Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD Δοκιμή / Test drive

Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD Δοκιμή / Test drive

Το Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD με το εντυπωσιακό sedan αμάξωμα του είναι μια σχεδιαστική ανάσα φρέσκου αέρα στην SUVοποιημένη ηλεκτροκίνητη πραγματικότητα,ενώ παραλληλα αποτελεί  μια άσκηση αεροδυναμικής που έχει σαν στόχο την βελτίωση της αυτονομίας στους αυτοκινητόδρομους.

Ανέκαθεν η Hyundai έκανε μικρά και «μυαλωμένα» βήματα ωστόσο το Ioniq 6 παρότι σχεδιαστικά πολώνει τις απόψεις των παρατηρητών,όντας τολμηρό στην σχεδίαση φερνει στην επικαιρότητα τα αμαξώματα sedan που άλλωστε χρησιμοποιεί και ο κυρίαρχος της δυτικής αγοράς, η Tesla στο Μ3.

Με μήκος 4.855 mm, πλάτος 1.880 mm, ύψος μόλις 1.495 mm και μεταξόνιο 2.950 mm το Ioniq 6 βασίζεται στην πλατφόρμα E-GMP του Ioniq 5 και είναι αρκετά μεγαλύτερο από το Μ3, όμως το μεγάλο μήκος και το ιδιαίτερο προφίλ του βοηθούν στην επίτευξη του εντυπωσιακού συντελεστή οπισθέλκουσας 0,212 στην έκδοση με τις 18ρες ζάντες και τους ψηφιακούς καθρέπτες με κάμερες, ενώ στην περίπτωση του αυτοκίνητου της δοκιμής με τους κανονικούς καθρέπτες στις πόρτες και τα φαρδιά ελαστικά των 20’’, η τιμή του CX ανεβαίνει στο 0,24.

Στην πράξη επιλέγοντας τα έξτρα μεγάλα Pirelli P Zero με διαστάσεις 245/45R20 έναντι των βασικών 225/55R18 Hankook ή Nexen, κατηγορίας Efficiency ο ιδιοκτήτης χάνει 69 km αυτονομίας και έτσι τα θεωρητικά 651 km (κατά WLTP) γίνονται 582 km .

Βλέπουμε λοιπόν ότι η αεροδυναμική και οι τριβές είναι τομείς που επηρεάζουν σημαντικά την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (..ιδιαίτερα στους αυτοκινητόδρομους που δεν ευνοείται η ανάκτηση ενέργειας) και έτσι το γεγονός ότι η Hyundai κατάφερε αεροδυναμικά να τοποθετήσει το Ioniq 6 κοντά στο Mercedes EQS (0,20) αποτελεί ένα σημαντικό κατόρθωμα.

Εμφάνιση

Το Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD σαν σύνολο δεν μοιάζει με κανένα άλλο αυτοκίνητο στους δρόμους και το γεγονός ότι από μπροστά θυμίζει Porsche Taycan, από το πλάι Mercedes EQS και από πίσω Porsche 911 δεν αφαιρεί τίποτε από τον εντυπωσιακό και ουσιαστικό του χαρακτήρα.

Άλλωστε και τοTesla  Μ3 (…που ακόμη προσπαθούμε να συντονιστούμε για να το οδηγήσω!) και το BYD SEAL μοιάζουν σε πολλά σημεία μεταξύ τους κάτι που δείχνει ότι όταν οι σχεδιαστές υποτάσσονται στην αεροδυναμική τότε τα πάντα αρχίζουν να μοιάζουν μεταξύ τους!

Το Hyundai IONIQ 6 σχεδιάστηκε από τον γνωστό Luc Donckerwolke που για όποιον δεν τον γνωρίζει  είναι εκείνος που σχεδίασε αυτοκίνητα όπως τα Skoda Octavia, Skoda Fabia, Audi A2, Lamborghini Diablo, Lamborghini Gallardo , SEAT Ibiza κτλ, οπότε πιστεύω ότι αξίζει να «χρεωθεί» σαν μια μοναδική στιλιστική άποψη που έτσι και αλλιώς τονίζεται και από τα Pixels που τα βρίσκουμε παντού από την πίσω αεροτομή τύπου” 911” με τα ενσωματωμένα LED των φρένων που την διατρέχουν μέχρι και στα μπροστινά φωτιστικά σώματα των οποίων οι LED φακοί έχουν σχήμα pixel…

Τα adaptive LED φώτα είναι πολύ αποδοτικά στην νυκτερινή οδήγηση καθώς ρυθμίζουν την δέσμη τους ακολουθώντας το στρίψιμό του τιμονιού και ενεργοποιούν αυτόματα τους πανίσχυρους προβολείς όταν δεν έρχεται αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα.

Η μάσκα με τα ενεργά κλαπέτα/αεραγωγούς στο κάτω μέρος προσαρμόζει αυτόματα την ροή του αέρα ανάλογα με τις ανάγκες ψύξης ενώ και το κάτω μέρος του αυτοκινήτου είναι επίπεδo ώστε να βοηθά τον αεροδυναμικό διάχυτη στο πίσω μέρος να κλείσει την αεροδυναμική ροή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD ξεγελά με την ριχτή στο πίσω μέρος οροφή του και δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα χαμηλό αυτοκίνητο, όμως οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και έτσι με ύψος  1,49 m είναι μερικούς πόντους που ψηλό από το Tesla Model 3, ενώ το περίπλοκο προφίλ του δεν βοηθά να κρυφτούν οι αξιοσέβαστες διαστάσεις του-αντίθετα νομίζω ότι τις τονίζει!

Οι αναδυόμενες χειρολαβές συμβάλλουν στην καλή τιμή αεροδυναμικής ενώ τα εντυπωσιακά βράγχια στις πλαϊνές ποδιές κάτω από τις πίσω πόρτες είναι εκεί περισσότερο για να κερδίζουν τις εντυπώσεις και ίσως για να μετριάσουν την εικόνα που δίνει το μακρύ μεταξόνιο.

Η πίσω διπλή αεροτομή προκαλεί όμορφους συνειρμούς καθώς θυμίζει κάτι πολύ όμορφο και κλασσικό, ωστόσο τα χαμηλά τοποθετημένα πίσω φωτιστικά σώματα που διατρέχουν το πλάτος του αυτοκινήτουφέρνουν στην μνήμη ένα μοντέλο που η Ford προσπαθεί να ξεχάσει –και εδώ αναφέρομαι στο Scorpio!

Για να είμαι ειλικρινής το 6αρι σίγουρα εντυπωσιάζει σαν σύνολο, ωστόσο το πάντρεμα τόσο πολλών και διαφορετικών στιλιστικών χαρακτηριστικών μπερδεύει το μάτι- και παρά την επίτευξη του αεροδυναμικού στόχου, τελικά πάσχει από μια έλλειψη αρμονίας που θα ενοχλήσει όσους μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημεία αναφοράς που το συνθέτουν.

Εσωτερικό

Η αρχική αίσθηση ποιότητας που αναδύεται από το εσωτερικό του Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD δεν οφείλεται τόσο στην μέτρια ποιότητα των ανακυκλωμένων  υλικών που χρησιμοποιούνται και που ειδικά στην κεντρική κονσόλα δεν συνάδουν με την τιμή, αλλά κυρίως από το ενιαίο πάνελ που φιλοξενεί την οθόνη των 12,3” του πίνακα οργάνων και την τεράστια οθόνη του συστήματος πολυμέσων που έχει επίσης διαγώνιο 12,3”.

Ευτυχώς η ποιότητα συναρμογής είναι εταιρείας και πέρασε με ευκολία την βάσανο του Δημοτικού Λακκουβοδρομίου Διονύσου ενώ πλέον διαθέτει αναβαθμισμένη σχεδίαση με την προσθήκη τάφρων δίπλα από κάδους για μπάζα- χωρίς σήμανση για να κρατά τους εποχούμενους σε εγρήγορση.

Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας που είναι εξαιρετικά πληροφοριακός. Το σύστημα έχει ένα ευκατανόητο μενού με γρήγορες αντιδράσεις, ενώ διαθέτει ασύρματη διασύνδεση με Android Auto και ενσύρματη με  το Apple CarPlay (δεν καταλαβαίνω γιατί) ενώ τα πάντα είναι γραμμένα και στα Ελληνικά!

Το IONIQ 6 διαθέτει μια οθόνη AR HUD (Head-Up Augmented Reality) επαυξημένης πραγματικότητας που ουσιαστικά μετατρέπει το παρμπρίζ σε επιφάνεια πληροφόρησης.

Σε συνδυασμό με τα μεγάλα  παράθυρα, τα πρωτότυπα γραφικά και το λευκό background του πίνακα οργάνων (μπορεί να παραγοντοποιηθεί και σαν μαύρο) τις πρωινές ώρες δημιουργούν ένα ευχάριστο εσωτερικό που κυριαρχεί στον χαρακτήρα του.

Στην  ογκώδη αιωρούμενη κονσόλα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο καθισμάτων σε μια άβολη θέση θα βρούμε τους διακόπτες για τα παράθυρα και την ασφάλιση των θυρών, ενώ χαμηλά προσφέρει ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο για τσάντες ή μπουκάλια.

Αντίστοιχα ο χώρος στις θήκες των θυρών δεν είναι επαρκής, όμως ο ατμοσφαιρικός φωτισμός καταφέρνει να φωτίσει τα ανοιχτόχρωμα καλύμματα τους σε 64 χρωματικές επιλογές!

Χώροι-Άνεση

Τα υφασμάτινα μπροστινά καθίσματα του Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD είναι μεγάλα και άνετα προσφέροντας μέτρια πλευρική στήριξη ενώ μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι πολύ ψηλά σε μια θέση που εξασφαλίζει καλή ορατότητα και στην κίνηση αλλά και στις άκρες του αμαξώματος.

Σε ότι αφορά την ορατότητα  αυτή είναι γενικά πολύ καλή προς τα μπροστά και το πλάι, όμως  προς τα πίσω θα ενοχλήσουν οι φαρδιές πίσω κολώνες και το πολύ κυρτό πίσω παράθυρο.

Το τιμόνι με τις δύο ακτίνες δεν μου άρεσε ούτε οπτικά αλλά ούτε και σαν αίσθηση στην λαβή του ωστόσο ρυθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις και τα χειριστήρια που περιλαμβάνουν και τον επιλογέα που βρίσκεται στην κολώνα είναι ποιοτικά και εργονομικά τοποθετημένα.

Οι χώροι για τα πόδια και το κεφάλι του οδηγού είναι άνετοι ενώ η ορατότητα του οδηγού χάρη σχετικά λεπτές κολώνες δίνουν την ψευδαίσθηση στον οδηγό ότι το αυτοκίνητο είναι μικρότερο από ότι πραγματικά είναι.

Η απόσταση του πίσω καθίσματος από το μπροστινό είναι πραγματικά μεγάλη και το ίδιο ισχύει και για το πλάτος που θα βολέψει άνετα τρεις ενήλικες που όμως θα στεναχωρηθούν από τον χαμηλό πάγκο που δεν υποστηρίζει σωστά τους μηρούς των πίσω επιβατών κουράζοντας στις μεγάλες διαδρομές.

Καθώς το μεταξόνιο είναι μεγάλο και επειδή η πλατφόρμα πάνω στην οποία έχει χτιστεί είναι φτιαγμένη για ηλεκτρικό αυτοκίνητο το πάτωμα είναι εντελώς επίπεδο κάτι που θα εκτιμήσει ο μεσαίος επιβάτης, ωστόσο επειδή το sedan/fastback αμάξωμα έχει χαμηλό ύψος πίσω μέρος του δεν θα βολέψει επιβάτες που υπερβαίνουν το 1,85.

Όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω με την δική μας οικογένεια που όλοι τους είναι ανοικονόμητα ψηλοί, οι πίσω επιβάτες αναγκάζονται να γέρνουν το κεφάλι τους προς το πλάι για να χωρέσουν, ή ακόμη καλύτερα μεταφέρουν την μαμά τους στο πίσω κάθισμα όταν μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκεται όλη η οικογένεια.

O χώρος αποσκευών με τα 401 λίτρα της χωρητικότητας υπολείπεται του Tesla Model 3 που έχει 594 lt.(+14 lt στο μπροστινό μέρος ) ενώ το σεντάν αμάξωμα κάνει την πόρτα του χώρου αποσκευών να βρίσκεται ψηλά και καθώς είναι στενή δυσκολεύει την φόρτωση μεγάλων αντικειμένων.

Κινητήρας/Επιδόσεις/Κατανάλωση

Το IONIQ 6  διατίθεται με δύο επιλογές μπαταριών, μιας 53 kWh (μόνο για τις πισωκίνητες εκδόσεις των 170 ίππων) και μιας 77 kWh, ενώ υπάρχουν και δύο επιλογές εκδόσεων κινητήρων. Είτε με πίσω κίνηση με 170 ή 230 ίππους , είτε με τετρακίνηση και 325 ίππους.

Σε μερικούς μήνες θα παρουσιαστεί και το IONIQ 6Ν της Hyundai που θα αποδίδει κοντά 600 ίππους, 700+ Νm ροπής και θα έχει δύο προγράμματα που θα επιτρέπουν και drift ενώ στο πρόγραμμά Track αναπαράγοντας  τους ήχους ενός θερμικού κινητήρα.

Για να υπερνικήσει με αξιοπρέπεια το βάρος των 2090 κιλών το Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD της δοκιμής χρησιμοποιεί δύο ηλεκτροκινητήρες που συνολικά αποδίδουν 325 ίππους και 605Νm ροπής με τον πίσω σύγχρονο κινητήρα να αποδίδει 225 ίππους και τον μπροστινό ασύγχρονο 100.

Η συστοιχία των μπαταριών φτάνει σε χωρητικότητα τις 77 kWh, βρίσκεται στο πάτωμα κάτω από τους επιβάτες και περιβάλλεται από ένα αλουμινένιο πλαίσιο ασφάλειας που είναι φερόμενο τμήμα του αμαξώματος συνεισφέροντας στην ακαμψία του πλαισίου.

Το Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD είναι «Ready to Race» σε αστικούς αγώνες dragster, αφού επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ω στον παράλογο χρόνο των 5 δευτερολέπτων και στάματα να επιταχύνει μόλις 14 δευτερόλεπτα αργότερα όταν ο κόφτης περιορίζει την τελική του ταχύτητα στα 186 χλμ/ω. (…σύμφωνα πάντα με φήμες).

Αυτές είναι επιδόσεις που πριν από μερικά χρόνια θα ντρόπιαζαν την 911 με την original πίσω φτερούγα και έτσι όταν η ισχύς χρησιμοποιείται διαρκώς έχει σοβαρή επίπτωση στην βέλτιστη κατανάλωση η οποία ενώ με πολύ προσεκτική οδήγηση φτάνει τις 15-17 Kwh /100 χλμ, όταν ο οδηγός υποκύπτει στην πλανεύτρα ροπή ξεπερνούν τις 30 Kwh/100χλμ…και μπράβο τους!

Πάντως η μέση κατανάλωση της δοκιμής ήταν 15-16 kWh/100 κάτι που θεωρητικά θα έδινε πάνω από 530 χιλιόμετρα αυτονομίας, όμως αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή η αυτονομία θα έπεφτε στα 480χλμ. αφού το αυτοκίνητο δεν έχει αντλία θερμότητας.

Η τεχνολογία 800 V επιτρέπει την φόρτιση στα 350 kW (!) φορτίζοντας έως και το 80% σε μόλις 18 min ή εξασφαλίζοντας 351 km αυτονομίας σε μόλις 15 min.

Η φόρτιση σε μια απλή πρίζα με οικιακό ρεύμα από εντελώς άδειες μπαταριές στο 100% διαρκεί περίπου 45 (!) ώρες, όμως αν κάνετε μέχρι 150 χλμ την ημέρα αρκεί να αφήνετε το αυτοκίνητο σας για 10 ώρες το βράδυ και το πρωί θα είναι γεμάτο, ενώ αν έχετε ένα Wallbox 11 kW θα χρειαστούν 7 ώρες και 20 λεπτά για το 0-80%.

Τέλος το Ioniq 6 έχει δυνατότητα ρευματοδότησης  (Vehicle to Load – V2L), μέσω πρίζας που βρίσκεται κάτω από τα πίσω καθίσματα ή με αντάπτορα από θύρα φόρτισης με ισχύ έως και 3,6 kW για ηλεκτροδότηση εξωτερικών συσκευών.

Αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις είναι με γόνατα McPherson μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και είναι σχετικά σφικτή στηριζόμενη περισσότερο στις σκληρές αντιστρεπτικές για να περιορίσει τις κλίσεις του βαρίου αμαξώματος.

Τα αμορτισέρ ισορροπούν άψογα σε ότι αφορά την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς κάνοντας το Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD άνετο στην καθημερινότητα και εξαιρετικά ενδιαφέρον στις στροφές!

Το τιμόνι εκτός από άσχημο στην εμφάνιση δεν εντυπωσιάζει ούτε με την αίσθηση που προσφέρει καθώς πάρα τις 20αρες ζάντες και τα θεόρατα ελαστικά, η υπερβολικά ισχυρή υποβοήθηση το κάνει φλύαρο.

Χρειάζεται μερικές ημέρες για να το συνηθίσει κάποιος και να καταλάβει τον κώδικα επικοινωνίας που εκπέμπει ώστε να διαπιστώσει ότι τελικά είναι μαλακό αλλά ακριβές.

Τα φρένα περιλαμβάνουν μεγάλους δίσκους σε όλους τους τροχούς και συνδυαζόμενοι και με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας που ρυθμίζεται σε 4 στάδια και διαθέτει λειτουργία «one pedal», αποδεικνύονται πανίσχυρα και ανθεκτικά.

Στην Πόλη

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού. Χάρη σε αυτό το τιμόνι και το σύστημα ελέγχου του παρκαρίσματος το να σταθμεύσεις μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης δεν θα σας βασανίσει ιδιαίτερα.

Η ηχομόνωση σε συνδυασμό με την ησυχία των ηλεκτροκινητήρων χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης που διατηρείται παντού και χωρίς αναπηδήσεις.

Όμως αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που η ανάρτηση φιλτράριζε τον θόρυβο κύλισης των τεράστιων ελαστικών χαμηλού προφίλ που όπως είναι γνωστό κάνουν αρκετά περισσότερη φασαρία από εκείνα που έχουν πιο ψηλό προφίλ και πιο λογικές διαστάσεις .

Οι αναρτήσεις καταπίνουν όποια «προηγμένη λακκούβα» συναντήσει το βαρύ αμάξωμα, ωστόσο σε μικρά κάθετα σαμαράκια η ανάρτηση «κοπανά» ακουστικά καθώς η αργή απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς προσπαθεί να διαχειριστεί το μεγάλο βάρος.

Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά γλυκά και με ακρίβεια. Είναι ο τρόπος που αντιδρά το αυτοκίνητο στο πάτημα του πεντάλ της επιτάχυνσης …που δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις.

Τα πρώτα μέτρα της οδήγησης κύλισαν γνωρίζοντας το εσωτερικό του αυτοκινήτου και προσπαθώντας να καταλάβω πως αντιδρούν οι κινητήρες στο πετάλι του γκαζιού και πόσο έντονη ήταν ή ανάκτηση ενέργειας στο άφημα του.

Οδηγώντας λοιπόν με χαμηλές ταχύτητες είναι αδύνατον να μην δεις ότι οι άλλοι οδηγοί κοιτάζουν το εντυπωσιακό αυτοκίνητο είτε προσπαθώντας να καταλάβουν τι μάρκα είναι-είτε επειδή όπως και να το κάνουμε …κάτι τους θυμίζει!

Στον αυτοκινητόδρομο

Είναι γνωστό ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν συμπαθούν τον αυτοκινητόδρομο καθώς η παρατεταμένη οδήγηση με υψηλές ταχύτητες χωρίς την δυνατότητα να επαναφορτίσουν φρενάρωντας εξαντλεί την μπαταρία μειώνοντας την αυτονομία.

Το Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD δεν αποτελεί εξαίρεση, όμως χάρη στην κορυφαία αεροδυναμική Cx 0,24 η κατανάλωση δεν απογειώνεται όσο κινείστε με νόμιμες ταχύτητες αυτοκινητοδρόμου, δηλαδή μέχρι 130-140 χλμ/ω.

Η κατανάλωση σε αυτές τις ταχύτητες δεν ξεπερνά τις 18W/h κάτι που σημαίνει πως μπορεί να καλύψει με αξιοπρέπεια 380 πριν χρειαστεί να αγχωθείτε με την φόρτιση του.

Αν πάτε πολύ πιο γρήγορα από τα νόμιμα όρια και κοντά στα 186 χιλιόμετρα της τελικής είναι καλύτερα να προγραμματίσετε τον ανεφοδιασμό σας σε ηλεκτρόνια μετά από 300 χλμ ή και νωρίτερα!

Με την αεροδυναμική να περιορίζει τον θόρυβο του αέρα και τα 500 κιλά του βάρους των μπαταριών να βρίσκεται πολύ χαμηλά αυτό το αυτοκίνητο δείχνει να αδιαφορεί εντελώς για τις πλαγιομετωπικές ριπές ανέμου δείχνοντας έναν ακλόνητο χαρακτήρα.

Η ησυχία στο εσωτερικό είναι κορυφαία και είμαι βέβαιη πως  το Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD παρά την ηλιοροφή είναι από τα πιο ήσυχα αυτοκίνητα που έχω οδηγήσει- καθώς απουσιάζουν ο θόρυβος του κινητήρα, του αέρα και του δρόμου ακόμα και όταν κινείται και με την τελική του.

Ο θόρυβος κύλισης από τα ελαστικά είναι ελάχιστος και φυσικά οι ηλεκτροκινητήρες ψιθυρίζουν κατά την κίνηση δημιουργώντας ένα πολύ ήσυχο και πολυτελές περιβάλλον στο εσωτερικό.

Η μόνη παραφωνία που αναδεικνύεται λόγω της γενικής ησυχίας που επικρατεί στο εσωτερικό είναι ένας αεροδυναμικός θόρυβος στις μπροστινές κολώνες και ίσως στην οροφή μετά τα 150 χλμ/ω.

Στο GPS φαίνονται διαρκώς τα σημεία φόρτισης που θα βρείτε στον δρόμο σας και μάλιστα το σύστημα δημιουργεί ένα χρονοδιάγραμμα φόρτισης που θα σας δώσει την βέλτιστη αυτονομία που θα σας επιτρέψει να φτάσετε στον προορισμό σας το συντομότερο.

Μειώνοντας την ταχύτητα στα 120 χλμ/ω η αυτονομία πλησιάζει τα 450 χλμ στον υπολογιστή, ωστόσο είναι σίγουρο ότι μετά από 380 χιλιόμετρα θα εμφανιστούν μηνύματα για την φόρτιση της μπαταρίας που θα σας αγχώσουν και θα σας υποχρεώσουν να σταματήσετε νωρίτερα σε κάποιο σταθμό φόρτισης.

Είπαμε… τα ηλεκτρικά δεν αγαπάνε τα ταξίδια!

Στις Στροφές

Με χαμηλό κέντρο βάρους, τετρακίνηση, σωστό ζύγισμα, 325 ηλεκτρικά άλογα και ροπή βαποριού τα 2100 κιλά ελέγχονται με ακρίβεια στο στεγνό οδόστρωμα όπου τα πολύ φαρδιά ελαστικά προσφέρουν ανείπωτες ποσότητες πλευρικής και ελκτικής πρόσφυσης.

Στην σβέλτη αλλά με γραμμές η οδήγηση είναι ουδέτερο και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.

Το μπροστινό μέρος κρατά εμμονικά την γραμμή του και μόνο όταν το παρακάνεις μοιάζει για πολύ λίγο να γλιστρά- και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να νοιώσεις το πίσω μέρος να συμμετέχει στο στρίψιμο είναι να μείνεις στο πετάλι του γκαζιού.

Η υποστροφή ακόμη και μετά το όριο που επιβάλλει η κίνηση με μια «λιμουζίνα» είναι ελάχιστη, όπως και οι κλίσεις μέσα στην στροφή, ενώ υπάρχει και μια τάση του πίσω μέρους να ανοίγει την τροχιά στο γκάζι και να βοηθά το μπροστινό μέρος να πηγαίνει προς τα εκεί που στοχεύει το τιμόνι.

Μιλώντας για το τιμόνι, θα ήθελα πραγματικά η «μεταγραφή» από την εταιρεία της όποιας ξεχνώ το όνομα και είναι υπεύθυνος για την άριστη πλέον συμπεριφορά των περισσότερων Hyundai, να ξεφυλλίσει για λίγο το γαλανόλευκο μπλοκάκι που πήρε μαζί του φεύγοντας από το Μόναχο έτσι ώστε η ανάδραση στο τιμόνι να βρεθεί και αυτό στο πολύ καλό επίπεδο που λειτουργεί η υπόλοιπη ανάρτηση.

Αυτό όμως είναι κάτι που συνηθίζεται και έτσι μετά από λίγο πατάς το ποτενσιόμετρο νωρίς μέσα στην στροφή και το αυτοκίνητο εκτινάσσεται προς τα εκεί που έχεις σημαδέψει με την ροπή των ηλεκτροκινητήρων να εκμηδενίζει την ευθεία που ακολουθεί.

Η αρχική δυσπιστία μετατρέπεται σε περιέργεια στην επόμενη στροφή και καθώς η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται διαπιστώνεις ότι ο τρόπος με τον οποίο η τετρακίνηση μοιράζει την κίνηση στους δύο άξονες αποτελεί το κλειδί αυτής της απροσδόκητα καλής συμπεριφοράς…

Το ESP ενημερώνει τον μπροστινό κινητήρα ότι κάποιος τροχός γλιστρά και εκείνος όχι μόνο αντιδρά άμεσα, άλλα ενημερώνει τον υπολογιστή για το πόσο ακριβώς «γκάζι» χρειάστηκε να κόψει.

Ο υπολογιστής του συστήματος ευστάθειας με την σειρά του ενημερώνει τον πίσω κίνητρα να αυξήσει την δύναμη στον πίσω άξονα.. όχι περίπου, αλλά ακριβώς τόσο- όσο-και έτσι η δύναμη βρίσκεται μονίμως ακριβώς στον τροχό που πρέπει δημιουργώντας ένα επιθετικό torque steering που τραβά το αυτοκίνητο προς τα εκεί που βλέπουν οι τροχοί επιταχυνόμενα και όχι αμυντικά με τα φρένα.

Ωστόσο οι νόμοι της φυσικής δεν κοιμούνται και βρίσκονται εκεί για να σε επαναφέρουν σύντομα στην τάξη όταν νομίσεις ότι μπορείς να ξεσαλώσεις και να συμπεριφερθείς στο βαρύ Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD σαν να ήταν κάποιο σπορ αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί για οριακές  καταστάσεις σε μια ορεινή διαδρομή με εναλλασσόμενες στροφές.

Η αντιμετώπιση της επαναλαμβανόμενης μεταφοράς βάρους από την μια στροφή στην άλλη δεν είναι η καλύτερη δυνατή- και έτσι σύντομα τα ηλεκτρονικά του Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD μπουρδουκλώνονται και παραδίδονται στο ESP.

Το Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD έχει μια εξαιρετική συμπεριφορά στους επαρχιακούς δρόμους και θα σας επιτρέψει να κινηθείτε στις στροφές με ταχύτητές που σίγουρα θα σας κάνουν να ψιθυρίσετε «φτού σου ρε μπαγάσα να μην σε ματίασω , είσαι άπιαστος»!!

Παράλληλα η  άμεση ανταπόκριση των ηλεκτροκινητήρων θα σας εξασφαλίσουν αστραπιαία προσπεράσματα στο επαρχιακό δίκτυο και η καλορυθμισμένο ανάρτηση θα κρατήσει τους επιβάτες ξεκούραστους αφού δεν επιτρέπει και ιδιαίτερες κλίσεις στο στιβαρό αμάξωμα.

Με ευκολία μπορώ να πω ότι η συμπεριφορά του Ioniq 6  είναι ότι καλύτερο έχω οδηγήσει σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέχρι σήμερα, αν εξαιρέσουμε το διασκεδαστικό Mach E και την εξαιρετική i4 M50…εκείνης της εταιρείας που οι πωλητές της δεν ξερουν τι θα πει ευγένεια.

Να σας πω την αλήθεια έχοντας εκπλαγεί επανειλημμένα από το πως συμπεριφέρονται πλεόν τα Hyundai στον δρόμο δεν μπορώ να πω ότι περίμενα τίποτε λιγότερο από το κορυφαίο ηλεκτρικό της μοντέλο!

Συμπέρασμα

Το Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD έχει με ένα άνετο εσωτερικό που εκπέμπει ποιότητα μέσα από την απλότητα- χωρίς να κουράζει το μάτι και μια ξεχωριστή εμφάνιση που προκαλεί τα βλέμματα με την διαφορετικότητα της.

Οι μηχανικοί της Hyundai δείχνοντας ξεκάθαρα ότι όταν θέλουν μπορούν, κατάφεραν να με θριαμβευτικό τρόπο να δείξουν ότι το μέλλον της ηλεκτροκίνησης-αλλά και της αυτοκίνησης  γενικά- βρίσκεται στα χαμηλά αμαξώματα τύπου sedan τα οποία σε συνδυασμό με το χαμηλό κέντρο βάρους που εξασφαλίζει η τοποθέτηση των μπαταριών στο πάτωμα εντυπωσιάζουν με την σταθερότητα τους.

Δεν έχω οδηγήσει ακόμη το Μ3, όμως η ρύθμιση της ανάρτησης και λειτουργία της τετρακίνησης  του Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD αποτελούν την απόδειξη ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να προσφέρουν την χαρά της οδήγησης χωρίς να είναι παράλογα ακριβά.

Μιλώντας για χρήματα (..που εμείς δεν έχομε έτσι και αλλιώς!) θα ήθελα να πω μόνο ότι αν δεν υπήρχε το ανατρεπτικό σε ότι αφορά το value for money, BYD SEAL, τότε το 6αρι θα έπαιζε χωρίς αντίπαλο.

Οι πραγματικοί αντίπαλοι του Hyundai Ioniq 6 (77kWh) 325PS AWD είναι το Tesla M3 που είναι πιο οικονομικό σε κτήση αλλά από ότι έχω ακούσει δεν το φτάνει στην οδηγική συμπεριφορά, η άπαιχτή i40 M50 που αποτελεί την κορωνίδα της ηλεκτροκίνησης κοστίζοντας αντίστοιχα χρήματα και φυσικά το ποιοτικότατο SEAL που δεν δίνει βάρος στην οδηγική συμπεριφορά αλλά στην ποιότητα των υλικών και το vfm.

Παρότι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να είναι τόσο μεγάλα και τόσο βαριά, αφού συνήθως κινούνται στην πόλη, δεν μπορώ να κρύψω ότι απόλαυσα την ποιότητα κύλισης και την ευκολία συμβίωσης με το Ioniq 6, αλλά δεν μπόρεσα ούτε στιγμή να «αγοράσω» την αναγκαιότητα της τετρακίνησης και των 325 ίππων που-εκτός από στιγμές επίδειξης στα φανάρια- σπάνια θα χρησιμοποιηθούν .

Εν κατακλείδι η ύπαρξη ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μια τόσο ιδιαίτερη εμφάνιση-που διχάζει τους παρατηρητές-και μια εξαιρετική συμπεριφορά στον δρόμο οφείλεται στο γεγονός ότι το 6αρι δεν είναι SUV αλλά επιτέλους sedan.

Αν λάβουμε λοιπόν υπόψη την εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά, τους χώρους, το επίπεδο του εξοπλισμού και την τιμή που σύμφωνα με τον διαμορφωτή τιμής (ΕΔΩ) διαμορφώνεται στα €49,450 έχουμε να κάνουμε μια άξια πρόταση που θα πρέπει να διερευνήσετε αν ακόμη υπάρχει μέσα σας πάθος για οδήγηση.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

MY Racing CV

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο