Audi Q7 4.2 FSi (MY 2007)-Veteran CarTest Drive

Audi Q7 4.2 FSi: Μodern Day Outlaw(*)

[blockquote style=”1″]Για να πραγματοποιηθεί η δοκιμή αυτή- χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα από τον κακό λύκο (ΔΟΥ) και ποινές φυλάκισης για πολυτελή διαβίωση- οργανώθηκε μια μυστική συνάντηση στα σκοτεινά δάση του Σμόλικα όπου το Audi Q7 4.2 FSi μας παραδόθηκε σε μορφή κολοκύθας κρυμμένη μέσα σε διαφορά καφάσια ενός «καθώς πρέπει» σκουριασμένου αγροτικού τριακονταετίας (χωρίς σήμα και ασφάλεια φυσικά!). Σε ξεχωριστό κουτί-καλά κρυμμένα κάτω από ένα καφάσι ντομάτες- υπήρχαν 350 πεινασμένα ποντικάκια. Αργότερα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα θα συναντιόμασταν με την μάγισσα του παραμυθιού η οποία με το ραβδί της θα μετέτρεπε την κολοκύθα σε Audi Q7 και τα ποντίκια στους 350 ίππους του μεγάλου V8. [/blockquote]

Όμως έπρεπε να βιαστώ αφού μετά τα μεσάνυχτα, τα μάγια θα λυνόντουσαν και εγώ θα έπρεπε να κατεβώ από τα 350 πράσινα (οικολογικά) άλογα στην κυριολεκτικά πεζή πραγματικότητα.

Η καλή μάγισσα Audi με λυπήθηκε και κτύπησε το ραβδί της μετατρέποντας το πάτωμα που χρησιμοποιεί στα Touareg και Cayenne έτσι ώστε να μπορεί να χωράει ακόμα και τους επτά νάνους του διπλανού παραμυθιού μαζί με τα πράγματα τους..

Με συνολικό μήκος 5.086 χιλιοστών και μεταξόνιο στα 3.002 χιλιοστά (και επίσης με πλάτος: 1.983 χιλιοστά και ύψος: 1.737 χιλιοστά )η Audi χάρισε στο Q7 την αρχηγία μεταξύ των αυτοκινήτων της SUV κατηγορίας

Κινητήρας-Μετάδοση

Παράλληλα με το εντυπωσιακό σε όγκο αμάξωμα, οι επτά νάνοι βγήκαν ωφελημένοι από τους ασύγκριτους χώρους του Q7 αλλά και τη δυνατότητα για πολλές χρήσεις του αυτοκινήτου: μέχρι 28 συνδυασμοί βρίσκονται στη διάθεσή τους αναφορικά με τα καθίσματα και τους χώρους φόρτωσης στο Audi Q7 4.2 FSi.

Στην συνέχεια χτύπησε το ραβδί της και τα 350 ποντικάκια μεταμορφώθηκαν στα άλογα που χρειάζονται για να κινηθεί με αξιοπρέπεια το σχεδόν 2,2 τόνων αμάξωμα. Και δεν έψαξε πολύ, αφού ο V8 κινητήρας που χρησιμοποιεί στο Α6 ήταν έτοιμος και περίμενε στην γωνία..

Κτύπησε ξανά το ραβδί της και «τσαφ» κάτω από το καπό του Audi Q7 4.2 FSi εμφανίστηκε ο  V8 κινητήρας των 4,2 λίτρων ο οποίος αποδίδει με την τεχνολογία FSI του άμεσου ψεκασμού 257 kW (350 bhp) με μέγιστη ροπή της τάξης των 440 Nm.

Η ισχύς του περνάει στο δρόμο αποκλειστικά μέσω 6-τάχυτου κιβωτίου ταχυτήτων tiptronic- για το οποίο θα τα πούμε αργότερα….

Φυσικά τοAudi Q7 4.2 FSi είναι εφοδιασμένο με το μόνιμο σύστημα τετρακίνησης Quattro.(…το πραγματικό όμως)

Το κεντρικό διαφορικό Torsen κατανέμει την ισχύ και στους 4 τροχούς τόσο στην κίνηση εντός δρόμου όσο και εκτός δρόμου, προσδίδοντας τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση. Όπως το Audi RS 4, έτσι και το Audi Q7 4.2 FSi διαθέτει το τελευταίας γενιάς κεντρικό διαφορικό Torsen που κατανέμει σταθερά τη ροπή του κινητήρα σε αναλογία 40:60 στο εμπρός και στο πίσω διαφορικό..

Η ανεξάρτητη ανάρτηση με τα διπλά ψαλίδια εμπρός και τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω είναι σχεδιασμένη με στόχο να συμβιβάσει την σπορ οδήγηση και την άνεση, ακόμη και σε εκτός δρόμου συνθήκες.

Η δυνατότητα της μεταβολής του ύψους του αυτοκινήτου από το έδαφος από τα 180 χιλιοστά μέχρι τα 240 χιλιοστά με τη λειτουργία του συστήματος ανύψωσης δίνει την δυνατότητα στο αυτοκίνητο να προσπεράσει παραπάνω από ότι φαντάζεστε όταν το αυτοκίνητο βρεθεί εκτός δρόμου.Στο εσωτερικό ένας μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών συστημάτων κάνουν την ζωή πιο εύκολή και ασφαλή.

Για παράδειγμα το σύστημα πλευρικής βοήθειας της Audi που διαθέτει radar για την ασφαλή αλλαγή λωρίδας κατά την κίνηση, το προηγμένο σύστημα υποβοήθησης στο παρκάρισμα με χρήση οπτικο-ακουστικής καθοδήγησης, η camera που δίνει πλήρη εικόνα του πίσω μέρους καθώς και το τελευταίας γενιάς αυτόματο σύστημα ελέγχου της απόστασης ACC+ το οποίο επιβραδύνει το αυτοκίνητο και το ακινητοποιεί εάν απαιτηθεί.

Παράλληλα το σύστημα ESP περιλαμβάνει πολλές νέες λειτουργίες όπως είναι η υποβοήθηση σε κατηφορική διαδρομή, το οποίο με την βοήθεια των φρένων φροντίζει ώστε να εξασφαλίζει την απαιτούμενη πρόσφυση στα γλιστερά εδάφη.

Εσωτερικό

Εξωτερικά η εμφάνιση που χάρισε η καλή μάγισσα στο αυτοκίνητο είναι επιβλητική και σίγουρα καταφέρνει να εντυπωσιάσει από όποια πλευρά και αν το δεις. Το Audi Q7 4.2 FSi εκτός από όμορφο και κομψό καταφέρνει και κάτι που εμένα τουλάχιστον με εντυπωσίασε…

Όταν το κοιτάς από μακριά το αυτοκίνητο δεν φαίνεται ότι έχει μήκος πάνω από πέντε μέτρα, ενώ ταυτόχρονα η μπροστινή του όψη είναι άγρια και ψαρωτική.

Όταν πλησιάσεις κοντά βέβαια καταλαβαίνεις το μέγεθος, καθώς ο «τέρας» τελικά είναι μεγάλο και μπροστά του η σταχτοπούτα νοιώθει μικρή και ανυπεράσπιστη.

Αν το δεις και με ανοιχτό καπό και με τον κινητήρα να φαίνεται.. τότε νοιώθεις ότι σε κοιτά ο κακός ο λύκος που είναι έτοιμος να ανοίξει το στόμα του για να σε καταπιεί…

Μπήκα μέσα, στρίμωξα τους νάνους και ξεκίνησα βιαστικά γιατί είχε ήδη βραδιάσει και τα μεσάνυχτα που τα μάγια θα διαλυόντουσαν είχαν ήδη αρχίσει να πλησιάζουν.

Στον Δρόμο

Στην πρώτη στροφή οι 7 νάνοι άρχισαν να ουρλιάζουν από τον φόβο τους καθώς δεν μπορούσαν να πιστέψουν την ταχύτητα και την ευκολία με την οποία έστριψε το Audi Q7 4.2 FSi.

Αποφάσισα να τραβήξω χειρόφρενο και να τους πετάξω έξω, αλλά το χειρόφρενο έλειπε από την θέση του και το είχαν μετακομίσει σε έναν αμερικάνικου τύπου διακόπτη στο αριστερό μέρος του ταμπλό.

Το χειρόφρενο αποσυμπλέκει πατώντας ένα πετάλι κάτω αριστερά, οπότε καταλαβαίνετε ότι με αυτή την πολύπλοκη διαδικασία μπορείτε να ξεχάσετε τα χειρόφρενα στις στροφές.

Σοβαρά όμως τώρα..

Το αυτοκίνητο κινείται εντυπωσιακά στις στροφές χωρίς να γέρνει σχεδόν καθόλου, ενώ ταυτόχρονα το ελαφρύ τιμόνι καταφέρνει να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πάτημα των μπροστινών τροχών στον δρόμο. Παράλληλα η Audi έχει καταφέρει το αυτοκίνητο να περνά με χαρακτηριστική άνεση όλες τις κακοτεχνίες που μπορεί κανείς να συναντήσει σε αφθονία στους δρόμους της πατρίδας μας.

Το βάρος του Audi Q7 4.2 FSi κυριολεκτικά εξαφανίζεται και ακόμα όταν χρειάσθηκε να καθίσω στο πίσω κάθισμα δεν ένοιωσα να ενοχλούμαι ή να ζαλίζομαι παρόλο που ο οδηγός έτρεχε σε μια στενή διαδρομή με απανωτές στροφές. Η συμπεριφορά είναι απόλυτα ουδέτερη και ευνοεί την γρήγορη με γραμμές οδήγηση. Εάν απενεργοποιηθεί το ESP η τεράστια δύναμη του κινητήρα μπορεί κάποιες φορές να επιτρέψει και κάποια δείγματα υπερστροφής.

Οι δυόμισι τόνοι (γεμάτο και με τέσσερα άτομα) από την άλλη πλευρά επηρεάζουν τα φρένα τα οποία στις μεγάλες ταχύτητες, δίνουν την αίσθηση ότι αδυνατούν να υποστηρίξουν τις δυναtότητες του αυτοκινήτου παρά τις εντυπωσιακές τους προδιαγραφές-τόσο σε μέγεθος όσο και σε τεχνολογία.

Τα φρένα πολλές φορές με τρόμαξαν, αλλά μετά από λίγο τα συνήθισα και προσέχοντας τα ξεπέρασα και μπόρεσα να απολαύσω την όμορφη διαδρομή.
Κινούμενο στην ευθεία είναι απόλυτα σταθερό και ήσυχο κρατώντας την πορεία του άσχετα αν γύρω μου έβρεχε, η ο αέρας ξερίζωνε τα δέντρα..

Στους δύσκολους δρόμους του Σμόλικα, εντυπωσιάστηκα από την αεροδυναμική σχεδίαση του Audi Q7 4.2 FSi, όταν μας έπιασε μια ξαφνική και έντονη μπόρα και διαπίστωσα ότι μπορούσα να οδηγήσω χωρίς να χρησιμοποιώ τους καθαριστήρες. Το νερό παρασυρόταν από τον αέρα και σχεδόν δεν έπεφτε επάνω στο παρμπρίζ.

Εννοείται ότι δεν υπάρχει υποψία αεροδυναμικού θορύβου και τριξίματος στο χλιδάτο εσωτερικό και όq7τι το μόνο που άκουγα- και δεν χόρταινα, ήταν ο βαρύς και μπάσος ήχος του V8. Ένας ήχος που σε κάνει να πατάς το γκάζι όλο και πιο βαθιά έτσι μόνο για να τον ακούς.

Κατανάλωση

Το κόστος βέβαια μιας τέτοιας ακουστικής πανδαισίας κοστίζει κάτι παραπάνω από 25 λίτρα στα 100 χλμ.

Αλλά είπαμε: Πρώτον τα μεταξωτά εσώρουχα θέλουν και επιδέξιους… (ξέρετε τώρα) -και δεύτερον τριακόσια πενήντα άλογα και 2,2 τόνοι δεν θα μπορούσαν να κινηθούν με μεγαλύτερη οικονομία.

Όταν ηρέμησα λιγάκι πάντως κατάφερα να δω και «μόνον» 16 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα. Τώρα να υποθέσω ότι αν σας ενδιαφέρει αυτό το αυτοκίνητο, το τελευταίο πράγμα που σας νοιάζει θα είναι η κατανάλωση.

Πολύ σωστά, συμφωνώ ξεχάστε το λοιπόν αφού με τα 100 λίτρα που χωρά το ρεζερβουάρ θα μπορέιτε να έχετε μια αξιοπρεπη αυτονομία! Ο κινητήρας λοιπόν μοιάζει και είναι πανίσχυρος κάτι που το καταλαβαίνεις από την άνεση που έχει όταν κινεί το τεράστιο αυτοκίνητο αλλά και από τον χορταστικό αμερικάνικο ήχο.

Μουσική στα αυτιά των επιβατών. Αν το tiptronic μπορούσε να ακολουθήσει την απόλυτα γλυκιά και γεμάτη λειτουργία του τότε όλα θα ήταν υπέροχα. Καλά καταλάβατε το πρώτο μου μεγάλο παράπονο ήρθε από την λειτουργία του αυτόματου εξατάχυτου tiptronic που είχε φυσικά και τα αντίστοιχα χειριστήρια επάνω στο τιμόνι.

Το κιβώτιο ταχυτήτων ήταν απελπιστικά αργό στις αλλαγές, είτε στην αυτόματη λειτουργία είτε στην χειροκίνητη. Αν το συγκρίνω με ένα αυτόματο πεντατάχυτο της BMW X3 που συχνά οδηγώ, η εικόνα είναι σχεδόν απελπιστική. Κάνεις kick down για να προσπεράσεις και βρίσκεσαι για σχεδόν 2 δευτερόλεπτα εκτεθειμένος μέχρι να αποφασίσει το Audi Q7 4.2 FSi να κατεβάσει ταχύτητα για να επιταχύνει.

Πρέπει να γίνει λίγη δουλειά εκεί…

Εκτός δρόμου

Παρότι όμως η απόδοση του κιβωτίου δεν είναι άψογη το Audi Q7 4.2 FSi καταφέρνει να επιταχύνει από 0-100 χιλιόμετρα σε 7,4 δευτερόλεπτα και να επιτυγχάνει μια τελική που αγγίζει τα 250 χλμ/ω(σύμφωνα με τηνAudi).
Εκτός δρόμου το αυτοκίνητο θα έλεγα ότι είναι μάλλον σκληρό και ότι ταλαιπωρεί λίγο τους επιβάτες στις ανωμαλίες ακόμα και όταν η ανάρτηση είναι ρυθμισμένη στο auto.

Θα το περίμενα πιο μαλακό και άνετο αλλά από την άλλη πλευρά οι δυνατότητες του αυτοκίνητου σε δυσκολίες εκτός δρόμου είναι ικανοποιητικότατες (τουλάχιστον εγώ που δεν ξέρω και πολλά από off roading εντυπωσιάστηκα) και πιστεύω ότι με ένα ζευγάρι χωμάτινα λάστιχα θα ήταν δύσκολο να το ακολουθήσει όχι μόνο κάποιο SUV αλλά και κάποιο πραγματικό Jeep.

Έχει τα ηλεκτρονικά που έχει η BMW, αλλά ταυτόχρονα έχει και την πολλή καλή πραγματική τετρακίνηση που θα βρείτε στο RS4. Το αυτοκίνητο είναι ασταμάτητο, και παρόλο που στις ανωμαλίες οι τροχοί χάνουν σχετικά εύκολα την επαφή τους με το έδαφος τη τετρακίνηση σε συνδυασμό με τα πολύ καλά ηλεκτρονικά συστήματα δίνουν στο αυτοκίνητο την απαραίτητη πρόσφυση σε κάθε περίσταση.

Σε μια επίπεδη χωμάτινη στροφή πάντως που έβγαλα το ESP και πάτησα το γκάζι, το Audi Q7 4.2 FSi μου φάνηκε ελαφρά υποστροφικό, αλλά πιστεύω ότι αν το μάθεις τότε αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει.

Επειδή αυτό μάλλον είναι το ακριβότερο αυτοκίνητο που έχω οδηγήσει ποτέ, αποφάσισα να μην μάθω αν η υποστροφή μπορεί να μετατραπεί σε υπερστροφή όταν το πιέσεις.

Και στο κάτω κάτω αυτό ποιόν μπορεί να ενδιαφέρει?Όμως δεν κρατήθηκα και έπαιξα με το σύστημα που επιτρέπει να ανυψωθεί το αυτοκίνητο κατά 6 εκατοστά και να περάσει από τα πιο δύσβατα εδάφη. Έπαιξα σαν παιδάκι με αυτό το gadget και το ευχαριστήθηκα με την ψυχή μου.

Τα φρένα που στην άσφαλτο μου φάνηκαν ανεπαρκή, στο χώμα παρείχαν μια εξαιρετική αίσθηση ασφάλειας και δεν φάνηκαν ούτε μια φορά να κουράζονται αλλά και ούτε να καταφεύγουν στην βοήθεια του ABS προκριμένου να σταματήσουν το βαρύ αμάξωμα.

Εσωτερικό -Χώροι- Εργονομία

Οι χώροι στο εσωτeρικό είναι πραγματικά αχανείς αν και ο μεσαίος επιβάτης στην μεσαία σειρά μάλλον δεν θα βολευτεί. Οι δύο επιβάτες όμως που θα καθίσουν στην πίσω σειρά θα έχουν μια αμφιθεατρική θέση και αρκετή άνεση. Ο χώρος αποσκευών είναι κάτι σαν σπηλιά! Είναι τόσο μεγάλος που απορείς τι θα μπορούσε κανείς να βάλει εκεί..
Η εργονομία στο ταμπλό είναι υπεράνω κριτικής και το μόνο που ξενίζει είναι η χρήση του Multimedia Center που για να φτάσει κανείς τον διακόπτη και να αλλάξει σταθμό στο ραδιόφωνο θα πρέπει πρώτα να στραμπουλίξει το χέρι του.

Όλα όμως συνηθίζονται!. Η ποιότητα στα πλαστικά και στα δέρματα είναι εξωπραγματική και σχεδόν ντράπηκα που καθόμουν εκεί μέσα σε όλη αυτή την χλιδή. Όλα ήταν τόσο τέλεια που με έπιασε ένα κόμπλεξ κατωτερότητας μέσα σε αυτό το αυτοκίνητο.

Αλλά αυτοκίνητα, για άλλους ανθρώπους…

όταν το ρολόι χτυπησε 12 φορές

Προσπάθησα να βρω ποια είναι τα ανταγωνιστικά μοντέλα .. Μια πρόταση πολυτελείας είναι το VOLVO XC90, μια άλλη είναι το Χ5 της BMW, μια τρίτη είναι η ML και μια τέταρτη και πέμπτη μαζί είναι τα ετεροθαλή αδέλφια του Audi Q7 4.2 FSi από την VW και την Porsche.

Όταν έχεις πάνω από €85.000 για να τα διαθέσεις σε ένα αυτοκίνητο, τότε έχεις και κάποια κριτήρια τα οποία εγώ- η φτωχή σταχτοπούτα, δεν τα γνωρίζω και έτσι δεν θα μπορούσα να πω πιο θα διάλεγα. Νομίζω να συμφωνείτε ότι το Q7 είναι τουλάχιστον το πιο όμορφο από όλα τα άλλα..

Πάντως μέσα στο κάθε ένα από αυτά «αυτοκινούμενα κάστρα» ο καθένας από εμάς μπορεί να ζήσει το δικό του «παραμύθι».

Ήταν πια περασμένα μεσάνυχτα και η Σταχτοπούτα διαπίστωσε ότι τα μάγια δεν είχαν λυθεί ακόμα. Το αυτοκίνητο αυτό ήταν πραγματικό- και η χαρά που πήρε από την οδήγηση του Audi Q7 4.2 FSi την έκαναν να ξεχαστεί και να μην πάει στον χορό ώστε να γνωρίσει τον Πρίγκιπα…

Δεν πειράζει όμως….

Πρίγκιπες στα παραμύθια υπάρχουν πολλοί, αυτοκίνητα τόσο καλά όσο το Audi Q7 4.2 FSi όμως υπάρχουν ελάχιστα και ακόμα λιγότερες είναι οι φορές που σου δίνεται η ευκαιρία να τα οδηγείς στην πραγματικότητα-έστω και κάτω από την μύτη του “καθωσπρεπισμού”.

Σας ευχαριστώ για την αναγνωση.

Ismini Fabiatou

*μια φανταστική ιστορία με σταχτοπούτα, κακό λύκο και νάνους..

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Previous articleΠώς το Gran Turismo παίρνει σάρκα και οστά στην πίστα – Video
Next articleOpel Insignia Country Tourer με νέο Σύστημα Τετρακίνησης

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National