Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Ford Mustang Mach-E RWD ER Δοκιμή / Test drive

Ford Mustang Mach-E RWD ER Δοκιμή / Test drive

Αν υπάρχει ένα αυτοκίνητο που να δικαιολογεί την απόφαση της Ford να χρησιμοποιήσει το όνομα του Pony Car που θεοποιήσαμε στα νιάτα μας και δεν χορταίνουμε να το αγαπάμε ακόμη και σήμερα, αυτή είναι η Mustang Mach-E RWD ER!

Το Ford Mustung είναι ένας θρύλος που ρίζωσε μέσα μας μέσα από την Αμερικάνικη κουλτούρα που ρουφήξαμε αχόρταγα από τον Αμερικάνικο κινηματογράφο.

Στις βιντεοκασέτες που νοικιάζαμε το 10λεπτό της σκηνής καταδίωξης στην ταινία Bullitt  με τον Steve McQueen μέσα σε μια πράσινη GT του ’68 είχαν πάντα «παράσιτα» από τα πολλά «stop-rewind and replay’s” που κάναμε όλοι για να απολαύσουμε την σκηνή για τουλάχιστον 5-6 φορές!

Βλέποντας τις τάσεις της εποχής και τον άμεσο ανταγωνισμό από την Tesla ήταν ξεκάθαρο ότι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Ford θα έπρεπε να ήταν σχετικά ψηλό ώστε να χωρούν οι μπαταρίες κάτω από το πάτωμα του, να έχει χώρους για όλη την οικογένεια και να έχει μια coupe αεροδυναμική γραμμή που να χαρίζει ένα καλό συντελεστή CX.

Ωστόσο ένα αυτοκίνητο που έχει Αμερικάνικη καταγωγή, πίσω κίνηση, 300 ίππους και που δεν φοβάται τις επιπτώσεις του να έχει οφθαλμοφανές αρνητικό κάμπερ στον μπροστινό άξονα για να κάνει τα «δέοντα»… κερδίζει το δικαίωμα να λέγεται Mustang- και ας είναι ηλεκτρικό!

Εμφάνιση

Το εύκολο είναι να πει κάποιος ότι αυτό το CUV αμάξωμα δεν μπορεί να ανήκει σε μια Mustang, ωστόσο η ανάγκη να τοποθετούνται οι μπαταρίες των

ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάτω από το πάτωμα, εξηγεί την τάση των κατασκευαστών να επιλέγουν ψηλά αμαξώματα τύπου SUV καθώς βολεύουν χωροταξικά, αλλά είναι και της μόδας!

Σχεδιαστικά οι Φορνταίοι αντί να επιλέξουν μια απρόσωπή μάσκα σαν εκείνη της Tesla που θυμίζει τους “Anonymous”, τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν την μάσκα, τα φωτιστικά σώματα και την χαρακτηριστική πίσω κολώνα του κλασσικού muscle car σε ένα αμάξωμα CUV παρουσιάζοντας πριν δύο χρόνια την Mustang Mach-E.

Με διαστάσεις M/Π/Υ 4.712/1.881/1.597 mm και μεταξόνιο τριών μέτρων η Ford Mustang Mach-E RWD ER είναι ένα μεγάλο και φαρδύ CUV που σε αντίθεση με το κλασσικό Mustang -που έχει την καμπίνα των επιβατών μετατοπισμένη στο πίσω μέρος και ένα μακρύ καπό μπροστά, έχει επιλέξει την αρχιτεκτονική Cab Forward που υπόσχεται τους μεγάλους εσωτερικούς χώρους που περιμένει να βρει κανείς σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο.

Στο προφίλ οι ανάγλυφες επιφάνειες στις πόρτες, τα κρυφά-και μάλλον περίεργα σε εμφάνιση και λειτουργία  πόμολα και το σχήμα του πίσω παραθύρου δημιουργούν τους καταλλήλους συνειρμούς!

Για να ανοίξουν οι πόρτες, αν έχετε το κλειδί στην τσέπη σας,  πατάτε ένα φωτιζόμενο κουμπί και οι πόρτες ανοίγουν προς τα έξω αυτόματα.

Για να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε το κλειδί, είτε το κινητό σας τηλέφωνο, ή ακόμη και να πληκτρολογήσετε τον κωδικό σας σε ένα πληκτρολόγιο που σχηματίζεται στην μεσαία κολώνα.…

H Ford Mustang Mach-E διαθέτει την κλασσική πολύγωνη μάσκα που κάνει μια φωνή στο μυαλό μας να φωνάζει Ford, παρότι δεν το γράφει πουθενά!

Αντίθετα το «Pony» που κοσμεί το κέντρο της χωρίς γρίλιες μάσκας, σας ξεκαθαρίζει ότι βλέπετε… μία Mustang που απλά είναι ηλεκτρική!

Τα adaptive LED φώτα έχουν το σχήμα που επιβάλλει το αμερικάνικό DNA του αυτοκινήτου και επιπλέον είναι απίστευτα αποδοτικά στην νυκτερινή οδήγηση καθώς ρυθμίζουν την δέσμη τους ακολουθώντας το στρίψιμό του τιμονιού και ενεργοποιούν αυτόματα τους πανίσχυρους προβολείς όταν δεν έρχεται αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα.

Η εικόνα από πίσω χάρη στα  χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα και το φαρδύ αμάξωμα είναι απολαυστική και γεμίζει την λωρίδα της κυκλοφορίας με τον πιο πειστικό τρόπο θυμίζοντας και πάλι τον θρύλο περισσότερο από κάθε άλλη γωνία του αμαξώματος.

Δεν χρειάζεται να το δείτε πουθενά γραμμένο και παρότι παραξενεύεστε κάπως, είστε σίγουροι ότι  βλέπετε μια Mustang!

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα της Ford Mustang Mach-E RWD ER διαπιστώνεις ότι το  εσωτερικό είναι σίγουρα επηρεασμένο από την αρχιτεκτονική της κάθετης οθόνης κεντρικής οθόνης που έχει «επιβάλλει» η Tesla σε κάθε αυτοκίνητο που θέλει να εντυπωσιάσει τους οθονολόγους και τους φίλους της ηλεκτροκίνησης.

Το ταμπλό είναι λιτό στην σχεδίαση, έχει μια ποιοτική υφασμάτινη επένδυση και ποιοτικά πλαστικά στα περισσότερα σημεία του, ενώ είναι αδύνατον να μην προσέξει κανείς την κεντρική κάθετης τοποθέτησης LCD οθόνη με διαστάσεις 15,5’’ που κυριαρχεί αισθητικά και ελέγχει ουσιαστικά όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου.

Πλοηγούμενη στα μενού βρήκα –όχι αμέσως- τον τρόπο να επιλέγω τα τρία προγράμματα λειτουργίας “Whisper”, “Active” και…”Untamed”, να ενεργοποιώ την οδήγηση με ένα πετάλι και φυσικά να επιλέγω να ακούγεται από τα ηχεία ένας υπέροχος και πειστικός ήχος από αμερικάνικό V8 που ολοκληρώνει την οδηγική απόλαυση!

Από την ίδια οθόνη ρυθμίζεται ο κλιματισμός, τα θερμαινόμενα καθίσματα και φυσικά προβάλλονται πληροφορίες από το Navigation και το ηχοσύστημα της B&O με τα δυνατά μπάσα.

Την φουτουριστική εικόνα στο εσωτερικό μετριάζει ευτυχώς το δακτυλίδι χειρισμού στο κάτω μέρος της μεγάλης οθόνης αφής, η ποιότητα των υλικών και ορισμένες αναφορές στην θρυλική παράδοση της Mustang, όπως για παράδειγμα το pony στο τιμόνι.

Πάντως εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα αναλογικά χειριστήρια είναι πολύ πιο εύχρηστα και πρακτικά και ελπίζω να επιστρέψουν κάποια στιγμή στα αυτοκίνητα μας.

Μπροστά από τον οδηγό μια οθόνη 10’’ προβάλει τις βασικές πληροφορίες της οδήγησης (ταχύτητα, αυτονομία κτλ), ενώ ακόμη και όταν ο οδηγός βρίσκεται μακριά από το αυτοκίνητο μπορεί από το κινητό του με την χρήση της εφαρμογής «FordPass» να έχει όλες

τις απαραίτητες πληροφορίες για το αυτοκίνητο του, να ρυθμίζει τον κλιματισμό και να παίρνει  πληροφορίες για ταξιδιωτικούς προορισμούς, σταθμούς φόρτισης…. κτλ!

Εκείνο που μου άρεσε-σαν μητέρα, είναι ότι όταν «σβήνει» το αυτοκίνητο στην κεντρική οθόνη υπάρχει μια ειδοποίηση που υπενθυμίζει στον οδηγ να ελέγξει ότι δεν έχει ξεχάσει το παιδί του ή το σκυλί του στο πίσω κάθισμα.

Είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία που θα πρέπει να βρει τον δρόμο της σε όλα τα αυτοκίνητα καθώς στις ΗΠΑ-όπως και στην Ελλάδα δυστυχώς – δεκάδες παιδιά κάθε χρόνο χάνονται επειδή οι γονείς τα ξεχνούν σε ένα υπαίθριο παρκινγκ….

Τέλος, ενώ πουθενά στο αυτοκίνητο δεν υπάρχει το logo της Ford για να τονιστεί ότι η Mustang είναι μια ξεχωριστή μάρκα, «σβήνοντας» το αυτοκίνητο εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη ένα  φαρδύ πλατύ σήμα της Ford, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε!

Χώροι

 

Ο οδηγός κάθεται σε μια σχεδόν SUVαδική από άποψη ύψους θέση που του εξασφαλίζει καλή ορατότητα προς τα μπροστά και στο πλάι , ενώ προς τα πίσω θα ενοχλήσουν οι φαρδιές πίσω κολώνες.

Τα καθίσματα είναι δερμάτινα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα και θερμαινόμενα και ενώ είναι κάπως σκληρά, καταφέρνουν να επιτυγχάνουν μια χρυσή τομή μεταξύ άνεσης και καλής πλευρικής στήριξης.

Η εργονομία-εάν συνηθίσεις τις λειτουργίες από την κεντρική οθόνη βρίσκεται σε αποδεκτά επίπεδα κυρίως χάρη στο μεγάλο μέγεθος της κεντρικής οθόνης, όμως υπάρχουν παραφωνίες όπως οι μοχλοί που ανοίγουν τις πόρτες που βρίσκονται κρυμμένοι στο επάνω μέρος της χειρολαβής και αν δεν σου  δείξουν πώς να βγεις… είναι δυσκολο να τους βρεις.

Επίσης περίεργη είναι η έλλειψη αυτομάτων υαλοκαθαριστήρων την στιγμή που η Ford Mustang Mach-E RWD ER διαθέτει μεταξύ άλλων Gadgets όπως το ενεργό σύστημα cruise control με διατήρηση στο κέντρο της λωρίδας και ρύθμιση της απόστασης από το μπροστινό όχημα.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής διαθέτει μια γυάλινη οροφή που δεν ανοίγει και δεν διαθέτει κάλυμμα για να μας προστατεύει από την ήλιο, όμως σύμφωνα με την Ford το κρύσταλλο της είναι ειδικό και δεν επιτρέπει την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στο εσωτερικό.

Στην πράξη αυτό είναι εν μέρη αλήθεια καθώς πολλές φόρες ένοιωσα τον ανελέητο Αθηναϊκό ήλιο να με καίει και να αναζητώ την παραδοσιακή σκιά μιας σκληρής οροφής!

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι αρκετοί για τρεις ενήλικες που θα βρουν αρκετό χώρο για τα γόνατα και το κεφάλι τους, ενώ το απολύτως επίπεδο πάτωμα της νέας ηλεκτρικής πλατφόρμας πάνω στην οποία έχει χτιστεί το MACH-E προσφέρει και άπλετο χώρο για τα πόδια του μεσαίου επιβάτη.

Ο πίσω χώρος αποσκευών των 407 λίτρων είναι οριακός για ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο-αφού από κάτω του βρίσκεται ο ηλεκτροκινητήρας, όμως στο μπροστινό καπό υπάρχει ένας επιπλέον χώρος 100 λίτρων συμπληρώνει την χωρητικότητα και την φτάνει σε καλά επίπεδα.

Παντού στο εσωτερικό υπάρχουν χώροι για μπουκάλια και ποτήρια, ενώ μπροστά η κεντρική κονσόλα διαθέτει τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους, τόσο κάτω από τον περιστροφικό επιλογέα, όσο και κάτω από το υποβραχιόνιο.

Κινητήρας

Η Ford της δοκιμής εξοπλίζεται με έναν ελαιόψυκτο ηλεκτροκινητήρα που βρίσκεται κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών και αποδίδει 294 ίππους και 430 Nm ροπής τα οποία αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια τα 2,100 κιλά του βάρους.

Η εκδόσεις ER (Extented Range) αντλούν ενέργεια από μια συστοιχία μπαταριών 98,7 ονομαστικών κιλοβατωρών που είναι υδρόψυκτες εξασφαλίζοντας την σταθερή απόδοση κατά την διάρκεια της λειτουργίας.

Ενημερωτικά η Ford Mustang Mach-E διατίθεται σε πισωκίνητες εκδόσεις με κινητήρα 269 ή 294 ίππων με μπαταρίες 75,7 kWh (68 kWh διαθέσιμες) και σε εκδόσεις με μπαταρίες 98,8 kWh (από τις οποίες οι «ωφέλιμες » είναι οι 88 kWh), ενώ υπάρχουν και τετρακίνητες εκδόσεις AWD με ένα κινητήρα σε κάθε άξονα  που αποδίδουν συνολικά είτε 351 PS και ροπή 580 Nm ή  487 PS και ροπή 860 Nm στην έκδοση  Mustang Mach-E GT.

Η λειτουργία του κινητήρα της Mustang Mach-E RWD ER  ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα Whisper (ψίθυρος), Active και Untamed (…αδάμαστο) επηρεάζοντας ταυτόχρονα την απόκριση του συστήματος διεύθυνσης, την απόκριση του γκαζιού, τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης και ο φυσικά τον απολαυστικό ήχο V8 που ακούγεται από τα ηχεία!

Στο πρόγραμμα Whisper το τιμόνι είναι ελαφρύ και η απόκριση του κινητήρα είναι κάπως πιο «τζούφια» διευκολύνοντας την οικονομική και ήρεμη οδήγηση, ενώ στον αντίποδα η επιλογή του «αδάμαστου» κουράζει με το βαρύ τιμόνι και την απότομη απόκριση του κινητήρα στην πίεση και το άφημα του πεταλιού.

Η Ford Mustang Mach-E RWD ER  επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h σε 6,8”(…σύμφωνα με το κινητό μου) και η τελική λέγεται ότι περιορίζεται από ηλεκτρονικό κόφτη στα 184 χλμ/ω.

Οδηγώντας με προσοχή μέτρησα καταναλώσεις που κυμαίνονται μέσα στην πόλη στις 13,5 έως 18 kWh/100, που φτάνουν τις 22++ kWh/100 αν αποφασίσετε να οδηγήσετε εκμεταλλευόμενοι όλη την ισχύ των κινητήρα σε έναν δρόμο με στροφές και απενεργοποιημένο το σύστημα ευστάθειας .

Πάντως η μέση κατανάλωση της δοκιμής ήταν 16 kWh/100 κάτι που θεωρητικά θα έδινε 580 χιλιόμετρα αυτονομίας, όμως η αλήθεια είναι ότι όσο πλησιάζει το αυτοκίνητο τα 500 χιλιόμετρα και το επίπεδο της μπαταριάς πέφτει εκεί κοντά στο 10% τα μηνύματα που δέχεσαι από τα αυτοκίνητο σε αγχώνουν τόσο που θα ήθελες να σταματήσεις πιο νωρίς.

Η κατανάλωση είναι εξαιρετικά χαμηλή εάν σκεφτούμε το βάρος, κάτι που δείχνει την άριστη διαχείριση ενέργειας που έχουν πετύχει οι μηχανικοί της Ford.

Η φόρτιση στο οικιακό ρεύμα από εντελώς άδειες μπαταριές στο 100% διαρκεί περίπου 36(!) ώρες, όμως αν κάνετε μέχρι 160-170 χλμ την ημέρα αρκεί να αφήνετε το αυτοκίνητο σας για 10 ώρες το βράδυ και το πρωί θα είναι γεμάτο.

Αν βεβαία έχετε ένα Wallbox 11 kW θα χρειαστούν 7 ώρες και 20 λεπτά για το 80%της φόρτισης , ενώ αν βρείτε έναν ταχυφορτιστή 150 kW τότε η Ford Mustang Mach-E AWD 351 PS θα προσλαμβάνει ρεύμα για 110 χιλιόμετρα κάθε 10 λεπτά!

Αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις είναι με γόνατα McPherson μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και είναι σχετικά σφικτή στηριζόμενη περισσότερο στις σκληρές αντιστρεπτικές για να περιορίσει (σχεδόν εξαφανίσει!) τις κλίσεις του βαρίου αμαξώματος και στο ψηλό προφίλ των ελαστικών για να βελτιώσει την ποιότητα κύλισης.

Τα αμορτισέρ ισορροπούν άψογα σε ότι αφορά την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς κάνοντας την  Ford Mustang Mach-E RWD ER  άνετη στην καθημερινότητα και διασκεδαστική στις στροφές.

Το τιμόνι είναι ίσως από τα καλυτέρα που έχει φτιάξει ποτέ η Ford και χάρη στα σχετικά στενά Continental PremiumContact 6 με διάσταση μόλις 225/60 R18 διαβάζει με ακρίβεια τον δρόμο.

Αν κοιτάξετε τους τροχούς στον μπροστινό άξονα θα δείτε ότι έχουν ρυθμιστεί με αρκετό αρνητικό κάμπερ -κάτι που εξηγεί εν μέρη την ανησυχία που παρουσιάζει το αυτοκίνητο κατά το οριακό φρενάρισμα πριν την στροφή, αλλά και την δυνατότητα του μπροστινού μέρους να «καρφώνεται» με το γκάζι μέσα στην στροφή και να κερδίζει το δικαίωμα του Mach-E RWD να λέγεται Mustang!

Τα φρένα περιλαμβάνουν μεγάλους δίσκους σε όλους τους τροχούς-με τα μπροστινά να διαθέτουν τέσσερα έμβολα και συνδυαζόμενα με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας  εμφανίζονται δυνατά και ανθεκτικά σε ότι βάλει το μυαλό του οδηγόυ…

Στην Πόλη

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι σχετικά μαλακό, ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί και βοηθούν στο να κάνεις μια αναστροφή, ή να ελιχτείς σε κάποιο στενό παρά τις διόλου ευκαταφρόνητες διαστάσεις της Ford Mustang Mach-E RWD ER.

Χάρη σε αυτό το τιμόνι και την καλή ορατότητα που έχεις από την θέση του οδηγού (εφόσον το κάθισμα είναι ρυθμισμένο ψηλά) το να σταθμεύσεις μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης δεν είναι ο εφιάλτης που φαντάζεστε όταν διαβάζετε τις διαστάσεις της.

Οι αναρτήσεις-και κυρίως τα ψηλοπρόφιλα ελαστικά ρουφάνε τις λακκούβες του ΔΛΔ σαν τους φρέντους κάτω από ομπρέλα, ενώ η ηχομόνωση, το ποιοτικά συναρμολογημένο εσωτερικό-που δεν θα τρίξει ποτέ και τα άνετα καθίσματα χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης στους επιβάτες

Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά γλυκά και με ακρίβεια.

Οδηγώντας λοιπόν με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες-όπως πράγματι κινούμαστε όλοι μέσα στην πόλη- είναι αδύνατον να μην δεις ότι οι άλλοι οδηγοί κοιτάζουν το εντυπωσιακό αυτοκίνητο είτε προσπαθώντας να καταλάβουν τι μάρκα είναι-είτε με το στόμα ανοιχτό μόλις συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για τον μεταλλαγμένο απόγονο ενός θρύλου…που ζευγάρωσε την πρίζα!

Αν κάτι θέλει συνήθεια μέσα στην πόλη αυτό είναι το απότομο άρπαγμα που έχουν τα φρένα και κυρίως το Σύστημα «Pre Collision Detection» που συχνά ακινητοποιεί απότομα και αδιαπραγμάτευτα το αυτοκίνητο όταν πλησιάζει με την ροή της κίνησης το προπορευόμενο-κάνοντας όσους ακολουθούν να διαβάζουν τα ευαγγέλια-τουλάχιστον τρία από αυτά!

Ωστόσο, και πέρα από την πλάκα, το σύστημα αυτό σε μια κοινωνία όπου όλοι οδηγούν κοιτώντας την οθόνη του κινητού τους, καπνίζοντας και πίνοντας φρέντους αποδεικνύεται σωτήριο αφού μπορεί εκτός από αυτοκίνητα να αναγνωρίσει και τους πεζούς που και εκείνοι με την σειρά τους διαβαίνουν περιχαρείς τον δρόμο κοιτώντας την ίδια οθόνη.

Σχεδόν 4 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους στους δρόμους μας κάθε μέρα (…και ένας θεός ξέρει πόσοι μένουν ανάπηροι), αλλα δεν συγκλονιζόμαστε, γιατί τελικά τα πάντα είναι θέμα της δοσολογίας του δράματος, δηλαδή της μακάβριας σχέσης θανάτων ανά ημέρα:

Βαθμός Κοινωνικής Αφύπνισης =( Αριθμός Θανάτων/ Μονάδα Χρόνου}.

1,200 άνθρωποι… κάθε χρόνο πεθαίνουν στους δρόμους- και αν υπήρχε μια μηχανή που θα μπορούσε να συγκεντρώσει όλο αυτό το κακό που συμβαίνει μέσα σε μια μόνο μέρα τότε θα συνειδητοποιήσαμε όλοι μας ότι θα έπρεπε να έχουμε «Εθνικό πένθος» κάθε μέρα!

Και όμως, Πολιτικοί, Τροχαίοι (…ποιοι??) και Όλοι Εμείς κυκλοφορούμε υποκρινόμενοι ότι δεν τρέχει τίποτε αδιαφορώντας για το δράμα, μέχρι που μοιραία και στατιστικά θα μας αγγίξει να ψάξουμε τους «υπέφτυνους» στα κανάλια…

Να με συγχωρείτε αγαπημένοι μου Autoholix, μερικές φορές το «σαχλοκούδουνο» ξεκρεμιέται από την βάση του… και συντονίζεται με συνειρμούς που το κάνουν να φαίνεται σοβαρό-που σας διαβεβαιώ δεν είναι- και για τους οποίους τέλος πάντων δεν φταίει η Mustang της δοκιμής- οπότε πάμε πάλι!

Τα συστήματα προστασίας που διαθέτει κάνουν την ζωή όλων μας πιο ασφαλή, αφού κάνουν ότι μπορούν για να μας προστατέψουν.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση μέσα στην πόλη, υπήρξε μια φόρα που οδήγησα με μεγάλη προσοχή από τον Διόνυσο μέχρι την Γλυφάδα και επέστρεψα από το κέντρο μέσω Λ. Κηφισίας καταναλώνοντας μόνο 13KWh, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δείχνουν τον καλύτερο τους εαυτό στην πόλη

Στον Αυτοκινητόδρομο

Εδώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα νοιώθουν συνήθως άβολα, ωστόσο το Mustang Mach-E RWD ER με την μεγάλη αυτονομία που υπόσχεται η Ford μας επέτρεψε να τολμήσουμε ένα αυθημερόν ταξίδι 250-260 χιλιομέτρων για μια βουτιά στην παραλία Χιλιαδού της Β. Εύβοιας ώστε να απολαύσουμε την πρώτη καλοκαιρινή ημέρα του φετινού βροχερού Ιούνιου.

Συμφωνήσαμε να ταξιδέψουμε πέντε άτομα έτσι όπως θα ταξιδεύαμε με οποιαδήποτε αυτοκίνητο που θα είχε κινητήρα εσωτερικής καύσης, κρατώντας τα όρια στον Αυτοκινητόδρομο και χωρίς να κάνουμε τσιγκουνιές στην διασκέδαση που προσφέρουν οι ορεινές διαδρομές στην Δίρφυ.

Πριν ξεκινήσουμε με την μπαταρία πλήρως φορτισμένη είχαμε σύμφωνα με την ένδειξη  604 χιλιόμετρα μπαταρίας, ενώ όταν φτάσαμε στην γέφυρα της Χαλκίδας μετά από περίπου 80 χιλιόμετρα ταξιδιού με το cruise control στα 134 χλ/ω. έδειχνε 506 χιλιόμετρα με την μέση κατανάλωση να κυμαίνεται στις 17.5KWh/100χλμ.

Μέχρι εδώ δηλαδή πολύ καλά αφού κάψαμε μόλις 10% περισσότερο, ρεύμα από την αρχική πρόγνωση, ενώ το ταξίδι ήταν ιδιαίτερα ήσυχό αν εξαιρέσουμε ένα αεροδυναμικό σφύριγμα από τα λάστιχα του αριστερού παραθύρου που έκανε θόρυβο μετά τα 120χλμ.

Σίγουρα αυτό δεν είναι γενικό πρόβλημα αφού το άλλο παράθυρο ήταν απολύτως ήσυχο.

Ο θόρυβος κύλισης από τα ελαστικά είναι ελάχιστος και φυσικά ο ηλεκτροκινητήρας ψιψιρίζει κατά την κίνηση δημιουργώντας ένα πολύ ήσυχο και πολυτελές περιβάλλον στο εσωτερικό.

Με την αεροδυναμική να περιορίζει τον θόρυβο και τα 600 κιλά του βάρους των μπαταριών να βρίσκεται πολύ χαμηλά αυτό το αυτοκίνητο, αυτό δείχνει να αδιαφορεί εντελώς για τις πλαγιομετωπικές ριπές ανέμου δείχνοντας έναν ακλόνητο χαρακτήρα.

Όλοι ευχαριστηθήκαμε την διαδρομή εκτός από τον  μικρό γιό μου που καθόταν στην μεσαία θέση η οποία αποδείχθηκε κάπως σκληρή και τον κούρασε.

Μετά την Στενή Ευβοίας, σε αυτή την μαγευτική διαδρομή με τις αλλεπάλληλες φουρκέτες και το ολοζώντανο σε χρώματα δάσος από καστανιές, πλατανιές και έλατα, επιτάχυναμε λίγο (…ίσως περισσότερο από λίγο) και ανεβάσαμε τον ρυθμό σε σημείο που θα αναλυθεί στην επόμενη ενότητα… αλλά που οδήγησε τον μέσο όρο κατανάλωσης στις 51KWh /100 χλμ. όταν περάσαμε στο διάσελο και σταματήσαμε για φωτογραφίες με την ενδειξη της μπαταρίας στο 67%…

Αυτό δεν πήγε τόσο καλά…

Στην ανηφόρα δεν πήγε καλά, όμως αποφασίσαμε να κατηφορίσουμε εκμεταλλευόμενοί την ανάκτηση ενέργειας και έτσι όταν φτάσαμε στην παραλία ο μέσος όρος κατανάλωσης έπεσε ξανά στις 18KWh /100 χλμ , η μπαταρία ανέκτησε 7%  και βρέθηκε στο 74%, ενώ η πρόγνωση έδειχνε ότι μπορούμε να καλύψουμε 401 χλμ!

Αυτό όμως πήγε καλύτερα!

Στις Στροφές

Η οικογένεια είναι εκπαιδευμένη και με το που περάσαμε το χωρίο της Στενής όλοι αρχίσαμε να κοιτιόμαστε στα μάτια έχοντας την ίδια απορία.

«Γυρνάει σαν Mustang το Mach E»?

Το κάπως παλιομοδίτικο σε εμφάνιση πλήκτρο βρίσκεται αριστερά από το τιμόνι, χαμηλά, και απαιτεί διαρκή πίεση 5 δευτερολέπτων για να απενεργοποιηθεί το ESP- και όταν αυτό συμβεί μαζί με κάτι λαμπάκια που ανάβουν στο καντράν απενεργοποιείται και η λειτουργία «One Pedal» έτσι ώστε η γρήγορη οδήγηση να γίνεται με τα φυσικά φρένα του αυτοκίνητου.

Μάζεψα φόρα στην πρώτη ανηφορικη αριστερή κλειστή φουρκέτα, εκεί που κάποτε ήταν το Ξενία και όταν πλησίασα και έπεσα στα φρένα για να ελέγξω την κίνηση στον δρόμο,  το μπροστινό μέρος πααρουσίασε  ένα ελαφρό “ψάρεμα” προδίδοντας την γεωμετρία που απαιτεί πίεση και γκαζόφρενο ώστε να υπάρξει διάρκεια στην ευτυχία.

-Γκαζόφρενο στο πριζοκίνητο?

-Ναι ρε φίλε, ΝΑΙ!

Στην επόμενη στροφή πούλησα την είσοδο κράτησα το πόδι στο ελαφρά στο φρένο και αφού βεβαιώθηκα ότι δεν ερχόταν κανείς μπήκα πιο βαθιά και πατώντας όλο το γκάζι η «Αμερικανική Συλλογή Μπαταριών» γύρισε με το πλάι-με την ευκολία που θα ήθελες να γυρνά ένα MX5 μέχρι το φουλ-λοκ πριν επιταχύνει προς την έξοδό.

Μου πήρε 2-3 στροφές να καταλάβω ότι αν του φερθείς ευγενικά μπορεί και να υποστρέψει- και εμπιστευόμενη το ακριβέστατο τιμόνι και την αστείρευτη ροπή πηγαίναμε με το πλάι για τουλάχιστον καμιά εικοσαριά διαδοχικές φουρκέτες χωρίς να τρέχουμε ιδιαίτερα πολύ αφού τα πάντα είναι μια ισορροπία μεταξύ φρένου, τιμονιού και γκαζιού χωρίς να απαιτείται μεγάλη ταχύτητα .

Αυτό δεν είναι τυχαίο αφού εκτός το αρνητικό κάμπερ, οι τετραπίστονες μπροστινές τετραπιστονες δαγκάνες έχουν πολύ περισσότερο γκριπ και διάρκεια από τις πίσω που είναι με γλίστρα και συνεργάζονται αψογά με το πιθανολογώ περιορισμένης

ολίσθησης πίσω διαφορικό.

Πόσο λατρεύω τους Αμερικάνους που μέσα στον απόλυτο καθωσπρεπισμό που ζούνε διατηρούν την παράδοση τους ζωντανή και που είναι αρκετά «καρεκλάδες» για να φτιάξουν ένα αυτοκίνητο που άμα θέλεις πηγαίνει με τις πόρτες για όσο αντέχουν τα λάστιχά του…

Αυτό εδώ είναι ένα Mustang με μπαταρίες που κρύβει μέσα στο CUV αμάξωμα του όλα όσα έμαθες για τα αυτοκίνητα τους στο σινεμά.

ΥΠΕΡΟΧΟ!

-«Πρέπει να σταματήσεις γιατί θα κάψεις τα λάστιχα» είπε η φωνή της λογικήςαπο το δεξί κάθισμα  την ώρα που στον καθρέπτη έβλεπα τα παιδιά μου να χαμογελούν λες και βρίσκονται σε λούνα πάρκ…

«Καμένο γονίδιο αγάπες μου» σκέφτηκα ακούγοντας την μόνη φωνή λογικής μέσα στο αυτοκίνητο να βρίσκεται ένα κλικ πριν εκραγεί.

Η αλήθεια είναι ότι η ταχύτητα μας μέσα στην στροφή δεν ήταν μεγάλη, όμως διασκέδασα τόσο πολύ που λίγο αργότερα  δεν με πείραξε η άτσαλή συμπεριφορά της Mustang Mach-E RWD ER όταν αποφάσισα να δω πως στριβεί αν πειστεί να πάει γρήγορα με γραμμές.

Η ανάρτηση είναι σφικτή αλλά και άνετη (!) και χάρη στις στιβαρές αντιστρεπτικές και το χαμηλό κέντρο βάρους που οφείλεται στην τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το πάτωμα, οι κλίσεις μέσα στην στροφή είναι ελάχιστες.

Ωστόσο, οι 2,5 τόνοι που ζυγίζει η Mustang Mach-E RWD ER φορτωμένη, την κάνουν να έχει μια αδράνεια που δεν σε εμπνέει να πας πραγματικά γρήγορα καθώς η μεταφορά του βάρους σε αλλεπάλληλες στροφές δεν προλαβαίνει να αποσβεστεί πλήρως μέσα στην ανάρτηση και την ανησυχεί μόλις βρεθεί στην αντιστροφή στροφή…

Σημείωση: Όσα περιγράφονται πιο πάνω αποτελούν προϊόν μυθοπλασίας και προσωπικά διαχωρίζω την θέση μου από τέτοιες πρακτικές, παροτρύνοντας σας μάλιστα  να μην κάνετε τέτοια πράγματα.

Συμπέρασμα

Αν αναζητάτε την απόλυτη ταχύτητα μέσα στην στροφή με ένα ηλεκτρικό SUV η Ford έχει την λύση με τις τετρακίνητες εκδόσεις του (Δείτε Τεστ Εδώ ) οι οποίες στηριζόμενες στην αυξημένη ελκτική πρόσφυση της τετρακίνησης όχι μονό μοιάζουν πιο ελαφριές στην οδήγηση (…ενώ δεν είναι) αλλά είναι και πολύ πιο γρήγορες από την δικίνητη της δοκιμής μας.

Όμως σε ότι με αφορά, η Mustang Mach-E RWD ER κέρδισε την καρδία μου όσο κανένα άλλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο-και ας έχω τρομάξει με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της BMW i4 M50 (Δείτε ΕΔΩ) και ας έχω πάει πιο γρήγορα με την τετρακίνητη Mustang.

Η Ford Mustang Mach-E RWD ER με τιμή που ξεκινά από τα €70K είναι ένα ακριβό αυτοκίνητο, η οποία όμως οφείλεται στην διαφορετικότητα της MachE που  χρησιμοποιεί μια εντελώς αποκλειστική πλατφόρμα.

Είναι τόσο καλοσχεδιασμένη που πιστεύω ότι οδηγικά είναι το καλύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της αγοράς-όχι όμως το πιο γρήγορο.

Εμείς που αγαπάμε τα αυτοκίνητα για την τεχνολογία τους δεν θα πρέπει να μπούμε στην διαδικασία να κρίνουμε αρνητικά ένα αυτοκίνητο επειδή δεν έχουμε τα χρήματα να το αγοράσουμε…. πρωτον γιατί κάποιοι-μπορούν να την αγοράσουν και πρέπει να μάθουν για αυτήν και δεύτερον γιατί είναι αυτά τα αυτοκίνητα που μας δείχνουν ότι στο μέλλον υπάρχει ελπίδα η αυτοκίνηση να προσφέρει την χαρά της οδήγησης όπως την γνωρίζουμε -ακόμη και μέσα από την ηλεκτροκίνηση.

Αυτή είναι μια υπόσχεση των μηχανικών της Ford ότι θα διατηρήσουν αλώβητο το DNA της Mustang στην νέα εποχή της αυτοκίνησης ενώ, όσο απροσδόκητο και να ακούγεται, αυτό το ηλεκτροκίνητο, πισωκίνητο SUV κερδίζει τον τίτλο «Autoholix Drift Car of the Year»!

Δεν με ευχαρίστησε
  • Η τιμή κτήσης είναι υψηλή και η ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό μπορεί να βελτιωθεί.
  • Οι λειτουργίες των συστημάτων που όλες ελεγχονται από την κεντρική οθόνη.

 

Θα θυμάμαι
  • Την εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση και το άνετο, μινιμαλιστικής σχεδίασης εσωτερικό.
  • Την διασκεδαστική οδική συμπεριφορά και την πολύ χαμηλή κατανάλωση στην καθημερινότητα.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

ΥΓ. Επισκευτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Autoholix (http://autoholix.com/autoholix_shop/) και βοηθήστε την σελίδα να βελτιωθεί και να παραμείνει αυτόνομη.

Twitter,   Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,   Autoholix e-shop

Φωτογραφίες Ford Mustang Mach-E RWD ER

 

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο