σε ένα καλοστημένο αυτοκίνητο που τραβά από μηδέν και ακούγεται σαν να είχε ένα μεγάλο V8 κάτω από το καπό…

Ακόμη και με το πρόγραμμα Untamed ναι μεν όλα γίνονται γρήγορα και δίνουν μια έντονη αίσθηση επιτάχυνσης που θα ικανοποιήσει την γενιά που νομίζει ότι η χαρά της οδήγησης είναι ένα drag race με Μαθιό του Εσυσωλήνα , αλλά αυτό που συνειδητοποιείς είναι η ικανότητα της  τετρακίνησης να ανακαλύπτει πρόσφυση και της ανάρτησης να διαχειρίζεται το κολοσσιαίο βάρος του Δούρειου  Ίππου.

Η ανάρτηση είναι σφικτή αλλά και άνετη (!)ενώ χάρη τις στιβαρές αντιστρεπτικές και το χαμηλό κέντρο βάρους που οφείλεται στην τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το πάτωμα, οι κλίσεις μέσα στην στροφή είναι ελάχιστες.

Οποίο αυτοκίνητο, ή σειρά από αυτοκίνητα, και να βρέθηκε μπροστά μας προσπεράστηκε άμεσα με την ροπή και την πρόσφυση να είναι πανταχού παρούσες.

Πρόκειται –όπως και τα περισσότερα ηλεκτρικά- για μια μηχανή προσπεράσεων, με την διαφορά ότι όταν πλησιάσει την στροφή δεν χρειάζεται να πουλήσεις την είσοδο όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ανταγωνιστικά μοντέλα (…εκτός από εκείνο που εδώ μπορούμε και θέλουμε να αγνοούμε),η Mustang μπορεί να μπει γρήγορα και να συνεχίζει να επιταχύνει και μέσα στην στροφή.

Η πισωκίνητη τάση που έχει η ρύθμιση της τετρακίνησης σε συνδυασμό με την γεωμετρία της μπροστινής ανάρτησης κάνουν το αυτοκίνητο να ανοίγει το πίσω μέρος του σε κάθε επιτάχυνση και να ελέγχει με αυτό τον τρόπο το αμαξωμα στην γρήγορη οδήγηση μεταφέροντας την συνισταμένη του βάρους προς τα πίσω και όχι προς το πλάι.

Αποσύνδεσα το ESP, αλλά μετά τα 40-50 χλμ/ω ενεργοποιούταν ξανά αυτόματα, ωστόσο επειδή το μπροστινό μέρος είναι ακλόνητο χωρίς ίχνος υποστροφής και επειδή το ESP επιτρέπει 5-10 μοίρες ασφαλέστατης και οριοθετημένης υπερστροφής οι 2,2 τόνοι μπορούν να πλασάρονται από στροφή σε στροφή αν βρεις τον τρόπο!

Αν θες περισσότερα…με λιγότερα (!) υπάρχει η πισωκίνητη έκδοση η οποία έχει σαν κεντρικό χαρακτηριστικό την δυνατότητα μόνιμης απενεργοποίησης του ESP που εγγυάται πλασαρίσματα διάρκειας με ενα πραγματικά πισωκινητο αμερικάνικο αυτοκίνητο.

Η επιλογή μου ξεκάθαρα! 😎

Αντίθετα, εδώ ηλεκτρονικά δεν αφήνουν το πίσω μέρος να ξεφύγει εντελώς καθώς μετά από ένα σημείο επεμβαίνουν κόβοντας το γκάζι, όμως όταν το βρεις μπορείς να οδηγείς με πλαγιολίσθηση ακριβώς στο μεταίχμιο πριν επέμβει το ESP στο γκάζι.

Σε ένα τετοιο επίπεδο ισορροπίας το σύστημα ενημερώνει τον μπροστινό κινητήρα ότι κάποιος τροχός γλιστρά και εκείνος όχι μόνο αντιδρά άμεσα, άλλα ενημερώνει τον υπολογιστή για το πόσο ακριβώς «γκάζι» έκοψε.

Στην συνέχεια  ενημερώνει τον πίσω κίνητρα να αυξήσει την δύναμη στον πίσω άξονα.. όχι περίπου, αλλά ακριβώς τόσο- όσο!

Καθώς αυτά δεν γίνονται σε «κλάσματα δευτερολέπτου» όπως έχουμε μάθει να λέμε, αλλά άμεσα-η δύναμη βρίσκεται ακριβώς στον τροχό που πρέπει δημιουργώντας ένα επιθετικό torque steering που τραβά το αυτοκίνητο προς τα εκεί που βλέπουν οι τροχοί επιταχυνόμενα και όχι αμυντικά με τα φρένα και το ABS.

Και ενώ είχα μπει στην ζώνη οδηγώντας σε υπέροχους ρυθμούς που χαροποιούσαν και τους συμπρωταγωνιστές μου… ξαφνικά το αυτοκίνητο άρχισε να γλιστρά άτσαλα, προφανώς επειδή τα λάστιχα ψήθηκαν από το βάρος, την ροπή-αλλά κυρίως από τον παραλογο ρυθμό.

Το ψημένο ελαστικό είναιο κάτι που μπορείς να το νοιώσεις ακόμη και μέσα σε μια πίστα με αγωνιστικό αυτοκίνητο, μόνο που εδώ το φαινόμενο ήρθε μετά από μόλις 5 λεπτά έντονης οδήγησης υπενθυμίζοντας ότι ακόμη και το πιο ενδιαφέρον ηλεκτρικό SUV λογοδοτεί στους νόμους της φύσης.

Φτάσαμε λοιπόν στον προορισμό μας μετά από 189 χιλιόμετρα και η πρόβλεψη του υπολογιστή ότι θα είχαμε υπόλοιπο 55% μπαταρία ήταν στα αλήθεια πολύ μακριά από το 39% (190χμ) που έδειχνε η ένδειξη στα αλήθεια.

Πολλοί θα πουν ότι “να είδατε τα χιλιόμετρα που ανακοινώνουν κατασκευαστές είναι εντελώς θεωρητικά αγνοώντας ίσως σκόπιμα τον ανθρώπινο παράγοντα”…

Η αλήθεια είναι ότι όλη την διαδρομή την έκανα με τον κλιματισμό στο φουλ, πηγαίνοντας πιο γρήγορά από ότι υπολόγιζε το σύστημα στον αυτοκινητόδρομο, ενώ στις στροφές της Επιδαύρου του ήπια το αίμα για πολύ ώρα ζητώντας διαρκώς την πλήρη ισχύ από τις μπαταρίες.

Είμαι βέβαιη ότι αν έκανα την διαδρομή με μια την διαδρομή με μια υπεροχή ΜΒ A35 των 300 ίππων, στους ίδιους ρυθμούς, θα έπρεπε να σταματήσω κάπου στην διαδρομή για ανεφοδιασμό…Άρα το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην αυτονομία των ηλεκτρικών αλλά στον χρόνο που χρειάζονται για να γεμίσουν τις μπαταρίες τους.

Στο ξενοδοχείο φορτίσαμε 62 KWh που με τον αργό φορτιστή που είχαν εκεί (…πρέπει να ήταν 7αρης) χρειάστηκαν 19 ώρες και €27 για να φτάσει η μπαταρία της Mustang στο 100% (504 χλμ αυτονομίας).

Στον γυρισμό που έγινε από την πανέμορφη διαδρομή που μας περνά από τον Γαλατά –ατενίζοντας τον Πόρο, οδήγησα πολύ αργά για να απολαύσουν τα παιδιά την θέα και τελικά οι προβλέψεις του υπολογιστή ήταν ακριβείς, αφού έφτασα στο σπίτι μου με μπαταρία περίπου στο 60%…

Τις επόμενες ημέρες, στα σουπερμάρκετ της γειτονιάς  βρήκα ότι σε περίπου 3 ώρες μπορεί να φορτιστεί από το 20 στο 90% με 11αρη φορτιστή (χρέωση €0.40) και αντίστοιχα σε μολις 50 λεπτά αν είσαι μπρούκλης και θέλεις να πληρώσεις €0.67/KWh σε 300αρη φορτιστή.

 «Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα

Το ερώτημα που συζητιέται στον «Κύκλο μας_ Χρυσό μου», αυτή την εποχή, είναι εάν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να γεννήσουν συναισθήματα και συνεπώς να ανακαλέσουν μνήμες. Αναρωτιώμαστε δηλαδή αν μπορούν να μετατρέψουν μια διεκπεραιωτική μετακίνηση μεταξύ δύο σημείων σε ένα ψυχοθεραπευτικό ταξίδι.

Και ενώ υπάρχουν αλήθειες και επιχειρήματα και για εαν μπορουν ή όχι, η Mustang Mach-E AWD 351 PS (LR) καταφέρνει να μπερδέψει τους κανόνες- που βιαστικά δημιουργούνται από τους οπαδούς της μίας ή της άλλης τάσης αφού διαθέτει στα αλήθεια ένα δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα.

Το έφερε έτσι η ζωή που εδώ και 2 μήνες οδηγάω ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η αλήθεια είναι ότι ενώ είναι άμεσα, γρήγορα και αθόρυβα μετά από μερικές ημέρες βρίσκεις ότι οι κινητήρες και η αίσθηση στην καθημερινή οδήγηση μοιάζει παρά πολύ μεταξύ τους ανεξάρτητα από την μάρκα ή την προέλευση τους .

Η ουδετερότητα του ηλεκτροκινητήρα σβήνει συνήθως τα χαρακτηριστικά του αμαξώματος και του πλαισίου που διαχωρίζουν τα μοντέλα και τις εταιρείες που τα κατασκευάζουν.

Ένας ηλεκτροκινητήρας δεν μπορεί να είναι ο εξακύλινδρος σε σειρά που ξεδιπλώνει άκοπα την δύναμή του, ούτε ο V8 που κάνει την γη να τρέμει στο πέρασμα του.

Δεν μπορεί είναι ο τετρακύλινδρος του (ατμοσφαιρικού) Type R που «γυρνάει στον θεό» για να βγάλει την δύναμη του, ούτε ο υπερτροφοδοτούμενος της Giulia που ροπιάζει από χαμηλά και τελειώνει στις ψηλές…εστιάζοντας στις μεσαίες

Δεν είναι δηλαδή κινητήρες με κάποια εμφανή πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που δείχνουν σε όσους μπορούν να καταλάβουν τον χαρακτήρα και την κουλτούρα των ανθρώπων που τους σχεδίασαν.

Οι ηλεκτρικοί κινητήρες δεν έχουν χαρακτήρα, έχουν απόλυτα γραμμική λειτουργία, δεν έχουν  κραδασμούς ή ήχους- και αυτό κάνει τους ανθρώπους της γενιάς μας να τους βρίσκουν βαρετούς.

Ωστόσο το Mach-E με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας στο πρόγραμμα Untamed παράγει έναν πολύ ζωντανό ήχο από ηχεία που πραγματικά παραμυθιάζει τον οδηγό και τον κάνει να πιστεύει ότι οδηγεί ένα πολύ δυνατό θερμικό αυτοκίνητο, ενώ και η τετρακίνηση φροντίζει να περνά όλη την ροπή στον δρόμο με ιδιαίτερη ευκολία.

Παράλληλα το πλαίσιο έχει εξαιρετική ρύθμιση κρύβοντας το βάρος του αυτοκίνητου και μεταφέρει τα «λόγια του δρόμου» μέσα από το τιμόνι στα χέρια του οδηγού πείθοντας τον εγκέφαλο και του πιο κακοπροαίρετου κριτή.

Από τα ηλεκτρικά που έχω οδηγήσει μέχρι σήμερα, η Mustang Mach-E- μαζί με εκείνο το γρήγορο της ακακατανόμαστης εταιρείας- ξεχωρίζουν από την δυνατότητα τους να συνεπαίρνουν τον οδηγό και να τον μεταφέρουν στην «ζώνη της οδήγησης» καλύτερα από ένα καλό μεσαίο θερμικό (λόγω δύναμης) και να προσφέρουν επιδόσεις και αίσθηση που πλησιάζει τις πανάκριβες θερμικές σπορ κατασκευές.

«ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν».     

Μα αυτό το ταξίδι δεν έγινε για να γνωρίσουμε το Mach –E, αλλά για να διαπιστώσω εάν η οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να επαναφέρει μνήμες και να κάνει το μυαλό να θυμηθεί εικόνες, ήχους, μυρωδιές και γεύσεις από μια μακρινή εποχή.

Δεν χρειάστηκε να είσαι μαζί μας για να θυμηθώ πως χτυπούσε η καρδία πριν από 20 χρόνια… δεν διαφέρει πολύ! Ήσουν μαζί μας και μας πρόσεχες παρότι δεν μας έλειψαν οι υποδείξεις σου.

Δεν χρειάζονται κύλινδροι και βενζίνη για να νοιώσεις το ταξίδι, αλλά ανοιχτό μυαλό για να το δεις να συμβαίνει στον χρόνο που περνά και να το εγγράψεις στο μυαλό.

Οι άνθρωποι μέσα από τα ταξίδια που προσφέρουν οι ταξιδομηχανές τους θα δημιουργούν πάντα καλύτερες φιλίες, θα ερωτεύονται και θα γεννούν στιγμές ή ακόμη και άλλους ανθρώπους.

Μέσα από εκατοντάδες δυσκολίες καταφέρνουμε υπέροχα πράγματα ότι καύσιμο και αν καίμε….

—————————

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ισμήνη Φαμπιάτου

ΥΓ. Περίεργα πήγε αυτό! Δεν το έγραψα για όλους, αλλά για εκείνον! Χρόνια μας Πολλά περίεργε τύπε!

 

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram  fabiatouismini

Φωτογραφίες Mustang Mach-E AWD 351 PS (LR)

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο