Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςThe Veterans (Pre-2014 Tests)Ford Fiesta ST 2.0 MY2006 (+Video)-Test Drive

Ford Fiesta ST 2.0 MY2006 (+Video)-Test Drive

Κοιτώντας το Ford Fiesta ST 2.0 είναι δύσκολο να μη θυμηθείς το ένδοξο παρελθόν ενός αυτοκινήτου που αποτέλεσε το όνειρο χιλάδων νέων ανθρώπων στις δεκαετίες του `80 και του `90. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τα XR2 και τα XR2i με κινητήρες 1400cc και τεσσάρι σασμάν με 97ίππους αρχικά και 1600cc και 110 ίππους αργότερα?

Και όμως το Ford Fiesta ST 2.0 του 2007 δεν έχει καμία σχέση με τον προγονό του, αφού οι εποχές της αθωότητας έχουν περάσει εδώ και καιρό.

Το μυστικό των επιδόσεων του XR2 δεν ήταν άλλο από το μειωμένο βάρος και έτσι σήμερα- που οι προδιαγραφές ασφάλειας έχουν βαρύνει τα αυτοκίνητα, έπρεπε να αναζητηθεί άλλος τρόπος για την επίτευξη των σπορ επιδόσεων.

Κινητήρας

Οι άνθρωποι της Ford δεν χρειάστηκε να κουραστούν πολύ αφού ο δίλιτρος κινητήρας Duratec που τοποθετείται στο Mondeo εδώ και καιρό με ελάχιστες βελτιώσεις απέδωσε 150 ζωντανά-και κυρίως ατμοσφαιρικά άλογα. Αυτό ήταν αρκετό για να χαρίσει στο ST μια επιτάχυνση 0-100 της τάξης των 8,4΄΄και τελική ταχύτητα 208 χλμ/ω.

Με αυτές τις επιδόσεις μοιραία βρίσκει στον δρόμο του τα υπερτροφοδοτούμενα σουπερμίνι Polo GTI, Ibiza FR, Opel Corsa OPC, Renault Clio Sport-αλλά και αυτοκίνητα από την αμέσως μικρότερη κατηγορία- όπως το C2 VTS. Το ST δεν φοβάται κανένα! Ο κινητήρας της Ford τραβάει από χαμηλά, έχει γραμμική λειτουργία και χάρη στη κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων καταφέρνει να δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο δυνατός από ότι πραγματικά είναι.

Εμφάνιση/ Σχεδιασμός

Με τις άσπρες ρίγες να κάνουν έντονη αντίθεση επάνω στο λαμπερό κόκκινο χρώμα και τις καθαρές γραμμές του προφίλ του, το Ford Fiesta ST 2.0  δίνει υποσχέσεις για απόλαυση στην οδήγηση.

Το ST διατίθεται αποκλειστικά σε τρίθυρη έκδοση και ξεχωρίζει από τα «ταπεινά» αδελφάκια του χάρη στους μεγαλύτερους αεραγωγούς στην μάσκα, τις φουσκωμένες ποδιές κάτω από τις πόρτες, τους πιο έντονους προφυλακτήρεςκαι την πίσω αεροτομή.

Το αυτοκίνητο κάθεται πάνω σε ειδικά σχεδιασμένους για το ST αλουμινένιους τροχούς 16, ή 17 ιντσών που συμβάλουν στην αίσθηση αγριάδας που απαιτεί η κατηγόρια.

Εσωτερικό/Χώροι

Στο εσωτερικό τα πράγματα είναι πιο διακριτικά και μόνο τα bucket δίχρωμα καθίσματα με το λογότυπο ST, τα αλουμινένια πεντάλ, το χοντρό δερμάτινο τιμόνι και ο ιδιαίτερος μοχλός ταχυτήτων φροντίζουν για το… «αγωνιστικό πνεύμα».

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης και ευδιάκριτος, ενώ την χαρούμενη και μοντέρνα εικόνα στο εσωτερικό χαλάνε λιγάκι οι διακόπτες του συστήματος θέρμανσης/αερισμού που μοιάζουν- και είναι από παλαιότερες εποχές.

Οι χώροι στο εσωτερικό είναι άνετοι και δημιουργούν στους επιβάτες μια ευχάριστη αίσθηση ευρυχωρίας που συναντάμε μόνο σε μεγαλύτερα αυτοκίνητα.

Κάθεσαι λοιπόν στο κάθισμα με την εξαιρετική πλευρική στήριξή και με την βοήθεια των ρυθμίσεων τόσο του τιμονιού όσο και του καθίσματος δεν αργείς να βρεις την ιδανική θέση οδήγησης.

Στην Πόλη

Από αυτή την θέση η ορατότητα και ο έλεγχος των γωνιών του αυτοκίνητου είναι άριστα κάτι που βοηθά στον έλεγχο του αυτοκινήτου τόσο στην σβέλτη οδήγηση όσο και μέσα στην πόλη. Το μέγεθός του αυτοκίνητου είναι ιδανικό για τις αστικές μετακινήσεις και το μόνο που δυσαρεστεί τον οδηγό είναι η μεγάλη ακτίνα στροφής- αφού το τιμόνι που δεν «κόβει» αρκετά θα δυσκολέψει στις αναστροφές και το παρκάρισμα.

Από την άλλη όμως το τιμόνι παρέχει πολύ καλή αίσθηση του δρόμου και βοηθά στην γρήγορη οδήγηση. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα τελικά…

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στο αυτοκινητόδρομο χάρη στην ευστάθεια του το Fiesta ST θυμίζει μεγαλύτερο αυτοκίνητο, όμως ο θόρυβος του κινητήρα γίνεται ενοχλητικός καθώς η κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου τον αναγκάζει να γυρνά με υψηλές στροφές. Μια έκτη ταχύτητα μάλλον του χρειάζεται…

Στρίβωντας

Στους δρόμους με στροφές το ST λειτουργεί σε… «δύο προγράμματα». Το πρώτο πρόγραμμα είναι ένα είδος «Safe Mode» καθώς το μυγιάγγιχτο και απόλυτα παρεμβατικό ESP σκοτώνει κάθε είδους ευχαρίστηση προσφέροντας όμως προστασία στους άσχετους που μπορεί να πιάσουν το τιμόνι του!

Κλείστε το καταραμένο ESP και περάστε στο δεύτερο πρόγραμμά- αυτό της διασκέδασης!

Το ST με τις βελτιωμένες αναρτήσεις του ενώ αρχικά είναι ουδέτερο, εάν το πιέσεις δεν φοβάται να γλιστρήσει και να τοποθετηθεί μέσα στην στροφή με τα τέσσερα.

Η αρχική υποστροφή μετατρέπεται εύκολα με λίγο φρένο σε υπερστροφή κάτι που βοηθά στο πλασάρισμα μέσα στην στροφή και κάνει την οδήγηση του με μια λέξη διασκεδαστική.

Τα φρένα αρχικά δίνουν μια μέτρια αίσθηση αλλά τελικά είναι πολύ δυνατά και δεν κουράζονται ποτέ.

Έχοντας οδηγήσει το ST και στην πίστα των Μεγάρων μπορώ να πω με σιγουριά ότι με μια πιο σκληρή ρύθμιση της ανάρτησης και με μικρές μετατροπές στον κινητήρα, το αυτοκίνητο αυτό θα μπορούσε να έχει μια καλή αγωνιστική καριέρα.

Έχοντας δε υπόψη ότι οι κινητήρες της Ford είναι κυριολεκτικά άθραυστοι, πιστεύω ότι αυτό θα ήταν το ιδανικό αυτοκίνητο για να διεξάγεται ο θεσμός του ενιαίου στην χώρα μας.

Τα 25 χρόνια που χρειάστηκαν στο Fiesta για να μεταμορφωθεί από ένα XR2 των 1400 cc σε ένα φρέσκο και νεανικό αυτοκίνητο που λέγεται ST, έπιασαν τελικά τόπο. Το Fiesta ST δεν έτυχε… σχεδόν πέτυχε!

Ford Fiesta ST Video

Δεν με ευχαρίστησε

  • -Το υπερπροστατευτικό ESP
  • – Η μεγάλη ακτίνα στροφής

Θα θυμάμαι

  • -Την διασκεδαστική οδική συμπεριφορά με το ESP-στη θέση off
  • -H «φρέσκια» και νεανική εμφάνιση …με τις ρίγες.

Ισμήνη Φαμπιάτου

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο